Haas werkt aan Amerikaans F1-team

Gene Haas is bezig met het opzetten van een Amerikaans Formule 1-team. Haas is mede-eigenaar van het NASCAR-team Stewart-Haas Racing en wil zich nu in meer raceklasses mengen. Hij heeft zich bij autosportfederatie FIA gemeld met de intentie het twaalfde startrecht voor 2015 te verkrijgen.

Haas heeft voormalig Red Bull-directeur Gunther Steiner aangetrokken om het project vorm te geven. Hij sprak met Autosport over de plannen. "Een licentie is aangevraagd en de interesse bestaat, maar verder kunnen we geen commentaar geven. De FIA bevindt zich midden in het proces en er is nog een stap te overbruggen."

Dat Haas een serieuze kandidaat is blijkt wel uit het feit dat de faciliteiten in Charlotte uitgebreid zijn en geschikt zijn om een F1-team te faciliteren. Daarnaast bezit de steenrijke Amerikaan de Windshear-windtunnel waar F1-teams regelmatig binnenwandelen en een fabriek in Brussel die geschikt zou kunnen zijn voor de Europese wedstrijden.

Haas is echter niet de enige gegadigde voor het twaalfde F1-ticket, want ook Colin Kolles en Stefan GP zouden zich bij de FIA gemeld hebben. Kolles werd bekend als teambaas van het F1-team Midland en later Spyker. Ook runde hij enige tijd het inmiddels failliete HRT F1 Team en bezit hij een team dat actief is in de Sportscars. Stefan GP werd bekend toen het begin 2010 de auto's van het gestopte Toyota over wilde nemen. Zoran Stefanovich betaalde echter niet en het grote bedrijf dat hij opvoerde bleek een lege huls te zijn. Toch heeft hij zich nu weer bij de FIA gemeld.