FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 augustus 2013

Loovens vertrekt bij Real Zaragoza

Glenn Loovens gaat op zoek naar een nieuwe club. De tweevoudig Nederlands international en Real Zaragoza hebben samen besloten zijn contract te ontbinden. Dat meldt de Spaanse club vrijdag. De 29-jarige Loovens wist de club afgelopen seizoen niet voor degradatie uit de hoogste divisie te behoeden.

Zaragoza nam de oud-Feyenoorder vorig jaar over van Celtic, waarvoor hij vier jaar lang actief was. Daarvoor speelde hij onder meer bij Cardiff City en op huurbasis voor Excelsior en De Graafschap.

Amerikaans talent N. Brown naar Garmin-Sharp

Nathan Brown heeft een eenjarig contract getekend bij Garmin-Sharp. Dat meldt de Amerikaanse ploeg vrijdag. De 22-jarige renner uit de Verenigde Staten werd al twee keer nationaal kampioen tijdrijden voor renners onder 23 jaar.

Brown kent geen twijfels over zijn nieuwe ploeg. "Het was een makkelijke beslissing voor mij om bij Garmin-Sharp te tekenen", zegt hij. "Mijn doel voor volgend jaar is om zoveel te leren als ik kan. Er zijn zoveel goede renners bij dit team. Ik kijk ernaar uit hun advies te krijgen."

Klaassen: "MVV kwam er niet aan te pas"

Jong Ajax was vrijdagavond de bovenliggende partij tegen MVV, maar ging zonder punten naar huis. Davy Klaassen kreeg een paar opgelegde kansen. De nummer tien van Jong Ajax dook in de eerste helft een paar keer op voor het doel van MVV.

Toch wist hij niet te scoren. "Dat is geen fijn gevoel", zei een balende Klaassen na afloop tegenover FOX Sports. "Normaal gaan ze er in. Ik denk dat het een combinatie is van pech en het missen van scherpte."

"In de eerste helft vond ik ons goed spelen, maar we vergaten onszelf te belonen", vervolgt Klaassen. "We kregen vier grote kansen, waarvan de meeste voor mij waren. Ook in de tweede helft was het niet slecht, tot het moment dat we het weggaven."

Jong Ajax had vrijwel de gehele wedstrijd het initiatief. "Wij speelden goed en zij kwamen er niet aan te pas. Zeker de eerste helft niet. We hebben het goed gedaan. In de tweede helft kwamen zij iets meer waardoor wij het was lastiger kregen. Uiteindelijk hebben we nog wel een paar kansjes gehad, maar niet van die grote zoals in de eerste helft."

Ook Murray redt het niet in Cincinnati

Tennisser Andy Murray is net als Novak Djokovic in de kwartfinale uitgeschakeld op het masterstoernooi in Cincinnati. De als tweede geplaatste Schot verloor vrijdag met 6-3 en 6-4 van Tomas Berdych (6). De Tsjech neemt het nu op tegen de winnaar van het duel tussen titelverdediger Roger Federer (5) en Rafael Nadal (4).

Djokovic (1) werd eerder op de dag al naar huis gestuurd door de ongeplaatste John Isner. De Amerikaan treft Juan Martin del Potro bij de laatste vier.

Brandende hutten hinderen 112

De veiligheidsregio Kennemerland is vrijdagavond overspoeld door 112-meldingen over brandjes die woedden in het gebied tussen Haarlem en Alkmaar. Dat liet een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Volgens de brandweer ging het om in brand gestoken hutten en hutjes bij verschillende speeltuin- en andere verenigingen in de regio. De hutten zijn afgelopen dagen door kinderen gebouwd.

Er kwamen veel telefoontjes binnen van verontruste burgers uit plaatsen als Heemskerk, Castricum, Zandvoort en Bloemendaal. "De 112-meldingen leggen een enorme druk op de brandweer. Het gaat om honderden meldingen", zei de woordvoerder.

Bosnische ex-soldaat uitgeleverd door Israël

Een voormalige Bosnisch-Servische militair die donderdag door Israël werd uitgeleverd is vrijdag in Bosnië in hechtenis genomen. Dat heeft justitie in Bosnië vrijdag gezegd. Aleksandar Cvetkovic wordt verdacht van betrokkenheid bij de genocide in Srebrenica in 1995.

Cvetkovic vluchtte in het verleden naar Israël en verwierf de Israëlische nationaliteit. In 2010 werd hij in zijn nieuwe vaderland gearresteerd en werd donderdag uitgeleverd.

Volgens justitie nam Cvetkovic deel aan de executie van honderden moslimmannen en -jongens op een boederij in de buurt van Srebrenica.

ANVR: reis Egypte annuleren moet kunnen

Mensen die vanwege de huidige situatie in Egypte niet meer naar dit land op vakantie willen, moeten kunnen omboeken of kosteloos annuleren. Dat hebben de calamiteitencommissie van het Calamiteitenfonds Reizen in overleg met brancheorganisatie ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) en touroperators besloten.

De verschillende partijen hebben verder beslist het vrijdag voor Egypte aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken zo uit te leggen, dat reizen naar hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba gewoon kunnen doorgaan.

De calamiteitencommissie heeft voor deze reizen vooralsnog niet besloten tot een dekkingsbeperking. Bij een dekkingsbeperking kunnen mensen niet langer naar het land waarvoor die beperking geldt reizen met garantie van het Calamiteitenfonds. De dekking van het Calamiteitenfonds voor onder de garantieregeling geboekte reizen naar de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba blijft daarmee gewoon van kracht.

"Maar als reizigers er niet naartoe willen, kunnen ze omboeken of kosteloos annuleren", aldus een zegsvrouw van de ANVR. Daarnaast is het mogelijk dat de eigen reisorganisatie al heeft besloten tot het schrappen van de reis. TUI Nederland, Corendon en Neckermann lieten vrijdagavond weten vakanties naar Egypte te schrappen.

Merkel blijft tegen afboeken Griekse schulden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft tegen een verdere afschrijving van Griekse schulden. Dat heeft Merkel gezegd tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ik zie een Griekse schuldenafschrijving niet gebeuren", aldus Merkel. Volgens de bondskanselier kan een dergelijke stap tot onzekerheid leiden in andere delen van Europa. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet op zijn beurt tegen de krant Badische Neueste Nachrichten weten dat een afschrijving op Griekse schulden niet aan de orde is. "Dat zal niet gebeuren", aldus Schäuble.

Onlangs meldde het tijdschrift Der Spiegel nog dat de Duitse centrale bank van mening is dat Griekenland uiterlijk begin volgend jaar een nieuw steunpakket nodig zal hebben. Het land heeft tot dusver al 240 miljard euro aan noodsteun toegezegd gekregen.

Extreme toename dramatisch dikke Amerikanen

Het aantal extreem dikke volwassen Amerikanen is de afgelopen decennia met liefst 350 procent gestegen. Was 30 jaar geleden nog 1,4 procent extreem dik, inmiddels is dat 6,3 procent. Dat staat in het rapport 'F as in Fat' van enkele Amerikaanse gezondheidsorganisaties.

Volgens het rapport is ook veel jeugd ongezond. Onder kinderen is 5,1 procent van de jongens veel te dik, tegenover 4,7 procent van de meisjes. Iemand met een BMI (body-mass index) van 40 wordt gezien als extreem dik. Het BMI is het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters.

Het rapport ziet ook lichtpuntjes. Zo is het totale percentage te dikke Amerikanen met 36 procent weliswaar historisch hoog, maar lijkt de stijging sinds een paar jaar af te vlakken. Dat is waarschijnlijk het resultaat van campagnes voor een gezondere levensstijl.

Dramatische toename extreem dikke Amerikanen
Dramatische toename extreem dikke Amerikanen (Foto: ANP)

Audiosurf Air begin volgende maand op Steam

Invisible Handlebar heeft op de site van Audiosurf Air eindelijk bekend gemaakt wanneer de ritmische racegame beschikbaar zal zijn op Steam. De opvolger van Audiosurf, dat meer dan vijftien miljoen keer op Steam verkocht werd in het debuutjaar, zal volgende maand verkrijgbaar zijn op Steam.

In Audiosurf rijd je op de ritme van de muziek over een baan en is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten haalt. Punten haal je door middel van het oprapen van gekleurde blokjes en het ontwijken van grijze muurtjes. De muziek die je gebruikt voor Audiosurf kun je zelf kiezen, de game maakt dan automatisch een baan. Audiosurf werd in 2008 bijzonder goed ontvangen en was in de eerste maand na de release direct de nummer één in aantal verkopen op Steam.

In de nieuwste telg van de serie rijd je niet alleen op de baan, maar vlieg je soms ook door de lucht en kan je door het doen van trucjes extra punten behalen en de muziek vervormen. Daarnaast is het in een nieuw jasje gestoken en is het grafisch verbeterd.

Een exacte releasedatum is nog niet bekend en tevens is nog geen prijs bekend gemaakt. Audiosurf Air komt enkel uit voor pc.

[JL] MVV vanaf elf meter langs Jong Ajax, Dordrecht koploper

Het was de derde speelronde in de Jupiler League, er stonden vijf duels op het programma. MVV won thuis van Jong Ajax, Telstar rekende af met FC Eindhoven en omdat Dordrecht won van Almere City zijn ze nu koploper met negen punten uit drie wedstrijden.  

MVV heeft een benauwde zege geboekt op Jong Ajax. Bryan Smeets zorgde in de tweede helft voor de enige treffer van de wedstrijd. Jong Ajax was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. MVV zakte massaal in op eigen helft. De thuisploeg was angstig. Bang om weggetikt te worden. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk kreeg alle ruimte om het spel te maken. De Amsterdammers namen dan ook het initiatief en kregen de beste kansen.

Davy Klaassen was in de eerste helft het dichtste bij de openingstreffer. Na een half uur spelen controleerde hij een prachtige dieptebal van Riechedly Bazoer en schoot hard over. MVV liet zich lange tijd van haar slechtste kant zien, tot ongenoegen van het thuispubliek. Na een uur spelen kwam er eindelijk wat meer druk van de thuisploeg.

Het aanvallender spel van MVV werd al snel beloond. Een slechte pass van Kenny Tete werd onderschept op het middenveld. De bal bereikte Leroy Labylle die de zestien in wist te dringen. Tete vloerde Labylle en een strafschop was het logische gevolg. Bryan Smeets wist wel raad met dit buitenkansje en bracht MVV op voorsprong.

In het restant van de wedstrijd deed Jong Ajax er alles aan om een gelijkmaker te forceren, maar daar slaagde de ploeg van Groenendijk niet in. Zodoende blijft Jong Ajax steken op drie punten. MVV wint de tweede thuiswedstrijd en staat nu op zes punten.


FC Dordrecht heeft de derde overwinning op rij geboekt. Voor eigen publiek werd het vrijdagavond 2-1 voor de koploper van de Jupiler League. De ploeg van trainer Harry van den Ham kent een uitstekende seizoensstart. Na overwinningen op MVV (2-1) en Achilles '29 (1-4) ging FC Dordrecht als koploper het duel met Almere City in.

De Dordtenaren kenden een moeizame avond. Al na elf minuten werd de score geopend door Danso. Hij kopte raak uit een voorzet van Everon Pisas. Een kleine twintig minuten later werd de voorsprong verdubbeld door Giovanni Korte. Hij volleerde de bal hard tegen de touwen. Met een ruime voorsprong ging FC Dordrecht de rust in.

Almere City kende een betere tweede helft. Na een uur spelen werd de aansluitingstreffer gemaakt door Busse. De druk groeide op Dordrecht. De ploeg van Van den Ham kreeg het nog moeilijker toen Jeffry Fortes een kwartier voor tijd met rood mocht inrukken. In deze fase van de wedstrijd was doelman Warner Hahn goud waard voor Dordt. Hij hield zijn ploeg op de been.

Almere probeerde de gelijkmaker te forceren, maar wist niet door de muur van Dordrecht te breken. De thuisploeg eindigde de wedstrijd zelfs met negen man na een rode kaart van Onyeike in de negentigste minuut. Desondanks pakt Dordrecht de derde zege op rij en blijft het koploper van de Jupiler League.


Telstar kent een uitstekende seizoenstart. De ploeg won vrijdagavond de tweede thuiswedstrijd met 3-0 van FC Eindhoven. De doelpunten werden gemaakt door Terell Ondaan (2x) en Tione van Huizen.

De opening van de wedstrijd was voor de gasten. Eindhoven kreeg goede kansen maar Anthony van de Hurk en Jens van Son wisten deze niet te benutten. De voorsprong voor Telstar kwam eigenlijk uit het niets. Daryl van Mieghem veroverde de bal en trok vanaf rechts voor. Terell Ondaan liet de kans niet onbenut en zette zijn seizoensteller op drie goals. 

FC Eindhoven, de ploeg van Jean-Paul de Jong, had in de eerste helft duidelijk meer balbezit dan Telstar, maar creëerde weinig echte kansen. Telstar creëerde zijn kansen vooral met Van Mieghem en Ondaan uit counters. De beste kans voor Eindhoven was op slag van rust toen Van de Hurk de de bal van Lagouireh net langs de paal schot. 

Na de rust kreeg Jens van Son de kans op de gelijkmaker, maar de Eindhovense aanvoerder ziet het schot smoren in wirwar van benen. In de begin fase van de tweede helft was de zorgvuldigheid bij beide ploegen zoek en flitst het spel heen en weer en worden er veel fouten gemaakt.

Vanuit een corner komt Telstar na 63 minuten op 2-0 als Ondaan de bal van Johan Kulhan keihard inkopt en zijn vierde seizoenstreffer maakt. In de 71ste minuut is het weer raak voor Telstar als Toine van Huizen de 3-0 op het bord zet. In de slotfase krijgt Oliver Rifai de kans op de 4-0 maar hij vindt Tom Muyters de doelman van Eindhoven op zijn weg. De club uit Velsen-Zuid heeft nu zes punten uit drie duels. FC Eindhoven blijft op vier punten steken.  

Uitslagen overige wedstrijden

Helmond Sport - De Graafschap 1-1 
Excelsior - Willem II 1-2  

Gijp: homodebat is doorgeslagen

René van der Gijp vindt dat het homodebat in de voetbalwereld is doorgeslagen. Hij zei dat vrijdag in Voetbal International als reactie op de ophef die ontstond na uitspraken van oud-trainer Jan Boskamp. Die stelde afgelopen week in een interview in Nieuwe Revu dat homoseksuele voetballers niet gezond zijn.

"Ik heb nooit een homo meegemaakt in al mijn jaren als speler en trainer. Al mijn medespelers waren hartstikke gezond, of ik ben stekeblind geweest, dat kan natuurlijk ook", zei Boskamp in het weekblad.

Van der Gijp maakte zich boos om de ophef die na Boskamps interview ontstond. "Dat is trainersjargon. Het is zó vergezocht."

Van der Gijp kreeg zelf veel te kritiek te verduren vanwege uitspraken over homo's in de voetbalwereld. De oud-voetballer zei vorige week maandag in Voetbal International onder meer dat voetbal geen sport is voor homo's.

Reizen Egypte geschrapt, vakantiegangers opgehaald

De reisorganisaties Neckermann reizen, Corendon en TUI Nederland schrappen reizen naar Egypte. Corendon haalt ook een kleine honderd Nederlanders voortijdig terug van hun vakantie.

Een woordvoerder van Neckermann reizen laat vrijdagavond weten tot de beslissing te zijn gekomen vanwege het aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Corendon haalt woensdag een kleine tweehonderd mensen op uit Egypte. Ongeveer de helft daarvan zou eigenlijk nog een paar dagen langer blijven, laat directeur van de Nederlandse tak Atilay Uslu weten. "We werden gek gebeld door klanten." De dagen die reizigers niet hebben kunnen genieten van hun vakantie, gaat Corendon vergoeden. Zaterdag worden ook circa vierhonderd reizigers met twee toestellen opgehaald, maar voor hun was de vakantie al voorbij.

Uslu meldt verder dat Corendon alle reizen naar Egypte tot 12 oktober heeft geschrapt. In totaal gaat het hierbij om de vakantie van zo'n 4500 mensen. Zij krijgen maandag hun geld terug. "En als ze willen, kunnen ze bij ons een nieuwe vakantie boeken."

Neckermann evacueert geen klanten uit Egypte. "Toen wij dat deden rond de val van Mubarak, gaven mensen aan dat ze eigenlijk hadden willen blijven." Neckermann laat medewerkers in Hurghada en Sharm-el-Sheikh de situatie in de gaten houden. "Die zeggen dat er niets aan de hand is daar."

Bij de reizen die Neckermann niet door laat gaan, gaat het om vakanties tot en met 31 augustus. Voor een kleine 1600 reizigers wordt de vakantie omgeboekt naar een andere bestemming of wordt de reis geannuleerd. "Wij volgen daarmee reisorganisaties in ons omringende landen. Sommige daarvan hebben zelfs tot 15 september alle reizen geschrapt, maar wij doen het iets gefaseerder. Een paar dagen voor 31 augustus gaan we kijken hoe we het verder aan gaan pakken."

TUI Nederland, waar Arke, Kras en Holland International onder vallen, heeft de vluchten die zaterdag en zondag zouden vertrekken geschrapt. De circa 360 gedupeerde klanten kunnen hun geld terugkrijgen of een andere vakantie boeken. Zaterdag beslist TUI of maandag weer wordt gevlogen. Ook TUI evacueert geen klanten, maar haalt wel reizigers voor wie de vakantie voorbij is op door lege vliegtuigen naar Egypte te sturen.

De woordvoerder van TUI geeft verder aan het reisadvies van Buitenlandse Zaken niet helder te vinden. In het advies staat eerst dat alle reizen naar Egypte met een andere bestemming dan de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden en dat Nederlanders wordt geadviseerd te overwegen of hun verblijf nog langer noodzakelijk is. In de alinea daaronder wordt echter aangegeven dat gelet op de onzekere veiligheidssituatie niet-essentiële reizen naar de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden. "Mensen gaan naar die hotelresorts voor een vakantie. Dat zijn dus niet-essentiële reizen. Voor ons is het onbegrijpelijk dat het is aangepast, en al helemaal op deze manier."

Man zwaargewond door steekvlam van barbecue

Een man heeft vrijdagmiddag in het Overijsselse Borne ernstige brandwonden opgelopen bij een brand die ontstond tijdens het barbecueën in de tuin. Dat meldt de Twentse brandweer vrijdagavond.

De hulpdiensten werden rond 18.00 uur gealarmeerd over de brand aan de Raaigras. De brandweer vermoedt dat tijdens het barbecueën brandversnellers zijn gebruikt, waardoor een steekvlam is ontstaan. Buren reageerden volgens de brandweer kordaat en zetten de man onder de douche. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

De brand sloeg over naar de schutting en schuur, waarin gasflessen lagen. De brandweer wist dit vuur naar eigen zeggen snel te blussen en kon voorkomen dat de gasflessen aan het vuur werden blootgesteld.

Mulder: "Voel geen extra druk"

Feyenoord kan de zwakke competitiestart wat meer kleur geven door zondag in Amsterdam te winnen van Ajax. Doelman Erwin Mulder heeft er vertrouwen in. "Het is algemeen bekend dat onze start niet goed is. Het zou lekker zijn om dat dan tegen Ajax om te buigen", zegt Mulder in gesprek met Feyenoord TV.

Volgens Mulder staat er geen extra druk op de wedstrijd door de slechte start, waarin de Rotterdammers nog geen punt pakten. "Het is gewoon een wedstrijd. Het is altijd leuk om tegen Ajax te spelen. Ik voel geen extra druk omdat we de eerste twee wedstrijden hebben verloren."

Mulder weet dat hij met zijn ploeg voor een lastige middag staat in Amsterdam. "Het blijft altijd een lastig duel. Ajax heeft goede spelers. Maar als wij gewoon het niveau halen wat we de afgelopen twee wedstrijden niet gehaald hebben, dan kunnen er mooie dingen gebeuren."

Feyenoord moet het zondag doen zonder aanvoerder Stefan de Vrij en beide rechtsbacks Daryl Janmaat en Jordy van Deelen. De keeper speelt met een onbekende voorhoede voor zich. "Het is altijd fijn om met dezelfde formatie te spelen. Maar we hebben genoeg kwaliteit om het gemis op te vangen."

Basisplaats lonkt voor Vitessenaar Piazón

Lucas Piazón debuteert zaterdag mogelijk in het shirt van Vitesse. Trainer Peter Bosz stelt hem waarschijnlijk op tegen Roda JC Kerkrade. Piazón wordt dit seizoen gehuurd van Vitesse. "Ik neem hem morgen mee", zei trainer Peter Bosz vrijdag op de persconferentie.

"Hij kan goed voetballen, maar dat kan iedereen die bij Chelsea speelt. Hij is er nog te kort om hem echt goed te kennen, dat moet nog gaan gebeuren." Vorig seizoen speelde Piazón nog op huurbasis voor Champions League-deelnemer Málaga.

Dit seizoen kiest hij bewust voor de Eredivisie. "Ik had na mijn avontuur in Spanje meerdere opties, maar Vitesse leek me de beste keuze. Ik heb met Marco van Ginkel en Tomás Kalas gesproken, die vertelden goede dingen over de club."

Djokovic onderuit in Cincinnati

Novak Djokovic moet zijn plannen om als eerste tennisser ooit alle Masterstoernooien te winnen voorlopig in de ijskast zetten. De Serviër zegevierde alleen nog niet in Cincinnati en kan dankzij John Isner ook dit jaar de zege in de Amerikaanse stad vergeten.

Djokovic, de nummer één van de wereld, was in de kwartfinale niet opgewassen tegen Isner die met 7-6 (5), 3-6 en 7-5 aan het langste eind trok. Djokovic leek in de derde set zijn hoop levend te houden door in de twaalfde game op 6-5 in het voordeel van Isner in zijn opslagbeurt met 40-15 voor te komen. Enkele sterke punten van de Amerikaan en een dubbele fout van Djokovic zorgde ervoor dat de Serviër vroegtijdig huiswaarts kon keren.

In de halve finale komt Isner Juan Martin Del Potro tegen. De Argentijn klopte de Rus Dmitry Tursunov met 6-4, 3-6 en 6-1.

Vrouw beter tegen hoog cholesterol bestand dan man

Een hoog cholesterolgehalte is gevaarlijker voor mannen van middelbare leeftijd dan voor vrouwen in dezelfde leeftijd. Dat stellen wetenschappers na onderzoek onder meer dan 40.000 Noorse mannen en vrouwen. Ze hebben hun bevindingen donderdag gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijk bulletin Epidemiology.

"Een hoog gehalte cholesterol in het bloed is bij mannen veel schadelijker dan bij vrouwen", zegt onderzoeker Erik Madssen van de Noorse University of Science and Technology (NTNU). "Mannen zouden dan ook een agressievere behandeling moeten krijgen dan nu het geval is. Dan kunnen hartinfarcten worden beperkt en levens worden gered."

Na bijna 12 jaar onderzoek bleek dat bij 553 mannelijke proefpersonen een hartaanval was geconstateerd. Bij de vrouwelijke proefpersonen waren dat er slechts 157.

Hoge cholesterol slechter voor man dan vrouw
Hoge cholesterol slechter voor man dan vrouw (Foto: ANP)

Ajacied De Jong uit ziekenhuis

Ajax-aanvoerder Siem de Jong zit weer thuis. De aanvallende middenvelder lag deze week vanwege een ingeklapte long in het ziekenhuis en is zeker een maand uitgeschakeld. "Lekker weer thuis. Moet nog veel rust houden en kijken of het goed gaat de komende dagen", twitterde hij vrijdag.

Na de verloren wedstrijd tegen AZ van zondag bleek wat er aan de hand was. In een ziekenhuis kreeg De Jong vervolgens een drain in zijn rechterlong. Hoe De Jong, die met een klaplong drie duels uitspeelde en drie keer scoorde, de blessure opliep is onduidelijk.

Ajax speelt zondag de Klassieker tegen Feyenoord. Verdediger Toby Alderweireld neemt in de Amsterdam Arena de aanvoerdersband van De Jong over.

OM wil opname aanrander vluchtkerk

Een 42-jarige Somalische asielzoeker die in februari in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam een 10-jarig meisje zou hebben aangerand moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam eiste vrijdag dat Ali H. vanwege zijn psychische gesteldheid wordt ontslagen van rechtsvervolging.

Het meisje zou een dochter van een vrijwilligster zijn. Het OM legde H. het plegen van ontuchtelijke handelingen ten laste. Een van zijn raadslieden zei eerder dat het een kwestie van tijd was voordat zijn cliënt weer over de schreef zou gaan. Deskundigen zouden eerder hebben vastgesteld dat de man 'ernstig gestoord' is, aan chronische psychoses lijdt en last heeft van hallucinaties.

Uitgeprocedeerde asielzoekers trokken vorig jaar, na een verblijf in een tentenkamp in Osdorp, in de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. Ze mochten uiteindelijk tot juni blijven. De asielzoekers konden nergens naartoe, omdat ze geen recht hebben op opvang.

Momenteel zit een groep van zo'n 150 illegale asielzoekers in een flat in Amsterdam, een gekraakt pand van woningcorporatie De Key. De vluchtelingen mogen daar in ieder geval tot 1 oktober blijven.

Aardbevingen kosten de NAM tientallen miljoenen

De aardbevingen in Noord-Groningen kosten de NAM tientallen miljoenen euro's. De gasproducent is aan minder dan de helft van het aantal ingediende schadeclaims al 24 miljoen euro kwijt. Dat meldt de NAM vrijdag. Precies een jaar geleden vond de grote beving bij Loppersum plaats.

Bij de NAM werden het afgelopen jaar bijna negenduizend schademeldingen ingediend. Daarvan zijn er tot nu toe 3438 beoordeeld. Nog een kleiner deel is daadwerkelijk afgehandeld.

Bij Lageland in de gemeente Slochteren vond vrijdagmiddag opnieuw een beving plaats. Volgens het KNMI had de aardbeving een kracht van 2,1 op de schaal van Richter.

Spyker verdwijnt van de beurs

Sportautofabrikant Spyker zal na het slot van de handel op vrijdag 13 september niet meer verhandelbaar zijn op de beurs in Amsterdam. Dat maakte het bedrijf uit Zeewolde vrijdag nabeurs bekend.

Het aandeel Spyker bevindt zich sinds 13 september 2011 op het zogenoemde strafbankje van de beurs, sinds de toenmalige Spykertak Saab faillissement had aangevraagd. Spyker kreeg al twee keer extra tijd om te herstructureren, maar is daar onvoldoende in geslaagd. Daarom wordt geen verzoek ingediend om terug te mogen keren naar de officiële markt, aldus Spyker. De formele verwijdering van het aandeel vindt plaats op 16 september.

Maandag maakte Spyker nog bekend dat in de eerste helft van dit jaar een operationeel verlies is geleden van 5,2 miljoen euro en dat het bedrijf meer geld nodig heeft om overeind te blijven. Spyker kreeg weliswaar in de afgelopen maanden een injectie van 10 miljoen euro van het Chinese Youngman, maar er is meer geld nodig voor de ontwikkeling en de productie van nieuwe modellen en om lopende kosten te dekken.

Het bedrijf van zakenman Victor Muller heeft sinds mei 2004 een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. De introductiekoers was 15,50 euro. Vrijdag sloot het aandeel op 0,80 euro.

"Spyker zal nooit meer terugkeren naar de beurs. In ieder geval niet onder mijn leiding", aldus Muller in een reactie tegen het ANP.

Spyker baarde begin 2010 nog wereldwijd opzien door het veel grotere Zweedse Saab over te nemen van het Amerikaanse General Motors (GM). Die overname liep echter op een mislukking uit en in december 2011 moest Saab faillissement aanvragen.

In augustus vorig jaar dagvaardde Spyker GM en eiste een schadevergoeding van 3 miljard dollar omdat de Amerikanen Saab moedwillig failliet zouden hebben laten gaan door een overname van Saab door Chinese bedrijven te dwarsbomen. In juni trok Spyker die rechtszaak echter in.

Muller blijft in zijn rol als bestuursvoorzitter van Spyker. "Natuurlijk. Ik ben en blijf de bestuursvoorzitter, daar verandert niets aan." De zakenman vindt het niet spijtig dat de onderneming haar plek op het Damrak verlaat. "Het is vooral jammer voor de pers."

Area 51 nu officieel erkend

Voor het eerst zijn er geheime Amerikaanse documenten vrijgegeven waarin het bestaan van de geheimzinnige basis Area 51 wordt erkend. De documenten van de CIA, die donderdag werden vrijgegeven, zullen wel een teleurstelling zijn voor aanhangers van samenzweringstheorieën, want er wordt niet gerept over vliegende schotels of buitenaardse wezens.

In de documenten wordt onder meer beschreven dat de basis in de woestijn van Nevada werd gebruikt voor testvluchten en de ontwikkeling van het U-2 spionagevliegtuig. Volgens kenners bevatten de documenten niet veel nieuwe informatie, maar is het wel voor het eerst dat in officiële papieren de naam Area 51 wordt genoemd.

Vrouw snijdt penis overspelige echtgenoot af

Een overspelige Braziliaanse man heeft zich woensdagavond naar het ziekenhuis gehaast nadat zijn echtgenote uit wraak met een broodmes zijn geslachtsdeel had afgehakt. Daarover berichtte de Braziliaanse website G1 Global donderdag (lokale tijd).

De man wist niet dat zijn vrouw hem eerder had betrapt in bed met een man. De vrouw plande in de dagen daarop zorgvuldig haar revanche. Toen haar echtgenoot op woensdag nietsvermoedend instemde met haar 'spannende' voorstel om in bed vastgebonden te worden, kon zij wraak nemen. Met een broodmes sneed ze zijn geslachtsdeel af.

De toestand van de man is volgens zijn arts inmiddels stabiel, maar zijn penis kon niet worden gered.

Vrouw snijdt penis overspelige echtgenoot af
Vrouw snijdt penis overspelige echtgenoot af (Foto: ANP)

Eriksen: "Heb niets beslist over een transfer"

Christian Eriksen heeft zijn gewenste transfer nog niet te pakken. Met nog ruim twee weken voor de sluiting van de transfermarkt is een langer verblijf bij Ajax nog mogelijk. De juiste club heeft zich nog niet gemeld voor Eriksen, die hoe dan ook in de Champions League wil spelen.

Met die hoge eis lijkt het niet ondenkbaar dat de Deense international nog een jaar bij Ajax blijft. Mocht dat niet het geval zijn, dan speelt Eriksen zondag zijn laatste Klassieker. Maar daar wil hij niet aan denken. "Dat vind ik een rare vraag, mijn laatste Klassieker. Dat moeten we maar eens zien. Ik heb niets beslist over een eventuele transfer", zegt Eriksen tegenover AT5.

Eriksen praat niet graag over zijn toekomst en waar die ligt. Hij kijkt liever vooruit naar het duel met Feyenoord. "Ze hebben hetzelfde team en zijn minstens even sterk", analyseert Eriksen de tegenstander van zondag. "Ze hebben er de eerste twee wedstrijden niet alles uitgehaald, maar je kunt er vanuit gaan dat ze hier heel anders aan de aftrap verschijnen. Dit is gewoon een wedstrijd waar je altijd zin in hebt."

Willem II krijgt hoofdprijs voor Misidjan

Virgil Misidjan verlaat Willem II voor Ludogorets Razgrad. De Bulgaarse landskampioen betaalt 700.000 euro voor de 20-jarige buitenspeler. Ludogorets waagde maandag al een poging Misidjan los te weken bij Willem II. Dat bod werd direct naar de prullenmand verwezen.

Vrijdag accepteerde de club uit de Jupiler League het bod van zevenhonderdduizend euro. Misidjan tekent in Bulgarije een contract voor drie jaar. "We wilden Virgil natuurlijk niet zomaar laten gaan, sportief is het een grote aderlating, maar dit aanbod kon Willem II niet weigeren", zegt trainer Jürgen Streppel op de clubwebsite van Willem II.

Misidjan gaat mogelijk spelen in de Champions League. Woensdag neemt hij het met zijn nieuwe club op tegen FC Basel in de play-offs om het miljoenenbal. "Voor Virgil is dit natuurlijk een geweldige kans, elke voetballer droomt er van om in de Champions League te voetballen", aldus Streppel dan ook.

Misidjan doorliep de gehele jeugdopleiding van Willem II en maakte anderhalf jaar geleden zijn debuut. "Willem II is er trots op dat een product uit de jeugdopleiding deze kans krijgt. Wij gaan op dezelfde voet verder en geven de jeugd de kans in Virgil zijn voetsporen te treden."

Computer kan gedachten lezen

In de (nabije) toekomst zal waarschijnlijk de tv zonder afstandbediening op een andere zender gezet kunnen worden. Ook de mechanische hulp van een partner die even opstaat en naar de tv loopt is dan overbodig geworden.  Wetenschappers van de Radboud Universiteit te Nijmegen zijn er namelijk in geslaagd om een computerprogramma bepaalde hersenpatronen te laten herkennen. Patronen waaruit het programma letters en cijfers kan lezen.

Het programma bekijkt kleine meetvlakjes van 2x2 millimeter van een hersenscan. In  deze vlakjes geven kleine pixels het blikveld van het proefkonijn (in dit geval een mens) weer. Door de informatie van meerdere vlakjes –ook wel voxels genoemd,  te combineren, kan het programma een reconstructie maken.

In den beginne ziet zo’n reconstructie er niet uit. Daar valt geen chocola van te maken. Een aantal losse pixels vormen nog lang geen (voor ons) begrijpbare taal. Maar ook daar hadden de wetenschappers een prachtige oplossing voor: voorkennis. Net zoals wij dat hebben. Jonge kinderen moeten, voordat ze een zin kunnen lezen, eerst leren letters te herkennen. Dit programma is daar geen uitzondering op.  Na dit in het programma te hebben geklopt, lukte het om woorden, die net gelezen waren te herkennen.

De onderzoekers willen in het vervolgonderzoek de nauwkeurigheid verbeteren, zodat in de toekomst ook plaatjes en gezichten van mensen te reconstrueren zijn. Dit wil men doen met een sterkere MRI-scanner en een grotere hoeveelheid voxels.

[WK] Ook dubbel Fraser-Pryce na blessure Felix

Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft na de 100 meter ook de 200 meter weten te winnen. In Moskou was de Jamaicaanse in de finale de snelste met 22,19. Een mogelijk duel met Allyson Felix werd teniet gedaan nadat de Amerikaanse nog in de bocht een blessure opliep.

Het zilver ging naar de Ivoriaanse Murielle Ahoure, die de Nigeriaanse Blessing Okagbare voorbleef. Okagbare werd eerder tijdens dit WK atletiek zesde op de 100 meter en won zilver bij het verspringen.

Het laatste goud ging naar de Verenigde Staten, dat de 4x400 meter estafette wist te winnen in 2.58,71. Het zilver was voor Jamaica (2.59,88) en het brons voor gastland Rusland (2.59,90). België, met de drie broers Borlée in de gelederen, liep lang op medaillekoers, maar slotloper Will Oyowe kon het niet doortrekken en daardoor werden ze uiteindelijk vijfde.

Geen Tour meer voor Wiggins

Sir Bradley Wiggins zien ze niet meer terug in de Tour de France. Dat zei de excentrieke winnaar van vorig jaar vrijdag na de vijfde etappe in de Eneco Tour.

"Met de suprematie van Chris Froome voor de komende 5 jaar is het duidelijk dat ik daar niets meer heb te zoeken. Ik zou het liefst mijn aandacht weer verleggen naar de piste’’, onthulde Wiggins in Sittard-Geleen, waar het peloton een race tegen de klok afwerkte.

[WK] Ook goud Farah op 5.000 meter

Mo Farah heeft net zoals op de Olympische Spelen van vorig jaar ook bij het WK atletiek de dubbel gewonnen. Hij wist na de 10.000 meter vandaag ook de 5.000 meter te winnen. De Brit had de beste eindsprint in de trage finale en finishte in 13.26,98.

Het zilver was voor de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet, die een paar duizendsten sneller was dan de Keniaan Isiah Kiplangat Koech. Bij het kogelslingeren voor de vrouwen ging het goud naar de Russin Tatyana Lysenko. Zij leverdeeen wereldprestatie door met 78.80 meter een kampioensschaprecord te gooien. Ze bleef daarmee de Poolse Anita Wlodarczyk 0,34 meter voor.

Bij het kogelstoten ging het goud naar de Duitser David Storl. Hij zag zijn beste poging van 21,73 meter eerst afgekeurd worden, maar na protest werd zijn poging alsnog goedgekeurd. Het zilver was voor de Amerikaan Ryan Whiting (21,57 meter) en het brons ging naar de Canadees Dylan Armstrong (21,34 meter).

[EK Hockey] Van Ass: "We zijn toe aan een echte wedstrijd"

De Oranjemannen sloten vrijdag hun voorbereiding op het EK af. Op het hoofdveld in speelstad Boom ontbrak Robbert Kemperman bij Oranje. De middenvelder was in het hotel gebleven met buikklachten.

Ook Billy Bakker was twee dagen voor de EK-start niet helemaal okselfris. De aanvaller van Amsterdam deed een fiks deel van de training niet mee met de grote groep. "We moeten ons er geen zorgen om maken", stelde bondscoach Paul van Ass na afloop van de oefensessie.

"Robbert had last van zijn buik en Billy had iets verkeerds gegeten en voelde zich niet helemaal lekker. Het komt wel weer goed. Of ze er in de openingswedstrijd bij zijn? Ja, daar gaan we nu wel vanuit." Van Ass was zeer tevreden met de aanloop naar het toernooi. "We staan er goed op, zijn fit en scherp. De voorbereiding is goed verlopen. We zijn klaar om te beginnen."

Afgelopen week oefende Oranje nog tegen Tsjechië (8-0) en tegen Duitsland (2-0). "Het spel was prima, maar we zijn nu wel toe aan een echte wedstrijd. Dat wordt wel tijd, zeker nu je hier bent en traint. Dan wil je gaan beginnen. Morgen (zaterdag, red.) moeten we nog even wachten en zondag mogen we."

Man sterft na afknallen piemel

Geronimo Narciso uit Rosales heeft op utierst bizarre wijze het loodje gelegd. De 37-jarige Filipijnees heeft zijn eigen liefdeslans naar de klote geschoten. Vervolgens bloedde hij dood.

De beste man, een vrachtwagenchauffeur, was met een paar maten aan het zuipen. Vervolgens pakte hij zijn eigengemaakte pistool en schoot  twee keer op de grond. Zijn matties vroegen hem ermee op te houden.

Narciso gaf hier gehoor aan, en wilde zijn pipa weer in zijn holster doen. Helaas ging het vuurwapen nogmaals af, en zijn blanke sabel spatte uiteen.

Hevig bloedend rolde de arme drommel over de grond van de pijn. Zijn vrienden brachten hem zo snel als ze konden naar het ziekenhuis, maar hij bleek al het tijdelijke met het eeuwige te hebben verwisseld. Helaas weten we niet of hij kinderen heeft, dus de Darwin Award-nominatie laat nog even op zich wachten.

Leger des Heils opgelicht

Een zondige, voormalige medewerkster heeft het Leger des Heils  voor een leuk bedrag opgelicht. Tussen 2009 en 2011 heeft de nu 27-jarige Jeandrelica het leger waarschijnlijk 70.000 euro afhandig gemaakt.

Jeandrelica zou geknoeid hebben met de transactieoverzichten. Haar leidinggevende had blijkbaar blind vertrouwen in deze dame, want alle transacties werden zonder morren goedgekeurd. Het leger, dat ooit 'grootste Amsterdammer aller tijden' Majoor Bosshardt als boegbeeld had, is bijna volledig afhankelijk van overheidssubsidies. Een woordvoerder heeft dan ook al laten weten dat het niet zoveel uitmaakt of het nu om 1 euro of bijna 70.000 euro gaat. Het gaat om het principe.

Vandaag mocht de zondares voor de wereldse rechter verschijnen.

Het Leger des Heils is een internationale, Christelijke beweging die de missie heeft te evangeliseren en in Jezus’ naam hulp te bieden aan de mensen in nood.

AEX sluit met licht verlies

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is vrijdag nipt lager gesloten na een relatief rustige beursdag. De AEX eindigde 0,2 procent lager op 374,75 punten. Op weekbasis betekende dit een verlies van eveneens 0,2 procent.

"Er wordt wat winst genomen. Het is een vrije rustige beurs", zo typeerde vermogensbeheerder Andre van Eerden de beursdag. "Op maandbasis is de beurs hoger. Op halfjaarbasis is de beurs hoger en op jaarbasis is de beurs hoger. De economie gaat langzaam aan beter", relativeert Van Eerden het weekverlies.

In de AEX werden zestien fondsen hoger verhandeld tegenover negen fondsen lager. De grootste stijgers waren TNT Express, Fugro en ArcelorMittal. De pakketbezorger won 1,7 procent, de bodemonderzoeker 1,4 procent, net als de staalreus. De grootste daler was ING, met 2,7 procent in het rood.

In de AMX was het beeld aangenamer. De midkapindex won 0,8 procent. Vooral Aperam en AMG deden goede zaken met koerswinsten van respectievelijk 3,9 en 2,3 procent. Boskalis zette de goede lijn van donderdag door en won 3,3 procent.

Brunel International, dat aanvankelijk nog lager koerste op de halfjaarcijfers, sloot uiteindelijk 1,1 procent hoger. Vastned had een moeilijke dag en leverde 2,5 procent in. Het aandeel ging vrijdag ex-dividend.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index vlak op 15.108,24 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,1 procent, terwijl techbeurs Nasdaq 0,2 procent hoger koerste.

Tientallen doden in Egypte

Bij de protesten die vrijdag door heel Egypte worden gehouden zijn zeker 37 mensen om het leven gekomen. Dat hebben diverse ministeries en bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

Tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap gingen vrijdag in Caïro en in andere steden in Egypte de straat op, in weerwil van de noodtoestand die de autoriteiten hebben afgekondigd. Ze protesteren tegen de bloedige ontruiming van twee tentenkampen in Caïro, waarbij woensdag zeker 638 mensen omkwamen en duizenden gewond raakten.

In tegenstelling tot het geweld van de afgelopen weken, waarbij vooral Moslimbroeders en veiligheidstroepen slaags raakten, waren nu ook veel burgers en mogelijk politieagenten in burger bij het geweld betrokken. Op een brug bij de deftige wijk Zamalek in Caïro namen twee groepen burgers elkaar onder vuur.

Zeker twaalf mensen kwamen om bij het Ramsesplein in Caïro bij gevechten tussen betogers en bewoners van het gebied. In totaal lieten 29 Egyptische burgers en acht politieagenten het leven.

Republikeinen boycotten CNN en NBC

Op een bijeenkomst van het Republikeinse Nationale Comité in Boston is vrijdag een resolutie aangenomen om tv-zenders NBC en CNN te boycotten bij de volgende Republikeinse voorverkiezingen. Partijvoorzitter Reince Priebus had eerder al gedreigd om CNN en NBC geen debatten toe te kennen vanwege hun plannen om respectievelijk een documentaire en een dramaserie over Hillary Clinton te maken.

Hoewel Clinton heeft gezegd geen zin te hebben om nogmaals een gooi te doen naar het Witte Huis, denken velen toch dat zij in 2016 de Democratische kandidaat zal zijn. Priebus, en veel Republikeinen met hem, vinden dat CNN en NBC hun partijdigheid laten blijken door uitzendingen over Hillary Clinton voor te bereiden. De resolutie werd vrijdag unaniem aangenomen.

Zelfs voor de ophef rondom de uitzendingen had Priebus al gezegd in de toekomst minder debatten te willen tijdens de voorverkiezingen en debatsleiders te willen die de Republikeinen beter gezind zijn. Leiders van de partij denken dat de vele debatten in 2012, waarin de kandidaten elkaar regelmatig verbaal te lijf gingen, hebben bijgedragen aan het verlies van de uiteindelijke kandidaat Mitt Romney.

[WK] Verrassend zilver Nederlander Gaisah bij verspringen

Ignisious Gaisah heeft voor een verrassende Nederlandse medaille gezorgd bij het verspringen op het WK atletiek in Moskou. De pas sinds eind juli voor Nederland uitkomende Gaisah sprong 8.29 meter en werd daarmee tweede achter de Rus Alexandr Menkov (8.56 meter).

Gaisah sprong met zijn afstand tevens een nieuw Nederlands record, dat al sinds 1988 op 8,19 meter stond. Het is voor Nederland de tweede medaille op dit toernooi, na het brons van Dafne Schippers op de zevenkamp.

Gaisah woont en traint sinds 2001 in Nederland, maar kwam tot drie weken terug uit voor zijn vaderland Ghana. Sinds 26 juli mag hij voor Nederland uitkomen in officiële wedstrijden. In 2005 werd hij al eens tweede bij het WK outdoor en in 2006 haalde hij goud bij het WK indoor.

Huta Galung naar halve finale Duits challenger

Tennisser Jesse Huta Galung heeft vrijdag de halve finale van het challengertoernooi in het Duitse Meerbusch bereikt. In de kwartfinale rekende de nummer 106 van de wereld af met Yannick Mertens uit België: 6-4 en 6-4. Mertens, die als lucky loser tot het toernooi werd toegelaten, staat 311e op de wereldranglijst.

In de halve eindstrijd neemt Huta Galung (1) het zaterdag op tegen Pere Riba (4) uit Spanje of de Duitser Dustin Brown (5). Die twee werken later vrijdag hun duel bij de laatste acht nog af.

Huta Galung begon tegen Mertens met een break, maar leverde vervolgens zijn opslag in. Nogmaals brak hij de Belg en deze voorsprong gaf hij niet meer uit handen. Ook in de tweede set was er een vroege voorsprong voor Huta Galung. Nu kwam Mertens in de zesde game op gelijke hoogte, maar de Nederlander brak opnieuw en nam een 5-4 voorsprong.

Ray Liotta in film CIA-cokeschandaal

Ray Liotta heeft getekend voor een sleutelrol als gepensioneerde CIA-agent in het drama Kill the Messenger. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De op feiten gebaseerde film gaat over een journalist, gespeeld door Jeremy Renner, die ontdekt dat de CIA cocaïne Californië binnensmokkelt en het geld naar de Contra's in Nicaragua sluist.

Liotta's personage wordt in het geheim door Webb geïnterviewd en blijkt een van de sleutelfiguren in het openbaar maken van het hele schandaal.

Webb publiceerde zijn verhaal, Dark Alliance, in 1996 in drie delen. De CIA sloeg keihard terug, waardoor Webb gedurende een langdurige lastercampagne financieel en emotioneel tot de afgrond werd gebracht. In 2004 pleegde hij zelfmoord.

De film staat onder regie van Michael Cuesta, die al eerder afleveringen regisseerde van de tv-series Six Feet Under, Dexter en Homeland. Tot de cast van Kill the Messenger behoren Michael Sheen, Andy Garcia, Robert Patrick en Oliver Platt. De film, waarvan de opnames al in volle gang zijn, verschijnt volgend jaar.


Ray Liotta in cocaïnedrama Kill the Messenger (Foto: Novum)

Gudelj: "Speelstijl heeft tijd nodig"

Nebojsa Gudelj houdt voorlopig vast aan de huidige speelstijl bij NAC Breda. Een speelstijl met weinig risico moet zondag de eerste overwinning van het seizoen opleveren. Na afloop van de verloren thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen afgelopen zaterdag, spraken verschillende spelers van NAC Breda zich uit over de conservatieve speelstijl die trainer Nebojsa Gudelj hanteert.

Alex Schalk en Anthony Lurling spelen graag wat aanvallender, daar waar Gudelj vooral de controle op het middenveld bewaakt. De speelstijl van Gudelj leverde tot dusver een punt op uit twee duels. Zondagmiddag komt ADO Den Haag op bezoek.

"Natuurlijk willen we meer kansen creëren en het publiek vermaken, maar zo'n speelstijl heeft tijd nodig", aldus Gudelj op de clubsite. "We hebben een jonge groep die in ontwikkeling is. Laat duidelijk zijn dat ik ook het liefst een elftal zie dat met oogstrelend voetbal de tegenstander het mes op de keel zet, maar dat gaat niet vanzelf. We werken er hard aan."

FOK!toen: Elvis sterft op de wc

Vandaag in 1977 sterft Elvis rond half twee 's middags op de wc in Graceland, Memphis Tennessee. Hoewel men hem nog probeert te reanimeren wordt hij officieel doodverklaard om half vier lokale tijd. 

Promotiefoto Jailhouse Rock, 1957

Elvis sterft lezend over het gezicht van Jezus
GRACELAND, 16-08-1977. Elvis (42) neemt het boek dat hij aan het lezen is, Frank Adams' 'The Scientific Search for the Face of Jesus', mee naar het toilet. Zijn vriendin Ginger Alden roept hem toe: “Niet in slaap vallen op de plee, hè?” “Oké, zal ik niet doen”, zegt Elvis. Ginger valt kort in slaap terwijl Elvis zijn behoefte doet.

Als ze weer wakker wordt rond half twee doet hij de deur niet open. Daarna gaat het snel. Elvis ligt levenloos op de grond in de wc. Zijn toen negenjarige dochter Lisa Marie wordt bij haar vader weggehaald en Elvis wordt naar het ziekenhuis vervoerd, waar men twee uur lang probeert hem te reanimeren. Om half vier wordt hij doodverklaard. Wat ooit slechts een jochie was met veel geluk, een voorliefde voor rhythm and blues en schuddende heupen, zou uiteindelijk de grootste rock-'n-roll-legende ooit worden.

Elvis in fifties en sixties minder groot dan nu
Elvis was destijds groot, maar werd aanvankelijk gezien als slechts één van de rock-'n-rollsupersterren: Buddy Holly, Chuck Berry en Jerry Lee Lewis zijn in '57-'59 minstens even populair. Eind fifties ging hij het leger in, was Buddy Holly dood, werd Berry veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en was Jerry Lee Lewis wereldwijd uitgekotst omdat hij met zijn dertienjarige achternichtje was getrouwd.

Toen begin sixties Elvis Presley door zijn manager, Kolonel Parker, in een wurgcontract gedwongen werd tientallen films en bijbehorende (matige) soundtracks te maken, dacht men dat het over was met de ster. Hij zou jarenlang niet optreden en eind sixties al bijna in de vergetelheid zijn geraakt. Beach Boys, Kinks, Stones, Beatles en andere artiesten hadden zijn plek ingenomen.

Elvis in 1954

Comeback Special lanceert comeback
Met kerst '68 maakte hij echter een comeback met de Elvis Presley Christmas Special [hier deels te zien]. Vanaf toen brak een tweede periode van succes voor hem aan die uiteindelijk de Elvis zou opleveren die we nog steeds kennen: ietwat mollig, glitterpakjes, gospelkoren en borsthaar. In 1973 (het jaar waarin de Aloha From Hawaii Special uitkwam) had hij een persoonlijk record van 168 concerten.

Tegelijkertijd raakt hij verslaafd aan allerlei medicijnen die verschillende kwalen teweegbrachten. Verschillende keren werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Officieel wordt aanvankelijk gesteld dat hij aan een hartritmestoornis overleed, later blijkt dat er in zijn lichaam een cocktail van tien medicijnen wordt gevonden.

In lagere doses waren aanwezig: pijnstillers morfine en pethidine, het anti-allergische chlorphenamine en de kalmerings- en slaapmiddelen Placidyl en valium. Vier middelen werden in hoge doses aangetroffen: seventies-slaapmiddelen ethinamaat en Methaqualone, het opiaat codeïne en nog een ander kalmeringsmiddel dat nooit is geïdentificeerd.

Trailer Jailhouse Rock, 1957

Comeback bij 25-jarig overlijden in 2002-3
Onze eigenste Hollandse Junkie XL had dankzij een Nike-reclame waar het liedje in werd verwerkt een wereldwijde hit met een remix van Elvis' 'A Little Less Conversation.' Het piekte bovenaan de hitlijsten in ruim twintig landen. In veel landen was het Elvis' eerste nummer één-hit sinds zijn overlijden. Ook een jubileumalbum met zijn 30 nummer één-hits verkoopt wereldwijd enorm goed. Junkie XL stond ook op dat album. Een jaar later zou het succes worden herhaald met een heruitgebracht 'Rubberneckin'.'

Nummer één-singles (in VK of VS):

1956: I Forgot to Remember to Forget
Heartbreak Hotel
I Want You, I Need You, I Love You
Don't Be Cruel
Hound Dog
Love Me Tender
1957: Too Much
All Shook Up
(Let Me Be Your) Teddy Bear
Jailhouse Rock
1958: Don't
Hard Headed Woman
1959: One Night/I Got Stung
A Fool Such as I/I Need Your Love Tonight
A Big Hunk o' Love
1960: Stuck on You
It's Now or Never
Are You Lonesome Tonight?
1961: Wooden Heart
Surrender
(Marie's the Name of) His Latest Flame/Little Sister
1962: Can't Help Falling in Love/Rock-A-Hula Baby
Good Luck Charm
She's Not You
Return to Sender
1963: (You're The) Devil in Disguise
1965: Crying in the Chapel
1969: Suspicious Minds
1970: The Wonder of You
1977: Moody Blue
Way Down
2002: A Little Less Conversation (JXL remix)

FOK!toens favoriete 5 Elvisnummers (wat zijn de jouwe?):
-Stuck on You
-Return to Sender
-His Latest Flame
-Devil in Disguise
-Burning Love

Wenger belooft aankopen bij Arsenal

Supporters van Arsenal hoeven zich geen zorgen te maken. Arsène Wenger blijft volhouden dat er deze zomer versterkingen naar het Emirates Stadium komen. De Londense club viste achter het net bij de transfer van Luiz Gustavo.

De Braziliaans international koos uiteindelijk voor VfL Wolfsburg, ondanks dat Arsenal al akkoord was met Bayern München. Toch blijft Wenger volhouden dat er grote namen naar Londen komen. "Ik ga niet in op specifieke namen, dat vind ik niet in orde", zegt Wenger tegen diverse media. "Het enige dat ik kan zeggen is dat we op zoek zijn naar kwaliteit. Het klopt dat we momenteel geen heel brede selectie hebben en we willen onze ploeg dan ook graag versterken."

"We zijn op zoek naar kwalitatieve versterkingen, niet in de breedte. We willen twee of drie spelers, maar misschien zelfs wel meer. Het is geen kwestie van geld, maar van de juiste spelers aantrekken."

[WK] Martina naar finale 200 meter

Churandy Martina heeft zich op het WK atletiek in Moskou weten te plaatsen voor de finale op de 200 meter. De sprinter, die last heeft van een blessure, werd in zijn halve finale derde in 20,13 en ging als tijdsnelste door naar de finale van morgenavond.

Usain Bolt hoefde in zijn halve finale niet tot het uiterste te gaan en won zijn reeks met 20,12. De Amerikaan Curtis Mitchell ging als snelste door naar de finale. Hij liep met 19,97 een persoonlijk record.

Plantagenets vechten herbegrafenis Richard III aan

Hij mag dan al honderden jaren dood zijn, maar de Engelse koning Richard III, wiens resten onlangs werden opgegraven, kan vooralsnog niet opnieuw te ruste worden gelegd. Het Britse hooggerechtshof heeft vrijdag een groep nazaten van de koning toestemming gegeven om de plannen voor de herbegraving in Leicester aan te vechten.

De botten van Richard III, koning van Engeland van 1452 tot 1485, werden vorig jaar onder een parkeerplaats in Leicester gevonden. De regering had Leicester Cathedral al toestemming gegeven de koning opnieuw ter aarde te bestellen, maar Richards afstammelingen, die zich de Plantagenet Alliance noemen, willen dat de botten worden herbegraven in het Noord-Engelse York. Zo zou Richard, de laatste koning van het Huis York, het gewild hebben, aldus de Plantagenets.

De rechter zei wel te hopen dat de twee partijen er snel uitkomen. "In mijn ogen is het onbetamelijk en onstichtelijk om een gerechtelijke strijd aan te gaan over dit koninklijk stoffelijk overschot", zei de rechter. Hij riep de twee partijen op 'een (gerechtelijke) Tweede Rozenoorlog te vermijden'.

Richard III sneuvelde tijdens tijdens de Slag bij Bosworth in 1485.

Tales of Xillia komt binnen op twee

Het Japanse rollenspel Tales Of Xillia is binnengekomen op de tweede plek van de Nederlandse verkooptoptien. Het is de enige nieuwe binnenkomer in de top tien van deze week. Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het rollenspel van uitgever Namco Bandai verscheen twee jaar geleden al in Japan.

Hoe vaak de game voor PlayStation 3 deze week over de toonbank ging is niet bekendgemaakt. In Japan was Tales of Xillia met 670 duizend verkochte exemplaren een redelijk succes.

Tales of Xillia moet in de top tien alleen het voetbalspel FIFA 13 voor zich laten. Het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 moet het doen met de derde plek in de top tien.

Het gezelschapsspel Wii Party heeft een terugkeer gemaakt in de top tien. Het spel, dat gamers onder meer Wii-afstandsbedieningen in de kamer laat verstoppen, staat deze week vijfde achter Skylanders Giants.

De grootste daler is de nummer vier van vorige week, Mario & Luigi: Dream Team Bros. Het spel voor de Nintendo 3DS belandde deze week op de tiende plek. Luigi's Mansion 2 voor dezelfde spelcomputer en De Sims 3: Exotisch Eiland voor de pc vallen buiten de top tien.

De volledige top tien van week 33 ziet er als volgt uit:
01. FIFA 13 (PlayStation 3)
02. Tales of Xillia (PlayStation 3)
03. Call of Duty Black Ops 2 (PlayStation 3)
04. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
05. Wii Party (Nintendo Wii)
06. The Last of Us (PlayStation 3)
07. Battlefield 3 (PlayStation 3)
08. Bioshock Infinite (PlayStation 3)
09. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
10. Mario & Luigi: Dream Team Bros (Nintendo 3DS)


Tales of Xillia komt binnen op twee

Rechtbank laat kopschopper vrij

Een van de verdachten in de zaak over de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven is vrijdagmiddag vrijgelaten. De rechtbank in Den Bosch heeft besloten de 19-jarige Brett S. op vrije voeten te stellen, om de mogelijkheid te voorkomen dat hij langer in voorarrest heeft gezeten dan de straf die hij krijgt opgelegd.

De 19-jarige S. uit het Belgische Ravels heeft 87 dagen vastgezeten vanwege de zaak. Woensdag werd tegen hem een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist voor openlijke geweldpleging. Ook wil de officier van justitie dat de man zich moet laten behandelen voor zijn agressieprobleem.

De rechtbank doet 28 augustus uitspraak in de zaak tegen de 19-jarige man en drie minderjarige medeverdachten.

Boom behoudt leiderstrui na tijdrit

Lars Boom is ook na de tijdrit klassementsleider in de Eneco Tour. De Belkin-renner finishte vrijdag in Sittard in 16.24 minuten op de tiende plek. De Fransman Sylvain Chavanel won in 16.04. Tom Dumoulin werd op vier seconden knap tweede.

De Limburger bezet de derde plek in het klassement, op acht seconden van Boom. Chavanel is de naaste belager van de Brabander op vier seconden.

De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent klokte de derde tijd in de tijdrit. Sebastian Langeveld van Orica-Greenedge eindigde op plek vijf, nog voor olympisch kampioen Bradley Wiggins (6). Lieuwe Westra was op plek acht de vierde Nederlander in de top tien.

Zaterdag verlaat het peloton Nederland en gaat de etappe naar het Belgische Aywaille. De ronde duurt tot en met zondag.

Friso begraven in Lage Vuursche

De begrafenis van prins Friso is voorbij. Iets voor 16.30 uur liepen de naaste familieleden van de maandag overleden prins terug van de Stulpkerk naar het naastgelegen Kasteel Drakensteyn.

De uitvaart begon om 15.00 uur. Na een dienst in de kerk, die ongeveer een uur duurde, werd Friso op de kleine begraafplaats in Lage Vuursche ter aarde besteld.

De begrafenis was besloten, maar de aanwezige journalisten en dagjesmensen konden desondanks wel een glimp opvangen van de circa honderd aanwezigen. Voor de oprit van de kerk waren geen schermen geplaatst, zodat vanaf de openbare weg zichtbaar was hoe de stoet aankwam en anderhalf uur later weer vertrok richting Drakensteyn.

Behalve de families van Friso en Mabel was ook een klein aantal vrienden en intimi aanwezig. De Noorse koning Harald, peetoom van Friso, was bij de dienst, net als huisvrienden van de Oranjes Herman Tjeenk Willink en Huub Oosterhuis. Ook directeur van De Balie en studievriend van Friso Youri Albrecht behoorde tot de aanwezigen.

Groen licht voor PAOK in Champions League

PAOK Saloniki kan zich opmaken voor een treffen met Schalke 04 in de play-offs van de Champions League. De Griekse club kreeg het groene licht van het internationaal sportarbitragehof CAS. Dat besloot vrijdag een verzoek van Metalist Charkiv om de Europese schorsing op te schorten tijdens de beroepsprocedure naast zich neer te leggen.

Metalist werd woensdag door de UEFA geschorst omdat de technisch directeur van die club eerder werd bestraft wegens omkoping in 2008. De Oekraïense club, die direct een gang naar het CAS aankondigde, wil voorkomen dat PAOK de vrijgekomen plaats in de play-offronde innam. Metalist had PAOK in de derde voorronde van de Champions League uitgeschakeld.

Wanneer het beroep van Metalist bij het CAS dient is nog niet bekend.

Rebellen blazen agenten op

Vier Thaise politieagenten zijn vrijdag in het zuiden van het land opgeblazen. De bomaanslag is het werk van islamitische rebellen, meent de politie.

Opstandelingen lieten langs een weg in Rue So een zelfgemaakt explosief ontploffen op het moment dat een politieauto passeerde. Vervolgens openden ze het vuur. De vier agenten, die op weg waren om een schietpartij te onderzoeken, kwamen om. De overvallers maakten vier automatische geweren en twee pistolen buit.

In de provincie Narathiwat en andere delen van het zuiden van Thailand bevechten moslimstrijders sinds 2004 de regering in Bangkok. De aanslag van vrijdag kan de pogingen van de Thaise regering om tot vredesonderhandelingen te komen verstoren.

Polio slaat toe in Somalië

Een polio-epidemie in Somalië is zich aan het uitbreiden. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gezegd. In totaal zijn er volgens de VN 105 mensen besmet met het virus. In buurland Kenia zijn ook tien mensen ziek geworden.

Volgens de VN zijn vijf kinderen verlamd geraakt. Dat is een aanwijzing dat er mogelijk duizenden kinderen ongemerkt met het virus rondlopen. Er zijn vaccinatiecampagnes op touw gezet sinds het virus in mei de kop op stak.

Hoewel er vier miljoen mensen zijn gevaccineerd, zijn nog altijd ongeveer zeshonderdduizend kinderen niet ingeënt. Zij wonen in gebieden waar het radicaalislamitische Al-Shabab de scepter zwaait. Door aanvallen op hulporganisaties wordt de situatie vermoedelijk alleen maar nijpender. Woensdag besloot Artsen zonder Grenzen zich om deze reden uit het land terug te trekken.

Verdachte langer vast voor kunstroof Venlo

De man die woensdag werd aangehouden voor betrokkenheid bij de kunstroof in het Museum van Bommel van Dam in Venlo, blijft in de cel. Hij mag in ieder geval twee weken langer worden vastgehouden, bepaalde de rechtbank in Amsterdam vrijdag. De politie kwam de verdachte op het spoor na samenwerking met een veilinghuis.

In eerste instantie kwam de politie een gestolen werk van Jan van Schoonhoven op het spoor. Woensdagavond leverde de verdachte, volgens de Limburgse omroep L1 een 36-jarige Amsterdammer, bij de politie in Amsterdam nog twee kunstwerken van Van Schoonhoven af.

Een expert stelde vast dat het om originele werken gaat. Een vierde, minder kostbaar werk van Tomas Rajlich dat eveneens werd weggenomen bij de roof in maart, is nog niet terecht. De gezamenlijke waarden van de gestolen werken is ruim een miljoen euro.

Kinderen gameschrijfster bedreigd met dood

Een Amerikaanse scriptschrijfster stopt met werken voor gamestudio Bioware omdat haar kinderen met de dood zijn bedreigd. Jennifer Hepler kreeg na de release van Dragon Age 2 veel nare berichten via mail en sociale media, omdat zij een homoseksuele relatie in het spel mogelijk had gemaakt.

"Ik heb berichten gezien met afbeeldingen waarin mijn kinderen vanuit school werden opgewacht en gedood", zei de scriptschrijfster. Hepler wil nu een boek gaan schrijven en freelance klussen doen voor andere bedrijven. Het laatste waar zij voor Bioware aan werkte, was Dragon Age 3: Inquisition.

Het is niet de eerste keer dat ontwikkelaars openheid geven over bedreigingen die ze kregen. Eind vorige maand werd Call of Duty-ontwikkelaar David Vonderhaar met de dood bedreigd toen hij aanpassingen aankondigde aan het schietspel. FEZ-ontwikkelaar Phil Fish stopte vorige maand als ontwikkelaar omdat hij de kritiek op zijn werk zat was.

'Niet weer miljarden in economie'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) tempert de verwachtingen over het pakket aan maatregelen dat het kabinet op Prinsjesdag presenteert om de economie een impuls te geven en de oplopende werkloosheid te bestrijden. Dat bleek vrijdag na afloop van de eerste ministerraad na de zomer.

"Ik spreek nadrukkelijk van stimuleringspakketten, omdat niet het beeld moet ontstaan dat de overheid weer miljarden in de economie gaat pompen", zei Dijsselbloem. Onder meer vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei deze week in reactie op de CPB-cijfers dat de begroting van volgend jaar ook investeringsmaatregelen moet bevatten.

"Het is niet zo dat we miljarden extra gaan besteden in de infrastructuur of anderszins", zei Dijsselbloem. Ten eerste ontbreekt daar het geld voor. "Nog meer schulden maken helpt niet aan de schuldencrisis." Daarnaast is het veel belangrijker om het vertrouwen bij het bedrijfsleven en consumenten te herstellen. "Daar zit veel meer investerings- en bestedingscapaciteit dan bij de Nederlandse overheid."

Angst voor explosieve tieten

Heathrow Airport is in opperste staat van paraatheid. Douaniers zullen extra letten op de voorgevels van moslima's. Volgens de grootste luchthaven van Europa is er een reële kans dat al Qaida zal toeslaan met explosieve tieten.

Terrorisme-experts hebben een studie gedaan naar de prammen van moslima's. Volgens hen laten de gesluierde dames hun tieten in eigen land inspuiten met een explosieve vloeistof. Tijdens een ontploffing in een vliegtuig zal het hele vliegtuig in stukken uiteenspatten.

Volgens bronnen is er nu langer oponthoud ontstaan bij de controles. Het luchtvaartpersoneel op de Londense luchthaven neemt de bustes van passagiers uiterst goed onder de loep. Wat een klotenbaan...

Vijf Nederlandse teams op WK ploegentijdrit

Vijf Nederlandse wielerploegen mogen starten op het wereldkampioenschap ploegentijdrit in de Italiaanse stad Florence. De teams Rabobank Development Team en de Rijke-Shanks hebben een wildcard gekregen voor de wedstrijd. Het zijn beide ploegen die uitkomen in het continentale circuit.

De ploegen uit de WorldTour, inclusief de Nederlandse formaties Argos-Shimano, Belkin en Vacansoleil-DCM, hebben automatisch een plek gekregen voor het WK. De ploegentijdrit maakte vorig jaar voor het eerst deel uit van het wereldkampioenschap. In Limburg ging Omega Pharma-QuickStep, met Niki Terpstra, er met de titel vandoor.

Explosie verwondt tientallen festivalgangers Japan

Een krachtige explosie heeft op een vuurwerkfestival in Japan zestig mensen verwond. Achttien mensen liepen zware brandwonden en ander ernstig letsel op. Onder hen zijn twee jongens van 13 en 10.

De politie vermoedt dat de ontploffing werd veroorzaakt door een verkoper die in zijn marktkraam een elektriciteitsgenerator bijtankte zonder die stil te zetten. De generator vatte vlam, het vuur greep snel om zich heen en een zware explosie volgde.

Verscheidene marktkramen, waar voor bezoekers van het festival drank en hapjes lagen uitgestald, gingen in vlammen op. Het vuurwerkfestival in Fukuchiyama, niet ver van Kyoto in het westen van Japan, werd na de ontploffing afgeblazen. Het jaarlijkse evenement trekt doorgaans meer dan honderdduizend bezoekers.

Doden bij raketaanval op trein Pakistan

Bij een raketaanval op een trein in de bergachtige Pakistaanse regio Baluchistan zijn vrijdag twee mensen om het leven gekomen. Negentien raakten gewond. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De aanval had plaats bij het plaatsje Dozan. De trein was onderweg naar de stad Sibi, aldus een woordvoerder van de Pakistaanse spoorwegen. De Pakistaanse veiligheidsdiensten hebben een zoekactie naar de aanvallers op touw gezet en krijgen daarbij hulp van een legerhelikopter.

De aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Het vermoeden bestaat dat separatisten in Baluchistan achter de aanslag zitten.

Monument Nicky Verstappen weer beklad

Het monument voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide is opnieuw beklad. Agenten ontdekten donderdagnacht dat het monument onder het purschuim was gespoten. Ook is wederom een brief aangetroffen, meldt een politiewoordvoerder. Afgelopen weekeinde werd het monument ook al beklad, toen met gele verf.

Bij het monument lagen toen ook briefjes, waarvan de politie de inhoud niet wilde prijsgeven. Vanwege de bekladding afgelopen weekend hield de politie het monument extra goed in de gaten, vertelt de woordvoerder. In het onderzoek naar de vernielingen zijn vooralsnog geen arrestaties verricht.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp. Hij werd later dood gevonden. De moord is nooit opgehelderd.

Het monument was al meermaals mikpunt van vernielingen. Een man uit Landgraaf bekende in 2007 het monument te hebben vernield. Justitie had de man eerder aangehouden als verdachte in de zaak-Verstappen, omdat hij brieven bij het monument achterliet waaruit zou blijken dat hij meer informatie had over de moord. Maar later werd hij geschrapt als verdachte in de moordzaak.

Onduidelijk is nog of de man iets te maken heeft met de bekladdingen van de afgelopen dagen.

Geile cavia's houden buurt wakker

De naaste buren van de Universiteit van Münster hebben een aanklacht ingediend tegen de Duitse universiteit. Een stel uiterst hitsige cavia's zou de buurt wakker houden.

De leerfabriek houdt dertien mannetjes- en vrouwtjescavia's in een enorme kooi buiten in de tuin. 's Nachts worden de knaagdiertjes actief, en hebben dan de hele nacht door geile groepseks.

De vrijpartijen gaan echter gepaard met veel lawaai. Het geluidsniveau is zo hoog, dat de buren er niet van kunnen slapen. "De Guineese biggetjes produceren enorm veel lawaai en stinken als de hel", aldus een 69-jarige buurman.

Hij heeft een klacht ingediend, en met succes. De rechtbank oordeelde gisteren dat de kooi te dicht bij het huis van de buurman staat. De afstand bedraagt slechts twee meter in plaats van de wettelijk vereiste drie meter. De universiteit zegt echter dat ze de kooi niet kunnen verplaatsen.

Geil, dierenporno!

[WGP] Volleybalsters kloppen Kazachstan

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben vrijdag hun derde zege geboekt in de voorronde van de World Grand Prix. In Alma Ata werd Kazachstan na een aarzelende start overtuigend verslagen: 25-23, 25-12 en 25-16. In het weekeinde speelt Oranje nog tegen Cuba en Brazilië in de Kazachse stad.

Ondanks de zege is deelname aan de finale niet meer haalbaar voor de Nederlandse vrouwen. Met negen punten uit zeven duels staat Oranje acht punten achter op nummer zes Brazilië terwijl er nog maximaal zes punten gehaald kunnen worden. Aan de finale doen de beste vijf landen van de voorronde en Japan mee.

Vingeren voor het goede doel

Een 23-jarige Amerikaan heeft een opmerkelijke manier gevonden om de zwakkeren in de samenleving wat centen toe te stoppen. Hij laat een paar blote wijven vingeren voor de webcam. Een deel van de opbrengsten zal aan een goed doel worden afgestaan.

Michael Wondercub uit Denver is een man met een sociaal hart. Speciaal voor gelijkgestemde rukkers heeft hij de site Benevidz opgericht. De bedoeling is dat ingehuurde webcamvrouwtjes 10 tot 15 procent van hun inkomsten afstaan aan een goed doel naar eigen keuze.

Inmiddels heeft Wondercub al zes goede doelen gevonden, die bereid zijn geld aan te nemen van een pornosite. Wat die doelen zijn, houdt hij geheim tot het eind van de maand. "Het varieert van diersenasiels tot de daklozenopvang", zo verklapt hij.

Wondercub is geen onbekende in de webcamindustrie. Terwijl hij nog een schoolknaapje was, zat hij in zijn blote tokus voor de webcam en gaf er een slinger aan. "Ik vond het geweldig. Hierdoor heb ik mij creatief ontwikkeld tijdens mijn schooltijd."

Tom Odell trapt Lowlands af in volle tent

Tom Odell was een van de eerste artiesten die vrijdagmiddag Lowlands aftrapten. De 22-jarige Britse singer-songwriter, onder meer bekend van de hit Another Love, begon in een volle tent met het nummer Grow Old with Me.

Tijdens het optreden van Odell in de Alphatent stonden nog twee artiesten op het podium van het festival in Biddinghuizen. Tim Vantol begon rond 13.30 uur in de Lima en Traumahelikopter trapte af op het podium X-Ray.

Ook artiesten als Biffy Clyro, Dolf Jansen en De Jeugd van Tegenwoordig staan vrijdag op het podium van Lowlands. Zaterdag en zondag staan nog onder anderen The Opposites, The Lumineers, Editors, Nick Cave en Franz Ferdinand op het programma.

Moslimbroeders de straat op voor Dag van Woede

Tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn vrijdag in Caïro en in andere steden in Egypte de straat opgegaan in weerwil van de noodtoestand die de autoriteiten hebben afgekondigd. Bij een viaduct in Caïro was geweervuur te horen en op verschillende plaatsen in het land wordt gevochten. Volgens de staatstelevisie is een agent doodgeschoten.

De Moslimbroeders trokken na het vrijdaggebed massaal de steden in en gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Broederschap voor een 'Dag van Woede'. De ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi liep woensdag uit op een bloedbad. Zeker 638 mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond. Morsi's aanhangers eisen al weken dat hun president opnieuw wordt aangesteld.

De eerste gevechten braken uit bij het ministerie van buitenlandse zaken in Caïro, waar twee groepen mensen elkaar bekogelden met stenen en flessen. Het was niet meteen duidelijk wie het met wie aan de stok had.

De staatstelevisie zond beelden uit van het viaduct in Caïro dat naar het Ramsesplein leidt, waarop een man met een automatisch geweer te zien was. Een verslaggever van Associated Press zag in ieder geval één betoger met een schotwond in zijn been. In Alexandrië en in de noordelijke stad Tanta braken gevechten uit tussen de politie en aanhangers van de Moslimbroederschap. Bij een controlepost even buiten Caïro raakten twee agenten gewond.

Op het spoor tussen Alexandrië en de westelijke provincie Marsa Matrouh werden explosieven tot ontploffing gebracht, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. De explosie had geen gewonden tot gevolg en er raakten ook geen treinen beschadigd.

De veiligheidsdiensten zijn vrijdag massaal op de been. Grote pleinen in Caïro, waaronder het Tahrirplein, zijn afgesloten met pantservoertuigen en op belangrijke kruispunten staan militairen geposteerd met machinegeweren. De Broederschap heeft mensen opgeroepen naar het Ramsesplein te trekken. De regering liet donderdag weten dat de veiligheidsdiensten toestemming hebben dodelijk geweld te gebruiken tegen betogers die de politie en overheidsgebouwen aanvallen.

De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke vleugel van de Moslimbroederschap, liet vrijdag in een verklaring weten niet in te zullen binden en zei 'dat de beweging mensen blijft mobiliseren om de straat op te gaan, zonder hun toevlucht te zoeken tot geweld of vandalisme'. "De strijd om deze onwettige regering omver te werpen is een plicht. Een islamitische, nationale, morele en menselijke plicht waar we niet voor zullen vluchten totdat gerechtigheid en vrijheid zegevieren en totdat de onderdrukking is overwonnen."

Chinese dierentuin gesloten om bedrog

De dierentuin van het Chinese Luohe sluit voorlopig zijn deuren wegens een schandaal om stand-ins. De zoo probeerde een Tibetaanse mastiff voor een leeuw en een andere hond voor een wolf te laten doorgaan. Maar de bezoekers lieten zich niet bedotten.

Aan de nieuwe bewoner van het leeuwenverblijf in de dierentuin in het Chinese binnenland leek op het eerste gezicht niets te mankeren. Hij had het postuur, de weelderige manen, de kleur en het korte lontje van een volbloed leeuw. Maar hij verraadde zich met zijn stemgeluid. De zogenaamde leeuw bleek te blaffen in plaats van te brullen.

De dierentuin bood bezoekers vrijdag verontschuldigingen aan en beloofde beterschap. Directeur Liu Suya houdt vol dat het niet de bedoeling was bezoekers voor het lapje te houden. De echte leeuw was uitgeleend als zaaddonor, en een lege kooi is nu eenmaal 'geen gezicht'.

Het luipaard van de dierentuin in de provincie Henan was ook op vrijersvoeten en werd daarom vervangen door een poolvos. En beverratten vulden de slangenkuil. Eerder kwam al aan het licht dat enkele Chinese dierentuinen de vacht van sommige dieren verfden om ze te kunnen laten doorgaan voor panda's en ander veeleisend wild, maar in Luohe maakten ze het volgens bezoekers wel heel bont.

'Reizen Egypte zonder kosten omboeken'

Toeristen die willen afzien van hun vakantie in Egypte zouden deze kosteloos moeten kunnen omboeken, ook als het reisadvies niet wordt aangescherpt. Het kabinet moet dit bespreken met de reisbranche, blijkt vrijdag uit Kamervragen van Henk Krol (50Plus) aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Krol verbaast zich erover dat Duitsland inmiddels wel een negatief reisadvies voor het hele land heeft uitgevaardigd, maar Nederland nog niet. Timmermans zei eerder dat toeristen nog veilig naar de resorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba kunnen reizen. Wel moeten ze het nieuws goed in de gaten houden.

Krol wil weten waarom Nederland afwijkt van de lijn van Duitsland en of het niet beter is om in dit soort gevallen in EU-verband met een gezamenlijk reisadvies te komen. Niettemin vindt hij dat toeristen die niet naar het land willen hun reis kosteloos moeten kunnen omboeken.

"Is er voor uw ministerie een tussenweg bespreekbaar (met de reis- en verzekeringsbranche) waarbij het advies blijft dat reizen mogelijk is, maar dat er wel kosteloos omgeboekt kan worden?", vraagt de 50Plus-politicus. Timmermans zei vrijdag na de ministerraad dat het reisadvies opnieuw wordt bezien. Mogelijk wordt daar later op de dag meer over bekendgemaakt.

FOK!filmtips vd dag: Earth (2007) + Righteous Kill (2008)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Earth 1

Vandaag is er weer een behoorlijk aanbod aan mooie films op de televisie. Vandaar dat we vandaag alweer voor een dubbele FOK!filmtip van de dag gaan. Voor de eerste filmtip gaan we voor een adembenemende documentaire, die om 18.20 uur te zien is op Nederland 2. Earth is een documentaire van Alastair Fothergill & Mark Linfield waarin we te krijgen wat voor invloed de opwarming van de aarde heeft op de natuur. Zo volgen we een ijsberenfamilie, een tweetal bultrugwalvissen en een kudde olifanten. Een zeer imponerende natuurfilm, met commentaar van onder meer Patrick Stewart en James Earl Jones.

Earth 2

Voor de tweede FOK!filmtip van de dag hebben we gekozen voor een film die om 00.00 uur te zien bij onze vlaamse zuiderburen van Één. Righteous Kill is een harde misdaadfilm van Jon Avnet, met het gouden duo Robert DeNiro en Al Pacino op hun best! Twee New Yorkse rechercheurs (Al Pacino en Robert De Niro) ontdekken dat er een link bestaat tussen een aantal recente moorden en een zaak waarvan ze dachten dat ze die hadden opgelost. Is er een seriemoordenaar actief en hebben ze de verkeerde man achter de tralies gezet?

Righteous Kill 1

De laatste jaren staan zowel Pacino als DeNiro bekend als zeer wisselvallige acteurs. Zo verschenen er de laatste jaren films van de acteurs afzonderlijk die meteen een achterafplaats in de videotheek kregen. In het geval van Righteous Kill is dat zeker niet het geval. Regisseur Avnet werkte eerder met Pacino aan 88 Minutes (2007) en weet met Righteous Kill zeker te overtuigen. Drank en snackvoer in de aanslag en gaan met die banaan. Veel kijkplezier.

Righteous Kill 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Menzis geeft man dikke middelvinger

Menzis kan niet iedere behandeling vergoeden van patiënten met clusterhoofdpijn, vindt Menzis. De betreffende ingreep behoort niet tot de verzekerde zorg en valt niet onder de basisverzekering. Omdat de overheid bepaalt wat in de basisverzekering zit, verwijst Menzis doodleuk door naar minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Dat Menzis wel degelijk zelf kan beslissen behandeling te vergoeden bleek afgelopen week.

De zorgverzekeraar reageert op het verhaal van een man uit Deventer, wiens behandeling, in tegenstelling tot een 25-jarige patiënte eerder deze week, niet wordt vergoed. Menzis ging in het geval van de vrouw bij hoge uitzondering overstag, naar eigen zeggen uit 'coulance', maar uiteraard gewoon om de negatieve publiciteit een beetje te spindoctoren. De familie was vorige week een actie via social media begonnen om geld in te zamelen voor de behandeling en als gevolg hiervan werd Menzis bestookt via onder meer Twitter.

Beide patiënten lijden dagelijks aan zeer extreme hoofdpijnaanvallen. Een experimentele behandeling in België, waarbij een neurostimulator in het ruggenmerg wordt ingebracht, zou soelaas kunnen bieden. De operatie kost zo'n dertigduizend euro, een schijntje van wat de huidige niet-werkende behandelingen op lange termijn kosten.

De man uit Deventer voelt zich benadeeld omdat Menzis alleen de vrouw wil helpen. Tegenover RTV Oost zegt hij dat de zorgverzekeraar met twee maten meet. "Als je de behandeling vergoedt dan moet je dat voor iedereen doen", zo stelt hij. De man noemt het handelen van Menzis 'onbeschoft'. En terecht.

Menzis stelt zelf de zorgverzekeraar te zijn zonder winstoogmerk, maar de winst van ruim 200 miljoen van vorig jaar laat van die claim weinig heel. Temeer daar die winst blijkbaar niet wordt gebruikt om mensen zorg te bieden, iets dat toch de kerntaak behoort te zijn van een zorgverzekeraar.

Menzis zelf heeft een leuk pr-riedeltje gespindoctord. Dat onzinverhaaltje vind je hier. De toon van Menzis op twitter is veranderd van semi-onverschillig paniekvoetbal vorige week naar een complete 'fuck-you, wij weten het beter'-houding vandaag.

[Upd] Janmaat mist ook duel tegen Ajax

Daryl Janmaat kan wellicht toch in actie komen tegen Ajax. De rechtsback wordt door de medische staf klaargestoomd voor zondag. Het is nog de vraag of het duel met Ajax haalbaar is, maar Feyenoord doet er volgens het Algemeen Dagblad alles aan om Janmaat speelkaar te krijgen.

Dat deed de medische staf in overleg met de Oranje-international. De vleugelverdediger is herstellende van een bovenbeenblessure die hij vorige week opliep.

De Klassieker komt in principe te vroeg, maar mede door de afwezigheid van Jordy van Deelen en Stefan de Vrij (schorsingen) zit trainer Ronald Koeman 'dun' in de laatste linie. Met het oog op de uitwedstrijd bij Ajax nemen Feyenoord en Janmaat een risico. De verwachting was van te voren dat de verdediger volgende week weer fit zou zijn.

Update 15.08 uur

Feyenoorder Daryl Janmaat is zondag nog niet inzetbaar in de Klassieker tegen Ajax. Dat heeft trainer Ronald Koeman van de Rotterdamse club vrijdag gezegd. De verdediger heeft een bovenbeenblessure waardoor hij eerder al de wedstrijd tegen FC Twente en de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Portugal miste.

Janmaat is niet de enige Feyenoorder die zondag in de Arena op de tribune zit. Jean-Paul Boëtius kampt al langer met een blessure. Stefan de Vrij, Jordy van Deelen en Elvis Manu zijn geschorst. Nieuwe aanwinst Samuel Armenteros is wel speelgerechtigd.

Belkin houdt vertrouwen in Van Winden

Belkin heeft het contract van wielrenner Dennis van Winden met een jaar verlengd. Dat meldt de Nederlandse ploeg vrijdag. De 25-jarige Van Winden was bijna een halfjaar uit de roulatie vanwege complicaties na een operatie. "Na zo'n tegenvaller wilden we Dennis niet gelijk laten vallen", zegt ploegleider Nico Verhoeven.

De Delftenaar is in zijn nopjes met het vertrouwen van Belkin. "Ik heb dit seizoen niet kunnen koersen en geen resultaten gereden. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik bij een grote ploeg als Belkin de kans krijg weer terug te keren op mijn oude niveau", aldus van Winden.

"We gunnen hem de kans op een comeback", vult Verhoeven aan. "Onze ploeg wil altijd winnen, maar we zijn ook een familie."

Hogere verkopen duiden op verbetering huizenmarkt

Het stijgende aantal woningverkopen wijst volgens ING op een verbetering van de al jaren in het slop zittende huizenmarkt. "Het cijfer lijkt een teken te zijn dat het tij keert", aldus ING-econoom Dimitry Fleming vrijdag. Het Kadaster meldde voor juli een stijging in de huizenverkoop van 29,6 procent ten opzichte van juli 2012.

Fleming schrijft de sterke groei toe aan een laag niveau van verkopen in de voorgaande periodes. In de eerste helft van 2012 waren huizenkopers bang dat de overdrachtsbelasting zou teruggaan van twee naar zes procent. Uiteindelijk bleef de belasting op het lage niveau, maar veel huizenkopers haalden volgens de econoom toch hun aankoop naar voren.

Een soortgelijke situatie deed zich volgens Fleming ook voor in de eerste helft van 2013. Toen lagen de aankopen door de strengere hypotheekregels fors onder het niveau van eind 2012.

Gecorrigeerd voor deze vergelijkingsbasis rekent Fleming op een stijging in de verkopen van vijf procent. "Er zijn wat kanttekeningen te plaatsen, maar het is een cijfer dat het tij toch lijkt te keren", zegt Fleming, die aangeeft minder pessimistisch te zijn geworden over de huizenmarkt.

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de Nederlandse huizenprijzen sinds begin 2009 onafgebroken gedaald. Vergeleken met de top van 2008 bedraagt de daling inmiddels 21 procent. De prijzen zijn hierdoor terug op het niveau van eind 2002.

Volgens Fleming betekenen de toegenomen verkopen in juli niet dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is. "Als je kijkt naar vraag en aanbod, dan merk je nog dat er wat van de prijs af kan", zegt Fleming. "Het is nog een kopersmarkt."

SP boos over neergestorte gans in Nieuwerkerk

In een vakantiepark in Nieuwerkerk aan den IJssel is afgelopen week een bloedende gans tussen de vakantiegangers terechtgekomen. Een jager had het beest geschoten, maar deed dat in de vooravond toen nog veel kinderen buiten speelden.

De SP in de gemeente Zuidplas heeft verontwaardigd gereageerd en vraagt het college om opheldering. "Ganzenvlees direct op je barbecue kan misschien lekker zijn maar deze was iets te vers", aldus afdelingsvoorzitter Lydia Reicher in een verklaring.

De gans viel volgens de SP neer tussen de chalets van Parc De IJsselhoeve. Een van de bewoners moest de nog levende gans uit het hek halen. Hulp van een dierenambulance mocht niet meer baten.

Volgens de SP is het de verantwoordelijkheid van de jager om zijn afschot netjes op te ruimen. "En dat is toen niet gebeurd. Het tijdstip waarop de jager bezig was is ook vreemd, het was een warme dag waarbij bijna iedereen wel buiten te vinden was", aldus Reicher.

Normaal gesproken wordt er 's ochtends gejaagd, wanneer de meeste mensen nog in bed liggen.

Festivaltrailer Ghibli-film The Wind Rises

Vorige week werd bekendgemaakt dat de nieuwste Ghibli-film The Wind Rises zijn première zou gaan beleven op het Toronto International Film Festival. In navolging daarvan is er een eerste internationale, vier minuten durende trailer naar buiten gebracht.

De regie van Kaze Tachinu, zoals de Japanse titel luidt, is in handen van Ghibli-huisregisseur Hayao Miyazaki. Hij maakte eerder al films als Howl's Moving Castle en Spirited Away. De laatste film die hij voor de animatiestudio maakt was Ponyo uit 2008.

In The Wind Rises wordt het leven van Juro Horikoshi gevolgd, een man die Japanse vechtvliegtuigen ontwierp tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film is gebaseerd op een gelijknamige manga, die op zijn beurt weer is gebaseerd op een kort verhaal van de Japanse schrijver en dichter Tatsuo Hori. 

Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend. Het filmfestival van Toronto vindt plaats van 5 tot en met 15 september.

Nóg meer lastenverzwaringen

De extra bezuinigingen bestaan volgend jaar mogelijk voor een groter deel uit lastenverzwaringen dan waar nu van uit wordt gegaan. Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad.

Premier Mark Rutte (VVD) zei in juni al dat lastenverzwaringen volgend jaar 'onvermijdelijk' zullen zijn. Tegelijkertijd wil het kabinet vasthouden aan een pakket dat voor twee derde bestaat uit bezuinigingen en voor een derde uit lastenverzwaringen.

Dat uitgangspunt wilde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag niet onderschrijven. Hij wees erop dat het kabinet volgende week begint met de onderhandelingen over de extra bezuiniging, waarbij ook wordt gepraat over lastenverzwaringen. "Ik ga niet aan de vooravond van de besprekingen al over de uitkomst uitspraken doen"

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hield zich op de vlakte. "We gaan het zien op Prinsjesdag", zei hij. Hij wees erop dat die verhouding geldt voor de hele regeerperiode van het kabinet. "Ik kan het niet per jaar nu gaan vastpinnen." Het streven is om die verhouding wel nog te verbeteren als daar mogelijkheden toe zijn, aldus Dijsselbloem.

Steven Spielberg wil film maken in China

Steven Spielberg zou dolgraag een Engelstalige film maken met de Chinese regisseur Zhang Yimou. "Ik zou het geweldig vinden om met mijn goede vriend in China een film te maken die zich afspeelt in China", zegt hij tegen de krant China Daily.

De 61-jarige Zhang is bekend van films als Raise the Red Lantern, Hero en House of Flying Daggers. Hij zou zijn oog hebben laten vallen op een musicalverfilming over Quasimodo, het gebochelde hoofdpersonage uit De Klokkenluider van de Notre Dame van Victor Hugo.

"Ik heb in de jaren tachtig Empire of the Sun gedraaid in Shanghai en ik wil graag nog eens terugkeren voor een film", vertelt de 66-jarige Spielberg. "China heeft een zeer inspirerende cultuur en historie voor filmmakers uit het oosten en het westen. Er kunnen heel veel goede verhalen over China worden verteld, en niet alleen historische verhalen, ook moderne."

Spielberg en zijn Chinese collega werkten al bijna samen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2008 in Beijing. De Amerikaan stapte echter uit het project uit protest tegen de openlijke steun van de Chinese overheid voor de regering in Sudan, die verantwoordelijk werd gehouden voor de slachtingen in Darfur.


Steven Spielberg wil film maken in China (Foto: Novum)

Deel Brabants treinverkeer plat door bermbranden

Tussen Breda en Tilburg rijden vrijdagmiddag geen treinen vanwege bermbranden. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van meer dan een uur, meldt de NS.

Langs het spoor woedden volgens de Brabantse brandweer 'diverse bermbranden'. Wat die veroorzaakt heeft is nog niet duidelijk.

Reizigers tussen Eindhoven en Rotterdam kunnen het beste omreizen via Utrecht Centraal en reizigers tussen Roosendaal en Utrecht Centraal kunnen via Rotterdam Centraal gaan. De NS verwacht dat de treinen op het traject rond 15.30 uur weer rijden.

Koevermans hoopt op terugkeer in Eredivisie

Danny Koevermans hoopt op een terugkeer naar de Eredivisie. Het contract van de spits bij FC Toronto loopt in december af. "Ik sta er absoluut voor open om bij een mooie Eredivisie-club te laten zien wat ik nog kan", zegt Koevermans op de website van Sport-Promotion.

De voormalige spits van Sparta Rotterdam, AZ en PSV staat momenteel aan de kant met een kuitblessure. Koevermans was net hersteld van een knieblessure. "Dit is inderdaad erg zuur. Ik begon net weer op mijn oude niveau terug te komen."

"Ik neem nu geen enkel risico, want ik wil niet dat het weer fout gaat", vertelt Koevermans. "Maar met een week of twee à drie moet de blessure toch wel genezen zijn."

"Over mijn toekomst ben ik tamelijk duidelijk", vervolgt de 34-jarige spits. "Mijn contract loopt af en daarna zal ik met mijn familie terugkeren naar Nederland. Ik hoop dan in Nederland aan de slag te kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog voor veel Eredivisie-clubs van waarde kan zijn."

Koevermans denkt nog wel even mee te kunnen. "Ik heb altijd gezond geleefd en daar pluk ik nu de vruchten van. Ik kan nog wel een tijdje mee op het hoogste niveau. In wat voor rol dat is, maakt me niet zo veel uit. Ik wil eventueel best als breekijzer in de laatste twintig minuten erin komen. Dan kan ik ook van waarde zijn."

In Canada heeft Koevermans het goed naar zijn zin. "Mijn begin bij Toronto was erg veelbelovend. Ik scoorde aan de lopende band en het team draaide als een trein. Die kruisbandblessure was natuurlijk een enorme tegenvaller, maar ik hoop nu wel dat het blessureleed binnenkort definitief verleden tijd is. Voor de rest had ik in Canada geen enkele reden tot klagen. Het land is geweldig en de mensen zijn erg aardig. We leven hier als God in Frankrijk."

Jeugdvoetballer amateurclub (11) naar FC Barcelona

FC Barcelona houdt talenten in alle leeftijdscategorieën in de gaten. Voor een 11-jarige jeugdspeler van GVAV Rapiditas gaat een droom in vervulling. Fodé Fofana speelde zich in Groningen in de kijker van de topclub.

Barcelona was overigens niet de enige club die interesse had in het 11-jarige talent. Ajax, Paris Saint-Germain en Olympique Lyon hielden de ontwikkeling van Fofana ook in de gaten. Zijn keuze is echter gevallen op Barcelona, meldt de Spaanse krant Sport vrijdag.

Fofana is niet de enige nieuweling die zich bij La Masia meldt. In totaal komen 59 talenten naar Catalonië. Het talent was deze week al in Spanje om een toernooi te spelen. Daarna is de transfer afgerond. Vorig seizoen liep hij al vier dagen stage bij Barça. Fofana gaat het eerste jaar in een gastgezin wonen. Daarna gaan ook zijn ouders mee naar Barcelona.

'Sharapova breekt alweer met Connors'

De samenwerking tussen Maria Sharapova en coach Jimmy Connors is alweer voorbij. Dat meldt de Engelse krant The Times. De Russin kondigde de samenwerking in juli aan, maar na haar verrassende nederlaag tegen Sloane Stephens in Cincinnati in haar eerste partij sinds ze door Connors werd gecoacht, zou ze hebben besloten dat de samenwerking niet de juiste is.

Oud-tenniskampioen Connors, die eerder anderhalf jaar coach was van Andy Roddick, had in de aanloop naar de Australian Open van 2008 al eens samengewerkt met Sharapova. Na haar breuk met de Zweed Thomas Högstedt klopte ze weer bij de 60-jarige Amerikaan aan.

Dieven stelen meer auto's

Het aantal gestolen auto's is in de eerste helft van dit jaar verder gestegen. In totaal maakten dieven 5746 personenauto's buit, 2,7 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Dieven hadden het in de eerste zes maanden van 2013 vooral gemunt op relatief nieuwe auto's. Van 1565 auto's die niet ouder waren dan drie jaar werd het slot opengebroken. Dat zijn er 153 meer dan vorig jaar. De kans op diefstal bij jonge auto's is volgens de stichting anderhalf keer zo groot als bij oudere auto's.

De Volkswagen Golf is al jaren de meest gestolen personenauto in Nederland. Gemiddeld worden er elke dag zes gestolen. In het afgelopen halfjaar was het 1090 keer raak. Na de Golf zijn de Volkswagen Polo met 337 diefstallen en de Mercedes E-klasse met 232 diefstallen populair bij dieven.

Het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen daalde. In de eerste zes maanden van 2013 werden er 6718 gestolen, bijna 1200 minder dan in 2012. Ook het aantal diefstallen van motors en vrachtwagens daalde.

Eva Jinek aan de slag bij KRO Brandpunt

Eva Jinek gaat vanaf september aan de slag bij het programma KRO Brandpunt. De presentatrice vult de vaste kern van presentatoren Fons de Poel, Aart Zeeman, Sven Kockelmann en Wouter Kurpershoek aan, maakte de KRO bekend.

Jinek laat in een verklaring weten het 'een enorme eer' te vinden om mee te werken aan Brandpunt. "Een echt reportageprogramma, dat met hartstocht en betrokkenheid een venster op de wereld biedt." De 35-jarige presentatrice maakte in april bekend over te stappen van WNL, waarvoor ze Eva Jinek op Zondag presenteerde.

Naast Jinek worden ook voormalig EénVandaag-verslaggever Henk van der Aa en presentatrice Liesbeth Staats, die al eerder aan KRO Brandpunt meewerkte als freelancer, toegevoegd aan het team van presentatoren dat in wisselende samenstelling opereert.

Jinek begon haar carrière op de buitenlandredactie van het NOS Journaal, dat zij later ook presenteerde. Aanvankelijk zou Jinek actualiteitenprogramma Nieuwsuur gaan presenteren, maar zag daar vanaf toen aan haar journalistieke onafhankelijkheid werd getwijfeld vanwege haar toenmalige relatie met advocaat Bram Moszkowicz.

Jinek maakte in 2011 de overstap naar WNL, waar ze in mei van dit jaar moest vertrekken. Ze is nog wel een van de vaste presentatoren van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

KRO Brandpunt is vanaf 8 september wekelijks te zien op zondag om 22.15 uur op Nederland 2.

Bollywood-ster in Night of the Living Dead 3D

De Indiase acteur,filmproducent en tv-presentator R. Madhavan heeft getekend voor de hoofdrol in Night of the Living Dead: Origins 3D. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Geruchten over de film circuleren al sinds 2009. Met de komst van de 43-jarige Madhavan lijkt het project weer vlot getrokken.

Het is niet voor het eerst dat de zombieklassieker Night of the Living Dead uit 1968 van George A. Romero een remake krijgt in 3D. In 2006 verscheen Night of the Living Dead 3D van Jeff Broadsheet. Drie jaar later maakte hij een vervolg, Night of the Living Dead: Re-Animation. Zijn twee films worden overigens door vele Romero-fans verguisd.

De klassieker Night of the Living Dead gaat over een groepje mensen dat een nacht lang probeert te overleven in een door zombies omsingelde boerderij. Origins 3D speelt zich af in een appartementencomplex in New York. Regisseur Zebediah De Soto maakt gebruik van visuele 3D-effecten die het midden houden tussen traditionele animatie en de beeldtaal van stripverhalen.

"Deze film brengt het klassieke zombiegenre op een compleet nieuwe manier in beeld", zegt producent Simon West enthousiast. "De film heeft een frisse en spannende stijl die afwijkt van alle horrorfilms zoals we die tot nu toe hebben gezien."

Ook Tom Sizemore en Deathproof-actrice Sydney Tamiia Poitier behoren tot de cast van Night of the Living Dead: Origins 3D. Daarnaast heeft Tony Todd, die ook al in de remake Night of the Living Dead uit 1990 van Tom Savini te zien was, een rol. De première staat gepland voor volgend jaar oktober.

Rijkste vrouw van Spanje overleden

De rijkste vrouw van Spanje, Rosalia Mera, is op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Inditex, het bedrijf dat Mera met haar ex-man Armancio Ortega oprichtte, vrijdag in een verklaring bekendgemaakt.

Inditex gaf in de verklaring geen details over het overlijden, maar volgens Spaanse media kreeg Mera tijdens haar vakantie op het Spaanse eiland Menorca een hersenbloeding. Ze zou vervolgens zijn overgebracht naar een ziekenhuis op Spaanse vasteland en daar donderdag zijn overleden.

Mera begon als naaister en bouwde samen met Ortega hun kledingzaak uit tot het huidige Inditex. Inditex is onder andere eigenaar van de Zara- en Bershka-kledingwinkels. Mera had 5,1 procent van de aandelen in Inditex en zakentijdschrift Forbes schatte haar vermogen op 4,5 miljard euro. Ortega is volgens Forbes de op twee na rijkste man op aarde.

Inzameling Gods Will Be Watching succesvol

Voor de productie van het avonturenspel Gods Will Be Watching heeft gamestudio Deconstructeam ruim veertigduizend euro opgehaald. Dat is vijf keer meer dan waarop werd gemikt. Wel komt ruim de helft van het bedrag uit de zak van uitgever Devolver Digital, dat het avonturenspel begin volgend jaar uitgeeft voor tablets, smartphones en pc.

Devolver Digital had beloofd het via crowdfunding ingezamelde bedrag te verdubbelen. De uitgever had ook tweeduizend euro aan de crowdfunding bijgedragen. De gehele inbreng van Devolver Digital komt hiermee op 22 duizend euro. Tegenover Novum Nieuws liet de studio eerder weten dat de uitgever geen vinger in de pap heeft bij beslissingen rond de inhoud van het spel.

Gods Will Be Watching is een avonturenspel dat in drie dagen is verzonnen. De reacties op die testversie waren zo positief dat Deconstructeam besloot er een volledig spel te maken. In Gods Will Be Watching moet een groep mensen overleven door morele keuzes te maken. "Je staat oog in oog met je eigen demonen, je innerlijke demonen", legt de gamestudio uit.


Inzameling Gods Will Be Watching succesvol

Grootste containerschip ter wereld in Rotterdam

Het grootste containerschip ter wereld, de Maersk McKinney Moller, doet vrijdag Rotterdam aan als eerste Europese haven. Het schip is vierhonderd meter lang, 59 meter breed en biedt plaats aan achttienduizend zeecontainers.

Vrijdag wordt eveneens de Vale Rio verwacht in Rotterdam. De Vale Rio volgde twee jaar geleden de Berge Stahl op als grootste ijzerertsschip ter wereld. Ook de Berge Stahl ligt momenteel voor anker in de Maasstad. Tot slot ligt ook 's werelds grootste varende olietanker, de Ti Europe, momenteel in de Rotterdamse haven.

De diepgang van bijna 23 meter in Rotterdam zorgt ervoor dat deze grote schepen de haven kunnen aandoen. De diepgang is voornamelijk nodig voor volgeladen ijzerertsschepen en olietankers. Zo steekt de Vale Rio volgeladen ruim twintig meter onder water.


De Maersk McKinney Moller

Arkane Studios werkt aan Prey 2

Het schietspel Prey 2 wordt gemaakt door het Texaanse kantoor van gamestudio Arkane Studios. Dat blijkt uit uitgelekte e-mails die in handen zijn van het Amerikaanse gameweblog Kotaku. Volgens de mailuitwisseling is het spel in mei officieel goedgekeurd door uitgever Bethesda. De uitgever ontkent de werkzaamheden aan het spel.

Hoewel het spel de titel Prey 2 draagt, moet het volgens een gelekte e-mail van studiobaas Raphael Colantonio gezien worden als spel in de stijl van System Shock 2. Het werk dat Human Head Studios voorheen aan het spel heeft verricht, wordt volgens een andere bron van het weblog niet gebruikt door Arkane.

Prey 2 werd twee jaar geleden aangekondigd. Vorig jaar werd echter bekend dat de productie stilgelegd was omdat het niet aan de kwaliteitseisen van Bethesda voldeed.


Arkane Studios werkt aan Prey 2

Luiz Gustavo van Bayern naar Wolfsburg

Luiz Gustavo verruilt Bayern Munchen voor VfL Wolfsburg. De Braziliaanse middenvelder tekent voor vijf jaar, meldt Gustavo's nieuwe club vrijdag. De transfersom is niet bekendgemaakt, maar ligt volgens Der Spiegel tussen de vijftien en twintig miljoen euro. Arsenal en Barcelona, die ook geïnteresseerd waren, vissen achter het net.

De 26-jarige Gustavo koos voor Wolfsburg omdat hij kans wil maken op een uitnodiging voor de Braziliaanse WK-selectie. Bondscoach Scolari heeft Gustavo te verstaan gegeven dat hij bij zijn club regelmatig moet spelen om in aanmerking te komen. Door de moordende concurrentie op het middenveld van Bayern is dat geen uitgemaakte zaak.

Bij Wolfsburg is de kans op een basisplaats een stuk groter. De club van Bas Dost eindigde afgelopen Bundesligaseizoen op een kleurloze elfde plek. Gustavo is dit seizoen pas de eerste aankoop van naam.

Tienvoudig international Gustavo speelt sinds 2007 in Duitsland. Na drie jaar bij 1899 Hoffenheim, verkaste hij twee jaar geleden voor zeventien miljoen euro naar Bayern. Bij de Duitse landskampioen scoorde de defensieve middenvelder in 64 wedstrijden zes doelpunten.

Isinbayeva krabbelt terug na steun homowet

Polsstokhoogspringkampioene Yelena Isinbayeva lijkt geschrokken te zijn van de internationale ophef na haar openlijke steun aan de Russische antihomowet donderdag. In een verklaring laat ze vrijdag weten 'mogelijk verkeerd begrepen' te zijn. "Wat ik wilde zeggen is dat mensen de wetten van andere landen moeten respecteren, zeker als ze te gast zijn."

Isinbayeva haalde donderdag in een persconferentie uit naar de Zweedse atletes Emma Green Tregaro en Moa Hjelmer die met hun nagels in de kleuren van de regenboogvlag gelakt in actie kwamen. Nu zegt ze de zienswijze van haar medeatleten te respecteren. "Ik wil nadrukkelijk stellen dat ik tegen enige vorm van discriminatie tegen homo's ben."

De 31-jarige Russin sprak donderdag nog van 'een gebrek aan respect' door de actie van Green Tregaro en Hjelmer. Vervolgens steunde ze de Russische antihomowet openlijk. "Hier leven mannen gewoon met vrouwen, en vrouwen met mannen", zei ze over haar vaderland waar volgens haar mensen wonen die 'normaal en standaard' zijn.

"Misschien verschillen we van andere Europeanen en andere mensen uit verschillende landen", opperde de drievoudig wereldkampioene. "We hebben nog nooit van deze problemen in Rusland gehad en we willen ze in de toekomst ook niet hebben."

Rusland nam onlangs een wet aan die 'homoseksuele propaganda' strafbaar stelt. Dat deed vooral in het westen veel stof opwaaien. Het IOC vroeg de Russische regering al om de garantie dat de wet tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi wordt opgeschort. Ook gaan stemmen op om de Spelen te boycotten.

Rutger Hauer speelt koning in The Scorpion King 4

Rutger Hauer speelt een van de koningen in The Scorpion King: The Lost Throne. "Ik kom net terug van opnames in Boekarest", zegt de 69-jarige acteur in dagblad Spits. "Ik speel King Zakkour." Over het plot van de avonturenfilm is nog weinig bekend.

The Lost Throne is de vierde in de Scorpion King-reeks, die ooit begon als spin-off van The Mummy uit 1999 met Brendan Fraser. De films draaien om het oeroude personage Mathayus, een boze farao die magie niet schuwt.

In de eerste Scorpion King werd de rol nog vertolkt door Dwayne Johnson, daarna door Michael Copon en Victor Webster. Wie hem in The Lost Throne speelt, is nog niet bekend. De film verschijnt volgend jaar.


Rutger Hauer speelt koning in The Scorpion King 4 (Foto: Novum)

President Indonesië vreest religieus geweld

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft vrijdag zijn bezorgdheid geuit over de toename van geweld tegen religieuze minderheden, zoals christenen.

Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking. Ongeveer 90 procent van de bevolking beschouwt zichzelf als moslim. Sinds 2002 worden minderheden als christenen, sjiitische moslims en aanhangers van Ahmadiyah, een islamitische sekte, steeds vaker aangevallen door radicale soennitische moslims die banden hebben met al-Qaeda.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waren er in 2012 zeker 260 incidenten in Indonesië waarbij religieuze minderheden werden aangevallen. De organisatie zegt dat sommige kabinetsleden dit geweld aanmoedigen.

President Indonesië vreest religieus geweld
President Indonesië vreest religieus geweld (Foto: ANP)

Caterham: Koeling grootste probleem in 2014

Het Formule 1-team Caterham verwacht dat de grootste uitdaging voor het seizoen 2014 ligt in het koelen van de verschillende onderdelen. Met name de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor zal hoge temperaturen gaan genereren, welke op een goede manier aangepakt moeten worden.

Zeker omdat aan de nieuwe krachtbron een Energy Recovery System wordt gehangen dat veel meer capaciteit heeft dan de huidige versie die alleen via remenergie opgeladen kan worden. In 2014 wordt hiervoor ook de overtollige warmte van de turbo voor gebruikt. Dit geheel installeren is volgens de technisch directeur van Caterham Mark Smith een uitdaging, maar koeling is een lastiger verhaal.

"De grootste uitdaging is de koeling. Daar breken de meeste mensen in de paddock volgens mij hun hoofd over. Het is goed te doen om met een oplossing te komen waarbij alles goed gekoeld wordt, maar niet om zowel goed te koelen als de maximale aerodynamische prestaties eruit te halen. De koeler die de lucht die uit de turbo koelt voordat het de motor in gaat zal van alle installaties de grootste zijn. De grootte van het ding bepaalt voor iedereen hoe het koelingssysteem eruit komt te zien. Het is een uitdaging voor het gehele ontwerp van de auto."

Battlefield 4 multiplayer classes laten zich zien

Vandaag weer een hele berg informatie over de Battlefield 4 multiplayer. Via de 'Road to Battlefield 4'-blogs vertellen de ontwikkelaar ons over van alles en nog wat, maar vandaag vooral hoe je de classes kunt invullen zoals je zelf wilt.

DICE core gameplay designer Alan Kertz legt uit dat elke factie er weer anders uit ziet. Zo heb je een Chinese, Russische en Amerikaanse variant van support, assault, engineer en recon.

In Battlefield 4 word je meer vrijgelaten in je keuze hoe je wilt spelen. In Battlefield 3 werd je eigenlijk altijd gedwongen om echt als scherpschutter te spelen en als support kon je ook niet heel aanvallend spelen. Volgens Kertz is dat anders in Battlefield 4.

Zo kun je in Battlefield 4 als engineer meer anti-tankwapens gebruiken dan in de voorganger. Kertz: “This time around the Engineer has a lot more variation in anti-vehicle weapons. We’ve also revamped the way we do vehicle disables and guided weapon systems to give the Engineer a broader set of tactics at his disposal. This includes everything from high damage weapons that may be more challenging to use (like RPG-7V2) to fire-and-forget smart weapons with low damage (like the MBT LAW), and the fan favorite Wire Guided Engineer Missile (the FGM-172 SRAW) that you might recognize from Battlefield 2.”

De support krijgt een stuk meer offensieve mogelijkheden in Battlefield 4. Zo houdt de class hun C4 en claymores, maar ze krijgen een granaatwerper (XM25) tot hun beschikking en een op afstand bestuurbaar mortier. Ook kun je als support straks ook carbines en DMR's gebruiken. Een DMR is overigens een designated marksman rifle.

Als je het leuk vond om als Spec Op te spelen in Battlefield 2, dan krijg je goed nieuws. De recon-class in Battlefield 4 krijgt eigenlijk dezelfde mogelijkheden als die klasse in Battlefield 2. Zo krijgt de recon weer C4 en claymores tot hun beschikking en ook kun je een carbine gebruiken in plaats van een sniper rifle. Motion sensors keren ook weer terug. Als je het leuk vindt om het hele potje op één plek te blijven, dan is er ook goed nieuws voor jou, de MAV, T-UGS en Radio Beacon uit Battlefield 3 zullen ook weer terugkeren. Ook kun je met je scherpschuttersgeweer je vizier instellen op een bepaalde afstand, waardoor het makkelijker moet worden om op zeer lange afstand je tegenstanders het leven zuur te maken. Een draagbare SOFLAM kunnen recon-spelers ook gebruiken, in de vorm van de Portable Laser Designator.

Assault blijft de run-and-gun klasse van Battlefield: "This was one of the major changes in Battlefield 3 compared to Battlefield 2, and one that players have really appreciated. Assault is still the go-to kit with med kits and defibrillators but has picked up some additional mobility with the First Aid Pack, which heals a single soldier over time, or the 40mm Flash Bang rounds to help clear rooms.”

Op de officiële website, Battlefield.com (zie de bron van het artikel), kun je stemmen welke field upgrades je graag in de game terug wilt zien. Ook is daar de volledige lijst met alle perks te zien.

Battlefield 4 is te spelen op pc, PlayStation 3 en Xbox 360 vanaf eind oktober. Later komt de game ook uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Battlefield 4
Chinese skins

Battlefield 4
Russische skins

Battlefield 4
Amerikaanse skins

Sony wil gepersonaliseerde televisie

Sony werkt aan een gepersonaliseerde televisiesoftware voor zijn eigen televisies en spelcomputers. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft Sony al een contract getekend met Viacom, het bedrijf achter MTV en Comedy Central. Daarnaast zouden gesprekken worden gevoerd met Time Warner, CBS en Disney.

De software en benodigde hardware zou ingebouwd worden in diverse producten van Sony. Volgens de kranten is het ook mogelijk dat de dienst wordt uitgebreid naar telefoons en tablets. Sony zou de service begin volgend jaar op de markt willen brengen.

Op dit moment zijn veel meer bedrijven bezig met on-demandtelevisie en een gepersonaliseerd aanbod van films en zenders. Binnenkort komt het Amerikaanse Netflix, dat films en tv-series aanbiedt, naar Nederland. Daarnaast nam Apple recent een bedrijf over dat gespecialiseerd is in het gepersonaliseerd aanbieden van video's, terwijl RTL de on-demandservice van Videoland heeft overgekocht.

12 minuten van Dying Light

Dead Island-ontwikkelaar Techland heeft 12 minuten beeldmateriaal van hun nieuwste game getoond. Hoewel Dying Light veel gelijkenissen met hun andere franchise toont, zien we in de trailer dat er toch enkele verschillen zijn.

Dying Light legt de focus meer op het wegrennen dan op het neermaaien van horden zombies. Tijdens de nacht moet de speler zich dan weer verschuilen, omdat de ondoden dan veel sterker worden. Maar wat moet je dan doen als je ontdekt wordt? Juist, opnieuw weglopen natuurlijk!

Dying Light verschijnt volgend jaar voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Volgespoten condoom in blik bier

Drie Zimbabawanen hebben in een kroeg in Mkoba een uiterst ranzige ontdekking gedaan. Tijdens het nuttigen van een blik bier, troffen ze halverwege een volgespoten condoom aan. Dit meldt de gezaghebbende nieuwssite The Zimdiaspora.

Het blik bier was dinsdagmiddag halfleeg toen een van de heren het kapotje in hun bier ontdekte. Woedend stond deze op om de barman hiermee te confronteren. "Dit is niet de eerste keer dat ik een gebruikt condoom of iets anders in mijn bier heb aangetroffen", zei de beste man.

Omdat de klant de barkeeper een oplawaai verkocht, is hij door de politie beboet wegens openlijke geweldpleging. De barman schuift de zaak af naar de bierbrouwerij.

NextGen-toernooi slaat jaar over wegens geldgebrek

Het Europese jeugdvoetbaltoernooi NextGen Series gaat dit voetbalseizoen niet door. Er is een gebrek aan geld en daarom wordt een pauze van een jaar ingelast, meldt de organisatie vrijdag. In de afgelopen twee seizoenen speelden de A1 van Ajax en PSV mee in het toernooi. Ajax bereikte in het seizoen 2011-2012 zelfs de finale, maar verloor daarin van Internazionale.

Het NextGen Series-toernooi was zo succesvol dat er interesse kwam vanuit de UEFA. Die besloot zelf met ingang van dit seizoen de UEFA Youth League in het leven te roepen. Aan dat toernooi doen in de poulefase dezelfde ploegen mee als aan de Champions League.

Amfetaminelab opgerold in Brabant

De politie heeft donderdagavond in het Brabantse Standdaarbuiten een amfetaminelab ontdekt. Een 48-jarige man uit Zevenhuizen is opgepakt. De politie is vrijdag begonnen met het ontmantelen van het lab.

Het drugslab was gevestigd in een grote loods bij een champignonkwekerij aan de Oude Kerkstraat. Agenten ontdekten het de productie plaats tijdens een onderzoek naar een gestolen vrachtwagen. Die werd ook aangetroffen en is, net als een gestolen auto, in beslag genomen.

Jeremy Piven toegevoegd aan film met Tom Cruise

Jeremy Piven gaat de rol van een kolonel spelen in Edge of Tomorrow. De opnames van de film zijn al afgelopen, maar Piven neemt nog extra scènes op, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De sciencefictionfilm met Tom Cruise gaat volgend jaar mei in première in Nederland.

Een woordvoerder van productiemaatschappij Warner Brothers benadrukt dat de aanvullende scènes al waren gepland. Het Amerikaanse filmjournaille dook donderdag op de zaak omdat het extra werk aan Edge of Tomorrow doet denken aan de heisa rond zombiefilm Word War Z. De première van Word War Z werd uitgesteld van december vorig jaar naar juni dit jaar omdat de producenten een compleet nieuw einde eisten. Het filmen van de gewijzigde finale kostte zeven weken.

In Edge of Tomorrow moet Tom Cruise buitenaardse griezels verslaan. Dat blijkt ondoenlijk, maar Cruise kan terug in de tijd reizen zodat hij steeds opnieuw kan aanvallen, vergelijkbaar met Bill Murray in Groundhog Day.


Jeremy Piven toegevoegd aan film met Tom Cruise (Foto: Novum)

[Upd] Treinbrand in Roosendaal blijkt vals alarm

Op het station van Roosendaal staat een trein in lichterlaaie. Dit meldt Omroep Brabant. De brand is opgeschaald naar een Grip 1-situatie. Het treinverkeer van en naar Roosendaal is stilgelegd.

Update 10.55 uur

Het blijkt vals alarm te zijn geweest. Een storing in de bovenleiding blijkt voor onnodige ophef te hebben gezorgd, zo meldt de politie. Wel staat er nu voor station Roosendaal een trein stil en is de brandweer ter plaatse. Hierdoor rijden er momenteel geen treinen tussen Breda en Roosendaal.

Vlambeer kondigt Wasteland Kings aan

De Nederlandse ontwikkelaar Vlambeer, bekend van onder meer Super Crate Box en Ridiculous Fishing, heeft zijn nieuwste project aangekondigd.

Wasteland Kings is een roguelike in een post-apocalyptische setting die oorspronkelijk ontwikkeld werd tijdens Mojam, een game-jam georganiseerd door Minecraft-developer Mojang. Vlambeer zal daarom, om de roots van de game te eren, regelmatig op wastelandkings.com een livestream uitzenden terwijl ze de game ontwikkelen. 

Volgens Rami Ismail is de game een combinatie van alles wat Vlambeer tot nu toe gemaakt heeft: "We've learned a lot about how to create gameplay that feels nice, and we've learned invaluable lessons about how to weave a strong fiction into a game, creating smooth interfaces and many other things."

"Wasteland Kings is something we couldn't have made without the things we've made the past few years. It's full of tributes to our other games, but in a way it's really our own little tribute to this thing that is Vlambeer."

Wasteland Kings verschijnt in het vierde kwartaal van 2013 voor pc. 

Markus debuteert in Vuelta

Barry Markus maakt zijn debuut in de Ronde van Spanje. De sprinter is door Vacansoleil-DCM opgenomen in de selectie voor de Vuelta. Dat maakte de Nederlandse ploeg vrijdag bekend.

Markus, die een aanbod zou hebben gehad van Belkin, zou dit jaar eigenlijk al de Giro rijden, maar vanwege een blessure (een gebroken duim) ging dit niet door. Nu krijgt hij de kans om in Spanje zijn sprintkwaliteiten te tonen. Hij behaalde vorige week een aantal ereplaatsen bij de Artic Race in Noorwegen. Hij eindigde ook als derde in de Scheldeprijs achter Marcel Kittel en Mark Cavendish en maakte indruk in de Ronde van Qatar.

Naast Markus doen de Nederlandse renners Johnny Hoogerland, Wout Poels en Lieuwe Westra mee. De selectie bestaat verder uit de Belg Thomas De Gendt, de Sloveen Grega Bole, de Spanjaarden Juan Antonio Flecha en Rafael Valls en de Pool Tomasz Marczynski.

Hoogerland, Poels en Westra deden eerder dit jaar al mee aan de Ronde van Frankrijk. De Vuelta begint op 24 augustus.

Volkskrant op vingers getikt om Flecha

De Volkskrant heeft bij het artikel waarin wielrenner Juan Antonio Flecha wordt gelinkt aan dopingarts Eufemiano Fuentes op enkele punten onzorgvuldig gehandeld. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek bepaald. De Spaanse renner, die rijdt voor het Nederlandse Vacansoleil, had de zaak aangekaart omdat hij het oneens is met de geuite beschuldigingen.

Volgens de raad hadden de beschuldigingen in het artikel, dat op 3 april werd geplaatst, beter onderbouwd moeten worden. De betrokken journalisten hebben er echter wel alles aan gedaan om de betrouwbaarheid van de anonieme bronnen te onderzoeken. Een rectificatie is dan ook niet nodig. Wel moet de uitspraak van de raad integraal of in samenvatting in de Volkskrant worden gepubliceerd. Dat deed de krant vrijdag alvast op het redactieblog.

De raad valt met name over de wijze waarop de Volkskrant de informatie heeft gepresenteerd. Er is niet voor gekozen de beschuldigingen toe te schrijven aan bepaalde bronnen, maar om deze als vaststaande feiten te presenteren. "Zij hadden in het artikel meer inzicht moeten geven in het door hen verrichte bronnenonderzoek en het beschikbare bronnenmateriaal; dat hebben zij onvoldoende gedaan", staat in de uitspraak.

Dat Flecha in het artikel stevig wordt aangepakt, vormt voor de raad geen bezwaar. Tijdens de zitting is aannemelijk gemaakt dat er 'voldoende grondslag bestond om over klager te berichten op de wijze als zij hebben gedaan.' Ook het baseren op anonieme bronnen is toelaatbaar. "De raad houdt er rekening mee dat de wielerwereld een kleine wereld is, waarin het voor betrokkenen schadelijk kan zijn om bepaalde informatie te delen."

Journalisten Robert-Jan Friele en Mark Misérus schreven in april dat Flecha klant was geweest van Fuentes. Zowel de codenaam als het klantnummer waarmee de klassiekerspecialist in de administratie van de Spaanse dokter zou zijn opgenomen, werd in de krant onthuld. Voor Vacansoleil vormde het artikel geen aanleiding om de 35-jarige renner op non-actief te stellen.

Nadal in drie sets langs Dimitrov

Rafael Nadal heeft zich vrijdag naar de kwartfinale van het masterstoernooi in Cincinnati geslagen. De Spaanse tennisser (4) had tegen Grigor Dimitrov uit Bulgarije wel drie sets nodig: 6-2, 5-7 en 6-2. Ook Tomas Berdych (6) ging naar de laatste acht. De Tsjech liet Tommy Robredo uit Spanje kansloos: 6-3 en 6-0.

Bij de vrouwen stoomde Serena Williams eenvoudig door naar de kwartfinale. Mona Barthel uit Duitsland kon slechts een set meedoen met de nummer één van de wereld: 6-4 en 6-1. Williams treft bij de laatste acht verrassend niet Samantha Stosur. De als elfde geplaatste Australische ging onderuit tegen Simona Halep: 4-6, 6-4 en 2-6.

Caroline Wozniacki (10) haalde pas voor de zesde keer dit jaar de kwartfinale van een toernooi. De voormalig wereldranglijstaanvoerster versloeg Petra Kvitova (7): 3-6, 6-2 en 6-3.

Awesomenauts naar PlayStation 4

Ontwikkelaar Ronimo Games heeft bevestigd dat Awesomenauts ook voor PlayStation 4 verschijnt. De MOBA zal alles van de pc-versie bevatten, samen met een extra map en bijna dubbel zoveel personages (vergeleken met de releaseversie).

Verder wordt ook DLC belooft om het uiterlijk van de personages aan te passen. Awesomenauts heeft inmiddels bijna één miljoen exemplaren verkocht.

Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Awesomenauts

[NSFW] Blote tieten tegen snelheidsduivels

In de Russische stad Nizhny Novgorod hebben ze een opmerkelijke manier gevonden om snelheidsovertreders in de bebouwde kom een halt toe te roepen. Ze zetten gewoon topless vrouwen in. En verdomd, het blijkt nog te werken ook.

De uiterst schaarsgeklede dames stonden afgelopen maandag aan de kant van de weg in Nizhny Novgorod. Zodra de Russinnen zagen dat automobilisten harder reden dan 60 kilometer per uur (40 mijl per uur), hielden ze verkeersborden met de cijfers '40' en '60' omhoog.

De snelheidsduivels, waarvan verreweg de meeste van het mannelijk geslacht waren, trapten direct op de rem. Vervolgens keken ze hun ogen uit bij de aanblik van al dat moois.

De organisatie Autodvijenie hield de opmerkelijke campagne in het kader van een wetsverandering die op 1 september ingaat. Vanaf die datum worden hardrijders pas beboet als ze meer dan 20 kilometer per uur te hard rijden. Voorheen plofte een boete al bij 10 kilometer per uur op de mat.

Zoiets zouden ze in ons land nou eens moeten doen!

Capcom Essentials: vijf games voor de prijs van één

Capcom komt met een verzameling met hun vijf beste games van deze generatie, zoals ze het zelf noemen. De verzamelbox heet Capcom Essentials en bevat Resident Evil 6, Super Street Fighter IV, Devil May Cry 4, Dead Rising 2 en Mega Man 10. Oh, en je krijgt er ook een Capcom tasje bij.

Als je al deze games nog niet gespeeld hebt kan dit een mooie verzameling zijn om te halen. Mega Man 10 zal voor Xbox 360 op disc verschijnen, bij de PlayStation 3-versie zal dit een PSN voucher zijn zodat je de game kunt downloaden.

De adviesprijs voor deze set is 60 euro en Capcom noemt dit dan ook vijf games voor de prijs van één. Helemaal waar is dit natuurlijk niet, aangezien de inbegrepen games al wat ouder zijn. Overigens kun je Super Street Fighter IV volgend jaar upgraden naar Ultra Street Fighter IV.

Capcom Essentials moet in oktober te koop zijn voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Capcom Essentials

Flinke stijging in huizenverkoop

De huizenverkoop is in juli stevig aangetrokken. Het aantal verkochte woningen steeg in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar met 29,6 procent. In totaal wisselden 9659 huizen van eigenaar, meldt het Kadaster vrijdag. In vergelijking met juni steeg de woningverkoop met 33,7 procent.

De verkoopstijging was in juli het sterkst bij tussenwoningen. Daarvan werden 35,6 procent meer verkocht dan in juli 2012. Bij appartementen is de stijging met 23,7 procent het laagst. In Gelderland werden ruim de helft meer huizen verkocht. Limburg kende de kleinste verkoopstijging met 7,3 procent.

Linda Wagenmakers blijkt geile doos

Linda Wagenmakers is klaar met haar brave imago. "Ik wil geen rolmodel van braafheid meer zijn", vertelt de musicalactrice, die een rol in de musicalparodie op de erotische sm-roman Vijftig Tinten Grijs gaat spelen, aan De Telegraaf. "Ik houd, net als de hoofdrolspelers in dit verhaal, ook wel van een avontuurtje in bed. Noem het sm-light."

De 37-jarige Wagenmakers kreeg vaak kritiek vanuit de christelijke gemeenschap op haar werk, zo ontstond ophef over haar rol in de musical Shhh...it Happens! en besloot ze met het stuk te stoppen. "Ik heb ermee geworsteld en erom gehuild, maar ga rollen niet langer uit de weg vanwege mijn geloof. Ik doe nu wat ik wil doen.

Mogelijke kritiek weerhoudt de actrice er niet van om in Vijftig Tinten Grijs te spelen. "Door alle ophef leek het destijds alsof ik mijn geloof verloochende. Maar dat was natuurlijk niet zo!", vertelt Wagenmakers. "Na alle commotie brak voor mij een periode van bezinning aan. Uiteindelijk dacht ik: waar bemoeit iedereen zich eigenlijk mee? Het is toch zeker mijn leven!"

Wagenmakers heeft nooit getwijfeld of ze de rol in de musical over de erotische roman moest aannemen. "Want Anastasia is een hartstikke leuk karakter om te spelen. Daarnaast is het een parodie, waar vooral heel veel om gelachen zal worden. Welke rol ik wel of niet accepteer, is iets tussen mij en God."

Birgit Schuurman, die de hoofdrol in Vijftig Tinten Grijs deelt met Wagenmakers, is het helemaal eens met haar collega. "Goed zo!", reageert ze. "Je eigen weg volgen is het allerbelangrijkste!"

Aandeelhouders DE krijgen langer de tijd

Aandeelhouders van DE Master Blenders krijgen een maand langer de tijd om te reageren op het bod van Duitse investeerder Joh. A. Benckiser. Dat maakte moederbedrijf Oak Leaf vrijdag bekend. De aanmeldingstermijn liep tot en met 15 augustus, dat is nu 17 september geworden.

Bijna negentig procent van de aandelen is al ter overname aangeboden, meldt Oak Leaf verder. De drempel voor het slagen van de overname staat in principe op 95 procent. Benckiser biedt 12,50 euro per aandeel Douwe Egberts.

Onderzoek supermarktbrand 2008 heropend

De politie heeft het onderzoek naar een brand die in 2008 werd gesticht in een supermarkt in Leiderdorp heropend. Aanleiding is nieuwe informatie die bij de politie is binnengekomen. De beloning die destijds door een verzekeringsmaatschappij werd uitgeloofd voor de gouden tip staat nog steeds, meldt de politie vrijdag.

De politie is op zoek naar getuigen van de brand in december 2008 in het filiaal van C1000 aan de Laan van Ouderzorg. Door de brand moesten 125 omwonenden van de supermarkt hun huis verlaten. De meesten konden snel weer naar huis, maar voor zo'n vijftig bewoners van woningen boven de supermarkt duurde dat langer. Er vielen geen gewonden.

De brand legde de winkel volledig in de as. Al snel bleek dat sprake was van brandstichting.

Veel gelekte info en screens van Sims 4

Vannacht verscheen veel gelekte informatie en screenshots online van The Sims 4. De game zou eigenlijk volgende week op gamescom onthuld worden, maar de belangrijkste features zijn nu dus al te lezen.

The Sims 4 zal waarschijnlijk geen radicale veranderingen krijgen ten opzichte van zijn voorganger, maar de huizen en Sims kunnen nu nog beter worden aangepast. Verder zouden de Sims nu intelligenter zijn en meer gevoelens hebben. Eerder werd al bekend dat The Sims 4 niet altijd met het internet verbonden hoeft te zijn, zoals dat bij Simcity wel vereist is.

De volgende omschrijving werd op de officiële website van The Sims gevonden: “The Sims 4 is the highly anticipated life simulation game that lets you play with life like never before. Create and control new Sims with mind, body, and heart. Build their unique worlds. Direct and explore the stories of your Sims and experience delightful and exciting results."

“Create and control the most intelligent and relatable Sims ever with new, intuitive design tools. Customize your Sims’ appearances, personalities, aspirations, walk styles, and even their relationship to others."

“Select from diverse environments for your Sims to live in and build their home with fun, intuitive design tools that allow you to effortlessly create the homes of your dreams."

“Play with life like never before in The Sims 4. The choices you make influence your Sims and everyone and everything around them. These moments create delightful and exciting results throughout gameplay."

“How you play The Sims 4 is up to you. Help your Sims start a new career, find love, and start their family. Construct and design the homes of your dreams. Fulfil your Sims’ needs, explore their aspirations, and experience how they respond to life’s moments."

“The Sims 4 allows you to play with life like never before. The Sims live with rich physical and emotional characteristics and their worlds and stories are influenced by your choices and creativity. Welcome to The Sims 4.”

Wanneer The Sims 4 in de winkel ligt, is nog onbekend.

Sims 4

Sims 4

Sims 4

Sims 4

Sims 4

Sims 4

Sims 4

Sims 4

Sims 4

Sims 4

Sims 4

Zuiverloon: "Hoopte nog op buitenland"

Gianni Zuiverloon keert bij ADO Den Haag terug in de Eredivisie. De verdediger hoopte eigenlijk nog een club in het buitenland te vinden.  Zuiverloon liet in juli zijn contract ontbinden bij Real Mallorca. ADO Den Haag informeerde direct, maar de voormalig jeugdinternational hield de boot eerst af.

"Ik hoopte eerlijk gezegd in eerste instantie op nog een avontuur in het buitenland", zegt Zuiverloon in het Algemeen Dagblad. "Maar dat kwam er niet van. Dus werd het toch Nederland. En ik was niet vergeten dat Henk Fräser me als eerste had gebeld. Vervolgens heb ik hem gesproken en ook trainer Maurice Steijn. Ik kreeg er meteen een goed gevoel bij. Ze waren allebei relaxt. En ADO is een mooie club. Ik ben er heel blij mee", aldus de back.

De inmiddels 26-jarige Zuiverloon dacht in het verleden een kans te maken op een plek bij Oranje. Hij werd in 2007 Europees kampioen met Jong Oranje en speelde op de Olympische Spelen. "Toen het goed ging hoopte ik daar wel eens op. Bondscoach Bert van Marwijk is nog eens komen kijken op Mallorca, maar juist kort daarna raakte ik geblesseerd."

"Nee, nu denk ik niet meer aan het Nederlands elftal. Ik moet eerst bij ADO de weg omhoog weer zien te vinden. Vorig jaar zei ik dat Heerenveen een tussenstation zou worden, maar vervolgens zat ik vooral langs de kant. Nee, dat soort dingen zeg ik niet meer. Dingen gaan zoals ze gaan. Ik zie wel hoe het loopt."

Murray en Radwanska overtuigen in Cincinnati

Andy Murray heeft donderdag eenvoudig de derde ronde van het masterstoernooi in Cincinnati overleefd. De Britse nummer twee van de plaatsingslijst was snel klaar met Julien Benneteau, die slechts vier games werd gegund: 6-2 en 6-2. Het was de vierde overwinning voor Murray in evenzovele ontmoetingen met Benneteau.

In het vrouwentoernooi maakte Agnieszka Radwanska eveneens indruk. De Poolse (4) ramde Elena Vesnina met 6-0 en 6-2 van de baan. Na Li leverde ook een puike prestatie. De Chinese (5) elimineerde met Angelique Kerber uit Duitsland de nummer negen van de plaatsingslijst: 6-4 en 6-4.

Jelena Jankovic rekende met Sloane Stephens af. De Servische (14) verloor de eerste set, maar stelde daarna orde op zaken: 3-6, 7-5 en 7-5.

'Locatie zorginstelling NOVO beschoten'

Een locatie van de Groningse gehandicapteninstelling NOVO is donderdagochtend onder vuur genomen. In een van de appartementen werd een kogelgat ontdekt, schrijft het Dagblad van het Noorden. De politie kon dat niet direct bevestigen.

Op het moment van het schietincident was niemand aanwezig in het betreffende appartement aan de Antillenstraat in Groningen. De 35 gehandicapte bewoners op de locatie zijn donderdag elders opgevangen.

NOVO kwam recent in het nieuws vanwege het overlijden van een gehandicapte vrouw in de instelling. De vrouw overleed nadat ze door haar begeleiders tegen de grond was gewerkt. De IGZ concludeerde na het overlijden van de vrouw dat drie betrokken begeleiders onvoldoende scholing hadden om haar te verzorgen.

De politie stelt in de krant dat het schot waarschijnlijk bedoeld was voor een van de bewoners en niet gericht was tegen de instelling. Eerder deze maand was de woning ook al eens onder vuur genomen.

'SNS zet aanval in op Nederlandse hypotheekmarkt'

SNS Reaal verlaagt dit najaar de prijzen van zijn hypotheken. Daarmee wil de genationaliseerde bank zijn marktaandeel op de huizenmarkt vergroten van 1,2 procent nu naar in ieder geval vijf procent. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

Ook wil de bank als aanjager fungeren voor de concurrentie in de Nederlandse bankensector, stellen ingewijden in het zakelijk dagblad. De bank zou daarmee een mildere 'straf' willen bewerkstelligen in Brussel voor de ontvangen staatssteun.

De stap van SNS om de tarieven te verlagen zal weinig invloed hebben op de markt, zeggen hypotheekbemiddelaars verderop in het FD. Grote spelers als Rabobank bieden nu al het tarief dat SNS voor ogen heeft. "Voor een echt positief effect moet SNS in de top drie van laagste tarieven vallen", aldus commercieel directeur van De Hypotheekshop Ronald Tiemessen in het dagblad.

Nieuw-Zeeland getroffen door aardbeving

Nieuw-Zeeland is vrijdag getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,8. Het epicentrum van de beving lag bij het plaatsje Seddon op het Zuidereiland, op zo'n tien kilometer diepte. Dat hebben de Nieuw-Zeelandse autoriteiten en de Amerikaanse geologische dienst USGS gemeld. De schade lijkt vooralsnog mee te vallen; vooral het verkeer lijkt last te hebben gehad van de beving.

In Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, werd een aantal gebouw ontruimd. Op een snelweg in de buurt van Seddon kwamen grote rotsblokken terecht. Er zijn ook berichten dat een huis in Seddon forse schade heeft opgelopen, maar de politie heeft deze berichten nog niet kunnen verifiëren.

Drie weken geleden had in hetzelfde gebied ook al een aardbeving plaats. Toen raakten waterleidingen beschadigd, sneuvelden ruiten en kwamen hoogspanningsmasten naar beneden.

[WK] Martina naar halve finales 200 meter

Churandy Martina heeft zich vrijdag bij de WK atletiek eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. De sprinter van Curaçao eindigde in zijn serie als tweede in 20,37. Alleen de Zuid-Afrikaan Anaso Jobodwana was rapper in 20,17. De eerste drie in de series gaan rechtstreeks door naar de halve finales, die vrijdagavond worden afgewerkt.

Eerder liep Martina in Moskou de 100 meter. Daar haalde hij de finale niet, mede omdat hij last had van een liesblessure. De 200 meter is zijn favoriete afstand. Hij bezit het Nederlands record met 19,85.

Martina naar halve finales 200 meter
Martina naar halve finales 200 meter (Foto: ANP)

Nog rustig in Lage Vuursche

Het was vrijdagochtend rond 8.00 uur nog rustig in Lage Vuursche. Daar wordt in de middag prins Friso begraven.

De eerste krans werd afgegeven bij de kerk waar de begrafenisplechtigheid zal plaatsvinden en voorbereidingen voor een verslag op tv werden getroffen. Er is weinig publiek op de been. Wel zijn politie en marechausse aanwezig rondom de kerk en elders in het dorp. De straten zijn nog niet afgezet.

Nederlandse bergbeklimmer dood in Montenegro

Een Nederlandse alpinist is donderdag om het leven gekomen in Montenegro. Een tweede Nederlander kon worden gered, melden lokale media vrijdag.

Het slachtoffer was door nog onbekende oorzaak van een berghelling bij de berg Durmitor gevallen en bleef bewegingsloos in een ravijn liggen. Zijn kompaan waarschuwde de reddingsdiensten maar was zo verward dat hij de plaats van het ongeval niet kon aangeven.

Na een zoektocht werd het slachtoffer uiteindelijk gevonden. Hulp voor de gevallen klimmer kwam echter te laat.

'NSA ging geregeld boekje te buiten'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft sinds 2008 duizenden keren de privacywetgeving overtreden en is geregeld zijn bevoegdheden te buiten gegaan. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post onder andere op basis van een intern rapport van de NSA en documenten die zijn onthuld door klokkenluider Edward Snowden.

De meeste overtredingen betreffen het onbevoegd nagaan van de gangen van Amerikanen of buitenlanders in de Verenigde Staten. In beide gevallen zijn daar in de wet beperkingen aan gesteld. De overtredingen variëren van zware overtredingen tot typefouten waardoor per ongeluk e-mails en telefoongesprekken werden afgetapt.

In het NSA-rapport, dat stamt uit 2012, worden 2776 incidenten gemeld, die de twaalf maanden daarvoor plaatshadden. Het gaat om het onbevoegd verzamelen, opslaan en inzien van communicatie. Het ernstigste incident betrof het gebruik van gegevens van meer dan drieduizend Amerikanen, zonder dat daar toestemming voor was.

In een verklaring schrijft John DeLong, directeur compliance van de NSA, dat al het mogelijke wordt gedaan om overtredingen te voorkomen. "We willen dat mensen het melden als ze een fout hebben gemaakt, of zelfs als ze menen dat een activiteit van de NSA niet in lijn is met de regels. De NSA, net als alle andere organisaties die aan regels gebonden zijn, heeft een 'hotline' waar mensen melding kunnen maken. (....) We nemen iedere melding serieus, onderzoeken de kwestie, we kijken voortdurend naar trends en pakken deze aan. Dit maakt allemaal deel uit van de interne controle van de NSA."

CU wil debat over situatie Egypte

De ChristenUnie wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces in verband met het recente geweld in Egypte. Kamerlid Joël Voordewind wil met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) praten over de situatie, zegt hij vrijdag in het AD.

"Ik wil nog in het reces debatteren, omdat het nu heel snel slechter gaat in Egypte. Van de minister wil ik weten wat hij kan en gaat doen", aldus Voordewind. Zo'n debat hoeft wat hem betreft niet lang te duren maar is wel noodzakelijk. Het reces duurt nog tot 2 september.

In Egypte kwamen bij de ontruiming woensdag van twee tentenkampen in Caïro van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi zeker 638 mensen om het leven. Duizenden mensen raakten gewond.

Timmermans liet donderdagavond weten de Egyptische ambassadeur op het matje te roepen. Verder wordt de Nederlandse hulp aan de Egyptische overheid opgeschort. Volgens de minister kan nu niet met deze regering worden samengewerkt.

Lowlands trapt 21e editie af

Festivalminnend Nederland kan de komende dagen weer uit zijn dak gaan op Lowlands. Het festival in Biddinghuizen, dat van vrijdag tot en met zondag duurt, beleeft zijn 21e editie. De organisatie strikte artiesten als de Editors, Nick Cave and the Bad Seeds en Nine Inch Nails.

Tom Odell is vrijdag om 13.30 uur een van de eerste artiesten die het podium betreden. Later staan onder meer de heren van de Jeugd van Tegenwoordig, die hun nieuwe albumtitel bekendmaken op het festival, op de planken. Zaterdag en zondag volgen namen als The Opposites, Major Lazor, Franz Ferdinand en The Knife.

Uit onderzoek van streamingdienst Deezer voorafgaand aan het festival bleek dat de nummers van Major Lazor en The Opposites momenteel erg populair zijn. Watch Out for This van Major Lazor werd afgelopen maand het meest toegevoegd aan Deezer-playlists, gevolgd door Sukkel voor de Liefde en Thunder van The Opposites. Deezer verzamelde data uit drieduizend playlists van alle artiesten die op Lowlands te vinden zijn en stelde daaruit een Deezer-Lowlands top 40 samen.

The Opposites staan zaterdag met een optreden in de Alphatent. "Lowlands is echt ons festival geworden", zei rapper Willy tegen Deezer. "We staan er nu voor de zesde keer. De eerste keer op Lowlands werden we nog meegenomen door de politie omdat die dacht dat we pillen verkochten, terwijl we slechts handtekeningen aan het uitdelen waren. Nu, zes jaar later, zijn we volgens deze lijst zelfs groter dan Kendrick Lamar. Echt een eer."

Besloten begrafenis voor aandachtsschuwe Friso

In het bijzijn van naaste familie en vrienden wordt prins Friso vrijdagmiddag begraven in Lage Vuursche. De begraafplaats naast de Stulpkerk ligt op een steenworp afstand van kasteel Drakensteyn waar Friso zijn jeugd doorbracht en waar prinses Beatrix over een paar maanden gaat wonen. De prins overleed maandag op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een skiongeluk in februari 2012.

Het besloten karakter van de uitvaart past bij de prins, die het liefst buiten de schijnwerpers bleef. Hoewel hij het zelden expliciet uitsprak, was zijn ongemak met het publieke leven duidelijk. Meermaals heeft Friso wel gezegd dat hij, na Willem-Alexander tweede in de lijn der troonsopvolging, geen behoefte had om koning te worden. Afgezien van Koninginnedag meed hij de meeste publieke optredens.

Dat Friso niet wordt bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft is dan ook verklaarbaar. Hij was sinds 2004 geen lid meer van het Koninklijk Huis, omdat hij geen toestemming had gevraagd voor zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit. Zij was in opspraak geraakt vanwege haar eerdere relatie met topcrimineel Klaas Bruinsma, die zij eerst bagatelliseerde en daarna toch toegaf. Het stel woonde de laatste jaren in Londen, met hun dochters Luana en Zaria.

De begrafenis wordt onder anderen bijgewoond door de Noorse koning Harald, Friso's peetvader. Er komt geen afgevaardigde van het kabinet. Wel kondigde de Rijksvoorlichtingsdienst aan dat de ministerraad eerder afgelopen zal zijn en de persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) na afloop van de ministerraad niet doorgaat, om te voorkomen dat die zou samenvallen met de uitvaart.

Hoe laat de uitvaart plaatsvindt is niet officieel bekendgemaakt. Volgens een mededeling op de website van het Noorse koningshuis begint de begrafenis om 15.00 uur, maar de RVD wil dat niet bevestigen. De begrafenis zal niet live op televisie te zien zijn. De NOS maakt opnamen, die om 18.00 uur beschikbaar worden gesteld aan alle media.

De gemeente Baarn heeft vrijdag een paar wegen afgesloten. Zo is een van de doorgaande wegen, de Hoge Vuurseweg, van 08.00 uur tot 18.00 uur dicht voor al het verkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer. Ook de Slotlaan, de laan naar kasteel Drakensteyn, is dan niet toegankelijk.

FOK! wat een weer... Zon en vrij warm

Welkom! Op veel plaatsen viel er gisteren wat regen en de natuur kon dat best gebruiken. Vandaag schijnt de zon weer flink en lopen de temperaturen vrij hoog op.

Wel is het zo dat er in de loop van de middag meer bewolking komt opzetten en heel misschien dat daar nog een bui uit ontstaat. Dit zullen waarschijnlijk geen hoosbuien worden en op de meeste plekken blijft het gewoon droog. De temperatuur is vandaag prima te noemen met maxima van 21 tot 28 graden. In het binnenland vinden we natuurlijk de hoogste kwikstanden. De zuidelijke wind is meest matig van kracht en draait in de loop van de dag weer naar west.

Dit weekend hebben we een afwisseling van zon en wolkenvelden en zeker op zondag kunnen er enkele buien vallen. Dit lijkt dan voorlopig weer de laatste neerslag te worden, want na zondag blijft het weer een tijdje droog. De droogte in het westen is dus nog zeker niet voorbij.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zon & Wolk
Afgelopen woensdag zag Dumpiej de zon zich af en toe achter wat kleine stapelwolkjes verschuilen. Dit gaf een mooi effect.

 

 

 

 

Chief Thunder heeft Killer Instinct

Het personage Chief Thunder is onthuld voor Killer Instinct. Voor de fans, inclusief mijzelf, is het wel even schrikken, want zijn uiterlijk is enorm veranderd ten opzichte van de oude Chief uit de allereerste game. Hierdoor ziet hij er agressiever uit en zo vecht hij ook.

Zijn Phoenix-vuurvogel is verdwenen, maar daarvoor in de plaats heeft hij een gevaarlijke dash gekregen die immuun is voor vuurballen. Daarnaast is hij een grappler, in combinatie met de dash wil je daardoor niet graag in de buurt van hem staan. De aanvallen 'Sammamish' en 'Triple Axe' heeft hij wel behouden en door zijn schaduwmoves-varianten daarvan is hij een geduchte tegenstander die je op een afstandje wil houden.

Killer Instinct wordt een free-to-play fighter met betaalde personages op Xbox One. De fighter komt op release van de console uit. Zucht.

'Zeven dagen, honderden games'

‘We moeten first person shooters weer boeiend maken.’ Met deze zin is ook dit jaar weer het evenement begonnen voor de indiegamedevelopers met veel Red Bull in huis en geen negen-tot-vijf-mentaliteit, 7DFPS. Onder andere Jan Willem Nijman van het Nederlandse Vlambeer organiseert dit evenement waarin men in zeven dagen een fps moet maken. De regels zijn dat er bijna geen regels zijn. Hun FAQ op de website luidt:

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.