Computer kan gedachten lezen

MarcusViridis

In de (nabije) toekomst zal waarschijnlijk de tv zonder afstandbediening op een andere zender gezet kunnen worden. Ook de mechanische hulp van een partner die even opstaat en naar de tv loopt is dan overbodig geworden.  Wetenschappers van de Radboud Universiteit te Nijmegen zijn er namelijk in geslaagd om een computerprogramma bepaalde hersenpatronen te laten herkennen. Patronen waaruit het programma letters en cijfers kan lezen.

Het programma bekijkt kleine meetvlakjes van 2x2 millimeter van een hersenscan. In  deze vlakjes geven kleine pixels het blikveld van het proefkonijn (in dit geval een mens) weer. Door de informatie van meerdere vlakjes –ook wel voxels genoemd,  te combineren, kan het programma een reconstructie maken.

In den beginne ziet zo’n reconstructie er niet uit. Daar valt geen chocola van te maken. Een aantal losse pixels vormen nog lang geen (voor ons) begrijpbare taal. Maar ook daar hadden de wetenschappers een prachtige oplossing voor: voorkennis. Net zoals wij dat hebben. Jonge kinderen moeten, voordat ze een zin kunnen lezen, eerst leren letters te herkennen. Dit programma is daar geen uitzondering op.  Na dit in het programma te hebben geklopt, lukte het om woorden, die net gelezen waren te herkennen.

De onderzoekers willen in het vervolgonderzoek de nauwkeurigheid verbeteren, zodat in de toekomst ook plaatjes en gezichten van mensen te reconstrueren zijn. Dit wil men doen met een sterkere MRI-scanner en een grotere hoeveelheid voxels.