OM wil opname aanrander vluchtkerk

Redactie

Een 42-jarige Somalische asielzoeker die in februari in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam een 10-jarig meisje zou hebben aangerand moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam eiste vrijdag dat Ali H. vanwege zijn psychische gesteldheid wordt ontslagen van rechtsvervolging.

Het meisje zou een dochter van een vrijwilligster zijn. Het OM legde H. het plegen van ontuchtelijke handelingen ten laste. Een van zijn raadslieden zei eerder dat het een kwestie van tijd was voordat zijn cliënt weer over de schreef zou gaan. Deskundigen zouden eerder hebben vastgesteld dat de man 'ernstig gestoord' is, aan chronische psychoses lijdt en last heeft van hallucinaties.

Uitgeprocedeerde asielzoekers trokken vorig jaar, na een verblijf in een tentenkamp in Osdorp, in de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. Ze mochten uiteindelijk tot juni blijven. De asielzoekers konden nergens naartoe, omdat ze geen recht hebben op opvang.

Momenteel zit een groep van zo'n 150 illegale asielzoekers in een flat in Amsterdam, een gekraakt pand van woningcorporatie De Key. De vluchtelingen mogen daar in ieder geval tot 1 oktober blijven.