Volkskrant op vingers getikt om Flecha

De Volkskrant heeft bij het artikel waarin wielrenner Juan Antonio Flecha wordt gelinkt aan dopingarts Eufemiano Fuentes op enkele punten onzorgvuldig gehandeld. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek bepaald. De Spaanse renner, die rijdt voor het Nederlandse Vacansoleil, had de zaak aangekaart omdat hij het oneens is met de geuite beschuldigingen.

Volgens de raad hadden de beschuldigingen in het artikel, dat op 3 april werd geplaatst, beter onderbouwd moeten worden. De betrokken journalisten hebben er echter wel alles aan gedaan om de betrouwbaarheid van de anonieme bronnen te onderzoeken. Een rectificatie is dan ook niet nodig. Wel moet de uitspraak van de raad integraal of in samenvatting in de Volkskrant worden gepubliceerd. Dat deed de krant vrijdag alvast op het redactieblog.

De raad valt met name over de wijze waarop de Volkskrant de informatie heeft gepresenteerd. Er is niet voor gekozen de beschuldigingen toe te schrijven aan bepaalde bronnen, maar om deze als vaststaande feiten te presenteren. "Zij hadden in het artikel meer inzicht moeten geven in het door hen verrichte bronnenonderzoek en het beschikbare bronnenmateriaal; dat hebben zij onvoldoende gedaan", staat in de uitspraak.

Dat Flecha in het artikel stevig wordt aangepakt, vormt voor de raad geen bezwaar. Tijdens de zitting is aannemelijk gemaakt dat er 'voldoende grondslag bestond om over klager te berichten op de wijze als zij hebben gedaan.' Ook het baseren op anonieme bronnen is toelaatbaar. "De raad houdt er rekening mee dat de wielerwereld een kleine wereld is, waarin het voor betrokkenen schadelijk kan zijn om bepaalde informatie te delen."

Journalisten Robert-Jan Friele en Mark Misérus schreven in april dat Flecha klant was geweest van Fuentes. Zowel de codenaam als het klantnummer waarmee de klassiekerspecialist in de administratie van de Spaanse dokter zou zijn opgenomen, werd in de krant onthuld. Voor Vacansoleil vormde het artikel geen aanleiding om de 35-jarige renner op non-actief te stellen.