Tientallen doden in Egypte

Redactie

Bij de protesten die vrijdag door heel Egypte worden gehouden zijn zeker 37 mensen om het leven gekomen. Dat hebben diverse ministeries en bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

Tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap gingen vrijdag in Caïro en in andere steden in Egypte de straat op, in weerwil van de noodtoestand die de autoriteiten hebben afgekondigd. Ze protesteren tegen de bloedige ontruiming van twee tentenkampen in Caïro, waarbij woensdag zeker 638 mensen omkwamen en duizenden gewond raakten.

In tegenstelling tot het geweld van de afgelopen weken, waarbij vooral Moslimbroeders en veiligheidstroepen slaags raakten, waren nu ook veel burgers en mogelijk politieagenten in burger bij het geweld betrokken. Op een brug bij de deftige wijk Zamalek in Caïro namen twee groepen burgers elkaar onder vuur.

Zeker twaalf mensen kwamen om bij het Ramsesplein in Caïro bij gevechten tussen betogers en bewoners van het gebied. In totaal lieten 29 Egyptische burgers en acht politieagenten het leven.