Besloten begrafenis voor aandachtsschuwe Friso

Redactie

In het bijzijn van naaste familie en vrienden wordt prins Friso vrijdagmiddag begraven in Lage Vuursche. De begraafplaats naast de Stulpkerk ligt op een steenworp afstand van kasteel Drakensteyn waar Friso zijn jeugd doorbracht en waar prinses Beatrix over een paar maanden gaat wonen. De prins overleed maandag op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een skiongeluk in februari 2012.

Het besloten karakter van de uitvaart past bij de prins, die het liefst buiten de schijnwerpers bleef. Hoewel hij het zelden expliciet uitsprak, was zijn ongemak met het publieke leven duidelijk. Meermaals heeft Friso wel gezegd dat hij, na Willem-Alexander tweede in de lijn der troonsopvolging, geen behoefte had om koning te worden. Afgezien van Koninginnedag meed hij de meeste publieke optredens.

Dat Friso niet wordt bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft is dan ook verklaarbaar. Hij was sinds 2004 geen lid meer van het Koninklijk Huis, omdat hij geen toestemming had gevraagd voor zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit. Zij was in opspraak geraakt vanwege haar eerdere relatie met topcrimineel Klaas Bruinsma, die zij eerst bagatelliseerde en daarna toch toegaf. Het stel woonde de laatste jaren in Londen, met hun dochters Luana en Zaria.

De begrafenis wordt onder anderen bijgewoond door de Noorse koning Harald, Friso's peetvader. Er komt geen afgevaardigde van het kabinet. Wel kondigde de Rijksvoorlichtingsdienst aan dat de ministerraad eerder afgelopen zal zijn en de persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) na afloop van de ministerraad niet doorgaat, om te voorkomen dat die zou samenvallen met de uitvaart.

Hoe laat de uitvaart plaatsvindt is niet officieel bekendgemaakt. Volgens een mededeling op de website van het Noorse koningshuis begint de begrafenis om 15.00 uur, maar de RVD wil dat niet bevestigen. De begrafenis zal niet live op televisie te zien zijn. De NOS maakt opnamen, die om 18.00 uur beschikbaar worden gesteld aan alle media.

De gemeente Baarn heeft vrijdag een paar wegen afgesloten. Zo is een van de doorgaande wegen, de Hoge Vuurseweg, van 08.00 uur tot 18.00 uur dicht voor al het verkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer. Ook de Slotlaan, de laan naar kasteel Drakensteyn, is dan niet toegankelijk.