FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 augustus 2013

[WK] 'Broersen mooiste atlete van WK'

Nadine Broersen is de knapste atlete van het wereldkampioenschap atletiek in Moskou. Dit vinden althans de bezoekers van de Zwitserse website Blick.ch

Van de in totaal bijna 34.000 uitgebrachte stemmen gingen er ruim 10.000 naar de Nederlandse meerkampster. Waarschijnlijk heeft een tatoeage van de olympische ringen vlak boven haar heup de doorslag gegeven. Broersen, die haar zevenkamp zag mislukken door val op de horden, hield de Bulgaarse sprintster Ivet Lalova achter zich. Derde werd Zwitserse meerkampster Linda Züblin.

Nadine Broersen is de knapste deelneemster aan het WK atletiek. (Foto: Pro Shots)

Ferrer sneuvelt, Djokovic verder in Cincinnati

Voor David Ferrer is de derde ronde van het masterstoernooi in Cincinnati het eindstation geworden. De als derde geplaatste Spanjaard verkeek zich op Dmitry Tursunov. De Russische qualifier zegevierde in vijf kwartier met 6-2 en 6-4. Novak Djokovic overleefde de derde ronde wel. De mondiale nummer een uit Servië vernederde David Goffin, eveneens een qualifier met 6-2 en 6-0.

Del Potro ging ook verder, maar met aanmerkelijk meer moeite. De Argentijn (7) kreeg de Spanjaard Feliciano Lopez pas na drie sets op de knieën: 6-4, 1-6 en 6-4.

In het vrouwentoernooi sneuvelde met Sara Errani ook een hoog geplaatste speelster. De Italiaanse (6) verloor van haar landgenote en vaste dubbelpartner Roberta Vinci (12) met 4-6 en 3-6. Victoria Azarenka is nog altijd in de race voor haar eerste eindzege in Cincinnati. De Wit-Russin, als tweede ingeschaald, stuurde Magdalena Rybarikova naar huis. Het werd 6-3 en 6-4.

Federer knokt zich naar overwinning op Haas

Roger Federer heeft donderdag op karakter de derde ronde van het masterstoernooi in Cincinnati overleefd. De 32-jarige Zwitser (5) keek tegen Tommy Haas (11) uit Duitsland tegen een set en een break achterstand aan, maar wist uiteindelijk in drie sets toch aan het langste eind te trekken: 1-6, 7-5 en 6-3. Federer won het toernooi in Cincinnati vijfmaal, waaronder vorig jaar toen hij Novak Djokovic in de finale versloeg.

Milos Raonic (12) werd uitgeschakeld. De verliezend finalist van Montreal afgelopen weekeinde was niet opgewassen tegen John Isner. De Amerikaan versloeg zijn Canadese opponent met 7-6 (5) en 6-4.

Teruggevonden schilderijen zijn echt

De twee kunstwerken die een man woensdagavond bij de Amsterdamse politie afleverde, zijn inderdaad uit een museum in Venlo gestolen werken van de hand van Jan Schoonhoven. Een expert heeft dat vastgesteld, heeft een politiewoordvoerder donderdag gezegd tegen de Limburgse omroep L1.

De man die de kunstwerken woensdagavond afleverde, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid van de kunstroof in het Museum van Bommel van Dam in Venlo in maart. Daarbij werden drie werken van Jan Schoonhoven en een schilderij van Tomas Rajlic meegenomen met een gezamenlijke waarde van ruim 1 miljoen.

In een geluidsfragment op de site van L1 vertelt de politiewoordvoerder dat een derde werk dat de politie in samenwerking met medewerkers van een veilinghuis eerder op het spoor kwam, nog bij het veilinghuis ligt. Dat werk, ook van de hand van Jan Schoonhoven, wordt zo snel mogelijk onder beheer van de politie gebracht.

Het vierde kunstwerk is nog niet boven water, maar de drie werken die nu wel zijn opgespoord, waren de meest kostbare, aldus de politiewoordvoerder. "We zijn blij dat die in ieder geval terecht zijn."

FOK!toen: trauma WO2-veteranen

Vandaag is de Tweede Wereldoorlog precies 68 jaar afgelopen. De oorlog kennen we inmiddels wel, maar wat gebeurde er met de mannen die terugkwamen, de mannen die we nog immer dank verschuldigd zijn? Na WO1 noemde men het 'shellshock', in WO2 'combat fatigue' en 'going Asiatic'. De overlevenden zouden op een bepaalde, wrange manier alsnog hun leven geven - geestelijk. Een schilderij uit '44:
Schilderij van Tom Lea, 1944, Pacific: '2000 Yard Stare'
De schilder over de afgebeelde marinier: "He left the States 31 months ago. He was wounded in his first campaign. He has had tropical diseases. He half-sleeps at night and gouges Japs out of holes all day. Two-thirds of his company has been killed or wounded. He will return to attack this morning. How much can a human being endure?"

Niemand komt 'heel' de oorlog uit maar iedereen zwijgt
Vietnam-veteranen hadden het over de 'thousand yard stare', een eeuwig hol in het niets staren door lege ogen. Eén op zes tot één op vijf slachtoffers kon tijdens WO2 niet meer verder door shellshock, maar vrijwel alle veteranen leden de rest van hun leven aan de symptomen ervan. Tegenwoordig noemen we het 'posttraumatische stressstoornis' (PTSS). 

Dat werd toen en wordt ook nu soms nog steeds op maar één manier behandeld: the silent agreement. Stilzwijgen. Geen vragen stellen. Niets zelf vertellen uit schaamte. Je aanpassen en er het beste van maken. Daarom is het belangrijk dat we op de hoogte zijn van wat het is en hoe we ermee om moeten gaan, met wereldwijd zoveel getraumatiseerde militairen die gediend hebben van Afghanistan, Irak en Bosnië tot Vietnam, Rusland en Frankrijk. 

Psychotherapeut Carolyn Carino groeide op met een vader die aan een PTSS leed door zijn ervaringen op Guadalcanal, Peleliu en Okinawa als marinier in de 1st Division, 2nd Batallion, 5th Marines. Hij praatte er nooit over maar was wel altijd zichtbaar trots op 'the Corps'. Na zijn dood ging ze op zoek naar zijn oude oorlogsmaatjes en vond er tientallen. Hun verhalen waren zo schokkend en bedroevend dat ze zich verplicht voelde naar zichzelf, haar vader en de mensheid om het te delen.
WO1, 1917. Soldaat links heeft shellshock; de meeste anderen 'the stare'
Shellshock tijdens WO1.

Wat zijn de symptomen van combat fatigue/PTSS?
Carolyn begint haar presentatie met een lijst van dingen die mariniers zichzelf dikwijls wijsmaakten maar die niet waar zijn. PTSS komt niet voort uit lafheid of een slecht karakter, is geen zwakte, is niet gespeeld en is ook geen excuus.

Wat is het wel? Een fysieke aanpassing aan de strijd. Er knapt letterlijk iets. De overvloed aan onbeschrijflijke horror bezorgt participanten daadwerkelijke hersenschade. [Een andere lezing gaat op de medische- en behandelingskant in, maar die moet nog door FOK!toen worden bekeken. Meer daarover later.] De meeste veteranen die lang tegen de meedogenloze Japanners vochten vertonen de volgende symptomen:

  • Nachtmerries 
  • Flashbacks
  • Gedachten, gevoelens, gesprekken vermijden. Velen geven aan 'niet meer lief te kunnen hebben.' 
  • Plekken, activiteiten, mensen vermijden
  • Belangrijke delen van het trauma totaal niet meer naar voren kunnen halen. Hele weken of maanden missen bij opnieuw vele ex-mariniers.
  • Teruggetrokkenheid
  • Afstandelijkheid, vervreemding t.o.v. anderen
  • Beperkte gevoelsbeleving
  • Gevoel van onheil, wanhoop, verkorte toekomst, zinloosheid
  • Hyperwaakzaamheid; mannen zijn constant op hun hoede en scannen op de meest alledaagse plekken de omgeving af. Deel daarvan:
  • Slaapproblemen; in slaap blijven, in slaap vallen, uit slaap gewekt worden (zie hieronder...)
  • Prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen
  • Concentratieproblemen; snel afgeleid
  • Overdreven schrikreacties
  • Depressie en daardoor soms
  • Zelfmoord(pogingen),
  • Psychose,
  • Hallucinaties en
  • Waanideeën.

Werkelijk alle mogelijke geluiden, geuren, kleuren, smaken, woorden en dingen kunnen de angst triggeren. Zo vertelde een cliënte van Carolyn ooit dat haar vriend vertelde een enorme hekel aan flesjes water te hebben. “Ik vroeg haar: 'diende hij in Vietnam?' en ze zei 'ja.' Ik vraag: 'was hij een hospik?' 'Ja.' 'Klinkt als [een herinnering aan] IV-flessen.'” Elke reactie die het 'oorlogsmechanisme' in de hersenen triggert, is van binnen een tsunami van angst die aan paniek grenst maar van buiten is men getraind om geen spier te vertrekken.

Secundaire veelvoorkomende symptomen:

  • Verslaving aan en overdadige inname van drugs en alcohol (om de herinneringen te verzachten of tijdelijk te blokkeren).
  • Familiecrises:
  • Familie onbewust van stoornis of silent agreement – geen vragen gesteld en uit schaamte nooit spontaan iets verteld. 
  • Huiselijk geweld door woede-uitbarstingen en alcohol- of drugsgebruik.
  • De familie wil 'de oude terug.' Veroorzaakt meer schaamte en nog groter isolement.

Susan, de vrouw van één van de mariniers die samen met Carolyns vader diende, vertelde dat toen ze hem een keer 's nachts wekte, haar man haar bij de keel greep, begon te wurgen en brieste: “Ik maak je af, godverdomde Jap!” Hij keek haar vervolgens aan, zag de angst op haar gezicht, voelde zich beschaamd, waarna zij zich weer beschaamd voelde omdat ze dacht dat ze zijn paniekaanval had veroorzaakt.
'The stare' na aanval op Eniwetok, Grote Oceaan; 1944
Marinier op Enewetak, Grote Oceaan, februari '44

Veel vrouwen bijna vermoord
Letterlijk alle mariniers die Carolyn sprak gaven aan ergens in hun leven door hun vrouw verrast te zijn en vervolgens haar bijna vermoord te hebben, hetgeen effectief zorgde voor een stilzwijgende afspraak: geen vragen, geen verhalen, geen antwoorden. Wel veel stilzwijgen, schaamte en totaal geen benul wat je 'ermee' aanmoest. Zelfs elkaar vertelden de mariniers op reünies en elders doorgaans weinig over de decennia horror die ze na de oorlog moesten doorstaan. Eén van de andere oud-mariniers, Will, vertelde dat hij zeer regelmatig wakker schrok en dacht dat hij in de Pacific was, dat hij slechts hallucineerde dat hij veilig thuis was:

“Ik heb mijn vrouw ooit bijna vermoord. Ze probeerde me wakker te maken omdat ik een nachtmerrie had en ik dacht dat ze een Jap was. Ik weet nog dat ik dacht: 'Ze ziet eruit als mijn vrouw maar ik ben niet getrouwd. Ik ben asiatic aan het worden. Ik denk dat ik thuis ben en ik denk dat deze Jap m'n meisje is maar het is eigenlijk een Jap en hij gaat me vermoorden als ik hem niet eerst vermoord.'”

“Ik duwde mijn duimen onder haar oogballen en begon te duwen. Ik denk dat God er iets mee te maken heeft dat ze niet dood is, maar ik duwde m'n duimen erin, ik duwde mijn duimen erin... [Mijn vrouw] schreeuwde 'Will, Will, ik ben het, Joanne, word wakker, Will, Will!'” “En toen dacht ik: 'Jappen kunnen geen L uitspreken.'” Carolyn licht toe dat de Pacifische codewoorden altijd een L bevatten. Tot op de dag van vandaag vraagt de marinier zich af of hij zijn vrouw zou hebben vermoord als hij geen Will maar Bob of Tom had geheten.

Zestig jaar later 's nachts nog steeds op wacht
Al ging de marine in op 17-jarige leeftijd, in 1936. Op Guadalcanal in 1942 was hij pas 23 maar noemden de 16- tot 19-jarige mariniers hem 'een ouwe rot'. Na de oorlog heeft hij een succesvolle carrière en is hij in 2002 – zestig jaar na zijn eerste gevechtshandelingen – al een groot deel van z'n leven getrouwd. Ze slapen allang niet meer in één bed. Zij slaapt terwijl hij in de huiskamer de wacht houdt – hij dronk steeds meer, hetgeen de waanbeelden versterkte.

Het gevoel van naderend onheil was zo overweldigend dat hij op een gegeven moment alleen nog overdag sliep, 'als zijn vrouw de wacht kon houden' zoals zijn schuttersputjesmaatje dat voor hem deed in de oorlog. 's Nachts tapet hij de gordijnen aan de muur vast om zijn demonen buiten te sluiten en de drang te weerstaan om continu naar buiten te staren op zoek naar Jappen. In 2003 glijdt hij 's nachts uit tijdens het patrouilleren van de gang. Hij zal in een revalidatiekliniek moeten blijven om beter te worden, maar is doodsbang omdat hij weet dat niemand wacht zal houden, geeft de wil om te leven op en sterft.

“Je hebt verdomme je werk te doen! Zeg dat nooit meer!”
Kinderen lijden ook onder mensen met een PTSS. Een marinier die in hetzelfde bataljon diende als de vader van Carolyn vierde met zijn familie zijn zeventigste verjaardag met een picknick. Toen het gesprek plots over oorlog ging, zei zijn dochter Susan [een andere dan de Susan van zojuist]: “Als het oorlog zou zijn, ben ik bang dat ik in een schuttersputje zou klimmen en zo bang zou zijn dat ik er nooit meer uit zou komen.”

Haar vader, een stille en rustige man die zich altijd op de vlakte hield, vloog zijn stoel uit en schreeuwde: “Je hebt gódverdomme je werk te doen, hoor je me? Je doet gódverdomme je werk! Zeg dat nóóit meer!” Hij stormde zijn huis in en iedereen was stil – de silent agreement. Susan liep naar binnen en zag haar vader voor het eerst in haar leven heftig trillen bij het zichzelf inschenken van een flinke borrel.

Een andere marinier, Lenny, vertelt hoe hij op het strand van Guadalcanal zijn allerbeste vriend uit het water pakte bij zijn schouder, om de restanten van wat ooit zijn gezicht was aan te staren. 65 jaar na dato biggelden tranen over zijn wangen bij het vertellen van het verhaal en vroeg hij Carolyn met trillende lip om weg te gaan. “Laat me alleen.”

“Lichaamsdelen, schreeuwen, en slaap je eindelijk: nachtmerries”
Weer een ander vertelt dat hij pas drie jaar geleden professionele medicatie en therapie begon te nemen en hoe hij “59 jaar lang door een hel ging. Overdag ging het wel redelijk maar 's nachts, man, de nachten waren een hel. Ik kon niet slapen doordat ik lichaamsdelen zag en schreeuwen hoorde, de schreeuwen van mannen die doodgingen en mannen die dood wilden. Mannen die om hun moeder schreeuwden. En als ik dan eindelijk sliep had ik nachtmerries.”

Geconfronteerd met het feit dat letterlijk alle mariniers die op een reünie in een kring zaten afzonderlijk aan Carolyn hadden verteld dat ze vaak meermaals bijna hun vrouw hadden vermoord, en gevraagd waarom ze dan niet met elkaar praatten, bleef het even stil en begonnen de mannen voor het eerst in 65 jaar te praten, elkaar te knuffelen, te huilen – “te helen”, zegt Carolyn.

Marinier Will vertelt: “Je kunt niet terugkomen van wat wij hebben meegemaakt en níet aangetast zijn. Er is iets grondig mis met je als je niet aangetast bent.” PTSS komt niet alleen voor bij veteranen maar kan bij slachtoffers van velerlei trauma optreden. Meer over de Thousand Yard Stare en (gebrek aan) behandeling zoals gezegd in de nabije toekomst.

Kijken: (deel 1/4 van) de lezing van Carolyn Carino

Kijken: docu uit '45 over shellshock/combat exhaustion

Een legerdocumentaire over 'combat exhaustion' uit 1945. Alleen de extreemste gevallen werden van het front gehaald en opgenomen. Voor soldaten (en mariniers, piloten, ga zo maar door) gold meestal: ben je niet gewond, niet dood en niet in shellshock, dan kun je gewoon vechten.

Nederland stopt hulp aan Egypte

De Nederlandse hulp aan de Egyptische overheid wordt opgeschort. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. In het televisieprogramma Nieuwsuur zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdagavond dat nu niet op deze manier met deze regering kan worden samengewerkt. Het optreden van het leger noemde de minister 'schandalig en te veroordelen'.

Woensdag kwamen bij de ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi in Caïro zeker 638 mensen om het leven. Duizenden mensen raakten gewond.

Timmermans stelt dat de hardliners aan beide kanten nu winnen. De 'gematigde krachten' zitten momenteel in de gevangenis. Ook gaf de minister aan te vrezen dat dit niet het einde is.

Nederland was volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken al bezig met de afbouw van de 'ontwikkelingsrelatie' met Egypte. Naar verwachting geeft Nederland hier dit jaar ongeveer acht miljoen euro uit, bestemd voor de verbetering van onder meer de mensenrechten, goed bestuur water en sanitatie.

Daarnaast is er sinds 2011 geld beschikbaar voor het transitieproces in de Arabische regio. Nederland heeft besloten ook in dit zogenoemde Matra-Zuidprogramma voorlopig niet samen te werken met de Egyptische overheid.

Uit het Matra-Zuidprogramma zijn vooralsnog alleen programma's van niet-gouvernementele organisaties en internationale organisaties zoals de Verenigde Naties betaald, aldus het ministerie. Daarnaast heeft een aantal Egyptische ambtenaren een training gericht op goed bestuur in Nederland gevolgd.

Nederland blijft wel niet-gouvernementele organisaties, die onafhankelijk zijn van de overheid en zich richten op een maatschappelijk belang, en maatschappelijke organisaties steunen. "Die hebben juist nu steun nodig", aldus Buitenlandse Zaken.

'Laurie Forman' (70s Show) overleden

Actrice Lisa Robin Kelly is woensdagnacht overleden. Kelly, die bekend werd als Eric Formans sletterige oudere zus Laurie in That 70s Show, stierf volgens entertainmentsite TMZ in haar slaap in een afkickkliniek. Ze werd 43 jaar oud.

Volgens haar manager had de actrice zich afgelopen week vrijwillig gemeld bij een kliniek om van haar alcoholprobleem af te komen. "Ze vocht al een tijdje tegen haar eigen demonen, maar heeft uiteindelijk de strijd verloren."

Naar verluidt had Kelly al meerdere keren aangeklopt bij klinieken. Ze greep volgens ingewijden weer naar de fles na een ruzie met haar ex Robert Gilliam, die haar zou hebben geslagen. Vorige maand werd Gilliam veroordeeld wegens huiselijk geweld. De actrice vroeg in juli een scheiding aan. Haar nieuwe vriend zou haar afgelopen week naar een kliniek hebben gebracht.

Ingewijden vertellen verder dat er sporen van naalden zichtbaar waren op Kelly's armen. Volgens haar vriend waren die veroorzaakt tijdens een ziekenhuisbezoek vorig weekeinde.

Eerste fase terugtrekking politiemissie afgerond

De eerste fase van de terugtrekking van het materieel van de politietrainingsgroep vanuit Afghanistan is afgesloten. Woensdagnacht vertrok een konvooi van veertien Nederlandse voertuigen van Kunduz naar Mazar-e-Sharif in Afghanistan. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Het konvooi werd volledig beveiligd door Nederlanders. Nederlandse F-16's beschermden het konvooi vanuit de lucht, Nederlandse mariniers deden dit op de grond.

De afgelopen tijd werd het materieel zowel over de weg als met een transporthelikopter naar Camp Marmal in Mazar-e-Sharif gebracht. Op dit kamp is een verzamelplaats van een paar voetbalvelden groot ingericht. De jeeps, pantservoertuigen, containers en andere materialen ondergaan daar een controle en worden gereedgemaakt om terug naar Nederland te gaan.

Brazilië wil eigen handelsverdrag met Europese Unie

Omdat de Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt (Mercosur) het niet voor elkaar krijgt een handelsverdrag te sluiten met de Europese Unie, wil Brazilië nu zelf proberen een handelsverdrag te sluiten.

De grootste economie van Latijns-Amerika probeert dit nadat men er samen met Argentinië, Venezuela en Uruguay niet uitkwam. Dit heeft de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken gezegd in een gesprek met de Financial Times.  Het is de bedoeling dat er deze maand nog een voorstel op tafel ligt, schrijft de Frankfurter Allgemeine.

Brazilië heeft belang bij een snelle afhandeling van de onderhandelingen. Vanaf volgend jaar zal het land namelijk in een hogere categorie economieën ingeschaald worden. Dit heeft tot gevolg dat allerlei handelsvoordelen, zoals die tot nu toe genoten werden in de handel met de Europese Unie, verdwijnen. Met dit handelsverdrag zou een slordige 60 miljard euro gemoeid zijn. Volgens de Europese Commissie bestaat de handel met Latijns-Amerika voor 37 procent uit handel met Brazilië. 

Boulahrouz 'geblokkeerd' in huwelijk met Sabia

Khalid Boulahrouz voelde zich tijdens zijn huwelijk met Sabia 'geblokkeerd'. "Voordat we in 2006 trouwden, hadden we een fantastische tijd, echt waar. Maar vrij snel daarna voelde ik onbewust dat er iets niet goed zat", vertelt de voetballer in het tijdschrift Helden.

Ondanks zijn gevoel wilde Boulahrouz voor zijn huwelijk vechten. "Ik vond en vind het altijd zonde als mensen een gezin snel uit elkaar laten klappen. Ik wilde niet zo iemand zijn", legt hij uit. "Ik was stapelverliefd en ik ben een vechter. Dan is je vergevingsfactor extreem groot."

Volgens de voetballer hadden hij en Sabia, die sinds enkele maanden een relatie heeft met Rafael van der Vaart, een heel andere levensinstelling. "Dat heb ik verkeerd ingeschat. Ik snap nu dat een scheiding soms onvermijdelijk is. Maar trots ben ik niet op mezelf."

De 31-jarige Boulahrouz moest naar eigen zeggen uit de media vernemen dat zijn ex gelukkig was met een andere voetballer. "Persoonlijk vind ik het respectloos. Laten we zeggen dat iedereen zijn eigen normen en waarden heeft. Wat ze privé doet, moet ze zelf weten, iedereen is privé verantwoordelijk voor zijn of haar daden, dus zij ook. We waren al lang uit elkaar. Wel hebben we twee kinderen samen."

De voetballer heeft lang getwijfeld of hij zijn verhaal wel wilde laten optekenen. "Ik wil niet sneren naar de moeder van mijn kinderen, want dat is en blijft ze. En alleen daarom al wil ik ook respectvol over haar spreken. We hebben ook goede en hele mooie tijden gekend. Ik ben er zelf de hele tijd bij geweest, ik had zelf kunnen ingrijpen." Boulahrouz heeft voorlopig nog geen behoefte aan een nieuwe liefde.

Kiesraad Mali bevestigt verkiezingswinst Keïta

Zijn overwinningsfeest heeft Ibrahim Boubacar Keïta al achter de rug, maar nu is hij ook officieel tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Mali uitgeroepen. De kiesraad maakte donderdag bekend dat Keïta zijn rivaal Soumaïla Cissé zondag met een straatlengte voorsprong heeft verslagen. De oud-premier kreeg bijna 78 procent van de stemmen.

Cissé was in de tweede en beslissende ronde van de verkiezing de enig overgebleven tegenstander van Keïta. Maandagavond gaf Cissé zijn nederlaag al toe en wenste hij Keïta geluk en succes.

In de eerste ronde van de verkiezingen had Keïta al bijna veertig procent van de stemmen gekregen. 'IBK' wacht de taak het land weer op te bouwen. Mali kent, door de militaire staatsgreep van vorig jaar en de kortstondige verovering van de noordelijke helft van het land door Toeareg-rebellen en moslimextremisten, nog meer problemen dan het land al had.

Keïta wordt volgende maand beëdigd.

Schoorel onderuit in Corendons

Thomas Schoorel heeft de kwartfinales van het Challengertoernooi in Corendons niet weten te bereiken. De Nederlander moest met nipt verschil het onderspit delven tegen Janez Semrajc: 6-4, 6-7 (10) en 2-6.

Ook verderop in de wereld, in Cincinnati ging een Nederlander onderuit. Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer was met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi in de tweede ronde niet opgewassen tegen de Polen Mariusz Fyrstenberg en Marcin Matkowski: 3-6 en 6-7 (3). Eerder dit jaar in Miami hadden ze in de finale de Polen nog geklopt.

Dodental Egypte loopt verder op

De Egyptische autoriteiten hebben het dodental als gevolg van het geweld van woensdag bijgesteld naar 638. Eerder op de dag werd nog gesproken van 525 doden. Daarnaast vielen er 4200 gewonden. De Egyptische politie en het leger gingen woensdag over tot de ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. De actie liep uit op een bloedbad.

De Moslimbroederschap, waar ook Morsi lid van is, spreekt het dodental van de autoriteiten tegen en zegt dat 2600 mensen het leven hebben gelaten en tienduizend gewond zijn geraakt. Deze aantallen lijken gezien de berichtgeving van lokale media en die van persbureau Associated Press echter wel erg hoog.

In het nieuwe dodental zijn nog niet de lichamen meegeteld van de slachtoffers die in een moskee worden bewaard, aldus een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid. Het gebedshuis, in Nasr City in het oosten van de stad, doet sinds de veldslag van woensdag dienst als mortuarium.

De interim-regering heeft een avondklok ingesteld en de noodtoestand afgekondigd. Desondanks roepen de Moslimbroeders Egyptenaren op vrijdag massaal de straat op te gaan om te protesteren. De Broederschap eist nog altijd dat Morsi, die 3 juli door het leger werd afgezet, opnieuw wordt aangesteld als president.

Veel landen hebben donderdag met afschuw gereageerd op het geweld. De Amerikaanse president Barack Obama zegde een gezamenlijke legeroefening genaamd Operation Bright Star, die in 1980 begon en sinds 1983 elke twee jaar wordt gehouden, af. De oefening, die in 2009 voor het laatst werd gehouden, stond voor volgende maand gepland.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil dat de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeenkomt om de situatie in Egypte te bespreken. Hij zei dat de machthebbers in Caïro 'op een eerlijke en transparante wijze' rekenschap moeten afleggen voor het 'bloedbad'.

Ondanks het uitgaansverbod en de noodtoestand kwam het donderdag opnieuw tot gewelddadige confrontaties. In Gizeh werden twee overheidsgebouwen bestormd en in brand gestoken. Ook werden in diverse steden kerken en politiebureaus in brand gestoken.

In de zuidelijke stad Assiut en in el-Arish, in het noorden, probeerden betogers politiebureaus te bestormen. De aanvallen werden afgeslagen, maar zeker zes agenten lieten het leven, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. In Alexandrië, de tweede stad van het land, openden islamistische betogers en tegenstanders van Morsi het vuur op elkaar. Tientallen mensen raakten gewond.

Het ministerie van binnenlandse zaken maakte donderdag bekend dat de Egyptische ordetroepen toestemming hebben om dodelijk geweld te gebruiken om aanvallen af te slaan op cruciale gebouwen van de politie en de overheid.

Cel voor verkrachting toeriste Brazilië

Drie Braziliaanse mannen zijn donderdag veroordeeld voor de verkrachting van een Amerikaanse toeriste. Twee van de mannen kregen elk ruim 49 jaar cel, een derde verdachte kreeg ruim 21,5 jaar. Een vierde minderjarige verdachte moet nog worden berecht.

De verkrachting had eind maart plaats. Het slachtoffer en haar vriend hielden een OV-busje aan in de buurt Copacabana om naar het uitgaansdistrict Lapa te gaan. De uitbaters van het busje beroofden de passagiers en dwongen iedereen behalve het stel uit te stappen. De Fransman werd vervolgens vastgebonden en afgetuigd met een metalen pijp terwijl de vrouw herhaaldelijk werd verkracht.

De daders gingen vervolgens ook nog winkelen met de creditcards van het stel. De vrouw werd zelfs nog gedwongen een van haar creditcards te halen die ze in haar appartement had liggen. Het stel werd na zes uur gedumpt in een favela, een van de beruchte sloppenwijken van Rio de Janeiro. De daders werden kort na de verkrachting gearresteerd.

'ADHD'ers worden gediscrimineerd'

Verzekeraars discrimineren mensen met gedragsstoornissen als ADHD en ADD. Dat zegt Impuls, de vereniging voor volwassenen met ADHD/ADD en stoornissen die daarop lijken, donderdagavond in het televisieprogramma Hollandse Zaken van Omroep Max.

Impuls zegt tientallen meldingen te hebben gekregen van mensen met een gedragsstoornis, die geen uitvaart-, arbeidsongeschiktheids- of autoverzekering kregen, of daarvoor een veel hogere premie moesten betalen. "Het gaat hier vaak om mensen die gewoon werken en prima functioneren", aldus Tessa de Reus van Impuls. "Dit is verzekeringsdiscriminatie."

Olie-inkomsten Libië onder druk door onlusten

De golf van geweld die op 25 juli losbarstte in Libië heeft er toe geleid dat het land tot dusver 1,6 miljard dollar aan olie-inkomsten is misgelopen. Dat stelde olieminister Abdulbari Al-Arusi donderdag.

Vanwege de onveilige situatie in diverse kustgebieden, onder meer rond de oostelijk gelegen stad Benghazi, heeft de Libische regering op een na alle exporthavens gesloten. Alleen de haven van Zawiya is nog in gebruik. Premier Ali Zaidan zei donderdag dat alleen tankers die zijn ingehuurd door de staatsoliemaatschappij mogen aanmeren. Andere schepen die het toch proberen, zullen als dat nodig is met militaire middelen worden verwijderd. Bombardementen van de vaartuigen zijn daarbij niet uitgesloten.

Libië beschikt over de grootste oliereserves op het Afrikaanse continent. Het land wil de productie uiteindelijk weer terugbrengen naar 1,5 miljoen vaten per dag. Dat niveau was gebruikelijk voordat dictator Muammar Kaddafi werd afgezet in 2011.

VN-Veiligheidsraad bijeen over Egypte

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt donderdag nog bijeen om te spreken over de ontwikkelingen in Egypte. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Egypte was woensdag het toneel van een bloedbad waarbij volgens officiële cijfers honderden doden zijn gevallen. De interim-regering van het land kondigde bovendien de noodtoestand af. Internationaal is daar al met grote bezorgdheid op gereageerd.

VN-Veiligheidsraad bijeen over Egypte
VN-Veiligheidsraad bijeen over Egypte (Foto: ANP)

Weer heel veel slachtoffers in Irak

Door een golf van aanslagen met autobommen in Bagdad zijn donderdagochtend ten minste 33 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat melden bronnen bij de politie en ziekenhuizen in de Iraakse hoofdstad.

De autobommen ontploften op minstens vijf verschillende plaatsen in Bagdad, waaronder een busstation in de wijk Khazimiyah, waar acht doden en achttien gewonden vielen. Een andere bom ontplofte bij een verzamelplaats van dagloners in Allawi, bij de zogenoemde Groene Zone waar veel regeringskantoren zijn gevestigd; hier kwamen zes mensen om en raakten dertien gewond. Nog eens zeven doden en vijftien gewonden vielen toen een autobom ontplofte bij een bureau van de verkeerspolitie in Baladiyat.

Een andere autobom trof een rij winkels in Bab al-Muadham, met vier doden en twaalf gewonden tot gevolg. In Husseiniyah vielen vier doden en vijftien gewonden toen een autobom ontplofte bij enkele autowerkplaatsen. Een kleefbom aan een kar met gasflessen in het westen van Bagdad veroorzaakte drie doden en acht gewonden. In het zuidoosten kwam een politiepatrouille met de schrik vrij toen een autobom afging. Een voorbijganger liet echter wel het leven, vier anderen raakten gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen van donderdag is nog niet opgeëist, maar veel aanslagen op burgers worden toegeschreven aan soennitische extremisten, die de door sjiieten geleide regering proberen te ondermijnen.

Het geweld in Irak is toegenomen sinds het optreden van leger en politie tegen een protestkamp van soennieten in Hawijah in april. In de afgelopen maanden zijn al meer dan drieduizend mensen om het leven gekomen. De spanningen tussen soennieten en sjiieten in Irak zijn toegenomen door de burgeroorlog in het buurland Syrië.

Jantje Smit krijgt Duitse documentaire

De Duitse zender NDR is bezig met een documentaire over Jantje Smit. Dat bevestigt Smits manager aan Novum Nieuws. De Volendammer wordt sinds ongeveer drie weken gevolgd.

"Het is geen reallifesoap, het gaat over wat Smit doet", aldus Aloys Buijs. De documentaire duurt negentig minuten en moet in september of oktober op televisie komen. Buijs acht de kans klein dat het verhaal ook in Nederland op de buis komt. "De documentaire is in het Duits en wij spreken ook Duits, dus dat wordt lastig. Maar zeg nooit nooit."

Jantje Smit is enorm populair in Duitsland. Hij bracht al diverse albums uit in het Duits, waaronder het in juni verschenen Ich Bin Da. Onlangs werd bekend dat hij zijn eigen rol in de film Het Bombardement gaat nasynchroniseren in het Duits.

Leraren Zuid-Afrika durven niet meer naar school

Zestien scholen in een arme voorstad van Kaapstad hebben donderdag wegens het oplaaien van een bendeoorlog voor twee dagen hun deuren gesloten. De leraren durfden niet meer naar hun werk. Twaalfduizend leerlingen moesten thuisblijven.

De schrik zit er in de arme voorstad Manenberg goed in - en met reden. Donderdag werd op een speelterrein in de buurt een lid doodgeschoten van een bende die bekendstaat als 'De Amerikanen'. De jongen was bepaald de eerste niet die ten prooi viel aan de machtsstrijd in de onderwereld van de verpauperde, overwegend zwarte voorstad op de Kaapse Vlakte.

De moeder van het omgebrachte bendelid smeekte donderdag om een eind aan de bendeoorlog. "Mijn hart is gebroken", snikte Aysha Ismail. "Er kunnen hier op straat soms wel honderd kinderen spelen. We hebben hier politiebescherming nodig."

Twee weken geleden werd een conciërge doodgeschoten, en afgedwaalde kogels raakten in diezelfde week een basisschool. Het ministerie van onderwijs van de provincie Westkaap heeft daarop na overleg met de leraren zestien scholen gesloten.

De Westkaapse premier Helen Zille vroeg woensdag om versterking van het leger, maar de politie voelt daar niets voor. De politie ziet meer in een 'geïntegreerde aanpak, waarbij de buurtgemeenschappen, ouders van drugsverslaafden, de overheid, hulporganisaties en andere betrokkenen' worden ingeschakeld.

Rechter veegt zaak tegen Chris Brown van tafel

Chris Brown gaat geheel vrijuit na een aanrijding. De r&b-zanger had nog één aanklacht aan zijn broek hangen in verband met een incident in mei, maar die werd donderdag door de rechter van tafel geveegd.

Brown werd in eerste instantie beschuldigd van rijden zonder geldig rijbewijs, zonder bewijs van een verzekering en het doorrijden na een ongeval zonder de juiste informatie te verstrekken. Een rechter besloot eerder al de eerste twee aanklachten te laten vallen.

"Deze zaak had er überhaupt nooit moeten zijn", reageerde Browns advocaat Mark Geragos tegenover de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "Het is ellendig dat hij werd vervolgd om wie hij is in plaats van om wat hij heeft gedaan."

Het schrappen van de zaak is een lichtpuntje voor Brown, die dinsdag nog voor de rechter werd gesleept wegens mishandeling door een neef van Frank Ocean. Vorige week vrijdag kreeg de 24-jarige r&b-zanger nog een toeval, die zou zijn veroorzaakt door 'extreme vermoeidheid en emotionele stress als gevolg van ongefundeerde beschuldigingen en negativiteit'.

Meer 55-plussers aan het werk

De arbeidsparticipatie van ouderen is de laatste twintig jaar meer dan verdubbeld. Het aantal 55-plussers dat werkt is weer bijna op het niveau van dat uit de jaren zestig. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde Kennisverslag van uitkeringsinstantie UWV.

Eind jaren zestig lag de arbeidsparticipatie nog op 56 procent. In twintig jaar tijd werd dit meer dan gehalveerd tot 25 procent in 1991. Inmiddels ligt de arbeidsparticipatie weer op ruim 53 procent. Deze afname werd onder meer veroorzaakt door regelingen zoals de vut en een ontmoedigingsbeleid van de overheid om zo de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Het plaatsmaken van ouderen ten gunste van jongeren werd ook door werkgevers en werknemers als 'nobel' beleid gezien.

Dat nu weer meer ouderen werken komt door de toenemende vraag naar personeel toen de economie halverwege de jaren tachtig weer begon te groeien. Daarnaast is het gestegen opleidingsniveau de belangrijkste verklaring. Naarmate mensen hoger zijn opgeleid, werken ze langer door.

Doordat 55-plussers langer doorwerken, doen ze ook vaker een beroep op uitkeringsregelingen zoals de ww. "Dit betekent dat UWV in toenemende mate te maken krijgt met oudere langdurig werklozen die een lastige arbeidsmarktpositie hebben", aldus het verslag.

Pastoor en N.E.C. praten na duel PEC Zwolle verder

Trainer Alex Pastoor zit zaterdag gewoon op de bank bij N.E.C. Nijmegen in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De gesprekken tussen de coach en de directie over de te varen koers worden na de wedstrijd voortgezet. Dat liet de Nijmeegse club donderdag weten als reactie op het eerste gesprek tussen beide partijen. Pastoor staat na een reeks teleurstellende prestaties onder grote druk in de Goffert.

Pastoor klaagde eerder deze week nog eensgezindheid binnen N.E.C. te missen. Volgens hem stond de club 'in brand'. Om de lucht te klaren werd daarom een gesprek gepland. Over de inhoud van dat onderhoud wil N.E.C. geen mededelingen doen.

"Reden hiervoor is dat zowel directie als technische staf en spelersgroep volledig het vizier willen richten op de aanstaande wedstrijd van zaterdag tegen PEC Zwolle. Na deze wedstrijd zal er een vervolg worden gegeven aan de gesprekken", staat opgetekend in een verklaring op de clubsite.

N.E.C. verloor de eerste twee wedstrijden van dit seizoen en wacht al sinds februari op een overwinning. In zijn eerste seizoen wist Pastoor de Nijmegenaren nog naar een verdienstelijke achtste plek in de Eredivisie te leiden.

Dik mokkel wil niet scheiden

Normaal wordt het tijd om je vrouw te dumpen als ze vadsig begint te worden, maar een nieuwe studie bevestigt dat dit toch echt anders ligt. 'Gezellige dikkerdjes' blijken namelijk veel minder vaak te scheiden dan normale mensen.

Als je net als TS bij de gelukkigen hoort die minder dan 90 kilo in de schaal leggen, dan is de kans om te scheiden driemaal zo hoog als bij een dikzak. Volgens de onderzoekers komt dit omdat gelukkige mensen zich gewoon volstoppen met eten. Zes op de tien komt dan ook aan als ze zich happy voelen in hun relatie.

Vrouwen die eenmaal een slachtoffer hebben gevonden, gaan veel meer eten dan voorheen. Meer dan de helft gaat net zoveel eten als hun nieuwe vlam. Een andere reden voor het aankomen is dat je tijdens de relatie meer op de bank zit film te kijken, en de dame in kwestie zich dan volpropt met zakken chips en popcorn.

China: geen orgaantransplantatie terdoodveroordeelden meer

Vanaf begin volgend jaar gaat China een einde maken aan het transplanteren van organen die kort daarvoor van geëxecuteerde misdadigers geweest zijn. Dit ondanks dat de voormalige eigenaren hier zelf geen gebruik meer van maken en de wachtlijsten voor donororganen immens zijn.

Een kleine cultuuromslag heeft ervoor gezorgd dat China van mening is dat het gebruik van organen van terdoodveroordeelden, ethisch niet verantwoord is. Ook zou er onvoldoende rekening gehouden worden met de culturele achtergrond, of religieuze overtuigingen van de overhoop geschoten misdadiger.

Een nieuw donatiesysteem, mede opgezet door het Chinese Rode Kruis, zou meer burgers moeten overhalen om ook tweedehands organen te geven. Het oude systeem zou niet-transparant, onethisch en vooral gericht zijn op het maken van grote winsten. Misdadigers in de Chinese versie van de 'death row' zouden zwaar onder druk gezet worden, waarbij de persoonlijke opvattingen in het geding kwamen.

Internationale mensenrechtenbewegingen hebben verheugd gereageerd op het bericht.

President Iran waarschuwt Egypte

De nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani heeft donderdag het Egyptische leger gewaarschuwd op te houden het Egyptische volk te 'onderdrukken'. De Egyptische politie en het leger gingen woensdag over tot de ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Daarbij zijn volgens de autoriteiten 525 doden gevallen.

"Ik waarschuw het Egyptische leger dat de Egyptenaren een grootse en naar vrede snakkende natie vormen. Onderdruk ze niet", zei Rouhani in het parlement. Hij veroordeelde de 'beestachtigheid' van de Egyptische krijgsmacht.

Greenpeace-klimster niet vervolgd

De Nederlandse Greenpeace-activiste Liesbeth Deddens wordt niet vervolgd voor het beklimmen van een wolkenkrabber in Londen vorige maand. Dat heeft Greenpeace donderdag gemeld.

Deddens moest donderdag samen met vijf andere activisten voor een Britse officier van justitie verschijnen. Ze kwam er met een waarschuwing vanaf, evenals vier anderen. Een Britse klimster moet voor de rechter komen, omdat ze eerder een taakstraf heeft gehad.

De activisten beklommen ruim een maand geleden The Shard, het hoogste gebouw van West-Europa. De wolkenkrabber staat vlakbij het Londense hoofdkwartier van Shell. Met de actie werd geprotesteerd tegen olieboringen bij de Noordpool.

De zes vrouwen werden na hun actie door de politie ingerekend, en al snel op borgtocht vrijgelaten.

SP: voorkom overname KPN

De overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil moet worden voorkomen. Dat vindt SP-Kamerlid Arnold Merkies. Hij vraagt in een brief aan de Stichting Preferente Aandelen B KPN om haar stemrecht te gebruiken om een vijandige overname door te blokkeren.

"U kunt uw stemrecht in deze opeisen en KPN beschermen tegen deze vijandige overname", staat in de brief. "Namens de SP verzoek ik u daarom om van deze mogelijkheid gebruik te maken en ervoor te zorgen dat de cruciale infrastructuur en diensten van algemeen belang in Nederlandse handen blijven."

Merkies wijst erop dat niet alleen veel burgers maar ook de veiligheidsdiensten gebruik maken van de diensten van KPN. "Het is voor Nederland van cruciaal belang dat deze diensten blijven bestaan." De SP'er hoopt van harte dat de stichting naar hem luistert. "Zij is immers de enige partij die de overname kan tegenhouden."

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) liet weten dat hij zich niet zal bemoeien met de overname. Een besluit daarover is aan de aandeelhouders. Wel zal hij de ontwikkelingen rondom de overname in de gaten houden. KPN blijft ook na een eventuele overname gebonden aan de Nederlandse wetten en regels, aldus Kamp.

De SP verzet zich al jaren tegen de 'uitverkoop' van publieke diensten. Merkies vindt het onverstandig dat Nederland geen wetgeving heeft om buitenlandse overnames van strategische belangrijke bedrijven te voorkomen. "Landen als Frankrijk en Duitsland beschermen deze bedrijven tegen vijandige overnames, omdat je dan als samenleving nog enige invloed kan uitoefenen. Als de verkoop van KPN doorgaat, wordt deze invloed stukken kleiner."

Eerder sprak ook oud-staatssecretaris Willem Vermeend (PvdA) zich al uit tegen de vijandige overname van KPN. Hij riep het kabinet op om de overname tegen te houden, omdat cruciale diensten niet in buitenlandse handen mogen komen. Vermeend hekelde de opstelling van het kabinet. "Er is geen land ter wereld dat zo omspringt met zijn nationale bedrijven. Niemand."

Arrestatie wegens kunstroof Venlo

De politie heeft woensdagavond een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid van de kunstroof in het Museum van Bommel van Dam in Venlo. De politie kwam de man op het spoor in samenwerking met een veilinghuis. Dat laat de politie donderdag weten.

In eerste instantie kwam de politie een gestolen kunstwerk van Jan van Schoonhoven op het spoor. Woensdagavond leverde de verdachte bij de politie een tas af met nog twee kunstwerken, die vermoedelijk op 22 maart werden gestolen uit het Limburgse museum. De man werd al verdacht van heling van het eerder gevonden werk en werd direct aangehouden.

De twee werken uit de tas zijn vermoedelijk ook buit gemaakt bij de roof in maart. De echtheid van de reliëfs moet nog worden vastgesteld. In totaal werden toen vier kunstwerken meegenomen met een gezamenlijke waarde van ruim 1 miljoen.

Amsterdamse rechercheurs onderzoeken de heling van de schilderijen en de politie Limburg onderzoekt de inbraak en de diefstal. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid.

Openingsfilm NFF ook landelijk in première

De openingsfilm van het Nederlands Film Festival, Hoe Duur Was de Suiker van Jean van de Velde, is op de openingsavond van het festival ook landelijk in de bioscopen te zien. Het is voor het eerst dat de openingsfilm tegelijkertijd in première gaat in andere bioscopen in Nederland. Het NFF gaat 25 september van start.

Het historische drama Hoe Duur Was de Suiker is gebaseerd op de gelijknamige roman van Cynthia McLeod. Onder anderen Gaite Jansen, Kees Boot, Benja Bruijning en Yootha Wong-Loi-Sing zijn te zien in dit verhaal over twee jonge vrouwen in Suriname. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse kolonie werd afgeschaft.

De 33e editie van het NFF vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht.


Openingsfilm NFF ook landelijk in première (Foto: Novum)

Nieuwe zomerse periode op komst

Volgende week breekt opnieuw een zomerse periode aan. Vanaf maandag wordt droog en zonnig weer verwacht met maximumtemperaturen van rond de 25 graden, meldt weeronline.nl donderdag.

De zomer is tot nu toe overwegend zonnig en overwegend droog verlopen, afgezien van de wisselvallige afgelopen dagen, zegt weeronline.nl. Met een nieuwe zomerse periode in het verschiet behoort de zomervakantie van dit jaar zelfs tot de mooiste van deze eeuw, stelt het weerbureau.

De maand juli was in ieder geval uitzonderlijk zonnig, warm en droog. Met een gemiddelde temperatuur van 19,1 graden behoort juli 2013 tot de top tien van warmste julimaanden sinds het begin van de metingen in 1901. De maand telde bijna dubbel zo veel zomerse dagen als normaal. Bovendien kwam het tot de eerste hittegolf sinds 2006.

Spike Jonze's Her vertraagd naar 2014

Eind dit jaar zou Spike Jonze’s nieuwste film Her uitgebracht gaan worden. Vandaag is aan het licht gekomen dat de grootschalige release verschoven wordt naar januari 2014. Iets met Oscars en dergelijke.

Er gaat een gelimiteerde release plaatsvinden op 18 december, om pas op 10 januari – in Amerika althans – nationaal te worden uitgebracht. Op deze manier blijft Her wel meedingen om de Oscars van 2013, omdat de film dus nog dit jaar officieel zijn première beleeft.

Een van de redenen voor het uitstellen is ongetwijfeld de strijd die met blockbusters als The Hunger Games: Cathing Fire en The Hobbit: The Desolation of Smaug aangegaan zou moeten worden bij een release in december.

De verschuiving omwille van de Oscars lijkt best logisch, want er mag ook wel een en ander verwacht worden van Her tijdens het grootste filmprijzenfeest. De cast is namelijk gevuld met aardig wat Oscarnominaties: Rooney Mara, Joaquin Phoenix en Amy Adams zijn gezamenlijk goed voor 8 nominaties. Scarlett Johansson kan daar dan wel niet aan bijdragen, ze ontving wel vier nominaties voor een Golden Globe.

Het is niet voor het eerst dat een dergelijke tactiek wordt toegepast. Vorig jaar gebeurde het bijvoorbeeld met Zero Dark Thirty, hoewel dat uiteindelijk enkel de Oscar voor Sound Editing opleverde. Met de verwwachtingen die geschept waren is het dus maar de vraag of het de juiste tactiek is.

Een nieuwe releasedatum voor Nederland is nog niet bekend. 

Her Jonze

Wim en Max naar de slacht

Tot voor kort liepen ze vrolijk rond op het terrein van de Tostifabriek, maar helaas voor varkentjes Wim en Max is geen tosti compleet zonder een lekker plakje ham. Om die reden zijn Wim en Max vandaag beiden onder het mes van de slager gegaan. Het verschil met andere varkens: dit is publiekelijk gedaan.

De Tostifabriek is een kunstproject waar bezoekers kunnen ontdekken hoe, van het begin tot het eind, een tosti gemaakt wordt. Alles om een lekkere tosti te maken is te vinden op het terrein van de Van Geldthallen te Amsterdam. Graan om het broodje te bakken, koeien voor de melk, dat nodig is om kaas ter bereiden en natuurlijk ook soortgenoten van Babe om de broodnodige ham te leveren.

Een half jaar geleden begon het project en bezoekers vonden de varkentjes hartstikke leuk en lief. Er werd geknuffeld en er werden leuke, schattige foto’s gemaakt. Dat de varkens dan ook daadwerkelijk werden ingezet om de tosti te vervolmaken, deed dan ook wat stof opwaaien. Via Twitter werd al een reddingsactie opgezet en het instituut waar het project deel van uitmaakt, heeft emotionele telefoontjes en zelfs enkele bedreigingen gekregen.

Tot gisteren hebben sympathisanten de tijd gehad om afscheid te nemen van Wim en Max. Vandaag was de slacht, die overigens 'live' via –eveneens- twitter te volgen was. Het project was opgezet om mensen wat meer bewust te maken over waar hun dagelijks portie vlees nu eigenlijk vandaan komt. Een woordvoerder noemt het project 'geslaagd'.

In september komt er nog een afsluitende bijeenkomst waar de tosti’s gesmikkeld kunnen worden. Je moet daarvoor wel je portemonnee trekken: een tosti gaat 25 euro kosten.

Hockeymannen zetten Duitsland opzij in oefenduel

Ook hun laatste test voor het EK hebben de Oranjemannen prima doorstaan. Regerend Europees kampioen Duitsland werd in Boom in een oefenduel van tweemaal twintig minuten met 2-0 verslagen. Mink van der Weerden opende na zeventien minuten de score uit een strafcorner.

Na de pauze kreeg Duitsland drie corners, maar onze oosterburen verzilverden deze kansen niet. Vijf minuten voor tijd gooide Billy Bakker op aangeven van Robbert Kemperman de testwedstrijd in het slot: 2-0. Zondag begint voor Nederland het toernooi, waarin Ierland de eerste tegenstander is. Duitsland komt een dag eerder al in actie, tegen België.

VN vragen geld voor Noord-Korea

De Verenigde Naties hebben dringend omgerekend 74 miljoen euro nodig voor essentiële humanitaire hulp aan Noord-Korea. Dat heeft Ghulam Isaczai, de VN-gezant in Noord-Korea, donderdag gezegd.

Zonder de hulp zullen de vorderingen die de afgelopen tien jaar zijn gemaakt op het gebied van voedselzekerheid en gezondheid teniet worden gedaan, aldus Isaczai. De VN hebben in totaal ruim 113 miljoen euro nodig voor hulp in de vorm van eten, landbouwapparatuur, gezondheidszorg- en voedselprogramma's en werkzaamheden aan de watervoorziening en de riolering. Tot dusver is er slechts 39 miljoen euro ingezameld.

Hoewel de omstandigheden in het streng communistische land het laatste jaar wel licht zijn verbeterd, zijn er volgens Isaczai nog steeds 2,4 miljoen zeer kwetsbare mensen die geregeld voedselhulp nodig hebben.

Verdachte moord Spijkenisse op opsporingslijst

De man die ervan wordt verdacht eerder deze maand in Spijkenisse een 40-jarige man uit die plaats te hebben doodgeschoten is op de nationale opsporingslijst gezet. De politie heeft donderdag ook de naam en een foto van de 30-jarige Spijkenisser online gezet.

Aan het einde van de middag werd een inval gedaan in een woning in Vlaardingen, maar daarbij is de verdachte niet aangetroffen. De politie had een tip gekregen over de mogelijke verblijfplaats van de verdachte.

Het slachtoffer werd 3 augustus doodgeschoten op een parkeerplaats aan de Noordakker. Hij werd door meerdere kogels geraakt. De aanleiding van de schietpartij is nog niet duidelijk.

Eerder liet de politie al weten dat de identiteit van de vermoedelijke schutter bekend was. De politie gaat ervan uit dat de verdachte, Nadyen Antonio I., nog in Nederland is. Mensen die de man tegenkomen wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Op de lijst van mensen die dringend door de politie worden gezocht omdat ze worden verdacht van ernstige misdrijven staan nu elf mannen.

Ploegleider Klier na bekentenis half jaar geschorst

Ploegleider en oud-wielrenner Andreas Klier is donderdag door USADA voor zes maanden geschorst. De 37-jarige Duitser gaf tegen het Amerikaanse antidopingagentschap het gebruik van verboden middelen tussen 1999 en 2006 toe. Klier beëindigde in mei zijn loopbaan en maakte binnen zijn ploeg Garmin-Sharp meteen een carrièreswitch naar het ploegleiderschap. Zijn schorsing ging maandag in en loopt half februari af.

Klier bekende onder meer EPO, groeihormonen en cortisonen te hebben gebruikt. Ook onderging hij bloedtransfusies. De oud-coureur is voor slechts een half jaar geschorst, omdat hij belangrijke informatie met USADA zou hebben gedeeld. Al zijn prestaties tot juli 2005 zijn uit de geschiedenisboeken geschrapt. Klier won in 2003 Gent-Wevelgem en eindigde twee jaar later als tweede in de Ronde van Vlaanderen.

"In mijn hart weet ik dat het vertellen van de waarheid aan de juiste instanties het beste is om de sport waarvan ik houd vooruit te helpen", vertelt Kllier. "Ik accepteer de verantwoordelijk voor de fouten die ik heb gemaakt in het verleden en de straf die daarbij hoort."

Klier begon zijn carrière in 1996 bij Team Nürnberger en reed in 1999 en 2000 in Nederlandse dienst bij TVM en Farm Frites. Hij stapte vervolgens over naar Team Deutsche Telekom en belandde uiteindelijk in 2009 bij Cervélo, de voorloper van zijn huidige werkgever Garmin.

Trailer 300: Rise of an Empire belooft dood en vernietiging

In 2006 werd Zack Snyders 300 een behoorlijk succes: de stripverfilming was op vrijwel alle fronten spectaculair en voor het vervolg - 300: Rise of an Empire - ziet het er op basis van de trailers naar uit dat er voor eenzelfde aanpak van een ander verhaal gekozen wordt. Dat bewijst ook de nieuwste trailer.

Wel laat de nieuwste trailer een wat donkerdere sfeer zien. Hoewel het de vraag is of de regie van Snyder niet gemist gaat worden, lijkt zijn hand wel zichtbaar in het visuele gebied. De 300-regisseur heeft wel meegeschreven aan het scenario, het regisseren heeft hij voor het vervolg overgelaten aan Noam Murro.

In 300: Rise of an Empire verplaatst het slagveld zich naar de zee wanneer de Griekse generaal Themistocles alle strijdkrachten bijeen probeert te krijgen voor een aanval die de afloop van de oorlog kan bepalen. Het resulteert in epische gevechten met de binnenvallende Persische troepen, onder leiding van de voormalige god Xerxes en Artemesia, de wraakzuchtige aanvoerder van het Persische leger.

300: Rise of an Empire moet vanaf 6 maart 2014 in Nederland gaan draaien.

Amateurporno vindt gretig aftrek

Rukkers zijn helemaal uitgefapt op standaard porno uit de VS. Er valt gelukkig nog genoeg te genieten van amateurporno. Sites waarop stellen elkaar alle hoeken van de kamer laten zien, schieten als paddestoelen uit de grond.

Uiteraard hebben jullie er nog nooit van gehoord, maar sites als Chaturbate of de subreddit GoneWild vinden gretig aftrek. Miljoenen verlustigen zich bij masturberende milfjes voor de webcam, of nemen hun spermaspeer in de hand bij de aanblik van schaarsgeklede jonge vrouwen en stelletjes.

Dit tot groot verdriet van grote pornoboeren als Private en Bangbros. Met weemoed denken ze terug aan de jaren zeventig en tachtig, toen je bij een obscure videotheek een videoband haalde met harige dames in films als 'Josefine Mutzenbacher' of 'Deep Throat'.

In 1998 was de totale porno-industrie nog 10 miljard dollar waard. Heden ten dage is dat nog maar de helft. En dat terwijl steeds meer mensen voor een paar centen uit de kleren gaan voor de webcam.

Ene Joshua verklaart in een interview dat hij tegenwoordig de kost verdient door in blote kont achter de pc te kruipen. Terwijl hij voor hun zesjarige dochter zorgt als zijn vrouw aan het werk is, verdienen hij en zijn eenogige slang er wat geld bij. Via Chaturbate verdient hij zo 100 dollar per keer.

Op Reddit plaatst ene Jess de ene naaktfoto na de andere. Ze is ermee begonnen toen een vriend haar beschimpte om haar figuur. In GoneWild wordt ze echter wel gewaardeerd en laat ze steeds meer van zichzelf zien.

Tweede trailer Gordon-Levitt's Don Jon

Joseph Gordon-Levitt timmert de laatste stevig aan de weg als acteur, maar zijn ambities reiken verder dan dit. Dit jaar komt met Don Jon namelijk de eerste film uit waarbij hij niet alleen acteert, maar ook de regie in handen neemt. Daar is nu een nieuwe trailer van uitgebracht.

Deze tweede trailer laat weinig zien, minder in ieder geval dan in de eerste trailer - die voor het gemak ook bijgevoegd is. In Don Jon kan Jon (Gordon-Levitt) als pornoverslaafde niet opboksen tegen zijn eigen verwachtingen. Wanneer hij op reis gaat om meer uit zijn seksleven te halen, begint hij echter veel over het leven en de liefde te leren.

De Nederlandse release van Don Jon gaat plaatsvinden op 24 oktober. 

Opstand in het bejaardentehuis

Bewoners van bejaardentehuis Elisabeth Otter-Knoll (EOSK) zijn niet blij. Het tehuis in Buitenveldert, Amsterdam is namelijk van plan de deuren permanent te sluiten. Het probleem is echter: voor de huidige bewoners is nog geen alternatief bedacht.

Gisteren kregen familie en de bewoners van Directeur Hanneke Stieber te horen dat bewoners die zware zorg nodig hebben, begin oktober opgehoepeld moeten zijn. Voor bewoners die slechts lichte zorg behoeven, is er nog plaats tot half december.  Daarna sluit de instelling. Volgens het management van het tehuis gebeurt dit onder druk van de Inspectie van de Gezondheidszorg .

De familie is woedend. Reden genoeg om gisteren meteen een kleine revolte te organiseren tegen ditzelfde management. De familie is namelijk van mening dat het tehuis zelf de beslissing om de boel dicht te gooien, genomen heeft. Men verdacht de leiding ervan om in plaats van het tehuis, lucratieve huurwoningen te gaan bouwen. Dit is bevestigd door een voormalig ondernemingsraadlid. Ook stuit het bewoners en familie tegen de borst dat het management in deze crisistijd, doodleuk op vakantie is gegaan.

In totaal gaat het hier om zestig bewoners . De helft hiervan heeft zware zorg nodig. De directie was niet bereikbaar voor commentaar.

[WK] Bondarenko pakt goud bij hoogspringen, mist wereldrecord

Bohdan Bondarenko heeft bij het WK atletiek in Moskou zoals verwacht een gouden medaille gewonnen bij het hoogspringen. In een hoogstaande finale was hij de enige die over 2.41 meter wist te springen en pakte dus de eerste plaats.

De Oekraïner deed daarna nog drie pogingen om het wereldrecord te verbeteren, maar 2.46 meter bleek te hoog gegrepen. Het zilver was voor Mutaz Essa Barshim uit Qatar en het brons voor de Canadees Derek Drouin.

Bij de vrouwen ging het goud bij het hinkstapspringen naar de Colombiaanse Catherine Ibargüen. Ze bleef met 14,85 meter haar Russische opponente Ekaterina Koneva vier centimeter voor. Het brons was voor de Oekraïnse Olha Saladuha (14,65 meter).

Het slotonderdeel van deze dag was de 1.500 meter voor vrouwen. Deze werd gewonnen door de Zweedse Abeba Aregawi, die in de eindsprint de Amerikaanse Jennifer Simpson voor wist te blijven. De bronzen medaille ging naar de Keniaanse Hellen Onsando Obiri.

[Upd] Moslimextremisten filmen executie tieners

Moslimextremisten hebben in Syrië twee sjiitische tieners doodgeschoten en een filmpje van de executie op internet geplaatst. Dat berichtte het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag.

De twee jongens waren volgens het Observatorium minderjarig en afkomstig uit de al maandenlang door rebellen belegerde plaatsen Nubul en Zahra in de noordelijke provincie Aleppo. De beide stadjes, waar vooral sjiieten wonen, zijn omsingeld door de in meerderheid soennitische opstandelingen.

Op de videobeelden zijn twee geblinddoekte jongemannen te zien die voor een gewapende en gemaskerde man zitten. Die leest een verklaring voor van de met Al-Qaida verbonden Islamitische Staat in Iran en de Levant (ISIS). Het tweetal 'shabiha (regeringsgezinde strijders, red.) uit Nubul en Zahra' wachtte volgens de verklaring de dood omdat een gevangenenruil met de twee belegerde stadjes was mislukt. De tegenpartij zou zich niet aan de afspraken hebben gehouden, dus 'het is onze plicht hen terecht te stellen', zei de gemaskerde man.

Als hij de verklaring heeft voorgelezen stapt de gemaskerde man opzij. Kogels boren zich in de lichamen van de twee gevangenen, die daarop ineenzijgen. Het 'God is groot' is niet van de lucht. Wanneer de executie heeft plaatsgevonden is onduidelijk.

In het noordelijke Manbij is donderdagochtend de imam van de belangrijkste moskee van het plaatsje doodgeschoten. Wat de moordenaars van Mohammed Dibo tot hun daad dreef is onduidelijk. Moorden als deze zijn aan de orde van de dag in het deel van Syrië waar de rebellen heer en meester zijn. Rivaliserende groepen opstandelingen betwisten elkaar er de macht.

Update 19.35 uur:
De beelden zijn onder andere hier te zien. Let wel, het gaat hier vanzelfsprekend om gruwelijke opnamen die onder geen beding geschikt zijn voor jeugdige kijkers.

VS manen Irak stroom wapens naar Syrië te stoppen

Irak moet meer doen om te beletten dat wapens uit en naar Syrië worden vervoerd. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zijn Iraakse ambtgenoot donderdag te verstaan gegeven.

Sinds Kerry Bagdad in maart bezocht heeft Irak volgens hem vooruitgang geboekt. Maar er moeten nog 'erg belangrijke' vorderingen worden gemaakt voordat Irak niet langer een doorvoerhaven voor wapens kan worden genoemd.

De Verenigde Staten vermoeden dat de Iraanse regering haar bondgenoot Syrië vliegtuigladingen wapens stuurt. De regering in Bagdad, wier luchtruim de Iraanse vluchten doorkruisen, heeft al meermalen beloofd een stokje te steken voor de wapentransporten naar het door een burgeroorlog verscheurde buurland. De vliegtuigen die zij wel doorgang gunt zouden slechts hulpgoederen vervoeren. Volgens Washington kan Bagdad echter wel wat meer ijver aan de dag leggen.

Kerry wees erop dat het ook in het belang van Irak is dat Syrië niet nog verder afglijdt. De wapens zouden ook de omgekeerde weg afleggen. Ook de veiligheid in Irak, dat de laatste weken weer geteisterd wordt door bloedige aanslagen, komt dan verder in gevaar.

[WK] Goud voor Gordon en Hejnová op 400 horden

Jehue Gordon heeft de 400 meter horden bij het WK atletiek op zijn naam geschreven. De atleet uit Trinidad wist de Amerikaan Michael Tinsley nipt voor te blijven en klokte met 47,69 een beste wereldjaarprestatie. Het brons ging naar de Servische Emir Bekric.

Bij de vrouwen ging het goud naar de Tsjechische Zuzana Hejnová die met haar 52,83 ook de beste prestatie van het jaar op het bord zette. Het zilver en brons ging naar Amerika, met Dalilah met 54,09 op zilver en Lashinda Demus op brons.

Man met stadionverbod opgepakt om geweld na duel

Een 19-jarige Nijmegenaar met een landelijk stadionverbod is opgepakt omdat hij zich na de eerste thuiswedstrijd van NEC anderhalve week geleden heeft misdragen tegen fans van FC Groningen. De politie meldt donderdag de man op het spoor te zijn gekomen dankzij beeldmateriaal.

Na de wedstrijd gedroeg een groep van zo'n vijftien supporters zich in de omgeving van de bussluis agressief naar de vertrekkende aanhangers van de tegenpartij. Er werd onder meer met bierflesjes en stenen gegooid. De groep groeide uit naar ongeveer veertig man. De politie stelt dat agenten vrij snel weer vat op de situatie kregen, waarop de supporters huiswaarts keerden.

Tegen de 19-jarige man wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook heeft hij een omgevingsverbod van twee jaar voor het Goffertstadion gekregen. De KNVB heeft zijn landelijke stadionverbod verlengd en heeft de man een boete van vijfhonderd euro opgelegd.

De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Ziekenhuizen nemen verboden prenatale test toch af

Minstens vier ziekenhuizen sturen bloed van zwangere vrouwen naar de Verenigde Staten, om daar onderzoek te laten doen dat in Nederland verboden is. Dat meldt Nieuwsuur donderdag. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) tikte vorig jaar nog twee ziekenhuizen op de vingers die bloed opstuurden voor dit prenataal onderzoek, NIPT geheten.

Met de NIPT-test kan via het prikken van bloed onder meer worden vastgesteld of een baby het syndroom van Down heeft. Volgens Schippers valt de test formeel onder de Wet op het Bevolkingsonderzoek en is daarom een vergunning vereist. De Gezondheidsraad komt pas eind dit jaar met een advies over de test.

Dit duurt zeker vier ziekenhuizen te lang. Zij stuurden het bij de zwangere vrouwen afgenomen bloed via België naar de VS. Binnen twaalf dagen horen de aankomende ouders dan of hun kind een genetische afwijking heeft.

De methode wordt door gynaecologen veiliger gevonden dan een vruchtwaterpunctie. Daarbij is een kleine kans op een miskraam. Veel vrouwen laten bloed prikken andere landen, waar de NIPT-test niet verboden is. Naar schatting doen jaarlijks 3500 mensen dit, meldt Nieuwsuur.

Directeur afgebrand vliegveld Kenia de laan uit

De topman van het Keniaanse luchthavenbedrijf KAA moet het veld ruimen. De aankomsthal van het belangrijkste vliegveld van Kenia, dat door KAA wordt geëxploiteerd, werd vorige week door een grote brand verwoest.

De raad van commissarissen liet donderdag weten het in oktober aflopende contract van Stephen Gichuki niet te verlengen. Gichuki keert daarom niet meer terug van het verlof dat hij momenteel doorbrengt.

Sinds de brand op het Jomo Kenyatta-vliegveld lag de directie van de KAA onder vuur. De luchthaven zou weinig werk hebben gemaakt van de veiligheid van mensen en materieel. Ook de hulpverlening verliep niet naar behoren. Bovendien hebben bronnen bij het onderzoek gezegd dat hulpverleners de wanorde en consternatie hebben aangegrepen om het op een plunderen te zetten.

Shell sluit Egyptische kantoren

Vanwege de aanhoudende onrust in Egypte heeft Shell besloten de kantoren in het land voorlopig te sluiten. Ook de zakelijke reizen naar Egypte zijn zo veel mogelijk beperkt, meldt de oliemaatschappij donderdag. In een verklaring stelt Shell verder de situatie nauwgezet in de gaten te blijven houden.

"De Shell-kantoren in Egypte zijn gesloten om de veiligheid van onze werknemers te waarborgen", luidt de officiële verklaring van de oliemaatschappij. Een woordvoerder van Shell zegt geen nadere mededelingen te kunnen doen over het aantal kantoren dat dicht is of over het aantal werkzame Nederlanders.

De productielocaties van Shell in Egypte worden uitgebaat door het staatsbedrijf Bapetco waar de oliemaatschappij een joint venture mee heeft. Of de medewerkers daar ook naar huis zijn gestuurd, kan de woordvoerder niet zeggen.

Het is al dagen onrustig in Egypte. Het aantal doden als gevolg van de botsingen woensdag tussen de politie en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi is volgens het Egyptische ministerie voor volksgezondheid opgelopen tot 525. Verder zijn zeker 3717 mensen gewond geraakt.

Twee arrestaties bij gijzeling Drenthe

Bij een gijzeling in een woning in het Drentse Valthermond zijn donderdag twee mannen van 29 en 53 uit Antwerpen aangehouden. Ze hielden vermoedelijk drie tot vier mensen vast in een woning aan het Noorderdiep. Dat laat de politie weten.

De politie kreeg rond 09.30 uur een melding vanuit het huis. De politie rukte uit met een dozijn auto's, een arrestatieteam, een onderhandelaar en een helikopter. Omdat vermoed werd dat er vuurwapens in het spel waren droegen agenten kogelvrije vesten.

Een persoon werd buiten de woning aangehouden. Vervolgens ging de politie naar binnen, waar een tweede verdachte werd gearresteerd. In het pand zijn geen wapens aangetroffen. Niemand raakte gewond. Rond 11.45 uur meldde de politie dat de situatie onder controle was.

De verdachten zitten vast en worden verhoord. Over het motief voor de gijzeling tast de politie nog in het duister.

[WK] Opnieuw goud voor Kemboi

Atleet Ezekiel Kemboi heeft donderdag bij de WK atletiek in Moskou goud gewonnen op de steeplechase. De Keniaan finishte in de hindernisloop over 3000 meter in 8 minuten en 6,01 seconden. Het betekende zijn derde achtereenvolgende titel. Kemboi is ook de olympisch kampioen van 2004 en 2012.

Zijn landgenoot Conseslus Kipruto werd tweede (8.06,37), voor de Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad (8.07,86). Moses Kiptanui was tussen 1991 en 1995 de laatste die het door Kenianen gedomineerde onderdeel drie keer op rij won.

Papoea's openen centrum in Nederland

Papoea's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Guinea, hebben donderdag in Den Haag een kenniscentrum geopend. De initiatiefnemer, de Free West Papua Campaign, hoopt dat het centrum bijdraagt aan meer aandacht voor het lot van de Papoea's.

De Nederlandse politiek zwijgt over Papoea, ondanks de historische band met het gebied, zegt woordvoerder Oridek Ap van de Free West Papua Campaign. "Alle Nederlandse burgers hebben het recht om te weten wat hun verbintenis is met West-Papoea en ook wat daar gebeurt. Als de politiek het de burger niet vertelt, dan doen wij dat."

West-Papoea is de voormalige Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea. In 1963 werd het gebied overgedragen aan Indonesië. De Free West Papua Campaign stelt dat de inheemse bevolking door Indonesië wordt onderdrukt en streeft met vreedzame middelen naar onafhankelijkheid.

Voor de opening van het centrum hebben de Papoea-activisten de dag aangegrepen waarop jaarlijks de Indië-herdenking plaatsvindt.

Indiase premier wil actie van Pakistan

De Pakistaanse regering moet veel meer doen om te voorkomen dat moslimfanaten vanuit Pakistan terreurdaden plegen op Indiaas grondgebied in Kashmir. Dat heeft de Indiase premier Manmohan Singh donderdag gezegd in een rede ter ere van de Indiase onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947.

Volgens India doet Pakistan niet genoeg tegen de militanten. Het Pakistaanse leger zou hen zelfs aangezet hebben een geheime oorlog te voeren in Kashmir, een gebied dat Pakistan ook claimt. Singh stelde dat als Pakistan de relatie met India wil verbeteren, het van essentieel belang is dat Pakistan het eigen grondgebied niet meer laat gebruiken voor activiteiten gericht tegen India.

Het is sinds een week weer onrustig langs de grens in Kashmir. Aanleiding vormde de dood van vijf Indiase soldaten door, zo claimt India, Pakistaanse soldaten en militanten. Sindsdien worden dagelijks incidenten gemeld. Singh staat onder druk van de oppositie op een harde houding jegens Pakistan aan te nemen.

Singh zal zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif waarschijnlijk in september ontmoeten bij de algemene vergadering van de VN in New York.trSharif heeft al aangegeven de relatie met India te willen verbeteren. India en Pakistan hebben twee oorlogen over Kashmir uitgevochten. Sinds 2003 geldt er formeel een staakt het vuren.

Man flipt om doodgebeten hond ouders

Een 41-jarige man uit het Brabantse Veen heeft woensdag vier ruiten van een bedrijfspand in zijn woonplaats vernield na de dood van de hond van zijn ouders. Het dier werd woensdag door een andere ontsnapte hond doodgebeten, meldt de politie donderdag.

De hond was ontsnapt toen de 42-jarige eigenaar het dier in een ren wilde plaatsen. De 41-jarige zoon, die verhaal kwam halen, vernielde uit woede vier ruiten. Ook gooide hij een container om en bedreigde hij de 42-jarige man.

De politie besloot de 41-jarige man aan te houden. De man verzette zich en wilde zijn woning weer binnengaan, waarop de de agenten hem tegen de grond werkten.

Op dat moment kwamen de vader, moeder en broer van de verdachte woedend naar buiten. De vrouw trok een agent weg van haar zoon. Hierop duwde een andere agent haar bij zijn collega vandaan. De vrouw liet zich op de grond vallen, trok haar schoenen uit en gooide die in de richting van de agenten. Uiteindelijk kon de 41-jarige man worden afgevoerd en vastgezet.

Tropico 5 komt volgend jaar

Kalypso heeft aangekondigd dat Tropico 5 volgend jaar gereleased zal worden. De game zal te spelen zijn op pc (zowel Windows als Linux), Mac en Xbox 360.

Belangrijkste nieuwe feature van de game is de toevoeging van coöperatieve of competitieve multiplayer, waarin je met maximaal vier spelers tegelijk steden kunt bouwen op dezelfde map. Je kunt je vrienden helpen, maar natuurlijk ook hun het leven zuur maken.

Kalypso belooft verder dat de graphics ten opzichte van Tropico 4 verbeterd zullen worden. Ook zal de gameplay veel dieper en complexer zijn. Van handel tot onderzoek en verkenning, het zal allemaal beter zijn in Tropico 5. Spellen zullen nu ook beginnen in het koloniale tijdperk en duren tot en met de 21e eeuw.

De daadwerkelijke releasedatum is nog onbekend.

Website Washington Post gehackt

De website van de Washington Post is donderdag gehackt. Op zijn website zegt de krant dat de lezers van sommige artikelen worden doorgestuurd naar de website van het Syrische Elektronische Leger (SEA), een groep die gelieerd is aan het regime van de Syrische president Bashar Assad.

De krant is bezig het probleem te verhelpen. Een woordvoerder van de krant wilde verder geen commentaar leveren op de situatie.

Het SEA heeft eerder de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks aanvallen op websites van media die in zijn ogen de Syrische rebellen goedgezind zijn. Onder meer de Twitter-accounts van de Associated Press, de Engelstalige tak van Al-Jazeera en de BBC werden door de SEA overgenomen.

'Wall Street lager na winstalarm Wal-Mart’

De aandelenbeurzen in New York zullen donderdag waarschijnlijk lager openen, waarmee de daling van een dag eerder lijkt te worden voortgezet. Een winstwaarschuwing van Wal-Mart en een tegenvallende omzetverwachting van Cisco zetten de stemming onder druk.

Wal-Mart bracht voor opening van de markt de resultaten naar buiten. De grootste detailhandelaar ter wereld verraste de markt door zijn winstverwachting voor het gehele boekjaar naar beneden bij te stellen. De verlaging is het gevolg van de moeizame marktomstandigheden in de Verenigde Staten en elders in de wereld. Een dag eerder bleek al uit cijfers van warenhuisketen Macy’s dat de Amerikaanse consument nog steeds de hand op de knip houdt.

Cisco Systems maakte woensdag nabeurs de kwartaalcijfers bekend. De omzetverwachting die de Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur voor het lopende kwartaal afgaf viel lager uit dan analisten hadden voorzien. Cisco liet tevens weten 4000 banen te schrappen vanwege tegenvallende omzetten in Japan, China en Europa. Dat is circa 5 procent van het totale personeelsbestand.

Op macro-economisch terrein bleek dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week is uitgekomen op 320.000. Dat is het laagste aantal in bijna 6 jaar. Ook werd bekendgemaakt dat de industrie in de regio rond New York in augustus minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. Daarnaast bleek dat de Amerikaanse inflatie in juli 2 procent bedroeg. Dat was conform verwachting.

De openingsindicatoren wijzen op verliezen van tussen 0,8 en 1 procent voor de Amerikaanse beurzen. Amerikaanse beleggers trokken zich woensdag weinig aan van de beter dan verwachte economische groeicijfers uit de eurozone. Teleurstellende kwartaalcijfers van Macy's benadrukten dat de economie in eigen land nog een lange weg te gaan heeft. De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 0,7 procent op 15.337,66 punten.

Israël levert Srebrenica-verdachte uit

Israël heeft een Bosnisch-Servische immigrant uitgeleverd aan Bosnië. Aleksandar Cvetkovic heeft volgens justitie in Sarajevo deelgenomen aan massa-executies na de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Hij wordt beschuldigd van genocide.

Volgens het ministerie van Justitie is het de eerste keer dat Israël een genocideverdachte uitlevert. Cvetkovic leefde sinds 2006 in de Joodse staat en is met een Israëlische getrouwd.

Israël levert Srebrenica-verdachte uit
Israël levert Srebrenica-verdachte uit (Foto: ANP)

Huta Galung simpel naar kwartfinale Meerbusch

Jesse Huta Galung heeft donderdag overtuigend de laatste acht van het challengertoernooi in Meerbusch bereikt. De Haarlemmer ontdeed zich op het Duitse gravel in de tweede ronde eenvoudig van de Servische qualifier Miki Jankovic. Het werd 6-2 en 6-3 voor Huta Galung, die in de kwartfinale op de Belgische lucky loser Yannick Mertens stuit.

De 27-jarige Huta Galung won dit jaar al vier challengers, maar ging vorige week in San Marino verrassend al in de tweede ronde onderuit. Met een goed resultaat in Meerbusch hoopt Huta Galung voor het eerst in zijn carrière de top honderd binnen te komen. Momenteel heeft hij met de 106e stek op de wereldranglijst al zijn hoogste notering ooit in handen.

Chirurgen UMC St. Radboud opereren met camerabril

Chirurgen van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben tijdens een kaakoperatie een bril gebruikt waarin een camera is gemonteerd. Zo kan de operatie vanuit het perspectief van de arts worden gefilmd. Het was volgens het ziekenhuis de eerste keer dat de zogeheten Google Glass in de Europese gezondheidszorg werd gebruikt.

Het gebruik van de bril heeft als voordeel dat medische studenten kunnen meekijken met de chirurg. Ook kunnen de beelden worden gebruikt om advies op te vragen collega's die ergens anders werkzaam zijn.

Het Nijmeegse ziekenhuis is enthousiast over de test, maar ziet nog wel enkele verbeterpunten. Zo is het beeld soms schokkerig door de bewegingen van de drager en wordt de kwaliteit van de beelden slechter door de felle lampen in de operatiekamer. Ook kan de camera van de bril niet zo worden bijgesteld dat de handen van de chirurg zichtbaar zijn.

Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud gaat de mogelijkheden van de Google Glass verder onderzoeken. Ook wordt gekeken naar de kosten en veiligheidsaspecten. Verder wordt uitgezocht of een arts mee kan kijken met bijvoorbeeld een thuiszorgverpleegkundige die de bril draagt.

Rode dag op Europese beurzen

(Novum/ABM FN) - De Europese beurzen zijn donderdag over een breed front lager gesloten. De AEX leverde 1,1 procent in op 375,58 punten en maakte daarmee een einde aan een periode van vijf dagen van winsten op rij. De Franse beurs leverde een half procent in en de Duitse beurs eindigde 0,7 procent in het rood.

In de AEX sloten 22 fondsen hoger lager. De grootste verliezen kwamen voor rekening van Air France-KLM en Ahold met respectievelijk 4,0 en 2,7 procent. Alleen Fugro en DE Master Blenders 1753 wisten in het groen te sluiten. De bodemonderzoeker steeg een half procent in waarde en het koffie- en theebedrijf won 0,3 procent. Donderdag loopt de aanmeldingstermijn van Benckiser op DE af. AkzoNobel maakte een pas op de plaats op 47,11 euro.

In de AMX (-0,7 procent) ook vrijwel alleen maar rood op de koersenborden. De grootste verliezen waren voor NSI en Pharming met koersdalingen van 2,7 en 2,9 procent. Aalberts Industries, dat de outlook voor 2013 verlaagde, leverde 2,3 procent in. Ook kondigde topman Jan Aalberts aan terug te zullen treden in 2014.

Boskalis wist tegen de markt in hoger te eindigden en koerste 1,5 procent hoger. Het baggerbedrijf zei voorbeurs bij publicatie van de halfjaarcijfers een recordwinst voor 2013 te verwachten. ING noemde de operationele resultaten zwak, maar was wel te spreken over het hogere orderboek en de afgegeven verwachting voor 2013.

Het lokaal genoteerde Telegraaf Media Groep won 1,3 procent nadat nieuwe kostenbesparingen werden aangekondigd. Ook liet topman Cees van Steijn weten weinig meerwaarde te zien in de beursnotering.

Na het sluiten van de beurzen in Europa, noteerde de Dow Jones Index 1,1 procent lager op 15.162,26 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 1,2 procent en techbeurs Nasdaq 1,3 procent.

Toestemming om te doden voor ordetroepen Egypte

De Egyptische ordetroepen hebben toestemming dodelijk geweld te gebruiken om aanvallen af te slaan op cruciale gebouwen van de politie en de overheid. Het ministerie van binnenlandse zaken besloot die te verlenen nadat aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi donderdag twee panden van het gemeentebestuur van Gizeh hadden bestormd en in de as gelegd.

Het Egyptische overgangsbewind veegde woensdag met veel geweld en bloedvergieten twee door Moslimbroeders bezette pleinen leeg. Daarbij kwamen 525 mensen om het leven. De door het leger gesteunde interim-regering kondigde de noodtoestand af en stelde een avondklok in. Donderdag kondigde de regering aan er nog een schepje bovenop te doen om volgens haar door Moslimbroeders gepleegde of beraamde 'terreurdaden en sabotage' het hoofd te bieden.

Doden door krachtige explosie in Beiroet

Een buitenwijk in de Libanese hoofdstad Beiroet die te boek staat als een bolwerk van de militante Hezbollah-beweging is donderdag getroffen door een krachtige explosie. Volgens het staatspersbureau zijn zeker drie doden en twintig gewonden gevallen.

De ontploffing in de overwegend sjiitische wijk Rweiss was in de wijde omgeving te voelen, aldus ooggetuigen. Op de staatstelevisie was te zien hoe er grote branden in de getroffen straat woedden. Boven Rweiss stegen grote zwarte rookwolken op.

Vorige maand werd in een andere buitenwijk een autobom tot ontploffing gebracht. Daarbij raakten meer dan vijftig mensen gewond.

Het oplopende geweld in Libanon kan een teken zijn dat de sektarische burgeroorlog in buurland Syrië verder om zich heen grijpt in de regio.

VS zeggen legeroefening met Egypte af

De Verenigde Staten zeggen een gezamenlijke legeroefening met de Egyptische krijgsmacht, die gepland stond voor volgende maand, af. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd in zijn eerste reactie op het dodelijke geweld van woensdag in Caïro.

Het gaat om Operation Bright Star, een legeroefening die in 1980 begon en sinds 1983 om de twee jaar wordt gehouden.

Obama zei zich ernstig zorgen te maken over het geweld in Egypte. Het leger ging woensdag over tot de ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Volgens de autoriteiten zijn daarbij 525 doden en 3717 gewonden gevallen. De Moslimbroederschap spreekt van meer dan tweeduizend doden.

"We veroordelen het optreden van de interim-regering en de veiligheidsdiensten, we betreuren het geweld tegen burgers en we zijn tegen het afkondigen van de noodtoestand", aldus Obama. Hij condoleerde de nabestaanden van de slachtoffers.

Behalve het afgelasten van Operation Bright Star zei Obama ook dat hij en zijn adviseurs zich nog beraden op verdere stappen. "Het Egyptische volk verdient beter dan dit. De cyclus van geweld moet stoppen. De autoriteiten moeten de universele mensenrechten respecteren en de noodtoestand moet worden ingetrokken."

Obama noemde de machtsovername door het leger, die op 3 juli plaatshad, nog steeds geen coup. Als hij dat wel zou doen zou Amerikaanse wetgeving hem verplichten de jaarlijkse steun aan het Egyptische leger, zo'n miljard euro, stop te zetten. De president zei dat de VS er niet op uit zijn zich te bemoeien met de toekomst van Egypte. "Amerika kan de toekomst van Egypte niet bepalen", aldus Obama. "Dat is aan het Egyptische volk. We kiezen geen partij voor een politieke partij of politicus."

'Grand Theft Auto Online naar next-gen'

Grand Theft Auto Online zou op next-gen kunnen uitkomen na de release van de PlayStation 3- en Xbox 360-versies. Rockstar North-baas Leslie Benzies vertelde dit in een interview.

Het is een gevalletje van een ding tegelijkertijd zoals hij vertelde aan CVG. "Er zijn heel weinig spellen zoals Grand Theft Auto Online dus we kijken en luisteren wat de consumenten willen. We brengen eerst de current-gen uit en zien daarna wel wat er in de toekomst gebeurt." Pc-gamers willen hem vast graag vertellen wat de consument wil, nadat NVIDIA haar 'Grand Theft Auto V naar pc'-claim weer introk.

Grand Theft Auto Online laat spelers races en deatchmatches maken om ze daarna te delen in de populaire cloud. De cloud is ook aanwezig op next-gen, en daarom vindt Benzies het goed mogelijk. "Alles gaat in de cloud, toch? Het is de toekomst en de apparatuur wordt minder relevant. Het gaat meer om de content. Het gaat meer om de data dan de hardware. En ja, of je nu op een iPad, iPhone, Android of console speelt, het maakt mij niet uit. Het is een spel."

Weer wordt de pc niet genoemd. Ze doen het erom.

Atlete Isinbayeva steunt antihomowet

Yelena Isinbayeva heeft zich donderdag in felle bewoordingen achter de omstreden antihomowet in Rusland geschaard. Volgens de polsstokhoogspringlegende zijn de Russen 'normale, standaard mensen' en is in haar land geen plaats voor homoseksualiteit. "Hier leven mannen gewoon met vrouwen, en vrouwen met mannen."

De 31-jarige Isinbayeva, die dinsdag voor eigen publiek in Moskou haar derde wereldtitel veroverde, veroordeelde een actie van twee Zweedse collega's. Emma Green Tregaro en Moa Hjelmer kwamen eerder donderdag uit onvrede over de antihomowet in actie met hun nagels gelakt in de kleuren van de regenboogvlag. Isinbayeva kon de humor van de ludieke actie niet inzien en sprak van 'een gebrek aan respect'.

"Het is onrespectvol voor onze burgers, omdat wij Russen zijn. Misschien verschillen we van andere Europeanen en andere mensen uit verschillende landen", zegt ze. "Maar wij hebben hier onze thuisbasis en iedereen moet dat respecteren. Als wij naar andere landen gaan, proberen wij hun regels te volgen."

De onlangs door president Vladimir Putin getekende wet, die 'homoseksuele propaganda' strafbaar stelt, heeft onder meer in de sportwereld veel stof doen opwaaien. Het IOC wil de garantie dat de regels volgend jaar tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi niet zullen worden toegepast. Er gaan zelfs geluiden op om de Spelen te boycotten.

Isinbayeva schaarde zich volmondig achter Putin en veroordeelde homoseksualiteit. "We hebben nog nooit van deze problemen in Rusland gehad en we willen ze in de toekomst ook niet hebben." Isinbayeva, die te boek staat als de beste polsstokhoogspringster aller tijden, geniet in Rusland grote populariteit. Ze won zeven grote internationale prijzen, waaronder twee olympische titels, en verbeterde liefst 28 keer het wereldrecord.

Charles Dance verleent stem aan The Witcher 3

De Britse acteur Charles Dance heeft zijn stem verleend aan het actierollenspel The Witcher 3. De 66-jarige Dance, onder meer bekend van zijn rol als Tywin Lannister in de tv-serie Game of Thrones, speelt de keizer van een machtig rijk in de game Emhyr var Emreis. Dat heeft gamestudio CD Projekt bekendgemaakt.

Dance, die ook regisseur en scenarioschrijve is, is met rollen in actiefilms als Last Action Hero en Alien 3 de grootste naam van de stemacteurs in het spel. Doug Cockle heeft, net als bij de twee eerdere spellen in de reeks, de stem van hoofdpersoon Geralt ingesproken.

Na de oorlog uit het vorige spel moet Geralt in The Witcher 3: Wild Hunt proberen het land te ontdoen van duistere krachten die langzaam de overhand krijgen. Het spel moet volgend jaar op de markt komen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.


Charles Dance verleent stem aan The Witcher 3

Hellscream gaat los in World of Warcraft

Patch 5.4 van World of Warcraft: Mists of Pandaria is bijna beschikbaar en om dat te vieren heeft Blizzard de officiële trailer uitgebracht. Er zijn enkele nieuwe features en een raid voor sterke spelers bijgekomen.

De nieuwe raid behelst de belegering van Orgrimmar, waarin volledig gelevelde spelers Garrosh Hellscream neer moeten krijgen. De nieuwe raid-modus heet 'Flexibel', waarin je met een groep vrienden en gilde mates ongeacht de server kunt raiden. De groepsgrootte is te variëren van 10 tot 25 personages en de moeilijkheidsgraad wordt automatisch aangepast om voldoende uitdaging te bieden.

Met de feature 'Proving Grounds' krijg je een zooi testen om de rollen Tank, Healer en Damage te oefenen of te leren. Elke proef is beschikbaar in meerdere moeilijkheidgradenbrons, van brons naar goud en de 'Endless'-modus. In de nieuwe zone 'The Timeless Isle' zijn er vele schatten, reusachtige vijanden en vijf world bosses te verslaan. Of je gaat pet-battlen in een toernooi.

Blizzard gaat ook wat rustigere realms mergen. Op die manier kunnen spelers handelen, e-mailen, bij dezelfde clan horen, toegang tot één Auction House hebben en raids, dungeons en questes samen spelen. Alle patch notes staan hier.

Russische wapenexport groeit

De Russische wapenexport was in de eerste twee kwartalen nog nooit zo omvangrijk als dit jaar.

Een belangrijk deel van deze omzet is toe te schrijven aan de brandhaarden in de wereld. In de eerste zes maanden ging het om een totale export van 6,5 miljard dollar aldus Rosoboronexport (Russisch staatsbedrijf). Afgelopen jaar zou er voor 15,7 miljard dollar aan wapens geëxporteerd zijn. Dit jaar wordt er een nog grotere omzet verwacht. De grootste afnemers van Russische wapens zijn momenteel China en India. De helft van de omzet wordt overigens gegenereerd door de verkoop van gevechtsvliegtuigen. Deze gevechtsvliegtuigen werden onder andere naar Venezuela, Algerije en Syrië geëxporteerd.

Zuiverloon duikt op bij ADO

ADO Den Haag heeft zich versterkt met Gianni Zuiverloon. De rechtsback komt transfervrij over van Real Mallorca. De Spaanse club degradeerde afgelopen seizoen naar de Segunda División, dus Zuiverloon mocht transfervrij vertrekken. De speler had in die afdaling overigens zelf geen aandeel, want afgelopen jaar kwam hij op huurbasis uit voor sc Heerenveen.

ADO Den Haag heeft de verdediger nu vastgelegd, melden diverse media. De 26-jarige Zuiverloon heeft een contract voor drie seizoenen in het Kyocera Stadion getekend. In het verleden kwam de speler uit voor onder meer RKC Waalwijk, Heerenveen, West Bromwich Albion en Ipswich Town.

Moslimbroeders zijn nu helemaal los

Er is geen centrale coördinatie meer van de Moslimbroeders in Egypte. Door het bloedbad van woensdag is de woede van de aanhangers van de beweging niet meer onder controle. Dit heeft een zegsman van het Moslimbroederschap donderdag gezegd.

Inmiddels gaan de sympathisanten donderdag massaal door met hun protest. Ongeveer 3000 sympathisanten van de Moslimbroederschap hebben zich in de middag verzameld bij de Iman-moskee in Caïro voor een nieuwe zitactie, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op gezag van de Egyptische staatstelevisie. De organisatie had opgeroepen om donderdag een nieuwe protestmars te houden vanaf deze moskee in de buurt Nasr City.

'Woede Moslimbroeders niet onder controle'
Moslimbroeders zijn nu helemaal los (Foto: ANP)

Moyes resoluut: "Rooney niet te koop"

David Moyes gaat nog maar eens in op de transferperikelen rondom Wayne Rooney. De Schotse manager blijft er bij dat de aanvaller niet verkocht wordt. Chelsea heeft interesse in de aanvaller van Manchester United, maar de club wil hem niet kwijt.

"Er zijn geen ontwikkelingen meer geweest en dat willen we ook niet. We hebben iedereen gezegd, en ik zeg het nogmaals: Hij is niet te koop", tekende Sky Sports News op uit de mond van de coach. Rooney speelde woensdag 65 minuten mee met Engeland tegen Schotland. Moyes was tevreden met wat hij zag. "Ik heb het gezien en vond dat hij prima speelde. Hij maakte veel meters en wil zichzelf zo fit krijgen. Het was zijn eerste echte wedstrijd van het seizoen."

Moyes liet zich ook nog uit over de mogelijke komst van nieuwe spelers. "Ik heb er vertrouwen in dat we nog spelers kunnen aantrekken voor het seizoen begint. We zijn bezig met diverse spelers en willen daar graag verder in gaan. Redden we het voor de deadline? Ik hoop het wel, we werken er in ieder geval erg hard voor." De Premier League begint dit weekeinde voor Manchester United met een uitduel bij Swansea City.

Haatimam moet aan moskee betalen

De omstreden imam Fawaz Jneid moet de Haagse As Soennah-moskee een schadevergoeding van duizend euro betalen, omdat hij islamitische huwelijken zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk heeft gesloten. Daarmee heeft de inmiddels door de moskee ontslagen imam de stichting As-Soennah in haar eer en goede naam geschaad. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

Jneid werd landelijk bekend toen hij enkele weken voor de moord op Theo van Gogh zowel de cineast als politica Ayaan Hirsi Ali vervloekte. Vorig jaar gaf de imam in een interview met Trouw toe dat hij 'een enkele keer' islamitische huwelijken zonder burgerlijk huwelijk had gesloten. Dat zou zijn gebeurd in noodsituaties, bijvoorbeeld bij vluchtelingen die vanwege hun status geen burgerlijk huwelijk konden sluiten en niet wilden zondigen tegen de sharia.

In 2008 hebben het toenmalig bestuur van de stichting en het gemeentebestuur van Den Haag afspraken gemaakt over het verbod op het sluiten van islamitische huwelijken zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk. Dit is ook verboden in de Nederlandse wet. Jneid zou van deze afspraken op de hoogte zijn geweest, maar hield zich er toch niet aan.

De stichting stelt er de afgelopen jaren hard aan te hebben gewerkt haar reputatie en die van de moskee te verbeteren. Jneid zou dit beleid hebben gedwarsboomd door controversiële uitspraken te doen, zijn geheimhoudingsplicht te schenden en in de publiciteit beledigende uitspraken te doen over de bestuursleden en de stichting en door illegale islamitische huwelijken te sluiten.

De rechtbank oordeelt dat het feit dat de verstoorde verhouding tussen de imam en de stichting de hoogte van de opgelegde schadevergoeding heeft gematigd. Jneid moet behalve de duizend euro schadevergoeding ook de kosten van het geding betalen.

NS wist vooraf van problemen Fyra

De Nederlandse Spoorwegen wisten voordat de Fyra in gebruik werd genomen al van de problemen met de hogesnelheidstrein. Medewerkers van de NS hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat de zogeheten V250-trein nog niet klaar was om te worden ingezet, meldt de NOS donderdag op basis van gesprekken met direct betrokkenen.

Uit gegevens van testritten die met de Fyra werden gemaakt bleek dat er al van alles mis was. Zo haperde de communicatie en raakten accu's oververhit, blijkt uit documenten die de omroep met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur heeft gekregen. Onveilige situaties hebben zich niet voorgedaan, omdat het veiligheidssysteem van de trein steeds ingreep.

Dat zich problemen voordeden was niet het probleem, omdat testritten zijn bedoeld om die boven water te krijgen. Maar er ontstond frustratie toen bleek dat de Italiaanse treinenbouwer Ansaldobreda er niets aan wilde doen. "Op papier voldeden de treinen aan alle voorschriften. Volgens de Italianen waren de treinen dus in orde en konden ze in gebruik worden genomen. Ze wisten natuurlijk ook dat aanpassingen hun geld zou gaan kosten", aldus een betrokkene tegen de NOS.

Verschillende technici hebben volgens de NOS de NS gewaarschuwd dat de Fyra nog niet klaar was voor gebruik. "Wij hebben gezegd, doe dit nu niet, want dit gaat niet werken. De trein moet nu nog niet in de dienstregeling, het is nog te vroeg. Maar er werd niet naar geluisterd. Er zat politieke druk achter, we moesten en zouden gaan rijden."

Eerder op de dag werd bekend dat de NS in januari nog een brief stuurde aan Ansaldobreda waarin werd bevestigd dat het spoorbedrijf de resterende Fyra-treinen zou afnemen. De NS liet in een reactie weten dat deze brief werd verstuurd voordat een incident plaatsvond dat de aanleiding was om de trein uit de dienstregeling te nemen. Van een daadwerkelijke afname is nooit sprake geweest, aldus het spoorbedrijf.

De NS besloot in juni om de stekker definitief uit de Fyra te trekken. Het spoorbedrijf is daarover inmiddels in juridische procedures verzeild met Ansaldobreda. Het debacle met de trein was voor de Tweede Kamer reden om een parlementaire enquête te starten.

Guardians of Middle-earth eind deze maand naar pc

Het strategiespel Guardians of Middle-earth verschijnt 29 augustus voor pc. Wanneer gamers alle personages voor het spel willen hebben, kost dat pakket 74 euro. Dat maakte uitgever Warner Bros Interactive donderdag bekend. Het spel zal alleen via de gamedienst Steam te downloaden zijn.

De uitgever biedt ook een minder dure versie van het spel uit die vervolgens tegen betaling uitgebreid kan worden met extra gamepersonages gebaseerd op de figuren uit de boeken van J.R.R. Tolkien. Het basispakket kost negentien euro, terwijl elk van de zes uitbreidingspakketten veertien euro kost.

Guardians of Middle-earth werd vorig jaar al door Warner Bros uitgegeven voor PlayStation 3 en Xbox 360. Sinds woensdagavond wordt de uitgever ook in verband gebracht met een nieuw actieavonturenspel rond The Lord of the Rings. Dit kwam naar buiten via een online cv van een grafisch ontwerper, maar is niet bevestigd door het gamebedrijf.


Guardians of Middle-earth eind deze maand naar pc

Utrechtse prostituees slaan handen ineen

Drie prostituees die voorheen werkzaam waren aan het Zandpad in Utrecht hebben donderdag de coöperatie Macha's opgericht. De coöperatie heeft bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor het exploiteren van een boot waar vier prostituees kunnen werken. Dat melden de gemeente en Macha's.

Utrecht trok onlangs alle vergunningen van prostitutieboten aan het Zandpad en de Hardebollenstraat in. Mensenhandel zou daar namelijk welig tieren. De gemeente wil zo snel mogelijk weer raamprostitutie in Utrecht, maar stelt als voorwaarde dat de exploitanten bonafide zijn.

De coöperatie Macha's is opgezet met financiële steun van de gemeente. "De gemeente ondersteunt het initiatief omdat hiermee vrouwen in de prostitutiebranche de mogelijkheid hebben om hun arbeidspositie te verbeteren", staat in een donderdag verspreide verklaring.

Macha's is het tweede bedrijf dat een vergunning heeft aangevraagd. De gemeente gaat de vergunningen beoordelen.

Boom pakt leiderstrui Eneco Tour in eigen woonplaats

Lars Boom heeft in de vierde etappe van de Eneco Tour de leiderstrui weten te pakken. De Nederlandse renner van Belkin, vorig jaar eindwinnaar van de ronde, werd derde in de door André Greipel gewonnen rit en nam door de bonificatiesecondes de witte trui over van Arnaud Démare.

De finish van de etappe was in het Brabantse Vlijmen, wat de woon- en geboorteplaats is van Boom. Een valpartij op zes kilometer van de meet zorgde ervoor dat een select groepje renners kon strijden om de dagzege. Greipel bleek overmachtig in de sprint en bezorgde zijn ploeg Lotto-Belisol een zege.

Armenteros: "Ik heb er zeker zin in"

Samuel Armenteros tekende donderdag een contract voor één seizoen bij Feyenoord. De aanvaller wordt gehuurd van RSC Anderlecht. Armenteros werd buiten De Kuip opgewacht door de camera van FOX Sports. "Ik heb net een gesprek met de trainer gehad en de medische tests gehad. Dat zag er allemaal goed uit, dus heb ik een contract getekend voor één jaar. Het is officieel", zegt de spits.

Armenteros liet nog niet veel los over zijn rol bij zijn nieuwe club. "We hebben algemeen met elkaar gesproken", zegt de 23-jarige aanvaller over zijn gesprek met Ronald Koeman. "Ten eerste heb ik de trainer leren kennen, daarna hebben we het over voetbal en mijn rol gehad. Ik heb er zeker zin in!", besluit hij.

De oud-speler van onder meer Heracles Almelo werd in januari door trainer John van den Brom naar Anderlecht gehaald. In België kwam hij slechts tot drie competitieduels waarin hij eenmaal het net vond.

Nieuwe beelden uit The Mortal Instruments: City of Bones

Vanaf volgende week draait de avontuurlijke actiefilm The Mortal Instruments: City of Bones in de Nederlandse bioscopen, maar voor degenen die niet zo lang kunnen wachten zijn er nu al een tweetal fragmenten uit de film online gezet.

In de film van regisseur Harald Zwart draait het om de tiener Clary Fray (Lily Collins) die tot de ontdekking komt dat zij een afstammeling is van de Shadowhunters, een geheim genootschap van half-engelen die de wereld proberen te beschermen tegen demonen. Nadat haar moeder vermist wordt gaat Fray samen met de Shadowhunters de strijd aan met het kwaad. Hiervoor moeten ze wel naar het alternatieve New York, ook wel bekend onder de naam Downworld, een levensgevaarlijke stad gevuld met demonen, vampieren, heksen, weerwolven en ander duivels gespuis.

In The Mortal Instruments: City of Bones zien we een sterke cast met onder meer Lily Collins, Jamie Campbell Bower, Robert Sheehan, Kevin Zegers, Lena Headey, Kevin Durand, Aidan Turner, Jemima West, Godfrey Gao, CCH Pounder, Jared Harris en Jonathan Rhys Meyers. De in Nederland geboren regisseur Harald Zwart maakte eerder naam met films als Hamilton (1998), Agent Cody Banks (2003), The Pink Panther 2 (2009) en de remake van The Karate Kid (2010). Momenteel is hij druk bezig met de voorbereidingen van The Mortal Instruments: City of Ashes, die voor 2014 gepland staat.


Een tweetal fragmenten uit The Mortal Instruments: City of Bones

Vrouwen niet meer geil te krijgen

Nederlandse vrouwen zijn niet meer geil te krijgen. De neukfrequentie van vrouwen is in twintig jaar tijd meer dan de helft afgenomen. Dit blijkt uit schokkende cijfers van de Margriet, waar Het Nieuwsblad de hand op heeft weten te leggen.

In 1993 werd maar liefst 46 procent van de vrouwen tussen de 25 en 50 jaar meerdere keren per week snoeihard genomen. Nu, slechts 20 jaar later, doet nog maar 19 procent van de vrouwen dit.

Ben je eenmaal boven de 50, dan is het helemaal huilen met de pet op. Bij slechts 7 procent van de gilfs wordt de droge kier meer dan eenmaal per week doorgesmeerd. En de helft van de oude besjes ziet helemaal nooit meer een stramme kabouter in hun bed verschijnen.

Ook een orgasme interesseert de vrouwen geen reet meer. Wilde in 1993 nog 57 procent van de vrouwen tot een hoogtepunt komen, nu is dat net iets meer dan de helft.

Het huisvrouwenblad heeft hierover Goedele Liekens aan de tand gevoeld, en die is van mening dat de hype rond seks een beetje over is. Daarnaast wil de Belgische milf een (paarsgepunte) lans breken voor 'sukkelseks'. "Een beetje aanprutsen en aansukkelen in de slaapkamer moet kunnen", vindt Goedele. "Het hoeft niet allemaal perfect te gaan. Seks is geen Olympische discipline."

Balie voor DigiD geopend op Schiphol

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen voortaan op Schiphol terecht voor een DigiD. Ook kunnen ze er een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en burgemeester van Haarlemmermeer Theo Weterings (VVD) openden de balie donderdag.

Voorheen konden Nederlanders in het buitenland geen DigiD aanvragen. Na een aanvraag stuurt DigiD namelijk een persoonlijke activeringscode naar het adres waarop iemand ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens.

Voor Nederlanders in het buitenland werkt DigiD met inlogcodes via sms. Daarom moeten aanvragers wel hun mobiele telefoon meenemen naar de luchthaven. De balie is zeven dagen per week open. Omdat de balie valt onder de gemeente Haarlemmermeer, kunnen ook inwoners van die gemeente er terecht voor identiteitspapieren.

De balie is onderdeel van een proef waaraan ook de gemeenten Enschede, Maastricht, Echt-Susteren en Den Haag meedoen. Volgende maand krijgt ook het Nederlands consulaat in Antwerpen een balie.

Veel overheidsdiensten zijn via internet te gebruiken met DigiD, het identificatiesysteem van de overheid. Volgens het ministerie is dat juist vanuit het buitenland handig.

'Lady Gaga baseert zich weer op Madonna-hit'

Lady Gaga heeft opnieuw Madonna-fans tegen zich in het harnas gejaagd. Applause, de eerste single van haar nieuwe album, heeft volgens aanhangers van de Queen of Pop wel heel veel weg van Girl Gone Wild. Dat nummer stond op Madonna's vorig jaar verschenen album MDNA.

Op social media gaan Madonna-fans los over Gaga en haar nieuwe single. De zangeres wordt 'copycat' en 'bitch' genoemd en Applause wordt afgedaan als 'een goedkope versie van Girl Gone Wild'. Ook fans van Gaga vinden het 'teleurstellend' dat ze 'wederom Madonna-jatwerk' lijkt te hebben uitgebracht.

Twee jaar geleden haalde de zangeres zich ook al de woede van Madonna-fans op de hals. Toen hoorden zij wel heel veel overeenkomsten tussen Born This Way en Express Yourself. Het nummer van Madonna was in 1989 een grote hit.

KLM verdaagt vlucht Caïro wegens noodtoestand

De KLM verplaatst de vlucht van Schiphol naar Caïro die stond gepland voor donderdagavond naar vrijdagochtend. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. KLM wil zijn personeel niet in Egypte laten overnachten omdat de noodtoestand er is uitgeroepen.

De vlucht die donderdag om 21.10 uur zou vertrekken, stijgt nu om 08.30 uur op vanaf Schiphol. Rond 16.30 uur Egyptische tijd keer een vlucht terug vanuit de Egyptische hoofdstad naar Schiphol. "Morgen wordt bekeken wat we met de vluchten in de rest van de week doen", aldus de zegsvrouw.

De vlucht van Egyptair naar Caïro vertrekt donderdag wel gewoon. Volgens een woordvoerder van de luchthaven stijgt die vlucht rond 17.00 uur Nederlandse tijd op.

In Egypte woedt op dit moment geweld tussen ordetroepen en aanhangers van oud-president Mohammed Morsi. Daarbij vielen tot nu toe zeker vijfhonderd doden.

PL-baas acht winters WK "onmogelijk"

Richard Scudamore, algemeen directeur van de Premier League, denkt dat een winters WK niet mogelijk is. Het speelschema van zijn competitie zou dat niet toelaten. In gesprek met Sky Sports News laat Scudamore weten dat de plannen van Sepp Blatter, secretaris-generaal van de FIFA "schier onmogelijk" zijn.

De internationale speelkalender zit op dit moment al overvol, en een winters WK zou daarom niet van de grond kunnen komen. "Waar en hoe de wereldbeker wordt uitgereikt is een beslissing van de FIFA. Daar hebben wij niets mee te maken", aldus de bestuurder. "De voetbalkalender moet echter wel in ogenschouw genomen worden en het is niet zo dat de FIFA dit zomaar kan aanpassen. Dit gaat namelijk iedereen aan die iets met voetbal te maken heeft."

"Een winters WK gaat gepaard met veel complicaties en moet stroken met de nationale competities en bonden. Het gaat hier niet alleen om de Premier League en Europa, maar over de hele wereld."

Argos zonder topsprinters naar Vuelta

Argos-Shimano zal geen van zijn topsprinters naar de Vuelta à España sturen. De Nederlandse ProTour-ploeg zal met een jonge vrijbuitersploeg naar Spanje afreizen en hoopt daar een etappezege te boeken.

De ploeg van Argos-Shimano kent twee Nederlanders; Tom Stamsnijder en Ramon Sinkeldam. Verder zullen ook Nikias Arndt, Warren Barguil, Johannes Fröhlinger, Thierry Hupond, Reinardt Janse van Rensburg, Tom Peterson en Georg Preidler deelemen.

Ploegleider Christian Guiberteau is duidelijk over de doelstelling van de formatie; "We willen dagsuccessen boeken in de Vuelta. Na zeges in de Giro en de Tour de France, willen we meer in de Vuelta. Maar ook het ontwikkelen van jong talent is heel belangrijk voor ons."

Rockstar onthult GTA Online

Zojuist heeft Rockstar gameplay van Grand Theft Auto Online onthuld. Het ziet er naar uit dat de multiplayer-modus van Grand Theft Auto V stand-alone wordt, en dus ook een eigen naam krijgt. In de onderstaande video valt te zien wat er allemaal mogelijk is in Grand Theft Auto Online.

Grand Theft Auto Online is een dynamische en blijvende online wereld voor zestien spelers die begint met het delen van gameplayfeatures, geografie en gameplaymechanieken met Grand Theft Auto V, maar zal blijven groeien en evolueren na de lancering met nieuwe inhoud die door Rockstar Games en de Grand Theft Auto-community gemaakt wordt. Zo is het mogelijk om je personage te ontwikkelen, online geld te verdienen en tot in den treure te customizen. Ook kun je huizen en auto's kopen. Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid om samen met andere mensen missies uit te voeren of gewoon te free-roamen in de wereld. Vooralsnog weten we in ieder geval niet meer dan wat men laat zien in de onderstaande video, dus kijk die hap en geniet!

Grand Theft Auto Online is op 1 oktober gratis beschikbaar voor iedereen die Grand Theft Auto V aanschaft.

Taekwondoka Mollet stopt ermee

Taekwondoka Tommy Mollet heeft zijn topsportloopbaan per direct beëindigd. De Brabander maakte zijn afscheid  via Twitter bekend: "De kogel is door de kerk: vandaag komt officieel mijn wedstrijdcarrière ten einde. Iedereen bedankt voor alle support." 

De 34-jarige Mollet werd één keer derde op het WK in 2007. Ook was hij goed voor zes medailles op Europese kampioenschappen. De taekwondoka nam vorig jaar nog deel aan de Olympische Spelen van Londen. Daar strandde hij in de kwartfinales van de klasse tot 80 kilogram. Na de Spelen besloot hij een rustperiode in te lassen.

En het lekkerste wijf van FOK! is...

Paul heeft de hele dag op zijn zolderkamer gezeten om de stemmen te tellen, maar er is witte rook. De lekkerste babe op FOK! is geworden: Dromenvangertje.

Het was een spannende strijd. Met 24 stemmen had Dromenvangertje net één stem meer dan de nummer twee, Vaseline. Patricia precies heeft met zeventien stemmen het brons in de wacht gesleept.

Her en der op het forum waren echter lobbyacties opgezet om Vaseline aan de overwinning te helpen, maar het was niet voldoende. Ook een lobbyactie om Yvonne tot FOK!babe te laten uitroepen heeft niet geholpen. Met acht stemmen is zij op de zesde plek terechtgekomen.

De complete uitslag vind je hier

dromenvangertjeDromenvangertje, de blije winnares

CU: Kristallnacht tegen christenen in Egypte

In Egypte heeft een 'Kristallnacht' plaatsgevonden tegen koptische christenen. Dat schrijft Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) donderdag op Twitter. Hij wil maandag in de Tweede Kamer een bijeenkomst organiseren met de Egyptische en koptische gemeenschap over de nieuwe escalatie van het geweld.

"Inderdaad Kristallnacht in Egypte tegen kopten", schrijft Voordewind op Twitter. Hij verwijst daarmee naar de door nazi's georganiseerde aanval gericht tegen joden in Duitsland, die in de nacht van 9 november 1938 plaatsvond. Op massale schaal werden synagogen in brand gestoken, winkels en bedrijven verwoest, huizen, scholen en begraafplaatsen beklad. Bijna honderd joden werden vermoord.

In een telefonische toelichting zegt Voordewind dat hij op Twitter reageerde op iemand die de vergelijking met de Kristallnacht maakte. "Ik zie het meer als bijltjesdag voor de kopten", nuanceert hij. Voordewind vindt het 'triest' om te zien dat de kopten slachtoffer worden van de confrontatie tussen de politie en de Moslimbroeders, waar de christenen zelf geen aandeel in hebben. "Ze zitten niet in het verzet, niet in het leger en toch worden ze het slachtoffer."

Volgens het Kamerlid zijn in Egypte inmiddels 27 christelijke instellingen aangevallen, waaronder zeventien kerken. Bovendien worden de Moslimbroeders gesteund door de Palestijnse beweging Hamas, aldus Voordewind.

De politicus organiseert maandagmiddag een bijeenkomst in de Tweede Kamer met de Egyptische en koptische gemeenschap in Nederland. Voordewind wil ook de Egyptische moslimgemeenschap uitnodigen. "Ik begrijp dat ook onder moslims de meningen heel erg verschillen van wat er in Egypte gebeurt." Voordewind heeft voor deze bijeenkomst ook andere partijen uitgenodigd.

Het Kamerlid wil daarna snel een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de situatie in Egypte, mogelijk nog voor het eind van het zomerreces. Hij vindt dat de bewindsman 'proactief' op de situatie moet reageren. Zo moeten de Europese ministers van buitenlandse zaken bijeenkomen om de zaak te bespreken, aldus Voordewind.

Robbert Dijkgraaf beoordeelt topinstituut Amsterdam

Hoogleraar Robbert Dijkgraaf zit de jury voor die voorstellen moet beoordelen voor een nieuw op te richten technologisch instituut in Amsterdam. Dat heeft de gemeente Amsterdam donderdag bekendgemaakt. De jury beoordeelt half september vijf voorstellen voor het kenniscentrum.

Dijkgraaf is natuurkundige en directeur van het Institute for Advanced Study aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Princeton. Verder zitten Layar-oprichter Claire Boonstra, Rabobank-topvrouw Tanja Cuppen, SER-voorzitter Wiebe Draijer en Deltacommissaris Wim Kuijken in de jury.

Het instituut moet de economie van Amsterdam versterken door kennis en bedrijven aan de stad te binden. De gemeente heeft in april een competitie uitgeschreven over de invulling van het technologische instituut. Onder meer Nederlandse en internationale universiteiten, bedrijven en kenniscentra dienden voorstellen in.

In juni maakte de gemeente een selectie van vijf plannen uit de dertien inzendingen. Aan de hand van het oordeel van de jury gaat de gemeente onderhandelen met diverse partijen over de mogelijkheden.

Buitenlanden roepen ambassadeurs Egypte op matje

Tal van regeringen hebben het Egyptische interim-bewind om uitleg gevraagd over het bloedige optreden van woensdag tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Frankrijk en Duitsland ontboden de Egyptische ambassadeur.

De Franse president François Hollande verklaarde donderdag dat 'alles in het werk moet worden gesteld om een burgeroorlog te voorkomen'. Hollande zei dat hij 'het bloedige geweld in Egypte veroordeelt'. Hij eiste een onmiddellijk einde aan de onderdrukking. Zijn minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius bood de strijdende partijen in Egypte zijn diensten aan om alsnog 'een dialoog' op gang te brengen.

"De vrijlating van gevangenen (...) kan een eerste stap zijn naar het hervatten van de onderhandelingen", voegde Hollande daaraan toe. Morsi zelf en veel kopstukken van zijn Moslimbroederschap zijn opgepakt en zitten vast.

Ook de Duitse regering riep de Egyptische ambassadeur op het matje om een 'eind aan het bloedvergieten' te eisen. Onder meer Denemarken schortte de uitkering van hulpgelden aan Caïro op. De Noorse regering maakte bekend dat zij 'onlangs' de uitvoer van legermaterieel naar Egypte heeft stilgelegd.

De voorzitter van de gematigd islamistische regeringspartij Ennahda in Tunesië had geen goed woord over voor het neerslaan van de demonstraties van de Egyptische Moslimbroeders. Het geweld tegen zijn Egyptische geestverwanten noemde Rachid Ghannouchi 'een ramp, die voortkomt uit het omverwerpen van de wettelijke en constitutionele orde'. Hij moedigde de Moslimbroeders aan: "Jullie zullen de dictatuur verslaan en jullie vreedzame strijd zal het winnen van bloed en kogels."

Ook Qatar veroordeelde het geweld in Egypte 'krachtig'. In het naburige Golfstaatje Koeweit gingen honderden mensen de straat op om lucht te geven aan hun woede over de aanpak van het Egyptische leger. Ze riepen leuzen tegen legerleider Abdel-Fattah el-Sissi.

De Verenigde Arabische Emiraten, daarentegen, spraken nog eens hun steun uit voor het optreden van het Egyptische leger. "Wat spijtig is, is dat extremistische groeperingen blijven vasthouden aan hun retoriek van geweld, opruiing, schaden van het algemeen belang en ondermijnen van de economie, die tot de gebeurtenissen van heden hebben geleid", liet de regering van het oliestaatje weten.

De VAE zijn een belangrijke geldschieter van het overgangsbewind dat aantrad na de afzetting van Morsi. Ook Koeweit stelde de Egyptische interim-regering in de dagen na 3 juli ruim drie miljard euro in het vooruitzicht.

Rusland heeft zich donderdag gevoegd in het koor van landen dat reizen naar Egypte ontraadt.

Roeiers slaan om op zee

Vijf roeiers zijn donderdagochtend voor de kust van Westkapelle te water geraakt toen hun boot omsloeg. De oudere roeiers wilden vanuit Vlissingen over zee naar Neeltje Jans roeien. Op de punt van Walcheren sloeg hun boot rond 11.00 uur om, meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Twee personen raakten onderkoeld. Aan wal kregen de roeiers koffie, soep en droge kleren. Bij een slachtoffer moest zuurstof worden toegediend.

De vijf waren lid van een roeivereniging uit Dordrecht. Hun boot 'Cherbourg d'or' was speciaal gebouwd om te roeien op zee.

Woonbond ziet armoede onder huurders stijgen

Het aantal huurders dat na aftrek van hun woonlasten onder de armoedegrens komt neemt toe. Die verwachting spreekt de Woonbond donderdag uit op basis van een rapport van onderzoeksbureau Rigo. Op dit moment heeft 28 procent van de huurders onvoldoende financiële middelen voor de noodzakelijke uitgaven, aldus de onderzoekers.

De huren mogen sinds harder stijgen dan alleen de inflatie. Het aantal huurders dat de komende drie jaar onder de armoedegrens komt, zou daardoor stijgen tot 850 duizend. Stijgen de energieprijzen tot 2017 als verwacht, dan loopt dit aantal volgens het onderzoek verder op naar 891 duizend euro. Dat is 35 procent van de huurders in de gereguleerde sector, die voornamelijk bestaat uit corporatiewoningen.

De huurtoeslag is volgens de onderzoekers niet hoog genoeg om de koopkrachtdaling te compenseren. Huurders met recht op de toeslag gaan er tot 2017 gemiddeld elf euro per maand op achteruit door de huurverhoging. Inclusief stijgende energieprijzen moeten huurders tussen 2012 en 2017 gemiddeld 42 euro per maand meer aan woonlasten betalen.

De Woonbond vindt op basis van de cijfers dat het kabinet het huidige huurbeleid moet aanpassen. "Om armoede onder huurders te beheersen is verbetering van de huurtoeslag, gerichte energiebesparing en vooral een gematigd huurbeleid nodig", zegt directeur Ronald Paping in een verklaring.

Fast & Furious 7 verlaat filmset Egypte om onrust

De opnames van de actiefilm Fast & Furious 7 vinden niet langer plaats in Egypte. De makers hebben besloten de politieke onrust in het land te ontvluchten en hun heil in Abu Dhabi te zoeken. Dat schrijft The National, een dagblad in de Verenigde Arabische Emiraten.

Producent Twofour54 beweert evenwel dat de overstap mede is gemaakt vanwege de grote belastingvoordelen die de Emiraten bieden. De besparing van maar liefst dertig procent is speciaal in het leven geroepen om grote Hollywood-producties naar het oliestaatje te lokken.

De makers van Fast & Furious 7 zouden ook Tokyo en Dubai op het oog hebben als filmlocaties. Dat blijkt uit een bericht op de website van een Amerikaans castingbureau.

Fast & Furious 7 moet in 2014 uitkomen. Uiteraard neemt Vin Diesel zijn rol als Dominic Toretto weer op zich, en zijn ook Dwayne Johnson, Paul Walker en Jason Statham weer van de partij.

James Bond-stuntman verongelukt

De Britse stuntman Mark Sutton is gisteren bij een mislukte stunt om het leven gekomen. Sutton werd vooral bekend toen hij bij de opening van de afgelopen Olympische Spelen als James Bond uit een helicopter sprong. De Brit is 42 jaar geworden.

Sutton, een voormalige Gurkha officier, was te gast in Zwitserland voor een driedaags evenement van Epic TV, om daar een aantal gewaagde sprongen met een wingsuit te gaan maken. Bij een stunt, waarbij 20 personen in een wingsuit zich aan een sprong waagden, knalde Sutton tegen een bergkam en viel daarna met een snelheid van zo'n 250 kilometer per uur zijn dood tegemoet in de Zwitserse Alpen. De Zwitserse politie doet nog onderzoek naar het noodlottige ongeval.

In het filmpje hieronder een aantal van Sutton's favoriete vluchten die wel goed eindigden.


Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!

Hockeyvrouwen sluiten oefenreeks winnend af

De Oranjevrouwen hebben hun oefenreeks voor de start van het EK winnend afgesloten. Donderdagmorgen speelde de ploeg van bondscoach Max Caldas haar laatste oefenpotje, tegen Duitsland. In België werd er met 4-0 van onze oosterburen gewonnen.  

De Nederlandse productie lag in handen van Maartje Paumen (tweemaal), Eva de Goede en Roos Drost. Oranje opent zaterdag om 18.00 uur haar toernooi met de poulewedstrijd tegen Ierland.

Thaise documentaire Censors Must Die door keuring

De Thaise documentaire Censors Must Die is door de Thaise filmcensors goedgekeurd. De film, die de rigoureuze maar vaak onvoorspelbare Thaise filmcensuur belachelijk maakt, mag daarmee gewoon in Thaise bioscopen worden vertoond. Dat schrijft de Thaise krant Bangkok Post donderdag.

De film is een reactie van regisseuse Ing K en haar man Manit Sriwanichpoom, een vooraanstaand kunstfotograaf, op de censuur van hun vorig jaar verbannen film Shakespeare Must Die. Hierin was het bekende toneelstuk Macbeth van William Shakespeare omgeschreven tot een aanklacht tegen de Thaise staat.

Dat Censors Must Die werd goedgekeurd heeft overigens weinig te maken met coulance van de censoren, maar veel eerder met een technische kwestie. De filmmakers laten weten een brief van het ministerie van culturele promotie te hebben ontvangen met de ware reden. "De film is niet door de censors bekeken omdat deze historische feiten bevat. Zodoende is de film niet gekeurd en mag deze aan kijkers van alle leeftijden worden getoond."

De Thaise filmcensors hebben een bewogen jaar achter de rug. Zo werd in april de film Boundary verboden. De film toont hoe een soldaat deelnam aan de opstand in 2010 van de 'rode hemden' van de UDD, een organisatie die democratie in het land wil bevorderen. Vervolgens wordt in beeld gebracht hoe de soldaat terugkeert naar zijn dorp aan de grens met Cambodja, een gebied waar Thailand en het buurland al jaren om in conflict zijn.

Nog geen twee dagen later werd de film toch goedgekeurd en geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder. De eerdere keuring zou zijn gedaan door een subcommissie die daartoe de bevoegdheid niet had, waarmee de hele kwestie werd afgedaan als een technische misser.

In juni werd de vooraanstaande regisseur Pen-ek Ratanaruang gesommeerd zijn film Paradoxocracy aan te passen. De documentaire bevatte politiek gevoelige interviews met kritische deskundigen. Uiteindelijk wist de filmmaker de censoren zover te krijgen dat zij akkoord gingen met het verwijderen van alleen de ondertiteling en het geluid in de betreffende scènes. Hierdoor bevatte de film enkele ongemakkelijke stille momenten, maar was in elk geval duidelijk wat er was gecensureerd.

'Sparta gaat de beurs op'

In de zoektocht naar meer financiëel armslag heeft Sparta Rotterdam besloten de beurs op te gaan. De Kasteelclub gaat twintig procent van de aandelen uitgeven volgens RTV Rijnmond. De voetbalclub hoopt volgens de regionale omroep een bedrag van drie miljoen euro op te halen. Het gaat in eerste instantie om de uitgifte van twintig procent van de aandelen.

Deze aandelen worden zogeheten preferente aandelen genoemd. Dit houdt in dat bij geval van winstuitkereing, deze aandeelhouders als eerste aan de beurt zijn. In de afgelopen periode is al tien procent reeds geplaatste.

Sparta moet nog altijd goed op de kleintjes letten. De club wil met de opbrengst van de emissie het gat in de begroting dichten. Op deze manier hoeft er niet op de succesvolle jeugdopleiding bezuinigd te worden.

Jaliens aan de slag in Australië

Kew Jaliens zet zijn carrière voort in Australië. De 34-jarige verdediger, die tien keer uitkwam voor het Nederlands elftal, verruilt het Poolse Wisla Krakow voor Newcastle Jets uit de A-League. Jaliens kwam in Nederland uit voor Sparta, Willem II en AZ.

Jaliens moet bij de Jets een van de steunpilaren van het team worden. "Kew heeft gespeeld op het allerhoogste niveau en brengt enorm veel ervaring met zich mee", zegt algemeen directeur Robbie Middleby op de clubsite. "We hebben er het volste vertrouwen in dat hij veel indruk gaat maken in de A-League."

Winkelketens niet bang voor import Xbox One

Winkelketens zijn niet bang dat gamers massaal de Xbox One in het buitenland kopen nu de spelcomputer is uitgesteld naar volgend jaar. Volgens speciaalzaak Game Mania en webwinkel Bol.com wordt een geïmporteerde versie van de spelcomputer beperkt in het gebruik. Zo zou de stemherkenning niet goed werken en zijn betalingen via een creditcard niet mogelijk.

Microsoft heeft nog niets bekendgemaakt over een Nederlandstalige spraakherkenning, maar bevestigt wel dat 'de gebruikservaring op de geïmporteerde spelcomputer niet optimaal zal zijn'. Zowel het gamebedrijf als de winkelketens denken dat het aantal geïmporteerde spelcomputers minimaal zal zijn.

Microsoft maakte woensdagavond bekend dat de Xbox One in Nederland, België, Scandinavië, Rusland en Zwitserland is uitgesteld naar volgend jaar. Wanneer de spelcomputer precies verkrijgbaar is, is nog niet duidelijk. Game Mania noemt die onduidelijkheid 'lastig' en moet onder meer een promotiecampagne ten dele schrappen.

Dit najaar zullen veel consumenten die een nieuwe spelcomputer willen kopen hoe dan ook van een koude kermis thuiskomen. Terwijl de Xbox One volgend jaar pas in de winkel ligt, is de PlayStation 4 bijna overal uitverkocht. Alle winkelketens stellen dat duizenden exemplaren zijn besteld. Bestellingen die nu geplaatst worden, kunnen pas volgend jaar geleverd worden.

Into Darkness slechtste Star Trek-film ooit

JJ Abrams' laatste Star Trek-productie Star Trek: Into Darkness is, ondanks internationale lof, door de bezoekers van de Creation Star Trek conventie in Las Vegas uitgeroepen tot slechtste Star Trek-film ooit gemaakt. Hoewel er twaalf films gemaakt zijn, eindigde de laatste telg van een grote familie aan Star Trek-films op een dertiende plaats.

Eén van de onderdelen van de jaarlijks terugkerende conventie was het rangschikken van de beste en slechtste Star Trek-films. De aldaar aanwezige, grotendeels verklede Trekkies - fans die Star Trek als levensstijl zien - kregen de kans om onder leiding van filmcriticus en Star Trek-afficionado Jordan Hoffman, te vertellen waarom een film goed of slecht was. Vervolgens kregen de aanwezige Trekkies de kans te laten horen of ze het wel of niet eens waren met de spreker door middel van boegeroep of gejuich, waarna werd beslist welke plaats in de ranglijst de betreffende film in zou nemen.

Blijkbaar hebben hardcore Trekkies niets met het laatste wapenfeit van JJ Abrams, aangezien de film onder luid boegeroep op een karige dertiende plaats terecht kwam, slechter nog dan zijn beruchtere broertjes The Final Frontier en Nemesis. Eén fan zei zelfs dat de remakes niet eens meetellen als Star Trek-films.

Ondanks dat er twaalf Star Trek-films gemaakt zijn, vond het panel dat de parodie Galaxy Quest ook een plekje in de rangschikking verdiende. Deze film kwam op de zevende plaats terecht, één plek onder JJ Abrams' eerdere Star Trek-productie, The Future Begins, die de fans ondanks de vele lensflares duidelijk beter te pruimen vonden. Op de eerste plaats stond Star Trek II: The Wrath of Khan.

Ondanks de vernietigende kritiek van de harde kern trekkies heeft Into Darkness wereldwijd zo'n 450 miljoen dollar opgebracht en scoort de film op het moment van schrijven een royale 8,1 op IMDB.

De slechtste Star Trek ooit? Oordeel zelf!

Michel Kreder voor derde keer in Vuelta

Michel Kreder is opgenomen in de selectie van wielerploeg Garmin-Sharp voor de komende Ronde van Spanje. Dat heeft de renner donderdag op zijn 26e verjaardag laten weten via zijn management SEG Cycling. Het is voor de oudere broer van Raymond Kreder, die de Vuelta niet zal rijden, de derde keer dat hij van start gaat in de derde grote ronde van het seizoen.

Kreder zal in Spanje voornamelijk dienen als knecht voor de Ierse kopman Daniel Martin. Nick Nuyens, Johan Vansummeren, Caleb Fairly, Alex Howes, Alex Rasmussen, Koldo Fernandez en Robert Hunter of Tyler Farrar vormen de rest van de ploeg.

Martijn Maaskant en Thomas Dekker zijn net als Raymond Kreder niet opgenomen in de ploeg van Garmin.

Michel Kreder voor derde keer in Vuelta
Michel Kreder voor derde keer in Vuelta (Foto: ANP)

Charkiv vecht uitsluiting aan bij CAS

Metalist Charkiv legt zich niet neer bij het besluit van de UEFA om de club dit seizoen niet toe te laten tot de Champions League. De Oekraïners hebben donderdag aangekondigd naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen voor een spoedprocedure. Charkiv werd door de Europese voetbalbond bestraft vanwege het aandeel in een omkoopschandaal in de Oekraïense competitie in 2008.

Vorig seizoen eindigde Charkiv achter Shakhtar Donetsk als tweede in de Oekraïense hoogste divisie. De club plaatste zich vorige week voor de play-offs voor een plaats in de groepsfase van de Champions League. Daarin zou Schalke 04 de tegenstander zijn. De plaats van Charkiv wordt nu normaal gesproken ingenomen door het PAOK Saloniki van trainer Huub Stevens.

Omdat de play-offs volgende week al beginnen, is haast geboden. Charkiv heeft het CAS gevraagd om, in afwachting van een definitieve uitspraak, gewoon aan de play-offs te mogen deelnemen. Het hof heeft alle partijen om een schriftelijke verklaring gevraagd en komt vrijdagavond met meer informatie.

Feyenoord huurt Armenteros definitief van Anderlecht

Samuel Armenteros speelt de rest van het seizoen voor Feyenoord. De 23-jarige aanvaller wordt door de Rotterdammers gehuurd van Anderlecht, waar hij sinds januari onder contract staat. De Zweed met Cubaanse roots speelde tussen 2009 en 2012 al in de Eredivisie voor Heracles Almelo.

Bij Anderlecht kwam de voormalig Zweeds jeugdinternational, die bij Feyenoord zal gaan spelen met rugnummer 14, slechts vijf keer in actie. Zijn periode bij Heracles was veel succesvoller. Voor de club uit Almelo scoorde hij in 97 eredivisiewedstrijden 24 keer.

Met Armenteros heeft Feyenoord de gewenste aanvallende versterking binnen. "Hij is een speler die op meerdere posities in de voorhoede uit de voeten kan", meldt technische directeur Martin van Geel op de clubsite. "We gaan er alles aan doen om te zorgen dat Armenteros al speelgerechtigd is voor de uitwedstrijd tegen Ajax van aanstaande zondag."

De speler zelf is blij met zijn terugkeer in de Eredivisie. "Het is belangrijk dat ik dit seizoen aan spelen toe ga komen. Ik hoop dat ik iets toe kan voegen aan de ploeg en met doelpunten belangrijk kan worden."

Feyenoord beleeft de slechtste competitiestart in vijftig jaar tijd. Van zowel PEC Zwolle als FC Twente werd verloren. De ploeg moet zondag op bezoek bij landskampioen Ajax.

Verkiezingen Duitsland: Campagne Merkel van start

In de Duitse stad Seligenstadt in de deelstaat Hessen is Bondskanselier Angela Merkel van start gegaan met haar campagne die moet uitmonden in een verkiezingsoverwinning op 22 september.

Hoewel de uitslag nog niet vaststaat, is de uitgangssituatie beter dan ooit: de eurozone vertoont eerste tekenen van herstel, de NSA-zaak schaadt de CDU niet en bij de grootste oppositiepartij, de SPD, is men nog steeds vooral bezig met een interne machtsstrijd. Hoewel Peer Steinbrück enkele jaren geleden nog als minister van Financiën onder Merkel functioneerde (destijds was er een coalitie van SPD en CDU), wordt hij nu doodgezwegen.

Hoewel de partijtop van de SPD vooral druk is met zichzelf, waren er in Seligenstadt toch enkele leden van de SPD komen opdraven om te protesteren tegen Merkel en om haar eraan te herinneren dat er wel degelijk sprake is van een politieke opponent. Tijdens deze demonstratie lag het zwaartepunt vooral op de NSA-affaire. Een opmerkelijke zet: oud-minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) had zijn partij nog geadviseerd de NSA-zaak te laten rusten in verkiezingstijd. De SPD legde immers de basis voor de afspraken met de Verenigde Staten die veel privacyschendingen mogelijk maakten.

Als Merkel eenmaal op het podium staat en haar speech houdt, geeft zij de protestdeelnemers weinig aandacht. Als zij de protestdeelnemers even later wegzet als herriemakers wordt dit door haar partijgenoten met luid gejuich ontvangen.
Merkel houdt tijdens deze eerste verkiezingsbijeenkomst een zelfverzekerd verhaal. Ze spreekt over de behaalde resultaten van de afgelopen jaren: gedaalde werkloosheidscijfers, koopkrachtbehoud en uitbreiding van de kinderopvang. Daarnaast haalt zij een aantal kernpunten uit het verkiezingsprogramma aan en presenteert zichzelf als een zelfverzekerde kandidaat die er niet aan denkt haar positie af te staan.

Kijkend naar de peilingen is het onwaarschijnlijk dat Merkel haar positie zal moeten afstaan. De vraag is echter of de huidige coalitie tussen CDU/CSU en FDP een meerderheid zal kunnen behouden. De coalitiepartner FDP is namelijk ver weggezakt in de peilingen. Zo ver zelfs dat zij kortstondig onder de kiesdrempel van vijf procent zakten. Dit leverde de partij de bijnaam FDP: Fast Drei Prozent (Bijna Drie Procent) op.

'Maatregelen tegen malariamug nodig'

Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over het tegengaan van loodgrijze malariamuggen. Daarvoor pleit onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen University, laat een woordvoerder donderdag weten. Volgens deskundigen neemt hun aantal sterk toe.

De insecten nestelen zich steeds vaker in gierkelders en rioolbuizen. Als regenwater zich mengt met mestresten vormt dat de ideale broedplaats voor de malariamug, die voor flink wat overlast kan zorgen. Op verschillende plekken in Nederland is volgens Alterra sprake van een heuse plaag. Op een plaats kunnen wel twee miljoen muggen zitten.

Door gierkelders bijvoorbeeld vol te storten met zand zou de overlast verminderen, denken de deskundigen. Duidelijke regelgeving over wat er moet gebeuren met dergelijke oude kelders zijn daarom noodzakelijk.

De kans dat de malariamug de tropische ziekte in Nederland overbrengt, is overigens zeer klein. De muggen kunnen de ziekte alleen oppikken als iemand met malaria wordt geprikt.

Meer dan vijfhonderd doden in Egypte

Het aantal doden als gevolg van de botsingen woensdag tussen de politie en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi is volgens het Egyptische ministerie voor volksgezondheid opgelopen tot 525. Verder zijn zeker 3717 mensen gewond geraakt.

De gevechten braken uit toen de politie overging tot de ontruiming van twee kampen van Morsi-aanhangers in Caïro. Ruim tweehonderd doden vielen in het grootste kampement, dat in Nasr City in het oosten van de stad, zei de woordvoerder van het ministerie donderdag. Onduidelijk is of in dit cijfer ook de tientallen doden zijn opgenomen die in een moskee in de buurt van het kamp lagen. Veel mensen waren daar op zoek naar familieleden; zij klaagden dat zij van de autoriteiten geen toestemming kregen om de lichamen te begraven.

De botsingen breidden zich later uit tot andere delen van de hoofdstad en verschillende steden in het land. Overheidsgebouwen en politiebureaus werden aangevallen en kerken in brand gestoken, zei het ministerie van binnenlandse zaken. De interim-regering heeft daarop in Caïro, Alexandrië en twaalf provincies de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld.

In Caïro, een stad met achttien miljoen inwoners, was het donderdag ongebruikelijk rustig op straat. Veel winkels en kantoren hielden de rolluiken gesloten. Veel mensen bleven thuis uit angst voor meer geweld. Banken en de effectenhandel waren gesloten.

Het was woensdag verreweg de dodelijkste dag in Egypte sinds de opstand tegen de autocraat Hosni Mubarak in 2011. De jongste gebeurtenissen leidden tot scherpe veroordelingen uit de islamitische wereld en het Westen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan drong aan op een spoedzitting van de Veiligheidsraad en hekelde de aarzelingen van met name de Verenigde Staten om het afzetten van de democratisch gekozen Morsi als een staatsgreep te bestempelen.

Nobelprijswinnaar Mohammed ElBaradei diende woensdagavond zijn ontslag in als interim-vicepresident. Hij liet in zijn ontslagbrief weten geen verantwoordelijkheid te willen nemen 'voor beslissingen die ik afkeur'. "Ik kan voor God, mijn geweten en mijn land voor geen enkele druppel bloed de verantwoordelijkheid nemen, vooral niet omdat ik weet dat deze gespaard had kunnen worden."

ElBaradei had in de afgelopen weken duidelijk gemaakt dat hij tegen het gebruik van geweld was om de protesten te breken. Bij eerdere botsingen na de afzetting van Morsi op 3 juli waren al meer dan 250 mensen om het leven gekomen.

Interim-premier Hazem el-Beblawi zei in een televisietoespraak dat het een 'moeilijke dag' was en dat hij het bloedvergieten betreurde. Maar hij sprak geen verontschuldigingen uit en zei dat de aanhangers van Morsi omstandig waren gewaarschuwd om hun kampen op te breken en dat ook de weg van buitenlandse bemiddeling was bewandeld. Hij zei dat de regering een verdere aanvechting van haar gezag niet langer kon dulden. "Wij willen een civiele staat in Egypte, geen militaire staat en geen religieuze staat", zei hij.

Leiders van de Moslimbroederschap noemden het optreden van de politie een 'massamoord'. Verscheidene prominente figuren en talloze aanhangers van de beweging zijn opgepakt. De toekomst van de ooit verboden beweging is ongewis. Morsi zit sinds 3 juli op een onbekende locatie vast. Andere leiders van de broederschap zijn aangeklaagd wegens aanzetten tot geweld of samenzwering tot moord.

Telegraaf wordt simpeler

De Telegraaf Media Groep (TMG) voert nog deze zomer een versimpeling door van de bedrijfsstructuur. Hierbij worden print- en onlineactiviteiten van elkaar gescheiden. Op die manier wil TMG beter inspelen op het veranderende medialandschap, zei topman Cees van Steijn donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

TMG-merken als Metro, Vrouw en Telesport worden in een groep ondergebracht. Dat geldt ook voor de regionale titels en Dichtbij. Onder de internetactiviteiten komen Hyves en Relatieplanet te hangen. Iedere groep krijgt de opdracht mee om een winstmarge van tien tot vijftien procent te leveren.

Het mediaconcern wil op alle vlakken een leidende positie verwerven. "We zijn alleen tevreden met de eerste of tweede plek", zegt Van Steijn. Voor het nieuws geldt dat internet de eerste plek wordt om nieuws te melden. "Web first", zegt Van Steijn. "Het snelle nieuws is gratis. Voor het verhaal erachter kiezen we voor onze sterke merken en goede journalistiek."

Die merken moeten ervoor zorgen dat TMG niet alleen de mensen raakt en bereikt, maar ook dat de content verkoopt, is de strekking van Van Steijns verhaal. "Met 7,5 miljoen pageviews per maand moeten er toch adverteerders zijn die hier brood in zien."

De reorganisatie gaat gepaard met een extra banenverlies van 'ten minste' 350 banen. Van Steijn wil nog niet zeggen of deze banen ook op redacties verdwijnen. "Op redactioneel niveau zijn twee ontwikkelingen gaande: er is andere expertise nodig en de content moet voor steeds meer platformen worden gemaakt. We hebben dus nog een paar maanden nodig om te bepalen waar de ontslagen vallen", aldus Van Steijn. Het concern telt nu ongeveer drieduizend medewerkers.

Het beursgenoteerde bedrijf presenteerde donderdag ook de halfjaarcijfers. De omzet daalde in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar met 2,5 procent naar 274,8 miljoen euro. Het nettoresultaat nam toe van 9,1 miljoen naar 14,3 miljoen euro. TMG wist dalende advertentie-inkomsten op te vangen met kostenbesparingen.

Woody Allen vindt stripverfilmingen maar sneu

Dat Woody Allen weinig opheeft met Hollywoodfilms is menigeen bekend. Hij kan het niet laten om ook de huidige trend van grootste Amerikaanse stripverfilmingen eens stevig af te kraken. "Die zogenaamde stripverfilmingen gaan niet over de strip, maar zijn gewoon reclamefilms voor nieuwe techniek", zegt de filmmaker in gesprek met Novum Nieuws.

"Dat heeft niets te maken met creatief films maken", gaat de 77-jarige Allen verder. "Het is een industrie in de simpelste zin van het woord. Het gaat echt alleen om geld verdienen, er gaan jaarlijks vele miljarden in om."

Allen staat erom bekend zijn eigen films altijd voor een relatief klein bedrag te maken. Zo zei hij vorig jaar een film in Amsterdam te kunnen opnemen voor veertien miljoen euro, naar Amerikaanse maatstaven een fooitje. Met deze films weet hij doorgaans prima te scoren, zoals bleek bij zijn nieuwste, Blue Jasmine.

Het drama met Cate Blanchett als depressieve vrouw ging vorige maand in slechts zes Amerikaanse bioscoopzalen in première maar haalde ruim zes ton op, het beste openingsweekend van het jaar tot nu toe voor een onafhankelijke film. Blue Jasmine gaat op 22 augustus in Nederland in première.

Mocht de filmmaker ooit om geld verlegen zitten, dan wil hij best de relatief nieuwe fondsenwerving crowdfunding gebruiken. "Ik heb de mazzel bekend genoeg te zijn om dat niet nodig te hebben, maar ik sta er best voor open", vertelt Allen over de methode waarbij het publiek een filmproductie kan sponsoren. "Alleen ben ik vreselijk met techniek en computers. Ik had vroeger niet eens een fiets. Dat zou mij dan opbreken."


Woody Allen vindt stripverfilmingen maar sneu (Foto: Novum)

Miljoen euro aan hasj in Limburgse camper

In een camper achter een woning in het Limburgse Meerlo heeft de politie woensdagmiddag 340 kilo hasj aangetroffen. De softdrugs hebben volgens een politiewoordvoerder een straatwaarde van ongeveer een miljoen euro. De bewoner van het huis is aangehouden en zit vast.

Na een tip besloot de politie een bezoek te brengen aan de woning. De bewoner, een 51-jarige man, gaf toestemming om op zijn terrein rond te kijken. De camper, waarin de drugs was opgeslagen, was gestald in een grote tent. In de woning vond de politie een alarmpistool. De politie onderzoekt de zaak.

FOK!auto: de eerste snelwegen

Van winterbanden tot kreukelzones, van snelwegen tot drempels, van de nieuwste sportwagen tot het oudste vehikel – alles wat met auto's en verkeer te maken heeft komt vanaf vandaag twee keer per week op FOK! langs. Djeez, superworm en Chuck_N0rr1s verzorgen om de beurt een stukje.

Vandaag: het ontstaan van snelwegen, deel 1 (1870-1921). De afbeeldingen zijn klikbaar.
Kruising Lincoln Highway, Philadelphia
Eerste snelweg: meerdere kandidaten
De eerste snelweg ter wereld is een titel die normaal weggelegd is voor twee wegen. De Duitsers openden in 1921 de eerste tolweg waar alleen auto's op mochten rijden, racen en oefenen: AVUS. Veel kenmerken van snelwegen van nu werden in de AVUS opgenomen. De eerste tientallen kilometers Italiaanse Autostrada, geïnspireerd door de AVUS, werden in 1924 opgeleverd. 

Toch is zoals bij vrijwel elke grote vernieuwing en uitvinding eigenlijk niet één weg 'de allereerste snelweg', maar evolueerde het idee van de snelweg in verschillende landen afzonderlijk en min of meer tegelijkertijd. De eerste Reichsautobahnen en lange stukken Autostrada zouden in de jaren twintig en dertig verschijnen, maar het idee van een landelijk verspreid autowegennetwerk is al decennia ouder.
Brooklyn Parkway nu
1870-1908: Brooklyn Parkway

Al in 1870 werd in New York de Brooklyn Parkway aangelegd, die in 1908 werd aangepast voor gemotoriseerd verkeer (maximumsnelheid 40 km/u). Een foto hierboven van hoe die Parkway er nu uitziet. De New York Parkways werden vanaf dat jaar stukje bij beetje met privaat geld gefinancierd en later aangepast voor autoverkeer.
Route Lincoln Highway, 1913
1913: Lincoln Highway
Tussen 1900 en 1910 werd in de VS nagedacht over de eerste highway die het hele land van kust tot kust zou verbinden. Vanaf 1913 werd die gepland en gebouwd: een twee- tot vierbaansweg die (48 jaar na Lincolns dood) als 'Lincoln Highway' werd gedoopt. De weg werd ook wel 'The Main Street Across America' genoemd. Iowa:
Lincoln Highway in Tama, Iowa
Pennsylvania:
Lincoln Highway in Pennsylvania, september 1922
De reistijd van kust tot kust werd drastisch verkort en de honderden dorpen en steden die aan de weg lagen kregen een economische boost. Toch kwamen tot in de twenties maar een paar stukken af en was het geen snelweg zoals we ze nu kennen.

Reistijd verkort door spoorrails en autowegen
In die tijd werd wegenaanleg in de VS gezien als een lokale verantwoordelijkheid. Wegen in rurale gebieden moesten maar onderhouden worden door de boeren aldaar en veel staten in de VS hadden expliciet overheidssubsidie voor aanleg van infrastructuur verboden. Mede daardoor duurde het in 1830 nog twee weken om de Mississippi te bereiken vanaf New York. In 1870 was dankzij een goed railnetwerk de reistijd nog twee dagen

In 1930 was de reis in één eeuw met een factor 14 verkleind tot één dag, vooral dankzij de Federal Aid Highway Act van 1921, die publiek geld voor een nationaal autowegennetwerk vrijmaakte. In 1922, een jaar na AVUS en twee jaar voor de Autostrada, werd de zogenaamde Pershing Map geproduceerd door het leger. Zij gaven op een kaart de meest vitale wegen van het land aan. Een landelijk netwerk van highways werd aan de hand van die kaart aangelegd, veelal duizenden kilometers lang vierbaans en van beton of asfalt gemaakt in plaats van straatstenen. ('Echte' vierbaans snelwegen zouden pas eind jaren '30 in Amerika gebouwd worden.)

Wegenaanleg: van lokaal naar continentaal
In het kort zouden de jaren twintig tot zeventig dezelfde ontwikkeling doormaken als een jaar of tachtig eerder tussen ruwweg 1840 en 1900: eerst lokale, dan regionale, vervolgens landelijke en uiteindelijk internationale transportnetwerken van autosnelwegen. Al vanaf de uitvinding van de auto werd erover gedroomd, maar vanaf 1932 begon er echt vaart in te komen. Daarvoor moeten we naar de Weimarrepubliek in Duitsland, een jaar later met Hitler aan het roer.

De Europese kant van de Autostrada/snelweg/Autobahn leest u in een volgende editie van FOK!auto, waarschijnlijk eind volgende week: Reichsautobahnen, de Autostrada en de AVUS komen dan aan bod. Daarvóór zullen Chuck_Norris en Djeez je zaterdag en woensdag van nieuwe FOK!auto's voorzien.

De tien miljoenste Ford-T reed in 1924 van New York naar San Francisco over de Lincoln Highway.

Hitlergroet is kunst

Een 43-jarige Duitser is gisteren vrijgesproken van racisme. De beste man had in de Universiteit van Kassel tweemaal de Hitlergroet gebracht. Volgens Jonathan Meese was de groet slechts bedoeld als kunstuiting.

Vorig jaar juni was de kunstenaar te gast tijdens een symposium over kunst in de universiteit. Hier hief hij tweemaal zijn rechterarm, een misdaad waarvoor Meese maar liefst 12.000 euro zou moeten ophoesten. Ook bekladde hij een speelgoedalien met een hakenkruis.

De Duitser ging in beroep tegen de boete, en met succes. Volgens hem is hij namelijk geen nazi, en was de Hitlergroet satirisch bedoeld. De rechter stelde hem gisteren in het gelijk.

"De kunst heeft gezegevierd", jubelde Meese gisteren. "Nu ben ik vrij. Kunst zou vrij moeten zijn!"

Vin Diesel werkt aan eigen sciencefictionfilms

Vin Diesel was al in drie bioscoopfilms te zien als de nietsontziende Richard B. Riddick, maar ontwikkelt nu een eigen reeks sciencefictionfilms. In Soldiers of the Sun speelt hij een soldaat die met zijn eenheid de fabelachtige Aztekensteden in een futuristisch Mexico van buitenaardse Orcs moet bevrijden. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Diesel gaat in elk geval de eerste film ook coproduceren, naast Lorenzo di Bonaventura, de man achter de G.I. Joe- en Transformers-films. Daarnaast schrijft hij het script, samen met Arash Aramel, de scenarist van het binnenkort te verschijnen drama Grace of Monaco.

Diesel krijgt het de komende tijd nog druk. Zo begint hij binnenkort aan Fast & Furious 7, die hij ook coproduceert. Daarnaast staat The Last Witch Hunter nog op het programma. Ook is hij naar verluidt in onderhandeling over de stemmenrol als boommens Groot in de computeranimatiefilm Guardians of the Galaxy.


Vin Diesel werkt aan eigen sciencefictionfilms (Foto: Novum)

Begrafenis Friso niet live op televisie

De uitvaart van prins Friso komt niet live op televisie. Wel maakt de NOS beelden van de begrafenis, die om 18.00 uur gratis beschikbaar worden gesteld aan andere media. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag.

Ook worden op verzoek van de RVD foto's gemaakt die later door alle media kunnen worden gebruikt. Friso, die maandag overleed, wordt vrijdag in besloten kring begraven in Lage Vuursche, in de gemeente Baarn.

Kim Kardashian voor het eerst na bevalling gekiekt

Kim Kardashian is twee maanden na de geboorte van haar dochter voor het eerst gefotografeerd. De realityster, die op 15 juni beviel van North West, bracht met haar dochter en vriend Kanye West een bezoekje aan een medische kliniek. Entertainmentwebsite TMZ plaatste de foto's van het gezinnetje.

Van North heeft het publiek nog steeds geen glimp opgevangen. Het meisje werd woensdag vervoerd in een Maxi-Cosi, die bedekt was met een witte doek. Volgens geruchten zijn Kim en Kanye niet van plan foto's van hun dochter te verkopen aan de bladen. In plaats daarvan zouden ze binnenkort, à la Beyoncé en Jay-Z, via social media foto's van hun eerste spruit delen.

Sinds de geboorte houdt de 32-jarige Kim zich verscholen in het huis van haar moeder. Ingewijden fluisteren dat de realityster pas in de openbaarheid wil treden als ze haar zwangerschapskilo's kwijt is. Of dat een beetje lukt, is op de foto's die woensdag zijn genomen moeilijk te zien. Kim draagt een wijde spijkerbloes en verbergt haar befaamde achterwerk onder een om haar middel geknoopte trui.

Kim en Kanye gingen niet alleen met North naar de dokter, ook namen ze een nanny mee. Over de verzorging van 'Nori' doen tal van verhalen de ronde. Zo zou Kanye weigeren luiers te verschonen en zou de rapper de verzorging van zijn dochter zo veel mogelijk overlaten aan Kim.

Met kort rokje goedkoop taxiritje

Werken als taxichauffeur wordt in Brentwood Borough Council straks wellicht stukken aantrekkelijker. In de gemeenteraad gaan stemmen op om vrouwen met een kort rokje of een extreem diep decolleté een flinke korting aan te bieden op een taxiritje.

In het stadje in Essex gaan de vrouwen liefst schaarsgekleed over straat. Velen hebben daar uiteraard geen probleem mee. De sexy vrouwtjes trekken echter ook veel geile mannetjes aan die hen aanranden.

Om aanrandingen de kop in te drukken, is er nu een proefballonnetje gelanceerd in de gemeenteraad. Om te voorkomen dat de schaarsgeklede sletjes 's nachts alleen over straat moeten, zouden ze extra korting moeten krijgen als ze met de taxi gaan. De gemeente beraadt zich nu over het plan.

Bestel nu en ontvang de One in 2019

Laatst schreef ik een blog over dat we met zijn allen niet zo moeten zeiken op de Xbox One, ze draaiden tenslotte toch alles terug wat slecht was, en zeiken op iets is zo veel makkelijker dan iets positiefs benaderen. Ik wil mij vandaag distantiëren van mijn eigen blog, doe alsof het geschreven is door mijn Mexicaanse neef. Want wat hebben we gister weer gelachen hé, met de uitstel? Zelfs ik heb genoten.

Documenten Schindler leveren 77 mille op

De veiling van enkele documenten van de Duitse industrieel Oskar Schindler heeft iets meer dan honderdduizend dollar, bijna 77 duizend euro, opgeleverd. Dat meldt veilinghuis RR Auction, dat een opbrengst van rond de vijftigduizend euro had verwacht.

Schindler redde tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend joden die in zijn fabrieken werkten. Het verhaal werd in 1993 verfilmd in Stevens Spielbergs Schindler's List.

De veiling betrof onder meer een brief die de weg vrijmaakte voor de redding. In de brief, gedateerd op 22 augustus 1944, geeft Schindler toestemming om zijn emaillefabriek vanuit het Poolse Krakau te verhuizen naar een plaats in het huidige Tsjechië. Op de brief staat een stempel van Schindlers fabriek en zijn handtekening.

Landmijn doodt zes Cambodjaanse boeren

Zes boeren zijn in het noorden van Cambodja om het leven gekomen door een landmijn. Ze reden met een trekker over het explosief toen ze na het planten van rijst naar huis terugkeerden. Een zevende man raakte levensgevaarlijk gewond.

Het ongeluk deed zich woensdag voor in de provincie Preah Vihear. In het gebied werd in de jaren tachtig en negentig hevig gevochten tussen regeringstroepen en de Rode Khmer. Volgens de autoriteiten liggen her en der in Cambodja nog tussen de vier en zes miljoen landmijnen en niet-ontplofte bommen en granaten, die elk jaar nog zo'n tweehonderd mensen doden of verwonden.

Tiësto niet langer 's werelds best verdienende dj

Tiësto is niet langer de best betaalde dj ter wereld. De Nederlander verdiende vorig jaar zo'n 32 miljoen dollar, rekende het Amerikaanse zakenblad Forbes uit. Daarmee legt Tiësto het af tegen de Schot Calvin Harris, die 46 miljoen dollar bij elkaar harkte.

Tijs Verwest, beter bekend als Tiësto, voerde het lijstje van Forbes vorig jaar nog aan. Toch heeft Verwest geen klagen, volgens het zakenblad verdiende hij het afgelopen jaar tien miljoen dollar meer dan het voorgaande jaar. "In Amerika is dance booming", vertelt Tiësto aan Forbes.

Dat merkt ook Harris, die scoorde met nummers met Rihanna en Ellie Goulding. "De vlucht die dancemuziek de laatste drie jaar heeft gemaakt is astronomisch. Ik had het geluk dat ik op het juiste moment op de juiste plek was."

Harris en Tiësto blijven grote namen voor als David Guetta, die met dertig miljoen op de derde plek staat, en Swedish House Mafia. Het Zweedse trio, dat in maart zijn laatste optreden verzorgde, verdiende volgens Forbes 25 miljoen dollar. Deadmau5 maakt de top vijf compleet, hij mocht het afgelopen jaar 21 miljoen dollar bijschrijven op zijn bankrekening.

Tiësto is niet de enige Nederlander die zich tot de tien best betaalde dj's ter wereld mag rekenen. Afrojack staat dit jaar op de zevende plek met achttien miljoen dollar. Vorig jaar stond Nick van de Wall met negen miljoen op de negende plek. Afrojack blijft Armin van Buuren net voor, hij verdiende het afgelopen jaar zeventien miljoen dollar en staat op de achtste plaats.

Forbes publiceert geregeld lijstjes over de inkomsten van sterren. Voor de lijst met best betaalde dj's gebruikte het zakenblad onder meer gegevens van concertorganisatoren. Ook wordt muziek- en merchandiseverkoop meegerekend. Verder raadpleegt Forbes promotors, managers, advocaten en in sommige gevallen de artiesten zelf.

Mogelijk gijzeling in Drenthe

In het Drentse Valthermond heeft donderdagochtend mogelijk een gijzeling plaatsgevonden. Wat zich precies heeft afgespeeld in de woning aan het Noorderdiep kan een woordvoerder van de politie nog niet zeggen. Twee personen zijn aangehouden.

De melding van het incident kwam rond 10.00 uur binnen. De politie rukte massaal uit. Rond 11.30 uur ging de politie de woning binnen. Een kwartier later was de situatie onder controle, meldt de woordvoerder.

Valthermond ligt iets ten noorden van Emmen.

[WK] Felix als snelste naar halve finale 200 meter

De Amerikaanse Allyson Felix heeft zich op het WK atletiek in Moskou eenvoudig geplaatst voor de halve finale op de 200 meter. De winnares van olympisch goud en drievoudig wereldkampioene zette in de series met 22,59 seconden de snelste tijd neer. De halve finale wordt donderdagavond gelopen, de medailles worden een dag later verdeeld.

Shelly-Ann Fraser uit Jamaica is nog in de race voor de 'dubbel'. De wereldkampioene op de 100 meter ging met een tijd van 22,78 seconden als zesde naar de halve finale. Bij de Olympische Spelen van Londen sleepte ze vorig jaar op de 200 meter een zilveren medaille in de wacht, na eerder de 100 meter gewonnen te hebben.

Voor speerwerper Keshorn Walcott is het WK uitgelopen op een deceptie. De olympisch kampioen uit Trinidad en Tobago kwam niet verder dan een afstand van 79,03 meter en liep daarmee de finale ruimschoots mis. De Fin Tero Pitkämäki kwam met 84,39 meter in de kwalificaties het best voor de dag.

Judoka Verhagen mist WK

Sanne Verhagen, judoka in de cateogie tot 57 kilogram, moet de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro laten schieten. De Brabantse die haar debuut zou maken heeft een buitenband van haar knie ingescheurd. Door deze blessure is ze zes tot acht weken uit de running. 

Bondscoach Marjolein van Unen: "Sanne stond er ontzettend goed voor met het oog op de WK. Dan is het extra zuur dat ze anderhalve week voor het toernooi deze blessure oploopt." Carla Grol, zusje van Henk Grol, is aangewezen als vervanger van Verhagen. Nu krijgt Grol de kans om haar debuut te maken op het WK. 

Darren Aronofsky zet zinnen op spionagethriller

Darron Aronofsky is nog maar net klaar met het regisseren van de bijbelfilm Noah maar wil al weer verder met een volgend project. De maker van onder meer The Wrestler en Black Swan heeft zijn zinnen gezet op een verfilming van een boek van Jason Matthews: Red Sparrow.

Dit boek kwam in juni uit maar reeds in april boden meerdere filmstudio's al hevig tegen elkaar op om de rechten te vergaren. Uiteindelijk ging 20th Century Fox er met de rechten vandoor, naar verluidt voor een miljoenenbedrag.

Red Sparrow speelt zich af in het hedendaagse Rusland, waar de geheim agente Dominika Egorova tegen haar zin wordt gerekruteerd als 'spreeuw', een verleidster die doelwitten hun informatie moet zien te ontvreemden. Hierbij komt ze in aanraking met Nathaniel Nash, een verleidelijke CIA-agent die bezig is met een van de grootste infiltraties van de Russische geheime dienst. Hun gezamelijke doorzettingsvermogen, tweestrijd en passie zetten niet alleen hun persoonlijke loyaliteit op scherp maar brengen ook de veiligheid van de Verenigde Staten en Rusland in gevaar.

[Darts] Wereldrecord gooiafstand bullseye

Australiërs Simon Whitlock en Paul Nicholson hebben een wereldrecord op hun naam geschreven door de bullseye vanaf de langste afstand ooit te raken. Het gebeurde op een challenge toernooi in Melbourne waar er om het record werd gestreden. Het toernooi geld als opwarmer voor de Sydney Darts Masters.

Het record stond op naam van voormalig cricket speler Andrew Flinthoff die de roos vanaf 5.05 meter wist te raken. The Wizard verbrak het record in slechts vier minuten door de bullseye vanaf een afstand van 5.235 meter te raken. Landgenoot Paul Nicholson kreeg het kunststukje ook voor elkaar, waardoor de mannen het nieuwe record moeten delen.

"Het wereldrecord staat op mijn naam en daar ben ik heel trots op", geeft een dolblije Whitlock aan. "Er was enige druk, het was dus mooi om het record van Freddie in zo'n snelle tijd te verbreken. Ik ben ook blij dat ik het record met topspeler en vriend Paul Nicholson kan delen. Ik moest mijn techniek beheersen en de lat hoog leggen. Het is cool dat er een record op jouw naam staat en het is geweldig om het in Australië behaald te hebben."

De Sydney Darts Masters wordt van 29 tot en met 31 augustus in het Luna Park gespeeld. Phil Taylor, Michael van Gerwen, Adrian Lewis, James Wade, Simon Whitlock, Andy Hamilton, Wes Newton en Raymond van Barneveld zullen ook van de partij zijn. Zij worden vergezeld door de top drie van de DPA ranglijst, drie gekwalificeerden uit het organiserend land, Paul Nicholson en Warren Parry.

Wereldrecord voor Australiers
Wereldrecord voor The Wizard en The Asset

Geblesseerde Tsonga niet naar US Open

Jo-Wilfried Tsonga doet niet mee aan de US Open. De Franse tennisser is onvoldoende hersteld van de knieblessure die hij anderhalve maand geleden opliep tijdens Wimbledon, laat hij donderdag weten in een interview met L'Équipe. Het laatste grandslamtoernooi van het jaar begint op 26 augustus.

Tsonga voelt weliswaar dat het met zijn knie de goede kant opgaat, maar wil geen enkel risico nemen. "Het zou dom zijn om daarheen te gaan, wetende dat ik geen kans heb omdat ik niet goed genoeg ben voorbereid", toont de nummer acht van de wereld zich realistisch. "Om daar hooguit een, twee of drie wedstrijdjes te winnen, is niet interessant voor me."

In 2011 leverde Tsonga met het bereiken van de kwartfinale zijn tot nu toe beste prestatie op de US Open. Vorig strandde hij in New York al in de tweede ronde.

Man wordt brak wakker op containerschip

Toen de Chinees Jiang Wu wakker werd na een avondje stappen, bevond hij zich in een onbekende omgeving.

Na het stappen was Wu namelijk teruggelopen naar zijn Bed & Breakfast in Qingdao (Oost-China). Bij het ontwaken bleek het zich echter niet om zijn Bed & Breakfast te gaan, maar om een containerschip.  Gelukkig had Wu een telefoon bij zich, waarmee hij de lokale politie wist te bereiken. De man mag van geluk spreken: als hij een uurtje langer had geslapen, zou  hij onderweg geweest zijn richting Amerika voor een reis van twee weken.

Het koste de politie nog flink wat moeite om de man te vinden. De man wist immers niet in welke van de duizenden containers hij zich bevond. Uiteindelijk werd de man op ruim 18 meter hoogte gevonden.

Plants vs Zombies 2 gereleased op iOS

Na een vertraging is het dan zo ver: Plants vs Zombies 2, de opvolger van het populaire Plants vs Zombies is beschikbaar. De iOS-versie is vanaf nu gratis te downloaden uit de Store. De andere platformen zullen vast snel volgen.

Als je de game niet kent: zombies veroveren je achtertuin en jij moet ze stoppen voordat ze je huis binnendringen en je hersenen opeten. Dit doe je door allerlei plantjes in je tuin te zetten die de verschillende zombies aanvallen of zonnekracht genereren, zodat je meer plantjes kunt zetten om de golven zombies te verslaan. In Plants vs Zombies 2 gaat dit verder dan je achtertuin en ga je op reis in de tijd.

BRAINZ!

Falkenburg op huurbasis naar Go Ahead

Erik Falkenburg speelt de rest van het seizoen voor Go Ahead Eagles. De 25-jarige middenvelder wordt door de promovendus gehuurd van AZ. Falkenburg, die in Alkmaar nog een contract heeft tot medio volgend jaar, stond eerder ook in de belangstelling van NAC Breda en ADO Den Haag.

Falkenburg speelt sinds 2010 voor AZ, maar wist er nooit uit te groeien tot een vaste waarde. Het afgelopen halfjaar werd de Leidenaar al uitgeleend aan N.E.C. Nijmegen. In totaal kwam de oud-Spartaan in Alkmaar tot 44 wedstrijden. Daarin scoorde hij tien keer.

FOK!filmtip van de dag: Rampage (1963)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Rampage 1

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag weer voor een ware klassieker uit 1963. Op BBC2 is om 13.00 uur de avonturenfilm Rampage van regisseur Phil Karlson te zien. Een Berlijnse dierentuin huurt twee jagers in om op jacht te gaan naar een tweetal tijgers en een zeldzame wilde kat in Maleisië. De oudere en arrogante Britse jager Otto Abbot (Jack Hawkins) neemt echter zijn losbandige vriendin Anna (Elsa Martinelli) mee en als deze een oogje krijgt op de Amerikaanse grootwildjager Harry Stanton (Robert Mitchum) begint de ellende pas echt.

Rampage 2

Rampage is een heerlijk ouderwets aandoende avonturenfilm, gebaseerd op een boek van schrijver Alan Caillou. Regisseur Phil Karlson zorgde eerder voor de doorbraak van actrice Marilyn Monroe (Ladies of the Chorus - 1948) en zou daarna films maken met onder meer John Payne, Elvis Presley (Kid Galahad - 1962) en Dean Martin (The Silencers - 1966). Daarnaast kent de film uitstekende muziek van niemand minder dan Elmer Bernstein, die ook naam maakte met films zoals Cat-Women of the Moon (1953), The Ten Commandments (1956), The Magnificent Seven (1960) en een stuk of 240 andere films.

Rampage 3

Meer films zien? Vanavond staan op Rtl7 een tweetal films met Wesley Snipes gepland. Zo zien we om 20.30 uur de film Drop Zone van regisseur John Badham en is om 22.35 uur de film Blade II te zien. Geen Oscars-materiaal maar zeker leuk genoeg voor een fijn filmavondje, als je jezelf een beetje door de reclameblokken weet heen te bijten.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Ten Dam tot 2015 bij Belkin

Laurens ten Dam zal ook de komende twee seizoenen fietsen voor Belkin. De 32-jarige wielrenner is het eens geworden over een contractverlenging bij de Nederlandse ProTour-formatie. Hij stond ook in de belangstelling van enkele andere teams.

Ten Dam werd in de afgelopen Tour de France dertiende nadat hij tot enkele dagen voor het einde in de top tien gestaan heeft. De Nederlander is blij met de contractverlenging en de toezegging dat hij in grote rondes zijn gang kan gaan. "Ik heb me hier goed ontwikkeld en ben blij met de kansen die ik heb gekregen en krijg. Eerlijk gezegd zag ik geen reden om te vertrekken. Met dit contract kan ik nog zeker twee jaar op hoog niveau koersen. De grote rondes zijn mijn ding en daar blijf ik mij op concentreren."

De eerste grote ronde die Ten Dam zal rijden is de Vuelta a España die op 24 augustus van start gaat in Vilanova de Arousa. Ook de nummer zes van de Tour, teamgenoot Bauke Mollema, zal daar aan de start staan. Ten Dam rijdt ter voorbereiding op de Vuelta in Noorwegen de Tour des Fjords.

Trailer voor Romero-documentaire Birth of the Living Dead

De afgelopen jaren werden ons al meerdere malen documentaires beloofd over de cineastische loopbaan van zombiefilm-grootmeester George A. Romero. Eerder zagen we al documentaires over zijn baanbrekende Dawn of the Dead, maar nu is er dus ook een trailer verschenen voor een documentaire, waarin we de totstandkoming van The Night of the Living Dead kunnen bekijken.

Birth of the Living Dead is gemaakt door Rob Kuhns en geeft een unieke blik achter de schermen van de legendarische horrorfilm. Zo krijgen we te zien hoe filmmaker Romero, samen met een zeer bont gezelschap van inwoners uit Pittsburgh (politieagenten, metaalarbeiders, leraren en huisvrouwen), op revolutionaire wijze een film wisten te maken die tot de dag van vandaag als een mijlpaal in de geschiedenis van het bewegende beeld wordt gezien. Naast de trailer verscheen er ook een poster voor de film.


If it doesn't scare you, you're already dead!

Djokovic en S. Williams verder in Cincinnati

Novak Djokovic is simpel doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi in Cincinnati. De wereldranglijstaanvoerder ondervond alleen de eerste set serieuze tegenstand van Juan Monaco uit Argentinië: 7-5 en 6-2. Ook de nummer een van de plaatsingslijst bij de vrouwen, Serena Williams, ging verder. Zij versloeg Eugenie Bouchard in drie sets: 4-6, 6-2 en 6-2.

Bij de mannen sneuvelde Richard Gasquet. De Fransman (8) moest zijn meerdere erkennen in thuisspeler John Isner: 7-6 (6) en 6-2. Milos Raonic (12), die vorige week de finale in Montreal bereikte, etaleerde zijn goede vorm door Janko Tipsarevic met 6-4 en 7-6 (4) te verslaan.

In het vrouwentoernooi maakten ook Sara Errani (6) en Angelique Kerber (9) geen fout. Zij versloegen respectievelijk qualifier Polona Hercog en Alisa Kleybanova. Voor Serena's zus Venus viel het doek. Williams was niet opgewassen tegen Elena Vesnina.

The World's End komt niet naar Nederland

Het derde deel in Edgar Wright's "Three flavors Cornetto Trilogy", The World's End, wordt niet in Nederland uitgebracht. Dit werd vorige week bekend toen de film, die gepland stond voor een release op 19 september, uit de schema's werd gehaald.

De film is een thematisch vervolg op Shaun of the Dead en Hot Fuzz, beiden comedy's met in de hoofdrollen onder andere Simon Pegg en Nick Frost. Zij doen ook weer mee in de derde film, samen met onder meer Martin Freeman, Paddy Considine en Eddie Marsan. The World's End vertelt het verhaal over een groep vrienden die elkaar jaren niet hebben gezien, maar door Peggs personage bijeen worden geroepen om een kroegentocht te ondernemen. Tijdens deze tocht, die moet eindigen in de pub The World's End, ondervindt de groep complicaties die niet van deze wereld zijn.

The World's End
The World's End

De film is uitgebreid gepromoot op internationaal georiënteerde evenementen als San Diego Comic-Con en London Comic-Con en draait sinds een kleine maand in het Verenigd Koninkrijk, waar de film op de tweede positie in de box office top 10 binnenkwam en na enkele weken uit de lijst zakte. De release in de Verenigde Staten is volgende week.

Hoewel The World's End onderdeel is van een bij fans populaire trilogie en niet onsuccesvol was in het Verenigd Koninkrijk, zijn de verwachtingen voor de Nederlandse markt te laag voor een release in ons land. Wanneer gevraagd om een reactie, verklaart Universal Pictures International Netherlands dat niet verwacht wordt dat de film in Nederland haar commerciële doelstellingen kan halen en daarom is besloten deze film niet uit te brengen. Fans van de trilogie zullen daarom moeten uitwijken naar het buitenland of moeten wachten op de dvd-release.

Armin van Buuren en Frank de Boer in College Tour

Armin van Buuren en Frank de Boer worden aan de tand gevoeld in College Tour. Presentator Twan Huys maakte de eerste twee namen van een nieuw seizoen van het interviewprogramma donderdagochtend bekend op 3FM.

Het interview met Van Buuren vindt plaats in de Pieterskerk in Leiden, zijn geboortestad. "Een geweldige zaal met een superakoestiek", vindt Huys, die hoopt dat de dj dan ook iets van wil laten horen van zijn muziek. "We zullen alles klaarzetten en dan zien we wel wat er gebeurt."

De beoogde locatie voor de aflevering met De Boer is de Amsterdam Arena. "Dat is zijn grasmat, dus daar moet het gebeuren", zegt Huys over de oud-voetballer en huidige Ajax-coach. College Tour is momenteel 'in onderhandeling' met het stadion.

De nieuwe reeks van het programma gaat 6 september van start.

Documenten Schindler leveren 77 mille op

De veiling van enkele documenten van de Duitse industrieel Oskar Schindler heeft iets meer dan honderdduizend dollar, bijna 77 duizend euro, opgeleverd. Dat meldt veilinghuis RR Auction, dat een opbrengst van rond de vijftigduizend euro had verwacht.

Schindler redde tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend joden die in zijn fabrieken werkten. Het verhaal werd in 1993 verfilmd in Stevens Spielbergs Schindler's List.

De veiling betrof onder meer een brief die de weg vrijmaakte voor de redding. In de brief, gedateerd op 22 augustus 1944, geeft Schindler toestemming om zijn emaillefabriek vanuit het Poolse Krakau te verhuizen naar een plaats in het huidige Tsjechië. Op de brief staat een stempel van Schindlers fabriek en zijn handtekening.

Justitie seponeert sarinzaak

Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft de zogenoemde sarinzaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Dat maakte het OM donderdag bekend.

De zaak hield rond Pasen de gemoederen flink bezig toen twee mannen (35 en 21 jaar) en twee vrouwen (53 en 33 jaar) werden opgepakt op verdenking van onder meer het in bezit hebben van het levensgevaarlijke zenuwgas sarin. Dat gebeurde toen een van hen ging graven in het buitengebied bij Amby, Maastricht. Volgens justitie dacht hij dat daar sarin in de grond verstopt was. De politie had via een undercoveragent een val opgezet die dichtsloeg zodra in Amby werd gegraven.

De verdachten waren in april al vrijgelaten. Er is nooit sarin gevonden.

Justitie seponeert sarinzaak
Justitie seponeert sarinzaak (Foto: ANP)

Bloederige beelden in trailer 300: Rise of an Empire

Warner Bros. Pictures en Legendary Pictures hebben een nieuwe internationale trailer uitgebracht voor 300: Rise of an Empire. De door Noam Murro geregisseerde film is het vervolg op de historische actiefilm 300 van Zack Snyder. Ook voor de tweede film in de reeks werd het scenario geschreven door Zack Snyder en Kurt Johnstad.

300: Rise of an Empire is gebaseerd op het stripverhaal Xerxes van Frank Miller en vervolgt het verhaal in dezelfde grafische stijl als het eerste deel. In 300: Rise of an Empire verplaatst het slagveld zich naar de zee wanneer de Griekse generaal Themistocles alle strijdkrachten bijeen probeert te krijgen voor een aanval die de afloop van de oorlog kan bepalen. Het resulteert in epische gevechten met de binnenvallende Persische troepen, onder leiding van de voormalige god Xerxes en Artemesia, de wraakzuchtige aanvoerder van het Persische leger.

Naast terugkerende personages zoals Xerxes (Rodrigo Santoro) en koningin Gorgo (Lena Headey) zien we ook nieuwkomers in de cast zoals Sullivan Stapleton (Animal Kingdom) als Themistocles, Eva Green (Sin City: A Dame to Kill For) als Artemisia, Callan Mulvey (Zero Dark Thirty) als Scyllias en Jack O'Connell (Skins) als Calisto. 300: Rise of an Empire draait vanaf 6 maart 2014 in de Nederlandse bioscopen.


It begins as a whisper... a promise...

Verkoopdaling nieuwe koopwoningen ten einde

De bodem op de huizenmarkt lijkt in zicht. Aan de daling in de verkoop van nieuwe koopwoningen lijkt na 5 jaar namelijk een einde te zijn gekomen

In de eerste 6 maanden van dit jaar verkochten projectontwikkelaars en bouwers 7000 nieuwe koopwoningen, nagenoeg evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde de NVB, Vereniging voor ontwikkelaars& bouwondernemers, donderdag.


Uit de gegevens die de organisatie verzamelde, blijkt ook dat de prijzen van de verkochte woningen stabiliseerden. "Goed nieuws", zegt NVB-directeur Nico Rietdijk, maar daarmee is de ellende niet over. "Het feit dat we alleen daar al blij mee zijn, geeft aan welke klappen onze sector heeft gekregen."

IKEA waarschuwt voor 'gevaarlijk' kinderbed

IKEA waarschuwt donderdag in advertenties in ochtendbladen voor onveilige kinderbedden. De metalen staaf tussen de zijsteun en het bed kan afbreken waardoor een scherpe rand kan ontstaan, aldus de Zweedse meubelgigant.

Het bedrijf zegt overigens nog geen meldingen te hebben ontvangen over mensen die gewond zijn geraakt. Om te voorkomen dat dat toch gebeurt, kunnen klanten een gratis reparatiesetje aanvragen.

Het gaat in deze kwestie om de bedden Kritter en Sniglar met een bepaalde datumstempel. Klanten die in het bezit zijn van dit typebed worden verzocht de datum te controleren op het hoofdeinde of de onderkant van het bed.

Ben Cramer: Nederland geen respect voor oude garde

Ben Cramer vindt dat het in Nederland slecht is gesteld met het respect voor artiesten van de oude stempel. De 66-jarige zanger besloot dan ook zijn recentste cd, een eerbetoon aan Frank Sinatra, in eigen beheer uit te geven.

"Veel mensen hebben geen idee wat ik nog meer heb gedaan. Dat komt mede doordat ze in Hilversum mijn nieuwe singles op de radio weigeren te draaien. Ook niet van veel generatiegenoten", stelt Cramer donderdag in De Telegraaf.

"Eigenlijk vind ik dat er in Nederland helemaal geen respect meer is voor de oude garde. Vandaar ook dat ik That's Life, de Sinatra-cd, in eigen beheer heb uitgegeven", zegt de zanger. "Als de radiostations mijn muziek niet draaien, dan regel ik het zelf wel."

Israël en Palestijnen gaan wekelijks onderhandelen

Israël en de Palestijnen gaan wekelijks vredesonderhandelingen voeren, afwisselend in Jeruzalem en Jericho. Dat zijn beiden zijden woensdagnacht overeengekomen nadat er gedurende vijf uur lang was onderhandeld. De Israëlische radio meldde dat het gesprek 'serieus' was geweest. Over het vredesberaad, het eerste in vijf jaar, werden verder geen mededelingen gedaan. De Israëlische regering gaf alleen een video vrij waarop te zien was dat de leiders van beide delegaties, de Israëlische minister Tzipi Livni en de Palestijn Saeb Erekat, elkaar de hand schudden bij het begin van de besprekingen. Voorafgaande aan het overleg zei Livni: "We hebben de plicht ons uiterste best te doen, voor Israël en Israëls waarden. Het wordt moeilijk en ingewikkeld, maar ik geef niet op." Komende week is de tweede overlegronde, dan in Jericho.

Zorgen vakorganisaties om gratis stagiaires

Vakorganisaties FNV Jong en CNV Jongeren maken zich zorgen om het grote aantal hoogopgeleide jongeren dat gratis stage loopt. Pas afgestudeerden die geen baan kunnen vinden proberen zo in de schijnwerpers van bedrijven te komen. De bonden spreken echter van een slechte zaak, zo stellen ze donderdag in Spits.

Uit onderzoek van Stageplaza blijkt dat ruim achttien procent van de hbo-stagiaires en zestien procent van de wo-stagiaires helemaal niets krijgt voor het werk wat zij doen. Een kwart van de betrokken bedrijven geeft aan ook niet van plan te zijn iets te geven.

"Jongeren nemen als laatste reddingsboei een stageplek aan, terwijl ze daar niet van rond kunnen komen en bieden een werkgever zo een zeer goedkope arbeidskracht", stelt voorzitter van FNV Jong Robert Coenmans in de krant.

Volgens Coenmans wordt op deze manier schijnwerkloosheid gecreëerd. "Als deze afgestudeerde jongeren dan ook nog eens geen vergoeding krijgen, moeten die bedrijven aangepakt worden."

Voorzitter Michiel Hietkamp van CNV Jongeren ziet de problemen groter worden. "Het is een race naar de bodem geworden. Al die hoogopgeleide jongeren die nu de arbeidsmarkt opstromen, weten dat ze aan de slag moeten blijven om nog kans te maken op werk. Dat doen ze dus ook massaal en dat drukt de prijzen."

Zelfmoord realityster Gia Allemand (29)

Realityster Gia Allemand is woensdag op 29-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in New Orleans. Ze werd maandag in kritieke toestand opgenomen na een zelfmoordpoging. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ had ze zich opgehangen.

Allemands vriend Ryan Anderson, een basketballer, vond haar maandag in haar huis en belde direct de hulpdiensten. Haar familie sprak toen van een 'serieuze spoedeisende medische gebeurtenis'. Woensdag overleed Allemand in bijzijn van haar moeder en van Anderson.

"Ze had zo'n geweldige invloed op mijn leven", laat Anderson in een verklaring weten. "Alles wat nu nog rest is het koesteren van de herinneringen die we samen hebben gemaakt."

Allemand kreeg in 2008 bekendheid toen ze werd uitgeroepen tot Miss Bikini-USA's Model of the Year. De laatste jaren speelde ze kleine rollen in films en televisieseries, maar ze was vooral bekend van haar deelname aan realityshows The Bachelor en Bachelor Pad.

Japan herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

In Japan is donderdag de 68e verjaardag van zijn overgave in de Tweede Wereldoorlog herdacht met sobere ceremonies. Politici bezochten het Yasukuni-monument ter ere van de 2,5 miljoen Japanners die tijdens de oorlog stierven.

Premier Shinzo Abe verscheen niet bij het monument. Hij vergezelde keizer Akihito naar een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers in een overdekt station. "Ik bid voor de wereldvrede en de algemene ontwikkeling van ons land", aldus Akihito. Bezoeken van premiers aan het monument hebben in het verleden de boosheid opgeroepen van China en Zuid-Korea. Japan heeft wel diverse malen excuses aangeboden voor oorlogsdaden maar dat heeft de wrok bij beide landen niet kunnen wegnemen. Bij een eigen herdenkingsbijeenkomst riep de Zuid-Koreaanse premier Park Geun-hye de Japanse leiders op 'moedig leiderschap' te tonen en 'de wonden uit het verleden te helen'.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken Hong Lei zei: "Wij roepen Japan op zijn plicht te doen en na te denken over hun invasie, zorgvuldig de relevante vragen te behandelen, en door concrete daden het vertrouwen van de Aziatische volkeren die slachtoffer waren, te herwinnen." de Japanse Premier Abe heeft onlangs te kennen gegeven de pacifistische grondwet van Japan te willen aanpassen en de krijgsmacht, die nu formeel alleen ter verdediging dient, nieuwe taken te geven. Hij deed dat op het moment dat de spanningen tussen Japan en China oplopen over het eigendom van een aantal onbewoonde eilandjes in de Chinese Zee.

In Zuid-Korea eist men nog steeds excuses van Japan voor het feit dat Zuid-Koreaanse vrouwen tijdens de oorlog als prostituees moesten werken voor het Japanse leger. Daarnaast zouden de families van de vrouwen financiële compensatie moeten krijgen. Abe noemde het 'normaal' dat mensen hun respect tonen voor degenen die voor Japan hebben gevochten. Hij gaf aan kabinetsleden niet te zullen verbieden het Yasukuni-monument te bezoeken. "Elk kabinetslid moet zijn eigen afweging maken, gebaseerd op zijn eigen overtuiging."

Geen gemier in trailer voor Antboy

Voor Edgar Wright's Ant Man zullen we nog moeten wachten tot eind 2015, maar voor eenieder die nu al zin heeft aan een film waarin de superkrachten van een mier een grote rol spelen, is er nu een trailer verschenen voor de Deense film Antboy.

Verwacht geen miljonair die 's nachts gemaskerd over de daken gaat, supersoldaten of ruimtewezens. In Antboy draait het namelijk allemaal om de 12-jarige Pelle Nøhrmann (Oscar Dietz), die gebeten wordt door een bijzondere mier en daarna transformeert in een superheld. De komische film is gebaseerd op de kinderboekenreeks van Kenneth Bøgh Andersen en zal binnenkort op het internationale filmfestival van Toronto haar vuurdoop krijgen.


Spannende trailer voor Deense film Antboy

Tennisster Bartoli kondigt afscheid aan

De Franse tennisster Marion Bartoli heeft onverwacht haar afscheid aangekondigd. Slechts enkele weken na haar winst op Wimbledon wordt haar de pijn van haar vele blessures te veel, zo stelde ze woensdag tijdens een emotionele persconferentie na een verloren partij in het masterstoernooi van Cincinnati.

"Mijn lichaam takelde af en ik kon door de pijn, de grote pijn, heen bijten tijdens Wimbledon. Dat was waarschijnlijk het laatste stukje wat ik nog over had", aldus de 28-jarige Franse. "Ik heb overal pijn al na drie kwartier of een uur spelen. Ik heb heel lang zo gespeeld, maar mijn lichaam kan het niet meer aan. Het is nu tijd om te stoppen."

Bartoli verloor woensdag in drie sets (3-6, 6-4 en 6-1) van de Roemeense Simona Halep. In juli won ze haar eerste grandslamtoernooi op Wimbledon door Sabine Lisicki met overtuigende cijfers te verslaan: 6-1 en 6-4. In 2007 stond ze ook al eens in de finale op het Londense gras. Toen verloor ze van Venus Williams.

Nog meer banen weg bij Telegraaf Media Groep

Bij de reorganisatie van de Telegraaf Media Groep (TMG) verdwijnen 350 extra banen. Het mediabedrijf wil nog dit jaar vijftig miljoen euro extra besparen. Dat heeft TMG donderdag bekendgemaakt. Eerder kondigde de eigenaar van onder meer De Telegraaf en Sky Radio een besparingsprogramma aan van zeventig miljoen euro en eveneens 350 arbeidsplaatsen in de periode 2012-2016.

TMG wil zijn landelijke merken verder uitbouwen. Het bedrijf noemt daarbij de verschillende katernen van De Telegraaf apart, waaronder De Financiële Telegraaf, Privé en Telesport. Bij de regionale en lokale merken zoekt TMG naar consolidatie.

Het beursgenoteerde bedrijf presenteerde donderdag ook de halfjaarcijfers. De omzet daalde in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar met 2,5 procent naar 274,8 miljoen euro. Het nettoresultaat nam toe van 9,1 miljoen naar 14,3 miljoen euro. TMG wist dalende advertentie-inkomsten op te vangen met kostenbesparingen.

Clips en featurettes voor Elysium

Om de trek in sci-fi thriller Elysium nog een beetje op te voeren heeft Universal Pictures een reeks featurettes over de film vrijgegeven, evenals een handjevol clips uit de film. De video's geven een beeld van de wereld in de film, de technologie en de cast.

In de eerste featurette wordt iets getoond over de technologie die gebruikt wordt in Elysium.

De tweede featurette vertelt iets over het ruimtestation Elysium en de tegenstellingen tot de overbevolkte aarde.

In de derde featurette zien we meer van agent Kruger, misschien wel de meer interessante figuur in de film.

De laatste featurette werpt een korte blik op enkele andere castleden.

De clips uit de film, tenslotte, tonen je diverse momenten uit de film en geven je een beeld van wat er te verwachten is voor wie Elysium wil gaan zien.

Elysium draait vanaf vandaag in de bioscopen; de film is 2D en te zien in IMAX en reguliere zalen. Naast Matt Damon doen ook William Finchter, Jodie Foster en Sharlto Copley mee. En als je meer wil lezen, check dan de FOK!review van Elysium.

Lage Vuursche deels op slot om uitvaart Friso

De gemeente Baarn sluit in verband met de uitvaart van prins Friso vrijdag enkele wegen af in het dorp Lage Vuursche. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

Een van de doorgaande wegen, de Hoge Vuurseweg, is van 08.00 tot 18.00 uur gesloten voor al het verkeer, met uitzondering van het bestemmingsverkeer. Ook de Slotlaan, de weg richting kasteel Drakensteyn, is tussen dezelfde tijden dicht. Langs de Hoge Vuurseweg is direct zicht op de begraafplaats en de Stulpkerk waar de uitvaart plaatsvindt.

Volgens een mededeling op de website van het Noorse koningshuis begint de uitvaart van Friso om 15.00 uur. De Rijksvoorlichtingsdienst wil dat niet bevestigen. De uitvaart vindt in de middag plaats, maar het precieze tijdstip is nog niet officieel vastgesteld.

Evacuatie gehandicapten na oververhitte serverkast

Een wooncomplex voor mensen met een verstandelijke beperking in het Brabantse Terheijden is woensdagnacht ontruimd na een brandmelding. Van brand bleek echter geen sprake, het ging om een 'oververhitte serverkast', meldt de brandweer.

Het ging om een wooncomplex aan de Zeggelaan van de Stichting Sovak. In totaal werden 21 mensen tijdelijk in een naastgelegen pand opgevangen. In overleg met de gemeente is elders onderdak geregeld.

Gamen vermindert misdaad met kwart

Computerspellen zouden de jeugdcriminaliteit in Noorwegen in de afgelopen tien jaar met maar liefst een kwart verminderd hebben. Dat laat het sociaal onderzoeksbureau Nova weten nadat eerder deze week de laatste misdaadstatistieken van het land werden gepubliceerd.

Noorwegen ziet een sterke daling van de jeugdcriminaliteit in de afgelopen tien jaar, volgens de vrijgegeven cijfers van deze week van Statistics Norway. Slechts 7,8 procent van de 15- tot 20-jarigen pleegden een strafbaar feit in 2011, vergeleken met 10,3 procent in 2002.

"Wat we zien is dat jongeren meer tijd achter hun schermen doorbrengen en dit verandert de toestand voor jeugdcriminaliteit", vertelt Anders Bakken, de hoofdonderzoeker van Nova. "Traditioneel stalen jongeren van winkels, en maakten dingen kapot. Vandaag de dag brengen jonge mensen meer tijd thuis door, alleen of met hun ouders, en dit alles bij elkaar heeft bijgedragen aan de daling van de jeugdcriminaliteit."

Hij zei dat zijn onderzoek nog andere resultaten liet zien: dalend alcohol-en drugsmisbruik onder jongeren, een betere deelname op school en betere relaties met hun ouders. "De jongeren die nu tieners zijn, zijn waarschijnlijk serieuzer dan eerdere generaties", zei hij.

De jeugd van tegenwoordig doet het dus nog zo gek niet. Tenminste, in Noorwegen.

'NS liet bestelling Fyra-treinen doorgaan'

Een week voordat de NS definitief de stekker uit de Fyra trok, bevestigde het spoorbedrijf nog aan fabrikant AnsaldoBreda dat alle bestelde treinen zouden worden afgenomen. De NS schreef in een brief aan de Italianen dat het akkoord ging met de aankoop van alle zestien Fyra's. Dat melden de NOS en De Telegraaf, die in het bezit zijn van de brief.

De NS reageerde in de brief op een bericht van AnsaldoBreda dat niets de afname van de treinen meer in de weg zou staan. Enkele 'systeemfouten' konden nog besproken worden in een latere ontmoeting, maar de Italianen wilden niet garanderen dat de problemen ook zouden worden verholpen.

De NS vond dat die zaken niet in de weg stonden van de definitieve aankoop. De problemen zouden in de loop van het project worden opgelost.

Een week later werden de V250-treinstellen echter van het spoor gehaald na problemen door sneeuwval. Meer dan de helft van de Fyra's viel uit of had vertraging. De NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS willen nu onder hun contract met de Italianen uit.

Dragon's Crown krijgt realeasedatum

Gameuitgever Namco Bandai heeft de definitieve releasedatum bekendgemaakt voor hun hack-and-slashgame Dragon's Crown. De game, die eigenlijk in de zomer zou uitkomen, ligt vanaf 11 oktober in de winkels.

De game staat misschien wel het meest bekend om de handgetekende artstyle. De twee vorige spellen van ontwikkelaar VanillaWare, Muramasa en Odin Sphere, werden goed ontvangen. De verwachtingen voor Dragon's Crown liggen hierdoor redelijk hoog.

Dragon's Crown komt uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

FOK! wat een weer...Vrij veel wolken

Mogge! Vandaag moeten we het doen met meer bewolking dan gisteren, maar de zon laat niet helemaal verstek gaan. Plaatselijk kan er wat lichte regen vallen en die kans is het grootst in het noordwesten. In eerste instantie schijnt in het zuiden en oosten de zon nog geregeld en loopt de temperatuur in eerste instantie nog vrij hoog op.

Later in de middag arriveert de bewolking dan ook in het oosten en dan klaart het juist in het zuidwesten weer wat op. In de zon wordt het ongeveer 23 graden, maar in de bewolking ligt het kwik rond een graad of 19. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind. De komende dagen is het licht wisselvallig weer. Er zijn sinds mijn weerbericht van gisteren nauwelijks tot geen veranderingen te zien in de modellen.

De maand augustus is nu halverwege en we zien dat er in een brede strook van Brabant naar Groningen toch redelijk wat neerslag is gevallen. In het westen daarentegen beginnen de neerslagtekorten nu echt flink op te lopen, want meer dan wat gespetter is er daar nog niet gevallen. Ook in Limburg is het deze maand vrij droog. Zo moet je als regenliefhebber maar weer flink op je tanden bijten, want ook voor de komende dagen zit er nauwelijks een echte bui aan te komen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Regenzo
Een flinke regenbui, maar de zon kondigt zijn aankomst alweer aan. Schitterend in beeld gebracht door Dumpiej vanuit het Groene Hart.

 

 

 

 

Flashback terug op console

Vroeger, toen de vissen nog liepen en poepen met lange oe werd geschreven was er een spel dat Flashback heette. En raadt eens, er komt heel binnenkort een rmake van het spel uit.

Flashback is een remake van de originele game uit 1992 dat nu gemaakt wordt door VectorCell. De studio werkt aan het spel onder leiding van de oorspronkelijke ontwerper, Paul Cuisset. Het spel was een side-scrolling platformer met een sci-fi plot, maar de remake wordt iets meer van deze tijd.

Flashback komt eerst uit met Xbox Live Summer of Arcade op 21 augustus, en wordt kort daarna verwacht op pc en PlayStation 3.

Toch tbs in hoger beroep Zeister brandmoord

Een vrouw heeft woensdag in hoger beroep twaalf jaar cel en tbs opgelegd gekregen in de zaak rond de Zeister brandmoord. De rechtbank in Utrecht legde Aryan R. eerder achttien jaar cel op. Het gerechtshof in Arnhem oordeelt anders dan de rechtbank dat de vrouw kampt met een stoornis.

De opgelegde straf komt overeen met de eis van de advocaat-generaal. Bij de rechtbank eiste het Openbaar Ministerie nog 23 jaar cel.

De rechtbank stelde in mei 2011 op basis van een rapport van het Pieter Baan Centrum dat de vrouw volledig toerekeningsvatbaar is. Tijdens het hoger beroep hebben vier deskundigen rapporten uitgebracht en zijn vijf rapporteurs tijdens een zitting gehoord. Het hof concludeert op basis daarvan dat de vrouw kampt met een stoornis, die zo ernstig is dat het onverantwoord is de vrouw na het uitzitten van haar straf onbehandeld te laten terugkeren in de maatschappij.

R. overgoot in december 2009 in Zeist Narges A. met benzine en stak haar vervolgens in brand. De verdachte heeft nooit aangegeven waarom ze dit heeft gedaan, hoewel er volgens het hof aanwijzingen zijn dat R. jaloers was op het slachtoffer.

Gerard Joling botst met politie tijdens opnames

Gerard Joling heeft het woensdagochtend aan de stok gehad met de politie. Tijdens opnames van een tv-reclame in Utrecht, waarbij ook Jort Kelder betrokken was, bleek dat niet overal toestemming voor was geregeld.

Volgens een woordvoerder van de politie was de gemeente 'van mening dat bepaalde dingen niet mochten'. "Het klopt dat er iets is gebeurd op de locatie en de regisseur is meegenomen. Meer weet ik niet", laat Jolings management weten. De gemeente Utrecht zelf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

"O, o, dit gaat niet helemaal goed!", twitterde Joling. "Regisseur meegenomen naar het politiebureau voor verhoor." De zanger en Kelder namen woensdag in Utrecht en Amsterdam een spotje op voor een autoverhuurbedrijf.

Het is niet voor het eerst dat de politie de opnamen van een reclame van Joling 'verstoort'. Eind 2009 leek de zanger te zijn opgepakt toen een filmpje opdook waarop Joling werd geboeid en afgevoerd. Zijn management zei niets te weten van het voorval. Uiteindelijk bleek dat de agenten acteurs waren, die net als Joling reclame maakte voor een sausfabrikant.

Geen ruimte voor lift in 200 meter hoog gebouw

De toekomstige bewoners van een appartementencomplex in het Spaanse Benidorm kunnen het beste alvast gaan trainen voordat ze hun nieuwe woning eind dit jaar zullen betreden. Door een blunder is er in het gebouw geen ruimte voor een werkende lift.

Het InTempo appartementencomplex was ontworpen om symbool te staan voor hoop en voorspoed en om de wereld te laten zien dat de stad de economische crisis te boven was gekomen. Om dit nog eens te benadrukken werd het ontwerp aangepast van de originele 20 verdiepingen naar 47 verdiepingen.

Er werd echter geen rekening gehouden met een grotere lift die nodig is voor het hogere gebouw. Nu de bouw voor 94 procent is afgerond komt men tot de ontdekking dat er geen ruimte is voor de grotere motor die is vereist.

De enige oplossing die overblijft is liften aan de buitenkant van het gebouw, zoals ook het Bonaventure Hotel in Los Angeles dat heeft. Dit brengt echter een behoorlijk prijskaartje met zich mee. Het is een enorme tegenvaller voor de projectontwikkelaars, die naast dit incident, ook al te kampen hebben gehad met grote financiële problemen.

Belgenboete mop

Een groot aantal Belgen keek raar op toen zij een verzoek kregen tot het binnen acht dagen betalen van een boete van nul euro aan het Belgische equivalent van ons CJIB, de federale overheidsdienst Financiën(FOD), zo beweert De Standaard van het Franstalige Sudpresse vernomen te hebben.

De brief die verder wel de gebruikelijke bedreigingen bevatte als loonbeslag en auto inpikken, kwam tot stand door gepruts van een medewerker van de FOD aan het automatische boetesysteem.

De FOD heeft zich hiermee voor 6.500 euro aan tijd, papier, enveloppen en postzegels in de vingers gesneden. Een woordvoerder van de dienst stelde de Belgen nadien gerust met de mededeling dat er geen vervolg of vervolging volgt op de brief. De belgen behoeven verder simpelweg niets te doen met de brief en de FOD heeft ook excuus voor het ongemak aangeboden.

[WK Kwalificatie] Rusland verliest bij Noord-Ierland

Rusland heeft in de WK-kwalificatiereeks een dure nederlaag geleden. De ploeg van Fabio Capello ging woensdag met 1-0 onderuit bij Noord-Ierland. Martin Paterson maakte twee minuten voor rust de enige goal van de wedstrijd.

Ondanks de tweede 1-0 nederlaag op rij hebben de Russen in groep F nog altijd de minste verliespunten. Rusland verzamelde twaalf punten uit zes duels. Koploper Portugal pakte twee punten meer, maar speelde ook een wedstrijd meer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.