Moslimbroeders de straat op voor Dag van Woede

Tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn vrijdag in Caïro en in andere steden in Egypte de straat opgegaan in weerwil van de noodtoestand die de autoriteiten hebben afgekondigd. Bij een viaduct in Caïro was geweervuur te horen en op verschillende plaatsen in het land wordt gevochten. Volgens de staatstelevisie is een agent doodgeschoten.

De Moslimbroeders trokken na het vrijdaggebed massaal de steden in en gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Broederschap voor een 'Dag van Woede'. De ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi liep woensdag uit op een bloedbad. Zeker 638 mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond. Morsi's aanhangers eisen al weken dat hun president opnieuw wordt aangesteld.

De eerste gevechten braken uit bij het ministerie van buitenlandse zaken in Caïro, waar twee groepen mensen elkaar bekogelden met stenen en flessen. Het was niet meteen duidelijk wie het met wie aan de stok had.

De staatstelevisie zond beelden uit van het viaduct in Caïro dat naar het Ramsesplein leidt, waarop een man met een automatisch geweer te zien was. Een verslaggever van Associated Press zag in ieder geval één betoger met een schotwond in zijn been. In Alexandrië en in de noordelijke stad Tanta braken gevechten uit tussen de politie en aanhangers van de Moslimbroederschap. Bij een controlepost even buiten Caïro raakten twee agenten gewond.

Op het spoor tussen Alexandrië en de westelijke provincie Marsa Matrouh werden explosieven tot ontploffing gebracht, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. De explosie had geen gewonden tot gevolg en er raakten ook geen treinen beschadigd.

De veiligheidsdiensten zijn vrijdag massaal op de been. Grote pleinen in Caïro, waaronder het Tahrirplein, zijn afgesloten met pantservoertuigen en op belangrijke kruispunten staan militairen geposteerd met machinegeweren. De Broederschap heeft mensen opgeroepen naar het Ramsesplein te trekken. De regering liet donderdag weten dat de veiligheidsdiensten toestemming hebben dodelijk geweld te gebruiken tegen betogers die de politie en overheidsgebouwen aanvallen.

De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke vleugel van de Moslimbroederschap, liet vrijdag in een verklaring weten niet in te zullen binden en zei 'dat de beweging mensen blijft mobiliseren om de straat op te gaan, zonder hun toevlucht te zoeken tot geweld of vandalisme'. "De strijd om deze onwettige regering omver te werpen is een plicht. Een islamitische, nationale, morele en menselijke plicht waar we niet voor zullen vluchten totdat gerechtigheid en vrijheid zegevieren en totdat de onderdrukking is overwonnen."