Plantagenets vechten herbegrafenis Richard III aan

Hij mag dan al honderden jaren dood zijn, maar de Engelse koning Richard III, wiens resten onlangs werden opgegraven, kan vooralsnog niet opnieuw te ruste worden gelegd. Het Britse hooggerechtshof heeft vrijdag een groep nazaten van de koning toestemming gegeven om de plannen voor de herbegraving in Leicester aan te vechten.

De botten van Richard III, koning van Engeland van 1452 tot 1485, werden vorig jaar onder een parkeerplaats in Leicester gevonden. De regering had Leicester Cathedral al toestemming gegeven de koning opnieuw ter aarde te bestellen, maar Richards afstammelingen, die zich de Plantagenet Alliance noemen, willen dat de botten worden herbegraven in het Noord-Engelse York. Zo zou Richard, de laatste koning van het Huis York, het gewild hebben, aldus de Plantagenets.

De rechter zei wel te hopen dat de twee partijen er snel uitkomen. "In mijn ogen is het onbetamelijk en onstichtelijk om een gerechtelijke strijd aan te gaan over dit koninklijk stoffelijk overschot", zei de rechter. Hij riep de twee partijen op 'een (gerechtelijke) Tweede Rozenoorlog te vermijden'.

Richard III sneuvelde tijdens tijdens de Slag bij Bosworth in 1485.