Reizen Egypte geschrapt, vakantiegangers opgehaald

anoniem_22072019025900

De reisorganisaties Neckermann reizen, Corendon en TUI Nederland schrappen reizen naar Egypte. Corendon haalt ook een kleine honderd Nederlanders voortijdig terug van hun vakantie.

Een woordvoerder van Neckermann reizen laat vrijdagavond weten tot de beslissing te zijn gekomen vanwege het aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Corendon haalt woensdag een kleine tweehonderd mensen op uit Egypte. Ongeveer de helft daarvan zou eigenlijk nog een paar dagen langer blijven, laat directeur van de Nederlandse tak Atilay Uslu weten. "We werden gek gebeld door klanten." De dagen die reizigers niet hebben kunnen genieten van hun vakantie, gaat Corendon vergoeden. Zaterdag worden ook circa vierhonderd reizigers met twee toestellen opgehaald, maar voor hun was de vakantie al voorbij.

Uslu meldt verder dat Corendon alle reizen naar Egypte tot 12 oktober heeft geschrapt. In totaal gaat het hierbij om de vakantie van zo'n 4500 mensen. Zij krijgen maandag hun geld terug. "En als ze willen, kunnen ze bij ons een nieuwe vakantie boeken."

Neckermann evacueert geen klanten uit Egypte. "Toen wij dat deden rond de val van Mubarak, gaven mensen aan dat ze eigenlijk hadden willen blijven." Neckermann laat medewerkers in Hurghada en Sharm-el-Sheikh de situatie in de gaten houden. "Die zeggen dat er niets aan de hand is daar."

Bij de reizen die Neckermann niet door laat gaan, gaat het om vakanties tot en met 31 augustus. Voor een kleine 1600 reizigers wordt de vakantie omgeboekt naar een andere bestemming of wordt de reis geannuleerd. "Wij volgen daarmee reisorganisaties in ons omringende landen. Sommige daarvan hebben zelfs tot 15 september alle reizen geschrapt, maar wij doen het iets gefaseerder. Een paar dagen voor 31 augustus gaan we kijken hoe we het verder aan gaan pakken."

TUI Nederland, waar Arke, Kras en Holland International onder vallen, heeft de vluchten die zaterdag en zondag zouden vertrekken geschrapt. De circa 360 gedupeerde klanten kunnen hun geld terugkrijgen of een andere vakantie boeken. Zaterdag beslist TUI of maandag weer wordt gevlogen. Ook TUI evacueert geen klanten, maar haalt wel reizigers voor wie de vakantie voorbij is op door lege vliegtuigen naar Egypte te sturen.

De woordvoerder van TUI geeft verder aan het reisadvies van Buitenlandse Zaken niet helder te vinden. In het advies staat eerst dat alle reizen naar Egypte met een andere bestemming dan de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden en dat Nederlanders wordt geadviseerd te overwegen of hun verblijf nog langer noodzakelijk is. In de alinea daaronder wordt echter aangegeven dat gelet op de onzekere veiligheidssituatie niet-essentiële reizen naar de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden. "Mensen gaan naar die hotelresorts voor een vakantie. Dat zijn dus niet-essentiële reizen. Voor ons is het onbegrijpelijk dat het is aangepast, en al helemaal op deze manier."