'NSA ging geregeld boekje te buiten'

Redactie

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft sinds 2008 duizenden keren de privacywetgeving overtreden en is geregeld zijn bevoegdheden te buiten gegaan. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post onder andere op basis van een intern rapport van de NSA en documenten die zijn onthuld door klokkenluider Edward Snowden.

De meeste overtredingen betreffen het onbevoegd nagaan van de gangen van Amerikanen of buitenlanders in de Verenigde Staten. In beide gevallen zijn daar in de wet beperkingen aan gesteld. De overtredingen variëren van zware overtredingen tot typefouten waardoor per ongeluk e-mails en telefoongesprekken werden afgetapt.

In het NSA-rapport, dat stamt uit 2012, worden 2776 incidenten gemeld, die de twaalf maanden daarvoor plaatshadden. Het gaat om het onbevoegd verzamelen, opslaan en inzien van communicatie. Het ernstigste incident betrof het gebruik van gegevens van meer dan drieduizend Amerikanen, zonder dat daar toestemming voor was.

In een verklaring schrijft John DeLong, directeur compliance van de NSA, dat al het mogelijke wordt gedaan om overtredingen te voorkomen. "We willen dat mensen het melden als ze een fout hebben gemaakt, of zelfs als ze menen dat een activiteit van de NSA niet in lijn is met de regels. De NSA, net als alle andere organisaties die aan regels gebonden zijn, heeft een 'hotline' waar mensen melding kunnen maken. (....) We nemen iedere melding serieus, onderzoeken de kwestie, we kijken voortdurend naar trends en pakken deze aan. Dit maakt allemaal deel uit van de interne controle van de NSA."