'Reizen Egypte zonder kosten omboeken'

Toeristen die willen afzien van hun vakantie in Egypte zouden deze kosteloos moeten kunnen omboeken, ook als het reisadvies niet wordt aangescherpt. Het kabinet moet dit bespreken met de reisbranche, blijkt vrijdag uit Kamervragen van Henk Krol (50Plus) aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Krol verbaast zich erover dat Duitsland inmiddels wel een negatief reisadvies voor het hele land heeft uitgevaardigd, maar Nederland nog niet. Timmermans zei eerder dat toeristen nog veilig naar de resorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba kunnen reizen. Wel moeten ze het nieuws goed in de gaten houden.

Krol wil weten waarom Nederland afwijkt van de lijn van Duitsland en of het niet beter is om in dit soort gevallen in EU-verband met een gezamenlijk reisadvies te komen. Niettemin vindt hij dat toeristen die niet naar het land willen hun reis kosteloos moeten kunnen omboeken.

"Is er voor uw ministerie een tussenweg bespreekbaar (met de reis- en verzekeringsbranche) waarbij het advies blijft dat reizen mogelijk is, maar dat er wel kosteloos omgeboekt kan worden?", vraagt de 50Plus-politicus. Timmermans zei vrijdag na de ministerraad dat het reisadvies opnieuw wordt bezien. Mogelijk wordt daar later op de dag meer over bekendgemaakt.