'Niet weer miljarden in economie'

Redactie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) tempert de verwachtingen over het pakket aan maatregelen dat het kabinet op Prinsjesdag presenteert om de economie een impuls te geven en de oplopende werkloosheid te bestrijden. Dat bleek vrijdag na afloop van de eerste ministerraad na de zomer.

"Ik spreek nadrukkelijk van stimuleringspakketten, omdat niet het beeld moet ontstaan dat de overheid weer miljarden in de economie gaat pompen", zei Dijsselbloem. Onder meer vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei deze week in reactie op de CPB-cijfers dat de begroting van volgend jaar ook investeringsmaatregelen moet bevatten.

"Het is niet zo dat we miljarden extra gaan besteden in de infrastructuur of anderszins", zei Dijsselbloem. Ten eerste ontbreekt daar het geld voor. "Nog meer schulden maken helpt niet aan de schuldencrisis." Daarnaast is het veel belangrijker om het vertrouwen bij het bedrijfsleven en consumenten te herstellen. "Daar zit veel meer investerings- en bestedingscapaciteit dan bij de Nederlandse overheid."