Caterham: Koeling grootste probleem in 2014

Peterselieman

Het Formule 1-team Caterham verwacht dat de grootste uitdaging voor het seizoen 2014 ligt in het koelen van de verschillende onderdelen. Met name de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor zal hoge temperaturen gaan genereren, welke op een goede manier aangepakt moeten worden.

Zeker omdat aan de nieuwe krachtbron een Energy Recovery System wordt gehangen dat veel meer capaciteit heeft dan de huidige versie die alleen via remenergie opgeladen kan worden. In 2014 wordt hiervoor ook de overtollige warmte van de turbo voor gebruikt. Dit geheel installeren is volgens de technisch directeur van Caterham Mark Smith een uitdaging, maar koeling is een lastiger verhaal.

"De grootste uitdaging is de koeling. Daar breken de meeste mensen in de paddock volgens mij hun hoofd over. Het is goed te doen om met een oplossing te komen waarbij alles goed gekoeld wordt, maar niet om zowel goed te koelen als de maximale aerodynamische prestaties eruit te halen. De koeler die de lucht die uit de turbo koelt voordat het de motor in gaat zal van alle installaties de grootste zijn. De grootte van het ding bepaalt voor iedereen hoe het koelingssysteem eruit komt te zien. Het is een uitdaging voor het gehele ontwerp van de auto."