AEX sluit met licht verlies

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is vrijdag nipt lager gesloten na een relatief rustige beursdag. De AEX eindigde 0,2 procent lager op 374,75 punten. Op weekbasis betekende dit een verlies van eveneens 0,2 procent.

"Er wordt wat winst genomen. Het is een vrije rustige beurs", zo typeerde vermogensbeheerder Andre van Eerden de beursdag. "Op maandbasis is de beurs hoger. Op halfjaarbasis is de beurs hoger en op jaarbasis is de beurs hoger. De economie gaat langzaam aan beter", relativeert Van Eerden het weekverlies.

In de AEX werden zestien fondsen hoger verhandeld tegenover negen fondsen lager. De grootste stijgers waren TNT Express, Fugro en ArcelorMittal. De pakketbezorger won 1,7 procent, de bodemonderzoeker 1,4 procent, net als de staalreus. De grootste daler was ING, met 2,7 procent in het rood.

In de AMX was het beeld aangenamer. De midkapindex won 0,8 procent. Vooral Aperam en AMG deden goede zaken met koerswinsten van respectievelijk 3,9 en 2,3 procent. Boskalis zette de goede lijn van donderdag door en won 3,3 procent.

Brunel International, dat aanvankelijk nog lager koerste op de halfjaarcijfers, sloot uiteindelijk 1,1 procent hoger. Vastned had een moeilijke dag en leverde 2,5 procent in. Het aandeel ging vrijdag ex-dividend.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index vlak op 15.108,24 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,1 procent, terwijl techbeurs Nasdaq 0,2 procent hoger koerste.