Isinbayeva krabbelt terug na steun homowet

Polsstokhoogspringkampioene Yelena Isinbayeva lijkt geschrokken te zijn van de internationale ophef na haar openlijke steun aan de Russische antihomowet donderdag. In een verklaring laat ze vrijdag weten 'mogelijk verkeerd begrepen' te zijn. "Wat ik wilde zeggen is dat mensen de wetten van andere landen moeten respecteren, zeker als ze te gast zijn."

Isinbayeva haalde donderdag in een persconferentie uit naar de Zweedse atletes Emma Green Tregaro en Moa Hjelmer die met hun nagels in de kleuren van de regenboogvlag gelakt in actie kwamen. Nu zegt ze de zienswijze van haar medeatleten te respecteren. "Ik wil nadrukkelijk stellen dat ik tegen enige vorm van discriminatie tegen homo's ben."

De 31-jarige Russin sprak donderdag nog van 'een gebrek aan respect' door de actie van Green Tregaro en Hjelmer. Vervolgens steunde ze de Russische antihomowet openlijk. "Hier leven mannen gewoon met vrouwen, en vrouwen met mannen", zei ze over haar vaderland waar volgens haar mensen wonen die 'normaal en standaard' zijn.

"Misschien verschillen we van andere Europeanen en andere mensen uit verschillende landen", opperde de drievoudig wereldkampioene. "We hebben nog nooit van deze problemen in Rusland gehad en we willen ze in de toekomst ook niet hebben."

Rusland nam onlangs een wet aan die 'homoseksuele propaganda' strafbaar stelt. Dat deed vooral in het westen veel stof opwaaien. Het IOC vroeg de Russische regering al om de garantie dat de wet tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi wordt opgeschort. Ook gaan stemmen op om de Spelen te boycotten.