FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 juli 2013

Strijders overvallen gevangenis Pakistan

Als agenten vermomde strijders hebben maandagavond een gevangenis aangevallen in het noordwesten van Pakistan. Of zij een of meer van de veertig zware jongens hebben weten te bevrijden die er vastzaten is nog onduidelijk. De aanval is nog niet afgeslagen.

De aanval op de bajes in de stad Dera Ismail Khan begon tegen middernacht, lieten bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendiensten weten. De overvallers ontstaken een zware bom, en probeerden vervolgens met een stel kleinere explosieven de gevangenismuren op te blazen.

Toen die het begaven stormden zeker acht strijders in politieuniformen naar binnen. Gevangenbewaarders boden de aanvallers, die 'God is groot' en 'Lang leve de Taliban' riepen, tegenstand.

De gevangenis vcan Dera Ismail Khan herbergde volgens het hoofd van het gevangeniswezen in de provincie Khyber Pakhtunkhwa veertig gedetineerden 'van naam' vast. ''We weten niet zeker of er iemand van hen is ontsnapt.''

Misstanden gemeld bij drie Apple-fabrieken

Drie Chinese fabrieken waar Apple-producten worden gemaakt, worden beschuldigd van slechte werkomstandigheden. Volgens de Amerikaanse actiegroep China Labor Watch krijgen werknemers te weinig loon en worden zij gedwongen overuren te draaien. Ook zou er sprake zijn van kinderarbeid.

In een maandag gepubliceerd rapport stelt China Labor Watch dat werknemers in de fabrieken gemiddeld 66 tot 69 uur per week moeten werken en niet 46 uur per week, zoals Apple zegt. Daarnaast zouden er chemische stoffen worden gedumpt. In de periode van maart tot en met juli zouden zeker 86 regels geschonden zijn.

De fabrieken, waar zeventigduizend mensen werken en waar onder meer iPhones worden gemaakt, zijn eigendom van het bedrijf Pegatron. De situatie zou er erger zijn dan in de fabrieken van Foxconn, een andere Apple-leverancier die eerder in opspraak raakte wegens misstanden.

Het Amerikaanse techbedrijf zegt een onderzoeksteam naar de fabrieken te sturen. Het erkent een van de aantijgingen. Het management van de fabriek had identiteitskaarten van medewerkers in beslag genomen. Apple heeft Pegatron opgedragen de identiteitskaarten terug te geven.

Pegatron stelt de aantijgingen te onderzoeken. "We zullen actie ondernemen wanneer er gehandeld wordt in strijd met de Chinese wet of ons beleid", zegt topman Jason Cheng.

Miley Cyrus verdedigt feestgedrag jongeren

Jonge mensen moeten zo veel mogelijk feesten en van het leven genieten. Dat vindt zangeres Miley Cyrus, die zich bij de videoclip van haar nieuwe nummer Can't Stop liet inspireren door haar eigen feestgedrag en dat van haar vrienden. "Mijn vrienden zijn allemaal redelijk gestoord, dat wilde ik erin hebben."

De 20-jarige Miley denkt dat veel mensen op latere leeftijd last krijgen van het feit dat ze niet van hun jeugd hebben genoten. "Je moet jezelf de tijd geven om gek te doen", aldus de Amerikaanse. "Als je pas 20 jaar bent, weet je nog niet hoe het allemaal werkt. Het is de bedoeling dat je helemaal losgaat en dat is ook wat ik doe en wat mijn fans doen."

Cyrus hecht dan ook veel meer waarde aan de mening van haar fans dan aan die van recensenten. "Zij zijn niet degenen die jouw platen kopen", zegt de zangeres over critici. "De fans wel, dus de fans zijn belangrijker."

Miley, die verloofd is met acteur Liam Hemsworth, vindt het verder geen probleem om uit de kleren te gaan. Ze poseerde onlangs in evakostuum voor een campagne van ontwerper Marc Jacobs.

Gedetineerde met longziekte blijft achter tralies

Een gedetineerde die aan een longziekte lijdt komt niet op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De man eiste in een kort geding een onderbreking van zijn celstraf, vanwege het ontbreken van de juiste apparatuur.

De rechtbank is echter van mening dat de luchtzuiveringsapparaten die in zijn kamer in het Justitieel Medisch Centrum (JMC) zijn geïnstalleerd, wel degelijk voldoen. Hiermee komt het JMC volgens de rechters voldoende tegemoet aan de medische problemen van de man.

Koe valt gezin aan

Een Nederlands gezin is maandag tijdens een wandeling in de Oostenrijkse Alpen aangevallen door een koe. Die voelde zich waarschijnlijk bedreigd door de Nederlanders en wilde haar kalfje beschermen.

De 34-jarige vrouw werd omvergelopen door de koe en moest in een ziekenhuis worden opgenomen. Haar man (37) liep lichte verwondingen op toen hij het dier wilde wegtrekken. Hun twee dochters zagen alles gebeuren maar bleven ongedeerd.

Dat heeft de politie van de Oostenrijkse deelstaat Salzburg gemeld. Andere wandelaars brachten het gezin naar de hulpdiensten in een dal.

Owen waarschuwt Bale voor Real-transfer

Michael Owen maakte in 2004 de overstap van de Premier League naar Real Madrid. De inmiddels gestopte spits waarschuwt Gareth Bale voor eenzelfde overstap.

Owen verliet Liverpool voor de Spaanse topclub. Daarna kende zijn loopbaan mede door blessureleed een forse dip. De Engelsman hervond daarna nooit meer zijn topvorm. Owen waarschuwt Bale die mogelijk de overstap van Tottenham Hotspur naar Real Madrid maakt. De Welshman moet de impact van de deal niet onderschatten.

"De veranderingen zijn gigantisch. Ik heb dat onderschat, toen ik zelf naar Real ging", zegt Owen tegen de BBC. "Zeker qua contact met familie is het anders. In voetballend opzicht denk ik dat Bale het er absoluut goed zou doen", aldus de voormalig Engels international die ook uitkwam voor Newcastle United en Manchester United.

"Voor iedere speler die vanuit deze regio naar Real Madrid gaat, is het geheel anders dan je aanvankelijk denkt. Eigenlijk moet je snel een huis vinden, je vrouw gelukkig maken en niet vijf maanden in een hotel zitten", aldus Owen.

Tranen bij herdenking slachtoffers treinramp Spanje

In de kathedraal van het Spaanse Santiago zijn maandagavond de slachtoffers herdacht van de treinramp van vorige week woensdag. De Spaanse kroonprins, premier en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij.

''We hebben allemaal geleden'', zei aartsbisschop Julian Barrio tegen de volgepakte kerk. Hij noemde de ontsporing van de hogesnelheidstrein, waarbij woensdag 79 mensen omkwamen, een 'verwoestende klap'.

Kroonprins Felipe, zijn vrouw Letizia en zus Elena, en veel politici en bestuurders betuigden met hun aanwezigheid hun medeleven met de slachtoffers. Na de dienst zochten de koninklijke gasten de nabestaanden op om hen de hand te drukken en te zoenen. Veel nabestaanden, voor wie de voorste banken waren vrijgehouden, waren in tranen.

Honderden andere belangstellenden volgden de herdenking buiten via een videoscherm op het kerkplein. De muren van de kathedraal zijn door boeketten, afscheidsboodschappen, kaarsen en rouwlinten bijna aan het gezicht onttrokken.

Zeventig mensen die bij het treinongeluk gewond zijn geraakt liggen nog in het ziekenhuis. Van hen zijn er 22 nog in levensgevaar.

Gerard Joling krijgt een standbeeld

Gerard Joling krijgt een standbeeld op de markt in Schagen. Waarschijnlijk is de zanger dinsdag zelf aanwezig om zijn bronzen evenbeeld te onthullen, meldt RTV Noord-Holland.

"Hij stelt alles in het werk om een gaatje in zijn drukke agenda te vinden", zei Dick Cremers, die het initiatief nam voor het beeld. Volgens Cremers heeft de zanger, die opgroeide in Schagen, een belangrijke stempel gedrukt op het Nederlandse levenslied. Daarnaast roemt Cremers Jolings inzet voor acceptatie van homoseksualiteit.

Ook burgemeester Gerrit Westerink is dinsdag van de partij.

Utrecht lang zonder Van der Gun en Duplan

FC Utrecht moet Cedric van der Gun en Édouard Duplan maanden missen. Dat meldt de eredivisionist maandag. Van der Gun heeft een scheurtje in de buitenmeniscus van zijn knie, terwijl Duplan een stressfractuur in een middenvoetsbeentje heeft. Beide routiniers moeten woensdag onder het mes.

Van der Gun moet na zijn operatie drie tot vier maanden revalideren. Duplan, die de blessure opliep in de thuiswedstrijd tegen FC Differdange in de voorronde van de Europa League, is iets eerder weer inzetbaar. De Fransman staat circa twaalf weken aan de kant.

Ook Kenny Teijsse ontbreekt voorlopig bij de domstedelingen. Hij heeft de enkelbanden van zijn linkerenkel vorige week beschadigd en dat kost hem vijf tot zes weken.

Utrecht speelt zondag zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Dan komt promovendus Go Ahead Eagles langs in de Galgenwaard.

Arrestaties wegens drankmisbruik

In Purmerend zijn zondagavond drie mannen door de sterke arm der wet in de kraag gegrepen wegens drankmisbruik: zij vonden het nodig om flessen drank naar elkaar te gooien.

Twee ‘mannen’ van respectievelijk 19  en 20 jaar uit Purmerend en een Amsterdammer van 29 kregen mot met elkaar bij de supermarkt aan de Burgemeester D. Kooimanweg. In plaats van een goed gesprek werd besloten tot een spelletje trefbal, maar dan met wijnflessen. De  politie kon deze vorm van lichamelijke oefening niet waarderen en heeft het drietal meegenomen naar het bureau.

De drie mannen zitten voorlopig op wijn water en brood.

IMF keurt uitbetaling aan Grieken goed

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de uitbetaling van 1,72 miljard euro aan noodsteun aan Griekenland goedgekeurd. Dat maakte het IMF maandag bekend.

De goedkeuring volgt op de afronding van het vierde onderzoek van het IMF naar het steunprogramma voor het land, dat in maart vorig jaar werd goedgekeurd. Met de jongste uitkering komt de totale uitgekeerde steun van het IMF, de EU en de ECB aan Griekenland uit op 5,8 miljard euro.

Griekenland heeft in totaal 173 miljard euro over een periode van 4 jaar aan steun toegezegd gekregen van zijn internationale geldschieters. In oktober staat de volgende uitbetaling van 1 miljard euro op de agenda.

IMF keurt uitbetaling aan Grieken goed
IMF keurt uitbetaling aan Grieken goed (Foto: ANP)

[WK] Waterpolosters verliezen van Hongarije

Voor de Nederlandse waterpolosters is de strijd om een medaille op het WK in Barcelona voorbij. In de kwartfinale bleek Hongarije met 11-7 te sterk (5-1, 2-0, 2-3, 2-3). De vrouwen van bondscoach Mauro Maugeri moeten zich nu gaan richten op de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht.

Nederland begon de wedstrijd met een score, maar kwam er vervolgens ruim een kwartier niet aan te pas. Bij rust had Oranje al tien doelpogingen gemist, waar Hongarije zeven keer wel raak schoot.

In de tweede helft begon Nederland voorzichtig aan een opmars. In het vierde kwart werd de achterstand tot twee goals teruggebracht, maar bij een powerplay maakte Hongarije daar weer vier van en brak zo het Nederlandse verzet.

Alonso niet gelukkig bij Ferrari

Het lijkt erop dat de relatie tussen Formule 1-coureur Fernando Alonso en zijn team Ferrari bekoeld is geraakt. De Spanjaard uitte in Hongarije openlijke kritiek op zijn renstal en werd zelfs in verband gebracht met Red Bull Racing. Ferrari-president Luca di Montezemolo neemt hem dit niet in dank af.

Luis Garcia Abad, Alonso's manager, sprak in Hongarije met Red Bull, maar zowel dat team als Garcia Abad claimen dat het ging over coureur Carlos Sainz jr. die in het opleidingsprogramma van Red Bull zit. Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, liet echter los dat Alonso wel degelijk in de running is voor een zitje bij zijn team. "Elke conversatie tussen een coureur en een andere partij is zoals altijd vertrouwelijk. Maar natuurlijk hebben veel rijders hun belangstelling in een stoeltje bij ons kenbaar gemaakt, zoals voor te stellen is."

Ferrari zal de Spanjaard echter niet zomaar laten gaan, omdat hij net als in de afgelopen jaren weer meedoet in de strijd om de wereldtitel. Teambaas Stefano Domenicali: "Ten eerste hebben we een verbintenis met Fernando. Hij is zonder twijfel een aanwinst voor ons. We hebben hem nodig in deze moeilijke periode in het seizoen. We moeten presteren, punt. Dat geldt voor iedereen, niet alleen voor Alonso."

De oproep tot verbetering heeft Alonso in Hongarije ook gedaan. De 32-jarige Spanjaard uitte openlijk kritiek op de renstal uit Maranello, omdat de huidige F138 duidelijk te langzaam is. De doorontwikkeling van de bolide stagneert, waardoor het team een halve tot een hele seconde per ronde tekort komt op Red Bull en Mercedes. Ook Lotus heeft zich intussen voorbij de Italianen gewurmd. Het beeld is hierbij vergelijkbaar met de afgelopen jaren, waarin Ferrari er keer op keer niet in slaagde om Alonso een zodanig snelle bolide te geven dat hij titels kon pakken. In plaats daarvan greep hij er enkele malen net naast. Op de vraag van de Spaanse media wat hij voor zijn verjaardag wilde was het antwoord 'een snellere auto'.

Ferrari-president Di Montezemolo was niet blij met dit antwoord. "Alle grote kampioenen die voor Ferrari gereden hebben zijn altijd gevraagd om hun eigen belang ondergeschikt te maken aan dat van het team. Dit is het moment om rustig te blijven, niet openlijk strijd te voeren, nederigheid en vastberadenheid te tonen in het maken van ieders bijdrage en als één man achter het team, zowel in de fabriek als op het circuit, te gaan staan."

Dat Ferrari niet zachtzinnig met kritiek omgaat heeft het in het verleden wel bewezen toen het in 1991 Alain Prost ontsloeg nadat de Fransman publiekelijk de bolide een vrachtwagen had genoemd. Het jaar ervoor had hij nog vijf zeges voor de renstal uit Maranello geboekt.

Bouma verlaat kunstgras Helmond

Wilfred Bouma traint niet meer mee bij Helmond Sport. De linksback hield sinds enkele weken bij Helmond Sport zijn conditie op peil. Sinds maandag traint de club uit de Jupiler League echter op kunstgras, en daar heeft Bouma geen zin in. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Wilfred Bouma (35) zit momenteel zonder club, omdat zijn contract bij PSV niet werd verlengd. De laatste drie jaar stond hij in Eindhoven onder contract, net als eerder tussen 1994 en 2005. Bouma speelde van 2005 tot 2010 in het buitenland bij Aston Villa. De laatste twee jaar in Engeland kwam hij vanwege een zware blessure echter amper aan spelen toe. Toen de linkspoot volledig was hersteld, keerde hij terug bij PSV.

Premier TunesiŽ weigert te gaan

Premier Ali Larayedh van Tunesië weigert af te treden. Hij wil voor oktober, zoals eerder toegezegd, een nieuwe grondwet maken. Medio december kunnen er dan parlementsverkiezingen gehouden worden.

Dat heeft de eerste minister maandag op een persconferentie gezegd. Hij negeerde daarmee oproepen van de oppositie en van talloze demonstranten om het veld te ruimen. Het is erg onrustig in Tunesië sinds de dood van oppositieleider Mohammed Brahmi. Hij werd vorige week donderdag voor zijn huis door onbekenden met veertien kogels gedood.

Zeventig parlementsleden van de oppositie hebben maandag besloten hun mandaat neer te leggen. De oppositie doet zo een poging de volksvertegenwoordiging lam te leggen. Het parlement heeft 217 zetels. Om te kunnen functioneren moet twee derde van de leden er zijn. Als de oppositie meer dan 73 leden weet over te halen niet meer te verschijnen, ligt de volksvertegenwoordiging effectief plat en kan de regering niet meer regeren. Minister van onderwijs Salem Labiadh legde maandag zijn functie neer.

De demonstranten eisen een regering van nationale redding. Volgens hen kan de regering de burgers niet beschermen. Sinds de revolutie in 2011 regeert de islamistische Ennahdapartij tezamen met twee kleinere partijen. De golf van volksopstanden die later de Arabische Lente is gaan heten startte in Tunesië.

Keniaan krijgt doodstraf voor moord op Brit

Een Keniaanse rechter heeft maandag een man ter dood veroordeeld voor de moord op een Brit in september 2011. Daarnaast kreeg hij zeven jaar cel voor het kidnappen van de vrouw van de man.

Ali Babito Kolodo schoot destijds David Tebbutt (58) dood. Tebbutts vrouw Judith (56) werd door Kolodo ontvoerd naar Somalië. Daar werd ze door piraten gedurende een half jaar vastgehouden om vervolgens te worden vrijgelaten. Of er losgeld voor haar is betaald, is onbekend.

Het voorval was er één in een reeks van ontvoeringen door Somalische strijders in de grensstreek tussen Somalië en Kenia.

[Serie A] Juve begint titelverdediging tegen Sampdoria

Juventus begint zijn titelverdediging in de Serie A met een uitwedstrijd tegen Sampdoria. Dat is maandag bij de presentatie van het speelschema van de Italiaanse competitie duidelijk geworden. AC Milan speelt ook uit in de eerste speelronde. De Rossoneri gaan naar Hellas Verona. Internazionale speelt thuis tegen Genoa.

Al in de tweede speelronde staat er met Juventus - Lazio een topper op het programma. Een week later is het tijd voor Internationale - Juventus. Kevin Strootman speelt met AS Roma zijn eerste Romeinse stadsderby tegen Lazio eind september. De Milanese stadsderby tussen Milan en Inter wordt pas eind december gespeeld.

De Serie A begin in het weekeinde van 24 en 25 augustus. Half mei volgend jaar is de 38e en laatste speelronde.

Golfer Luiten speelt PGA Championship

Golfer Joost Luiten neemt volgend weekeinde deel aan het PGA Championship. De Bleiswijker staat op de deelnemerslijst van het vierde major van het jaar, meldt hij op Twitter. Twee weken geleden was Luiten bij The Open in Schotland, het derde majortoernooi, nog eerste reserve. Dat werd een frustrerende ervaring, want ondanks lichte blessures bij een aantal spelers begon iedereen aan zijn ronde.

Voor Luiten wordt het toernooi in Rochester, New York zijn derde major. In 2012 werd hij bij The Open gedeeld 45e en bij het PGA Championship gedeeld 21e. Het PGA Championship begint op donderdag 8 augustus en eindigt op zondag 11 augustus.

Ashton bemiddelt in Egypte

Buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton bemiddelt in Egypte in een poging een einde te maken aan het geweld in het land. Bij een bezoek aan Caïro zei ze met 'alle partijen' te willen spreken. "Er moet een volledig overgangsproces zijn waarbij alle politieke groeperingen zijn betrokken. Ook de Moslimbroederschap", aldus Ashton.

Ashton sprak met legerchef generaal Abdel-Fattah el-Sissi, vicepresident Mohammed ElBaradei, interim-president Adly Mansour en vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap.

De vertegenwoordigster van de EU was voor de tweede keer in Egypte sinds 3 juli, de dag dat het leger president Mohammed Morsi afzette. Sindsdien wordt het steeds onrustiger in Egypte. Afgelopen weekeinde kwamen minstens 83 Morsi-aanhangers om bij botsingen met tegenstanders van de oud-president.

Medici hebben gezegd dat veel van de slachtoffers door kogels in hun hoofd en borst zijn gedood. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken gebruikten ordetroepen alleen traangas om de Morsi-aanhangers te verjagen.

De politie heeft, naar maandag eerst bekend is geworden, zondag twee islamistische leiders gearresteerd. Het duo gaf leiding aan de Wasat-partij, die is gelieerd aan de Moslimbroederschap. Ze worden verdacht van het aanzetten tot geweld.

Abul-Ela Madi en Essam Soltan werden opgepakt in een wijk in Caïro waar veel Morsi-aanhangers protesteren tegen de machtsgreep door het leger. Ze zijn overgebracht naar de Tora-gevangenis, waar enkele leiders van de Moslimbroederschap vastzitten.

Maandag bracht de Palestijnse president Mahmoud Abbas een onverwacht bezoek aan Caïro. Hij sprak daar met Mansour. Met zijn bezoek wilde Abbas zijn steun uitdrukken voor het nieuwe regime.

Dat is opvallend aangezien de nieuwe regering de toegang tot de Gazastrook grotendeels heeft afgesloten. Daar regeert de Palestijnse Hamasbeweging. Salah Bardaweel, prominent Hamaslid, reageerde woedend op Abbas' bezoek aan Egypte. Volgens hem wil de Palestijnse president Hamas beschadigen.

Abbas zou Caïro ook documenten hebben verschaft die de Egyptenaren helpen bij hun beweringen dat Hamas achter de dood zat van zestien Egyptische soldaten, vorig jaar in de Sinaïwoestijn. De Sinaï grenst aan de Gazastrook.

Capello: "ItaliŽ maakte Spanje onrustig"

Fabio Capello denkt dat de overmacht van Spanje mogelijk verder afneemt volgend jaar zomer. De bondscoach van Rusland ziet kansen na de Confederations Cup.

Spanje ging in de finale met 3-0 onderuit tegen Brazilië. De Goddelijke Kanaries vonden een manier om het nagenoeg onklopbare team van Vicente del Bosque te kloppen. Capello zag dat Italië al het goede voorbeeld gaf in de halve finale van de Confederations Cup. "Het was de grote vraag hoe Brazilië Spanje zou bestrijden."

"Iedereen weet dat Spanje moeilijk af te stoppen is", zei Capello tegen FIFA.com. "Het was vooral interessant hoe de Brazilianen de bal terugveroverden op het middenveld en voorkwamen dat Spanje het gebruikelijke percentage van 65 procent balbezit haalde. Ik denk dat de Italiaanse ploeg dat al liet zien in de halve finale."

"Ze speelden met drie verdedigers en dat maakte de Spanjaarden onrustig, vooral omdat Italië geen ruimte weggaf op het middenveld, hard knokte voor balbezit en niet de lange bal hanteerde. Zo konden andere coaches zien hoe de Spanjaarden verslagen kunnen worden", aldus de Italiaan, sinds 2012 bondscoach van Rusland.

Treinen botsen frontaal in Zwitserland

Meer dan veertig inzittenden van twee Zwitserse stoptreinen zijn maandag gewond geraakt toen deze frontaal op elkaar botsten bij het plaatsje Granges-Marnand. Minstens vier van hen zijn er slecht aan toe, meldt de Zwitserse spoorwegmaatschappij SBB.

De oorzaak van het ongeval in Granges-Marnand, dat tussen Lausanne en Bern ligt in het westen van Zwitserland, is onduidelijk. Eén van de treinen reed net het station uit toen de andere het wilde binnenrijden. Op foto's van de rampplek, die de lokale krant 24 Heures online plaatste, zijn twee ineengevlochten wrakken te zien.

Het reddingswerk is volgens de plaatselijke politie in volle gang. Al snel na het ongeluk, dat rond 19.00 uur plaatsgreep, arriveerden de hulpdiensten.

Vorige week kwamen 79 mensen om bij een treinongeval in Noordwest-Spanje.

Wijnaldum: "PSV snakt naar de Champions League"

Georginio Wijnaldum wil zich met PSV plaatsen voor de Champions League. De eerste horde op weg naar het hoofdtoernooi is dinsdag Zulte Waregem.

PSV speelde in het seizoen 2008/09 voor het laatst Champions League-voetbal. Toen strandde de formatie uit Eindhoven in de groepsfase na wedstrijden tegen Atlético Madrid, Liverpool en Olympique Marseille. Wijnaldum wil dit seizoen voor PSV zijn debuut maken in het miljoenenbal. De Eindhovenaren moeten dan flink aan de bak.

"De afgelopen jaren heb ik wel gemerkt dat iedereen in Eindhoven snakt naar Champions League-voetbal”, zegt Wijnaldum tegen het ANP. "Zulte is een tegenstander om rekening mee te houden", aldus de ex-Feyenoorder, die weet dat Zulte Waregem vorig seizoen lang mee deed om de Belgische landstitel, die naar Anderlecht ging.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat PSV in de Champions League speelde. Dat houdt de huidige selectie niet heel veel bezig. "Of er extra druk op deze wedstrijd staat? Dat denk ik niet. We willen gewoon allemaal graag voetballen, plezier hebben én de Champions League halen", aldus Wijnaldum, die in 2011 naar PSV kwam.

Van Geel acht kans op Assaidi erg klein

Oussama Assaidi lijkt niet naar Feyenoord te komen. De buitenspeler van Liverpool wordt volgens technisch directeur Martin van Geel in meerdere landen gevolgd.

Assaidi komt bij Liverpool in aanmerking voor een verhuurperiode. Feyenoord gaf aan interesse te hebben, maar inmiddels hebben meerdere clubs dat gedaan, onder wie Anderlecht. "Ik heb begrepen dat er meerdere clubs in hem geïnteresseerd zijn, ook uit Italië en Engeland", zegt Van Geel tegen het Algemeen Dagblad.

"We zullen dat af moeten wachten, want financieel hebben wij minder mogelijkheden", aldus de technisch directeur van Feyenoord over de concurrentie. Assaidi stapte vorig jaar zomer over van sc Heerenveen naar Liverpool. Bij de Engelse club kwam hij onder manager Brendan Rodgers niet verder dan vier invalbeurten.

Dinsdag vonnis Bradley Manning

De militaire rechter verwacht dinsdag uitspraak te doen in de rechtszaak tegen Bradley Manning. Dat heeft de rechter, kolonel Denise Lind, maandag gezegd.

Manning, de Amerikaanse militair die in 2009 en 2010 honderdduizenden geheime documenten aan het klokkenluiderscollectief Wikileaks gaf, staat terecht voor verraad en het helpen van de vijand.

Als Lind de 25-jarige Manning schuldig bevindt, hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De militair rechter wijst vonnis over ruim twintig aanklachten. Behalve hulp aan de vijand gaat het onder meer om spionage, computerfraude en diefstal.

Manning was, toen hij de geheime documenten aan Wikileaks doorspeelde, gegevensanalist voor het Amerikaanse leger in Irak. Volgens de verdediging is hij een naïeve klokkenluider die slechts oorlogsmisdaden aan het licht wilde brengen. Maar de aanklager schildert Manning af als een berekenende egoïst en verrader.

Potvis is dood

De operatie om de gestrande potvis bij Terschelling te redden is mislukt. De potvis is aan het begin van de avond bezweken, zo laat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) weten.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken liet eerder al weten dat de vooruitzichten voor de potvis somber waren. Een dierenarts moet de dood nog officieel vaststellen.

De potvis strandde maandagmiddag bij Paal 26. Het dier is zo'n vijftien meter lang. Direct na de vondst werd alles uit de kast getrokken om de potvis weer in het water te krijgen, maar hulp kwam te laat.

Volgens zeehondenredder Lenie 't Hart waren de reddingswerkers binnen een halfuur ter plaatse. Haar collega Hessel Wiegman 'zag de potvis aan komen zwemmen', zo laat ze via Twitter weten.

Bij de reddingsoperatie werd het onlangs verschenen protocol voor de omgang met aangespoelde walvissen gevolgd. Volgens het protocol moet een dier van deze omvang uit zijn lijden worden verlost als het na twaalf uur nog leeft en nog niet is gered. Dat gebeurt met explosieven van defensie.

Politie schiet jongen dood, Canadezen boos

Een schietpartij in een lege tram in het Canadese Toronto, die het leven kostte aan de achttienjarige Sammy Yatim, heeft tot grote onrust in de stad geleid. Maandagavond trok een proteststoet door de stad. De deelnemers eisten gerechtigheid voor Yatim en een einde aan politiegeweld.

Het voorval deed zich zaterdagochtend vroeg voor. Beelden van de schietpartij zijn op Youtube verschenen. Te zien is dat Yatim met een mes in zijn hand in de tram staat. Buiten staat politie. Er is een stem te horen die zegt 'Laat je mes vallen'. Kort daarop klinken drie schoten, even later nog eens zes. Er wordt bovendien een stroomstootwapen gebruikt.

Politiecommissaris Bill Blair liet maandag een onderzoek starten naar het gebeurde. Dat doet justitie ook. Uit de beelden blijkt dat er meerdere getuigen van het incident zijn. Opnamen zijn uit verschillende hoeken genomen.

[WK] Verschuren laat swim-off 200 vrij schieten

Zwemmer Sebastiaan Verschuren is niet doorgedrongen tot de finale van de 200 meter vrije slag. In zijn halve finale tikte de Nederlander als vierde aan na 1.47,31 minuten. Na twee halve finales was dat de gedeelde achtste tijd. De Australiër Cameron McEvoy had precies dezelfde tijd na vier baantjes. Een swim-off liet Verschuren echter aan zich voorbijgaan.

De twee hadden normaliter in een onderling duel uitgemaakt wie het laatste ticket voor de finale kreeg. Verschuren besloot echter zijn focus te verleggen naar de 100 meter vrij. Hij ontbreekt daarom in de eindstrijd.

De Rus Danila Izotov ging als snelste naar de eindstrijd. Met een tijd van 1.45,84 minuten bleef hij Ryan Lochte uit de Verenigde Staten 0,22 seconden voor. Kosuke Hagino uit Japan was met de derde tijd al een stuk trager. Hij zwom zijn race in 1.46,87 minuten.

Dikzak uit Nieuw-Zeeland gezet

Het visum van chef-kok Albert Buitenhuis (waarschijnlijk geen familie van de zanger van Van Dik Hout), wordt niet verlengd. Reden hiervan zijn de onacceptabele gezondheidsrisico’s die een dikkerd als Albert nu eenmaal heeft, vindt de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland.

Zes jaar geleden lieten Albert en zijn vrouw Marthie Zuid-Afrika voor wat het was en vertrok het stel naar Nieuw-Zeeland om daar nieuw geluk te zoeken.  Het land binnenkomen leek voor een kok als Albert geen probleem, ondanks zijn gewicht van 160kg. Volgens vrouw Marthie werd het visum elk jaar, zonder noemenswaardige probleem verlengd. In de tussenliggende jaren viel Albert 30kg af, zodat zijn gewicht tegenwoordig nog slechts een schamele 130kg is.  Na zes jaar kwam er roet in het eten: de immigratiedienst besloot dat Albert te zwaar was en daardoor een onevenredig grote kans maakt op ziektes als diabetes, een hoge bloeddruk en hartziekten. Reden genoeg voor de immigratiedienst om de bolle kok het land uit te schoppen.

Nieuw-Zeeland heeft relatief veel vetkleppen: 30% van de bevolking kampt met obesitas.  Een woordvoerder van de immigratiedienst heeft verklaard dat het belangrijk is dat nieuwe inwoners een acceptabele gezondheidsgraad hebben.

Reddingspoging potvis in volle gang

Op Terschelling wordt geprobeerd de potvis die daar maandagmiddag aanspoelde, weer vlot te krijgen. De Terschellingse rederij Noordgat probeert een geul te creëren, zodat het dier terug naar zee kan zwemmen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken maandagavond gezegd.

Het ministerie coördineert de reddingsoperatie van de potvis, die maandagmiddag werd aangetroffen bij Paal 26. De Terschellingse zeehondenredder Hessel Wiegman, die ter plaatse is, zei maandagmiddag tegen de Leeuwarder Courant dat het dier op zijn zij ligt en 'nog vrij levendig' is. "Zo nu en dan zwiept hij met zijn staart. Het is een joekel."

Volgens een woordvoerder van SOS Dolfijn, een opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen, lukt het soms om een aangespoeld dier te redden, maar is het 'heel moeilijk'. "Soms gaat het goed, maar we hebben ook meegemaakt dat een dier enkele dagen later opnieuw strandde. Walvissen stranden ook alleen maar omdat er een probleem is. Anders komt een walvis niet op de kust terecht."

De laatste potvis die in Nederland aanspoelde, was volgens de website walvisstrandingen.nl het dier dat in december aanspoelde naast de bultrug Johannes op het eilandje Razende Bol bij Texel. Deze potvis was dood. Pogingen om Johannes te redden trokken massale media-aandacht, maar liepen op niets uit.

Naar aanleiding van de stranding van Johannes, die later overigens een vrouwtje bleek te zijn, heeft de overheid een protocol opgesteld waarin is vastgelegd hoe moet worden omgegaan met levende 'grote walvisachtigen' die zijn gestrand. In het protocol, dat vorige maand verscheen, staat onder meer dat 'euthanasie met behulp van explosieven' een optie kan zijn.

Vooruitzichten potvis somber

De vooruitzichten zijn somber voor de potvis die maandagmiddag is aangetroffen bij Terschelling. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken maandagavond gezegd.

"Een dierenarts is onderweg en zal de precieze gezondheidstoestand beoordelen, maar we horen van de mensen ter plaatse dat het dier niet helemaal reageert zoals zou moeten", zegt de woordvoerder. De dierenarts zal later op de avond arriveren.

De potvis is zo'n vijftien meter lang. Volgens een onlangs verschenen protocol voor de omgang met aangespoelde walvissen moet een dier van deze omvang uit zijn lijden worden verlost als het na twaalf uur nog niet is gered. Dat gebeurt met explosieven van defensie.

Volgens de woordvoerder wordt het protocol gevolgd. Het uiteindelijke besluit over het lot van het dier is aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA).

[WK] Cielo wereldkampioen op 50 meter vlinderslag

De Braziliaan Cesar Cielo is maandag wereldkampioen geworden op de 50 meter vlinderslag. In het Palau Sant Jordi in Barcelona snelde hij naar een tijd van 23,01 seconden. Eugene Godsoe (23,05) uit de Verenigde Staten zwom in baan acht naar het zilver toe. De Fransman Frédérick Bousquet moest genoegen nemen met het brons: 23,11.

Cielo heeft zijn wereldtitel op deze afstand weten te verdedigen. Het is in totaal zijn vijfde wereldtitel. 

Immigranten moeten borg betalen in GB

De Britse regering wil inwoners van Nigeria, Ghana, India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka die een visum aanvragen een borg laten betalen van omgerekend 3500 euro. Dat geld krijgen ze terug als ze Groot-Brittannië verlaten. Alle zes de landen zijn voormalige Britse kolonies.

Het voornemen is maandag door het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. Wanneer de maatregel ingaat is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat als het systeem werkt, het ook voor immigranten uit andere landen zal worden ingevoerd.

Premier David Cameron en zijn Conservatieve Partij maken zich al langere tijd sterk voor het terugdringen van het aantal immigranten. Dat zijn er nu naar schatting een half miljoen per jaar. Afgelopen weekeinde liet een parlementaire onderzoekscommissie echter weten dat het bij die half miljoen puur om een gok gaat. Exacte informatie is er niet en daardoor kan er volgens de parlementariërs ook geen gericht beleid gevoerd worden.

Het ministerie van binnenlandse zaken gaf aan dat het borgsysteem er voor bedoeld is de immigratie 'selectiever' te maken. De migratie moet teruggedrongen worden tot enkele tienduizenden per jaar 'terwijl we nog steeds de slimsten en besten in Groot-Brittannië verwelkomen'.

Het ministerie van binnenlandse zaken is al eerder een campagne gestart om mensen die langer in Groot-Brittannië blijven dan het visum hun toestaat, ertoe te zetten het land te verlaten. In Londen staan in diverse wijken borden met de tekst 'Illegaal in Groot-Brittannië? Ga naar huis of u wordt opgepakt'. De actie zal worden uitgebreid, zo liet het departement weten.

Zabel stapt op uit adviesgroep UCI

Oud-wielrenner Erik Zabel is opgestapt uit de Professional Cycling Council (PCC), meldt de UCI maandag. De 43-jarige oud-sprinter deed dat een dag nadat hij in de Süddeutsche Zeitung toegaf jarenlang doping te hebben gebruikt en niet enkele weken, zoals hij in 2007 zei. Volgens Zabel is het wielrennen nu veel schoner dan in zijn tijd, maar is hij niet meer de aangewezen persoon om in de PCC te zitten.

De Professional Cycling Council is een adviesraad voor de internationale wielerunie UCI waarin veel oud-wielrenners zitting hebben. Nederland levert oud-KNWU-voorzitter Joop Atsma en Luuc Eisenga, die onder meer perschef was bij de Rabobankploeg.

[CL] Cocu waakt voor onderschatting tegen Zulte

PSV-coach Phillip Cocu is op zijn hoede voor Zulte-Waregem in de derde voorronde van de Champions League. "Een tegenstander die we niet mogen onderschatten", zei Cocu maandag op een persconferentie.

"Het is een club die nog niet heel erg bekend is, maar geweldig gepresteerd heeft vorig jaar met een goed team." Zulte eindigde vorig seizoen als tweede in de Belgische competitie. De aanvallende speelwijze van Zulte biedt mogelijkheden voor PSV, weet Cocu. "Dat betekent dat je zelf ook aan het voetballen kan komen."

Het treffen vindt dinsdag plaats in Eindhoven. De 101-voudig international zei liever eerst een uitwedstrijd te hebben gehad. Volgende week woensdag is de return in België. De winnaar van het tweeluik dient vervolgens nog een voorronde te overleven om het hoofdportaal van het kampioenenbal te bereiken.

PSV verloor afgelopen zomer met Jeremain Lens (Dynamo Kiev), Kevin Strootman (AS Roma), Dries Mertens (Napoli) en Erik Pieters (Stoke City) enkele sterkhouders. Desondanks denkt Cocu dat zijn ploeg er klaar voor is.

"De kracht moet de eenheid zijn. We hebben diverse kwaliteiten in het elftal, ondanks de jonge leeftijd hebben we een hele goede ploeg." De sterke voorbereiding was hoopgevend, maar al te veel conclusies kunnen daar niet aan verbonden worden. "Een echte indicatie geven over oefenwedstrijden is heel erg moeilijk", zegt Cocu. "Het echte werk gaat morgen beginnen en dan zullen we gaandeweg kijken waar we staan."

[WK] Wereldrecord voor Litouwse Meilutyte

De Litouwse Ruta Meilutyte heeft maandag voor het eerste wereldrecord van het WK zwemmen in Barcelona gezorgd. Ze snelde in de halve finale van de 100 meter schoolslag naar een tijd van 1.04,35 minuten. Daarmee was de 16-jarige een tiende sneller dan Jessica Hardy in 2009.

Tweede werd De Russin Yuliya Efimova(1.05,29) en derde de Deense Rikke Moller Pedersen(1.05,99). Moniek Nijhuis werd tiende in 1.07,77 en is uitgeschakeld. 

Beverly Hills Cop krijgt toch vierde film

Eddie Murphy keert zeer waarschijnlijk toch terug als de gevatte politieagent Axel Foley. Filmstudio Paramount Pictures werkt aan Beverly Hills Cop 4, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Murphy werkte jaren aan een vervolg op de filmreeks, maar eerdere pogingen mislukten.

De filmreeks zou vijf jaar geleden verfilmd worden door Brett Ratner, maar dat project kwam nooit van de grond. Daarna kocht tv-zender CBS de rechten voor een tv-serie, maar die werd na de eerste proefaflevering stopgezet. De nieuwe film is wel geïnspireerd op de serie. Josh Appelbaum en André Nemec zijn gevraagd het scenario van de film te schrijven. De twee zijn bekend van de film Mission: Impossible - Ghost Protocol.

In de eerste Beverly Hills Cop uit 1984 gaat detective Foley vanuit het rauwe Detroit naar het chique Beverly Hills om de moord op een vriend te onderzoeken. Daar wordt hij opgescheept met twee brave agenten uit Beverly Hills, Billy Rosewood en sergeant John Taggart. Het is onduidelijk of Judge Reinhold en John Ashton terugkeren in de rollen van Rosewood en Taggart.

Tony Scott regisseerde in 1986 het tweede deel. Bijna twintig jaar geleden, in 1994, werd de laatste Bevery Hills Cop-film gemaakt door John Landis. Die film werd echter een flop. Wanneer het vierde deel uit moet komen, is nog niet bekend.


Beverly Hills Cop krijgt toch vierde film (Foto: Novum)

[WK] Lijesen komt net tekort voor finale

Zwemmer Bastiaan Lijesen is er bij het WK in Barcelona net niet in geslaagd de finale van de 100 meter rugslag te bereiken. De Zuid-Hollander kwam in zijn halve finale tot een tijd van 53,92 seconden. Daarmee werd hij zesde in zijn race en elfde overall. De Nieuw-Zeelander Kean Gareth, die als achtste en laatste naar de eindstrijd ging, was slechts elf honderdsten sneller dan Lijesen.

De Amerikaan Matt Grevers plaatste zich als snelste voor de finale in een tijd van 52,97. Hij bleef zijn landgenoot David Plummer (53,10) en de Fransman Jérémy Stravius (53,23) voor.

Russen zijn irritantste toeristen

Europese vakantiegangers ergeren zich het meest aan Russische toeristen. Dat blijkt uit onderzoek van de vakantiebeoordelingssite Zoover onder ruim 12.000 vakantiegangers uit 20 Europese landen.

Zeker 42 procent van de ondervraagde Europeanen geeft aan zich van alle Europese nationaliteiten het meest te storen aan de Rus op vakantie. Op Zoover komen klachten over Russische vakantiegangers geregeld terug in de vakantiebeoordelingen. Veelgebruikte termen zijn: luidruchtig, onbeschoft, ongemanierd en asociaal. Als grootste ergernis staat voordringen bij het buffet op één.

De meeste kans om Russen tegen te komen is in all-inclusive resorts in Turkije en Egypte. Maar ook de Spaanse costa’s zijn bij de Russen populair als vakantiebestemming.

Na de Russen zijn Europese vakantiegangers het minst gecharmeerd van Duitse (17 procent) en Engelse (13 procent) toeristen. Engelsen worden vaak negatief genoemd in vakantiebeoordelingen over het Spaanse Mallorca en de Costa del Sol. "Vervelende Duitsers tref je vooral aan in het Turkse Side en op Mallorca", aldus Zoover.

Super Smash Bros. gaat wel erg ver

Enkele screenshots van Super Smash Bros. laten het spel in actie zien. Het enige 3DS-screenshot toont dat het wel erg ver kan uitzoomen waardoor de personages wel erg klein worden.

De fighting-game heeft oude bekenden, maar ook nieuwe personages om in de arena's te vechten, zoals Olimar en zijn Pikmin en de dorpsbewoner uit Animal Crossing

Super Smash Bros. komt ergens in 2014 uit voor Wii U en Nintendo 3DS.

3DS-versie:

Super Smash Bros. 3DS

Wii U-versie:

Super Smash Bros.

Super Smash Bros.

Super Smash Bros.

Super Smash Bros.

Johnny Depp wil niet lang meer acteren

Johnny Depp heeft niet de behoefte nog lang door te gaan met acteren. "Ik stop niet meteen, maar dat ligt niet ver in de toekomst", zegt de Hollywoodster in een interview met de Britse omroep BBC.

"Als je per jaar meer geschreven dialogen uitspreekt dan eigen woorden, besef je dat dit misschien een gek beroep is", zegt Depp over zijn acteurschap. "Zijn er rustiger dingen die ik zou kunnen doen?", vraagt hij zichzelf af. "Ja, dat zou ik niet erg vinden."

De carrière van de 50-jarige acteur, die vaak excentrieke personages speelt in dure filmprojecten, dreigt in het slop te raken. Zijn nieuwe film The Lone Ranger, waarin hij een indiaan speelt, is geflopt en de twee voorgaande films, Dark Shadows en The Rum Diary, leverden ook weinig op.

Depp kan zijn acteercarrière voorlopig nog niet aan de wilgen hangen. Hij tekende onlangs voor de komedie Mortdecai en de sprookjesfilm Into the Woods. Daarnaast heeft hij nog twee immense vervolgfilms op de planning. Naast het vijfde deel van Pirates of the Caribbean heeft Depp zich ook verbonden aan Alice in Wonderland 2.


Johnny Depp wil niet lang meer acteren (Foto: Novum)

Disney Infinity vervangt filmgames

Disney zal het avonturenspel Disney Infinity vaker gaan gebruiken om films te promoten. Het bedrijf wil op die manier niet voor elke film een los spel produceren. Het ziet meer in het toevoegen van personages en werelden aan het avonturenspel. Dat heeft Disney-producer John Day gezegd tegen het Britse gamevakblad MCV.

De actiefilm The Lone Ranger, die vanaf volgende week donderdag in de bioscoop te zien is, en de animatiefilm Monsters University, sinds 10 juli te zien, zijn de eerste twee films waarvoor speciale figuurtjes zijn gemaakt voor in het avonturenspel.

Elke uitbreiding voor Disney Infinity bevat nieuwe personages en zes tot acht uur aan speelbare avonturen. Het avonturenspel is vanaf 23 augustus verkrijgbaar voor verschillende spelcomputers.

Disney Interactive is de enige tak van het Amerikaanse entertainmentbedrijf dat verlies draaide in het afgelopen kwartaal. Avonturenspellen als Epic Mickey 2 en Brave blijken niet genoeg te verkopen.


Disney Infinity vervangt filmgames 

Vin Diesel in hoofdrol World's Most Wanted

Vin Diesel mag binnenkort weer van zich af beuken in de actiefilm World's Most Wanted. Hij coproduceert de film samen met de makers van zijn uiterst succesvolle Fast & Furious-reeks, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Over de plot is nog niets bekend, dus het is de vraag of Diesel de jager of de opgejaagde speelt.

Het scenario wordt momenteel onder handen genomen door Neal Moritz. Hij schreef eerder Wrath of the Titans en neemt ook het vervolg, Clash of the Titans 3, voor zijn rekening. Ook bewerkte hij de Japanse manga Bleach al tot een filmscript voor Warner Bros.

De 46-jarige Diesel is vanaf 5 september te zien als Richard B. Riddick in The Chronicles of Riddick: Dead Man Stalking. De zevende Fast & Furious staat voor volgend jaar op het programma.


Vin Diesel in hoofdrol World's Most Wanted (Foto: Novum)

Neerslag weekend lost tekort niet op

Ondanks de neerslag van afgelopen weekend is nog steeds sprake van een tekort. Wel is de droogtesituatie verbeterd in gebieden die van neerslag afhankelijk zijn, meldt Rijkswaterstaat maandag. Nieuwe tropische dagen zijn echter in aantocht. Door de oplopende temperaturen in combinatie met beperkte neerslag kunnen watergangen opnieuw droog komen te staan.

Drie waterschappen zijn in verband met het neerslagtekort begonnen met het inspecteren van droogtegevoelige dijken en veenkaden. In het zoetwatermeer Zoommeer in het oosten van Zeeland en het ermee verbonden Volkerak bij het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wordt het oplopen van het zoutgehalte in het water tegengegaan door extra het vorige week ingezette doorspoelen.

De inlaat van water, waarmee het peil op hoogte wordt gehouden, kon op sommige plaatsen weer gestopt worden. In verband met de weersverwachtingen is deze situatie waarschijnlijk tijdelijk, aldus Rijkswaterstaat. In het zuiden, midden en oosten van het land zijn plaatselijk beregeningsverboden afgekondigd om het watergebruik te beperken.

Drama Jackie wint filmprijs in KroatiŽ

Regisseuse Antoinette Beumer is dit weekeinde met haar film Jackie in Kroatië in de prijzen gevallen. Het drama met Carice en Jelka van Houten in de hoofdrollen kreeg de Gouden Arena Prijs voor beste internationale film op het filmfestival van Pula.

Jackie kreeg de prijs omdat 'het gaat over een eenvoudig, menselijk verhaal dat onverwacht aantoont dat liefde niet bestaat uit conventies', valt te lezen op de festivalsite. De Italiaanse filmmaker Bernardo Bertolucci won in de Kroatische stad de prijs voor beste regie voor het drama Io e Te.

De gezusters Van Houten spelen in Jackie een tweeling met twee vaders. Als hun biologische moeder uit de Verenigde Staten, een rol van Holly Hunter, in het ziekenhuis komt te liggen, gaan de twee haar opzoeken. De film draaide vorig jaar in de Nederlandse bioscopen.


Drama Jackie wint filmprijs in Kroatië (Foto: Novum)

[WK] Sprenger verslaat Van der Burgh op 100 meter schoolslag

Bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona heeft Christian Sprenger de wereldtitel op de 100 meter schoolslag veroverd. De Australiër noteerde 58,79 en was daarmee 0,18 seconde sneller dan de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh.

Olympisch kampioen Van der Burgh ging na 50 meter nog aan de leiding, maar Sprenger passeerde op het laatste stuk Van der Burgh. Het brons ging naar Felipe Lima uit Brazilië(59,65). 

Vrijwel onveranderd slot AEX

De AEX-index van de beurs in Amsterdam is maandag nagenoeg onveranderd gesloten na een tamme handelssessie. Het aandeel van pakketvervoerder TNT Express ging flink omlaag na tegenvallende kwartaalcijfers.

De AEX eindigde een fractie hoger op 368,33 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 542,55 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen licht.

KPN ging aan kop in de AEX met een plus van 4,6 procent. Beleggers reageerden positief op de mededeling dat América Móvil zijn samenwerkingsovereenkomst met het Nederlandse telecomconcern heeft opgezegd. De beëindiging geeft het Mexicaanse telecombedrijf de mogelijkheid zijn belang in KPN uit te breiden tot 30 procent of meer.

De kwartaalresultaten van TNT Express vielen in minder goede aarde. De pakketvoerder leed in het tweede kwartaal een operationeel verlies van 280 miljoen euro en verwacht dat de omstandigheden de rest van het jaar moeilijk blijven. Het aandeel ging 4,6 procent achteruit.

Technisch dienstverlener Imtech was de grootste daler in de AEX met een min van 5 procent.

In de MidKap klom Ziggo 3 procent. Afgelopen weekeinde werd bekend dat Liberty Global, de Amerikaanse eigenaar van concurrent UPC, zijn belang in het kabelbedrijf heeft vergroot van 18,2 procent naar 28,5 procent. Mogelijk gaat Liberty Global een overnamebod lanceren op Ziggo.

Ingenieursbedrijf Oranjewoud steeg 4 procent. Dochteronderneming Strukton heeft een opdracht ter waarde van bijna 1 miljard euro binnengehaald voor de bouw van een deel van een nieuw metronetwerk in Saudi-Arabië. Het is de grootste opdracht ooit voor Strukton.

Ryanair verloor in Dublin 2,8 procent. De grootste prijsvechter van Europa heeft de winst in het eerste kwartaal van zijn boekjaar zien dalen, onder meer door hogere brandstofkosten. Elan won daarentegen 3,7 procent. De Amerikaanse medicijnenfabrikant Perrigo koopt zijn Ierse branchegenoot voor circa 6,5 miljard euro.

In Parijs klom Danone 3,2 procent. Het Franse voedingsmiddelenbedrijf boekte in het tweede kwartaal meer omzet dan verwacht. Vooral de verkoop van babyvoeding in China nam sterk toe.

De euro was 1,3255 dollar waard, tegen 1,3259 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie was onveranderd op 104,74 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder.

Piek in ANWB-meldingen van Nederlanders op vakantie

Het aantal Nederlanders in het buitenland dat zich afgelopen week bij de ANWB meldde met een hulpvraag was deze zomer nog niet eerder zo hoog. De toeristenbond kreeg 33 duizend telefoontjes. Waarschijnlijk is daarmee het hoogtepunt van de zomerdrukte bereikt, laat een woordvoerder maandag weten.

Met name het afgelopen weekend was het erg druk. Bij de telefooncentrale kwamen zaterdag elf procent meer telefoontjes binnen dan op dezelfde dag een jaar eerder. Ook het totaal aantal meldingen zat met twaalfhonderd flink boven het gemiddelde op een zomerdag, aldus de zegsman.

Het merendeel van de meldingen gaat over problemen met voertuigen of over mensen die op vakantie ziek zijn geworden. Het aantal hulpvragen in de hele zomer tot nu toe is volgens de zegsman vergelijkbaar met vorig jaar.

Deze week wordt ondanks zwarte zaterdag naar verwachting niet drukker voor de alarmcentrale van de ANWB dan vorige week. "Dat komt omdat zwarte zaterdag vooral wordt veroorzaakt door Fransen en Duitsers die op vakantie gaan. Het weekend dat het meeste aantal Nederlanders tegelijk in het buitenland zaten hebben we al achter de rug."

Parlement Pakistan kiest nieuwe president

Het Pakistaanse parlement kiest dinsdag een nieuwe president. De uitslag staat min of meer vast: iedereen is het er over eens dat Mamnoon Hussain, de kandidaat van de regeringspartij, de Pakistaanse Moslimliga-N, de strijd zal winnen.

De president wordt in Pakistan niet direct gekozen, maar door volksvertegenwoordigers in de Senaat, de Nationale Vergadering en de parlementen van de vier deelstaten. De PML-N heeft de meerderheid in de Nationale Vergadering en in de volkrijkste provincie, Punjab.

De bevoegdheden van de president zijn beperkt. De meeste macht in de burgerregering berust bij de premier, Nawaz Sharif.

De Pakistaanse Volkspartij van de huidige president Asif Ali Zardari, die na de PML-N de meeste zetels heeft in de Nationale Vergadering, boycot de stemming. De PPP is verbolgen over een beslissing van het Hooggerechtshof, dat op verzoek van de PML-N de stemming een week heeft vervroegd omdat sommige parlementsleden aan het eind van de ramadan een bedevaart naar Saudi-Arabië willen maken. Volgens de PPP hebben de rechters verzuimd de oppositie te horen en is er door de vervroegde datum te weinig tijd om campagne te voeren.

Ook als de PPP wel had deelgenomen zou Hussain waarschijnlijk winnen. De enige andere kandidaat is Wajihuddin Ahmed, een gepensioneerd lid van het Hooggerechtshof van Sindh dat is voorgedragen door de partij van voormalig cricketster Imran Khan.

Hussain is een textielzakenman uit Karachi, de hoofdstad van de provincie Sindh. Hij diende in 1999 vier maanden als gouverneur van Sindh, maar vervulde verder geen prominente rol in de landelijke politiek. Volgens politiek analist Hasan Askari Rizvi omringt premier Sharif zich graag met politiek onbekenden, 'zodat hij het middelpunt van de macht is en in de schijnwerpers staat'. Rizvi denkt daarom niet dat de nieuwe president veel aandacht op zich zal vestigen of voor opwinding zal zorgen.

De termijn van de huidige president, Zardari, loopt 8 september af. Hij werd door de PPP als kandidaat naar voren geschoven nadat zijn vrouw, oud-premier Benazir Bhutto, in december 2007 het slachtoffer was geworden van een moordaanslag. Zardari en de PPP profiteerden vooral van sympathiestemmen; als president was Zardari een omstreden figuur, die dikwijls in aanvaring kwam met het machtige leger en met het Hooggerechtshof.

Zijn voornaamste prestatie is waarschijnlijk dat hij de eerste burgerregering heeft geholpen haar termijn van vijf jaar vol te maken en de macht over te dragen aan een volgende regering die democratisch gekozen is. Hij wist dit te bereiken door de coalities te smeden die nodig waren om aan de macht te blijven. Zardari stemde ook in met een aantal grondwetswijzigingen, waardoor de bevoegdheden van de president beknot werden ten gunste van de premier. Het presidentschap van Pakistan is nu nog slechts een voornamelijk ceremoniële functie.

De regering van Zardari heeft weinig voor elkaar gekregen in het aanpakken van de grootste problemen van Pakistan, zoals de chronische elektriciteitstekorten die de economie verlammen en waardoor sommige huishoudens maar vier uur per dag stroom hebben. Het leger heeft onder het bewind van Zardari verschillende operaties ingezet tegen de Pakistaanse Taliban, maar deze nooit onder de duim gekregen.

"De regering-Zardari heeft wat bestuur betreft absoluut slecht gepresteerd en er was een serieus reputatieprobleem vanwege aantijgingen van corruptie", zegt Rizvi. "Zardari zal worden herinnerd als een zeer omstreden president, maar een groot overlever."

Shiny Legendary Pokťmon in Nederland

Als voorproefje op de introductie van Pokémon X en Pokémon Y start op 30 augustus in deelnemende winkels in Nederland het eerste van drie evenementen waarbij drie Legendarische Pokémon verspreid worden. En niet zo maar Legendary, maar ze zijn nog Shiny ook.

De Pokémons waar het om gaat zijn Dialga, Palkia en Giratina, maar dan in Shiny-vorm. Dit betekent dat ze een ongebruikelijke, uiterst zeldzame kleur hebben. Elk van de drie evenementen duurt slechts twee weken en per evenement is er telkens één Shiny Pokémon verkrijgbaar.

Zodra de verspreiding van Dialga (type Steel en Dragon) op 12 september eindigt, kunnen Pokémon-fans een Shiny-versie van Palkia (type Water en Dragon) krijgen. De verspreiding van deze Pokémon start op 13 september. Een Shiny-versie van Giratina (type Ghost en Dragon) wordt vanaf 27 september verspreid. Ook het tweede en derde evenement vinden in deelnemende winkels in heel Nederland plaats.

Spelers die Pokémon Black, Pokémon White, Pokémon Black 2 of Pokémon White 2 hebben, kunnen hun exemplaar van het spel en hun Nintendo 3DS- of Nintendo DS-systeem naar een van de deelnemende winkels. Deelnemende winkels zijn onder meer MediaMarkt en Saturn. Spelers moeten de Pokédex in hun spel hebben geïnstalleerd en ze mogen niet meer dan elf Wonder Cards in hun bezit hebben.

Voor de mensen met een agenda:

  • Shiny Dialga: vrijdag 30 augustus 2013 tot en met donderdag 12 september 2013
  • Shiny Palkia: vrijdag 13 september 2013 tot en met donderdag 26 september 2013
  • Shiny Giratina: vrijdag 27 september 2013 tot en met vrijdag 11 oktober 2013

Dialga, Palkia en Giratina

Tientallen kinderen uit prostitutie VS bevrijd

De FBI heeft 105 kinderen uit de kinderprostitutie gered. Bij invallen in 76 steden heeft de Amerikaanse federale politie 150 pooiers en andere verdachten gearresteerd.

De oprolactie, de grootste tot dusver, maakt deel uit van een actieplan waarmee de federale politie sinds 2003 naar eigen zeggen 2700 kinderen uit de handen van pooiers heeft weten te bevrijden.

Volgens de tweede man van de FBI-recherche, Ron Hosko, blijft ook na de geslaagde operatie een 'voortdurende bedreiging' blijft bestaan voor Amerikaanse kinderen.

Softmoslims willen af van hypermoslims

Gematigde moslims in Indonesië, verenigd in Nahdlatul Ulama, hebben de regering maandag gevraagd het fundamentalistische Front van Islamitische Verdedigers (FPI) te ontbinden. Aanleiding voor het verzoek vormt het optreden van vijftig FPI-aanhangers in de stad Kendal op 18 juli.

De groep wilde toen een stadsdeel 'schoonvegen' omdat vermoed werd dat daar prostitutie werd toegestaan. Toen de FPI-aanhang in auto's wegvluchtte voor boze buurtbewoners reed één van de wagens een motor aan. Daarbij stierf een zwangere vrouw.

De FPI voert geregeld illegale acties tegen prostitutie. De organisatie slaat ook periodiek nachtclubs, kerken en gebedshuizen van sjiieten en Ahmadiyya kort en klein.

Amoah op proef bij Heracles Almelo

Heracles Almelo wordt mogelijk de vijfde Nederlandse werkgever van Matthew Amoah. De clubloze Ghanese spits is vanaf maandag twee dagen op proef in Almelo, meldt Heracles. De eredivisionist is op zoek naar aanvallende versterking, nadat de club afgelopen jaar Everton, Samuel Armenteros en Ninos Gouriye zag vertrekken.

De 32-jarige Amoah speelde eerder in Nederland voor Vitesse, Fortuna Sittard, NAC Breda en sc Heerenveen. De 44-voudig international was de afgelopen tijd ook op proef bij NAC, maar de club uit Breda wilde hem enkel op amateurbasis vastleggen. Heracles opent zondag het nieuwe seizoen met een uitwedstrijd bij Vitesse.

FOK!toen: Slag bij Vlaardingen

Vandaag 995 jaar geleden vond er bij Vlaardingen een slag plaats tussen troepen van de Heilige Roomse Keizer en de West-Friese Graaf Dirk III. Het zou achteraf één van de gebeurtenissen zijn die tot het ontstaan van Holland leidde. Hoewel schimmig lang gelee en met meer mythen dan feiten omgeven, heette het gebied vóór de Slag bij Vlaardingen in 1018 West-Frisia. Veertig jaar later sprak men echter in documenten al van 'Holdland'. 

Elfde eeuw: ontginning, Holdland en Holland
De slag vindt plaats in een Nederland dat razendsnel verandert. Middels ontginning en verbeterde landbouwmethodes maken we van het veenmoeras Holland in no-time een voedselrijk agrarisch gebied. Steden worden de grond uit gestampt. West-Friesland wordt Holland. Het Hollandse Huis wordt tegelijk met het Graafschap Holland geboren. De eerste dijken aangelegd. De elfde eeuw blijkt de kraamkamer van de Hollanders te zijn en het begint allemaal met graaf Dirk III en zijn slag bij Vlaardingen.

Een uitgebreide uitleg van de politieke, geografische en cultuurhistorische situatie 1000 jaar geleden maakt dit nieuwsbericht te lang, maar kun je hier lezen als bij dit stuk behorende column. Wil je de onderstaande omschrijving (en naweeën) van de Slag bij  Vlaardingen in wat perspectief zien, dan is het aan te raden ook de uitleg te lezen. Behalve de agrarische vernieuwingen waardoor moeras verdween en Holland verscheen, ga ik ook in op het ontstaan van de naam (en het Graafschap) Holland zelf.

De Slag bij Vlaardingen van 995 jaar geleden
VLAARDINGEN, 29-07-1018. De bronnen lopen soms flink uiteen en enkele zijn eeuwen later pas geschreven. Wellicht zal één van de bronnen het ware verhaal vertellen, maar tot die tijd moeten we het doen met een hoop 'ongeveer' en 'waarschijnlijk'. Enkele dingen zijn echter zeker.

Dirk had bijvoorbeeld schijt aan autoriteiten. Tijdens zijn graafschap (van 993 tot 1039) ergerde hij meermaals het bloed onder de nagels van de bisschop van Utrecht en keizer Hendrik II van het Heilige Roomse Rijk vandaan.

De hele elfde eeuw probeerde de keizer (warmhartig gesteund door het Bisdom Utrecht) Dirk III, zijn zoon Dirk IV en zijn tweede zoon Floris I onder de duim te houden. Meestal werden ze vernederd en dropen ze met de staart tussen de benen af. Een enkele keer lukte het om een jaar of twintig de Hollandse graven weer onder de duim te krijgen. Uiteindelijk werd door de eigenwijze West-Friezen het Graafschap Holland geboren en voor het eerst officieel genoemd in 1101.

Vlaardingen bestond destijds uit een nederzetting rond de Grote Kerk en het Raadhuis (met tegenwoordig een standbeeld van, jawel, Dirk III ervoor). Ook werd er ten westen, in de huidige wijk Vettenoord, druk land ontgonnen en lag er hoogstwaarschijnlijk de (houten?) burcht van Dirk III. Vlaardingen was vergeleken met 1000 jaar later minuscuul maar wel het hoofdkwartier van de West-Friese graaf.

Graaf Dirk heft zelf tol; keizer, bisdom en schippers boos
De strijd barstte vandaag precies 995 jaar geleden los ergens in de tegenwoordig bebouwde, toen zeer recent ontgonnen poldergebieden van Vlaardingen. Al in april was in Nijmegen besloten dat Dirk een lesje geleerd moest worden. Hij was namelijk begonnen om compleet buiten de schatkist van de Keizer en het Bisdom om, tol te heffen op voorbijvarende schepen. Schippers in Duitse Rijnsteden en in Tiel waren woest, ze moesten nu twee keer belasting betalen als ze naar Engeland wilden varen.

Dus bleef de strafexpeditie niet uit. Een aantal soldaten dat tussen 1000 en 10.000 geschat wordt, trok onder leiding van Godfried van Verdun, de hertog van Neder-Lotharingen (waar Nederland bestuurlijk onder viel), naar het hoofdkwartier van de rebellerende Dirk in Vlaardingen. Ook de bisschoppen Adelbold van Utrecht, Balderic II van Luik [stierf onderweg], Gerard van Kamerijk en aartsbisschop Heribert van Keulen kwamen met manschappen meehelpen. Gerard van Kamerijk stuurde alleen troepen.

De hinderlaag: “Godfried is dood!”
Dirk III had tijd om zich voor te bereiden en deed dat heel goed. De burgers uit de wijde omgeving werden geëvacueerd naar 'hoger gelegen plaatsen' en Dirks enkele honderden krijgsknechten hadden zich in kleinere groepen in de burcht, rondom de kerkheuvel en elders op hogere plekken in het landschap verschanst.

Toen de troepenmacht van de Duitse Keizer eenmaal goed en wel was gearriveerd werd er plots geroepen “Godfried is dood!”; het is onduidelijk of de schermutselingen al begonnen waren maar je zou toch verwachten van wel. In een deel van het leger ontstond direct paniek en werd er 'vlucht! Vlucht!' geschreeuwd gezien traditioneel de hoge piefen vooraan vochten. Van die paniek maakte het véél kleinere aantal verstopte Friezen meteen handig gebruik.

Vanuit de burcht, kerk, heuvels en dijken zetten zij een verrassingsaanval in op de wegrennende troepen van Godfried. Ze maaiden de soldaten neer met werpsperen en zwaarden – de troepensterktes zijn onbekend maar wel melden alle bronnen dat de zwaar in de minderheid zijnde Friezen een ware slachting aanrichtten. De drie Middeleeuwse bronnen “putten zich uit in geweeklaag over hoe jammerlijk het keizerlijke leger werd verslagen en hoe onnoemelijk veel doden daarbij zijn gevallen, terwijl de verliezen aan de kant van Dirk III klein of zelfs nihil waren.”

Begon strijd die eindigde met erkenning Graafschap Holland
Dirk III en zijn zonen Dirk IV en Floris I zouden door deze slag en een aantal andere oorlogen die vooral ten koste van het bisdom Utrecht gingen, effectief de basis leggen voor het Graafschap Holland. Hun familie zou van een doodgewoon West-Fries graafschap een aparte, Hollandse identiteit en naam gaan voeren. Dat hele verhaal kun je echter lezen in de al genoemde uitlegcolumn.

Uiteindelijk keerde het Graafschap Holland en het Huis van Holland zich zelfs tegen hun voormalige broeders uit (West-)Friesland. Tegen de tijd dat de Republiek vijf eeuwen later werd uitgeroepen was Holland uitgegroeid van een ellendig moerassig veengebied met een paar honderd rebellerende Friezen tot de economische motor en dichtstbevolkte streek van de Lage Landen.

Milan-verdediger Bonera enkele maanden uit roulatie

Daniele Bonera moet het eerste deel van de competitie aan zich voorbij laten gaan. De Italiaanse verdediger van AC Milan staat met een gebroken knieschijf naar verwachting tussen de twee en drie maanden aan de kant. Bonera liep de blessure zaterdag op in het oefenduel tegen Valencia.

Naast de start van de Serie A, die op 24 augustus begint, mist Bonera ook de voorronde van de Champions League. Milan eindigde vorig seizoen als derde en is daardoor niet rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van het kampioenenbal.

De 32-jarige Bonera maakt zich op voor zijn achtste seizoen bij Milan. Daarvoor speelde de zestienvoudig international ook voor Parma en Brescia.

AZ-spits Johannsson verkiest VS boven IJsland

Aron Johannsson heeft gekozen voor een interlandloopbaan bij de Verenigde Staten. De spits van AZ geeft zijn geboorteland de voorkeur boven IJsland, waar hij opgroeide. "Het was geen gemakkelijke keuze, omdat ik moest kiezen tussen twee goede nationale teams", zegt Johannsson maandag op zijn Facebook-pagina. De aanvaller gaat niet in op de reden voor zijn beslissing.

"Ik dank de coaches van IJsland voor hun interesse in mij en wens de nationale ploeg van IJsland het beste voor de toekomst", besluit Johannsson. De 22-jarige spits beschikt over een dubbel paspoort. Hij speelde als jeugdinternational voor IJsland.

Johannsson kwam in januari over van het Deense AGF en was bij zijn eerste basisplaats zaterdag in de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax, zijn eerste officiële duel, meteen doeltreffend.

Opvallend genoeg moet Johannsson bij het Amerikaanse nationale team de concurrentie aangaan met Jozy Altidore, de man die hij moet doen vergeten in de punt van de aanval bij AZ. Altidore verkaste onlangs naar het Engelse Sunderland.

Schoorel naar tweede ronde challenger Liberec

Tennisser Thomas Schoorel heeft maandag zonder problemen de tweede ronde van het challengertoernooi in Liberec bereikt. Op het Slowaakse gravel liet hij qualifier Ivo Klec, die een thuiswedstrijd speelde, kansloos: 6-0, 6-2. Schoorel is op weg terug na blessureleed en is de nummer 270 van de wereld. Klec staat 581e.

In de tweede ronde krijgt Schoorel het minder makkelijk. Dan staat of de als eerste geplaatste Argentijn Federico Delbonis of de Slowaak Miroslav Mecir tegenover hem. Delbonis is de nummer 63 van de wereld. Twee weken geleden verraste hij bij het ATP-toernooi in Hamburg Roger Federer en reikte hij tot de finale. Mecir is de mondiale nummer 258.

Ecuadoriaans international Benitez (27) dood

Ecuadoriaans international Christian Benitez is maandag overleden. Dat meldt zijn Qatarese club El Jaish zonder details te geven. Zondag speelde de aanvaller nog in het duel tegen Qatar Sports.

Naar verluidt kreeg Benitez een hartaanval, mogelijk als gevolg van een ontstoken blinde darm of maagproblemen. Benitez' vader verklaarde op de Ecuadoriaanse radio dat zijn zoon buikpijn kreeg en een pil nam. Vervolgens werd hij naar het ziekenhuis vervoerd waar hij overleed.

Benitez speelde 58 keer voor zijn land en scoorde daarin 24 keer. Hij stapte dit jaar over van het Mexicaanse America naar El Jaish. Eerder kwam hij ook uit voor het Engelse Birmingham City, Santos Laguna in Mexico en El Nacional in zijn vaderland.

Teeuwen rookt, boete dreigt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een onderzoek ingesteld naar het programma Zomergasten, waar zondagavond een rokende cabaterier Hans Teeuwen te gast was. Dat heeft een woordvoerder van de NVWA maandag gezegd.

De set van Zomergasten is een werkplek en dus mag daar niet worden gerookt. De VPRO, die Zomergasten uitzendt, kan een waarschuwing of een boete krijgen. "Ik wil niet op de zaken vooruit lopen, maar een overtreding van het rookverbod weegt zwaar", zegt de woordvoerder. De VPRO was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Teeuwen was zondag de eerste zomergast van dit seizoen. Zijn aflevering trok 812 duizend kijkers, ruim tweehonderdduizend meer dan eerste aflevering van Zomergasten vorig jaar.

Juli was uitzonderlijk warm en zonnig

De maand juli was uitzonderlijk zonnig, warm en droog. Met een gemiddelde temperatuur van 19,1 graden behoort juli 2013 tot de top tien van warmste julimaanden sinds het begin van de metingen in 1901. De maand telde bijna dubbel zoveel zomerse dagen als normaal, zo blijkt uit een maandoverzicht van weeronline.nl. Bovendien kwam het tot de eerste hittegolf sinds 2006.

Het totaal aantal zomerse dagen komt naar verwachting uit op vijftien, ruim boven de gemiddelde 8,8 dagen. Slechts vier keer eerder kwam het in juli tot meer dan vijftien zomerse dagen. Het record werd gezet in 2006, toen op 26 dagen de temperatuur boven de 25 graden uitkwam.

Juli was niet alleen een van de warmste julimaanden ooit, maar ook een van de zonnigste. Het gemiddelde komt naar verwachting uit op 250 tot 260 uur zonneschijn. Verder was het uitzonderlijk droog met 22 droge dagen, tegen twaalf normaal. Door de stevige onweersbuien van afgelopen weekeinde ging juli echter niet de boeken in als een van de droogste ooit.

De meeste neerslag viel uiteindelijk op de grens van Brabant en Zeeland, gemiddeld zo'n zeventig tot tachtig millimeter. Vooral in Noord-Holland, Friesland en het westen van Groningen en Zuid-Holland bleef regen achterwege.

Doordat juli gemiddeld warmer eindigt, wordt een reeks van zes maanden beneden normaal doorbroken. Tot nu toe waren alle maanden in 2013 ononderbroken te koud.

Zorgcentrum Boschoord moet zorgverlening staken

Woonzorg Boschoord te Lunteren mag geen zorg meer verlenen in het woon- en zorgcentrum Boschoord. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag bekendgemaakt. De inspectie heeft geen vertrouwen in 'verantwoorde en veilige zorgverlening'.

Het centrum moest in maart ook al eens de zorg staken. Na een faillissement werd de zorgverlening in mei overgenomen door de coöperatieve vereniging Woonzorg Boschoord. Bij een onaangekondigd bezoek stelde de IGZ deze maand opnieuw ernstige problemen vast. Zo was sprake van betalingsproblemen.

Boschoord moet de zorgverlening en huisvesting per direct staken. Uiterlijk 2 augustus moeten alle bewoners zijn overgedragen aan andere zorgaanbieders. "Tot die tijd dient de zorgverlening verantwoord plaats te vinden", aldus de inspectie.

Sri Lanka wijst inmenging India af

India moet zich niet bemoeien met de interne aangelegenheden van Sri Lanka. Dat hebben vertegenwoordigers van de Federatie van Nationale Organisaties, een bundeling van nationalistische groepen, maandag duidelijk gemaakt aan de Indiase ambassadeur.

Aanleiding vormden uitspraken van de Indiase premier Manmohan Singh. Die toonde zich 'verbijsterd' over plannen van de Sri Lankaanse regering om provinciale raden hun bevoegdheden inzake grondzaken en de politie te ontnemen. De provinciale raden zijn opgezet om de Tamil-minderheid op Sri Lanka meer invloed op het beleid te geven.

In 2009 versloeg het leger van Sri Lanka, na dertig jaar oorlog, de zogenoemde Tamil Tijgers definitief. Daarna werd de Tamils meer autonomie toegezegd, onder meer via de in te stellen provinciale raden. In India leven zo'n zestig miljoen Tamils. In het verleden stuurde India enkele keren militairen naar Sri Lanka om vrede af te dwingen tussen het leger en de Tamils.

Redacties Metro en Spits gaan samen

De redacties van de gratis kranten Spits en Metro worden per 1 augustus samengevoegd. Dat zegt Robert van Brandwijk, hoofdredacteur van Metro, maandag tegen Villamedia. Door de samenvoeging moeten drie werknemers gedwongen vertrekken. Beide titels blijven los van elkaar bestaan.

Het fuseren van de redacties moet er toe leiden dat beide kranten beter op elkaar worden afgestemd en efficiënter te werk gaan, zei Van Brandwijk op Radio 1. Zo gaat Spits zich richten op een jongere doelgroep en meer schrijven over sport en entertainment, terwijl de nadruk bij Metro op nieuws en carrière komt te liggen.

Dat het samenvoegen van de redacties een opmars is naar het samenvoegen van beide titels, ontkent Van Brandwijk. "Wij zien dit als een mooi nieuw begin." Bij Spits en Metro, beide eigendom van de Telegraaf Media Groep (TMG), waren ongeveer twintig voltijdbanen per titel. Dat worden er nu 33 voor beide titels samen.

Negentig kanaries gestolen in Sittard

Uit een woning in Sittard zijn ongeveer negentig kanaries gestolen. De eigenaar ontdekte de diefstal maandag rond 09.00 uur. De dader of daders zijn waarschijnlijk over de omheining geklommen en hebben de deur naar de volière geforceerd in de woning aan de Jozef Israëlstraat.

De kanaries, in verschillende kleurencombinaties en zowel gekuifd als ongekuifd, zijn allemaal voorzien van een kweekringetje met de opdruk '6CCW'. De politie zoekt getuigen die iets hebben vernomen van de diefstal in de Limburgse plaats.

Nederlandse steden behouden band met Russen

De Nederlandse steden die een zusterstad hebben in Rusland zijn vooralsnog niet van plan de banden te verbreken vanwege de homovijandige koers van dat land. De steden stellen dat zo'n vriendschap er juist is om dergelijke zaken bespreekbaar te maken, zo blijkt uit een rondgang.

Onder meer Rotterdam, Groningen en Nijmegen worden in een petitie op internet opgeroepen om de vriendschapsbanden met Russische steden te verbreken totdat de omstreden wet die homopropaganda verbiedt van tafel is. "Het beboeten of opsluiten van mensen die handelen uit liefde kan niet beloond worden met de status van zusterstad", stellen de initiatiefnemers. De petitie is maandagmiddag meer dan 3600 keer ondertekend.

De stad Rotterdam, die een stedenband heeft met Sint Petersburg, ziet hierin juist een kans om in dialoog te blijven, zegt een woordvoerder van het gemeentebestuur. "Rotterdam kan binnen de stedenband in onderlinge en vertrouwelijke contacten zorgen uiten ten aanzien van de positie van homoseksuelen en hierover een constructieve discussie voeren."

Dat vindt ook Groningen, dat een band heeft met Moermansk, de plaats waar vorige week een aantal Nederlandse homoactivisten opgepakt werden, onder wie een Gronings raadslid. Volgens een woordvoerder moet je een stedenband niet te snel opzeggen. "Dit soort zaken moet je juist bespreekbaar maken."

De kwestie van vorige week heeft er wel voor gezorgd dat de band in Groningen opnieuw is besproken. "We hebben het er met elkaar over gehad. Zo hebben we ons afgevraagd of je er nog wel mee door moet. Uiteindelijk gaat de gemeenteraad daar over. Na het reces wordt daar zeker nog over gesproken."

De gemeente Nijmegen wil voorlopig niet vooruit lopen op de zaak. Ook hier gaat de gemeenteraad er in principe over. "Het is aan hen om er iets van te vinden", aldus de zegsvrouw. Nijmegen heeft een vriendschapsband met Pskov, een stad aan de grens met Estland.

De organisator van de Amsterdamse Gay Pride zei zondag in een vraaggesprek met nu.nl ook dat Nederlandse steden hun zusterstad niet de rug moeten toekeren.

Relatief rustige zomer voor reddingsbrigade

De reddingsbrigade beleeft tot nu toe een betrekkelijk rustige zomer. De afgelopen vijf weken moest de brigade gemiddeld zo'n duizend keer per week in actie komen. Een jaar eerder was dat nog rond de twaalfhonderd keer.

Een duidelijke verklaring voor het rustige verloop heeft een woordvoerder maandag niet. Het weer heeft hier waarschijnlijk wel mee te maken. "Maar er zijn zo veel factoren die hier invloed op kunnen hebben", aldus de zegsvrouw.

Afgelopen week, tijdens de hittegolf, kwam de reddingsbrigade ruim negenhonderd keer in actie. Zo werd assistentie verleend aan veertien kitesurfers met pech en werden 98 vermiste kinderen met hun ouders herenigd. In 35 gevallen was sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Veel huishoudens met sociale regeling

Ruim negentig procent van de huishoudens in Nederland maakt gebruik van een of meer sociale regelingen, zoals de zorgtoeslag of een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit berekeningen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gemaakt in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Slechts 674.335 van de 7.732.400 huishoudens maken geen gebruik van een sociale regeling. Aan de andere kant zijn er twintig huishoudens die zestien regelingen hebben. In de meeste gevallen gaat het om een, twee of drie regelingen. Ruim 1,6 miljoen huishoudens maken gebruik van een regeling; 1,7 miljoen van twee regelingen. De meest gebruikte regeling is de zorgtoeslag, waar 4,8 miljoen huishoudens een beroep op doen.

Het kabinet heeft om het databestand gevraagd om inzicht te krijgen in de gevolgen van de hervormingen van de langdurige zorg en sociale zekerheid. Die kunnen opeenstapelen bij bepaalde huishoudens, schreef minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) eerder aan de Kamer. Het parlement eiste eerder inzicht in deze stapeling.

Een woordvoerder van Asscher laat weten dat het kabinet de cijfers van het CBS gaat bestuderen. Over mogelijke gevolgen voor het beleid kon de zegsvrouw niets zeggen. De cijfers over de koopkracht voor 2014 worden tijdens Prinsjesdag bekendgemaakt.

Vita niet altijd als controller voor PS4

De PlayStation Vita kan niet altijd als controller worden gebruikt bij spellen voor de PlayStation 4. Volgens topman Shuhei Yoshida van Sony is dit alleen mogelijk als ontwikkelaars die optie hebben ingebouwd. Welke spellen voor de PlayStation 4 deze optie ondersteunen is onduidelijk.

Dit voorjaar werd bekend dat er geen extra programmeerwerk nodig zou zijn om een PlayStation 4-game op afstand op de PlayStation Vita te spelen. Deze 'remoteplayfunctie' zou werken met alle games die niet gebruikmaken van de bewegingsgevoelige PlayStation Move-besturing. Desondanks is er dus wel extra programmeerwerk nodig om de Vita als controller te gebruiken.

De PlayStation 4 moet in november op de markt verschijnen. Een basispakket moet 399 euro kosten. Voor de PlayStation Vita moet op dit moment 249 euro betaald.


Vita niet altijd als controller voor PS4 

Barbie viel vaak flauw op camping

Barbie viel tijdens haar verblijf op een Spaanse camping aan de lopende band flauw. De hypergetalenteerde realityster, die voor opnamen van een nieuwe tv-serie in Spanje was, moest zelfs een keer aan het infuus omdat ze was bevangen door de hitte. Het stel keerde door alle tumult eerder terug naar Nederland dan gepland.

"Ik ben heel vaak flauwgevallen", vertelt Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, aan RTL Boulevard. Naast de hitte had de blondine veel last van de vele Nederlandse campinggasten die erg geïnteresseerd waren in Barbie en haar gezin. "Toen hebben ze tegen mij gezegd: Saman, we gaan terug en we maken het gewoon in Nederland af."

De titel van Barbies nieuwe realityprogramma strookt volgens haar man Michael niet met de realiteit. "Het programma heet Rust in de Tent", aldus Michael. "Nou, die hadden we niet."

Rust in de Tent is alweer de vierde serie van Barbie, die haar realitycarrière begon in Oh Oh Cherso, en Michael. Eerder lieten ze de buitenwereld meegenieten van hun bruiloft in Barbies Bruiloft en hun verhuizing in Huisje, Boompje, Barbie. De bevalling van baby Angelina was te volgen in Barbies Baby.

Buit juwelenroof Cannes meer dan 100 miljoen

De buit van de juwelenroof uit een luxehotel in de Zuid-Franse badplaats Cannes blijkt veel groter te zijn dan zondag in eerste instantie werd geschat: niet veertig, maar ruim honderd miljoen euro. Dat heeft de organisator van de diamantententoonstelling na een gedetailleerdere inventarisatie laten weten, zegt een Franse officier van justitie.

De politie is op zoek naar een verdachte die de overvaller die de diefstal in het Carlton Intercontinental Hotel pleegde en er te voet vandoor ging. Het gaat om een van de grootste juwelendiefstallen van de afgelopen jaren.

Bezoekers Zwarte Cross gepakt met restalcohol

Tientallen huiswaarts kerende bezoekers van de Zwarte Cross in het Achterhoekse Lichtenvoorde zijn maandagochtend op de bon geslingerd. Er zat nog te veel alcohol in hun bloed. Van twee beginnende bestuurders is het rijbewijs afgepakt. Het percentage betrapte automobilisten is dit jaar overigens lager dan ooit.

Op meerdere plekken werd tussen 07.00 uur en 13.00 uur bij 4487 festivalbezoekers een blaastest afgenomen. Bij 31 bleek nog te veel alcohol in het bloed te zitten. De twee bestuurders die hun rijbewijs moesten inleveren hadden vijf keer meer in hun bloed dan is toegestaan. Overigens werden bij de alcoholcontroles ook twee caravans van de weg gehaald omdat ze geen kenteken hadden.

De politie controleert vertrekkende bestuurders van het driedaagse muziek- en motorfestival ieder jaar. Het percentage gepakte automobilisten is dit jaar met 0,7 het laagst. In de voorgaande jaren schommelde dat tussen de een en anderhalf procent.

Op het festival, dat dit jaar een recordaantal van 162 duizend bezoekers trok, werden zondagmiddag vijftien mensen aangehouden bij een vechtpartij. Twee mensen raakten daarbij gewond en moesten naar een ziekenhuis worden gebracht.

Indiase prinsessen worden toch nog rijk

De drie dochters van de Indiase maharadja Harinder Singh Brar van Faridkot, zijn moeder en vrouw, worden toch nog rijk. Een rechtbank heeft geoordeeld dat het testament van de in 1989 overleden maharadja, waarin hij zijn vermogen aan een stichting gaf die bestuurd werd door zijn vroegere dienstboden, vals was.

De twee jongste prinsessen leefden sinds het overlijden van hun vader van twintig dollar per maand. Zijn oudste dochter, zijn vrouw en moeder kregen niets. Dat terwijl het vermogen van de maharadja werd geschat op vier miljard dollar. Hij bezat een 350 jaar oud slot, paleizen, enorme landgoederen (onder meer midden in New Delhi), een collectie van achttien antieke auto's, het vliegveld van Faridkot en goud en sieraden ter waarde van 170 miljoen dollar.

De man, ooit gekroond tot maharadja van het koninkrijk Faridkot, werd depressief nadat zijn enige zoon in 1981 was overleden bij een auto-ongeluk. Het stichtingsbestuur overweegt in hoger beroep te gaan tegen de rechterlijke uitspraak.

Levende potvis op Terschelling gestrand

Op Terschelling is maandagmiddag een levende potvis aangetroffen. Het zoogdier werd gevonden bij Paal 26. Rederij Noordgat gaat een poging doen het dier te redden, meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Er zijn al vaker potvissen en bultruggen aangespoeld in het noorden van het land. De bekendste voorbeelden zijn twee dode potvissen in december 2012 en april 2013, waarbij de laatste een goudmijn bleek te zijn vanwege de 83 kilo amber die uit de anus van de potvis gevist kon worden. De amber bracht een half miljoen op.

Daarnaast ontstond er de nodige controverse omtrent de bultrug Johanna, die vlak voor de kerstdagen aanspoelde en ondanks vele pogingen niet meer gered kon worden. Het dier overleed uiteindelijk waarschijnlijk aan de gevolgen van spierschade.

Noord-Ierse extremist komt niet vrij

De beruchte Noord-Ierse protestantse extremist Michael Stone moet zijn hele gevangenisstraf van dertig jaar uitzitten. Dat heeft de beroepsrechter in Belfast bepaald.

Stone (58) zit vast wegens de moord op drie katholieken op een begrafenis van de IRA in 1988. Bij eerdere aanslagen had hij al drie rooms-katholieke burgers omgebracht. Hij zat daarvoor al vast maar werd in 2000 vrijgelaten als onderdeel van het vredesakkoord tussen protestanten en katholieken. In 2006 werd hij echter weer vastgezet omdat hij geprobeerd had kopstukken van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, te vermoorden. Stone komt nu zeker niet voor 2024 op vrije voeten.

RoemeniŽ pakt Turkse mensensmokkelaars

De Roemeense autoriteiten hebben twee Turken opgepakt. Zij worden ervan beschuldigd 26 Syriërs illegaal het land in te hebben gebracht. De twee Turken zelf hadden ook geen toestemming in Roemenië te zijn.

Zaterdag onderschepten de Roemenen twee boten met de 26 Syriërs bij Constanta aan de Zwarte Zee. De Syriërs vroegen meteen politiek asiel aan. Ze zijn in een opvangkamp ondergebracht totdat over hun verzoek is beslist.

Diepe scepsis rond Midden-Oostenoverleg

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars gaan maandag en dinsdag in Washington om de tafel om te bespreken hoe ze hun directe vredesoverleg na een onderbreking van vijf jaar weer op gang kunnen krijgen. Aan beide kanten heerst diepe scepsis.

De hervatting van de besprekingen werd mogelijk door een besluit van het Israëlische kabinet zondag om 104 Palestijnse gevangenen die al lange tijd vastzitten stapsgewijs vrij te laten, afhankelijk van de gemaakte vorderingen in het overleg. De vrijlating was onderdeel van een pakket voorstellen van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry om de twee partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas aarzelde om met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te onderhandelen, omdat hij vreest dat dat Netanyahu niet open staat voor wat de Palestijnen als hun minimale territoriale eisen beschouwen. De Palestijnen willen een eigen staat die de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem omvat, gebieden die Israël in de oorlog van 1967 in handen kreeg. Maar zij zijn bereid op beperkte schaal grond te ruilen zodat sommige van de tientallen joodse nederzettingen die op de Westoever zijn verrezen bij Israël kunnen worden gevoegd.

Abbas heeft bij herhaling laten weten dat hij alleen wil praten als Israël de bouw van nederzettingen opschort of de lijnen van voor de oorlog van 1967 als uitgangspunt voor de grenzen van een Palestijnse staat aanvaardt. Palestijnse functionarissen zeggen dat de Amerikanen de verzekering hebben gegeven dat Washington de linies van 1967 als basis voor de onderhandelingen beschouwt. Maar een naaste medewerker van Abbas geeft toe dat Israël zich op dit principe niet heeft vastgelegd. Ook Israëlische functionarissen hebben in de afgelopen dagen herhaald dat de bouw van nederzettingen doorgaat. Door de instemming van Israël met de vrijlating van de Palestijnse gevangenen heeft Abbas zich toch laten overhalen de gesprekken te hervatten.

De twee onderhandelingsteams komen maandag voor het eerst bijeen. Zij zullen zich niet met de kernkwesties bezighouden, maar een plan bespreken over hoe de onderhandelingen moeten worden aangepakt, die in de regio zelf zullen worden gevoerd en zes tot negen maanden zullen duren.

Israël wordt in de besprekingen vertegenwoordigd door hoofdonderhandelaar Tzipi Livni en Yitzhak Molcho, een adviseur van Netanyahu. Het Palestijnse team bestaat uit onderhandelaar Saeb Erekat en Mohammed Shtayyeh, een medewerker van Abbas. Livni zei 'voorzichtig hoopvol' gestemd te zijn.

De Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi zegt dat de besprekingen onder lastiger omstandigheden plaatshebben dan eerdere onderhandelingen. Zij noemt de politieke verdeeldheid bij de Palestijnen, waarbij de door het Westen gesteunde, gematigde Abbas de Westoever regeert en de militante Hamas de Gazastrook, terwijl in Israël de havik Netanyahu de regering leidt. "Maar er is een erkenning van de urgentie. Als wij niet snel en kordaat handelen, kan alles uit elkaar vallen", zegt zij.

Hamas moet niets van het overleg weten. Woordvoerder Sami Abu Zuhri verwierp maandag de suggestie dat Abbas de Palestijnen vertegenwoordigt. Hervatting van het overleg 'is een gevaarlijke stap en de enige die er profijt van heeft is de bezetter, die het gebruikt als alibi voor zijn voortdurende misdaden'.

Hamas wil een islamitische staat vestigen in het vroegere Palestina, waarvan een deel nu Israël is. De beweging staat onder bepaalde omstandigheden open voor een langdurige wapenstilstand, maar heeft duidelijk gemaakt dat een akkoord om het gebied te verdelen niet zal worden beschouwd als het einde van het Israëlisch-Arabische conflict.

Tearaway ontvouwt een maandje later

Ontwikkelaar Media Molecule heeft de releasedatum van Tearaway verschoven naar 22 november. Het PlayStation Vita-spel zou eerst midden oktober uitkomen.

Op de PlayStation Blog legt Media Molecule de vertraging uit: "We zijn nu in de laatste fase van ontwikkeling en realiseren dat we een beetje meer tijd nodig hebben dan we hadden gehoopt om het spel af te maken; om de gameplay, het verhaal en de fantastische visuals te verbinden tot het avontuur dat we willen dat je speelt."

"Om ons die tijd te geven hebben we besloten om de releasedatum met een maand te verschuiven, van half oktober naar 22 november. Het spijt ons heel erg voor de kleine vertraging, we beloven met het hand op ons hart dat het het wachten waard is! Dank voor jullie geduld, wees niet al te boos op ons, veel liefde, Mm xxxx."

Het is dus nog even origamiëen tot 22 november tot we met het papieren avontuur van Tearaway bezig kunnen.

COC: uitspraak paus stap in goede richting

Het COC is blij met de woorden van paus Franciscus die heeft gezegd dat homoseksuelen niet gediscrimineerd mogen worden. "We zijn er nog lang niet, maar dit is in ieder geval een stap in de goede richting", zei een woordvoerder maandag. COC is de belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

Volgens het COC zijn dit woorden die in ieder geval milder van toon zijn dan van zijn voorganger paus Benedictus XVI. Die kreeg regelmatig kritiek op zijn discriminerende uitspraken over homoseksuelen.

Het COC vindt de uitspraak van de paus nog steeds 'een brug te ver' dat de homoseksuelen niet gediscrimineerd mogen worden, maar dat het pas een zonde wordt als iemand homoseksuele handelingen verricht.

COC: uitspraak paus stap in goede richting
COC: uitspraak paus stap in goede richting (Foto: ANP)

Nederlandse PES-koning 2013 bekend

Afgelopen zondag barste de strijd los voor de titel PES League NL 2013. Veel favoriete PES-spelers hadden zich geplaatst voor de finaledag. Onverwacht werden de kanshebbers van het toernooi in de knock-out fase verslagen.

Hiermee werden drie online gekwalificeerde spelers en Passo, die al sinds 2009 elk evenement van de PES League NL afloopt, de kanshebbers voor de titel. Voor het eerst sinds jaren werd de finale afgesloten met penalty’s. Met één punt verschil wist uiteindelijk E_C_oneill de titel binnen te halen. Naast de titel sleepte hij ook nog een aantal andere prijzen in de wacht:

  • een plek op de PES World Finals in Dubai
  • een PlayStation 4
  • PES 2014 op de dag van de release

De tweede plek was voor Passo en hij won daarmee de game PES 2014. Nummer drie was Dombrecht die eveneens PES 2014 bemachtigde. Samir is geëindigd op de vierde plek.

Agent vrijgesproken van mishandeling en liegen

Een Rotterdamse politieagent is vrijgesproken van mishandeling en het opzettelijk verkeerd opmaken van een proces-verbaal. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. De politieman zou in september 2011 een arrestant hebben mishandeld. Justitie had een taakstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist.

De arrestant stelt dat de agent hem onder meer een kniestoot gaf. Volgens de rechters is dit niet bewezen. Er zijn geen getuigen en ook uit camerabeelden blijkt niet dat de agent het slachtoffer schopt.

Wel is daarop te zien dat de diender de arrestant bij zijn nek pakt en tegen een hek aanduwt, maar de arrestant heeft niet verklaard dat dat hem pijn deed of letsel heeft bezorgd, zodat het niet als mishandeling kan worden gekwalificeerd. Daarom wordt de politieman vrijgesproken.

Vervolgens zou de agent hebben gelogen in het proces-verbaal, waarin hij dingen schreef die niet overeenkwamen met de beelden. De rechtbank stelt dat een agent bij het opstellen van het proces-verbaal moet putten uit zijn herinnering. Daardoor ontstaat een kleine kans op onjuistheden. Hierbij hoeft echter geen sprake te zijn van opzet.

Twintig vluchtelingen verdronken

Bij het zinken van een boot vol vluchtelingen begin vorige week voor de kust van het Indonesische eiland Java zijn minstens twintig mensen verdronken. Er zijn 189 opvarenden gered. Dat hebben de autoriteiten in Indonesië maandag bekendgemaakt.

Er zijn vier Indonesiërs opgepakt. Zij zouden de boottocht richting Australië hebben georganiseerd en de vluchtelingen ook aan boord hebben gebracht. Hoeveel mensen er precies aan boord waren is nog onduidelijk. De boot was veel te zwaar beladen.

Veertien doden bij aanslagen Afghanistan

Bij twee bomaanslagen in Afghanistan zijn veertien mensen omgekomen, vooral moeders en kinderen. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De aanslagen vonden plaats in de provincies Zubal en Kandahar. In Zubal stierven elf mensen waaronder drie politieagenten. In Kandahar werden een moeder en haar twee kinderen het slachtoffer. Het Afghaanse ministerie van defensie maakte ondertussen bekend dat bij operaties tegen militanten, die een week duurden en zondag afliepen, 83 opstandelingen zijn gedood.

Spaarders Cyprus verliezen helft tegoeden

Spaarders bij de Bank of Cyprus, de grootste bank van Cyprus, verliezen 47,5 procent van hun spaartegoeden boven de honderdduizend euro. Dat meldt de Cypriotische regering maandag. Eerder werd bekend dat spaarders in ieder geval 37,5 procent van hun geld boven dat niveau zouden verliezen. In ruil voor de financiële schade krijgen de spaarders aandelen in de bank.

In maart werd al bekend dat vermogende klanten bij Bank of Cyprus in ieder geval 37,5 procent van hun spaargeld boven de honderdduizend euro zouden verliezen. Als dat onvoldoende geld zou opleveren voor het bekostigen van het reddingsplan voor Cyprus, kon dat percentage tot maximaal zestig procent worden verhoogd, liet de regering destijds weten.

Spaarders bij Bank of Cyprus zijn minder slecht af dan mensen die hun geld op een rekening hadden bij de Laiki Bank, de op een na grootste bank van Cyprus. Hun spaargeld boven de ton kwam helemaal te vervallen, zo bleek in maart.

Rafael en Sabia verhuizen naar groot huis

Rafael van der Vaart en zijn vriendin Sabia zijn maandagochtend begonnen met de verhuizing naar hun droomvilla in Hamburg. Dat schrijft de website bekendeburen.nl, die foto's plaatste van het koppel en een vrachtwagen vol spullen.

Volgens Bekendeburen parkeerde de verhuiswagen voor het appartement van Sabia en worden Rafaels spullen dinsdag opgehaald. De voetballer en zijn vriendin betrekken de villa van 329 vierkante meter, waarvoor ze zo'n achtduizend euro huur per maand betalen, met hun kinderen Damián, Daamin en Amaya. Het huis met zeven kamers en vier badkamers heeft een grote tuin en ligt aan de rivier de Alster.

Begin dit jaar werd bekend dat Rafael en Sylvie na een huwelijk van bijna acht jaar uit elkaar waren. Later kwam naar buiten dat ook het huwelijk van Sabia, die een goede vriendin was van Sylvie, en voetballer Khalid Boulahrouz voorbij was.

Tweeduizend vrienden op PlayStation 4

Mocht je geilen op veel vrienden op Facebook en veel volgers op Twitter, dan heb je eind dit jaar er een doel bij met PlayStation 4. Er kunnen maximaal tweeduizend mensen in je friendlist, dus je moet wel selectief zijn.

Een andere bevestiging is dat party-chat niet achter een betaalde service zit, dus iedereen kan lachen, gieren, brullen en babbelen terwijl ze elkaar kapotschieten in de zoveelste first-person multiplayermodus. Voor mensen die erg gehecht zijn aan hun DualShock 3-controller is er slecht nieuws, deze is niet meer te gebruiken op een PlayStation 4. Gelukkig hoef je de PlayStation Move-controller nog niet de deur uit te doen, want deze wordt wel ondersteund door de nieuwe console.

Deze en andere vragen worden in onderstaande video beantwoord.

Vrachtwagen met graan gekanteld op A50

Een vrachtwagen met graan zorgt maandagmiddag voor problemen op de A50 tussen Eindhoven en Oss. De truck is door onbekende oorzaak gekanteld en ligt over de middenberm op beide rijbanen. Ook de lading kwam op de weg terecht. Volgens de ANWB duurt het nog tot 20.00 uur voordat alles is opgeruimd.

Het ongeval levert vooralsnog geen files op. Automobilisten vanuit Oss kunnen gebruikmaken van een parallelrijbaan, verkeer vanuit de andere richting wordt via de vluchtstrook geleid. Ook voor de avond verwacht de ANWB weinig problemen. Door de vakantieperiode valt de drukte mee.

De vrachtwagen kantelde rond 12.45 uur, ter hoogte van industrieterrein Ekkersrijt.

Hoogopgeleide werkt vaak onder niveau

Hoewel het aantal vacatures voor hoogopgeleiden het afgelopen halfjaar met zeven procent is gestegen in vergelijking met 2012, hebben hbo'ers en universitair geschoolden nog altijd moeite om een baan op niveau te vinden. Mbo'ers werken daarentegen geregeld boven hun opleidingsniveau. Dat meldt selectie- en wervingsbureau Yacht maandag in een onderzoek.

Van alle hoogopgeleiden werkt momenteel veertien procent onder zijn opleidingsniveau. Ook heeft een kwart van alle hbo'ers en wo'ers het afgelopen jaar een baan onder zijn niveau geaccepteerd. Tegelijkertijd werkt ruim twintig procent van alle middelbaar geschoolden op een functie boven zijn opleidingsniveau.

Dat hoogopgeleiden ondanks een toenemende vraag geregeld beneden vermogen werken, komt volgens directeur Dick Koopman van Yacht doordat het aanbod van hbo'ers en wo'ers niet aansluit bij de vraag van bedrijven. Bij gebrek aan werk in hun opleidingsgebied kiezen zij daarom noodgedwongen voor een functie onder hun niveau.

Werkende mbo'ers hebben juist voordeel van deze tegenstelling in vraag en aanbod. Zij krijgen de kans om door te groeien naar een functie op hbo-niveau. Zo werkt bijna zestig procent van alle middelbaar geschoolde ict'ers op een functie boven zijn niveau.

"De interne mbo'er die solliciteert naar de baan op hoger niveau heeft goede kaarten in handen door de kennis en vaardigheden opgedaan in de praktijk", aldus Koopman. Veel hoogopgeleiden ontbreekt het juist aan die vaardigheden. "Je ziet dat alleen opleiding waarbij veel kennis wordt vergaard niet genoeg is. Specifieke vaardigheden tellen zwaar mee en het onderwijs zal daar op moeten aansluiten", zegt hij.

Kittel pleit voor levenslange schorsing na doping

De Duitse wielrenner Marcel Kittel heeft nogmaals gepleit voor een hardere aanpak van doping. De coureur van Argos-Shimano is zelfs voorstander van levenslange schorsingen. "Wie bloedtransfusies doet, epo gebruikt of groeihormonen slikt, moet verbannen worden voor het leven", zegt Kittel maandag tegen de Duitse krant Die Welt. "We willen allemaal strengere straffen voor dopinggebruikers."

Na de bekentenis van voormalig prof Erik Zabel is de discussie over doping in Duitsland weer opgelaaid. De sprinter biechtte op niet kortstondig, maar jarenlang doping te hebben gebruikt. In 2007 stelde Zabel nog alleen in de Tour de France van 1998 naar verboden middelen te hebben gegrepen.

"Ik realiseer me dat wielrennen nooit dopingvrij zal zijn. Er zullen altijd fraudeurs blijven", stelt Kittel. "Maar je moet nooit stoppen met oplichters zoeken en ze hard straffen."

Kittel won onlangs vier etappes in de Tour de France. Hij nam in het verleden al regelmatig met felle bewoordingen afstand van doping en dopinggebruikers. "Ik kan mezelf elke ochtend recht in de spiegel aankijken en zeggen dat ik schoon ben. Als mensen dat niet geloven, is dat voor mij alleen maar een extra stimulans om het tegendeel te bewijzen."

Paus: verbod vrouwelijke priesters definitief

Het verbod op vrouwelijke priesters in de Rooms-Katholieke Kerk is 'definitief'. Dit heeft paus Franciscus tegen journalisten gezegd in het vliegtuig dat hem in de nacht van zondag op maandag terugbracht van de Wereldjongerendagen in Brazilië.

"De kerk heeft gesproken en zegt nee", aldus de kerkvorst. "Die deur is gesloten." De paus zou wel graag willen dat vrouwen meer leidinggevende rollen innemen in het bestuur van de kerk en de zielzorg.

Paus: verbod vrouwelijke priesters definitief
Paus: "Geen vrouwelijke priesters!" (Foto: ANP)

SM-ongelukken houden brandweer bezig

Het aantal mensen dat door de Londense brandweer moest worden bevrijd uit handboeien is toegenomen. De brandweer bevrijdde de afgelopen drie jaar 79 mensen die vastzaten in hun boeien. De toename komt misschien door de populariteit van het soft-erotische damesromannetje Vijftig Tinten Grijs, speculeert de brandweer.

"Ik weet niet of dit het 'Vijftig Tinten-effect' is, maar het aantal incidenten waarbij handboeien zijn betrokken, neemt toe", zegt brandweerwoordvoerder Dave Brown. De brandweer adviseert mensen hun gezond verstand te gebruiken en bij gebruik van handboeien altijd de sleutels in de buurt te houden.

De Londense brandweer heeft in de afgelopen drie jaar honderden mensen bevrijd die met lichaamsdelen klem zaten in allerlei objecten. Zo zaten achttien kinderen met hun hoofd klem in potjes en wc-brillen en moest bij bijna vijfhonderd mensen een ring van de vinger worden gehaald. Bij negen mensen zat hun penis klem in een ring en bij een man zat dit lichaamsdeel vast in een broodrooster.

Bijstandsfraudeurs ontdekt door check waterverbruik

In de Brabantse gemeenten Grave en Cuijk zijn onlangs uitkeringen stopgezet of versoberd na controle van waterverbruik. Bij huishoudens die te veel of te weinig water verbruiken is de kans op bijstandsfraude groter. Een wetswijziging moet ook andere instanties toegang geven tot gegevens van nutsbedrijven om fraude tegen te gaan.

Het waterverbruik van 492 uitkeringstrekkers werd onlangs gecheckt door de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) van de Brabantse gemeenten Grave, Cuijk en Mill. Bij vijf woonsituaties in Cuijk en een in Grave werd opvallend waterverbruik gemeten. Uiteindelijk werd een uitkering stopgezet en een verlaagd.

Ook in Enschede is de methode bekend. De gemeente controleert elk jaar steekproefsgewijs het waterverbruik van driehonderd van de zesduizend bijstandsgerechtigden. Vorig jaar resulteerde dat volgens een woordvoerder in de beëindiging van vier uitkeringen. "En bij een uitkeringstrekker werd een behoorlijk bedrag teruggevorderd", aldus de zegsvrouw.

De methode is niet onomstreden. Het College Bescherming Persoonsgegevens oordeelde eerder dat de controle niet in lijn is met de privacywetgeving. In 2010 bepaalde de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, echter dat de methode wel door de beugel kan.

In de toekomst wordt het waterverbruik waarschijnlijk vaker nagetrokken om bijstandsfraude tegen te gaan. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) werkt aan een wetswijziging waarbij naast gemeenten ook de Sociale Verzekeringsbank en het UWV toegang hebben tot gegevens van water- en energiemaatschappijen om mogelijke fraude met bijvoorbeeld WW- of AOW-uitkeringen op te sporen.

Bij verbruik van minder dan vijf kubieke meter water per jaar is het volgens het wetsvoorstel aannemelijk dat in het huis weinig tot niet wordt gewoond. Als meer dan zeventig kubieke meter wordt verbruikt is de kans groot dat er meerdere personen wonen en er mogelijk wordt gefraudeerd.

Agent breekt hand bij arrestatie na vechtpartij

Een agent heeft zondagmiddag in Terneuzen zijn hand gebroken toen hij een opstandige arrestant een klap gaf. De 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats verzette zich tegen zijn arrestatie wegens een vechtpartij. Dat heeft de politie maandag gemeld.

De man zou hebben gevochten met een 40-jarige man uit Sluis in de Martinus Eijkestraat. Daarbij had de man uit Sluis de ander volgens omstanders bedreigd met een vuurwapen, of iets dat daarop leek. Beide mannen waren onder invloed.

Toen de politie aankwam, werd de dakloze vechter op een bankje aangetroffen. Hij begon te trappen en te spugen. Een agent gaf de man een klap om hem in toom te houden. Daarbij brak de agent zijn hand.

De man uit Sluis was gevlucht in een flat. Hij werd daar later aangehouden. Bij doorzoeking van de flat met onder meer een speurhond werd geen vuurwapen gevonden. Beide mannen zitten nog vast.

Femen-protest bij homomonument Amsterdam

Activistes van vrouwenrechtenbeweging Femen hebben maandag bij het homomonument in Amsterdam geprotesteerd. Het protest van de vier topless vrouwen was gericht tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische religieuze leider patriarch Kirill.

Op hun bovenlichamen droegen de vrouwen leuzen als Fuck Dictator, Freedom 4 All en Free Speech. Ook scandeerden de vrouwen soortgelijke teksten. Het protest bij de Westerkerk in het centrum begon even voor het middaguur en duurde ongeveer een kwartier.

De vrouwenrechtenbeweging liet eerder weten dat zaterdag drie Femen-leden en een fotograaf tijdens een protest tegen Poetin en Kirill in Kiev zouden zijn ontvoerd en in elkaar geslagen.

Ramadan leidt niet tot extra overlast in Amsterdam

De ramadan leidt nauwelijks tot overlast in Amsterdam. Dat zegt een woordvoerder van de politie maandag. Volgens de zegsman wordt wel wat parkeer- en geluidsoverlast gemeld, maar heeft dat niets te maken met de islamitische vastenmaand.

"Ook buiten de ramadan wordt wel eens melding gedaan van parkeeroverlast bij moskeeën", aldus de woordvoerder. Meldingen van geluidsoverlast houden volgens hem verband met de zomervakantie. "Dan zijn jongeren over het algemeen vaker en langer op straat."

De Amsterdamse politie liet eerder weten tijdens de ramadan extra agenten in te zetten tijdens de avonduren, met name in stadsdeel West en Nieuw-West, waar relatief veel moslims wonen. Ook in deze wijken is volgens de zegsman geen sprake van een toename van overlast.

De aangepaste inzet leidt volgens de politie niet tot extra kosten. "Er worden niet meer mensen ingezet, agenten worden op andere tijden ingezet." De ramadan duurt nog ruim een week.

Topless activiste niet aangeklaagd voor godslastering

Justitie in Tunesië heeft twee aanklachten tegen Femenactiviste Amina Sboui laten vallen. Dat heeft haar raadsman tegen het Franse persbureau AFP gezegd.

Sboui werd in mei opgepakt omdat ze het woord Femen had geverfd op een muur van een begraafplaats in Kairouan. Ze werd er ook van beschuldigd met ontbloot bovenlijf op Facebook te hebben gestaan.

Ze was onder meer aangeklaagd wegens minachting en godslastering. Die twee aanklachten zouden nu zijn vervallen. Sboui kan nog wel veroordeeld worden wegens gebruik van pepperspray en 'onheiliging' van een kerkhof.

Eind mei werden in Tunesië drie Femenleden opgepakt die met ontbloot bovenlijf protesteerden tegen de arrestatie van Sboui. Na een internationaal protest werden ze vrijgelaten en uitgewezen.

GP India 2014 mogelijk geschrapt

Het is goed mogelijk dat dit jaar de voorlopig laatste Grand Prix van India verreden zal gaan worden. Formule 1-baas Bernie Ecclestone liet vanuit Hongarije aan Reuters weten dat de race waarschijnlijk vanwege politieke redenen geschrapt wordt.

India kent een streng belastingsysteem dat de teams op hoge kosten kan jagen. Zo zijn er hoge douanekosten en moet er door de renstallen belasting opgehoest worden. Raceorganisator Jaypee Sports International heeft aangeboden om tot en met 2015, wanneer het contract afloopt, de belasting wel te willen voldoen, maar Ecclestone lijkt dit niet te zien zitten.

De Brit moet ruimte maken op de F1-kalender nu volgend seizoen er met de terugkeer van Oostenrijk en de komst van Rusland en New Jersey potentieel 22 races gepland staan en hij maximaal twintig wil laten verrijden. Mogelijk vervalt ook New Jersey, waarvan nog altijd niet duidelijk lijkt te zijn hoe die baan eruit zal gaan zien. Een voorlopige kalender voor het seizoen 2014 is dan ook nog niet te maken.

Nog geen akkoord over uitzenden Eredivisie

Het is nog steeds niet zeker of abonnees van KPN en UPC vanaf 1 augustus live eredivisievoetbal kunnen kijken. De nieuwe zender Fox Sports Eredivisie heeft met beide aanbieders namelijk nog geen akkoord gesloten. Dat meldde een woordvoerder van de zender maandag. Vorige week sloot Fox al wel een overeenkomst met Ziggo.

"Ik weet niet waarom het zo lang duurt", aldus de woordvoerder. "Er zijn meerdere partijen in het spel en iedereen heeft eigen belangen." Toch is hij niet bang dat de afspraken niet op tijd worden gemaakt. "Wij gaan ervan uit dat het lukt. Het is in ieders belang dat het rondkomt."

KPN bevestigt dat de onderhandelingen met Fox nog gaande zijn maar wil 'gezien de vertrouwelijkheid van de zaak' niets loslaten over de gesprekken, zegt een woordvoerder van het telecombedrijf. Ook UPC wil niets naar buiten brengen, maar benadrukt er alles aan te doen 'de klant te kunnen bieden waar hij recht op heeft'.

Over wat er gebeurt als er niet op tijd een overeenkomst wordt gesloten, wil de woordvoerder van Fox Sports Eredivisie niet 'speculeren'. "Iedereen kan in het weekend eredivisievoetbal kijken."

Fox Sports Eredivisie vervangt vanaf donderdag de betaalzender Eredivisie Live. De samenvattingen van de wedstrijden worden uitgezonden door de publieke omroep, die de rechten daarvoor nog een jaar in handen heeft.

Paus wil homopriesters niet veroordelen

De paus wil homoseksuele priesters niet veroordelen. "Wie ben ik om homoseksuele priesters om hun geaardheid te veroordelen?", aldus Franciscus op een persconferentie. "Zolang iemand de Heer zoekt en van goede wil is, wie ben ik dan om te oordelen?", zo stelde de kerkvorst maandag.

Franciscus wijkt met deze uitspraak duidelijk af van de standpunten van zijn voorganger, Benedictus XVI, die van oordeel was dat mannen met diepgewortelde homoseksuele gevoelens geen priester zouden mogen zijn. Franciscus vindt dat men homogeestelijken moet vergeven en dat hun zonden vergeten moeten worden. De paus sprak aan boord van het vliegtuig waarmee hij maandag na zijn bezoek aan Brazilië terug naar huis vloog.

Kritiek op tijgermugbeleid

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld handelt in strijd met de wet door vrijstelling te verlenen voor een aantal biociden om de tijgermug te bestrijden. Dat stelt het platform Stop Invasieve Exoten zondag.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) trof op 8 juli tijgermuggen aan bij een bandenbedrijf in Oss. Dat was voor het vierde achtereenvolgende jaar. De mug kan virusziekten en parasieten overdragen. De Aziatische tijgermug komt Nederland binnen via de import van Chinese Lucky Bambooplantjes en gebruikte banden.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), die verantwoordelijk is voor de aanpak van de tijgermug, vroeg volgens het platform acht dagen na de vondst aan Mansveld om een vrijstelling voor het gebruik van drie bestrijdingsmiddelen. Die werd een week later verleend, waarna de NVWA op 25 juli begon met de bestrijding.

"Ten eerste is het verbazingwekkend dat er nu ruim twee weken verstreken tussen de vondst en de verlening van de vrijstelling", stelt platformvoorzitter Wilfred Reinhold zondag in een verklaring. Vorig jaar was dat volgens hem maar vijf dagen. "En elke dag dat wordt gewacht met bestrijding krijgt de mug meer kans om zich te verspreiden en te vestigen."

Het platform noemt de vrijstellingsverlening een 'jaarlijks terugkerende routine'. "En daar zit meteen een juridisch knelpunt," aldus Reinhold. "Want volgens de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden mag de staatssecretaris van Milieu alleen een vrijstelling verlenen indien sprake is van een onvoorzien, niet op andere wijze te bestrijden gevaar. Als een gevaar zich al jarenlang voordoet, kun je niet meer zeggen dat het onvoorzien is."

Reinhold vindt dat het probleem op een andere manier moet worden aangepakt. Schippers zou van de handelaren moeten eisen een gasvormig bestrijdingsmiddel in hun containers te spuiten, zoals Australië ook doet. "Dat gas kun je na gebruik weer opvangen en daarmee is deze aanpak ook nog eens veel beter voor het milieu dan het spuiten van (soms zeer schadelijke) biociden op en rond de bedrijven. En zo kun je ook voorkomen dat een staatssecretaris van Milieu door een minister van Volksgezondheid onder druk wordt gezet om illegaal te handelen."

Schippers geeft de voorkeur aan een andere oplossing. Haar ministerie en de brancheorganisatie voor de banden- en wielenbranche hebben op 25 juni een convenant gesloten om invoer van uitheemse muggen bij bandenbedrijven tegen te gaan. Hierin is onder meer afgesproken dat de sector preventieve maatregelen neemt, zoals 'droge invoer' en opslag van banden uit risicogebieden, valt te lezen op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De volksgezondheid staat voorop, licht een woordvoerder van Mansveld toe. "De mug kan een acuut gevaar zijn." Zij stelt dat niet was te voorzien dat de mug dit jaar weer zou opduiken. De mogelijkheid van gas in de containers is volgens de zegsvrouw niet aan de orde, want er ligt geen aanvraag van het ministerie van Volksgezondheid.

Teeven: geen onduidelijkheid door 130 km-wegen

De maximumsnelheid van 130 kilometer per uur heeft niet geleid tot onduidelijkheid. Het aantal overtredingen is namelijk afgenomen in de eerste vier maanden van dit jaar, schrijft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) in antwoord op Kamervragen van SP'er Nine Kooiman.

In de laatste vier maanden van 2012 werden 15.171 overtredingen begaan op wegen waar 130 mag worden gereden. Dit aantal daalde in de eerste vier maanden van dit jaar naar 12.096. "De opvatting dat de nieuwe maximumsnelheid voor onduidelijkheid heeft gezorgd deel ik dan ook niet", schrijft Teeven.

Kooiman verwijst naar de ANWB, die vorig jaar stelde dat de maximumsnelheid voor onduidelijkheid zorgde, vooral vanwege verwarrende borden langs de snelweg. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) liet daarop al weten dat onduidelijke verkeersborden zouden worden aangepast.

Teeven spreekt verder tegen dat dit jaar waarschijnlijk meer dan 1 miljard euro aan verkeersboetes wordt geïnd, zoals het AD eerder schreef. Dat zou een stijging zijn van een derde ten opzichte van vorig jaar. Voor dit jaar is een bedrag van 912 miljoen ingeboekt en vorig jaar werd 898 miljoen euro geïncasseerd, schrijft Teeven. "Op basis van de huidige inzichten is de stelling dat sprake zou zijn van een stijging van dertig procent dus onjuist."

Oma en kleindochter gewond bij woningbrand

Bij een woningbrand in Harderwijk zijn zondagnacht een vrouw en haar kleindochter gewond geraakt. Beide slachtoffers zijn met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Het huis aan de Wilhelminalaan is grotendeels uitgebrand.

De brand werd rond 02.45 uur gemeld, laat de politie maandag weten. Toen de hulpdiensten aankwamen sloegen de vlammen al uit de woning. De 48-jarige bewoonster had zichzelf en haar 5-jarige kleinkind toen al in veiligheid gebracht.

Nadat ze bij buurtbewoners onder de douche waren gezet zijn ze naar het ziekenhuis gebracht. De ernst van de verwondingen is niet duidelijk.

Klimmers vermoedelijk dood na lawine K2

Een vader en zoon die samen bezig waren met de beklimming van de K2, op de grens tussen China en Pakistan, zijn vermoedelijk getroffen door een lawine en omgekomen. Dat heeft Macpac, het outdoorbedrijf waar de alpinisten een verslag van hun klim voor schreven, maandag bekendgemaakt.

Vorige week hadden de 53-jarige Marty Schmidt en zijn 25-jarige zoon Denali uit Nieuw-Zeeland nog een bericht geschreven voor de website van Macpac. Ze zeiden te hopen dat ze het eerste vader-en-zoonteam zouden worden dat de top van de K2 bereikt.

Vrijdag nam Schmidt voor de laatste keer contact op met het basiskamp via de radio, aldus de Britse klimmer Adrian Hayes, die ook in het basiskamp verblijft. Volgens Hayes hebben Nepalese sherpa's het kamp van vader en zoon Schmidt gevonden. Het was volledig weggevaagd door de lawine, vermoedelijk toen de twee lagen te slapen.

Schmidt en zijn zoon waren beiden ervaren klimmers. Ze besloten vrijdag toch verder te klimmen, terwijl andere klimmers terugkeerden vanwege de onveilige omstandigheden.

Dodental busongeluk ItaliŽ tot 39 gestegen

Het dodental van het busongeluk in Zuid-Italië is maandag tot 39 gestegen, meldt het persbureau ANSA. Onder de doden is de chauffeur van de bus. Er zijn in de bus en in de auto's die door de bus werden geramd in totaal 23 gewonden gevallen, van wie een tiental nog in het ziekenhuis ligt. Het ongeluk voltrok zich zondag op een snelweg bij Monteforte Irpino.

De bus met Italiaanse dagjesmensen botste op de A116 eerst op een aantal auto's die vanwege verkeersdrukte langzaam reden. Er was eerder al gewaarschuwd voor langzaam rijdend verkeer. Vervolgens schoot de bus door de vangrail en kwam dertig meter lager op zijn zijkant in een ravijn terecht. De brandweer heeft het verwrongen wrak opengezaagd. De slachtoffers werden in en onder het wrak gevonden.

Het ongeluk gebeurde op ongeveer zestig kilometer van Napels. Een verslaggever van de Napolitaanse krant Il Mattino zei dat getuigen hem hadden verteld dat de bus een normale snelheid had, maar dat zij vlak voordat het ongeluk gebeurde een enorme knal hadden gehoord, hetgeen op een klapband zou kunnen duiden.

Apple onderzoekt kinderarbeid bij leverancier

Apple begint een onderzoek naar mogelijke kinderarbeid bij de Taiwanese fabrikant Pegatron, die onder meer betrokken is bij de productie van de nieuwe Ipad Mini 2. Dat liet Apple weten na beschuldigingen van de actiegroep China Labor Watch.

Volgens een maandag gepubliceerd rapport trof China Labor Watch in de periode maart tot juli 86 arbeidsrechtschendingen aan in drie fabrieken van Pegatron. Er zouden minderjarige werknemers in dienst zijn. Ook worden er volgens de actiegroep te lage lonen uitgekeerd en worden medewerkers gedwongen tot overwerk.

Apple onderzoekt kinderarbeid bij leverancier
Apple onderzoekt kinderarbeid bij leverancier 

Griekse monniken gooien met molotovcocktails

Monniken van het Esphigmenou-klooster op de berg Athos in het noorden van Griekenland hebben maandag gerechtsdeurwaarders bestookt met stenen en molotovcocktails. De monniken moeten van de rechter het klooster verlaten, maar weigeren dat. Er vielen geen gewonden en niemand werd opgepakt, zeiden de autoriteiten.

De ongeveer honderd broeders die in het bijna duizend jaar oude klooster wonen zijn verwikkeld in een conflict met de patriarch van de Grieks-orthodoxe kerk, Bartholomeus I. Hij wil de betrekkingen met het Vaticaan verbeteren, tegen de zin van de monniken. De monniken weigeren te vertrekken uit het klooster en plaats te maken voor door de kerk aangewezen vervangers, ondanks een gerechtelijk bevel daartoe.

Hond bevrijd uit hete auto Kaatsheuvel

Een hond moest zondagmiddag in Kaatsheuvel bevrijd worden uit een auto met een temperatuur van ruim 40 graden. De eigenaar had het beest achtergelaten in de laadruimte van zijn landcruiser. De man had wel de vier portierramen op een kier gezet, meldt de politie maandag.

Een ongeruste passant waarschuwde de politie. Een opgetrommelde motoragent trof de hevig hijgende hond aan in de geparkeerde auto. Met een mobiele infraroodthermometer stelde de diender vast dat de hond een temperatuur van 42,5 graden had. Via de meldkamer wist hij het telefoonnummer van de eigenaar te achterhalen.

De 39-jarige man uit Nieuwendijk kwam snel opdraven en haalde het beest uit de auto. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Troepen Assad veroveren opstandelingenwijk Homs

Syrische regeringstroepen hebben de voorheen door opstandelingen beheerste wijk Khaldiyeh in de stad Homs volledig in handen gekregen, meldt de Syrische staatstelevisie maandag.

Khaldiyeh was sinds 2011 in handen van de opstandelingen. De regeringstroepen begonnen een maand geleden een offensief om Homs, de derde stad van Syrië, terug te veroveren.

Activisten van de oppositie geven toe dat regeringstroepen grote vorderingen hebben gemaakt in Khaldiyeh, maar hebben de volledige verovering nog niet bevestigd.

De burgeroorlog in Syrië heeft volgens de Verenigde Naties sinds maart 2011 al aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost.

Chinees meisje (8) in levensgevaar na zwemles

Een Chinees meisje is bijna verdronken, nadat haar zwemleraar haar in het water gooide. Ze wordt kunstmatig beademd in een ziekenhuis in Chongqing, een stad ten zuidwesten van de hoofdstad Peking. Dat meldden Chinese media maandag.

Volgens ooggetuigen deed de zwemleraar niets toen het 8-jarige meisje minutenlang in het water voor haar leven vocht. De badmeester moest ingrijpen en haar uit het water redden. Volgens haar arts lijdt het meisje aan problemen aan het hart en heeft ze een ernstige hersenbeschadiging opgelopen. De politie is een onderzoek begonnen. De zwemleraar is geschorst.

Schildtoerako geboren in Artis

In Artis is afgelopen week een violette schildtoerako (da's een vogel) uit het ei gekropen. De verzorgers hadden al het vermoeden dat het in het Vogelhuis levende toerakopaartje een ei aan het uitbroeden was, omdat de omgeving van het nest fel werd verdedigd.

Vader en moeder hebben het ei afwisselend uitgebroed, meldt de Amsterdamse dierentuin maandag. Toerakojongen klauteren normaal gesproken na zo'n twee tot drie weken rond het nest. Na een week of vijf proberen ze voor het eerst te vliegen.

De naam toerako komt van turacine, een koperkleurig pigment dat zorgt voor de bijzondere rode kleur van zijn vliegveren. Deze veren contrasteren sterk met zijn verder violetkleurige verenpak en zijn het beste te zien wanneer hij vliegt.

Piraten en regenbogen in Disgaea D2

NIS America heeft screenshots vrijgegeven van Disgaea D2: A Brighter Darkness, het laatste deel uit de Disgaea-serie die al een tijdje uit is in Japan.

Het spel is een direct vervolg op het allereerste deel. Na een lange reis vindt Laharl zich een volwaardige Overlord. Echter, de andere bewoners van de Netherworld zien hem niet als zodanig, dus hij gaat op een reis om te het respect dat hij verdient te halen. Onderweg ontmoet Laharl een meisje dat beweert zijn zus te zijn.

Disgaea D2: A Brighter Darkness komt 27 september uit voor PlayStation 3.

Disgaea D2

Disgaea D2

Disgaea D2

Disgaea D2

Disgaea D2

Disgaea D2

Disgaea D2

Disgaea D2

Politie Egypte pakt islamistische leiders op

De Egyptische politie heeft twee islamistische leiders gearresteerd. De twee geven leiding aan de Wasat-partij, die is gelieerd aan de Moslimbroederschap. Ze worden verdacht van het aanzetten tot geweld.

Abul-Ela Madi en Essam Soltan zijn overgebracht naar de Tora-gevangenis, waar enkele leiders van de Moslimbroederschap vastzitten sinds president Mohammed Morsi op 3 juli door het leger werd afgezet.

Madi en Soltan werden zondagavond opgepakt in een wijk in Caïro waar veel Morsi-aanhangers protesteren tegen de machtsgreep door het leger.

De Egyptische autoriteiten treden sinds de coup streng op tegen de Moslimbroederschap en haar bondgenoten. Diverse kopstukken zijn al opgepakt. Morsi wordt door het leger vastgehouden. Tot dusver is taal noch teken van hem vernomen.

VVD-jongeren wijzen Wientjes terecht

Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes krijgt de liberale aanmoedigingsprijs 2013 van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. De prijs is bedoeld om Wientjes 'op het liberale pad' te houden, maakte de JOVD maandag bekend.

Wientjes krijgt de prijs voor zijn rol in de totstandkoming van het sociaal akkoord en zijn oproep om de begrotingsnorm van drie procent voor volgend jaar los te laten. Volgens de JOVD schuift Wientjes hiermee de rekening van de crisis 'op een onacceptabele wijze door' naar volgende generaties.

JOVD-voorzitter Jarico Vos wijst op berekeningen van het Centraal Planbureau die aangeven dat het sociaal akkoord leidt tot minder werkgelegenheid dan in het regeerakkoord is voorzien. "Zelfs dit kabinet kwam met een beter pakket dan werkgevers en werknemers. Dat het betere scenario nu van tafel is nemen wij Wientjes kwalijk."

"Wientjes noemt zichzelf snurkend VVD-lid", vervolgt Vos. "Het is inmiddels zomer, dus het wordt tijd dat hij eens uit zijn winterslaap ontwaakt."

De liberale aanmoedigingsprijs wordt jaarlijks door de JOVD uitgereikt aan een liberaal die op het liberale pad moet worden gehouden. Eerder ging de prijs naar onder anderen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en Geert Wilders. De PVV-leider was eerder Kamerlid namens de VVD voordat hij zijn eigen partij oprichtte.

Kwart schoonmaakbedrijven overtreedt arbeidsregels

Meer dan een kwart van de bedrijven in de schoonmaaksector houdt zich niet aan de regels. De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, onderzocht 1450 bedrijven en legde in totaal ruim 37 miljoen euro aan boetes, naheffingen en terugvorderingen op. Dat staat in het Eindrapport Schoonmaakinterventieteams, dat de inspectie maandag heeft gepubliceerd.

De Inspectie heeft de afgelopen jaren samen met de Belastingdienst, het UWV en de gemeenten de schoonmaaksector gecontroleerd. De meeste overtredingen vonden plaats bij kleine schoonmaakbedrijven. Leden van de branchevereniging OSB houden zich beter aan de regels, stelt de inspectie.

De overtredingen bestonden onder meer uit uitkeringsfraude, incomplete administraties, belastingfraude, onderbetaling en uitbuiting. De controleurs vonden 324 illegaal tewerkgestelden, van wie driekwart uit Bulgarije kwam.

Straatrover klaagt over privacy bij politie

Een 32-jarige straatrover is aangehouden toen hij op het politiebureau in Ridderkerk kwam klagen over een foto van hem die op Facebook circuleerde. Een 14-jarig slachtoffer had de man gefotografeerd toen hij hem later tegenkwam en heeft die foto op internet gezet, meldt de politie maandag.

De man uit Almere wordt ervan verdacht de 14-jarige jongen begin vorige maand in Ridderkerk van zijn telefoon en rugzak te hebben beroofd. Het slachtoffer moest zijn eigendommen onder bedreiging van een mes afstaan.

De Almeerder wilde aangifte doen van smaad, maar werd na een gesprek op het bureau aangehouden. De gestolen spullen werden later bij de man teruggevonden.

Inzet opsporingsambtenaar bij winkeldief werkt niet

Een proef met het inzetten van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) bij winkeldiefstal blijkt niet geslaagd. De politie kreeg er juist meer werk bij in plaats van minder. Dat blijkt uit een evaluatie van de proef in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie door onderzoeksbureau Ateno.

De boa's werden in zes gemeenten, waaronder Rotterdam, Roermond en Haarlemmermeer, ingezet. Voor de politie zou hun inzet taakverlichting moeten opleveren. Dat bleek niet het geval. Boa's kunnen alleen worden ingezet bij eenvoudige winkeldiefstal. Bij complexere gevallen moet de politie alsnog komen. Ook bleek de assistentie van de politie vaak alsnog nodig bij de eenvoudige gevallen.

In Rotterdam bleek het merendeel van de winkeldiefstallen niet eenvoudig. In de gemeente Haarlemmermeer en Den Bosch betrof het ongeveer de helft van de gevallen. Daarnaast blijkt het voor de meldkamer lastig de complexiteit van de diefstal in te schatten en de keuze te maken tussen de inzet van politie of opsporingsambtenaar.

Verder moest de proef ervoor zorgen dat winkeliers tevredener zouden zijn over de afhandeling van winkeldiefstal en bereidwilliger aangifte te doen. Daar bleek evenmin sprake van.

[WK] Verschuren door op 200 vrij, Dreesens uitgeschakeld

Sebastiaan Verschuren zal kunnen aantreden in de halve finale op de 200 vrije slag tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona. Hij werd in de serie tweede met 1.47,24, deze tijd is goed voor een derde plaats in de algehele uitslag. Dion Dreesens werd met 1.48,50 negentiende en is uitgeschakeld.

De snelste tijd kwam op naam van de Brit Robert Renwick in 1.46,88. Yannick Agnel en Ryan Lochte werden zesde en negende in de series. De halve finale wordt maandagavond gezwommen.

KNVB stopt met Belgische arbiters in Eredivisie

Belgische arbiters maken komend seizoen niet langer hun opwachting in de Eredivisie. De KNVB maakte vandaag tijdens een perspresentatie over de arbitrage bekend de Belgen alleen nog maar in de Jupiler League in te zetten. De bond zegt dit in het 'licht van het opleidingskarakter' te doen.

De voetbalbonden van Nederland en België hebben sinds 2003 een samenwerkingsverband, waardoor regelmatig scheidsrechter werden uitgewisseld. Het is niet bekend of Nederlandse arbiters nog wel op het hoogste niveau in België mogen fluiten.

"Transfervrije Park aanwinst voor PSV"

Ji Sung Park is hard op weg naar PSV. De Zuid-Koreaan is transfervrij en onderhandelt over een tweejarig contract. René van de Kerkhof juicht een rentree van Park toe.

De 32-jarige middenvelder speelde tussen 2003 en 2005 voor PSV. Daarna werd hij verkocht aan Manchester United. Vorig seizoen speelde Park voor QPR. "Ik denk dat hij een hele goede aanwinst is", aldus Van de Kerkhof tegen Omroep Brabant. De oud-international ziet in de Zuid-Koreaan iemand met een dosis ervaring.

"Als je zo iemand transfervrij kunt halen, iemand die gewend is om bij PSV te spelen, dan denk ik dat het een aanwinst is. Park heeft bij Manchester United gespeeld. Hij kan bij PSV ook wel weer bij de eerste elf of twaalf gaan horen", besluit Van de Kerkhof. PSV haalde eerder deze zomer nieuwelingen Adam Maher, Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Stijn Schaars en Santiago Aras.

'HŁlkenberg wacht ook op Force India-geld'

Nico Hülkenberg heeft volgens het Zwitserse Blick niet alleen geld tegoed van het Formule 1-team Sauber. Ook zijn oud-werkgever Force India zou de Duitser nog flink wat schuldig zijn.

Blick-verslaggever Roger Benoit vroeg Hülkenberg er naar. "Is dat een vraag? Als het over de bedragen van het salaris gaat kan ik niets zeggen. Dat hoort bij de contracten." Op de vraag van Benoit of de Duitser van het geld dat hij tegoed heeft goed zou kunnen leven begon de coureur te lachen en hulde zich hierna in stilzwijgen.

Hülkenberg verruilde afgelopen winter Force India voor Sauber, mogelijk vanwege het uitblijven van geld. Ook bij het worstelende Sauber heeft de coureur momenteel nog geld tegoed. De Duitser lijkt na dit seizoen op zoek te mogen gaan naar een ander team. Hij wordt gelinkt aan Lotus en Ferrari die voor 2014 mogelijk zitjes beschikbaar hebben.

Marokkanen, Antillianen en Turken op homoboot

Voorvechters van homoacceptatie uit de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap varen zaterdag tijdens de Canal Parade in Amsterdam met minister Jet Bussemaker (PvdA) door de grachten. Bussemaker, die emancipatie in haar portefeuille heeft, wil daarmee benadrukken dat ongeacht afkomst, iedereen het recht heeft homo te zijn.

Binnen de diverse minderheden in Nederland blijkt homoseksualiteit nog steeds gevoelig te liggen. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dat in mei verscheen, bleek dat minder dan een derde van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders het homohuwelijk goedkeurt. Driekwart van de ouders zou het een probleem vinden als hun kind op hetzelfde geslacht zou vallen.

Met de kabinetsboot, die dit jaar het thema 'Whatever your roots: it's your right to be gay!' heeft, wil het kabinet bekrachtigen dat iedereen het recht heeft zichzelf te kunnen zijn. "Deze regering staat daar pal voor", aldus de minister in een verklaring. "Want openstaan voor elkaar, anderen accepteren in hun 'anders zijn' is een voorwaarde voor iederéén om goed te kunnen samenleven."

Onder meer de Turks-Nederlandse homoseksuele activiste Döne Fil gaat mee op de boot. Fil was vorig jaar initiatiefneemster van de 'Turkse boot' tijdens de Canal Parade.

Teams IsraŽl en Palestina op weg naar Washington

Onderhandelteams van de Israëliërs en de Palestijnen zijn maandag naar Washington vertrokken voor eerste overleg dat moet leiden tot hervatting van de directe vredesonderhandelingen. Het vredesoverleg belandde vijf jaar geleden in een impasse.

Beide partijen hebben een uitnodiging van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry aangenomen om naar Washington te komen 'om directe onderhandelingen over de definitieve status formeel te hervatten'. De twee dagen durende initiële gesprekken beginnen maandagavond plaatselijke tijd.

Kerry heeft zondag zowel met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als met de Palestijnse president Mahmoud Abbas gesproken. Zij waren het er volgens het State Department over eens dat de gesprekken 'een gelegenheid bieden om een procedureel werkplan te ontwikkelen om in de komende maanden met de onderhandelingen verder te gaan'.

Het Israëlische team onderhandelaars wordt geleid door Tzipi Livni. Ze zei 'voorzichtig hoopvol' gestemd te zijn.

Radboud eist publicatie over hacken dure auto's

De Radboud Universiteit Nijmegen vecht het publicatieverbod van een artikel over het kraken van beveiligingscodes van luxeauto's aan. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit maandag na berichtgeving van de Volkskrant. Een Britse rechter legde het verbod een maand geleden op, omdat het artikel diefstal van miljoenen auto's zoals Porsches, Audi's en Lamborghini's in de hand zou werken.

Drie onderzoekers leggen in het artikel uit hoe de code van startonderbrekers in auto's kan worden gekraakt. De beveiligingsmethode waar het over gaat, wordt toegepast in veel auto's van luxemerken van de Volkswagen Groep.

De autoproducent wilde eerst dat de exacte codes uit het artikel werden geschrapt. De wetenschappers weigerden echter, omdat zij vinden dat het grote publiek moet weten over het lek in de beveiliging.

Daarop stapte Volkswagen in Engeland naar de rechter. In kort geding kreeg de autoproducent gelijk. Het artikel, dat eigenlijk volgend maand zou worden gepresenteerd, zou diefstal faciliteren.

"Het kraken van de code gaat echter alleen over de startonderbreker", benadrukt de zegsvrouw. "Je moet eerst de auto zien binnen te komen en dan nog het alarmsysteem omzeilen. Het is niet alsof je met die code zomaar wegrijdt."

De Radboud Universiteit heeft samen met de University of Birmingham een bodemprocedure aangespannen om alsnog publicatierecht te krijgen. Die loopt in Groot-Britannië.

De drie onderzoekers zijn gespecialiseerd in het hacken van beveiligingssystemen. Een van hen toonde in 2008 aan dat de OV-chipkaart simpel te kraken is.

Serie autobomaanslagen in Bagdad

Een serie autobomaanslagen in Bagdad heeft maandag aan zeker 36 mensen het leven gekost. Er vielen vele tientallen gewonden. Twaalf bomauto's explodeerden bij markten en op parkeerplaatsen in sjiitische wijken van de Iraakse hoofdstad.

In Sadr City, in het oosten van Bagdad, vielen de meeste slachtoffers. Daar ontploften twee bomauto's en vielen negen doden en 33 gewonden.

De aanslagen werden gepleegd tijdens het ochtendspitsuur. De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar de autoriteiten vermoeden de hand van Al-Qaida. De opstandelingen zijn nog altijd vastbesloten de door sjiieten geleide Iraakse regering te ondermijnen en hebben met dat doel hun aanslagen opgevoerd. Sinds april zijn bij gewelddaden in Irak al meer dan drieduizend doden gevallen.

Gevreesd wordt dat het land terugvalt tot het dodelijke sektarische geweld van vlak na de Amerikaanse invasie van 2003.

[Upd][WK] Lijesen door op 100 rug, Nijhuis door op 100 school

Bastiaan Lijesen heeft zich maandag geplaatst voor de halve finale van de 100 meter rugslag bij de WK zwemmen. De 22-jarige Nederlander eindigde in zijn serie als derde met een tijd van 54,07. Overall werd hij negende.

De snelste tijd op het bord kwam van de Australiër Ashley Delaney  met 53,60. De halve finale wordt vanavond gezommen. Tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar werd Lijesen 23ste.

Update 10.50 uur

Moniek Nijhuis heeft zich ook geplaatst voor de halve finale. Ze klokte in de series van de 100 meter schoolslag 1.08,24 en gaat als veertiende door naar de halve finale. Rūta Meilutytė uit Litouwen zwom met 1.04,52 een kampioenschapsrecord.

Bbrood gaat croissants slijten in Rwanda

De Nederlandse bakkerij Bbrood breidt uit naar Rwanda. Bbrood gaat vanaf september producten exporteren vanuit buurland Uganda, het eerste Afrikaanse land waar de bakker in 2011 actief werd. Begin volgend jaar wil Bbrood een volwaardige bakkerij openen in Kigali, de hoofdstad van Rwanda.

De winkel krijgt hetzelfde oranje logo als de bakkerijen in Nederland en Uganda. Manager van Bbrood in Uganda Max Pater vindt de uitbreiding naar Rwanda aantrekkelijk om twee redenen. "Rwanda heeft, als francofoon land, een behoorlijk sterke broodcultuur. Desondanks is de kwaliteit van het brood er laag. Rwanda is voor ons een aardig gat in de markt."

Pater noemt Rwanda verder aantrekkelijk vanwege de overheid die buitenlandse investeringen aanmoedigt in een poging het land te heropbouwen na de genocide van 1994.

Voor de export naar Rwanda gaat de bakkerij samenwerken met een Rwandees distributiebedrijf. De broden, croissants en andere producten worden in Kampala half afgebakken en ingevroren en moeten dan in Kigali, 375 kilometer verder, volledig worden afgebakken. "De kwaliteit blijft dezelfde", verzekert Pater maandag.

In Uganda draait Bbrood, na de opstartfase, inmiddels winst, zegt Pater. De omzetdoelstelling voor 2013 is een miljoen euro. "In Rwanda verwachten we deze omzet te draaien na twee of drie jaar", aldus Pater.

Bbrood opende zijn eerste winkel in 2008 in Amsterdam. Haarlem en Den Haag volgden. Sinds juli 2011 heeft het bedrijf ook een bakkerij in Kampala, de hoofdstad van Uganda.

Werkgroep wil politiedossiers coldcaseproof

Politiedossiers van onopgeloste moordzaken moeten bruikbaarder worden gemaakt voor het geval het onderzoek wordt heropend. Dat vindt een speciale werkgroep van het Openbaar Ministerie, die onderzoek deed naar coldcasedossiers. In veel dossiers ontbreken relevante stukken, waardoor het lastig is om de zaak later op te pakken.

Bij het OM in Rotterdam worden dossiers al coldcaseproof gemaakt en als het aan de werkgroep ligt wordt deze methode landelijk ingevoerd. "Het vormgeven van dossiers verschilt per regio", legt een justitiewoordvoerder uit. "Hierdoor ontbreken er nog wel eens relevante stukken.

Soms zijn er bijvoorbeeld geen gegevens meer van getuigen die tijdens het onderzoek niets hadden verteld, maar er mogelijk later wel over willen praten." Ook dna-materiaal ontbrak in veel dossiers.

Volgens de zegsvrouw nemen de Nationale Politie en het OM in het najaar een besluit over het voorstel.

Thais eiland besmeurd met olie

De kust van het Thaise eiland Samet, een belangrijke toeristische trekpleister in de Golf van Thailand, is besmeurd met olie. Dat hebben de autoriteiten maandag gezegd. De olie is afkomstig van een lek in een pijpleiding van staatsbedrijf PTT. Zaterdag lekte ongeveer vijftig ton ruwe olie in zee en pogingen de olie op te ruimen waren tot dusverre tevergeefs.

De autoriteiten op Samet hebben een baai van het eiland afgesloten en er zijn driehonderd mensen ingezet om de olie op te ruimen. Toeristen wordt aangeraden niet naar het strand bij de Prao-baai te gaan. "De hoogste prioriteit heeft nu het opruimen van de olie op het zand en in het zeewater en ervoor zorgen dat de olie niet op andere stranden terechtkomt", zei Supeepat Chongpanish. "Dit is een prachtig, wit zandstrand dus we willen de vervuiling zo snel mogelijk opruimen."

PTT kwam het lek zaterdag op het spoor toen een tanker buitengaats was afgemeerd en via de pijpleiding olie loste, bestemd voor de raffinaderij in Map Ta Phut. Het bedrijf heeft een deskundige op het gebied van olielekken naar het rampgebied gehaald en ook de Thaise marine wordt ingezet om de olie op te ruimen.

Geen Saints Row 4 voor AustraliŽ

De Australische Classification Board heeft vandaag voor de tweede keer geen gameclassificatie gegeven aan Saints Row 4. Zonder zo’n classificatie is het niet mogelijk om het spel in de winkels te leggen. De voornaamste reden voor het weigeren was dat er teveel verwijzingen naar drugs in zitten.

Op 1 januari werd er een wet aangenomen dat deze classificatie minder streng zou worden. Games die niet geschikt zijn voor jongeren krijgen vanaf die datum een R18+ rating, wat overeenkomt met PEGI 18 in Europa. Saints Row 4 heeft de twijfelachtige eer om als eerste game toch nog geweigerd te worden. Games zoals Ninja Gaiden 3 en Dead Island: Riptide verkregen wel een classificatierating. Op 23 augustus zou het spel in de winkels moeten liggen, maar de kans lijkt klein dat die datum nog gehaald wordt.

Bestuurlijk gerommel baart Van Basten zorgen

Marco van Basten gaat zijn tweede seizoen in als hoofdtrainer van sc Heerenveen. De coach is echter niet blij met de perikelen in de bestuurskamer.

Enkele weken geleden stapte de raad van commissarissen (rvc) op bij de club. Nu is er een tijdelijke rvc benoemd, maar deze heeft niet veel ervaring op het gebied van voetbalzaken. Vooral dat laatste baart Van Basten zorgen.

"Het technisch beleid moet wel doorgaan. Ik heb de laatste weken veel contact met Johan Hansma (demissionair technisch manager, red.) gehad en met hem gekeken naar de selectie. We waren met spelers bezig, maar ik heb geen idee hoe het daar nu verder mee gaat.", legt Van Basten uit aan Algemeen Dagblad.

"We hebben weliswaar nog vijf weken, maar het is wel zaak dat we als club adequaat kunnen blijven reageren." De grote vraag is nu wie een transfer zou moeten regelen, naast Hansman. "Wie doet het? Hoe gaat het? Dat baart me zorgen. Ik ken de mensen in de nieuwe rvc niet. Kunnen zij voetbalzaken regelen? Zeg het maar."

Inmiddels is het rapport van de onderzoekscommissie naar buiten gekomen en Van Basten heeft het doorgenomen. "Er staan veel zaken in waarmee ik als trainer niet veel te maken heb, maar als de technische kant van het verhaal gaat haperen, dan ga ik het wel merken. Als het niet snel wordt ingevuld, dan heeft de club een probleem."

Kalezic waarschuwt PSV voor Zulte-Waregem

Darije Kalezic is momenteel trainer van Jong PSV, maar was in het verleden hoofdtrainer bij SV ZUlte-Waregem, de tegenstander van de Eindhovenaren in de Champions League.

Kalezic stond in 2011 enkele maanden voor de groep bij Zulte, maar moest vertrekken toen de resultaten tegenvielen. De club koos er toen voor om verder te gaan met oud-trainer Francky Dury en niet zonder succes: afgelopen jaar werd de voorronde van de Champions League bereikt door een tweede plaats in de Jupiler Pro League.

In die voorronde komt Zulte PSV tegen. Kalezic kent de kracht van de Belgische club en waarschuwt zijn huidige werkgever dan ook. 'PSV moet, Zulte mag. Maar het is de nummer twee van Nederland tegen de nummer twee van België, dan mag je als PSV zijnde niet zomaar roepen dat je topfavoriet bent", aldus Kalezic tegen ANP.

Met name het feit dat PSV veel nieuwe spelers moet inpassen is een nadeel, denkt Kalezic. "Pas op, PSV heeft veel mutaties in de selectie terwijl er bij Zulte nauwelijks veranderingen zijn. En ze hebben niet voor niets tot in de laatste wedstrijd meegedaan om de Belgische titel. PSV mag er niet te makkelijk over denken."

Haase zakt ondanks finaleplaats

Robin Haase is 11 plaatsen gezakt op de wereldranglijst hoewel hij zondag nog de finale speelde op het ATP-toernooi van Gstaad. Dat komt omdat zijn toernooizege van afgelopen jaar in Kitzbühel niet meer meetelt in de maandag verschenen ranking. Dat toernooi, waar de Hagenaar deze week aantreedt als titelverdediger, was toen een week eerder. Behaalde punten vervallen na een jaar.

Haase staat nu 68e en moet Igor Sijsling voor zich dulden. De Amsterdammer vloog er in Atlanta in de tweede ronde uit maar handhaafde zich op de 59e plaats. Wel maakte Sijsling een sprong op de dubbelranglijst na zijn toernooizege met de Fransman Edouard Roger-Vasselin in diezelfde Amerikaanse stad. Hij steeg 12 plaatsen en staat nu 40e.

Sijsling verovert dubbeltitel in Atlanta

Igor Sijsling heeft gisteren bij het ATP-toernooi van Atlanta het dubbelspel gewonnen. De Amsterdammer was met zijn Franse partner Edouard Roger-Vasselin in de eindstrijd te sterk voor het als derde geplaatste Britse duo Colin Fleming en Jonathan Marray: 7-6 (6), 6-3. Het was Sijslings eerste titel in het dubbelspel. Vorige week verloor hij met Roger-Vasselin nog de finale in Bogota.

Sijsling vond de zege meer dan verdiend. "Ik denk dat we erg goed retourneerden", zegt hij op de site van de ATP. "We hadden makkelijkere servicegames en waren steeds dichtbij in hun opslaggames. Op die manier konden we de druk opvoeren."

De Amsterdammer bereikte dit jaar ook al de dubbelfinale op de Australian Open met Robin Haase. Hij sneuvelde in Atlanta in het enkelspel al in de achtste finale.

Flinke kans op nieuwe hittegolf

Nederland krijgt binnenkort mogelijk opnieuw te maken met een hittegolf. Meteorologen van weeronline.nl schatten de kans op een tweede hittegolf maandag in op veertig procent. Zondag kwam de eerste hittegolf sinds 2006 na zeven dagen tot een einde.

Van een hittegolf is sprake als de temperatuur vijf dagen boven de 25 graden uitkomt, waarvan minstens drie dagen boven de 30 graden. Het kwik loopt naar verwachting vanaf donderdag weer op richting tropische waarden. Vrijdag kan het in het zuidoosten 34 graden worden.

Een tweede hittegolf in een jaar is volgens weeronline.nl vrij uniek. Alleen in de jaren 1911, 1941, 1947, 1948 en 2006 was sprake van twee of meer hittegolven. Gemiddeld komt een hittegolf eens in de drie jaar voor.

De komende dagen verlopen licht wisselvallig met zon, af en toe een bui en middagtemperaturen tussen de 20 en 25 graden. Woensdag is een overgangsdag en donderdag is de zomer terug, voorspellen de meteorologen van weeronline.nl.

16-jarige jongen doodgespietst tijdens stierenren

In het Spaanse Isso heeft een 16-jarige jongen zijn deelname aan een stierenren met de dood moeten bekopen. Hij werd door een stier in zijn onderrug gespietst.

Het onfortuinlijke incident voltrok zich zaterdag tijdens het jaarlijkse feest ter ere van de apostel Jacob. De jongen werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.

Twee operaties aan zijn zwaarbeschadigde lever mochten niet meer baten. Dit heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Zomergasten met Hans Teeuwen trekt meer kijkers

De eerste aflevering van een nieuw seizoen Zomergasten is een stuk beter bekeken dan vorig jaar. Het programma, waarin Wilfried de Jong cabaretier Hans Teeuwen aan de tand voelde, heeft zondagavond 812 duizend mensen weten te boeien. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Vorig jaar bleven 603 duizend mensen thuis voor de eerste aflevering van Zomergasten. Toen was drie uur lang te zien hoe Jan Leyers muzikant Henny Vrienten interviewde. Twee jaar geleden, toen Jelle Brandt Corstius het programma presenteerde, trokken de eerste drie afleveringen ieder ruim achthonderdduizend kijkers.

Zomergasten staat op de vierde plek in de lijst met best bekeken programma's van de dag. Het achtuurjournaal was verreweg het populairst, hier keken bijna 1,7 miljoen mensen naar. Tussen Kunst en Kitch staat tweede met 889 duizend kijkers. De top drie wordt gesloten door Hart van Nederland, waar 837 duizend mensen voor thuis bleven.

Reserveer nu je Xbox One-controller

Sinds vandaag is het mogelijk om naast de nieuwe console van Microsoft ook alvast extra controllers en headsets in te slaan in de Amerikaanse Microsoft store. De pre-orders bevatten helaas niet het 'Day One' logo.

De normale controller zonder 'Play and Charge' pack gaat voor 60 dollar over de toonbank. Met de oplaadbare batterij wisselt hij voor 75 dollar van eigenaar. De Xbox One Chat Headset kost 25 dollar. Het is nog niet duidelijk of ze beschikbaar zijn op de launchdatum.

Xbox one controller

oplaadkabeltje

accu

Buren klagen over herrie gehandicapten

De huisvesting van verstandelijk gehandicapten in woonwijken leidt op zeker zes plekken in Nederland tot conflicten over ernstige geluidsoverlast. Buren klagen maandag in de Volkskrant dat het geschreeuw hen door merg en been gaat.

Gehandicapten worden de laatste jaren steeds vaker in zorgvoorzieningen in woonwijken geplaatst in plaats van grootschalige instellingen, zodat ze beter kunnen meedoen met de maatschappij.

Buren in onder meer Terheijden, Hengelo en Eemnes worden gek van het schreeuwen, grommen en slaan van cliënten, schrijft de krant. "Ik heb verschillende keren 's nachts de politie laten komen", zegt Frans Eussen uit het Limburgse Hoensbroek. zijn tuin grenst aan woningen van de stichting Pergamijn. "Je hoort hier schreeuwen, slaan, kloppen, we hebben af en toe gewoon geen nachtrust."

"Die kinderen hebben gewoon een heel ander stemvolume", zegt Jean Claessens, die negen jaar naast een huis voor verstandelijk gehandicapte kinderen van de instelling Dichterbij in Boxmeer woonde. "Ze zijn toch veel beter af op een groot terrein waar ze vrij kunnen spelen en gillen, in plaats van in een wijk waar ze zich moeten inhouden?", zegt hij tegen het ochtendblad.

"Het instellingsterrein is voor ons een gepasseerd station", zegt een woordvoerder van Stichting Dichterbij, die 2300 cliënten huisvest. "Wij staan voor een ongedeelde samenleving." Volgens hem komen overlastklachten weinig voor.

Onderzoekers zouden verdeeld zijn over de kwestie. Uit onder meer een studie van de Twentse zorginstelling Talant, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt volgens de krant dat vooral zwaardere gehandicapten beter af zijn op een instellingsterrein.

'NS-beveiliger wil ook zakkenroller kunnen pakken'

Het service- en veiligheidspersoneel van de NS wil meer bevoegdheden. Dat meldt Metro maandag. Treinbeveiligers zijn vaak als eerste aanwezig bij meldingen van zakkenrollers en winkeldiefstal op het station, maar zij mogen niet meer doen dan een burgeraanhouding verrichten.

Op de stations in Utrecht en Amsterdam zou de samenwerking met de politie steeds stroever verlopen. De politie moet volgens het beveiligingspersoneel steeds vaker van ver weg komen, waardoor agenten later ter plaatse zijn.

Een woordvoerder van de politie erkent in de krant dat het aanhouden van winkeldieven en zakkenrollers een 'grijs gebied' is. "Iedereen mag een dief op heterdaad aanhouden. Het is prachtig als NS-servicepersoneel in de hal van Amsterdam Centraal optreedt tegen winkeldiefstal, maar het is niet hun opgedragen taak."

'Protest moslims om opgepakte ronselaar'

Jonge moslims in verschillende Europese landen protesteren tegen de aanhouding van een 19-jarige vrouw uit Zoetermeer twee weken geleden. Dat meldt het AD maandag. De vrouw werd opgepakt wegens het ronselen van Nederlandse moslims voor de burgeroorlog in Syrië.

Zo demonstreerde zaterdag een groep mannen voor de Nederlandse ambassade in Londen voor de vrijlating van de Zoetermeerse. Ook vanuit Duitsland en Frankrijk zou volgens de krant worden opgeroepen tot vrijlating van de vrouw. Via internet zouden moslims oproepen in actie te komen tegen de aanhouding.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zegt in de krant op de hoogte te zijn van de protesten, maar vooralsnog geen aanleiding te zien tot actie.

Chavanel denkt aan vertrek bij Quick-Step

Sylvain Chavanel overweegt een vertrek bij de Belgische formatie Omega Pharma-Quick-Step. De 34-jarige Fransman heeft verschillende aanbiedingen van andere ploegen in beraad, waaronder een van AG2R. "Ik neem binnen veertien dagen een besluit", liet hij zondag weten aan Cyclingnews.com.

"Ik ben nu vijf jaar bij Omega Pharma-Quick-Step. Het management wil dat ik blijf, maar ik wacht af wat voor rol ze voor me in gedachten hebben", verklaart Chavanel, die onder anderen ploeggenoot is van Niki Terpstra. De Frans kampioen tijdrijden staat sinds 2009 onder contract bij Quick-Step.

Met de aanwezigheid van Mark Cavendish en Tom Boonen is er echter weinig ruimte voor Chavanel om voor eigen kans te gaan. Bovendien zou klassementsrenner Rigoberto Uran volgend jaar bij het team van manager Patrick Lefevere aan de slag gaan.

Isner is Anderson nipt de baas in Atlanta

John Isner heeft zondag het ATP-toernooi van Atlanta op zijn naam geschreven. De als eerste geplaatste thuisfavoriet was in de finale nipt met 6-7 (3), 7-6 (2), 7-6 (2) te sterk voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (2). Op het Amerikaanse hardcourt viel in de hele partij geen break te noteren.

De organisatie van het evenement kondigde de finale aan als de 'langste ooit', doelend op de lengte van beide spelers. Isner meet 2,08 meter en Anderson doet daar maar vijf centimeter voor onder. Ook op de baan bleken beide mannen aan elkaar gewaagd.

Dankzij hun uitstekende opslag bleven beide spelers op de been. Isner sloeg in de hele wedstrijd 24 aces, drie meer dan Anderson. Toch moest de Amerikaan elf breekkansen wegwerken, terwijl Anderson slechts een keer in de problemen kwam.

Isner, in 2010 en 2011 verliezend finalist in Atlanta, toonde zich in de beslissende tiebreak uiteindelijk de meest koelbloedige. Het is zijn tweede titel van het jaar en de zevende in zijn loopbaan. In april won hij in Houston.

VS verslaan Panama in finale Gold Cup

Het voetbalelftal van de Verenigde Staten heeft zondag de Gold Cup gewonnen. In de finale in Chicago was het gastland met 1-0 te sterk voor Panama. Stoke City-speler Brek Shea werd twintig minuten voor tijd de matchwinner. De Amerikanen waren vier keer eerder de beste op het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika.

Team USA, dat verreweg het meeste balbezit had, moest het in de eindstrijd stellen zonder bondscoach Jürgen Klinsmann. De Duitser was geschorst omdat hij in de halve eindstrijd tegen Honduras de scheidsrechter onheus had bejegend.

Panama stond in zijn enige eerdere finale in 2005 ook tegenover de VS en moest toen pas buigen na strafschoppen. Amerika had in zijn twee vorige finales verloren van Mexico, maar die werden dit jaar bij de laatste vier uitgeschakeld door de Panamezen.

FOK! wat een weer... Einde van de hittegolf

Goedemorgen! Het opruimen van de hittegolf ging op veel plaatsen niet onopgemerkt voorbij. Zeker in een brede strook van zuidwest naar noordoost over het land was het onweer niet van de lucht. Ik heb hier nog diverse foto's van binnen gekregen. Met het onweer kwam er ook een einde aan de hittegolf.

Laten we eens even wat neerslagcijfers bekijken. Hoogerheide is het natste KNMI-station geworden met 56 millimeter. Verder ook 50 millimeter in Geldermalsen en 49 in Doorn. Op veel andere plaatsen in het midden viel er 30 tot 40 millimeter. Bij de amateurs spant Havelterberg in Drenthe de kroon. De laatste vier dagen viel daar elke dag wel een zware bui en daardoor is er in die dagen ruim 100 millimeter gevallen.

Teleurstellingen waren er ook. Met name in Noord-Holland, en dan vooral in Haarlem (ik dus) werd er uit volle borst geklaagt. Alle modellen hadden voorzien dat de zwaarste buien ook hier zouden gaan vallen, maar het is helaas het omgekeerde geworden. In drie dagen tijd viel er hier slechts 17 millimeter en dat is een heel bittere pil.

Vandaag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. Vanmiddag kan er een enkele bui vallen en heel misschien komt daar een klap onweer bij voor. De buienkans is het grootst in het binnenland. Aan de kust ligt het kwik rond de 20 graden, maar elders liggen de temperaturen tussen de 23 en 25 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Onweer Arnhem
Zaterdagnacht trok er ook een stevig onweer over Arnhem. DP026 zag de auto's door half overstroomde wegen rijden.

Bui Arnhem
Ook daar viel ruim 30 millimeter aan water naar beneden.

 Bui
Dit is de bui van zaterdag die Cerby voorbij zag komen in Vlissingen.

 Buizat
En ook dit is weer een schitterende foto van deze bui.

 

 

 

 

FOK!toen: het ontstaan van Holland

De elfde eeuw is een veel belangrijkere periode voor de ontstaansgeschiedenis van ons land, dan wellicht doet vermoeden. Feitelijk werden grote delen van onze identiteit geografisch, cultureel én bestuurskundig geboren in die eeuw. Laten we beginnen met de geografie, die tot op de dag van vandaag wordt geprezen met leuzen als 'God maakte de aarde, maar de Nederlanders maakten Nederland.'

CibulkovŠ verslaat Radwanska in finale Stanford

Dominika Cibulková heeft haar derde titel op de WTA-tour veroverd. In Stanford in Californië versloeg ze de als eerste geplaatste Agnieszka Radwanska in een lange finale; 3-6, 6-4 en 6-4.

De Slowaakse kwam slecht uit de startblokken en keek in de eerste set al snel tegen een achterstand aan. In de tweede nam ze echter het heft in handen en moest Radwanska toezien hoe haar tegenstander winner na winner sloeg, en de 6-4 stand op het scorebord toverde. In de beslissende derde set kwam Radwanska nog een 4-2 voorsprong, maar leverde alle daaropvolgende vier games in, met name dankzij uitstekend spel van Cibulková.

Het is voor de Slowaakse de eerste keer dat ze Radwanska verslaat. De Poolse won alle vorige vijf ontmoetingen, waaronder de finale in Sydney begin dit jaar, met twee keer 6-0. Met haar titel komt Cibulková in een illuster rijtje te staan; eerder al wonnen onder andere Billie Jean King, Martina Navratilova en Serena Williams het toernooi op het Amerikaanse hardcourt.

Doden door busongeluk in ItaliŽ

Een ongeluk met een bus nabij de Zuid-Italiaanse stad Avellino, ten oosten van Napels, heeft zondagavond aan zeker zeven inzittenden het leven gekost. Gevreesd wordt dat het dodenaantal oploopt tot 30, meldde het Italiaanse persbureau Ansa.

Aan boord waren ongeveer 40 personen die aan een bedevaart hadden deelgenomen, onder wie veel kinderen.

Het ongeluk gebeurde op de snelweg A16. De bus stortte van een viaduct 30 meter naar beneden. De snelweg is afgesloten.

Volgens Ansa raakte de bus meerdere andere voertuigen voor hij door de vangrail brak.

Doden door busongeluk in Italië
Doden door busongeluk in Italië (Foto: ANP)

Machinist ramptrein in vrijheid gesteld

De rechter die de treinramp in Santiago de Compostela onderzoekt, heeft zondagavond de vrijlating gelast van machinist Francisco José Garzón. Dat gebeurde nadat de 52-jarige bestuurder van de trein een verklaring had afgelegd.

Garzón heeft zijn paspoort teruggekregen en moet zich elke week bij de rechtbank melden. Hij wordt beschuldigd van doodslag door roekeloos gedrag. De trein reed in de bocht op 4 kilometer van het station van Santiago de Compostela 190 kilometer per uur, hoewel daar slechts 80 kilometer is toegestaan. Het ongeluk kostte 79 mensen het leven.

Machinist ramptrein in vrijheid gesteld
Machinist ramptrein in vrijheid gesteld (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
©FOK.nl e.a.