Alonso niet gelukkig bij Ferrari

Peterselieman

Het lijkt erop dat de relatie tussen Formule 1-coureur Fernando Alonso en zijn team Ferrari bekoeld is geraakt. De Spanjaard uitte in Hongarije openlijke kritiek op zijn renstal en werd zelfs in verband gebracht met Red Bull Racing. Ferrari-president Luca di Montezemolo neemt hem dit niet in dank af.

Luis Garcia Abad, Alonso's manager, sprak in Hongarije met Red Bull, maar zowel dat team als Garcia Abad claimen dat het ging over coureur Carlos Sainz jr. die in het opleidingsprogramma van Red Bull zit. Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, liet echter los dat Alonso wel degelijk in de running is voor een zitje bij zijn team. "Elke conversatie tussen een coureur en een andere partij is zoals altijd vertrouwelijk. Maar natuurlijk hebben veel rijders hun belangstelling in een stoeltje bij ons kenbaar gemaakt, zoals voor te stellen is."

Ferrari zal de Spanjaard echter niet zomaar laten gaan, omdat hij net als in de afgelopen jaren weer meedoet in de strijd om de wereldtitel. Teambaas Stefano Domenicali: "Ten eerste hebben we een verbintenis met Fernando. Hij is zonder twijfel een aanwinst voor ons. We hebben hem nodig in deze moeilijke periode in het seizoen. We moeten presteren, punt. Dat geldt voor iedereen, niet alleen voor Alonso."

De oproep tot verbetering heeft Alonso in Hongarije ook gedaan. De 32-jarige Spanjaard uitte openlijk kritiek op de renstal uit Maranello, omdat de huidige F138 duidelijk te langzaam is. De doorontwikkeling van de bolide stagneert, waardoor het team een halve tot een hele seconde per ronde tekort komt op Red Bull en Mercedes. Ook Lotus heeft zich intussen voorbij de Italianen gewurmd. Het beeld is hierbij vergelijkbaar met de afgelopen jaren, waarin Ferrari er keer op keer niet in slaagde om Alonso een zodanig snelle bolide te geven dat hij titels kon pakken. In plaats daarvan greep hij er enkele malen net naast. Op de vraag van de Spaanse media wat hij voor zijn verjaardag wilde was het antwoord 'een snellere auto'.

Ferrari-president Di Montezemolo was niet blij met dit antwoord. "Alle grote kampioenen die voor Ferrari gereden hebben zijn altijd gevraagd om hun eigen belang ondergeschikt te maken aan dat van het team. Dit is het moment om rustig te blijven, niet openlijk strijd te voeren, nederigheid en vastberadenheid te tonen in het maken van ieders bijdrage en als één man achter het team, zowel in de fabriek als op het circuit, te gaan staan."

Dat Ferrari niet zachtzinnig met kritiek omgaat heeft het in het verleden wel bewezen toen het in 1991 Alain Prost ontsloeg nadat de Fransman publiekelijk de bolide een vrachtwagen had genoemd. Het jaar ervoor had hij nog vijf zeges voor de renstal uit Maranello geboekt.