Misstanden gemeld bij drie Apple-fabrieken

Drie Chinese fabrieken waar Apple-producten worden gemaakt, worden beschuldigd van slechte werkomstandigheden. Volgens de Amerikaanse actiegroep China Labor Watch krijgen werknemers te weinig loon en worden zij gedwongen overuren te draaien. Ook zou er sprake zijn van kinderarbeid.

In een maandag gepubliceerd rapport stelt China Labor Watch dat werknemers in de fabrieken gemiddeld 66 tot 69 uur per week moeten werken en niet 46 uur per week, zoals Apple zegt. Daarnaast zouden er chemische stoffen worden gedumpt. In de periode van maart tot en met juli zouden zeker 86 regels geschonden zijn.

De fabrieken, waar zeventigduizend mensen werken en waar onder meer iPhones worden gemaakt, zijn eigendom van het bedrijf Pegatron. De situatie zou er erger zijn dan in de fabrieken van Foxconn, een andere Apple-leverancier die eerder in opspraak raakte wegens misstanden.

Het Amerikaanse techbedrijf zegt een onderzoeksteam naar de fabrieken te sturen. Het erkent een van de aantijgingen. Het management van de fabriek had identiteitskaarten van medewerkers in beslag genomen. Apple heeft Pegatron opgedragen de identiteitskaarten terug te geven.

Pegatron stelt de aantijgingen te onderzoeken. "We zullen actie ondernemen wanneer er gehandeld wordt in strijd met de Chinese wet of ons beleid", zegt topman Jason Cheng.