Immigranten moeten borg betalen in GB

anoniem_22072019025900

De Britse regering wil inwoners van Nigeria, Ghana, India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka die een visum aanvragen een borg laten betalen van omgerekend 3500 euro. Dat geld krijgen ze terug als ze Groot-Brittannië verlaten. Alle zes de landen zijn voormalige Britse kolonies.

Het voornemen is maandag door het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. Wanneer de maatregel ingaat is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat als het systeem werkt, het ook voor immigranten uit andere landen zal worden ingevoerd.

Premier David Cameron en zijn Conservatieve Partij maken zich al langere tijd sterk voor het terugdringen van het aantal immigranten. Dat zijn er nu naar schatting een half miljoen per jaar. Afgelopen weekeinde liet een parlementaire onderzoekscommissie echter weten dat het bij die half miljoen puur om een gok gaat. Exacte informatie is er niet en daardoor kan er volgens de parlementariërs ook geen gericht beleid gevoerd worden.

Het ministerie van binnenlandse zaken gaf aan dat het borgsysteem er voor bedoeld is de immigratie 'selectiever' te maken. De migratie moet teruggedrongen worden tot enkele tienduizenden per jaar 'terwijl we nog steeds de slimsten en besten in Groot-Brittannië verwelkomen'.

Het ministerie van binnenlandse zaken is al eerder een campagne gestart om mensen die langer in Groot-Brittannië blijven dan het visum hun toestaat, ertoe te zetten het land te verlaten. In Londen staan in diverse wijken borden met de tekst 'Illegaal in Groot-Brittannië? Ga naar huis of u wordt opgepakt'. De actie zal worden uitgebreid, zo liet het departement weten.