Marokkanen, Antillianen en Turken op homoboot

Voorvechters van homoacceptatie uit de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap varen zaterdag tijdens de Canal Parade in Amsterdam met minister Jet Bussemaker (PvdA) door de grachten. Bussemaker, die emancipatie in haar portefeuille heeft, wil daarmee benadrukken dat ongeacht afkomst, iedereen het recht heeft homo te zijn.

Binnen de diverse minderheden in Nederland blijkt homoseksualiteit nog steeds gevoelig te liggen. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dat in mei verscheen, bleek dat minder dan een derde van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders het homohuwelijk goedkeurt. Driekwart van de ouders zou het een probleem vinden als hun kind op hetzelfde geslacht zou vallen.

Met de kabinetsboot, die dit jaar het thema 'Whatever your roots: it's your right to be gay!' heeft, wil het kabinet bekrachtigen dat iedereen het recht heeft zichzelf te kunnen zijn. "Deze regering staat daar pal voor", aldus de minister in een verklaring. "Want openstaan voor elkaar, anderen accepteren in hun 'anders zijn' is een voorwaarde voor iederéén om goed te kunnen samenleven."

Onder meer de Turks-Nederlandse homoseksuele activiste Döne Fil gaat mee op de boot. Fil was vorig jaar initiatiefneemster van de 'Turkse boot' tijdens de Canal Parade.