Premier Tunesië weigert te gaan

Premier Ali Larayedh van Tunesië weigert af te treden. Hij wil voor oktober, zoals eerder toegezegd, een nieuwe grondwet maken. Medio december kunnen er dan parlementsverkiezingen gehouden worden.

Dat heeft de eerste minister maandag op een persconferentie gezegd. Hij negeerde daarmee oproepen van de oppositie en van talloze demonstranten om het veld te ruimen. Het is erg onrustig in Tunesië sinds de dood van oppositieleider Mohammed Brahmi. Hij werd vorige week donderdag voor zijn huis door onbekenden met veertien kogels gedood.

Zeventig parlementsleden van de oppositie hebben maandag besloten hun mandaat neer te leggen. De oppositie doet zo een poging de volksvertegenwoordiging lam te leggen. Het parlement heeft 217 zetels. Om te kunnen functioneren moet twee derde van de leden er zijn. Als de oppositie meer dan 73 leden weet over te halen niet meer te verschijnen, ligt de volksvertegenwoordiging effectief plat en kan de regering niet meer regeren. Minister van onderwijs Salem Labiadh legde maandag zijn functie neer.

De demonstranten eisen een regering van nationale redding. Volgens hen kan de regering de burgers niet beschermen. Sinds de revolutie in 2011 regeert de islamistische Ennahdapartij tezamen met twee kleinere partijen. De golf van volksopstanden die later de Arabische Lente is gaan heten startte in Tunesië.