Agent vrijgesproken van mishandeling en liegen

anoniem_22072019025900

Een Rotterdamse politieagent is vrijgesproken van mishandeling en het opzettelijk verkeerd opmaken van een proces-verbaal. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. De politieman zou in september 2011 een arrestant hebben mishandeld. Justitie had een taakstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist.

De arrestant stelt dat de agent hem onder meer een kniestoot gaf. Volgens de rechters is dit niet bewezen. Er zijn geen getuigen en ook uit camerabeelden blijkt niet dat de agent het slachtoffer schopt.

Wel is daarop te zien dat de diender de arrestant bij zijn nek pakt en tegen een hek aanduwt, maar de arrestant heeft niet verklaard dat dat hem pijn deed of letsel heeft bezorgd, zodat het niet als mishandeling kan worden gekwalificeerd. Daarom wordt de politieman vrijgesproken.

Vervolgens zou de agent hebben gelogen in het proces-verbaal, waarin hij dingen schreef die niet overeenkwamen met de beelden. De rechtbank stelt dat een agent bij het opstellen van het proces-verbaal moet putten uit zijn herinnering. Daardoor ontstaat een kleine kans op onjuistheden. Hierbij hoeft echter geen sprake te zijn van opzet.