Reddingspoging potvis in volle gang

Op Terschelling wordt geprobeerd de potvis die daar maandagmiddag aanspoelde, weer vlot te krijgen. De Terschellingse rederij Noordgat probeert een geul te creëren, zodat het dier terug naar zee kan zwemmen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken maandagavond gezegd.

Het ministerie coördineert de reddingsoperatie van de potvis, die maandagmiddag werd aangetroffen bij Paal 26. De Terschellingse zeehondenredder Hessel Wiegman, die ter plaatse is, zei maandagmiddag tegen de Leeuwarder Courant dat het dier op zijn zij ligt en 'nog vrij levendig' is. "Zo nu en dan zwiept hij met zijn staart. Het is een joekel."

Volgens een woordvoerder van SOS Dolfijn, een opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen, lukt het soms om een aangespoeld dier te redden, maar is het 'heel moeilijk'. "Soms gaat het goed, maar we hebben ook meegemaakt dat een dier enkele dagen later opnieuw strandde. Walvissen stranden ook alleen maar omdat er een probleem is. Anders komt een walvis niet op de kust terecht."

De laatste potvis die in Nederland aanspoelde, was volgens de website walvisstrandingen.nl het dier dat in december aanspoelde naast de bultrug Johannes op het eilandje Razende Bol bij Texel. Deze potvis was dood. Pogingen om Johannes te redden trokken massale media-aandacht, maar liepen op niets uit.

Naar aanleiding van de stranding van Johannes, die later overigens een vrouwtje bleek te zijn, heeft de overheid een protocol opgesteld waarin is vastgelegd hoe moet worden omgegaan met levende 'grote walvisachtigen' die zijn gestrand. In het protocol, dat vorige maand verscheen, staat onder meer dat 'euthanasie met behulp van explosieven' een optie kan zijn.