Neerslag weekend lost tekort niet op

Redactie

Ondanks de neerslag van afgelopen weekend is nog steeds sprake van een tekort. Wel is de droogtesituatie verbeterd in gebieden die van neerslag afhankelijk zijn, meldt Rijkswaterstaat maandag. Nieuwe tropische dagen zijn echter in aantocht. Door de oplopende temperaturen in combinatie met beperkte neerslag kunnen watergangen opnieuw droog komen te staan.

Drie waterschappen zijn in verband met het neerslagtekort begonnen met het inspecteren van droogtegevoelige dijken en veenkaden. In het zoetwatermeer Zoommeer in het oosten van Zeeland en het ermee verbonden Volkerak bij het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wordt het oplopen van het zoutgehalte in het water tegengegaan door extra het vorige week ingezette doorspoelen.

De inlaat van water, waarmee het peil op hoogte wordt gehouden, kon op sommige plaatsen weer gestopt worden. In verband met de weersverwachtingen is deze situatie waarschijnlijk tijdelijk, aldus Rijkswaterstaat. In het zuiden, midden en oosten van het land zijn plaatselijk beregeningsverboden afgekondigd om het watergebruik te beperken.