Inzet opsporingsambtenaar bij winkeldief werkt niet

anoniem_22072019025900

Een proef met het inzetten van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) bij winkeldiefstal blijkt niet geslaagd. De politie kreeg er juist meer werk bij in plaats van minder. Dat blijkt uit een evaluatie van de proef in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie door onderzoeksbureau Ateno.

De boa's werden in zes gemeenten, waaronder Rotterdam, Roermond en Haarlemmermeer, ingezet. Voor de politie zou hun inzet taakverlichting moeten opleveren. Dat bleek niet het geval. Boa's kunnen alleen worden ingezet bij eenvoudige winkeldiefstal. Bij complexere gevallen moet de politie alsnog komen. Ook bleek de assistentie van de politie vaak alsnog nodig bij de eenvoudige gevallen.

In Rotterdam bleek het merendeel van de winkeldiefstallen niet eenvoudig. In de gemeente Haarlemmermeer en Den Bosch betrof het ongeveer de helft van de gevallen. Daarnaast blijkt het voor de meldkamer lastig de complexiteit van de diefstal in te schatten en de keuze te maken tussen de inzet van politie of opsporingsambtenaar.

Verder moest de proef ervoor zorgen dat winkeliers tevredener zouden zijn over de afhandeling van winkeldiefstal en bereidwilliger aangifte te doen. Daar bleek evenmin sprake van.