FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 juli 2013

Meer dan vijfhonderd claims na storing KPN

Bij KPN zijn sinds vorige week meer dan vijfhonderd claims binnengekomen van klanten die schade hebben geleden of hinder hebben ondervonden van de dagenlange storing in Frankrijk eerder deze maand. Dat laat een woordvoerder van het telecombedrijf dinsdag weten.

Door de storing konden duizenden Nederlandse vakantiegangers vorige week niet bellen, sms'en en mobiel internetten via hun normale netwerk. Mensen waren daardoor aangewezen op buitenlandbundels of telefoon- en internetlijnen in hun hotel. Vrijdag werd een speciale website gelanceerd waarop klanten een claim konden indienen.

Naar verwachting komen er in de komende weken nog veel meer schademeldingen binnen. De klachtensite blijft nog tot half september in de lucht om vakantiegangers die pas later terugkomen ruim de gelegenheid te geven om contact op te nemen.

KPN kan niet zeggen hoeveel geld er tot nu toe geclaimd is. "Daar hebben we nog geen beeld van. De meldingen variëren enorm", aldus de zegsvrouw. "Zo zijn er ook mensen die alleen een melding maken en nul euro claimen. Het is heel verschillend."

Behalve klanten van KPN werden ook gebruikers van Hi, Telfort en Simyo, telecombedrijven die gebruikmaken van het netwerk van KPN, getroffen door de storing.

Assange: journalisten moeten klokkenluiders helpen

De veroordeling van de Amerikaanse militair en klokkenluider Bradley Manning toont dat journalisten schouder aan schouder moeten vechten om hun bronnen geheim te houden. Dat heeft de oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks Julian Assange dinsdag gezegd.

In een interview in Londen, direct na de veroordeling van Manning wegens spionage, zei Assange dat media het voorbeeld van Wikileaks moeten volgen en zich sterk moeten maken voor klokkenluiders. Het is voor iedere journalist 'een verplichting zijn bronnen te beschermen (...) en voor juridische en politieke steun te zorgen', aldus Assange.

Assange bevindt zich nog steeds in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij al meer dan een jaar zit om aan uitlevering aan Zweden te ontkomen. Hij wordt daar in verband gebracht met aanranding, maar vreest vooral door dat land uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten.

Tropische storm vormt zich boven Stille Oceaan

Boven de Stille Oceaan, ver voor het zuidelijkste puntje van Californië, vormt zich de tropische storm Gil. Dat heeft het nationaal orkaancentrum in Miami dinsdag gezegd. Momenteel worden windsnelheden van 65 kilometer per uur gehaald, maar de storm zal de komende dagen aan kracht winnen. Er zijn vooralsnog geen waarschuwingen uitgevaardigd.

De tropische storm Flossie (ja, zo heet ie echt) heeft ondertussen Hawaï aangedaan. De inmiddels tot een tropische depressie afgezwakte storm verlaat Hawaï waarschijnlijk dinsdag nog. Scholen bleven dicht en de gouverneur van de Amerikaanse staat had de noodsituatie afgekondigd.

Hartverscheurend Keurig

Een ijskoud voorjaar moedigde ons aan om de sleurhut eens een paar honderd kilometer zuidelijker neer te zetten dan gebruikelijk. 'Hoe zuidelijker, hoe heter,' was de gedachte. Spanje, daar zouden wij onze zomervakantie gaan doorbrengen. De camping bleek een leuke mix van Spaanse locals en veelal Nederlandse gezinnen.

Bij ons in de buurt stond ook een Nederlands gezin. Papa was IT manager. Zijn enorme buik werd tijdens kantooruren volledig bedekt met grote overhemden. Maar op de camping had hij speciaal voor de gelegenheid een poloshirtje aangetrokken. Een shirtje dat niet verder kwam dan halverwege zijn buik. Een naveltruitje. Mama had de hele dag een peuk in haar bek. Als ze sprak klonk het net als Alice Cooper die zojuist een kwartier waterboarding had ondergaan.

'Manning verdient amnestie'

De Piratenpartij is van mening dat de feiten en oorlogsmisdaden die klokkenluider Bradley Manning aan het licht gebracht heeft zo ernstig zijn, dat Manning absolute klokkenluidersbescherming verdient. Hij had volgens de partij op alle punten vrijgesproken moeten worden.

"Het enige goede nieuws in de uitspraak tegen klokkenluider Bradley Manning van zojuist, is dat Manning is vrijgesproken van de aanklacht 'steun aan de vijand'", schrijft de Piratenpartij in een persbericht. "Verder is het een teleurstellende uitspraak, waarin de klokkenluider op 19 punten wordt veroordeeld. Morgen, woensdag 31 juli om 15:30 uur wordt de strafmaat bepaald; de totale straf kan 136 jaar worden."

Het feit dat Manning nu mogelijk een levenslange celstraf te wachten staat, geeft volgens de Piratenpartij aan dat de bescherming van klokkenluiders in de VS onvoldoende is. De heksenjacht op klokkenluider Snowden, de veroordeling van Kiriakou en het aftappen van journalisten van Fox en de Associated Press onderstrepen deze lacune. Eerder werd ook James Risen van de New York Times door het hof bevolen om zijn bron prijs te geven.

De Piratenpartij vraagt daarom aan president Obama, die tijdens zijn verkiezingscampagne pleitte voor betere bescherming van klokkenluiders, om amnestie te verlenen aan klokkenluider Bradley Manning.

Hoewel de Amerikaanse overheid in eerste instantie suggereerde dat er als gevolg van de gelekte documenten mensenlevens in gevaar zijn gebracht, heeft zij later moeten toegeven dat er géén enkele informant in gevaar is gekomen. Wel werd aangetoond dat de Verenigde Staten zich in Irak stelselmatig schuldig maakten aan oorlogsmisdaden. De video Collateral Murder toonde de moord op twee Reuters-journalisten in Bagdad en de beschieting van een busje met kinderen.

Bradley Manning heeft 845 dagen in voorarrest gezeten. Bijna een jaar hiervan zat hij in eenzame opsluiting en werd hij verplicht om naakt op het ochtend-appèl te verschijnen.

[CL] Uitslagen derde voorronde (30/07/2013)

Op dinsdag werden er tien duels gespeeld in de derde kwalificatieronde van de Champions League. Naast PSV - Zulte Waregem stonden er nog negen duels op het programma. Op woensdag staan er nog vijf duels gepland. De returns zijn volgende week dinsdag en woensdag.

Uitslagen

Club Club Uitslag
FC Shakhter Karagandy (Kaz) KS Skënderbeu (Alb) 3-0
FC Dinamo Tbilisi (Geo) FC Steaua Bucureşti (Roe) 0-2
FK Austria Wien (Oos) FH Hafnarfjördur (IJs) 1-0
JK Nõmme Kalju (Est) FC Viktoria Plzeň (Tje) 0-4
FC Basel 1893 (Zwi) Maccabi Tel-Aviv (Isr) 1-0
FC Nordsjælland (Den) FC Zenit St Petersburg (Rus) 0-1
PAOK FC (Gri) FC Metalist Kharkiv (Oek) 0-2
PSV Eindhoven (Ned) SV Zulte Waregem (Bel) 2-0 
GNK Dinamo Zagreb (Kro) FC Sheriff (Mol) 1-0 
Olympique Lyonnais (Fra) Grasshopper Club (Zwi) 1-0 

[CL] Uitslag PSV - Zulte Waregem

PSV heeft zich een uitstekende uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de vierde voorronde van de Champions League. Het klopte vandaag in eigen huis het Belgische Zulte Waregem met 2-0.

Met het jongste basiselftal ooit van PSV begonnen de Eindhovenaren aan de eerste wedstrijd tegen de nummer twee van het afgelopen seizoen in de Belgische competitie. Het speelde zoals je dat van jonkies hoopt, fris en onbevangen. Er werden talrijke kansen gecreeerd, maar in de afwerking was het minder succesvol. De pas 17-jarige Bakkali trof de paal en de lat terwijl ook Wijnaldum, Matavz en Depay grote kansen misten. 

Pas in de tweede helft werd er gescoord. Met een afstandsschot brak Depay de ban. Hij stond even later ook aan de basis van de 2-0, waar er gescoord werd door invaller Locadia. PSV kreeg daarna nog diverse mogelijkheden om de ontmoeting nu al zo goed als te beslissen, maar een derde goal bleef uit.

Volgende week is de return waarin PSV een plaats in de volgende ronde zeker kan stellen.

PSV-speler Memphis Depay in duel met Zulte Waregem-speler Davy de Fauw (Foto: Pro Shots)

PSV

2 - 0

Zulte Waregem

 61' Depay
 75' Locadia
   
 
 Gele kaart: , Skúlason, Leye, (Zulte Waregem)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 36.000
Arbiter: Banti (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Schaars
Maher
Bakkali (Jozefzoon/81)
Matavz (Locadia/72)
Depay
  Bossut
De Fauw
D' Haene
Colpaert
Verboom (Duplus/46)
Habibou (Naessens/74)
Skúlason
Berrier (Conte/67)
N' Diaye
Hazard
Leye


Man dreigt zichzelf in brand te steken in Dieren

In een huisartsenpraktijk in het Gelderse Dieren heeft een man gedreigd zichzelf in brand te steken. De man heeft overgoot zichzelf met een brandbare vloeistof, maar kon overmeesterd worden voordat de situatie uit de hand liep. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

De politie weet nog niet precies wat de beweegredenen van de man waren. Agenten probeerden in eerste instantie met hem in contact te komen en hem op andere ideeën te brengen. Toen dat niet lukte, drong een arrestatieteam de praktijk binnen en kon de man gearresteerd worden.

Volgens de woordvoerder drong de man de praktijk aan de Wilhelminaweg rond 17.30 uur binnen en was hij alleen. De politie laat hem nu even 'afkoelen' en kijkt of de man hulp nodig heeft.

Bejaarde uren zwaargewond in woning na overval

Een hoogbejaarde man heeft mogelijk anderhalve dag zwaargewond in zijn huis in Haarlem gelegen na een roofoverval. Het 89-jarige slachtoffer werd maandagmiddag gevonden nadat buurtbewoners alarm sloegen bij de familie. De gordijnen van de woning waren dichtgebleven, aldus de politie.

De man is volgens de politie tussen zaterdagavond en maandagochtend overvallen in zijn huis aan de Nemelaar. Het slachtoffer kan zich het precieze tijdstip niet meer herinneren. De dader is er met enkele kostbaarheden vandoor gegaan. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

De man is overgebracht naar een ziekenhuis. Hoe hij er aan toe is, is niet bekend.

Gevangene doodgestoken in Nieuwegein

Bij een steekpartij tussen twee gevangenen in een cellencomplex in Nieuwegein is dinsdagavond een dode gevallen. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend. Het incident gebeurde rond 19.00 uur in de gevangenis aan De Liesbosch. Het ministerie kan voorlopig nog geen verdere details geven. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Tonnen voor handschrift Edgar Allen Poe

Een handgeschreven versie van een gedicht van de Amerikaanse dichter en schrijver Edgar Allen Poe heeft op een veiling in Massachusetts driehonderdduizend dollar (225 duizend euro) opgeleverd. De veiling vond zaterdag plaats, meldde de krant The Standard Times of New Bedford.

Het manuscript was sinds de jaren twintig in bezit van een familie op Rhode Island. Het gedicht, The Conqueror Worm, zou geschreven zijn in de jaren dertig van de negentiende eeuw en is er een in een totale productie van meer dan honderd.

Rapper DMX vraagt faillissement aan

De Amerikaanse rapper DMX heeft faillissement aangevraagd. Hij heeft schulden tussen de een en tien miljoen dollar, schrijft The Wall Street Journal. DMX kwam vorige week nog in het nieuws omdat hij naar verluidt met drank op achter het stuur was gekropen en geen geldig rijbewijs had.

Uit rechtbankpapieren blijkt dat de rapper nog onder meer 1,2 miljoen dollar aan alimentatie moet betalen. DMX heeft al enkele jaren last van financiële moeilijkheden, zo laat zijn management weten in een verklaring. "Een slechte boekhouding door zijn vorige management heeft ervoor gezorgd dat hij geen paspoort meer heeft."

Met de faillissementsaanvraag wil DMX zijn zaken weer op orde brengen, zodat hij een paspoort krijgt en kan optreden voor zijn fans buiten de Verenigde Staten. "We zijn bezig met het plannen van een toer in Europa en Afrika voor dit najaar."

De 42-jarige DMX, die bekend staat om zijn lange strafblad, werd vrijdagochtend opgepakt. Volgens zijn woordvoerder wordt DMX niet aangeklaagd voor rijden onder invloed, omdat hij een blaastest met succes doorstond.

Gay Krant vrijdag terug in de schappen

De vernieuwde Gay Krant ligt vanaf vrijdag in de winkels. Woensdag wordt het eerste exemplaar gepresenteerd van het homoblad, dat dit voorjaar failliet ging en vervolgens werd overgenomen door drie mediabedrijven.

Het eerste nummer wordt woensdag overhandigd aan voormalig D66-leider Boris Dittrich, COC-bestuurslid Eunice den Hoedt en politicus Frits Huffnagel. Dat gebeurt in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski, voorafgaand aan de Nederlandse première van de film Behind the Candelabra, over de Amerikaanse zanger Liberace.

De Gay Krant, in 1979 opgericht door huidig 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol, verschijnt voortaan niet meer om de drie weken, maar maandelijks, om te beginnen in een oplage van vijftienduizend exemplaren. Het formaat gaat van tabloid naar magazine.

Het blad wordt voortaan uitgegeven door homoglossy Winq, internetbedrijf Gay.nl en televisiezender OUTTV. De drie bedrijven beloven een 'agenderend maandblad over politiek, maatschappij en cultuur'.

Volgens hoofdredacteur Edwin Reinerie, die ook bij Winq aan het roer staat, heeft de doorstart kans van slagen doordat er nu veel minder kosten worden gemaakt. Ook inhoudelijk verandert er veel, zegt hij. "We gaan met alles wat we in huis hebben werken aan een kwaliteitsimpuls. Veel lezers zijn afgehaakt. Hun harten moeten we terugwinnen. Dat klinkt nogal cheesy, maar zo is het wel."

Potvis wordt opengesneden

De potvis die maandagavond op het strand van Terschelling overleed ligt eindelijk op het droge in de haven van Harlingen. De urenlange pogingen van het bergingsbedrijf om het dier op de kade te krijgen hadden dinsdag aan het begin van de avond succes. Onderzoekers gaan meteen aan de slag om te bepalen waaraan de potvis overleed.

Het lijk van de potvis wordt gefotografeerd en opgemeten. Ook willen de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis in Leiden zo snel mogelijk de buikholte openen om bij de organen te komen. Omdat sinds het overlijden al een etmaal is verstreken, kunnen bepaalde zaken echter niet meer worden onderzocht

Achttien uur na overlijden is het bijvoorbeeld al niet meer mogelijk om de gehoorbeentjes van het zeezoogdier te onderzoeken, licht de Utrechtse onderzoekster Lonneke IJsseldijk toe. Zou onderzoek uitwijzen dat die beschadigd zijn, dan zou dat kunnen verklaren hoe het dier in de Waddenzee belandde.

De onderzoekers werken dinsdagavond zo lang mogelijk door. "Het regent hier nu en het is een onwijs glibberige bende", vertelt IJsseldijk. "Het vrij krijgen van de buikholte zal wel een paar uur kosten. Daarna moeten we kijken wat we nog kunnen doen. Eventueel gaan we morgenochtend verder."

In een potvis die in december aanspoelde bij Texel werden eerder dit jaar vele kilo's van het zeer zeldzame amber aangetroffen. Twee procent van de mannetjespotvissen maken de wasachtige substantie aan als reactie op het eten van inktvissen. IJsseldijk wil niet vooruitlopen op de eventuele vondst van amber, waarvoor grof geld wordt neergeteld door de parfumindustrie. "Als we het vinden, hebben we eerst contact met het ministerie."

De potvis strandde maandagmiddag op het Terschelling en bezweek enkele uren later. Dinsdagochtend werd het dier naar de haven van Harlingen versleept. Het bergingsbedrijf had veel moeite om het beest op het droge te krijgen.

Manning kan tot 136 jaar celstraf krijgen

De Amerikaanse militair Bradley Manning is dinsdag, meer dan drie jaar na zijn arrestatie wegens het doorspelen van honderdduizenden documenten aan WikiLeaks, vrijgesproken van het helpen van de vijand. Dat heeft de militaire rechter in Maryland besloten. Wel werd hij schuldig bevonden op andere punten, waaronder spionage, diefstal en computerfraude, die hem een gevangenisstraf van 136 jaar kunnen opleveren.

Het helpen van de vijand was de zwaarste aanklacht die tegen Manning was ingediend en had hem een levenslange gevangenisstraf kunnen opleveren. Welke straf hij krijgt, wordt woensdag bepaald.

De klokkenluider heeft tien minder zware vergrijpen bekend, maar de aanklagers weigerden de zwaarste aanklachten te laten vallen om de zaak te schikken.

Manning lekte in 2009 en 2010 meer dan zevenhonderdduizend geheime documenten als verslagen van krijgsverrichtingen en diplomatieke memo's aan WikiLeaks. Ook overhandigde hij de klokkenluiderswebsite een video van een Amerikaanse helikopteraanval in 2007 in Irak, waarbij burgers en twee medewerkers van persbureau Reuters de dood vonden. Manning was, toen hij de geheime documenten aan Wikileaks doorspeelde, gegevensanalist voor het Amerikaanse leger in Irak.

De militair wilde met zijn daad naar eigen zeggen de 'bloeddorstigheid' van het Amerikaanse leger blootstellen. Hij koos voor informatie die volgens hem de Verenigde Staten geen schade zou toebrengen en wilde daarmee een debat over de krijgsmacht en het Amerikaanse buitenlandse beleid losmaken.

Volgens de verdediging is hij een naïeve klokkenluider die slechts oorlogsmisdaden aan het licht wilde brengen. Maar de aanklager schilderde Manning af als een berekenende egoïst en verrader.

GA Eagles huurt Room van Vitesse

Eloy Room zal komend seizoen het doel verdedigen van de Go Ahead Eagles. Hij wordt door de club uit Deventer voor één seizoen gehuurd van Vitesse.

De promovendus was al langere tijd op zoek naar een doelman. Nick Marsman was het afgelopen seizoen op huurbasis de keeper bij de Eagles, maar zijn club FC Twente wilde hem niet nog een seizoen verhuren. Room was bij Vitesse het afgelopen seizoen tweede keus achter Piet Velthuizen.

Trainer Foeke Booy is tevreden met de versterking. "Hij past qua leeftijd en ambitie in het beleid van de club. Een Nederlandse keeper die ambitieus is en ons spel snapt. Inclusief bekerduels heeft hij toch zo'n 50 duels voor Vitesse gespeeld, dus hij heeft ook ervaring op het hoogste niveau."

Medicijn bracht militair mogelijk tot moord

Een Amerikaanse militair die op 11 maart 2012 in Afghanistan zestien burgers in koelen bloede doodschoot, handelde mogelijk door de effecten van een medicijn dat hij tijdens zijn dienst in Irak kreeg. Dat stelt de raadsman van de militair.

In augustus moet een jury oordelen of Robert Bales levenslang de cel in moet voor zijn daad. Maandag gaf het Amerikaanse ministerie voor voedsel en drugs een waarschuwing af voor mefloquine, ook wel bekend als lariam.

Het middel zou op lange termijn schade aan het zenuwstelsel kunnen veroorzaken en leiden tot psychische neveneffecten. Bales kreeg lariam in Irak. Het medicijn wordt gebruikt door het Amerikaanse leger tegen malaria. Zijn raadsman wil nu van de waarschuwing gebruik maken om zijn cliënt een levenslange celstraf te laten ontlopen.

Bales bekende schuld in zijn proces. In maart 2012 sloop hij zijn basis in Afghanistan uit om daarna in enkele dorpen zestien mensen, vooral vrouwen en kinderen, te vermoorden. Lijken stapelde hij op en die stak hij in brand. Het voorval leidde tot grote woede in Afghanistan. De Verenigde Staten staakten enige tijd gevechtshandelingen. Het medische dossier van Bales uit zijn Afghaanse tijd is niet compleet. Of hij ook daar lariam gebruikte houdt het leger geheim. Legerartsen verklaarden eerder dat Bales bij zijn daad niet geestesziek was.

Explosieve winststijging voor Fiat

Fiat heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ruim tachtig procent meer winst geboekt dan in dezelfde periode in 2012. De Italiaanse autobouwer kwam tussen april en juni uit op een nettowinst van 435 miljoen euro, zo meldde het bedrijf dinsdag bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers.

Dat Fiat winst maakte is overigens vooral te danken aan het Amerikaanse dochtermerk Chrysler. Zonder Chrysler was had het autoconcern namelijk een verlies van bijna 250 miljoen euro geleden. In het tweede kwartaal van vorig jaar voorkwam Chrysler ook al een nettoverlies van een kwart miljoen euro.

Fiat verkocht afgelopen kwartaal 1,2 miljoen auto's, zo'n vijf procent meer dan een jaar eerder. De omzet van de eigenaar van Ferrari, Alfa Romeo en Maserati steeg naar 22,3 miljard euro. Dat is een kleine vier procent meer dan in het tweede kwartaal van 2012.

Verbod op softdrinks New York voorlopig gestopt

Er komt voorlopig geen verbod op de verkoop van grote hoeveelheden suikerhoudende frisdranken in New York. Een rechtbank heeft het verbod afgewezen. De instantie die het verbod uitvaardigde had daarvoor geen autoriteit, aldus de vier magistraten.

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, kondigde meteen beroep aan. Het verbod zou gelden voor de verkoop van meer dan een halve liter suikerhoudende frisdrank in restaurants, theaters, stadions, bij straatverkopers en op vele andere plaatsen. Het was bedoeld om het overgewicht van veel Amerikanen te beperken. De gezondheidsraad van New York had echter geen bevoegdheid het verbod uit te vaardigen, aldus de rechters. De raad trad te veel als wetgever op. Bovendien kunnen suikerhoudende dranken niet beschouwd worden als 'inherent schadelijk'. Als ze met mate worden gedronken zijn ze volgens de rechters niet per definitie schadelijk.

Vijftienduizend kilo aan visnetten uit zee gehaald

Duikers en bergingsbedrijven hebben deze zomer al vijftienduizend kilo aan oude en verloren visnetten in de Noordzee opgedoken. Dat meldt de vereniging Kust en Zee dinsdag. De netten worden gerecycled tot garen waarvan weer sokken, ondergoed of tapijt van wordt gemaakt.

De vereniging deed in maart een oproep om oude netten aan te leveren. De netten kunnen voor flinke problemen zorgen voor zeedieren. Dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken regelmatig verstrikt in oude netten. Naar verluidt ligt er ongeveer 640 duizend ton aan visnetten in de oceanen.

Obama: gebruik belastinghervorming voor banen

CHATTANOOGA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Barack Obama is bereid belastingregels voor het bedrijfsleven aan te passen. De voordelen moeten dan echter worden gebruikt om meer banen te creëren, zei hij dinsdag tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Tennessee.

"Ik ben bereid met de Republikeinen mee te werken, zolang het geld wordt gebruikt om in banen voor de middenklasse te investeren", stelde Obama. De president wil het belastingstelsel voor bedrijven eenvoudiger maken en wil zorgen dat het aantrekkelijker wordt om te investeren in werkgelegenheid.

De hervorming zou gepaard gaan met een eenmalige extra opbrengst voor de Amerikaanse overheid. Die zou worden aangewend voor investeringen in infrastructuur, onderzoek en onderwijs.

Obama: gebruik belastinghervorming voor banen
Obama: gebruik belastinghervorming voor banen (Foto: ANP)

Deel A17 dicht na ongeluk met truck

Bij een ernstig ongeval met een vrachtwagen op de A17 ter hoogte van Standdaarbuiten is dinsdagavond een dode gevallen. Een ander persoon raakte lichtgewond, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 18.00 uur door nog onbekende oorzaak. De truck reed tegen een brugpijler waarna een een personenauto op de truck knalde. De chauffeur van de vrachtwagen overleefde het ongeluk niet. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. De gewonde is naar een ziekenhuis in de buurt gebracht.

Vanwege het ongeluk was de A17 tussen Dordrecht en Roosendaal lange tijd in beide richtingen afgesloten tussen knooppunt De Stok en knooppunt Noordhoek. Rond 20.00 uur werd de rijbaan richting Roosendaal weer vrijgegeven. De andere kant blijft voorlopig nog dicht, verwacht de ANWB. Automobilisten kunnen voorlopig omrijden via Breda over de A58 en A16.

[WK] Carlton wint eerste WK klipduiken

De Amerikaanse duikster Cesilie Carlton is in Barcelona de eerste wereldkampioene klipduiken geworden. Na drie sprongen van een 27 meter hoge toren had Carlton de hoogste score. Haar landgenote Ginger Huber legde beslag op het zilver. De Duitse Anna Bader moest genoegen nemen met het brons.

Carlton was voor de laatste sprong nog de nummer drie. Na een goede sprong zag ze Bader, die tweede stond, en Huber echter schoonheidsfoutjes maken. Ze stak haar twee concurrenten daardoor voorbij.

Ritzege Hushovd in Ronde van Polen

Thor Hushovd heeft de derde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De 35-jarige renner van BMC was na een rit van 226 kilometer van Krakau naar Rzeszow de snelste in een massasprint. De Noorse kampioen liet de Australiërs Steele von Hoff (Garmin) en Mark Renshaw (Belkin) achter zich.

Rafal Majka behoudt de leiding in het klassement. De Pool van Saxo-Tinkoff heeft een voorsprong van vier seconden op Sergio Henao en zes seconden op Christophe Riblon. Pieter Weening staat op zeven tellen op de vierde plaats.

[WK] Heemskerk mist finale op 200 meter vrij

Femke Heemskerk is er op het WK in Barcelona niet in geslaagd de finale op de 200 meter vrije slag te halen. De 25-jarige Nederlandse werd elfde in de halve finale, waar een plaats bij de beste acht nodig was geweest. Met haar tijd van 1.56,98 minuten kwam ze ruim twee tienden van een seconde tekort.

De Italiaanse Federica Pellegrini was met afstand de snelste van de zestien halve finalisten. De wereldkampioene tikte aan in 1.55,78 minuten en was daarmee bijna drie tienden sneller dan nummer twee Missy Franklin. De finale van de 200 meter vrije slag is woensdagavond.

Ronnie Stam van Wigan naar Standard

Standard Luik heeft zich versterkt met Ronnie Stam. De 29-jarige verdediger komt transfervrij over van Wigan Athletic en tekent een contract voor drie seizoenen, melden de Belgen dinsdag op hun clubsite.

Stam speelde sinds 2010 voor Wigan, waar hij in de slotfase van het afgelopen seizoen een zware enkelblessure opliep. De laatste weken revalideerde hij al bij Standard.

Zonder de geblesseerde Stam veroverde Wigan in het voorbije seizoen de FA Cup, maar directe degradatie naar het Championship kon met de achttiende plaats in de competitie niet worden afgewend. Vóór zijn Engelse avontuur kwam de verdediger uit voor FC Twente en NAC Breda, de club uit zijn geboortestad.

Standard legde tevens de 25-jarige doelman Yohann Thuram vast, een neef van de Franse oud-topinternational Lilian. Yohann komt over van Troyes, dat vorig seizoen degradeerde uit de Franse Ligue 1.

[WK] Ledecky wint 1500 meter in wereldrecord

Katie Ledecky heeft op het WK zwemmen in Barcelona in een nieuw wereldrecord de 1500 meter vrije slag gewonnen. De Amerikaanse tikte aan in 15.36,53 minuten en dook daarmee ruim onder de oude toptijd, die sinds 2007 in handen was van haar landgenote Kate Ziegler (15.42,54).

Ook Lotte Friis was op het niet-olympische nummer beduidend sneller dan het oude wereldrecord. De Deense moest met haar tijd van 15.38,88 minuten iets meer dan twee seconden toegeven op Ledecky. Laura Boyle uit Nieuw-Zeeland pakte brons.

Zes Nederlanders in Vuelta-voorselectie Vacansoleil

Wielerploeg Vacansoleil heeft zes Nederlanders opgenomen in de voorselectie voor de Vuelta. Johnny Hoogerland, Wout Poels en Lieuwe Westra reden de Tour de France al en maken nu ook kans op deelname aan de Spaanse rittenkoers. Ook Wesley Kreder, Barry Markus en Wouter Mol behoren tot de dertien mogelijke deelnemers. Uiteindelijk mogen er negen renners starten.

Naast de zes Nederlanders overleefden ook de Belgen Thomas De Gendt, Willem Wauters en Frederik Veuchelen de eerste schifting. De Spanjaarden Juan Antonio Flecha en Rafael Valls, de Sloveen Grega Bole en Sergey Lagutin uit Oezbekistan maken de voorselectie compleet.

UCI-baas McQuaid daagt Cookson uit

UCI-preses Pat McQuaid heeft zijn concurrent Brian Cookson uitgedaagd. In een verklaring stelt de Ier dat Cookson bang is om daadwerkelijk de strijd om het voorzitterschap van de wielerbond aan te gaan. "Hoewel Brian Cookson en zijn commerciële supporters het anders zouden willen zien, ben ik blij om te zeggen dat hij een verkiezingsstrijd aan moet gaan in september en dat ze aan die realiteit niet kunnen ontsnappen."

McQuaid kreeg maandag nominaties van de wielerbonden van Marokko en Thailand. Eerder al werd hij door de Zwitserse bond voorgedragen voor een nieuwe termijn. "Niemand heeft de regels veranderd. Niemand heeft de regels overtreden", toont McQuaid zich strijdvaardig. "Ik heb enorm veel steun gekregen van wielerbonden van over de hele wereld die willen dat ik me herkiesbaar stel."

McQuaid haalt vervolgens uit naar zijn uitdager. "Niets heeft Brian Cookson in de weg gestaan om interesse te tonen in het wielrennen over de hele wereld door lid te worden van andere bonden die hem meer nominaties op hadden kunnen leveren. Ik respecteer echter dat zijn horizon niet veel verder strekt dan het Britse wielrennen en dat zijn thuis is waar zijn hart en ambities als kandidaat-voorzitter liggen."

Ook over het voorstel van de Maleisische bond om elke twee nationale bonden een presidentskandidaat voor te kunnen laten dragen zoekt McQuaid de aanval. "Het is aan het UCI-congres om dit voorstel aan te nemen of af te wijzen. In tegenstelling tot meneer Cookson heb ik genoeg vertrouwen in mijn kandidatuur om dat te respecteren."

Overigens gaat McQuaid er daarbij aan voorbij dat zijn nominatie van de Zwitserse bond nog bij de rechter wordt aangevochten. De nominaties van Thailand en Marokko zijn alleen geldig als het Maleisische voorstel vlak voor de verkiezingen wordt aangenomen en met terugwerkende kracht geldt.

Ook verwijst hij er naar dat het Maleisische voorstel al in mei gemaild werd. Toen dreigde McQuaid echter al zijn nominatie door de Ierse bond te verliezen. Inmiddels is dat gebeurd.

VN manen tot spoed met eenwording Cyprus

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil dat de leiders van het Turkse en Griekse deel van Cyprus haast maken met de hereniging van het eiland.

Een resolutie werd dinsdag met dertien stemmen voor bij twee onthoudingen - Pakistan en Azerbeidzjan - aangenomen. In oktober praten de leiders van de beide delen van Cyprus weer met elkaar. Cyprus raakte in 1974 gesplitst na een Turkse inval in het noorden van het eiland. De Veiligheidsraad wil nu dat er 'beslissende vooruitgang' wordt geboekt naar een omvangrijke en duurzame regeling. De VN-vredesmacht - 860 soldaten en 65 politiemensen - blijft voorlopig tot 31 januari 2014 op Cyprus

Manning vrijgesproken van helpen vijand

De Amerikaanse militair Bradley Manning is op twee punten vrijgesproken, waaronder het helpen van de vijand, de zwaarste aanklacht die tegen hem was ingediend. Op de overige punten, waaronder spionage, is de man die honderdduizenden geheime documenten doorspeelde aan de klokkenluiderswebsite Wikileaks schuldig bevonden. Dat zei de militaire rechter in Maryland dinsdag.

Tegen Manning waren 21 aanklachten ingediend, behalve hulp aan de vijand onder meer ook wegens spionage, computerfraude en diefstal. In 2009 en 2010 lekte hij de geheimen aan Wikileaks.

Manning was, toen hij de geheime documenten aan Wikileaks doorspeelde, gegevensanalist voor het Amerikaanse leger in Irak. Volgens de verdediging is hij een naïeve klokkenluider die slechts oorlogsmisdaden aan het licht wilde brengen. Maar de aanklager schilderde Manning af als een berekenende egoïst en verrader.

Woensdag wordt de strafmaat bepaald. Hulp aan de vijand had Manning een levenslange gevangenisstraf kunnen opleveren. De klokkenluider heeft tien minder zware vergrijpen bekend, maar de aanklagers weigerden de zwaarste aanklachten te laten vallen om de zaak te schikken.

Eerste claims KPN-storing druppelen binnen

KPN heeft al meer dan 500 meldingen binnengekregen van klanten die schade hebben geleden door de grote netwerkstoring in Frankrijk en Monaco vorige week. De telecomprovider rekent erop dat dit aantal nog flink zal toenemen aangezien veel gedupeerden waarschijnlijk nog op vakantie zijn. Dat meldde een woordvoerster van KPN dinsdag.

KPN heeft vorige week de website kpn.com/storingfrankrijk geopend, waarop alle klanten van KPN, Hi, Telfort en Simyo die tussen 20 en 24 juli last hadden van de storing een schadeformulier kunnen invullen. Dit meldpunt blijft tot zeker 14 september open.

Volgens de zegsvrouw worden alle klachten door KPN individueel behandeld en krijgt iedere klager binnen 10 dagen een reactie.

Britten 'onderscheppen' oorlogsmisdadigers

De Britse regering heeft vorig jaar 99 personen verdacht van oorlogsmisdaden geïdentificeerd die probeerden Groot-Brittannië in te komen of er al zijn. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken op verzoek van de BBC bekendgemaakt.

De betrokkenen komen uit Afghanistan, Iran, Irak, Libië, Rwanda, Servië en Sri Lanka. Het merendeel van deze mensen verblijft al jaren in Groot-Brittannië.

Van de 99 werden er drie in 2012 het land uitgezet. Twintig zagen een asielverzoek afgewezen en 46 kregen te horen dat ze geen Brits staatsburger konden worden. Die 46 zitten waarschijnlijk allemaal nog in het land. Wat er met de resterende dertig van oorlogsmisdaden verdachte personen is gebeurd, is onbekend.

Behalve de groep van 99 probeerden er nog eens zestien Groot-Brittannië in te komen.

Tussen 2005 en 2012 identificeerde het ministerie meer dan zevenhonderd van oorlogsmisdaden verdachte personen. Tussen januari 2012 en april 2013 onderzocht het departement achthonderd zaken.

Mensenrechtenorganisaties hebben de regering opgeroepen de betrokkenen in Groot-Brittannië voor hun wandaden te gaan vervolgen. Het ministerie heeft te kennen gegeven dat Groot-Brittannië geen 'vluchthaven voor oorlogsmisdadigers' mag worden.

In mei van dit jaar pakte de politie vijf mannen uit Rwanda op vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij de volkerenmoord in dat land in 1994. Enkelen van hen woonden al meer dan tien jaar in Groot-Britttannië. Drie zitten er nog in de cel, twee zijn op borg vrijgelaten.

Lichte stijging op afwachtend Damrak

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs sloot dinsdag 0,2 procent op 368,99 punten. De beurs is in afwachting van een reeks cijfers die woensdag in de Verenigde Staten naar buiten komen. Ook elders in Europa noteerden de aandelenmarkten licht hoger. De Franse beurs won een half procent en de Duitse beurs 0,2 procent.

Voor woensdag staan in de VS de economische groei en een banenrapport op de agenda. Nabeurs volgt het rentebesluit door de Federal Reserve, waarop het Damrak pas donderdag kan reageren.

In de AEX werden vijftien fondsen hoger verhandeld tegenover tien fondsen lager. Opnieuw was Imtech de grootste daler. De technische dienstverlener leverde 2,7 procent in. Volgens Imtech is het niet nodig om onderdelen te verkopen om aan de bankconvenanten te voldoen. Analisten denken hier anders over.

Tegenover het verlies van Imtech stond een koerswinst van bijna twee procent voor PostNL. TNT Express, waarin PostNL een stevig belang houdt, won 1,3 procent. Maandag leverde de pakketbezorger juist nog flink in na de kwartaalcijfers.

In de AMX kleurde het beeld met een plus van 0,6 procent nog groener. Hier ging TKH Group aan kop met een dagwinst van 1,8 procent. Wereldhave leed met 1,3 procent het meeste verlies nadat ING het fonds van de kooplijst haalde vanwege onzekere vooruitzichten.

Kort na het sluiten van de aandelenmarkten in Europa, noteerde de Dow Jones Index 0,2 procent hoger op 15.546,97 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 0,3 procent en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 0,7 procent hoger.

Premier Servië ontslaat topminister

De Servische premier Ivica Dacic heeft de superminister van financiën en economische zaken, Mladen Dinkic, de laan uitgestuurd. Daarmee veroorzaakte hij een politieke crisis, meldden Servische media.

Dacic zei op een persconferentie dat de economie en de financiën van het land nu de grootste problemen vormen terwijl beide sectoren van groot belang zijn voor de toekomst van Servië. Daarom was er volgens de eerste minister verandering nodig. Dat kostte Dinkic zijn baan.

Dacic bood Dinkic nog wel een andere ministerspost aan, doch dat weigerde hij. Dinkic is tevens leider van regeringspartij URS. Die besloot dinsdagavond uit de coalitie te stappen. Dacic, die de socialistische partij SPS aanvoert, kan alleen verder regeren met coalitiegenoot, de progressieve partij SNS van Aleksander Vucic. Of SPS en SNS samen een levensvatbare regering overeind kunnen houden is de vraag. Waarschijnlijker zijn nieuwe verkiezingen. Het kabinet-Dacic zit er pas een jaar. Servië kampt met oplopende schulden, stijgende werkloosheid en over de kop gaande bedrijven.

Dinkic was voordat hij superminister werd topman van de nationale bank, minister van economische zaken en minister van financiën. Hij wordt grotendeels verantwoordelijk gesteld voor de economische en sociale ellende.

Kerry: binnen negen maanden vredesakkoord

Onderhandelaars van Israël en de Palestijnen willen hun vredesoverleg binnen twee weken vervolgen. Beide partijen spraken de intentie uit binnen negen maanden een vredesovereenkomst te bereiken. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry dinsdag gezegd.

President Barack Obama sprak eerder op de dag met de onderhandelaars en zei dat het overleg een 'beloftevolle eerste stap' markeerde, maar dat er nog veel werk gedaan en 'lastige keuzes' gemaakt moeten worden.

Brussel akkoord met staatssteun Peugeot

De financiële steun van de Franse regering aan autofabrikant PSA Peugeot Citroën is niet in strijd met Europese regels. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bepaald.

Volgens de Europese Commissie vergroot de steun de levensvatbaarheid van Peugeot Citroën, zonder grote nadelen voor concurrenten die niet door een overheid worden geholpen. Het autobedrijf heeft onder meer toegezegd geen grote overnames te doen tijdens de periode dat er steun wordt ontvangen. Financiële voordelen die door staatsgaranties ontstaan zullen verder niet worden gebruikt om zelf goedkopere leningen te verstrekken aan klanten of dealers.

De Franse staatssteun voor het autobedrijf heeft een totale waarde van 571,9 miljoen euro. De steun bestaat voor het overgrote deel uit garanties op obligaties die door het concern worden uitgegeven. Daarnaast wordt een lening van bijna 86 miljoen euro verstrekt voor onderzoek naar een meer milieuvriendelijke dieselmotor.

Brussel akkoord met staatssteun Peugeot
Brussel akkoord met staatssteun Peugeot (Foto: ANP)

Noodweer eist tol in Indonesië

Aardverschuivingen als gevolg van dagenlange regenval hebben op Ambon, Indonesië, minstens tien levens geëist. Er zijn vier vermisten.

Dat hebben reddingswerkers dinsdag gezegd. De lijken van de tien werden ontdekt in vijf gehuchten die door de modder- en waterstromen werden weggevaagd. In de regio liepen 870 huizen onder toen een rivier buiten zijn oevers trad. Honderden reddingswerkers hadden grote moeite zwaar materieel naar het getroffen gebied te krijgen, omdat veel wegen door het noodweer waren vernield. Ze klaagden bovendien over het gebrek aan voldoende materieel. Onder de doden zijn twee kinderen. Er liggen 28 gewonden in ziekenhuizen. Naar schatting 4300 mensen konden tijdig naar tijdelijke onderkomens vluchten.

Justitie plukt fraudeur voor 1,6 miljoen

Een 50-jarige autohandelaar uit Berlicum die in 2008 is veroordeeld voor onder meer witwassen, moet de staat ruim 1,6 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald in een zogeheten pluk-ze-procedure waarmee criminele verdiensten kunnen worden afgepakt.

Justitie wilde in eerste instantie 2,6 miljoen euro van de Brabander zien. Het OM kwam tot dat bedrag door het verschil tussen de legale, contante inkomsten van de man en zijn contante uitgaven te berekenen. De verdediging betwistte de berekening post voor post en tot in detail, voor een gedeelte met succes.

Een groot deel van de contante inkomsten van de veroordeelde zouden hebben bestaan uit geld dat hij bewaarde voor de beheerder van een coffeeshop. Hij kreeg 4,3 miljoen euro in sporttassen aangeleverd en bewaarde het geld achter een wand in zijn woning.

De man werd in 2008 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot drie jaar cel. Tussen begin 2000 en september 2004 was hij onder meer betrokken bij het witwassen en illegaal wisselen van Engelse en Schotse ponden, Noorse en Deense kronen, Belgische en Zwitserse francs en Duitse marken.

Rusland levert Snowden niet uit

Rusland zal klokkenluider Edward Snowden niet naar de Verenigde Staten laten gaan. Dat hebben Russen betrokken bij de zaak aan het persbureau Interfax laten weten.

Het besluit is genomen naar aanleiding van een brief die de Amerikaanse minister van justitie, Eric Holder, vorige week aan zijn Russische ambtgenoot zond. Holder stelde daarin dat Snowden nog steeds Amerikaans staatsburger is en uitgeleverd zou moeten worden. Hij schreef verder dat de VS bereid waren Snowden een tijdelijk paspoort te geven voor zijn directe terugkeer.

Holder beloofde dat justitie in de VS bij een rechtszaak tegen Snowden niet de doodstraf zou eisen. Verder gaf de bewindsman de garantie dat hij niet zou worden gemarteld. De Russen hebben in een antwoord aan Holder laten weten dat Snowden niet uitgeleverd kan worden aangezien hij niet op Russisch grondgebied is. Snowden zit sinds 23 juni in de transitruimte van het vliegveld Sjeremetjevo bij Moskou. Dat is formeel internationaal grondgebied. Bovendien bestaat er geen uitleveringsverdrag tussen de VS en Rusland, kreeg Holder te horen.

Snowden onthulde het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij was op 23 juni op doorreis van Hong Kong naar Ecuador toen hij in Moskou bij een tussenlanding strandde. Washington trok zijn paspoort in en klaagde hem aan wegens diefstal en verraad. Snowden heeft asiel in Rusland aangevraagd. Dat verzoek is nog in behandeling. Volgens zijn Russische raadsman Anatoli Koecherena heeft Snowden genoten van het boek Misdaad en Straf van Fjodor Dostojevski. Hij wil nu de complete werken gaan lezen van Nikolaj Karamzin, schrijver, criticus en historicus.

Machinist Spaanse ramptrein belde op moment ongeluk

De machinist die achter het stuur zat van de vorige week in Spanje verongelukte hogesnelheidstrein was op het moment dat het ongeluk plaatsvond aan het telefoneren. Dat hebben Spaanse onderzoekers dinsdag gezegd.

Het ongeluk in de buurt van Santiago de Compostela kostte aan 79 mensen het leven. De trein reed met veel te hoge snelheid een scherpe bocht in en liep daardoor uit het spoor. Justitie in Spanje deelde vorige week mee dat de machinist verdacht wordt van dood door schuld.

Het Bombardement wint Amerikaanse publieksprijs

De Nederlandse speelfilm Het Bombardement van Ate de Jong heeft afgelopen weekeinde op het Stony Brook Film Festival in de Verenigde Staten de publieksprijs voor beste film gewonnen. Het drama, in de VS uitgebracht als The Blitz, gaat over het bombardement op Rotterdam in 1940 door de Duitsers en deelde de prijs met de Belgische film Allez, Eddy! van Gert Embrechts. Dat valt te lezen op de website van de festivalorganisatie.

Regisseur De Jong was persoonlijk op het festival aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Ook werd hoofdrolspeelster Roos van Erkel geprezen om haar acteerwerk. Zij ontving een eervolle vermelding.

Het Bombardement, waarmee Jan Smit zijn acteerdebuut maakte, werd door de Nederlandse pers de grond in geboord vanwege de houterige dialogen en het matige acteerwerk. Desondanks wist de film, die in december in première ging, nog voor het eind van de maand honderdduizend bioscoopbezoekers te trekken, waarmee de status van Gouden Film werd behaald.

De 18de editie van het Stony Brook Film Festival vond plaats van 18 tot en met 27 juli in Long Island, New York. Er werden negentien speelfilms uit twaalf verschillende landen vertoond.


Het Bombardement wint Amerikaanse publieksprijs (Foto: Novum)

Documentaire over Hillary Clinton in de maak

CNN werkt aan een documentaire over het professionele en persoonlijke leven van Hillary Clinton. Inside Job-regisseur Charles Ferguson zet zijn tanden in het filmproject. De film komt eerst in de Amerikaanse bioscopen en wordt daarna uitgezonden door de Amerikaanse nieuwszender.

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken is populair bij filmmakers. Dit weekeinde kondigde de Amerikaanse zender NBC al een miniserie te maken met Diane Lane als Clinton. Daarnaast werkt James Ponsoldt aan een biografische film over het prille begin van haar relatie met oud-president Bill Clinton.

De 65-jarige Clinton was tot februari de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Ze werkt momenteel aan een boek en volgens de geruchtenmachine is ze van plan weer een gooi te doen naar het presidentschap in 2016.


Documentaire over Hillary Clinton in de maak (Foto: Novum)

Annette Bening in comedyserie voor HBO

Annette Bening gaat de hoofdrol spelen in de comedyserie The Third Coast voor de Amerikaanse zender HBO. De 55-jarige actrice speelt een casting director met een enorm ego in New Mexico. Momenteel wordt gewerkt aan een eerste proefaflevering, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Bening is vooral bekend als filmactrice en werd viermaal genomineerd voor een Oscar. Toch was ze al eerder te zien in de tv-serie Liberty's Kids: Est 1776 en had ze een gastoptreden in The Sopranos.

Jay Roach, bekend van de Austin Powers-films en Meet the Parents, gaat de film regisseren. Het scenario is van de hand van Paul Rudnick, die eerder The Stepford Wives schreef.

Bening was al eerder te zien in producties voor HBO, zoals de film Mrs. Harris, waarvoor ze een Emmy-nominatie kreeg. Roach is ook geen vreemde van de betaalzender, waarvoor hij al de politieke drama's Recount en Game Change maakte.


Annette Bening in comedyserie voor HBO (Foto: Novum)

Leven antivirusmiljonair John McAfee verfilmd

Scott Alexander en Larry Karaszewski schrijven een filmscenario over het leven van John McAfee. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De scenaristen baseren zich op een uitgebreid profiel dat het technologietijdschrift Wired publiceerde over de excentrieke oprichter van het antivirusbedrijf McAfee.

De softwareontwikkelaar was jarenlang verslaafd aan cocaïne, en werd later yogaleraar. McAfee verkocht zijn bedrijf in 1994, maar verloor miljoenen door verkeerde beleggingen en trok zich in 2009 terug in een zwaarbeveiligde villa op Belize. Daar vulde hij zijn kennis(sen)kring aan met moordenaars, prostituees en pooiers.

De 67-jarige McAfee kwam in 2012 in het nieuws nadat hij ruzie kreeg met zijn buurman, die klaagde over zijn blaffende honden. Volgens McAfee werden zijn honden vergiftigd en een paar dagen later werd de buurman vermoord aangetroffen. McAfee ontkende iets met de moord te maken te hebben. Hij woont momenteel in Oregon, waar hij werkt aan een autobiografie.

Alexander en Karaszewski zijn welbekend met het schrijven van een biografisch scenario. De twee maakten eerder films als Ed Wood, over de bekende horrorregisseur en Man On the Moon, over het leven van komiek Andy Kaufman. De MacAfee-film heeft nog geen regisseur of hoofdrolspeler.

Gestolen Stradivarius-viool teruggevonden

De Britse politie heeft een driehonderd jaar oude gestolen Stradivarius-viool teruggevonden. Het muziekinstrument, dat een waarde heeft van 1,2 miljoen Britse pond (1,4 miljoen euro), werd in november 2010 gestolen. De viool werd gevonden op een landgoed in het midden van Engeland.

De Zuid-Koreaanse violist Min Jin Kym at iets in een broodjeszaak toen zij ontdekte dat de zwarte koffer waar de kostbare viool in zat, was verdwenen. Ook twee strijkstokken, met een gezamenlijke waarde van 67 duizend pond, bleken ontvreemd.

Naast de viool zijn ook de strijkstokken teruggevonden, zei de politie. De viool is nog helemaal intact, maar de koffer heeft enkele kleine beschadigingen opgelopen. Twee personen zitten momenteel vast wegens de diefstal.

'Drink genoeg water bij hitte Gay Pride'

Als zaterdag de zon schijnt en voor hoge temperaturen zorgt, moeten bezoekers van de Canal Parade genoeg water drinken, lichte kleding aantrekken en liefst een petje opzetten of andere hoofdbedekking dragen. Dat advies geeft een woordvoerder van de GGD Amsterdam dinsdag af. EHBO-posten worden van extra water voorzien.

Het advies van de GGD wijkt niet af van het algemene advies bij warm weer, zo benadrukt de zegsvrouw. Behalve het waterdrink- en kledingadvies krijgen bezoekers ook de tip om een paraplu of parasol mee te nemen en zo veel mogelijk de koelte op te zoeken, bijvoorbeeld in de schaduw van bomen of huizen langs de route.

De deelnemers op de tientallen boten die door de Prinsengracht varen en daarbij vaak dansen en bewegen moeten in de volle zon sowieso extra opletten, vertelt de woordvoerster van de GGD. Ze moeten genoeg drinken - en wel water - en ervoor zorgen dat ze extra zout binnenkrijgen, bijvoorbeeld door het drinken van sportdrankjes.

Of het weer zaterdag inderdaad heet, zonnig en warm uitpakt valt overigens nog te bezien. Vooral vrijdag lijkt het met temperaturen boven de 30 graden erg warm worden Voor zaterdag lijken de temperaturen vooralsnog lager uit te vallen, met mogelijk ook wat nattigheid. Vorig jaar werd de parade getroffen door fikse plensbuien.

De Amsterdam Gay Pride werd zaterdag afgetrapt. De hele week worden in de hoofdstad evenementen georganiseerd die aandacht vragen voor homoseksualiteit en de diversiteit van de gemeenschap van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Pool met nieuw gezicht toont zich

Drie maanden na een zwaar ongeluk op zijn werk dat het grootste deel van zijn gezicht wegvaagde, heeft een 33-jarige Pool zich op een persconferentie gepresenteerd met een nieuw gelaat. Volgens zijn artsen een wereldrecord.

De gezichtstransplantatie vond op 15 mei plaats. De man, alleen bekend als Grzegorz, raakte 23 april zwaargewond op zijn werk in een fabriek waar betonsteen wordt geproduceerd. Een verpakkingsmachine trok het grootste deel van zijn gezicht - neus, bovenkaak, jukbeen en wang - weg.

Artsen in Wroclaw redden zijn leven en zijn gezichtsvermogen. Maar een poging zijn gezicht te herstellen mislukte. Op 15 mei onderging de Pool een huid- en botoperatie in Gliwice. Daarbij werd gebruikgemaakt van weefsel van een donor, een 34-jarige Pool. Grzegorz kan nu weer zelfstandig ademen, zien, eten, proeven en spreken. Het praten gaat alleen nog moeilijk omdat zijn gezichtspieren nog soepel moeten worden.

Er is nog wel een nieuwe operatie nodig aan zijn oog, omdat zijn ooglid nu niet kan bewegen. Grzegorz droeg een zonnebril bij zijn ontmoeting met de journalisten. De Pool moet zijn hele leven medicijnen blijven nemen, maar kan weer normaal werken. Jaarlijks worden er maar zo'n 25 gezichtstransplantaties in de wereld verricht.

ANWB waarschuwt voor Franse monsterfiles

Nederlandse vakantiegangers die ondanks Zwarte Zaterdag komende zaterdag naar Frankrijk willen rijden moeten rekening houden met zeker drie tot vier uur vertraging. Daarvoor waarschuwt de ANWB dinsdag. Automobilisten doen er goed aan om later te vertrekken of op zondag te reizen.

Het grootste knelpunt is zoals altijd de Autoroute du Soleil, de A7 tussen Lyon en Orange. 's Morgens vroeg staat het daar naar verwachting al bomvol op de weg richting het zuiden. Ook op de A6 voor Lyon, de A9 richting Spanje en de A10 van Parijs naar Orléans wordt het extreem druk. Vorig jaar stond er in heel Frankrijk rond het middaguur 765 kilometer file.

Zwarte Zaterdag betekent steevast de drukste verkeersdag in Europa. Ook in Duitsland, Italië en Spanje begint de vakantie-uittocht. In Nederland valt de verkeersdrukte mee.

Wat is jihad?

De laatste maanden kunnen we in toenemende mate berichten in de media lezen die te maken met het begrip ‘jihad’. De oorlog in Syrië is voor moslimgroepen wereldwijd aanleiding geweest om zich te willen mengen in het conflict tussen Al-Assad en diverse oppositiegroepen. De jihadisten sluiten zich aan bij een van de extremistische bewegingen die deelnemen aan de oorlog. Maar wat houdt het begrip nu precies in? En hoe groot is het probleem eigenlijk?

Wat is jihad?
Jihad betekent iets als ‘strijd’. In principe zijn er twee soorten jihad: de innerlijke en de uiterlijke. De innerlijke is een plicht voor iedere moslim. Daarbij horen je houden aan de religieuze regels, vijfmaal daags bidden, deelnemen aan de Ramadan, et cetera.

De uiterlijke jihad is de gewelddadige vorm van de islamitische strijd. Die strijd kan zich richten tegen ongelovigen wanneer die om welke reden dan ook een probleem vormen voor de islam. Wanneer zij zich weigeren te onderwerpen aan de islamitische machtshebber of wanneer zij weigeren om de ongelovigenbelasting te betalen bijvoorbeeld.

Verschillende moslimgroepen kunnen onderling in principe ook oorlog voeren waarbij beide partijen claimen bezig te zijn met de jihad. Zoals vrijwel iedere andere religie kent ook de islam een heel aantal verschillende stromingen die allemaal beweren de enige juiste te zijn. Een bekend voorbeeld van een religieus conflict binnen de islam is dat tussen de sjiieten en de soennieten. De wrijvingen tussen de verschillende islamitische stromingen zijn er de oorzaak van dat de islamitische wereld nog altijd zeer verdeeld is en dat sommige islamitische landen in bepaalde gevallen zelfs uitgesproken vijandig tegenover elkaar staan.  

Syrië
Het islamitisch geweld dat momenteel de meeste media-aandacht krijgt is de oorlog in Syrië. Sinds maart 2011 is daar een burgeroorlog gaande tussen regeringsgezinde seculieren en diverse andere oppositiegroepen, waaronder een paar extremistisch-islamitische. Die laatste partijen hebben verklaard dat zij een heilige oorlog voeren en verschillende radicaal-islamitische groepen in de wereld hebben hun steun uitgesproken voor deze extremisten.

Dat heeft er toe geleid dat er vanuit heel de wereld extremistische moslims naar Syrië vertrekken om daar hun bijdrage te leveren aan het oorlogsgeweld. De oorlog in Syrië heeft al honderdduizend mensen het leven gekost.

Nederlandse jihadisten in Syrië
Ook vanuit Nederland vertrekken er af en toe jonge moslimextremisten naar het oorlogsgebied. Exacte gegevens zijn er niet, maar het zou gaan om een aantal van tussen de honderd en de honderdvijftig personen. Ook uit België zouden dergelijke aantallen jihadisten richting Syrië vertrokken zijn.

Het gaat bij deze jongeren niet om gematigde moslims, maar om sterk geradicaliseerde fanaten. Vaak vallen ze al langere tijd op omdat ze bijvoorbeeld hun baard laten staan en traditionele islamitische kleding gaan dragen. Toch komt het vaak voor familie en vrienden als een schok wanneer zo iemand daadwerkelijk naar Syrië blijkt te zijn vertrokken.

Tot nu toe zijn er zeker vier Nederlandse en naar verluidt al enkele tientallen Belgische jihadisten om het leven gekomen in de Syrische oorlog. Over Belgische jihadisten wordt gezegd dat zij van alle jihadisten de meest gewelddadige, wrede en bloeddorstige zouden zijn.   

Moslimextremisten in Nederland
In Nederland zijn er naar schatting zo’n dertigduizend extremistische moslims. Van hen zouden er een kleine drieduizend bereid zijn om geweld te gebruiken voor hun geloof. Ter vergelijking: extreemrechts heeft in Nederland nog geen duizend aanhangers.

Toch is extremistisch-islamitisch geweld in Nederland nog vrij zeldzaam. Anderzijds worden Nederlandse islamcritici vrijwel zonder uitzondering direct en massaal bedreigd. Hoe zich dit in de toekomst zal ontwikkelen is nu nog onmogelijk om te zeggen.

Voorzitter Bondsdag beschuldigd van plagiaat

De voorzitter van de Duitse Bondsdag, Norbert Lammert (CDU), wordt ervan beschuldigd in zijn uit 1974 daterende proefschrift plagiaat te hebben gepleegd. Lammert heeft de universiteit waar hij afstudeerde, de Ruhr-universiteit in Bochum, inmiddels gevraagd onderzoek te doen. De universiteit is daar dinsdag mee begonnen, melden Duitse media.

De beschuldigingen komen van een anonieme blogger. Dezelfde blogger onthulde eerder dat minister van onderwijs Annette Schavan (CDU) plagiaat had gepleegd in haar proefschrift. Zij moest uiteindelijk aftreden. Ook raakte ze haar doctorstitel kwijt.

Wegens plagiaat moesten in het verleden ook al minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) en de Duitse ondervoorzitster van het Europese parlement, Silvana Koch-Merin (SPD) opstappen.

Jens Heppner weg bij Netapp-Endura

Oud-wielrenner Jens Heppner is niet langer sportdirecteur van Procontinentalploeg Netapp-Endura. De Duitser werd van zijn taken ontheven. De 48-jarige Heppner is een van de renners waarvan in een rapport van een Franse Senaatscommissie werd aangetoond dat hij tijdens de Tour de France van 1998 doping had gebruikt.

Heppner wordt door de Duitse ploeg bedankt voor de 'energie die hij vanaf de eerste dag toonde'. "Dankzij zijn werk hebben we in slechts drie jaar een succesvol team neer kunnen zetten", laat teammanager Ralph Denk weten. "In het licht van de huidige situatie in de sport vinden we het beter als onze nieuwe generatie renners zich kan focussen op wielrennen zonder door andere omstandigheden te worden beïnvloed."

Heppner is niet de eerste oud-renner die werkloos raakt als gevolg van de onthullingen in het Franse rapport. Jeroen Blijlevens vertrok bij Belkin, Abraham Olano werd ontslagen als koersdirecteur van de Vuelta en Erik Zabel raakte baantjes bij Katusha, de Vattenfall Cyclassics en zijn lidmaatschap van de Professional Cycling Council kwijt.

Thalys profiteert van verdwenen Fyra

Thalys vervoerde in de eerste helft van dit jaar bijna veertig procent meer reizigers tussen Amsterdam en Brussel. De hogesnelheidstrein profiteerde daarmee van het wegvallen van de Fyra. In totaal steeg het aantal reizigers met 1,2 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Dat schrijft Thalys dinsdag.

Het aandeel reizigers tussen Amsterdam en Brussel is slechts een fractie van totale aantal mensen dat met de Thalys reist. In totaal vervoerde het bedrijf 3,3 miljoen reizigers in de eerste helft van dit jaar. De omzet nam met 1,7 procent toe tot 246 miljoen euro.

Thalys zet vanaf 7 oktober dagelijks twee extra treinen in tussen Amsterdam en Brussel. Het bedrijf zegt daarmee aan de toegenomen vraag te blijven voldoen. De stijging van het aantal reizigers tussen Amsterdam en Parijs bleef met een toename van 0,1 procent vrijwel gelijk.

Thalys is een samenwerkingsverband van de Franse, Duitse en Belgische spoorwegen. De hogesnelheidslijn rijdt tussen Amsterdam, Brussel, Parijs en Keulen en in de zomer ook naar Zuid-Frankrijk. De klanttevredenheid is volgens het bedrijf zelf bijna negentig procent.

Potvis nog steeds niet op het droge

Het bergingsbedrijf dat de gestrande potvis van Terschelling op het droge probeert te krijgen in Harlingen heeft zijn handen vol aan het karwei. Na meerdere pogingen ligt het beest nog steeds in het water. Volgens een woordvoerder van de Universiteit Utrecht heeft het bedrijf zich een beetje verkeken op de klus.

"We hebben inmiddels ontzettende vertraging opgelopen. Het lukt maar niet", aldus de zegsvrouw. De bergers probeerden de potvis in eerste instantie aan de staart op te takelen maar omdat die in niet al te beste staat was na het verslepen naar het vaste land en het beest erg zwaar is, slaagde die poging niet. Naar schatting weegt de gestrande potvis 25 tot 30 ton.

Inmiddels wordt geprobeerd om de potvis horizontaal uit het water te krijgen door touwen om het lijf van het zeezoogdier te wikkelen. Door de gladde huid is dat echter ook een behoorlijke klus, aldus de woordvoerder. "We hopen dat het nog gaat lukken vandaag. De tijd dringt."

De potvis strandde maandagmiddag op het Waddeneiland en bezweek enkele uren later. Dinsdagochtend werd het dier naar de haven van Harlingen versleept. Het is de bedoeling dat de potvis ter plekke wordt ontleed. De universiteit richt zich op onderzoek naar de doodsoorzaak van het dier.

Drugskartels rossen in Narco Terror

Deep Silver en Rubicon Organization hebben vandaag de twin-stick shooter Narco Terror beschikbaar gemaakt voor PlayStation 3 via PlayStation Network. Vanaf 31 juli is de titel op Xbox LIVE voor Xbox 360 te koop. Een pc-versie via Steam is ook aanwezig.

Narco Terror is een twin-stick actieshooter op z'n arcade, die qua thema teruggrijpt op de klassieke actiefilms uit de jaren 80. Als de dochter van de voormalige commando Rick Quinn ontvoerd wordt, gaat hij als een soort eenmansleger op zoek naar haar in een missie die hem van de dokken in Miami naar de rivieren van Zuid-Amerika voert. Quinn werkt aan een geheime technologie die ervoor moet zorgen dat de drugkartels niet langer hun zelfgebouwde drugsonderzeeboten kunnen gebruiken om hun handel te vervoeren. En dan blijkt dat een oude, lang geleden verdwenen vriend het op hem voorzien heeft. Als Quinn ontdekt dat zijn voormalige partner Jay Delgado aan het hoofd staat van het kartel dat zijn dochter ontvoerd heeft, wordt de vendetta persoonlijk.

Narco Terror kost 9,99 euro op Steam en PlayStation Network en 800 Microsoft Points op Xbox LIVE.

Tiësto en The Flexican bij Amsterdam Dance Event

Tiësto en The Flexican geven in oktober een optreden tijdens de achttiende editie van het Amsterdam Dance Event (ADE). Daarnaast komen onder anderen Carl Cox, Laurent Garnier en Calvin Harris draaien in de hoofdstad, maakte de organisatie bekend.

Eerder werd duidelijk dat Afrojack tijdens ADE een show geeft in de Heineken Music Hall, genaamd Jacked Homecoming. Binnenkort worden meer namen naar buiten gebracht.

Het vijfdaagse ADE duurt van 16 tot en met 20 oktober. Dit jaar treden zo'n tweeduizend artiesten op en zijn er in totaal vierhonderd evenementen op negentig verschillende locaties. Zo'n driehonderdduizend bezoekers komen naar verwachting naar Amsterdam.

Inspecteur aangevallen tijdens controle bloemenveld

Een inspecteur van de Inspectie SZW is zaterdag aangevallen tijdens een inspectie op een bloemenveld in het Westland. De arbeidsinspecteur is met een hoofdwond naar een ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed. De politie heeft de geweldplegers aangehouden, meldt de inspectie dinsdag.

Het incident vond plaats tijdens een controle door de Inspectie SZW, UWV en de Belastingdienst op een bloemenveld waarbij de werknemers werden gevraagd zich te identificeren. Een van de werknemers wilde niet dat zijn gegevens werden genoteerd en ging de inspecteur te lijf. Een andere inspecteur die tussenbeide kwam werd ook aangevallen en tegen de grond gewerkt, waar hij werd geschopt door een andere werknemer.

Toen andere inspecteurs hun collega wilden ontzetten, werden zij belaagd door de twee broers van de geweldpleger. De inspecteur en zijn werkgever hebben aangifte gedaan tegen de verdachten. Die zijn ter plekke aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Naaldwijk. Ze zijn inmiddels vrijgelaten, maar moeten in september verschijnen op een zitting van het Openbaar Ministerie, aldus de inspectie.

Grieken onderscheppen boot met wapens

Griekse antiterreureenheden hebben dinsdag een boot onderschept vol wapens, waaronder antitankraketten. Er zijn vier mannen aangehouden; twee Grieken en twee buitenlanders. Ook zijn er huiszoekingen gedaan in Athene, Thessaloniki en Korinthe.

Het ging om een zeven meter lange rubberen speedboot die bij het eiland Chios in de Egeïsche Zee, tussen Griekenland en Turkije, voer. Waar het vaartuig vandaan kwam en waar het heen ging is nog onbekend. Behalve de antitankraketten waren er handgranaten, pistolen, munitie en bommen aan boord.

KNVB voert drinkpauzes in vanwege warme weer

De KNVB stelt clubs uit de Eredivisie en Jupiler League in de gelegenheid om komend weekeinde drinkpauzes in te lassen tijdens de wedstrijd. Dat maakte de voetbalbond dinsdag bekend. De start van het Nederlandse profvoetbal gaat komend weekeinde gepaard met tropische temperaturen, naar het zich laat aanzien. Met het toestaan van drinkpauzes wijkt de KNVB van de internationale richtlijn af.

De clubs mogen zelf bepalen hoeveel drinkpauzes ze invoeren, laat een woordvoerder weten. "We hebben ze per mail geadviseerd dat iedere helft eenmaal te doen, maar het is geen verplichting." De zegsman benadrukt dat de clubs in goed overleg met de scheidsrechter tot goede afspraken moeten komen.

Zaterdag waren er tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal geen drinkpauzes. AZ-trainer Gertjan Verbeek deed daarover zijn beklag en kreeg steun van zijn Ajax-collega Frank de Boer. Toestemming voor extra drinkpauzes had echter vrijdag al aan moeten worden gevraagd en dus stond de KNVB het niet toe.

Edwin Moses wil dopingwaakhond WADA leiden

Edwin Moses wil voorzitter worden van het mondiale antidopingagentschap WADA. De Amerikaanse voormalig hordekampioen stelde zich vorige week kandidaat. Dat heeft het IOC dinsdag bekendgemaakt. De 57-jarige Moses is momenteel werkzaam bij het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Hij is al sinds het einde van zijn actieve loopbaan betrokken bij de antidopingbeweging.

Moses, tweevoudig olympisch kampioen op de 400 meter horden, is de derde kandidaat voor de post. De Britse IOC-vicevoorzitter Craig Reedie en medisch directeur van de IOC Patrick Schamasch uit Frankrijk deden dat eerder.

Het IOC nomineert een opvolger voor de huidige WADA-preses John Fahey. De voormalig Australisch minister houdt het in november na zes jaar voor gezien. Op 9 augustus wijst het IOC tijdens een vergadering in Moskou een kandidaat aan.

Makkelie leidt openingsduel competitie in Arena

Danny Makkelie fluit vrijdag het eerste eredivisieduel van het nieuwe seizoen. De 30-jarige Dordtenaar is aangesteld voor de openingswedstrijd tussen Ajax en Roda JC, meldt de KNVB dinsdag. ADO - PSV wordt zaterdag geleid door Bas Nijhuis, terwijl Feyenoord een dag later bij PEC Zwolle te maken krijgt met Serdar Gözübüyük.

Ajax gaat in het nieuwe seizoen op jacht naar zijn vierde landstitel op rij, terwijl PSV en Feyenoord hun droogstand juist willen beëindigen. PSV werd in 2008 voor het laatst kampioen, terwijl de laatste titel van Feyenoord dateert van 1999.

Festiviteiten in Guild Wars 2

Vanaf volgende week is Queen Jennah al tien jaar aan de macht in het spel Guild Wars 2. Om dit te vieren kunnen spelers van het spel vanaf de volgende update op 8 augustus meedoen aan verschillende festiviteiten.

De game zal luchtballonen bevatten, extra arena's waar in gevochten kan worden en nog heel veel meer. Er worden ook nieuwe features toegevoegd aan het spel zoals één spelersportemonnee voor alle personages die een speler heeft. Lees hieronder alle komende wijzigingen.

New Events

· Hot Air Balloons: Queen Jennah’s court has sent hot air balloons to transport the inhabitants of Tyria to the celebration. Players can find the hot air balloons in the open world and hop a fun, quick and stylish ride to the party.
· The Opening Ceremony: Players can attend the dedication of the Crown Pavilion, a new gladiatorial arena the queen has commissioned for the celebration, and watch its inaugural contest.
· Enter the Crown Pavilion: Players will be tested in this new mini-zone that feature mighty representations of humanity’s enemies. Representing various cities of Tyria, players can be named champion of a nation and gain access to unique reward vendors.
· Fight in the Queen’s Gauntlet: Players can attempt to defeat in single combat increasingly difficult challenges against unique bosses. Taking risks with special gambit conditions will earn more prestigious rewards.

New Rewards

· Watchwork Mechanisms: Watchwork technology – the latest and greatest innovation in Tyria – becomes more important as players can use watchwork parts in new crafting recipes or as currency in the Crown Pavilion to buy items like new rune and sigil recipes and the new Sovereign Weapon Set.
· Mini Watchknight: Completing the Queen’s Jubilee meta achievement will earn players a miniature Watchknight that is modeled after the queen’s new mechanical sentinels.

New Features

· Account Wallet for Currency: Players can now keep all of their currencies in one wallet that makes dungeon tokens, coins, karma, laurels, Guild Commendations, Fractal Relics, Badges of Honor, gems and glory accessible to any of the characters on their account.
· PvP Solo Queue: With new Solo Arena matches, players can join PvP matches in a competitive environment without having to gather a full team or fight against a pre-formed group. Solo Arena also features its own leaderboard, so players can earn rank without affecting their Team Arena standings.
· Bonus Rewards for Dungeons: Now, there’s even more incentive for braving the dungeons of Tyria. Each day, when finishing a unique path for any explorable or story dungeon, players will receive a bonus reward for completion – 1 gold for explorable dungeons, 50 silver for story dungeons. These new rewards for dungeon completion replace the guaranteed coin rewards that previously dropped from bosses in dungeons. All other drops from bosses have not been changed.
· Mini-Game Rotation System: Players can take part in the new, daily mini-game rotation that was promised by both of the Captain’s Council candidates in the previous update. The initial rotation includes Sanctum Sprint, Keg Brawl, Southsun Survival and Crab Toss.

GTA V haalt inspiratie bij Max Payne 3

Er is een video online gezet naar aanleiding van de laatst uitgebrachte trailer van Grand Theft Auto V. Een nog onbekende YouTube-gebruiker heeft namelijk ontdekt dat de gevechtscène uit de GTA-trailer heel veel gelijkenissen vertoont met een scène uit Max Payne 3.

Of er hier sprake is van het oud-Hollands gezegde 'beter goed gepikt dan slecht verzonnen', gewoonweg een toevalligheid of dat GTA V zich heeft laten inspireren door Max Payne 3 laten we in het midden, maar dat de twee beelden op elkaar lijken staat buiten discussie.

Grand Theft Auto V komt 17 september uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Destiny kan ook solo gespeeld worden

Bungie heeft bevestigd dat hun aankomende online-game Destiny ook gespeeld kan worden door mensen die niet graag in de multiplayer van een spel spelen of de coöperatieve kant van een game.

De ontwikkelaar geeft wel aan dat gamers daardoor een hoop plezier kan mislopen. De ontwikkelaar wil naar veel soorten gamers cateren en daarbij zitten ook de gamers die alleen willen spelen. Guild Wars 2 is een goed voorbeeld, de game kun je volledig alleen spelen als je dat wilt maar ook samen met anderen.

Meer files door ongevallen met vrachtwagens

Het aantal files als gevolg van ongevallen met vrachtwagens is het afgelopen halfjaar fors gestegen. De totale filedruk daalt juist. Dat blijkt uit cijfers die de Verkeersinformatiedienst (VID) dinsdag heeft verstrekt aan persbureau Novum Nieuws.

In de eerste helft van 2013 was de filedruk als gevolg van ongelukken met vrachtwagens bijna acht procent hoger dan normaal, terwijl de totale filedruk fors daalde met vijftien procent. Die trend zet zich volgens een woordvoerder van de VID door in juli. "Precieze cijfers zijn er nog niet, maar ik kan wel zeggen dat er heel veel files door ongelukken met trucks zijn op dit moment."

In juli waren er minstens twintig ongelukken op de Nederlandse wegen waarbij vrachtwagens betrokken waren, veelal met files als gevolg. Zo was de A2 bij Kerkdriel een dag gesloten na een fataal ongeluk met een truck die containers verloor. Een bestelbusje botste vervolgens op de container. Op de A2 bij Born werd deze maand een vrachtwagenchauffeur uit zijn truck geslingerd toen zijn truck kantelde. Bij de ongelukken vielen zeker twee doden.

Een mogelijke oorzaak is het grotere aantal klapbanden. Volgens een woordvoerder van bandenorganisatie Profile Euroservice hebben zich in juni en juli veertig procent meer klapbanden voorgedaan dan normaal. "Door de hitte worden de banden meer belast en dus is er een grotere kans op klapbanden. Onze pechservice moest daarom veel vaker uitrukken."

Ook gebrekkig onderhoud speelt een rol. "Het kostenpatroon bij veel transporteurs staat erg onder druk. Dat betekent dat onderhoud vaak uitgesteld wordt. Vooral in de winter wordt aandacht besteed aan controles, maar dat is niet voldoende."

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland ziet nog geen reden de noodklok te luiden. "Het is zorgelijk als er een stijging zou zijn van het aantal pechgevallen en ongelukken die worden veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Wij zien dat echter nog niet. Op jaarbasis neemt het aantal ongelukken met vrachtwagens juist af", vertelt een woordvoerder.

Mantelbavianen dierentuin Emmen in paniek

De mantelbavianen van Dierenpark Emmen zijn in paniek. De apen kruipen dicht op elkaar en raken een groot deel van hun eten niet aan. Verzorgers hebben geen idee wat er aan de hand is.

Verzorgers hadden maandagavond een uur nodig om de bavianen in hun slaapruimte te krijgen terwijl dit normaal gesproken een paar minuten kost. Eenmaal in hun slaaphok kropen de beesten dicht tegen elkaar aan. De apen zitten dinsdag met een grote groep in de boom en in de hoek van hun eiland. "Soms komen de jonkies even een stukje appel pakken, maar bij elk geluidje schieten ze weer weg", aldus een woordvoerder van de Drentse dierentuin.

Ook in 1994, 1997 en 2007 schoten de apen in paniek. Verzorgers zijn nooit achter de oorzaak van het hysterische gedrag gekomen. "Zes jaar geleden dachten we dat het een ongeoliede schuif was, maar dat bleek niet waar te zijn. De hysterie duurde toen een week, we hopen dat het nu wat minder lang duurt", aldus de woordvoerder.

Titelverdediger Haase start goed in Kitzbühel

Robin Haase is de jacht op zijn derde opeenvolgende titel in Kitzbühel goed begonnen. De 26-jarige Hagenaar was dinsdag in de eerste ronde met 6-4, 7-6 (4) te sterk voor de Fransman Guillaume Rufin. Haase, afgelopen weekeinde nog verliezend finalist in het Zwitserse Gstaad, speelt in de volgende ronde tegen de Duitser Daniel Brands.

Haase begon twee dagen na zijn verloren finale tegen Mikhail Youzhny uitstekend aan de wedstrijd tegen Rufin. Hij brak direct de service van zijn Franse opponent. Haase voegde daar later nog een break aan toe, waardoor hij het zich kon permitteren in de eerste set zelf ook een keer gebroken te worden.

In de tweede set leverden beide spelers tweemaal hun service in, waardoor een tiebreak noodzakelijk werd. Daarin verloor Haase het eerste punt, maar vervolgens deelde hij de lakens uit. Hij won de tiebreak uiteindelijk met 7-4 van zijn op de wereldranglijst 28 plaatsen lager genoteerde opponent. Haase is de mondiale nummer 68. Rufin en hij troffen elkaar voor het eerst.

Fysiotherapeut Dick van Toorn (81) overleden

Fysiotherapeut Dick van Toorn is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek aan de gevolgen van een aantal herseninfarcten. Dat meldt de NOS vandaag. Van Toorn behandelde in zijn jarenlange carrière veel topsporters, onder wie Johan Cruijff, Rafael van der Vaart en Tom Okker.

In 2010 verwierf hij nieuwe bekendheid toen hij Arjen Robben in enkele weken klaarstoomde voor het WK nadat de vleugelspits in de voorbereiding een hamstringblessure had opgelopen. Na afloop van de titelstrijd claimde Bayern München dat Van Toorn Robbens carrière in gevaar had gebracht. Uiteindelijk werd de ruzie tussen de Duitse topclub en de KNVB opgelost met een oefenduel.

Open brief aan Phil Fish

Phil Fish, de ontwikkelaar achter Fez en het afgelopen weekend in de prullenbak getorpedeerde FEZ II, heeft afscheid genomen van zijn projecten en de gehele gamesindustrie. Cliff Bleszinski heeft nu een open brief aan de ontwikkelaar geschreven.

Bleszinski probeert hiermee de stampvoetende ontwikkelaar terug aan het werk te krijgen. Hieronder kun je de gehele open brief lezen waarin Bleszinsky ook tips geeft wat hij het beste kan doen in dit soort situaties en wat hij zelf ook regelmatig meemaakt.  

Dear Phil,

We’ve hung out a few times and enjoyed some beverages and rather animated conversations together. I don’t know you that well outside of those interactions. I found Fez to be refreshing in a chic retro way (you were doing that style before many others, which is a tiny bit hipster, sorry!) and the fact that you were so much of the project reminds me of myself in the Jazz Jackrabbit era. Waking up every day (or in some instances, the early afternoon) to sit right back down and stare at that PC as you paint your own mystery, pixel by pixel, line of code after line of code can wear you down. Not to mention the sheer magnitude of legal bullshit involved in running your own legitimate business as well as whatever the heck was going on with your old partner in Indie Game: The Movie.

I also know that, when it comes to any form of journalism, be it a profile piece or a reality TV show or documentary the viewer or consumer only sees what the author wants them to see, through their often very skewed lens. I’ve said before that I identified with your frustration at PAX showing off your baby for the first time. That pressure is only amplified when Pajot and crew are sticking a camera in your face. Any grown person might act strange under that pressure.

Right before the Beer-Twitter explosion I saw that you acquired your Oculus Rift and your tweets about it were extremely exciting. I could only imagine what talented, nutty Phil would craft for a device that I believe in so much that I put my own fucking money into it. (There’s your disclaimer.) I’d like to think that I know a good thing when I see it in life.

Read this fantastic article on Giant Bomb on your situation and the internet in general. I personally have been called every name in the book. Even back in, what, 1999 when I made a website about scanning cats on a flatbed scanner (look it up, folks, I exploited cats online before it was cool!) I got hate mail that was insane. Someone telling me that I should have “died in a gas chamber" (assuming my last name is of Polish/Jewish heritage; only half right.)

My first time being flamed online happened when I was 15 on a BBS the summer my father died suddenly from heart issues. I was learning how to code and I wrote a simple screen saver; one of those dancing multi colored lines programs. I released it to a BBS and someone anonymously posted “Your dead father could have coded something better." I was furious, hurt, and I replied with an implied death threat. The website called my house and I got in trouble for the comment, but the damage was done. I went back to mowing my neighbor’s two acre lawn with his shitty push mower for ten bucks and Bionic Commando.

My skin started to thicken, as did my resolve to do something with my life.

Never underestimate the intestinal fortitude of the anonymous loser hiding behind a monitor and his or her ability to sling vitriol at someone who willingly puts themselves out there. The fact of the matter, Phil, is that you were trending worldwide on Twitter. How many game developers can say that? Does no one realize that while you may seem somewhat unstable at times you also have Andy Kaufman as your Twitter AVI? (Kids, google Andy, and suddenly Phil might just make more sense to you. Or watch “Man On The Moon.")

Never forget that the internet can be a fantastic thing, but it can also be fantastically dumb. Reddit is a wonderful community for finding out funny memes or random facts until they falsely accuse someone of being the Boston Bomber or go out of their way to protect the r/creepshots loser. And never forget that the Internet can be one big game of telephone amplified by anonymous myopic monkeys jamming on keyboards who are so angry about their meatball sandwich.

(How do you think I feel when my wife reads a tweet to her that says “come sit on my face" or “you are a bitch"?)

Someone on Twitter asked me how to deal with haters. I have some experience on the subject for well over 20 years now. Blow says you can’t ignore it because by the time you’ve read the words it’s too late. The key with the idiots is to outwit them because the idiot uses hate (and poor spelling/grammar) because the idiot does not know how to be witty. Watch what people like Ricky Gervais and Patton Oswalt do on Twitter. Heck, like him or not, even Piers Morgan is pretty good at fending them off.

Every idiot that you outwit wins you five times the fans and that much more respect.

The other key is to absorb all of that hate into one big fireball of motivation inside of your belly and then pour all of that energy into your work until you can unleash one big giant motherfucking HADOKEN upon the community that wins awards and sells millions and then the haters will truly be eating a giant bushel of dicks as you roll in a pile of money, acclaim, and community love.

You don’t owe a damned thing to any gaming journalist. We’ve seen the rise of many “Rush Limbaughs" in the gaming industry, people who do videos or podcasts digging a finger into an open wound that gets the gaming community going because, hits. You DO owe a great product to your community, something I hope you’ll resume doing some time in the near future. The industry needs people like you to speak with their hearts before their brains because I’m tired of hearing the PR approved appropriate response. I’m tired of games that feel like they’ve been developed by focus groups or clueless executives going “Hey that Call of Duty is big, we need one of those!"

Besides, at the end of the day, that cycle of community feedback and crafting that big fireball is entirely too addictive.

Come back, Phil. We miss you already. Maybe I’ll be right behind you, returning with Adamantium skin.

-Cliff

Disney verfilmt jeugdboeken Artemis Fowl

Disney gaat een film baseren op de jeugdboeken over Artemis Fowl van de Ierse schrijver Eoin Colfer. Fowl is een 12-jarige jongen met een vermogen van miljoenen die in zijn vrije tijd een meester-crimineel is. Disney baseert het scenario op de eerste twee boeken uit de vooralsnog achtdelige reeks, schrijft de Amerikaanse krant New York Times.

Michael Goldenberg, bekend van Harry Potter and the Order of the Phoenix, neemt het scenario voor zijn rekening. Robert De Niro is een van de uitvoerend producenten.

De boeken over Artemis Fowl zijn ondergebracht bij Disney Publishing. Ze waren eerst eigendom van Miramax Books, van filmproducenten en broers Bob en Harvey Weinstein. Laatstgenoemde stapte in 2005 na een lange ruzie op bij productiemaatschappij The Weinstein Company, toen eigendom van Disney. Hij heeft de strijdbijl nu begraven aangezien hij de Artemis-film gaat produceren.

"Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik ooit weer met Disney in zee zou gaan, had ik je voor gek verklaard", zegt Weinstein. "Maar dit is een speciaal project voor mij, want mijn kinderen zijn dol op de boeken." Volgens Weinstein is niemand beter geschikt dan Disney om een film te maken waar jong en oud van kunnen genieten.

Disney is op zijn beurt ook royaal met complimenten. "Harvey is een van de grootste producenten uit de filmindustrie, met een fantastische smaak en een onnavolgbaar creatief instinct."

De bewerking van de boeken tot een scenario bevindt zich nog in het prille beginstadium, waardoor het best mogelijk is dat de film er nooit komt. Maar met een wereldwijde oplage van 21 miljoen verkochte exemplaren in 44 talen heeft Disney duidelijk goud in handen.


Disney verfilmt jeugdboeken Artemis Fowl (Foto: Novum)

Nederlanders tonen lekker weer graag via app

Je wordt waarschijnlijk al een tijdje doodgegooid met slecht matchende weerfoto's met overlay van de huidige weersomstandigheden. Nu blijkt uit de verkoopcijfers van Apple dat de Instaweather-app de afgelopen week de meest gedownloade app is.

De applicatie voorziet foto's van gebruikers van extra informatie, zoals de plaatsnaam en het lokale weer. Via social media kunnen deze afbeeldingen vervolgens worden gedeeld. Een losse applicatie van dezelfde maker biedt inzicht in de meest recente foto's die via de app verspreid zijn. Hierbij valt op dat veel foto's zijn genomen rond de Middellandse Zee.

Ook andere applicaties die te maken hebben met vakantie en het weer doen het op dit moment goed. Zo worden gratis apps als de vernieuwde Buienradar en de offline stadskaarten van City Maps 2Go vaak gedownload.

Terug naar de Rapture in DLC

2K Games heeft vandaag bekendgemaakt dat Bioshock Infinite komende herfst DLC zal krijgen die de speler mee naar de 'Rapture' meeneemt uit eerdere Bioshock-delen. Daarnaast is er vandaag ook andere DLC uitgebracht.

De DLC die later dit jaar komt heet Burial at Sea en bestaat uit twee delen en neemt Booker mee naar Oudejaarsavond 1958, het begin van de ondergang voor de onderwaterstad. Booker werkt als privédetective en ontmoet daar een volwassen Elizabeth maar de twee lijken elkaar niet te kennen. Ken Levine heeft aangegeven dat hij het leuk vind als spelers in een situatie beginnen waar ze weten dat er iets niet lijkt te kloppen. De DLC zal 1200 MSP of €9,99 kosten per deel, wie een seizoenspas heeft krijgt de twee DLC-delen gratis.

De DLC die vandaag is uitgekomen heet Clash in the Clouds en hierin moet de speler vijand na vijand verslaan met verschillende tijdslimieten en opdrachten. De DLC kost rond de €4,- of 400 MSP op XBLA. Bekijk hieronder trailers voor beide DLC's.

Trailer: Burial at Sea

Trailer: Clash in the Clouds

Vacaturesite werk.nl opnieuw offline

De vacaturesite werk.nl van het UWV kampt met een nieuwe storing. Werklozen kunnen daardoor geen sollicitaties doorgeven. Ook kunnen geen nieuwe uitkeringen worden aangevraagd. Maandag was de site al offline, nadat het UWV afgelopen weekend enkele vernieuwingen had doorgevoerd.

De oorzaak van de storing is nog onbekend. Mensen die belangrijke wijzigingen in hun situatie niet tijdig kunnen doorgeven, krijgen uitstel van het UWV. Volgens een woordvoerder geeft de uitkeringsinstantie een week respijt vanwege de storing.

Werk.nl kampte al eerder met storingen en krijgt veel kritiek van gebruikers. Werkzoekenden vinden de vacatures op de site niet relevant. De bereikbaarheid werd in een begin deze maand gepubliceerd rapport beoordeeld met een 4,8.

Beeld Gerard Joling blijkt grap

Gerard Joling krijgt helemaal geen bronzen beeld in Schagen. "Wij weten er niets van", reageerde Joling dinsdagochtend op 538 op de berichten over een beeld in de plaats waar hij opgroeide. "En als dat soort dingen gebeuren, word ik er vaak wel van op de hoogte gesteld."

Joling werd door zijn moeder op het nieuws gewezen. "Ze belde gisteren al, ze had het gezien op RTV Noord-Holland." Het management van de zanger zocht het verhaal vervolgens uit, en al snel bleek dat het om een grap ging. "Ik vind het wel heel flauw."

Voor Joling hoeft een bronzen beeld ook niet zo nodig. De 53-jarige zanger noemt zo'n beeld 'misschien een beetje te veel eer'. "Ik heb al twee keer een wassen beeld gehad, als er nou ook nog een beeld in brons komt, wordt het wel een beetje veel voordat ik dood ben."

Oekraïense eregasten bij Gay Pride

De gemeente Amsterdam heeft drie gasten uit Oekraïne uitgenodigd voor de Gay Pride vanwege hun strijd voor de rechten van homo's en lesbiennes in dat land. Olena Semenova, Stanislav Mishchenko en Taras Karasiichuk organiseerden dit jaar de Gay Pride in Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne.

Met de keuze voor deze eregasten wil Amsterdam de aandacht vestigen op de slechte situaties van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in het land. Oekraïne werkt aan een antihomowet die vergelijkbaar is met die in Rusland is aangenomen.

Die wet verbiedt de 'propaganda' van homoseksualiteit. Ook werkt het land aan een wet die 'propaganda van gelijk geslacht' strafbaar stelt. De drie gasten worden donderdag door locoburgemeester Eric van der Burg verwelkomd in de ambtswoning. Daarbij zijn ook vertegenwoordigers van politieke partijen, homo-organisaties en stadsbestuurders aanwezig.

Het drietal zal actief deelnemen aan de Amsterdamse Gay Pride, die tot en met zaterdag duurt. Dan vindt het hoogtepunt van de Gay Pride plaats met de traditionele botenparade door de Amsterdamse grachten.

Budgetmerk AH Basic niet duurder dan Euroshopper

Het nieuwe budgetmerk AH Basic kost klanten van Albert Heijn vooralsnog niets meer dan voorganger Euroshopper. Dat blijkt dinsdag na een prijsvergelijking door persbureau Novum Nieuws met behulp van cijfers van marktonderzoeker inprijsverhoogd.nl. Hoewel sommige producten na de stapsgewijze introductie van het nieuwe budgetmerk duurder of goedkoper werden, bleef de prijs gemiddeld genomen gelijk.

Sinds Albert Heijn op 10 april aankondigde dat het Euroshopper vervangt door AH Basic, heeft de grootgrutter een kleine vijftig van de 550 Euroshopper-producten voorzien van de nieuwe merknaam. De rest volgt later dit jaar. Omdat sommige producten naast een ander merk bijvoorbeeld ook een ander verpakkingsformaat kregen, is bij slechts 38 producten een goede vergelijking mogelijk.

Van de 38 producten werden acht sinds het begin van april duurder, met een prijsverschil van in totaal 53 eurocent. Twee producten werden juist goedkoper sinds ze het AH Basic-label kregen. Deze producten daalden samen 53 cent in prijs, waardoor er onder de streep geen sprake is van een prijsverschil.

Albert Heijn besloot tot het vervangen van het basismerk omdat de merknaam AH 'vertrouwder' is voor klanten. AH Basic moet bovendien constanter worden wat betreft prijs en kwaliteit. "Sommige producten waren goedkoop, maar qua kwaliteit niet goed genoeg, terwijl anderen een goede kwaliteit hadden, maar in verhouding te duur waren", aldus een woordvoerder van Albert Heijn.

Sommige trouwe kopers van het Euroshopper-merk vreesden echter dat de nieuwe merknaam voor de goedkoopste productlijn gepaard zou gaan met een stille prijsverhoging. Ruim twee maanden na introductie blijkt dit nog niet het geval. "Wij hebben destijds ook aangegeven dat AH Basic het goedkoopste merk in de winkel zou blijven en dat we de prijs over de gehele linie niet zouden wijzigen", aldus de zegsvrouw.

Minder zieke Nederlanders teruggehaald van vakantie

Deze zomer zijn minder Nederlanders om medische redenen van vakantie teruggehaald dan een jaar eerder. Tot dusver werden 340 repatriëringen uitgevoerd, een jaar eerder waren dat er in deze periode nog 410. Dat heeft een woordvoerder van de alarmcentrale SOS International dinsdag gezegd.

"Die daling komt waarschijnlijk doordat de regio Midden-Nederland nu twee weken later vakantie heeft dan vorig jaar", verklaart de zegsman. Het merendeel van de meldingen komt uit Spanje en Frankrijk. Italië, Griekenland en Turkije maken de top vijf compleet.

De stijging van het aantal mensen dat met gezondheidsproblemen uit Griekenland terug moest keren, is vooral opvallend, zegt de alarmcentrale. Vorig jaar kwam acht procent van alle repatriëringen uit Griekenland, dit jaar is dat bijna verdubbeld naar zeventien procent. Mogelijk komt dat doordat dit land meer populair is bij Nederlanders.

Sinds eind vorige maand kwamen in totaal ruim dertienduizend hulpvragen binnen van mensen met gezondheidsklachten of mobiliteitsproblemen. Daarbij ging het om zesduizend hulpvragen vanuit het buitenland van mensen met medische problemen of mobiliteitsproblemen. Vanuit Nederland kwamen de overige zevenduizend meldingen van automobilisten die strandden met pech of schade.

De voornaamste medische klachten die de alarmcentrale tot dusverre hoorde waren maag- en darmklachten, oorontstekingen en allergische reacties. De meeste medische meldingen kwamen uit Turkije.

Het aantal Nederlanders in het buitenland dat zich de afgelopen week bij de ANWB meldde met een hulpvraag was deze zomer nog niet eerder zo hoog, liet de toeristenbond maandag al weten. Bij de ANWB kwamen 33.000 telefoontjes binnen. Ook hier ging het merendeel van de meldingen over problemen met voertuigen of over mensen die op vakantie ziek zijn geworden.

Middelkoop meteen onderuit bij challenger Segovia

Matwé Middelkoop is bij het challengertoernooi van Segovia direct uitgeschakeld. De 29-jarige Leerdammer kwam dinsdag op het Spaanse hardcourt net te kort tegen Gerard Granollers. De Spanjaard zegevierde na bijna twee uur tennissen in drie sets: 7-5, 4-6 en 6-3.

Granollers, de mondiale nummer 231, staat op de wereldranglijst 82 plekken hoger dan Middelkoop. De geboren Zuid-Hollander was de enige Nederlandse deelnemer in Segovia.

'Ook race in Korea verdwijnt van kalender'

Na het mogelijke verdwijnen van India van de Formule 1-kalender 2014 lijkt ook Zuid-Korea in de gevarenzone te zitten. Volgend jaar zullen er maximaal twintig races verreden gaan worden en met de komst van Oostenrijk, Rusland en New Jersey zou dat aantal ruimschoots overtroffen worden.

Gisteren werd bekend dat India vanwege belastingtechnische redenen waarschijnlijk geschrapt zal gaan worden. New Jersey zit al langer in de gevarenzone, waarbij volgens Mercedes F1-baas Niki Lauda de race voor volgend jaar al van de kalender verdwenen is. Zuid-Korea is het volgende zorgenkindje, omdat de organisatoren in de financiële problemen zitten en de lokale overheid weigert om het tekort bij te passen.

Tien jaar cel voor neersteken schooldirecteur

Een man uit Dordrecht die vorig jaar in zijn woonplaats een schooldirecteur neerstak moet tien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist.

De zoon van de Dordtenaar zat op een school voor speciaal onderwijs, maar hoorde daar volgens de vader niet thuis. Tijdens een gesprek op de school ging de 47-jarige man de directeur plotseling te lijf met een mes van dertig centimeter. De man werd in zijn benen geraakt.

Gevangenis treft geen blaam bij zelfmoorden

Er is geen verband tussen de vier zelfmoorden in de gevangenis in Vught en de verleende zorg. Ook zijn er geen overeenkomsten tussen de zelfmoorden waardoor kan worden gesproken van patronen die hebben bijgedragen aan de zelfmoorden.

Dat concluderen de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De zelfmoorden vonden allemaal plaats in 2012. Dit hoge aantal was voor de bewindsman reden om het onderzoek te gelasten.

Hoewel er geen causaal verband bestaat tussen de zelfmoorden en de door de gevangenissen verleende zorg, hebben de inspecties wel kritiek. Zo was de dossiervoering in een aantal gevallen gebrekkig. Daarbij ging het met name om de integratie van medische en psychiatrische informatie.

De gevangenis heeft op dit punt beterschap beloofd. Niettemin zullen de inspecties eind dit jaar opnieuw onderzoeken of de directie van de gevangenis deze verbetermaatregelen inderdaad heeft doorgevoerd. Teeven is ervan overtuigd dat dit snel zal gebeuren, schrijft hij.

VS zitten met oorlogsmisdadigers in de maag

Minstens tien vermoedelijke nazi-oorlogsmisdadigers die door de Verenigde Staten zijn uitgewezen hebben het land nooit verlaten. Vier van hen zijn nog in leven. Allemaal kwamen ze in aanmerking voor openbare voorzieningen zoals een bijstandsuitkering totdat hun laatste beroepsmogelijkheden waren uitgeput, in één geval ook nog daarna. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van justitie die door het persbureau Associated Press tegen het licht zijn gehouden.

De Amerikaanse autoriteiten wilden van de tien mannen af, maar geen ander land was bereid ze op te nemen. Dat geldt nog steeds voor Vladas Zajanckauskas in Massachusetts, Theodor Szehinskyj in Pennsylvania, Jakiw Palij in New York en John Kalymon in Michigan. Zij wonen al jaren in dezelfde gebieden. Ze raakten hun staatsburgerschap kwijt en kregen bevel het land te verlaten, maar konden hun leven in voor hen bekende omgevingen gewoon voortzetten. Tientallen andere verdachten van oorlogsmisdaden in de VS konden gewoon een uitkering opstrijken terwijl ze hun uitzetting juridisch aanvochten.

De VS kunnen mensen uitwijzen als er bewijs is dat ze betrokken waren bij oorlogsmisdaden. Ze kunnen er echter niet berecht worden, omdat de misdrijven niet op Amerikaanse bodem plaatshadden. De verantwoordelijkheid voor vervolging ligt bij landen waar de misdaden werden gepleegd of waar er opdracht toe werd gegeven.

In de 34 jaar sinds het ministerie een speciale afdeling opzette om oorlogsmisdadigers op te sporen en uit te zetten heeft deze dienst procedures gestart tegen 137 mensen. Minder dan de helft, minstens 66, zijn uitgezet, uitgeleverd of uit eigen beweging vertrokken. Zeker twintig overleden terwijl hun zaken nog in behandeling waren. In minstens twintig gevallen werd van uitzetting afgezien, veelal om gezondheidsredenen. In een aantal gevallen zag de overheid van een uitzettingsprocedure af, in ruil voor medewerking van de betrokkene bij onderzoek naar andere gevallen, blijkt uit een rapport van het ministerie uit 2008. Maar het voornaamste struikelblok vormde het gebrek aan politieke wil in Europese landen om mensen die bevel kregen de VS te verlaten op te nemen, zei het hoofd van de betreffende afdeling, Eli Rosenbaum, in een documentaire in 2011.

Een overzicht van de vier mannen die ondanks uitzettingsbevelen nog steeds in de VS verblijven:

- Zajanckauskas (97). Hij verloor zijn laatste beroep tegen uitzetting in 2010, maar zijn geboorteland Litouwen en andere landen willen hem niet opnemen. Zajanckauskas nam volgens Rosenbaum deel aan de liquidatie van het getto van Warschau.

- Szehinskyj (89). Zijn laatste appel tegen uitwijzing naar zijn geboorteland Oekraïne, Polen of Duitsland werd in 2005 afgewezen. Hij was volgens de Amerikaanse autoriteiten kampbewaker in Duitsland en Polen.

- Palij (89). Zijn laatste beroep werd zeven jaar geleden afgewezen. Geboren in een deel van Polen dat nu tot Oekraïne behoort, was tot zeker het voorjaar van 1943 bewaker van een slavenwerkkamp voor joden in Polen.

- Kalymon (92). Zijn laatste beroep werd dit jaar afgewezen, na een rechtsgang van negen jaar. De in Polen geboren Kalymon diende in de Oekraïense hulppolitie in Lvov die joden oppakte en gevangenzette. Volgens de aanklagers schoot hij ook joden neer.

Duitsland stelt dat mensen die bij misdaden van de nazi's betrokken waren vervolgd moeten worden, hoe oud of ziek ze ook zijn, zoals John Demjanjuk, die schuldig werd bevonden aan medeplichtigheid aan moord op 28.060 mensen in Sobibor. Hij overleed vorig jaar op 91-jarige leeftijd, terwijl het beroep tegen zijn veroordeling nog diende.

Voordien aarzelde Duitsland om niet-Duitse oorlogsmisdadigers te vervolgen, zegt Stephen Paskey, voormalig jurist van het ministerie van justitie. Duitsland wil ook geen uitgezette verdachten opnemen, omdat het, net als andere landen, niet gezien wil worden als een toevluchtsoord voor mensen met een naziverleden.

Julian Assange spreekt op hackersfestival Alkmaar

Oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks Julian Assange spreekt woensdag via een livestreamverbinding bezoekers van het hackersfestival OHM2013 toe. Op het internationale festival, dat wordt gehouden in een recreatiegebied bij Alkmaar, worden drieduizend bezoekers verwacht.

Assange houdt zijn toespraak woensdagavond vanuit de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich al geruime tijd schuilhoudt. De Australiër weidt daarin uit over hoe WikiLeaks omgaat met kritiek en welke nieuwe lekken de site wereldkundig gaat maken.

Het festival OHM2013, dat staat voor Observe, Hack, Make, loopt van woensdag tot en met zondag en is dit jaar uitverkocht. Bezoekers kunnen op het terrein kamperen en er vijf dagen bezig zijn met 'technologie, ideële discussies en het sleutelen aan technologie'.

De 42-jarige Assange wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting en vreest uitlevering aan de Verenigde Staten, die hem verantwoordelijk houden voor het lekken van talloze vertrouwelijke stukken. Hij stelde zich onlangs kandidaat voor de Australische verkiezingen in september.

Twitter overweegt meldknop om bedreigingen

Twitter overweegt een meldknop toe te voegen aan zijn dienst om zo bedreigingen en andere berichten die niet door de beugel kunnen aan te kunnen pakken. Aanleiding is een aantal gewelddadige berichten aan het adres van enkele prominente Britse politici en een Britse feministe.

Labour-lid Stella Creasy werd door twitteraars onder vuur genomen, nadat ze het had opgenomen voor feministe Caroline Criado-Perez. Die had op haar beurt een stortvloed aan bedreigingen over zich heen gekregen toen ze met succes had gepleit voor het opnemen van de beeltenis van Jane Austen op een Brits bankbiljet.

Er kwam na de bedreigingen een actie op gang om Twitter onder druk te zetten meer te doen aan online bedreigingen. Tienduizenden mensen ondertekenden een petitie waarin Twitter wordt gevraagd meer werk te maken van een meldknop.

De Londense politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de 'kwaadaardige communicatie' op Twitter en er is een arrestatie verricht.

Jaarlijks worden in Groot-Brittannië honderden mensen vervolgd wegens het op internet plaatsen van berichten, afbeeldingen of video's die als kwetsend of bedreigend worden ervaren.

VPRO beboet om rokende Teeuwen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is inderdaad van plan de VPRO een boete te geven omdat Hans Teeuwen in het programma Zomergasten een sigaret opstak. Dat heeft een woordvoerder van de NVWA dinsdagmiddag gezegd. Voordat de boete daadwerkelijk wordt opgelegd, moet de VPRO zijn zienswijze geven. Daarom vindt 'op zeer korte termijn' een gesprek plaats tussen de NVWA en de VPRO.

De hoogte van de boete is waarschijnlijk zeshonderd euro. Dit bedrag is de boete voor een eerste overtreding van het verbod op roken op de werkplek. De studio van Zomergasten is een werkplek en dus werden de regels overtreden toen Teeuwen zondagavond tijdens de uitzending een sigaret opstak.

Ook personage wisselen in GTA IV

Een stel modders kon niet wachten op Grand Theft Auto V, en daarom hebben ze de mogelijkheid tot het wisselen van personage maar ingebouwd in het vorige deel, Grand Theft Auto IV. Spelers kunnen met de mod wisselen tussen Niko Bellic en de expansion-karakters Luis Lopez en Johnny Klebitz.

De mod is hier te downloaden, hoewel de mod uiteraard nog in bèta-fase verkeert en enkele bugs bevat. Om de mod te kunnen gebruiken is ScriptHook vereist.

Stalin krijgt weer monument in Georgië

In de Georgische stad Gori komt opnieuw een monument voor Sovjetleider Josef Stalin. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van cultuur dinsdag bekendgemaakt.

Stalin, die eigenlijk Josef Vissarionovitsj Dzjoegasjvili heette, werd in Gori geboren. Hij was tussen 1922 en zijn dood op 5 maart 1953 secretaris-generaal van de communistische partij van de Sovjet-Unie. Onder zijn bewind kwamen miljoenen mensen om door gedwongen verhuizingen, hongersnood, opsluiting in kampen of executies.

Stalin had al een monument in Gori. Dat werd in 2010 op last van de pro-westerse president van Georgië, Michail Saakasjvili, verwijderd. Vorig jaar verloor Saakasjvili's partij de parlementsverkiezingen. Het land heeft nu een regering onder leiding van de pro-Russische premier Bidzina Ivanisjvili. Een groot aantal bevoegdheden van de president zijn inmiddels naar de premier verschoven. In oktober zijn er presidentsverkiezingen in Georgië.

Het nieuwe monument voor Stalin moet op 21 december, zijn geboortedatum volgens de zegsvrouwe van het departement, onthuld worden. Er zijn overigens meerdere geboortedata en -jaren van Stalin in omloop: 8 en 18 december zijn ook genoemd, 1878 en 1879 als jaren.

Zes jaar en tbs voor wurgen vriendin met legging

Een 31-jarige man uit Leusden is dinsdag veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het ombrengen van zijn vriendin. De rechtbank Midden-Nederland acht bewezen dat de man zijn vriendin in juni vorig jaar in haar woning wurgde met haar legging.

Toen de 31-jarige vrouw werd aangetroffen, was ze al een paar dagen dood. Wat er precies in de woning is gebeurd, is niet helemaal duidelijk geworden. De Leusdenaar verklaarde zelf dat hij het hele weekeinde een black-out had door overmatig alcohol- en cocaïnegebruik.

De rechtbank gelooft het verhaal van de man niet omdat hij het weekeinde waarin de vrouw is omgebracht nog is gezien terwijl hij de hond uitliet en het vuil wegbracht naar de container. In de vuilniszak werden later door de politie kledingstukken met bloedsporen van het slachtoffer gevonden.

De Leusdenaar heeft niet meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Toch hebben deskundigen vastgesteld dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft. Het Openbaar Ministerie had negen jaar cel en tbs geëist voor doodslag. De rechtbank gaat ook uit van doodslag, maar celstraf valt lager uit omdat de rechters verwachten dat de tbs-maatregel langdurig zal zijn.

Bieber spoog volgens woordvoerder niet op fans

Justin Bieber spuugt helemaal niet op zijn fans. Entertainmentwebsite TMZ publiceerde vorige week foto's van Bieber met een fluim uit zijn mond en suggereerde dat het tieneridool op zijn fans had gespuugd. Van dat verhaal is volgens Biebers woordvoerder niets waar.

"Justin heeft op helemaal niemand gespuugd", laat een woordvoerder van Bieber weten aan het Amerikaanse Us Weekly. Volgens TMZ spuwde de 19-jarige zanger vanaf een balkon op een groep fans die onder de uitbouw op hun idool stonden te wachten. "Er stonden geen fans onder het balkon."

Volgens de woordvoerder gebruikte TMZ foto's van Bieber op een ander balkon, waar wel fans onder stonden, zodat het leek alsof de zanger op hen spoog. "In tegendeel, eerder die dag heeft Justin warme chocolademelk voor zijn fans gekocht en een paar nummers voor hen gespeeld. Justin is dol op zijn aanhangers."

Veelverdienende politiechefs leveren niet in

Vijf politiechefs die meer verdienen dan de norm zijn niet bereid om een deel van hun salaris in te leveren. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in antwoord op Kamervragen van PVV'er Louis Bontes.

Teeven heeft geen juridische mogelijkheden om de inkomens van de betrokken chefs te verlagen. "Om die reden zijn de afgelopen periode met deze functionarissen gesprekken gevoerd en is een moreel beroep op hen gedaan om vrijwillig af te zien van dat surplus aan inkomen", schrijft hij. "Na overleg met hen is gebleken dat de bereidheid om vrijwillig af te zien van dit surplus niet aanwezig is."

Het gaat om politiechefs die buiten de zogeheten top 61 van de politie vallen. Voor deze 61 hoogste functionarissen geldt dat hun beloning wel binnen de norm van circa 187 duizend euro valt.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) deed eerder al een beroep op de top van de Nationale Politie om bonussen en vergoedingen in te leveren. Daar werd begin dit jaar gehoor aan gegeven.

Wargaming neemt 700m² in op gamescom

Vandaag kondigde Wargaming, ontwikkelaar van onder andere World of Tanks, aan dat het maar liefst 700 vierkante meter gaat bezetten op gamescom. Gamescom vindt volgende maand plaats van 21 t/m 25 augustus in Keulen.

Volgens Wargaming-CEO Victor Kislyi moet het feestje nog groter dan vorig jaar: "Last year Wargaming took gamescom by storm with a massive booth, great giveaways and hands-on opportunities with World of Tanks and World of Warplanes. This year we're going even bigger with the debut of World of Tanks: Xbox 360 Edition and a multitude of eSports related events that will make every day of the show extremely memorable."

Daarom haalt het bedrijf alles uit de kast met een stand van maar liefst 700 vierkantie meter. Bezoekers kunnen er live shows aanschouwen, meedoen aan developer Q&A's, en de Xbox 360-versie van World of Tanks spelen. Ook zijn er prijzen te winnen van onder ander Alienware, Razer en Logitech. Daarnaast zijn er verscheidene toernooien voor zowel amateurs als pro gamers.

Zij die er komende maand bij zijn in Keulen kunnen dat feestje meemaken in Hal 8.1, stand A-030. Mocht je er niet bij kunnen zijn, wees dan gerust: Wargaming gaat alles livestreamen.

Huidskleur of karakter?

Ik heb het nieuws over de rechtszaak tegen George Zimmerman, die Trayvon Martin dood schoot, met interesse gevolgd en vooral de drive van alle media om er een racismezaak van te maken. Hele volksstammen tot aan de president van de USA spraken schande van de vrijspraak en ik vraag mij af of George Zimmerman niet binnenkort alsnog een kogel tegemoet kan zien. Bill Whittle heeft een vrij interessante kijk op deze zaak.

Sigourney Weaver als leider in fantasyfilm

Sigourney Weaver heeft een rol in de fantasyfilm The Mortal Instruments: City of Ashes op het oog. De actrice zou een van de weinige nieuwe rollen krijgen in de film, het vervolg op City of Bones. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Ctiy of Bones draait vanaf 22 augustus in de Nederlandse bioscopen, maar de vervolgfilm is al in de maak. De film draait om een meisje, gespeeld door Lily Collins, dat ontdekt bovennatuurlijke gaven te hebben en een zogenoemde schaduwjager te zijn. Weaver speelt in het vervolg de meedogenloze leider van de schaduwjagers, die wraak wil nemen voor de dood van haar zoon.

De 63-jarige Weaver heeft een druk jaar achter de rug. De actrice is genomineerd voor een Emmy voor haar rol in de serie Political Animals en kreeg veel lof voor haar rol in het komische toneelstuk Vanya and Sonia and Masha and Spike.

De opnamen van The Mortal Instruments: City of Ashes staan gepland voor oktober.


Sigourney Weaver als leider in fantasyfilm (Foto: Novum)

België: aanzetten vrouwenbesnijdenis straffen

Het aanzetten tot vrouwelijke genitale verminking moet strafbaar worden. Dat vinden de Vlaamse christendemocraten (CD&V). Zij komen met een wetsvoorstel.

CD&V-parlementariër Els Van Hoof waarschuwt dat de zomer een grote risicoperiode is, omdat veel allochtone vrouwen en meisjes worden besneden tijdens een verblijf in hun thuisland. In een Brusselse moskee zou de imam tijdens zijn preek genitale verminking aanprijzen.

Van Hoof pleit voor een straf tussen acht dagen en een jaar cel. Volgens een studie leven in België 6260 slachtoffers van vrouwelijke genitale verminking, terwijl nog eens bijna 2000 meisjes en vrouwen het risico lopen om slachtoffer te worden.

Vrouwenbesnijdenis is in België, Nederland en alle andere westerse landen strafbaar. Genitale verminking van jongens is wel legaal.

Angelina Jolie bestbetaalde Hollywoodactrice

Angelina Jolie heeft het afgelopen jaar van alle actrices in Hollywood het meeste geld binnengesleept. De ster verdiende tussen juni 2012 en juni 2013 ongeveer 33 miljoen dollar en staat op de eerste plek van bestbetaalde actrices in Hollywood, samengesteld door het Amerikaanse zakenblad Forbes.

De laatste film waarin Jolie te horen was, is Kung Fu Panda 2 uit 2011. De 38-jarige actrice komt aan haar eerste plek dankzij de miljoenen die ze opstreek voor de Disneyfilm Maleficent, die volgend jaar uit moet komen. Daarnaast werkt de vriendin van Brad Pitt aan haar tweede regieproject getiteld Unbroken.

Jennifer Lawrence staat op de tweede plaats op de illustere lijst van Forbes. De 22-jarige actrice kreeg dit jaar haar eerste Oscar voor haar rol in het drama Silver Linings Playbook en was te zien in het kassucces The Hunger Games. Lawrence heeft het vervolg van de film al opgenomen. In totaal verdiende ze 26 miljoen dollar.

De derde plaats in de lijst met bestbetaalde actrices is voor Kristen Stewart. De 23-jarige brunette krijgt nog steeds veel bijgeschreven voor de succesvolle Twilight-filmreeks. Jennifer Aniston blijft ook nog steeds grof geld verdienen in Hollywood. Zij staat op de vierde plaats met twintig miljoen dollar. De top vijf wordt gecompleteerd met Emma Stone die zestien miljoen dollar wist te verdienen dankzij haar rol in The Amazing Spider-Man.

Vorige week werd al bekend dat Robert Downey jr. de lijst bij de mannen aanvoert. Hij verdiende de afgelopen twaalf maanden ongeveer 75 miljoen dollar.


Angelina Jolie bestbetaalde Hollywoodactrice (Foto: Novum)

FOK!toen: Vredespaleis Den Haag

Vandaag neemt FOK! je mee naar 1907, Den Haag. De eerste steen van het door de Amerikaanse staalmagnaat Carnegie gesponsorde Vredespaleis wordt op 30 juli gelegd. Ook is er een bijzonder prijzige, 127-daagse Vredesconferentie.

Het plannen en bouwen van het paleis duurde lang, kostte een hoop en bezorgde de Amerikanen veel kopzorgen door jarenlang Nederlands ambtelijk gesteggel. Er is kortom weinig veranderd in 100 jaar.

Duitsland en Oostenrijk-Hongarije besloegen half Europa, Rusland en het Verenigd Koninkrijk elk een kwart van de wereld en de VS werden hoewel piepjong in de decennia vóór en na 1900 de dominante wereldmacht. Er was daarom een sterke drang naar internationalisering. Vóór die drang oversloeg in het sentiment elkaar internationaal de hersens in te slaan, werden ideologische en architecturele juweeltjes als het Haagse Vredespaleis neergezet.

Dit nieuws lezen in je voorkeurskrant uit 1907? 
De Telegraaf / Rotterdamsch Nieuwsblad / Algemeen Handelsblad / Nieuwe Tilburgsche CourantNieuwsblad van FrieslandLeeuwarder Courant / De TijdDe BewegingSoerabaijasch HandelsbladDe Sumatra Post / Het Nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië 

Eerste steen Vredespaleis na 4 jaar eindelijk gelegd
'S-GRAVENHAGE, 30-07-1907. Bijna 1200 genodigden uit binnen- en buitenland zijn aanwezig bij de eerste steenlegging van het Vredespaleis in Den Haag. De Russische Tsaar stuurde als initiator van Vredespaleis en -Conferentie een afgevaardigde om de eerste steen te leggen. Nelidof, zoals de man heette, hamerde driemaal op de steen en sprak (in het Frans) de woorden: “Krachtens besluit van H.M. De Koningin der Nederlanden! In naam van Z.M. Den Keizer van Rusland! Op gezag van de Vredesconferentie!”

Er werd ook gespeecht. Het Nieuwsblad van Friesland citeert: “'Ik durf dus zeggen, dat een nieuwe eeredienst is ingesteld in de wereld, en de naam van den edelen burger der Vereenigde Staten van Noord-Amerika, Andrew Carnegie, zal voor altijd verbonden blijven aan dezen eersten tempel, die de menschheid zal hebben opgericht voor den nieuwen eeredienst van den Vrede !' Luide werden deze woorden toegejuicht.”

Prachtige versierselen en groot koor
Een 200-koppig koor doet de muzikale begeleiding en alles is waanzinnig mooi versierd: “Hoog opgaande pylonen, bekleed met wit doek, waarop goudgele decoraties waren aangebracht, terwijl de pylonen bekroond waren door tempelvormige koppen in witten steen, gedekt door vergulde koepels.”

“Daarboven verhieven zich vlaggemasten, met tropeeën en de vlaggen der 45 vreemde natiën die aan de Vredesconferentie deelnemen, terwijl van de grootste pylonen aan weerszijden van amphitheater en muziektent, de Nederlandsche driekleur wapperde,” schrijft het Algemeen Handelsblad in haar avondeditie. De aanvang van de bouw van het Vredespaleis valt samen met de Tweede Internationale Vredesconferentie in Den Haag.


Zelden in de geschiedenis van Europa waren Duitsland en Oostenrijk-Hongarije (in vredestijd) zó enorm. 

Mooi idee, héél veel gedoe
In 1899 wordt de eerste Vredesconferentie in Den Haag gehouden. Een jaar later komen diplomaten op het idee om een Vredespaleis neer te zetten. Toen zij staalmagnaat en (toen al) miljardair Andrew Carnegie overhaalden om niet alleen een bibliotheek voor internationaal recht te sponsoren maar het hele Paleis zelf, was het in 1903 verre van gedaan. De ambtelijke ellende begon nu pas.

Ten eerste kreeg Carnegie aanvankelijk 'nee' te horen van de regering. Men wilde niet afhankelijk zijn of lijken van het Amerikaanse bedrijfsleven. Uiteindelijk veranderde die 'nee' in een 'ja' na een heleboel gelobby. Vervolgens was er gesteggel over het nut van zo'n paleis, of we zo'n strijd om wie de internationalistische hoofdstad van de wereld zou worden wel met Brussel (dat toen al ruim 40 internationale instellingen huisvestte), Parijs en Washington wel aan wilden en moesten gaan.

De sarcastische Friese krant vangt na al dat gesteggel het artikel over de steenlegging dan ook aan met de woorden: “Geld en geduld overwinnen alles. Een Amerikaan heeft aan geld alleen genoeg; een Nederlander behoeft geduld er noodzakelijk bij. Carnegie gaf 3,75 millioen gulden. 'Bouw daarvoor een Vredespaleis', zei hij. De Staat der Nederlanden voegde er nog drie kwart millioen aan toe voor aankoop van het bouwterrein van 5,5 hectare.”

“Daar hadt je dan het geld, bijna vier jaar geleden reeds. Maar het Hollandsche geduld had de wereld nog niet kunnen bewonderen. Daar heeft ze toen alle gelegenheid voor gekregen. We hebben behoorlijk bijna vier jaar gewacht.”

Belangenverstrengeling, aktes uit 16e eeuw...
Kamerleden werden beschuldigd van belangenverstrengeling en de regering bemoeilijkte zichzelf het aannemen van het geld én het zoeken van een geschikte locatie. Zelfs een akte uit de 16e eeuw die in dit soort zaken de regering dwong overleg te plegen met de gemeente Den Haag, werd gehandhaafd waardoor het proces opnieuw lange vertraging opliep. Uiteindelijk werd het idee in 1903 goedgekeurd maar werd de eerste steen pas in 1907 gelegd.

De bouw duurde overigens óók weer langer. De uiterst cynische Friezen sneren:En daarmee is dan nu de eerste steen gelegd. Wanneer de tweede volgen zal? We zijn 't land waar het spreekwoord geboren is van 'haastige spoed is zelden goed.' En waar vier jaar geduld geoefend is, daar kan de wereld nog wel langer wachten. 't Wordt haar kalmpjes meegedeeld: 'Alvorens tot de definitieve aanbesteding zal worden overgegaan, moet er nog eenige tijd verloopen, met het oog op de talrijke bestekteekeningen, welke nog vervaardigd moeten worden.'”

Kosten rijzen de pan uit: zou 2 miljard euro zijn
En de kosten... zucht. De overheid zóu slechts driekwart miljoen inleggen voor de aankoop van de grond voor het Paleis. In oktober 1907 schreef Nieuwsblad van het Noorden echter dat de 127 dagen lange Tweede Vredesconferentie uiteindelijk bijna tien keer zoveel kostte: “De delegaten zijn in 127 dagen 317 diners aangeboden. Te samen hebben die diners gekost de niet onbelangrijke som van 104.720 pond sterling of fk, 1.256.640. De meest kostbare waren die door Senhor Barbosa, den vertegenwoordiger van Brazilië gegeven werden; deze besteedde bij verschillende gelegenheden van 3740 tot 4800 gld. alleen aan bloemen."

"De gezamenlijke onkosten voor rekening der regeeringen beloopen fl. 6.108.000, waaronder fl. 2.700.864 alleen aan telegrammen. Zelfs hier staat Senhor Barbosa vooraan met de langste berichten.” Destijds was het gemiddelde jaarinkomen per Nederlander 370 gulden. Er woonden hier 5,1 miljoen mensen. Dat geeft een nationaal product van 1,9 miljard gulden, waarmee de 6,8 miljoen gulden aan totale kosten van het Paleis en de Conferentie 0,32 procent van het BNP vormden.

Bloemen elk diner €1,4 miljoen, €800 miljoen telegrafeerkosten
Reken je dát weer om naar 2013, dan kostte het vredelievende gebeuren in totaal 1,96 miljard euro. De verontwaardiging is kortom behoorlijk terecht, hoewel niet alles door Nederland hoefde te worden opgehoest. Voor uw aller naar het heden getrokken verstandsverbijstering: alleen het telegraferen kostte omgerekend al 773 miljoen euro, de diners 360 miljoen en elke keer dat Senhor Barbosa* tijdens het vreten naar bloemen wilde staren, kostte dat de samenleving €1,4 miljoen.

Gezien Nederland destijds dermate veel armer was met zoveel minder koopkracht per persoon, zijn de bedragen hierboven waarschijnlijk te voorzichtig ingeschat. 0,3 procent van het nationaal inkomen was destijds harder nodig en vele malen nuttiger geweest dan 2 miljard euro nu. 

Nederlanders navelstarend en wars van grote projecten
De Beweging schrijft hoezeer Nederlanders destijds walgden van 'groote plannen': “Wij Hollanders hebben een zekeren schrik voor groote plannen, in de eerste plaats uit hoofde van onze nationale voorzichtigheid. Een groot plan tot uitvoering te brengen eischt veel arbeid, veel onaangenamen arbeid vaak, en brengt veel gedoe, veel geharrewar, veel quaesties mede, welker oplossing meer of minder moeite kost, en wij hebben een hekel aan quaesties, die ons storen in onze rustige rust." 

“Wij laten ons dus maar liever niet met groote plannen in, wij kijken er eens naar en vinden dat wel aardig, maar trachten dan toch zoo spoedig mogelijk ons de plannen en hun makers van den hals te schuiven, om in ons eigen benepen kringetje over te gaan tot de orde van den dag. Luchtkasteelen, anders niet - met deze woorden maakt men zich van de zaak af.”

Eerst wij, toen Britten, nu Amerikanen pioniers
“Wij zijn niet meer de koene pioniers van de wereldbeschaving, die wij waren in de zeventiende eeuw. Andere natiën hebben ons sedert lang die taak uit de handen genomen, eerst de Engelschen, en thans zijn het de Amerikanen, die zich in wereldaangelegenheden wel het meest op den voorgrond stellen.”

In 1913, dit jaar precies een eeuw geleden, werd het Vredespaleis nog nét in vrede afgebouwd en opgeleverd. Een jaar later begon (wegens Joegoslavië) met WO1 een reeks aan vernietigende oorlogen die pas in de jaren negentig (in Joegoslavië) zou stoppen. De voor 1915 geplande Derde Vredesconferentie in Den Haag werd dan ook afgelast wegens oorlogwerkzaamheden.

---

[*Barbosa werd eerst gezien als zeer strikt, waardoor Nederlanders hem 'Meneer Verbosa' noemden. Uiteindelijk zou hij wereldwijd zeer positief bekend komen te staan vanwege zijn verlangen, om een Internationaal Gerechtshof op te richten in Den Haag. In 1910 deed hij een gooi naar het Braziliaanse presidentschap (maar verloor).]

Moslimsite wil jihadronselaar ruilen voor NL gijzelaars

De extremistische moslimwebsite De Ware Religie wil de onlangs aangehouden jihadronselaar Oum Usama ruilen voor ontvoerde Nederlanders. Dat schrijft Trouw. Het zou gaan om de in juli in Jemen ontvoerde Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel en de in Mali ontvoerde Sjaak Rijke. Rijke wordt al sinds 2011 vermist.

De website ziet de voorgestelde ruilactie als een vorm van dialoog en zegt er geen enkele vorm van dreiging of geweld in te zien. Dat werd gemeld op de Facebookpagina van de website, maar inmiddels lijkt die mededeling te zijn verwijderd.

Ook de website zelf is vandaag enige tijd offline geweest. Het is niet duidelijk of een provider heeft ingegrepen, de datalimiet is bereikt of dat de AIVD reden heeft gezien om de site plat te leggen. Op dit moment is dewarereligie.nl weer bereikbaar.

RKC haalt Tsjechische doelman Seda

RKC Waalwijk heeft een nieuwe sluitpost gevonden. De eredivisionist maakte vandaag de komst van Jan Seda openbaar. De 27-jarige Tsjech wordt voor een jaar gehuurd van FK Mlada Boleslav. RKC bedong tevens een optie tot koop. Seda is de opvolger van de naar PSV terugkeerde Jeroen Zoet, die de afgelopen twee seizoenen het doel van RKC verdedigde.

Seda was de voorbije weken al op proef bij RKC en speelde twee oefenduels mee. "We hebben er alle vertrouwen in dat Jan zijn mannetje staat in de Eredivisie", zegt manager technische zaken Janus van Gelder. "Jan is een allround keeper, die jarenlang een zeer gewaardeerde kracht was bij FK Mlada Boleslav, een van de betere clubs uit Tsjechië."

De Tsjech kwam de afgelopen zeven seizoenen tot 38 competitieduels bij Boleslav.

Katusha stelt omstreden Zabel op non-actief

Katusha heeft de in opspraak geraakte Erik Zabel geschorst. Dat meldt de Russische wielerploeg dinsdag in een verklaring. Zabel bekende zondag niet een paar weken, zoals hij verklaarde in 2007, maar jarenlang doping te hebben gebruikt. Omdat Katusha naar eigen zeggen een streng antidopingbeleid voert heeft de formatie besloten de Duitse sprintcoach te schorsen.

Voormalig topsprinter Zabel was sinds vorig jaar in dienst van Katusha en begeleidde onder anderen de Noor Alexander Kristoff, die vorig jaar een bronzen plak veroverde op de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

De zesvoudig winnaar van de groene trui in de Tour de France lijkt in een kort tijdsbestek al zijn werkzaamheden kwijt te raken. Maandag stapte Zabel op uit de Cycling Council, een adviesraad van de UCI.

Ook vertrekt hij als koersdirecteur van de Vattenfall Cyclassics en de Velothon Berlin. De 43-jarige Berlijner bood afgelopen weekeinde aan de organisator van beide races aan zijn ambt neer te leggen en dat aanbod werd geaccepteerd.

'Rijke Grieken moeten zelf politie betalen'

Grieken die jaarlijks meer dan honderdduizend euro verdienen moeten zelf betalen voor bescherming door de politie tegen aanslagen van terroristen en de georganiseerde misdaad. Dat staat in een voorstel van het Griekse ministerie van openbare orde. De maatregel is bedacht als onderdeel van de bezuinigingsplannen van de Griekse regering.

Rijke burgers moeten volgens het ministerie maandelijks tweeduizend euro betalen voor iedere agent die wordt ingezet als lijfwacht. Daar komt bij dat dagelijks vijftig euro moet worden afgerekend voor het gebruik van een politiewagen. Voor mensen die een gekozen ambt bekleden of werkzaam zijn in de publieke sector wordt een uitzondering gemaakt.

De begroting van de Griekse politie staat onder druk door de vele aanslagen van extreemlinkse en anarchistische militante groeperingen. De begroting is verder onder druk komen te staan door de bezuinigingen die de Griekse regering doorvoert.

Het plan moet nog worden goedgekeurd door het ministerie van financiën.

Ontwikkelaars Guitar Hero duiken op fitness-apps

De bedenkers van het muziekspel Guitar Hero hebben een nieuw bedrijf opgericht dat zich richt op sociale fitnessgames. Kai en Charles Huang willen met hun nieuwe bedrijf Blue Goji fitnessapplicaties maken. Dat heeft het tweetal maandagnacht bekendgemaakt.

De apps worden gemaakt voor smartphones en tablets. De gebroeders Huang willen dat hun software een platform wordt waarvoor andere bedrijven applicaties kunnen maken. De software van Blue Goji moet de activiteit van gebruikers bijhouden en de mogelijkheid bieden persoonlijke fitnessdoelen te stellen. Dit alles zou 'een socialere ervaring' moeten zijn.

"Wij willen dat mensen gezonder en actiever gaan leven", zei Kai Huang in een verklaring. Het bedrijf heeft eveneens plannen om de software in te bouwen in fitnessapparaten zoals loopbanden en hometrainers.


Ontwikkelaars Guitar Hero duiken op fitness-apps

Antihomowet geldt niet voor olympische sporters

De Russische autoriteiten zullen de onlangs ingevoerde en zeer omstreden antihomowet niet toepassen tijdens de Winterspelen in Sochi. Dat zegt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag.

"Het IOC heeft vanuit het hoogste regeringsniveau de garantie gekregen dat die wet niet geldt voor allen die aan de Spelen deelnemen", liet de olympische beweging vanuit Lausanne weten.

President Putin tekende op 30 juni een wet die 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' verbiedt. Zo riskeren mensen die in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit praten hoge geldboetes. Het besluit leidde wereldwijd tot boze reacties.

IOC: antihomowet niet bij Sochi 2014
IOC: antihomowet niet bij Sochi 2014 (Foto: ANP)

Christenen dood bij aanslag Nigeria

Bij een reeks bomaanslagen in een christelijke wijk van Kano, een overwegend islamitische stad in het noorden van Nigeria, zijn maandagavond zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Nigeriaanse leger dinsdag bekendgemaakt. De bommen explodeerden bij een bar en in een gebied waar honderden mensen een drankje dronken en tafeltennis en snooker speelden.

Volgens een legerwoordvoerder zijn naast de doden ook 'enkele' mensen gewond geraakt. Een verslaggever van AP zag echter dat tientallen mensen werden afgevoerd naar ziekenhuizen.

Een ooggetuige zei dat zeker één explosie afkomstig leek te zijn van een Mercedes die naast de bar stond geparkeerd. "Na de eerste bom ben ik in een afvoerkanaal gesprongen om me te verschuilen. Er hadden zeker drie explosies plaats", aldus Kolade Ade.

Het leger zei dat de explosies niet het werk waren van zelfmoordterroristen. Het zou gaan om bompakketten die her en der in de wijk geplaatst waren. "Dit jongste incident had voorkomen kunnen worden als burgers waakzaam waren geweest en hadden opgelet toen pakketjes werden achtergelaten, zoals in dit geval."

Vermoed wordt dat leden van de radicaalislamitische sekte Boko Haram achter de aanslagen zitten. Boko Haram wil dat in heel Nigeria de sharia wordt ingevoerd, de strenge islamitische wetgeving. Strijders van de sekte hebben het niet alleen voorzien op christenen, maar ook op islamitische politieke en religieuze leiders die tegen de ultraorthodoxe vorm van de islam zijn die Boko Haram propageert.

Vorig jaar werd Kano opgeschrikt door een aanslag op een moskee, die vermoedelijk het werk was van islamitische opstandelingen. De strijders raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de politie. Daarbij kwamen vijf burgers om het leven. Vier opstandelingen werden door agenten doodgeschoten. December vorig jaar, drie dagen voor Kerst, werden twee telecombedrijven aangevallen door zelfmoordterroristen. Bij de ene aanslag raakte een medewerker gewond, de tweede aanslag mislukte: de aanvaller werd doodgeschoten. In januari werd een aanslag op een moskee voorkomen, waarbij de twee vermoedelijke daders werden gedood.

Inmiddels is in zes noordoostelijke Nigeriaanse deelstaten de noodtoestand uitgeroepen. Islamistische strijders hebben er dorpen en steden ingenomen en maken daar nu de dienst uit. In Kano is de noodtoestand niet van kracht.

VS geven zwaard van Saddam terug aan Irak

De Verenigde Staten hebben een met goud ingelegd zwaard van Saddam Hussein dat na de val van de Iraakse leider werd meegenomen aan Irak teruggegeven.

Het 110 centimeter lange zwaard werd maandag door het ministerie voor binnenlandse veiligheid aan de Iraakse ambassadeur in Washington overhandigd. De Amerikaanse overheid had het zwaard in januari 2012 in beslag genomen toen het op een veiling in New Hampshire te koop werd aangeboden.

Het veilingbedrijf, dat het zwaard al voor vijftienduizend dollar had verkocht voor het in beslag werd genomen, zei dat het door een Amerikaanse gevechtshistoricus naar de VS was meegenomen. Het ministerie stelde dat het zwaard, een geschenk dat Saddam ooit had ontvangen, geen modern gevechtswapen was en daarom niet als een oorlogstrofee kon worden beschouwd.

Tecmo Koei haalt winst uit eigen land

Game-uitgever Tecmo Koei heeft zijn gameverkoop met 10,9 procent zien stijgen, vooral in thuismarkt Japan groeide de afzet. De uitgever boekte afgelopen kwartaal een winst van 938 miljoen yen (7,2 miljoen euro), terwijl een jaar geleden nog ruim drie miljoen euro verlies werd gedraaid.

De verkoop van het actiespel Toukiden voor de PSP en het rollenspel Atelier Escha & Logy voor de Playstation Vita worden genoemd als redenen voor het verkoopsucces. Beide spellen zijn alleen in Japan uitgegeven. Ook de verkoop van oudere spellen en downloadbare extra's had volgens de rapportage van het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de winstcijfers.

Tecmo Koei is vooral bekend van de actiereeks Dynasty Warriors, de vechtreeks Dead or Alive en de actiereeks Ninja Gaiden. Begin volgend jaar komt de uitgever met de actiegame Yaiba: Ninja Gaiden Z, terwijl Dead or Alive 5 Ultimate dit najaar op de markt moet verschijnen.


Tecmo Koei haalt winst uit eigen land

Moslimextremisten bevrijd uit gevangenis Pakistan

Tientallen Talibanstrijders hebben maandagavond een gevangenis in de stad Dera Ismail Khan, in het noordwesten van Pakistan, aangevallen en meer dan 250 gevangenen bevrijd. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten gezegd. Onder de bevrijde gevangenen zijn 25 'gevaarlijke terroristen'.

Bij de aanval kwamen zes agenten, zes sjiitische gevangenen en twee burgers om het leven, aldus het stadsbestuur van Dera Ismail Khan. Een van de sjiieten was onthoofd. Vijftien agenten liepen verwondingen op.

De aanval begon maandag rond 22.30 uur plaatselijke tijd. Zo'n zeventig Taliban ontstaken een zware bom en bliezen vervolgens met een stel kleinere explosieven de gevangenismuren op. Toen die het begaven stormden zeker acht strijders in politie-uniformen naar binnen. Gevangenbewaarders boden de aanvallers, die 'Allah is groot' en 'Lang leve de Taliban' riepen, tegenstand. Vervolgens werden cellen opengebroken en gevangenen vrijgelaten.

De Taliban hebben de aanslag opgeëist. Volgens woordvoerder Shahidullah Shahid namen honderdvijftig opstandelingen deel aan de aanval. Hij sprak bovendien van driehonderd vrijgelaten gedetineerden.

De autoriteiten hebben negen ontsnapte gevangenen in de kraag gevat en zijn nog op jacht naar de rest. In Dera Ismail Khan en de nabijgelegen plaats Tank geldt een uitgaansverbod. Dera Ismail Khan grenst aan het semi-autonome Pakistaanse stammengebied, een bolwerk van Talibanstrijders en Al-Qaida-leden.

Doden bij droneaanval VS in Jemen

Bij een Amerikaanse droneaanval op een moslimextremistisch bolwerk in het zuiden van Jemen zijn dinsdagochtend drie terroristen van Al-Qaida om het leven gekomen. De drie zaten in een auto. Hun voertuig werd bestookt in het stadje Saeed in de provincie Shabwa. Dit heeft een bron bij het Jemenitische leger gezegd.

Volgens plaatselijke stammenleiders is een van de gedode extremisten een bekend lid van de Jemenitische tak van Al-Qaida. Washington beschouwt deze Al-Qaida-tak als een van de gevaarlijkste terreurgroepen ter wereld.

Zaterdag voerde de CIA ook al een droneaanval uit op Jemen. Toen verloren zes moslimextremisten het leven.

Doodskist opgegraven op parkeerplaats Richard III

Britse archeologen hebben een bijzondere doodskist gevonden onder de parkeerplaats in Leicester, waar in september het skelet van koning Richard III werd gevonden. De wetenschappers hopen de menselijke resten in de kist spoedig te identificeren.

De middeleeuwse stenen kist, die tijdens de opgravingen bij het vroegere Grey Friars klooster werd gevonden, werd enkele dagen geleden geopend en bleek een kleinere loden kist te bevatten. Door een gat in die kist zijn de voeten van een lijk te zien. De onderzoekers denken dat de kist de resten bevat van een hooggeplaatst persoon, zoals een van de stichters van het klooster of de veertiende-eeuwse ridder William Moton.

Voor kan worden bepaald wie in de kist ligt, moeten de archeologen de kist zo zien te openen dat het lijk niet beschadigd raakt. Niemand van het team had eerder een stenen kist met daarin een loden kist gezien, vertelt archeoloog Matthew Morris. "Het vinden van de kist was net zo spannend als het vinden van Richard III."

PvdA wil hoorzitting Vogelaarwijken

De PvdA wil een hoorzitting houden over het gevoerde beleid in de Vogelaarwijken. Dat heeft Tweede Kamerlid Jacques Monasch (PvdA) dinsdag gezegd in reactie op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de probleemwijken. Het bureau oordeelde dat het beleid weinig heeft opgeleverd.

Volgens Monasch zijn er echter ook rapporten die het tegenovergestelde beweren, zei hij dinsdag op Radio 1. Hij wil daarom een hoorzitting organiseren waarbij de verschillende onderzoekers met elkaar worden geconfronteerd.

Het SCP oordeelde dat de Vogelaarwijken zich de afgelopen jaren niet gunstiger hebben ontwikkeld ten opzichte van wijken met vergelijkbare problemen. Monasch blijft niettemin achter de aanpak staan van oud-minister en partijgenoot Ella Vogelaar, al erkent hij dat in het rapport ook 'duidelijk kritische kanttekeningen' staan.

Kees Verhoeven van oppositiepartij D66 is kritischer. Hij noemde de resultaten op Radio 1 'wel heel erg mager'. Het meest zorgelijke vindt hij dat mensen in de Vogelaarwijken zich juist minder actief zijn gaan inzetten voor hun buurt. Dat is het gevolg van 'doorgeschoten maakbaarheidsdenken', vermoedt hij. Verhoeven pleit voor een aanpak waarbij mensen juist worden gestimuleerd om zich in te zetten, in plaats van hun het gevoel te geven dat de overheid de problemen wel oplost.

De D66'er steunt Monasch in zijn verzoek om een hoorzitting te organiseren, zei hij verder. Verhoeven zei wel te hopen dat Monasch dan ook goed luistert naar de onderzoekers van het SCP als die zeggen dat het Vogelaarbeleid weinig resultaat heeft opgeleverd.

De PVV heeft inmiddels Kamervragen over het rapport gesteld aan minister voor Wonen en Wijken Stef Blok (VVD). Volgens Joram van Klaveren (PVV) was het bij voorbaat duidelijk dat de aanpak was gedoemd te mislukken. De honderden miljoenen die zijn verspild aan de wijken zijn dan ook een 'bizar hoge prijs voor naïef links idealisme', stelt hij.

Van Klaveren ziet een relatie tussen de problemen in de Vogelaarwijken en de oververtegenwoordiging van niet-westerse allochtonen in onder meer de criminaliteit. De enige structurele manier om de wijken leefbaar te krijgen is het oppakken en waar mogelijk het uitzetten van 'het tuig', aldus de PVV'er.

Tienermeisje dat kleuters misbruikte onder toezicht

Een 14-jarig meisje is dinsdag onder toezicht gesteld van een gezinsvoogd omdat zij drie kleuters heeft misbruikt. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat het meisjes meerdere keren ontuchtige handelingen pleegde met de kinderen van 5 en 6 jaar.

In augustus vorig jaar kwamen vijf aangiften binnen tegen het meisje. De zaak in het Gelderse Giesbeek kwam aan het rollen toen de slachtoffers ineens onverklaarbare klachten kregen. Toen ouders ernaar vroegen vertelden de kinderen dat zij waren misbruikt door een meisje uit de buurt.

Het meisje mag wel thuis blijven wonen. De gezinsvoogd gaat de ouders begeleiden en zorgen dat ze wordt behandeld. Het gezin is volgens Omroep Gelderland verhuisd.

Een straf of maatregel achtte de rechtbank niet passend vanwege het niveau waarop het meisje functioneert. De tiener moet verder een schadevergoeding betalen.

Agenten gewond na achtervolging wegpiraat

Drie Limburgse agenten zijn maandagnacht in Sittard gewond geraakt bij de aanhouding van een agressieve snelheidsduivel. Aan de arrestatie van de 30-jarige man uit Heerlen ging een achtervolging door Brunssum, Heerlen en Sittard vooraf, meldt de politie dinsdag.

De agenten gaven de man een stopteken toen ze hem met hoge snelheid zagen rijden op de Akerstraat Noord in Brunssum. Hij negeerde die, waarna de agenten de achtervolging inzetten. In Sittard reed de man zich klem in een doodlopende straat, waar hij zich opsloot in zijn auto.

Door een raam in te slaan konden de agenten de Limburger uiteindelijk aanhouden. Hij verzette zich hierbij hevig, waardoor de agenten lichtgewond raakten. Onderweg naar het bureau werd de Limburger vervolgens onwel. Hij is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Toestand Mandela nog altijd kritiek, maar stabiel

De toestand van Nelson Mandela is nog altijd kritiek, maar stabiel. De op 18 juli 95 jaar geworden oud-president van Zuid-Afrika gaat gestaag een beetje vooruit. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma dinsdag laten weten.

Mandela ligt sinds 8 juni in een ziekenhuis in Pretoria. Zuma deed dinsdag tevens een dringende oproep om voor Madiba te blijven bidden. Zuma bedankte voorts allen die liefdadigheidswerk verrichten en daarmee de idealen van de oud-apartheidsstrijder eer aan doen.

'Lindsay Lohan vrijwillig langer in afkickkliniek'

Lindsay Lohan blijft op eigen initiatief een paar dagen langer in een afkickkliniek. Dat beweren bekenden van de 27-jarige actrice althans tegenover entertainmentwebsite TMZ. Om een celstraf te ontlopen liet Lohan zich in mei opnemen in een kliniek, waaruit ze woensdag zou worden ontslagen.

Lindsay is echter van plan nog een dag of drie, vier in een kliniek te verblijven. De getroebleerde actrice zou die tijd nodig hebben om de overgang van een inrichting naar de buitenwereld te kunnen maken. Volgens ingewijden is Lohan van plan op een minder strenge afdeling te vertoeven.

De bekenden van de actrice staan versteld van haar ommekeer. "Het is net Invasion of the Body Snatchers, ze is een compleet ander persoon", vertelt een bron aan TMZ. Lindsay probeerde vijf keer eerder af te kicken, maar telkens kon ze de verleidingen van drugs en alcohol niet weerstaan.

Ook dit keer zou Lohan bang zijn voor een terugval, maar de 27-jarige is volgens bekenden vastberaden voorgoed af te rekenen met haar demonen. Lindsay heeft in ieder geval al een hoop toekomstplannen. Zo wil ze terug naar New York, laat ze zich binnenkort aan de tand voelen door Oprah Winfrey en krijgt ze een realitysoap. Begin augustus is Lohan gastpresentatrice van de Amerikaanse talkshow Chelsea Lately.

VPRO wacht beslissing rookboete Teeuwen af

De VPRO wacht af welke straf de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in petto heeft voor de omroep. Omdat cabaretier Hans Teeuwen zondag rookte in de studio van het programma Zomergasten dreigt een boete voor de VPRO, zo bleek maandag. De redactie van het programma wil verder geen reactie geven.

"Als wij met z'n allen vinden dat roken op de werkplek niet mag, maakt het niet uit of er een camera op staat of niet", twitterde de NVWA dinsdagochtend. "Het is gewoon een wetsovertreding en zo behandelen wij dit incident dan ook", aldus een woordvoerder van de waakhond, die de studio ziet als werkplek.

Een schending van het rookverbod wordt bestraft met een waarschuwing of een boete van zeshonderd euro. Daarna loopt de boete bij elke volgende overtreding stapsgewijs op naar 1200, 2400 en 4500 euro. Wanneer de NVWA de knoop doorhakt en het besluit naar buiten brengt is onduidelijk.

Debuut lonkt voor Barça-aanwinst Neymar in Polen

Neymar maakt vermoedelijk vanavond zijn officieuze debuut voor Barcelona. De Braziliaanse aanwinst maakt deel uit van de 23-koppige selectie voor het oefenduel bij Lechia Gdansk, meldt Barça dinsdag. Voor de Spaanse landskampioen is het al het derde oefenduel, maar Neymar mocht later aansluiten vanwege zijn deelname aan de Confederations Cup.

De 21-jarige Braziliaanse aanvaller stal de show op het voorbereidingstoernooi voor het WK van volgende zomer. Met vier goals had hij een belangrijk aandeel in de uiteindelijke winst van de Goddelijke Kanaries. Voor aanvang van de Confederations Cup was Neymar al voor ruim vijftig miljoen euro gekocht door Barcelona.

De eerste twee oefenduels verliepen met wisselend succes voor Barcelona. Bij Bayern München werd met 2-0 verloren, terwijl in Oslo Vålerenga met 7-0 werd verslagen.

[WK] Heemskerk verder op 200 meter vrije slag

Femke Heemskerk heeft zich bij het WK in Barcelona geplaatst voor de halve finales op de 200 meter vrije slag. De zwemster uit Roelofarendsveen klokte met 1.57,44 minuten de derde tijd van haar serie en ging uiteindelijk als achtste door. De halve finales worden later dinsdag gezwommen.

Heemskerk gaf iets meer dan negen tienden toe op Camille Muffat uit Frankrijk, die de snelste tijd van het veld noteerde: 1.56,53. In totaal doken vijf zwemsters onder de 1 minuut en 57 seconden.

De 25-jarige Heemskerk eindigde twee jaar geleden bij het vorige WK in Shanghai als zevende op de 200 meter vrij. Vorig jaar zomer liet ze op de Olympische Spelen in Londen verstek gaan, omdat ze wilde richten op de 100 meter vrije slag.

Aveline keert terug in AC IV Black Flag

Aveline de Grandpré, uit Assassin's Creed III: LIberation voor de PS Vita, zal haar opwachting maken in Assassin's Creed IV: Black Flag. Dit heeft Ubisoft via hun eigen blog bekendgemaakt. 

De dame in kwestie zal alleen in de PS3- en de PS4-versie van het spel te vinden zijn en zal een uur aan gameplay bevatten. De schrijver van het Liberation-verhaal neemt ook dit korte verhaal op zich wat niks te maken heeft met het hoofdverhaal van AC IV. Daarnaast zal dit kleine verhaal van Aveline ook niks te maken hebben met het einde van haar verhaal. Het is een gewoon een kort verhaal naast een groter verhaal.

De missies van Aveline zijn speelbaar omdat iemand van het fictieve bedrijf Abstergo Entertainment de animus een update heeft gegeven en ze nu verschillende momenten van verschillende personages binnenhalen. Wat Aveline haar verhaal zal worden is nog niet bekendgemaakt.

Zwaar ongeluk met schoolbus in India

Een ongeluk met een schoolbus heeft dinsdag in de Noord-Indiase deelstaat Rajasthan aan negen schoolkinderen het leven gekost. De overige twintig kinderen zijn gewond geraakt. De bus klapte tijdens een inhaalmanoeuvre frontaal op een tegemoet komende vrachtwagen. De chauffeurs van beide voertuigen zijn er na het ongeluk vandoor gegaan.

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kent India het hoogste aantal verkeersdoden ter wereld. Jaarlijks komen op de Indiase wegen meer dan 110 duizend mensen om het leven. Ongelukken zijn veelal te wijten aan roekeloos rijgedrag, het slecht onderhouden wegennet en het aftandse wagenpark.

Nederlandse jihadist dood in Syrië

In Syrië is opnieuw een Nederlander omgekomen. Dat meldt de website dewarereligie.nl. Het zou gaan om de Nederlands-Marokkaanse man Choukri Masali die zich Abu Walae liet noemen. Zijn broer zou in maart ook als jihadstrijder in Syrië zijn omgekomen. Dat meldt de extremistisch-islamitische website De Ware Religie.

De man zou door twee kogels zijn geraakt in een vuurgevecht in Aleppo. Daar vocht hij volgens bronnen tegen strijders van de Koerdische beweging PKK.

Voor zover bekend zijn nu vier Nederlandse jihadstrijders omgekomen in Syrië.

Dode potvis onderweg naar Harlingen

De potvis die maandagavond bezweek op het strand van Terschelling wordt dinsdagochtend door Rijkswaterstaat naar Harlingen gebracht. Op de vroege dinsdagochtend werd even na 03.00 uur gestart met de actie omdat het toen hoogwater was, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Het duurde ongeveer een halfuur voordat het dier van zijn plaats was gehaald. Naar verwachting komt de potvis rond het middaguur aan in Harlingen, aldus de zegsvrouw.

Wetenschappers van Naturalis vertrekken dinsdagochtend naar Harlingen om de potvis ter plaatse te ontleden. Dat neemt mogelijk zo'n twee dagen in beslag, laat een zegsvrouw van Naturalis weten. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht gaan de doodsoorzaak van de potvis onderzoeken.

De potvis strandde maandagmiddag bij het Waddeneiland. Direct na de vondst werd alles uit de kast getrokken om de potvis weer in het water te krijgen, maar hulp kwam te laat.

Ashton bezoekt Morsi

Buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton heeft een bezoek gebracht aan de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi. Ze heeft twee uur lang met Morsi gesproken. Dat heeft de EU dinsdag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat Morsi bezoek krijgt van iemand anders dan leden van de Egyptische legertop of de veiligheidsdiensten sinds hij op 3 juli werd afgezet. Morsi wordt door het leger op een onbekende plaats vastgehouden. Wanneer Ashton precies langs ging bij Morsi en waar de bespreking plaatshad is niet bekendgemaakt.

Ashton bemiddelt in Egypte in een poging een einde te maken aan het geweld in het land. Maandag zei ze met 'alle partijen' te willen spreken. "Er moet een volledig overgangsproces zijn waarbij alle politieke groeperingen zijn betrokken. Ook de Moslimbroederschap", aldus Ashton.

Ashton sprak maandag met legerchef generaal Abdel-Fattah el-Sissi, vicepresident Mohammed ElBaradei, interim-president Adly Mansour en vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap.

Oliemaatschappij BP ziet winst fors dalen

De Britse oliemaatschappij BP heeft tussen april en juni een kwart minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Oorzaak voor de daling zijn lagere olieprijzen en hogere belastingen. Ook vielen de opbrengsten uit Rusland flink tegen, onder meer door de lage waarde van de roebel. Dat meldt BP dinsdag.

De winst van het oliebedrijf kwam uit op 2,7 miljard dollar (twee miljard euro), ten opzichte van 3,6 miljard dollar in het tweede kwartaal van vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar hield BP 4,3 miljard euro over.

De totale productie van olie en gas groeide met 4,4 procent als gevolg van projecten in Angola en Noorwegen, zo meldt British Petroleum. De productie komt daarmee op 3,2 miljoen vaten per dag.

Ook maakte het oliebedrijf afgelopen kwartaal tweehonderd miljoen dollar vrij voor de mogelijke kosten van de olieramp in de Golf van Mexico van drie jaar geleden. BP heeft nu 42,4 miljard dollar (31,8 miljard euro) ingeruimd voor eventuele schadevergoedingen.

Schaars: "Leeftijd mag geen item zijn"

Stijn Schaars zal bij PSV de 'Engelaar-rol' moeten vervullen. De 29-jarige routinier moet op en naast het veld een vaderfiguur zijn voor de grote talenten. In vergelijking met afgelopen seizoen is er één ding aanmerkelijk veranderd, merkt Schaars op in het Algemeen Dagblad.

"De gunfactor is hoog. We hebben een heel jonge ploeg, maar kennelijk wel eentje waar iedereen veel van verwacht." Dinsdagavond staat de jonge ploeg van trainer Phillip Cocu tegenover het Belgische Zulte Waregem in de voorronde van de Champions League.

Over de gemiddelde leeftijd van de Eindhovense formatie wil Schaars het niet hebben. "Bij PSV moet je altijd winnen en mag leeftijd nooit een item zijn. Laten we het er vooral op houden dat er een frisse wind waait bij PSV. Tegen Zulte zal blijken waar we staan, want op basis van oefenwedstrijden is dat lastig in te schatten."

Met onder meer Zakaria Bakkali (17), Memphis Depay (19) en Jürgen Locadia (19) uit de jeugdopleiding heeft PSV een hoog 'eigen kweek'-gehalte. "Er zit veel talent in deze groep, dat is helder, maar talent alleen is niet genoeg. Dat moet snel kwaliteit worden. Dinsdagavond moeten ze er staan."

Bakker Bart-ondernemers dreigen failliet te gaan

Zo'n vijftig tot zestig ondernemers van Bakker Bart hangt een persoonlijk faillissement boven het hoofd, omdat het hoofdkantoor dreigt hen geen goederen meer te leveren. Dat zegt de voorzitter van de franchisevereniging van de bakkerij John Gerressen dinsdag in het Financieele Dagblad.

Een aantal ondernemers moet leveranties van tevoren betalen omdat ze een schuld hebben opgebouwd bij het hoofdkantoor. De ondernemers kunnen en willen echter niet van tevoren betalen, stelt de voorzitter in het FD.

Gerressen zegt verder in het dagblad dat zich inmiddels twee investeerders hebben gemeld die de 189 filialen van Bakker Bart willen overnemen. Een van hen is Peter Beukers, eigenaar van marktbakker 't Stoepje. Er zouden reeds twee gesprekken hebben plaatsgevonden.

Machinist omgekomen bij treinongeluk Zwitserland

Bij de frontale botsing tussen twee treinen in Zwitserland is de machinist van een de treinen om het leven gekomen. Dat hebben Zwitserse media gemeld. Het ongeval, waarbij 35 mensen gewond raakten, had maandag plaats bij het plaatsje Granges-près-Marnand.

De machinist zat beklemd in het wrak van een van de treinen. Zijn lichaam werd in de nacht van maandag op dinsdag geborgen, aldus de politie.

De oorzaak van het ongeval in Granges-près-Marnand, dat tussen Lausanne en Bern ligt in het westen van Zwitserland, is onduidelijk. Eén van de treinen reed net het station uit toen de andere het wilde binnenrijden. Op foto's van de rampplek zijn twee door de klap ineengevlochten en opgestuwde wrakken te zien.

Gewonden na explosies in fabriek Florida

Bij een reeks zware explosies in een fabriek in Tavares City, in de Amerikaanse staat Florida, die propaantanks vult zijn dinsdag zeven mensen gewond geraakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Gevreesd werd voor het leven van vijftien mensen die vermist werden, maar zij hebben zichzelf in veiligheid weten te brengen.

Na de explosies brak er in de fabriek een grote brand uit. Op videobeelden is te zien hoe enorme vlammen omhoogschieten. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. De brand lijkt onder controle, maar de brandweer sluit niet uit dat deze nog overslaat naar andere delen van de fabriek. Volgens politiechef Gary Borders hadden de explosies in de fabriek plaats en werd door de kracht ervan het dak weggeblazen.

Kort na de explosies moesten mensen die in een straal van 1,6 kilometer rond de fabriek wonen worden geëvacueerd. Inmiddels is het ontruimingsgebied teruggebracht tot achthonderd meter rondom de fabriek.

Wiet in toerbus Justin Bieber

In een toerbus van Justin Bieber is wiet gevonden. De drugs werden zondag aangetroffen in een van de bussen waarmee Bieber momenteel door Canada en de Verenigde Staten trekt. Bieber zat zelf niet in de bus, schrijft The Detroit Free Press.

De bus kwam uit Canada en wilde bij de Amerikaanse stad Detroit de grens naar de Verenigde Staten over. Een politiehond merkte de drugs op, laat een woordvoerder van de Amerikaanse douane weten. Vervolgens werden een kleine hoeveelheid marihuana en toebehoren gevonden.

De vondst heeft geen gevolgen gehad voor Biebers tournee, het Canadese tieneridool kon zondagavond gewoon optreden in Detroit. De buschauffeur kreeg een boete, waarna ook hij de Verenigde Staten in mocht.

Het is niet de eerste keer dat Bieber in verband wordt gebracht met wiet. Begin dit jaar doken foto's op waarop de 19-jarige zanger met een joint in zijn handen staat. Bieber grapte tijdens een sketch voor Saturday Night Live over het voorval, maar ging er verder niet op in.

Bieber is ook niet de eerste ster die gesnapt wordt bij de grensovergang bij Ambassador Bridge, een brug die de Amerikaanse staat Michigan verbindt met het Canadese Ontario. In maart trof de douane wiet aan in een tourbus van Rihanna. Ook de zangeres zat niet in de bewuste bus.

Nederland met 23 atleten naar WK Moskou

Nederland is volgende maand met 23 atleten vertegenwoordigd op het WK atletiek in Moskou. Het gaat om dertien individuele atleten en twee estafetteteams op de 4x100 meter. Sprinter Churandy Martina is het uithangbord van de selectie. Het WK duurt van 10 tot en met 18 augustus.

Technisch directeur van de atletiekunie (KNAU) Joop Alberda prijst de veelzijdigheid van de selectie. "Het Nederlands team vertegenwoordigt veel disciplines: sprint, horden, midden- en lange afstand, verspringen, hoogspringen, discuswerpen en vijf meerkampers", zegt hij. "Met Churandy Martina als teamcaptain en toppers zoals Nadine Broersen, Eelco Sintnicolaas, Dafne Schippers en Erik Cadée hebben we een prachtige selectie."

Brandgevaar in natuurgebieden afgenomen

De kans op natuurbranden is door regenval in de afgelopen dagen verder afgenomen. Alleen in Drenthe is nog code geel van kracht, wat inhoudt dat het droger aan het worden is in de natuur. Dat blijkt dinsdag uit natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

In de overige provincies is het risico op een natuurbrand minimaal en is afgeschaald naar code groen of lichtgroen. Daar is het niet erg droog en is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand niet groot.

Rijkswaterstaat meldde maandag dat nog steeds sprake is van een neerslagtekort, ondanks de regen die in het weekeinde viel. Wel is de droogtesituatie verbeterd in gebieden die van neerslag afhankelijk zijn. Er zijn echter nieuwe tropische dagen in aantocht, waardoor het tekort naar verwachting weer toeneemt.

Winst Deutsche Bank onder druk door belastingen

Deutsche Bank heeft de winst in het tweede kwartaal flink zien dalen ten opzichte van vorig jaar. De bank reserveerde extra geld voor mogelijke rechtszaken en moest meer belasting afdragen. Onder de streep bleef daardoor 335 miljoen euro over, tegen 666 miljoen in het tweede kwartaal van 2012. Dat meldt de Duitse bank dinsdag.

De bank zette 630 miljoen euro opzij om de kosten voor rechtszaken te dekken. Het bedrag dat Deutsche Bank in totaal aan reserveringen heeft staan is daarmee opgelopen naar drie miljard euro. De bank betaalde in het tweede kwartaal 457 miljoen euro aan belastingen, tegenover 301 miljoen een jaar eerder.

De omzet van Deutsche Bank steeg van acht miljard euro naar 8,2 miljard in het tweede kwartaal van dit jaar. De handel in aandelen leverde de bank 55 procent meer omzet op, die in obligaties daalde juist met elf procent.

Doden na ruzie op markt Egypte

Bij een ruzie op een markt in Caïro zijn vijftien mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA dinsdag gemeld.

De ruzie brak maandagavond uit toen een winkelier met een automatisch geweer twee mensen doodschoot die voor zijn winkel hun waren hadden uitgespreid. Collega's van de twee slachtoffers gingen verhaal halen en staken de winkel in brand, waar de eigenaar en twaalf medewerkers zich hadden verschanst. De winkelier en zijn personeel kwamen om het leven.

Het geweld in de wijk El-Moski is een teken van de wetteloosheid die in Egypte steeds meer voet aan de grond krijgt. Wapens zijn er in overvloed en de politie is niet in staat gebleken om de almaar stijgende misdaadcijfers omlaag te brengen.

Donkey Kong spelen met strijkkraaltjes

Wat moet je doen als je de NES-game Donkey Kong wilt spelen, maar hij doet het niet? Blazen in de cartridge? Een wattenstaafje gebruiken? YouTube-user GuizDP heeft een wel heel creatieve manier gevonden om de game alsnog te kunnen spelen.

Hij heeft namelijk de game helemaal nagemaakt met strijkkraaltjes. Het moet een ongelofelijke klus zijn geweest om dit voor elkaar te krijgen, maar het eindresultaat mag er zeker zijn.

Vanmiddag Bioshock Infinite-nieuws

Een aankondiging van een aankondiging, ik hou daar wel van. Daarom speciaal voor jullie: vanmiddag rond 15:00 zal Ken Levine van Irrational Games iets bekendmaken over Bioshock Infinite.

Levine heeft via zijn Twitterkanaal al bekendgemaakt dat het niet om een deel twee zal gaan, iets wat te maken heeft met één van de volgende consoles in de komende generatie of de PS Vita-versie van het spel. Vermoedelijk zal het gaan om DLC voor Bioshock Infinite, maar daar moeten we in spanning op wachten tot vanmiddag.

Brandweer langzaamst in noorden van het land

De brandweer heeft in de drie noordelijke provincies de meeste tijd nodig om bij noodgevallen te komen. Het landelijk gemiddelde van de aanrijtijd is 7 minuten en 53 seconden. In Drenthe duurt het bijna 10,5 minuten.

Dat blijkt uit een onderzoek van Nu.nl. In Zuid-Holland gaat het het snelst: 7 minuten.

Nu.nl heeft bij de 25 veiligheidsregio's informatie opgevraagd over de opkomsttijd bij noodgevallen. Dat is de tijd tussen de melding en het tijdstip dat de brandweer ter plekke is.

Brandweer langzaamst in noorden van het land
Brandweer langzaamst in noorden van het land (Foto: ANP)

'Bodemprijzen prostituees door crisis'

Prostituees worden door de crisis gedwongen bodemprijzen te hanteren. Dat schrijft het AD dinsdag. In de grote steden hebben prostituees moeite hun hoofd boven water te houden, waardoor tarieven dalen en vrouwen vaker toegeven aan riskante seksuele handelingen.

In Den Haag zouden klanten voor tien euro terecht kunnen bij een prostituee. Op de Wallen zou een prijs van twintig tot dertig euro nu normaal zijn, terwijl de 'oude' ondergrens op vijftig euro lag.

"Voor lage prijzen wordt onbeschermde seks aangeboden", zegt een woordvoerder van stichting Geisha, een belangenvereniging voor sekswerkers in de krant.

In Rotterdam, waar alleen privéhuizen zijn en nog vaste prijzen worden gehanteerd, zien hulpverleners dat meer prostituees uit het vak willen stappen. Ze zouden niet genoeg meer verdienen.

'Meer stroomstoringen door hitte'

Consumenten moeten rekening houden met nieuwe stroomstoringen. Dat stelt netbeheerder Liander dinsdag in De Telegraaf. Door de hitte en droogte raken zwakke delen in het netwerk sneller defect.

Het aantal stroomstoringen bij Liander is de laatste weken flink toegenomen. Het bedrijf geeft in de krant toe dat het 'behoorlijk raak is' de laatste tijd.

Maandag zaten in totaal duizend huishoudens en bedrijven in delen van Leiden, Wassenaar en Valkenburg zonder stroom. Ook Naturalis moest de deuren sluiten.

Vrijdag werden zo'n zevenduizend huishoudens in Leiden, Rijnsburg en Oegstgeest ook al urenlang getroffen door een stroomstoring. Toen moest ook het Leids Universitair Medisch Centrum het zonder elektriciteit stellen.

De andere grote netbeheerders Enexis en Stedin, die gezamenlijk stroom aan de helft van Nederland leveren, zeggen in de krant geen last te hebben gehad van langdurige stroomuitval.

'Park akkoord met PSV, wacht op QPR'

Ji-Sung Park is dicht bij een rentree bij PSV. De Zuid-Koreaan zou een akkoord hebben met de Eindhovense club, maar wacht nog op een vergoeding van QPR. Park wil volgens Voetbal International een bepaald bedrag meekrijgen omdat hij bij PSV aanmerkelijk minder gaat verdienen.

Wanneer de Zuid-Koreaan het eens wordt met QPR, kan de terugkeer in Eindhoven beklonken worden. Bij de Londense club verdiende Park 80.000 euro per week, maar moet bij PSV daarop fors inleveren.

QPR is bereid om de 32-jarige vleugelspeler van de hand te doen na de degradatie uit de Premier League. Park is medisch goedgekeurd bij PSV en ging akkoord met een lager salaris. De Eindhovenaren kunnen de routinier na de laatste hobbels transfervrij inlijven. De 100-voudig international heeft nog een contract voor één jaar.

Park verliet PSV acht jaar geleden voor een overstap naar Manchester United. Met de Engelse topclub won hij onder meer de Champions League-titel. Park was zeven seizoenen actief voor The Mancunians. Vorig jaar zomer verruilde hij Manchester United voor QPR. In Eindhoven ligt een contract klaar voor twee jaar.

Project DIVA F komt in augustus naar Europa

SEGA heeft via twitter bekendgemaakt dat de Europese versie van Hatsune Miku: Project DIVA F op 27 augustus uit zal komen. De ritmische game komt dan uit voor PlayStation 3. De PlayStation Vita-versie kwam vorig jaar alleen in Japan uit.

Op het moment wordt er al aan een vervolg op deze game gewerkt. Die staat gepland voor een 2014 voorjaarsrelease in Japan voor PS3 en PS Vita. Bekijk hieronder wat gameplaybeelden van het spel.

Tinkov neemt Contador weer op de korrel

Oleg Tinkov heeft opnieuw uitgehaald naar Alberto Contador. Op Twitter liet de Rus zijn minachting blijken over de beslissing van de Spanjaard om de Vuelta niet te rijden. "Hij rijdt de Vuelta niet want hij is moe. Waar is Conta verdomme moe van, één race? Hij is niet te moe om maandelijks een enorme cheque te krijgen."

Direct na de Tour, waarin Contador door een inzinking in de laatste bergrit niet op het podium eindigde, was Tinkov ook al kritisch op de kopman van de door hem gesponsorde wielerploeg. Hij verweet Contador toen een gebrek aan professionaliteit. De Spanjaard zou te rijk zijn en daardoor niet hongerig genoeg zijn.

Tinkov is als eigenaar van Tinkoff Bank de cosponsor van Contadors Saxo Bank-ploeg. Vorige week maakte ploegbaas Bjarne Riis bekend dat de onderhandelingen over een nieuw sponsorcontract werden stilgelegd. Beide partijen zouden het niet eens zijn over de te volgen koers. Of Tinkovs openlijk kritiek op Contador de onderhandelingen beïnvloedde maakte Riis niet bekend.

Animehelden gaan met elkaar op de vuist

Er is een nieuwe trailer van de aankomende Sony PlayStation 3 en PlayStation Vita-game J-Stars Victory VS online verschenen. In de trailer zien we een aantal bekende Shonen-personages, zoals Naruto en Goku, het tegen elkaar opnemen.

J-Stars Victory VS is een team-action-fighter waarin diverse personages uit Shonen Jump het tegen elkaar opnemen en wordt ontwikkeld door Namco Bandai Games. De game is momenteel bevestigd voor een release in Japan, maar een officiële releasedatum is nog niet vrijgegeven. Of de game ook een release krijgt in Amerika en Europa is nog niet bekend.

Onder andere de volgende personages zullen in J-Stars Victory VS hun opwachting maken:

  • Naruto Uzumaki (Naruto Shippuden)
  • Son Goku (Dragon Ball Z)
  • Ichigo Kurosaki (Bleach)
  • Monkey D. Luffy (One Piece)
  • Gintoki Sakata (Gintama)
  • Kankichi Ryotsu (KochiKame)
  • Toriko (Toriko)
  • Kenshin Himura (Rurouni Kenshin)

McQuaid krijgt steun van kleine landen

UCI-voorzitter Pat McQuaid krijgt steun uit onverwachte hoek bij zijn poging om nog een termijn als voorzitter te verdienen. De Maleisische wielerbond en de Aziatische wielerbond hebben een regelwijziging voorgesteld waardoor elke twee landen gezamenlijk een presidentskandidaat kunnen voordragen. Nu moet een kandidaat nog door zijn eigen bond worden genomineerd.

Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden. Als ze worden aangenomen gaan ze met terugwerkende kracht in.

De bonden van Marokko en Thailand kondigden direct aan McQuaid te nomineren. Vanwege de mogelijke regelwijziging is de al verstreken nominatiedeadline verruimd en verschoven naar dinsdag 12.00 uur. De Maleisische bond stelt met de voorgestelde regelwijziging de onafhankelijkheid van de UCI-voorzitter te willen bevorderen.

De Ier McQuaid werd oorspronkelijk door zijn vaderland genomineerd. Na procedurefouten werd er echter een stemming gehouden waarbij de Ierse wielerclubs hun steun aan McQuaid onthielden. Ondertussen had de UCI-preses van Zwitserland, het land waar hij woont, steun gekregen. Die steun wordt echter voor de rechter aangevochten.

Als McQuaid de steun van de Zwitsers verliest, is het voor hem van belang dat de regelwijziging wordt aangenomen. In dat geval is hij alsnog kandidaat. De Brit Brian Cookson is McQuaids enige uitdager. Zijn woordvoerder reageerde tegenover Velonation getergd. "Dit is een schande voor het wielrennen en een duidelijke poging om de regels halverwege de verkiezing te wijzigen. We moeten beter onze best doen om het vertrouwen in de bestuurders van de sport terug te brengen."

[EK<19] Frankrijk en Servië in finale

Frankrijk en Servië hebben zich maandag geplaatst voor de finale van het EK voor spelers onder 19 jaar. Frankrijk schakelde tweevoudig titelverdediger Spanje uit door na verlenging te winnen: 2-1. Servië had strafschoppen nodig om zich van Portugal te ontdoen. Na 120 minuten was het daar 2-2, maar Servië won de strafschoppenreeks met 3-2.

Frankrijk kwam tegen Spanje op achterstand toen José Rodriguez in de 27e minuut een strafschop benutte. Twee minuten later maakte Yassine Benzia echter al gelijk. De beslissende treffer viel vervolgens pas aan het einde van de eerste helft van de verlenging. Antoine Conte kroonde zich toen tot matchwinner.

Servië nam tegen Portugal al snel het heft in handen. Al na zes minuten lag de 1-0 van Uros Djurdjevic in het net. Portugal kwam tien minuten na rust langszij via Bernardo Silva en nam een kwartier later een voorsprong toen Alexandre Guedes scoorde. Invaller Mijat Gacinovic dwong vlak voor tijd een verlenging af.

Frankrijk was in 2010 voor het laatst Europees kampioen onder 19 jaar. Servië werd dat nog nooit, ook niet toen het land nog deel uitmaakte van Joegoslavië. De finale wordt donderdag gespeeld. Nederland werd in de poulefase van het toernooi in Litouwen uitgeschakeld.

Bertens opnieuw snel onderuit

Kiki Bertens is in Washington DC al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Wateringse tennisster bleek niet opgewassen tegen Jana Cepelova uit Slowakije: 4-6, 6-0 en 3-6. Voor Bertens is het al het zesde WTA-toernooi op rij waar ze in de eerste ronde haar waterloo vindt. In mei in Rome won ze voor het laatst een partij.

Bertens, de nummer 68 van de wereld, kwam in de eerste set een break achter. Ze herpakte zich en schaarde zich bij 4-4 weer naast haar negen posities lager gerangschikte tegenstandster. Op 5-4 achter leverde ze andermaal haar opslag en dus ook de set in.

De Nederlandse schakelde in het tweede bedrijf een tandje bij en liet Cepelova volledig kansloos. In de derde set was de Slowaakse echter weer bij de les. Bertens kwam vroeg op een break achterstand, maar sloeg nu direct terug. Toen Cepelova nogmaals toesloeg was het pleit echter beslecht.

FOK! wat een weer... Later regen

Welkom op deze dinsdag! Met name in het westen was het gisteren prachtig weer, want in de middag en avond was het daar gewoon vrij zonnig. Elders was er meer bewolking en zeker diep in het binnenland vielen er nog een aantal buien en daar kwam ook wat onweer bij voor. Vandaag neemt overal de bewolking toe.

We beginnen de dag nog met af en toe zon, maar een storing komt langzaam dichterbij en zorgt voor de bewolkingstoename. Uiteindelijk volgt er ook regen. In het noorden wat meer grillig, in het zuiden wat meer gestaag. De temperatuur ligt rond de 21 graden en er staat een meest matige zuidwestenwind.

De warmte komt tijdelijk weer terug, echter een tweede hittegolf lijkt er dit keer niet in te zitten. Donderdag en vrijdag stijgt het kwik tot boven de 30 graden, maar daar lijkt het toch echt bij te gaan blijven.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

NAtuur1
Afstandbediening maakte een wandeling rondom de Loonse en Drunense duinen in de omgeving van Waalwijk.

NAtuurfoto2
En ik moet eerlijk zeggen...

 NAtuurfoto3
Dit zijn schitterende foto's!

 Natuurfoto4
Het zonnetje en niemand om je heen... heerlijk! 

 

 

 

 

De integriteit van Nederland

Hoe betrouwbaar is de Nederlandse politiek? Hoe omkoopbaar zijn politici? Hebben zij het beste met het land voor, of zijn zij alleen uit op eigenbelang? Stiekem weet iedereen wel dat veel politici graag iets doen waar zij zelf beter van zullen worden. Waarom rijden GroenLinksers anders met dikke vervuilende auto's rond, en wonen PvdA'ers in grachtenpanden? Niet omdat het hoort bij de idealen van hun achterban. Maar vooruit, op Europees niveau vinden Nederlanders ons land vaak behoorlijk democratisch. Maar waar kwam vorige week dan ineens dat rapport van de Raad van Europa vandaan, waarin wordt getwijfeld aan de Nederlandse integriteit?

SCP: geen positief effect Vogelaarwijken

De zogeheten Vogelaarwijken hebben zich de afgelopen jaren niet gunstiger ontwikkeld ten opzichte van andere wijken met dezelfde problemen. Ook voelen de inwoners zich weer onveiliger en bemoeien zij zich juist minder met het wel en wee van hun buurt, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat dinsdag wordt gepubliceerd.

De aanpak van de veertig grootste probleemwijken was een van de paradepaardjes van het vierde kabinet-Balkenende. De wijken werden vernoemd naar toenmalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) die in 2007 miljoenen extra geld kreeg om de verloedering in deze vaak grootstedelijke buurten aan te pakken. Dat gebeurde onder meer met de bouw van nieuwe woningen en initiatieven om bewoners meer bij hun wijk te betrekken.

Om te kijken of dit beleid succesvol was, heeft het SCP op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken de ontwikkeling van de Vogelaarwijken vergeleken met andere wijken met vergelijkbare problemen. Daaruit blijkt dat de 'krachtwijken' zich tussen 2008 en 2012 niet gunstiger hebben ontwikkeld als het gaat om de leefbaarheid, veiligheid en de sociaaleconomische positie van de bevolking. De andere wijken maakten een vergelijkbare ontwikkeling door.

Volgens het SCP kan dit deels worden verklaard doordat ook in de andere wijken werd geïnvesteerd in vergelijkbare projecten, zoals de sloop en nieuwbouw van woningen. Grootschalige, langdurige herstructurering is goed voor de veiligheid en het gevoel van tevredenheid in de wijken, stelt het SCP. Mogelijk heeft ook de crisis op de woningmarkt ervoor gezorgd dat de nieuwbouw van koopwoningen en de bouw van sociale huurwoningen minder effect hebben gesorteerd.

Bovendien heeft het beleid averechts uitgepakt voor wat betreft het vergroten van de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt. Die betrokkenheid is namelijk afgenomen. "Dit is opmerkelijk omdat het bevorderen van buurtparticipatie juist een van de kerndoelen van het beleid was", schrijft het SCP.

Bewoners die op de hoogte zijn van de wijkactieplannen zijn overigens wel vaker actief in de eigen wijk. "Dit lijkt erop te duiden dat een kleine groep bewoners in de aandachtswijken actief is in de buurt, terwijl veel overige bewoners zich afzijdig houden", concluderen de onderzoekers.

Verder heeft 'het label van achterstandswijk' vermoedelijk 'ook demotiverend gewerkt en de wijkproblematiek in de perceptie zwaarder gemaakt', aldus het SCP.

Tegelijkertijd is er wel een aantal positieve trends te ontwaren in de Vogelaarwijken. Zo is de concentratie van mensen met een laag inkomen afgenomen. Ook zijn de inwoners van de probleemwijken optimistischer geworden over de ontwikkeling van hun wijk en hebben zij minder vaak het idee dat hun buurt verloedert. Het gevoel van onveiligheid is na 2009 wel toegenomen, maar dat geldt ook voor de overige probleemwijken.

Voor de toekomst adviseert het SCP met het oog op de economische crisis om alleen de meest kosteneffectieve maatregelen te treffen bij de aanpak van probleemwijken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.