Bbrood gaat croissants slijten in Rwanda

anoniem_22072019025900

De Nederlandse bakkerij Bbrood breidt uit naar Rwanda. Bbrood gaat vanaf september producten exporteren vanuit buurland Uganda, het eerste Afrikaanse land waar de bakker in 2011 actief werd. Begin volgend jaar wil Bbrood een volwaardige bakkerij openen in Kigali, de hoofdstad van Rwanda.

De winkel krijgt hetzelfde oranje logo als de bakkerijen in Nederland en Uganda. Manager van Bbrood in Uganda Max Pater vindt de uitbreiding naar Rwanda aantrekkelijk om twee redenen. "Rwanda heeft, als francofoon land, een behoorlijk sterke broodcultuur. Desondanks is de kwaliteit van het brood er laag. Rwanda is voor ons een aardig gat in de markt."

Pater noemt Rwanda verder aantrekkelijk vanwege de overheid die buitenlandse investeringen aanmoedigt in een poging het land te heropbouwen na de genocide van 1994.

Voor de export naar Rwanda gaat de bakkerij samenwerken met een Rwandees distributiebedrijf. De broden, croissants en andere producten worden in Kampala half afgebakken en ingevroren en moeten dan in Kigali, 375 kilometer verder, volledig worden afgebakken. "De kwaliteit blijft dezelfde", verzekert Pater maandag.

In Uganda draait Bbrood, na de opstartfase, inmiddels winst, zegt Pater. De omzetdoelstelling voor 2013 is een miljoen euro. "In Rwanda verwachten we deze omzet te draaien na twee of drie jaar", aldus Pater.

Bbrood opende zijn eerste winkel in 2008 in Amsterdam. Haarlem en Den Haag volgden. Sinds juli 2011 heeft het bedrijf ook een bakkerij in Kampala, de hoofdstad van Uganda.