Juli was uitzonderlijk warm en zonnig

anoniem_22072019025900

De maand juli was uitzonderlijk zonnig, warm en droog. Met een gemiddelde temperatuur van 19,1 graden behoort juli 2013 tot de top tien van warmste julimaanden sinds het begin van de metingen in 1901. De maand telde bijna dubbel zoveel zomerse dagen als normaal, zo blijkt uit een maandoverzicht van weeronline.nl. Bovendien kwam het tot de eerste hittegolf sinds 2006.

Het totaal aantal zomerse dagen komt naar verwachting uit op vijftien, ruim boven de gemiddelde 8,8 dagen. Slechts vier keer eerder kwam het in juli tot meer dan vijftien zomerse dagen. Het record werd gezet in 2006, toen op 26 dagen de temperatuur boven de 25 graden uitkwam.

Juli was niet alleen een van de warmste julimaanden ooit, maar ook een van de zonnigste. Het gemiddelde komt naar verwachting uit op 250 tot 260 uur zonneschijn. Verder was het uitzonderlijk droog met 22 droge dagen, tegen twaalf normaal. Door de stevige onweersbuien van afgelopen weekeinde ging juli echter niet de boeken in als een van de droogste ooit.

De meeste neerslag viel uiteindelijk op de grens van Brabant en Zeeland, gemiddeld zo'n zeventig tot tachtig millimeter. Vooral in Noord-Holland, Friesland en het westen van Groningen en Zuid-Holland bleef regen achterwege.

Doordat juli gemiddeld warmer eindigt, wordt een reeks van zes maanden beneden normaal doorbroken. Tot nu toe waren alle maanden in 2013 ononderbroken te koud.