Zomergasten: Hans Teeuwen

Diverse FOK!-columnisten kijken op maandagavond terug op het seizoen 2013 van Zomergasten. Luc van Lier trapt af.

De TUC was bij de super in de aanbieding, dus niets stond een heerlijk avondje televisie in de weg. Biertje paraat, TUCjes op tafel, voeten op de bank en kijken. Naar de eerste aflevering van dit seizoen van Zomergasten. Het was een welbestede avond.

Meteen harde humor van Hans Teeuwen. Zijn vrouw is zwanger. Over een maand uitgerekend. Als de telefoon nu gaat omdat ze aan het bevallen is, dan hoeft ‘ie dat kind niet. Pats! We zijn begonnen. Teeuwen creëerde ook een mooie gelijkwaardigheid tussen hem en interviewer Wilfried de Jong: "Het is voor ons allebei nieuw." Een mooie avond, waarin af en toe een korte stilte viel, die echter nooit pijnlijk of ongemakkelijk was.

Schitterend om te zien hoe Teeuwen de draak stak met een aansteller als Herman van Veen. Van Veen is iemand die erg hecht aan tradities op het toneel, en daarover in een fragment lang liep te zemelen tegen een zuigende Martin Simec. Genadeloos afgeserveerd door Teeuwen. Net als Moeder Theresa. Van de reputatie van die abortus- en geboortebeperkinghatende Godsdienstwaanzinnige bleef ook weinig heel. Weg heilige huisjes!

Weg met het Glazen Huis ook. Terecht werd door Teeuwen de vraag gesteld, wat het vasten van die discojochies in dat huis eigenlijk toevoegde. "Hang Claudia de Breij liever naakt aan een kruis", aldus Teeuwen. Want daar kwamen de mensen en de gulle gevers wél op af. En dat geld, dat verdwijnt in oncontroleerbare bodemloze putten in den vreemde.

Een openhartige Teeuwen ook. Hij erkent dat hij zelfcensuur toepast uit angst voor geweld van de zijde van de Islam. Dapper om dat toe te geven. Op de vraag van De Jong, of zijn houding is veranderd na de moord op Theo van Gogh, moest Teeuwen het antwoord echter schuldig blijven. Wel een prachtig filmpje gezien van Pat Condell: A word to rioting muslims.

Genoten van een fragment van Lucky TV. Daarin wordt die zelfingenomen, totaal in anderen niet geïnteresseerde kwal van dat boekenprogramma van de VPRO op de hak genomen. Heerlijk om te zien. Ik word altijd licht onpasselijk als ik die flapdrol door de stad zie fietsen, met een kop van met een kop van 'kijk, ik ben die man van dat boekenprogramma op televisie, zie je me?' Hans Teeuwen heeft mijn rechtvaardigheidsgevoel een mooie boost gegeven.

Niets werd geschuwd, qua bespreekbaar. Vingeren voor twee heren. Het ontbrekende dankwoord van Beatrix. En gewoon roken hè. Hans Teeuwen was een fijne gast, Wilfried de Jong heeft laten zien dat hij geknipt is als presentator van Zomergasten. Hoewel, geknipt… het was live, zoals aan het begin gekscherend werd geconstateerd…

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns