Nederlandse steden behouden band met Russen

De Nederlandse steden die een zusterstad hebben in Rusland zijn vooralsnog niet van plan de banden te verbreken vanwege de homovijandige koers van dat land. De steden stellen dat zo'n vriendschap er juist is om dergelijke zaken bespreekbaar te maken, zo blijkt uit een rondgang.

Onder meer Rotterdam, Groningen en Nijmegen worden in een petitie op internet opgeroepen om de vriendschapsbanden met Russische steden te verbreken totdat de omstreden wet die homopropaganda verbiedt van tafel is. "Het beboeten of opsluiten van mensen die handelen uit liefde kan niet beloond worden met de status van zusterstad", stellen de initiatiefnemers. De petitie is maandagmiddag meer dan 3600 keer ondertekend.

De stad Rotterdam, die een stedenband heeft met Sint Petersburg, ziet hierin juist een kans om in dialoog te blijven, zegt een woordvoerder van het gemeentebestuur. "Rotterdam kan binnen de stedenband in onderlinge en vertrouwelijke contacten zorgen uiten ten aanzien van de positie van homoseksuelen en hierover een constructieve discussie voeren."

Dat vindt ook Groningen, dat een band heeft met Moermansk, de plaats waar vorige week een aantal Nederlandse homoactivisten opgepakt werden, onder wie een Gronings raadslid. Volgens een woordvoerder moet je een stedenband niet te snel opzeggen. "Dit soort zaken moet je juist bespreekbaar maken."

De kwestie van vorige week heeft er wel voor gezorgd dat de band in Groningen opnieuw is besproken. "We hebben het er met elkaar over gehad. Zo hebben we ons afgevraagd of je er nog wel mee door moet. Uiteindelijk gaat de gemeenteraad daar over. Na het reces wordt daar zeker nog over gesproken."

De gemeente Nijmegen wil voorlopig niet vooruit lopen op de zaak. Ook hier gaat de gemeenteraad er in principe over. "Het is aan hen om er iets van te vinden", aldus de zegsvrouw. Nijmegen heeft een vriendschapsband met Pskov, een stad aan de grens met Estland.

De organisator van de Amsterdamse Gay Pride zei zondag in een vraaggesprek met nu.nl ook dat Nederlandse steden hun zusterstad niet de rug moeten toekeren.