Tranen bij herdenking slachtoffers treinramp Spanje

Redactie

In de kathedraal van het Spaanse Santiago zijn maandagavond de slachtoffers herdacht van de treinramp van vorige week woensdag. De Spaanse kroonprins, premier en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij.

''We hebben allemaal geleden'', zei aartsbisschop Julian Barrio tegen de volgepakte kerk. Hij noemde de ontsporing van de hogesnelheidstrein, waarbij woensdag 79 mensen omkwamen, een 'verwoestende klap'.

Kroonprins Felipe, zijn vrouw Letizia en zus Elena, en veel politici en bestuurders betuigden met hun aanwezigheid hun medeleven met de slachtoffers. Na de dienst zochten de koninklijke gasten de nabestaanden op om hen de hand te drukken en te zoenen. Veel nabestaanden, voor wie de voorste banken waren vrijgehouden, waren in tranen.

Honderden andere belangstellenden volgden de herdenking buiten via een videoscherm op het kerkplein. De muren van de kathedraal zijn door boeketten, afscheidsboodschappen, kaarsen en rouwlinten bijna aan het gezicht onttrokken.

Zeventig mensen die bij het treinongeluk gewond zijn geraakt liggen nog in het ziekenhuis. Van hen zijn er 22 nog in levensgevaar.