FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 juni 2013

Man omgebracht in Dalfsen, verdachte aangehouden

Een man is donderdag door geweld om het leven gekomen in een woning in Dalfsen. Een 32-jarige bewoner van de bovenwoning aan het Engbertserf is aangehouden. Hij is in een cel gezet en wordt zo spoedig mogelijk voorgeleid aan een rechter-commissaris, meldt een politiewoordvoerder.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De politie werd rond 15.00 uur gewaarschuwd dat sprake was van een 'ernstig incident' in de woning. De bewoner werd voor de duplexwoning beneden bij een trap aangetroffen en opgepakt. In de bovenwoning lag het levenloze lichaam van het slachtoffer.

De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

Nog meer regen voor oosten

Het oosten van Nederland kan zich opmaken voor nog meer regen en onweer en mogelijk de daarbij behorende overlast. Buien die donderdag rond 20.45 uur boven Noord-Frankrijk zitten, komen richting Nederland en trekken vermoedelijk in de nacht over het oosten. Hierbij kan zo'n vijftig tot tachtig millimeter neerslag vallen. Ook zitten er fikse onweersbuien tussen, waarschuwt weeronline.nl.

Het oosten van Nederland kampte eerder op de dag ook al met zware buien. Het KNMI gaf donderdagmiddag een waarschuwing af voor extreem weer. Voor de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe werd code oranje afgekondigd, maar die werd rond 16.45 uur ingetrokken.

Vooral in het zuidoosten van Drenthe viel met plaatselijk meer dan zestig millimeter regen veel neerslag. Ook in Overijssel was het raak, daar viel plaatselijk tot wel vijftig millimeter regen. Per etmaal valt hiermee al meer dan de maandhoeveelheid neerslag. Normaal valt in juni in Nederland gemiddeld zestig millimeter neerslag.

De buien die boven Noord-Frankrijk zitten zijn ook heftig. Welke kant ze precies op gaan en hoe laat dat gebeurt, is lastig te voorspellen, geeft een woordvoerder van weeronline.nl aan. "De weermiddelen hebben erg veel moeite dat te berekenen." Vooralsnog is het meest waarschijnlijke dat ze aan het eind van de avond Nederland binnentrekken en pas in de loop van de ochtend Nederland weer verlaten.

Maastricht en andere plekken in het zuiden van Limburg hebben halverwege de avond al te maken met een voorloper van de buien boven Noord-Frankrijk. "Het vervelende is dat die buien heel traag vooruit komen, dus er kan veel water vallen."

'Verdachte Cuijk had ruzie met slachtoffer'

De 23-jarige man uit Cuijk die donderdag werd opgepakt voor een fatale woningbrand in de Brabantse plaats had de avond ervoor ruzie met een van de tienermeisjes die vermoedelijk bij de brand is omgekomen. Zijn moeder heeft donderdag tegen Omroep Brabant gezegd dat ze haar zoon meerdere keren heeft gewaarschuwd dat hij niet met het 14-jarige meisje om moest gaan omdat ze veel te jong voor hem was.

De 23-jarige man werd donderdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de brand, nadat hij uren in een zendmast in de buurt van de afgebrande woning had gezeten. De politie meldde eerder op de dag al niet uit te sluiten dat sprake is van een misdrijf. Bij de brand kwamen vermoedelijk de bewoners om het leven, een volwassen vrouw en haar twee tienerdochters.

De verdachte zou al langere tijd psychische problemen hebben gehad. Hij heeft jarenlang hulp gehad van de GGZ. Deze hulp zou echter een aantal maanden geleden zijn stopgezet. De laatste weken woonde de man niet meer thuis, maar op een camping. Waar haar zoon precies ruzie over zou hebben gehad met het 14-jarige meisje, weet de moeder niet.

Een verslaggever van Omroep Brabant die in het huis van de moeder was, zou op een trap bij de hal geschreven hebben zien staan: 'Sorry voor alles, de brief ligt boven'. De politie is donderdagavond begonnen met het doorzoeken van het ouderlijke huis van de man.

Win duokaarten voor Gameland Kids

Na het succes van Gameland in België komt Gameland met een Kids-editie naar Nederland en zet op 22 en 23 juni Slagharen op de kop. Ontmoet je favoriete gamepersonage of kom op één van de talloze standen verschillende games en hardware testen. Gameland Kids is de unieke combinatie tussen een pretpark en games en laat je proeven van alles wat gaming te bieden heeft. De Kids-editie is in navolging van twee succesvolle edities van Gameland in België (Slagharen) en zal zich vooral toespitsen op jonge kinderen en hun ouders. Voor tickets en meer informatie bezoek je de webpagina van Gameland Kids.

Een greep uit de aanwezige standhouders: Activision met Skylanders, Ubisoft met Just Dance 4 met daarbij een dansshow met dansers uit So You Think You Can Dance en Nintendo met speelbare games voor Wii U en 3DS. Voor de oudere gamers is er een stukje nostalgie in de retro gaming arena, met oude consoles tot aan de Amiga aan toe. Ook zijn er bij de verschillende standhouders ter plekke allerlei prijzen te winnen. Een kleine impressie van voorgaand jaar in België is hieronder te bekijken. 

FOK! mag in samenwerking met Gameland Kids twintig duo-tickets vergeven. Doe mee met de prijsvraag via deze pagina en vul je gegevens in. Like de Facebookpagina van Gameland Kids (https://www.facebook.com/GamelandKidsNL) en als je geluk hebt win je toegang voor een van de twee dagen. De winnaars krijgen op 21 juni hun toegangscode naar hun ingevulde e-mailadres op de prijsvragenpagina gestuurd. Hiermee kun je de kaarten uitprinten voor jouw gewenste dag.

'Holman kiest voor oliedollars bij Al-Nasr'

Brett Holman verlaat na een jaar alweer Aston Villa. De Australiër kan niet rekenen op veel speeltijd en kiest bij Al-Nasr voor het grote geld.

Volgens diverse Engelse media staat Holman op het punt om een contract te ondertekenen bij de club uit de Verenigde Arabische Emiraten. Holman kan daardoor niet terugkijken op een succesvolle periode in Birmingham. Daar zat hij veelal op de bank.

Toch staan er 27 wedstrijden voor Aston Villa achter zijn naam. Dat komt vooral door zijn vele invalbeurten in het team van manager Paul Lambert. Daarbij begon Holman als basisspeler goed aan het seizoen. Die trend kon hij echter niet vasthouden, waarna hij werd verwezen naar de reservebank.

Holman staat in Nederland bekend als de veel scorende gedreven middenvelder van AZ Alkmaar, N.E.C. Nijmegen en Excelsior. Voor die drie teams kwam hij 287 keer in actie. Aston Villa heeft al ingespeeld op een vertrek van Holman. Zo kwam Leandro Bacuna over van FC Groningen.

Luis Enrique haalt Fontas van Barça naar Vigo

FC Barcelona heeft Andreu Fontas verkocht aan Celta de Vigo. De 23-jarige verdediger tekende donderdag een contract voor drie seizoenen. Barcelona heeft wel een terugkoopoptie bedongen.

De transfer is niet verrassend, aangezien Celta de Vigo onlangs Luis Enrique aanstelde als nieuwe manager. De Spanjaard is oud-speler van Barcelona en trainde er het tweede team. Celta handhaafde zich begin deze maand op de laatste speeldag in de Primera Division.

Fontas kwam tot acht competitiewedstrijden in de hoofdmacht van Barcelona. Afgelopen seizoen werd hij verhuurd aan Mallorca.

Malisse verwacht moeilijke wedstrijd tegen Mahut

Xavier Malisse verwacht dat zijn halvefinalepartij in Rosmalen tegen Nicolas Mahut een moeilijke wordt. Dat zei de Belg donderdag nadat hij met tweemaal 6-4 van de Spanjaard Roberto Bautista-Agut had gewonnen. "Hij is een lastige speler, echt een specialist op gras."

Malisse voelt zich goed in Rosmalen waar hij net als vorig jaar de laatste vier haalde. "Ik sta hier lekker te spelen, eigenlijk voor het eerst sinds Miami eind maart. Dit doet deugd", toonde de Belg zich tevreden. Hij zag echter ook een praktische kant. "Als ik hier veel punten had verloren had ik misschien het hoofdtoernooi van de US Open wel gemist."

Tegen Mahut moet Malisse zorgen dat zijn service goed loopt. "Hij wil veel naar voren komen, speelt snel op de bal. Ik moet zorgen dat ik mijn eigen spelletje kan blijven spelen."

Aston Villa haalt vleugelverdediger van Sevilla

Antonio Luna speelt de komende jaren in de Premier League. De 22-jarige Spaanse vleugelverdediger tekende donderdag een contract voor drie seizoenen bij Aston Villa. Luna komt over van Sevilla. Hij wordt in Birmingham ploeggenoot van de Nederlanders Ron Vlaar en de van Groningen overgenomen Leandro Bacuna.

Luna kwam de afgelopen drie seizoenen tot twintig competitieduels voor Sevilla. Tussendoor werd hij nog uitgeleend aan Real Mallorca en Almeria.

Dat de afgelopen jaren veel landgenoten succesvol de overstap maakten naar Engeland, sterkte Luna in de gedachte dat hij past bij Aston Villa. "Er zijn veel goede spelers uit Spanje gekomen en ook geslaagd", zegt hij op de clubsite. "De kwaliteit van de Primera Division wordt overal gewaardeerd en dat is waarom ik geloof dat ik het goed kan doen in de Premier League. "

Valverde nieuwe coach Athletic Bilbao

Ernesto Valverde heeft een kleine drie weken na zijn vertrek bij Valencia alweer een nieuwe werkgever gevonden. De Spanjaard wordt de nieuwe trainer van Athletic Bilbao, meldt de Spaanse club donderdagavond.

Valverde is bij de nummer twaalf van de Primera División de opvolger van Marcelo Bielsa, die geen nieuw contract kreeg aangeboden. De 49-jarige Valverde wordt vrijdag gepresenteerd. Hij werkte tussen 2003 en 2005 ook al voor de Baskische club.

Valverde stapte bij Valencia op na het mislopen van de Champions League. Ook stemde de slechte financiële situatie van de club hem ontevreden. Valverde was pas sinds december in dienst van Valencia. Hij diende eerder ook Espanyol, Olympiakos en Villarreal.

Mahut droomt van toernooizege in Rosmalen

Nicolas Mahut droomt van een toernooizege in Rosmalen. De Franse qualifier klopte donderdag in de kwartfinale van de Rus Evgeny Donskoy met 6-3, 7-6 (1). "Ik heb een heel goede week tot nu toe", glunderde de Fransman. "Dit is de eerste keer sinds 2007 of 2008 dat ik de halve finale bereik bij een ATP-toernooi."

De 31-jarige Mahut stond in 2007 in de finales van Queen's en Newport. De eindstrijd van beide grastoernooien verloor hij echter. Het waren tot nu toe zijn enige finales in het enkelspel. "Het is mijn doel om ten minste een toernooi te winnen", geeft hij aan. Toch wil hij nog niet te veel aan de eindstrijd in Rosmalen denken. "Vraag het me morgen nog maar eens."

De overstap naar gras is voor veel spelers moeilijk, maar Mahut heeft er geen problemen mee. Twee dagen na de verloren dubbelfinale op Roland Garros won hij een partij in Londen. "Ik weet niet waarom. Het ligt me gewoon goed."

Mahut stond zes maanden aan de kant met een knieblessure. Kort na zijn wedstrijd zat er al een grote ijszak op zijn knie getapet. Toch heeft hij geen last meer. "Ik kan spelen zonder pijn. Ik heb nu vijf duels in zes dagen gespeeld, het gaat weer goed."

'Suárez moet Cavani opvolgen bij Napoli'

Luis Suárez staat in de belangstelling van Napoli. De Uruguayaan is bij een vertrek van landgenoot Edinson Cavani de gedoodverfde opvolger.

The Mirror meldt dat Suárez hoog op het verlanglijstje staat van trainer Rafael Benítez. De Spanjaard is erg gecharmeerd van Suárez, maar heeft te maken met geduchte concurrentie. Zo wordt Suárez de laatste weken nadrukkelijk in verband gebracht met Real Madrid.

Zelf gaf de behendige aanvaller al aan open te staan voor een vertrek uit Liverpool. Dat komt door een aantal conflicten rondom zijn persoon. Vooral zijn bijtincident valt niet goed bij de Engelsen. Daarvoor zit hij nog een lange schorsing uit.

Datzelfde Real Madrid is volgens het Engelse medium óók geïnteresseerd in Cavani. Al hoewel daarnaast verschillende Premier League clubs in de running zijn voor de topschutter. Zo wordt vooral Chelsea aan de langharige aanvaller gelinkt.

Beide spitsen spelen op dit moment in het toernooi om de Confederations Cup. Daarin speelt het donderdagnacht tegen Nigeria. Na de kansloze nederlaag tegen Spanje, moet er nu gewonnen worden om uitzicht te houden op de halve finale van het mini-WK.

PSV verbindt zich aan jonge doelman

Yanick van Osch draagt de komende drie seizoenen de clubkeuren van PSV. De jonge doelman is zo in het bezit van zijn eerste profcontract.

Van Osch neemt keeper Jeroen Zoet als voorbeeld. Zoet geldt momenteel als eerste sluitpost voor de Eindhovenaren. Hij mag zich na verhuurperiodes opmaken om als eerste doelman te gaan functioneren.

Op de officiële website toont Van Osch zich ambitieus. "Net als Jeroen Zoet heb ik het doel om uiteindelijk in het eerste van PSV te spelen. Voor dat streven zal ik alles geven", vertelt hij gepassioneerd. Van Osch komt op dit moment uit in de B1 van de jeugdafdeling van PSV.

PSV is de laatste jaren niet erg succesvol als het om keepers gaat. Zo konden Andreas Isaksson en Boy Waterman nooit overtuigen. Met Jeroen Zoet hoopt PSV in lengte van jaren over een betrouwbare keeper te beschikken. Na het vertrek van Heurelho Gomes is het daar namelijk nooit meer van gekomen.

[Confed. Cup] Spanje verpulvert Tahiti

Spanje heeft ook het tweede duel tijdens de Confederations Cup in winst weten om te zetten. In het Maracana won de ploeg van Vicente del Bosque met maar liefst 10-0 van Tahiti. Daardoor staat de regerend Wereld- en Europees kampioen zo goed als zeker in de halve finales van het toernooi.

Dat Tahiti ging verliezen stond voor de wedstrijd al vast. Het was alleen de vraag hoe hoog de score zou uitvallen. Vooraf gaven de internationals van Spanje aan Tahiti niet te zullen sparen. Maar de regerend wereldkampioen speelde met de rem erop. Bondscoach Vicente Del Bosque stuurde de reserves het veld in en die hadden veel moeite om zich op te laden voor een wedstrijd tegen de nummer 138 van de wereld.

Maanden hadden de amateurs van Tahiti uitgekeken naar dit toernooi en met name deze wedstrijd. Alle spelers van Spanje, inclusief de wissels kregen een hand, er werd vrolijk gezwaaid naar de camera en gelachen wanneer ze zelf op het grote scherm in het stadion verschenen. Het tekende het verschil tussen de wereldsterren van Spanje en de - in grote mate - werkloze voetballers van het eiland in de Stille Zuidzee.

Fernando Torres opende de score na vijf minuten. Op dat moment leek het de aanzet voor een walk-over, maar die bleef even uit. Spanje speelde zwak en vooral ongeconcentreerd. Er werd in een laag tempo gespeeld en er werden veel fouten en overtredingen gemaakt. Kortom: Spanje had er weinig zin in. Toch stond het bij rust 4-0. David Silva, David Villa en nogmaals Torres zorgden ervoor dat de stand bij rust voor beide ploegen dragelijk was.

Del Bosque zat zich in de eerste helft te verbijten op de bank. Hij kon het maar moeilijk aanzien dat zijn ploeg zo laconiek speelde. Hij haalde captain Sergio Ramos naar de kant en bracht met Jesus Navas een extra aanvaller. Niet zijn wissel, maar vooral de instelling van Spanje zorgde ervoor dat de score in de tweede helft snel op liep. Door goals van Torres, Villa, Juan Mata stond het na 66 minuuten al 8-0.

De dubbele cijfers konden niet uitblijven. In de 77ste minuut kreeg Torres vanaf elf meter de kans om de 9-0 te maken, maar hij schoot de (terechte) strafschop op de lat. Nog geen minuut later maakte hij zijn fout goed. Vanaf dat moment was het wachten op de tiende van de avond. Deze werd uiteindeljk 'pas' in de 89ste minuut gemaakt door David Silva. De zege van Spanje is ruim en verdiend, maar toch is het er een die vooral de bondscoach snel zal willen vergeten.

Topless zonnen rukt op!

Het beste nieuws van de dag is wel dat steeds meer vrouwen tijdens het zonnen hun bovenstukje afdoen. Het nieuws heeft helaas wel een keerzijde: de stijgende populariteit van topless zonnebaden is met name onder vrouwen boven de 50.

Van preutsheid onder de oudjes is volgens een onderzoek geen sprake. Maar liefst een op de vijf dames toont hun theezakjes aan Jan en alleman.

Gelukkig zijn ook lekkere, jonge meiden weer te porren voor topless zonnen. Een op de zes schroomt niet om hun strakke voorgevel op het strand te laten zien. En dit is opmerkelijk, omdat slechts drie jaar geleden nog maar 5 procent van de dames hun bovenstukje uit liet. Tot groot verdriet van ondergetekende.

Nieuwe FBI-baas

President Barack Obama wil Jim Comey als nieuwe baas van de FBI. Hij zal hem vrijdag voordragen.

Comey was onder president George W. Bush de tweede man op het ministerie van Justitie. Als de benoeming van Comey door de Senaat komt volgt hij Robert Mueller op die op 4 september opstapt. Mueller leidde de FBI vanaf eind 2001. Comey was officier van justitie voordat hij op het departement ging werken. De afgelopen jaren gaf hij les aan Columbia Law School.

'Man moet vrouw vaker slaan'

Al tijden strijdt een groep westerlingen tegen islamitische invloeden. Ze stellen onder meer dat het mishandelen van vrouwen niet in de Westerse cultuur past. Een groeiende groep Amerikanen wil dat nu veranderen. Niet door mishandeling in islamitische kringen tegen te gaan, maar wel door zelf ook maar vrouwen te gaan mishandelen.

De stroming, die zich domestic discipline (DD) noemt, pleit ervoor om vrouwen die ongehoorzaam zijn of een fout maken eens een flinke pak billenkoek te geven. De belangrijkste groep binnen de stroming wordt gevormd door christenen, die de Bijbel als rechtvaardiging gebruiken.

Ene Vera vertelde aan The Daily Beast: "[Mijn man] geniet ervan wanneer de persoon die van hem is, zijn bezit, hetgeen wordt dat God wil dat ze is. Het klinkt raar, maar voor mij is dat oké." Haar man doet dat door haar, afhankelijk van de aard van de overtreding, te meppen met z'n handen, een borstel, een leren riem of een plank. Soms warmt hij ook eerst even op.

Omdat een paar blauwe plekken niet altijd volstaan, suggereren DD-pioniers Clint en Chelsea op hun site ook andere straffen, zoals het innemen van betaalkaarten en, wellicht uit angst de fout te maken om je vrouw als een volwassene te behandelen, in de hoek staan. 

Om anderen zo goed mogelijk bij te staan, hebben Clint en Chelsea zelfs een hele handleiding geschreven. De handleiding beschrijft kort de voordelen: er zou minder conflict binnen de relatie zijn, de relatie zou stabieler zijn, en verrassend genoeg ook dat de partners fysiek dichter bij elkaar komen. Ook bevat het plaatjes met de perfecte billenkoekpositie, omdat mishandeling nooit goed genoeg gedaan kan worden.

De FOK!kers die al met de lul in de hand op zoek zijn naar de eerste bevallige dame die wel in is voor een potje DD zijn gewaarschuwd. DD heeft volgens Clint en Chelsea niets te maken met seksuele opwinding, BDSM of andere kinky zooi. Op de site zul je dan ook geen porno vinden en Clint benadrukt dat hij echt niet genoten heeft toen hij zulke porno googelde.

Verrassend genoeg zijn zowel voor- en tegenstanders het erover eens dat DD weinig met seks te maken heeft. BDSM gaat om seksuele opwinding, stelt psycholoog Jim Alsdurf: "Een relatie waarin de vrouw als een kind behandeld wordt, trekt duidelijk een meer geestezieke groep mensen aan."

Enneuh, voor de mensen die zich afvragen wat er gebeurt als een man een fout maakt: hij moet zichzelf maar corrigeren.

Asscher bezorgd over ronseling voor jihad

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maakt zich zorgen over ronselpraktijken in Nederland voor de jihad in Syrië. Dat schrijft Asscher in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van ophef over 'shariapraktijken' in de Haagse Schilderswijk.

Asscher vindt niet dat de Schilderswijk een moslimenclave is geworden, zoals het dagblad Trouw onlangs stelde, maar maakt zich wel zorgen dat de wijk een voedingsbodem is voor radicalisme en ronselpraktijken. Asscher wijst erop dat de politie onderzoek doet naar ronselpraktijken in de regio Den Haag.

"Ik beschouw islamistische radicalisering als een ernstige vorm van individuele religieuze ontsporing", schrijft Asscher. "Ik deel de zorgen van de ouders die aangifte hebben gedaan van de verdwijning van hun kinderen richting Syrië. Het is in ons gezamenlijke belang deze zorgelijke ontwikkeling aan te pakken en te zorgen dat ronselaars vervolgd worden."

Asscher bracht vorige maand een bezoek aan de Schilderswijk, nadat Trouw had gemeld dat radicale moslims hun wetten opleggen in een deel van de wijk. Roken en het dragen van korte rokjes zouden niet worden getolereerd.

Canadese vuurwerkfabriek ontploft

Bij een serie explosies in een vuurwerkfabriek annex opslagplaats ten westen van de Canadese stad Montreal zijn minstens twee doden gevallen. Het gebouw werd totaal verwoest.

De explosies bij B.E.M. Fireworks in Valleyfield hielden uren aan. De brandweer liet het vuur zelf uitbranden. Inwoners van een nabijgelegen dorp werden geëvacueerd, een snelweg in de buurt werd gesloten. In de omgeving werden stukken metaal gevonden die door de kracht van de explosies waren weggeslingerd. Hoe het tot de explosies is gekomen is nog niet bekend

Haringvlietsluizen in 2018 op kier

De Haringvlietsluizen gaan in 2018 bij vloed op een kier. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) besloten. Met het zogenoemde Kierbesluit voldoet Nederland aan internationale afspraken over vismigratie.

Twee jaar geleden werd al bekend dat de regering de sluizen toch op een kier wilde zetten. Eerder besloot het kabinet de sluizen dicht te laten. Het binnenlaten van zout water zou te veel kosten, onder meer vanwege de gevolgen voor de drinkwatervoorziening, en schade toebrengen aan landbouwgrond.

Vanwege de verplichtingen die internationale afspraken met zich meebrengen, is besloten de sluizen toch open te zetten. Andere landen hebben al geïnvesteerd in bijvoorbeeld sluizen en dreigden met schadeclaims als Nederland de afspraken niet nakomt.

De kosten van het Kierbesluit zijn nu geraamd op 75 miljoen euro. Door bepaalde 'zoetwatermaatregelen' moet alleen het westelijke deel van de Haringvliet zout worden. Betrokken partijen moeten de afspraken die de minister met ze heeft gemaakt over medefinanciering nog wel voorleggen aan hun achterban. Uiterlijk in het voorjaar van 2014 wil de minister de uitvoeringsovereenkomst ondertekenen.

Het Haringvliet werd in 1970 vanwege de Deltawerken door de Haringvlietdam van zee afgesloten. Daardoor kunnen trekvissen als zalm, zeeforel en glasaal de stroomgebieden van de Rijn en Maas niet meer bereiken.

Promotieplicht Topklasse nog niet beklonken

De promotieplicht van de clubs die uitkomen in de Topklasse staat op de tocht. De clubs zijn het niet eens met de getroffen maatregelen.

Woordvoerder Peter van Diermen van de belangenvereniging CV Topklasse laat aan Voetbal International weten het niet eens te zijn met de nieuwe promotieverplichting. "Wij gingen een paar jaar geleden juist akkoord met de invoering van de Topklasse, omdat er géén promotieplicht aan vast zat." De verplichte promotie zou in het seizoen van 2015/2016 ingaan.

"Met de huidige voorwaarden gaan wij niet akkoord", gaat hij verder. Naast de verplichting tot promotie bij het kampioenschap zijn er ook regels met betrekking tot het aantal contractspelers, de verdeling van het inkomende geld en de speeldagen.

Van Diermen en consorten komen met een alternatief. Zij willen graag dat het semi-profvoetbal in de Jupiler League mogelijk wordt. "Als dat niet mogelijk is, dan is het voor amateurclubs niet te doen om te promoveren", vervolgt hij zijn betoog.

Van Diermen is daarnaast verbolgen over het feit dat er al een principeakkoord was gesloten, nog voordat er tussen de Topklassers en de Eredivisie is overlegd. "Van Oostveen heeft alles achter de rug van iedereen gedaan." De komende weken zal moeten uitwijzen of de onvrede van de Topklassers daadwerkelijk leidt tot aanpassingen in de regels.

Robert Downey Jr. tekent voor Avengers 2 en 3

Acteur Robert Downey Jr. zal terugkeren in twee vervolgen op het superheldenepos The Avengers. Dat heeft Marvel Entertainment via Twitter bekend gemaakt.

Tony Stark en zijn alter-ego Iron Man zullen toch nog even in het repertoire blijven hangen van de 48-jarige acteur. Eerder wist Downey Jr. zijn fans nog in onzekerheid te brengen door openlijk te spreken over zijn twijfels aangaande de toekomst van zijn rol.

Een vierde deel in de Iron Man-reeks zit echter niet bij het contract inbegrepen.

The Avengers 2 moet op 30 april 2015 in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Robert Downey Jr. in The Avengers
Robert Downey Jr. als Tony Stark in The Avengers

De Zeeuw benadrukt: "Wil bij Anderlecht blijven"

Demy de Zeeuw heeft zijn wens om bij RSC Anderlecht te blijven nog maar eens benadrukt. Zijn werkgever, Spartak Moskou, en Anderlecht zijn echter nog niet tot een akkoord gekomen.

Op zijn Facebookpagina geeft hij aan dat hij nog een contract tot en met 30 juni heeft bij de Paars-witten. Daardoor kan hij nog een aantal dagen meetrainen bij zijn werkgever van de tweede seizoenshelft in het voorbije seizoen.

"1 juli moet ik me weer in Moskou melden, omdat de clubs nog geen akkoord hebben. Ik wil graag blijven, maar Spartak bepaalt onder welke voorwaarden ik mag vertrekken. Tot op dit moment is daar nog geen oplossing voor gevonden", schrijft hij op het sociale medium.

"Het kan dus zomaar mijn laatste week in Brussel zijn. Ik hoop van niet, want ik volgend jaar graag weer kampioen worden met Anderlecht. Ook wil ik in de Champions League actief zijn", sluit hij af. De komende weken zal moeten blijken of de voormalig speler van Ajax in dienst van Anderlecht kan blijven.

Rechter stuurt Michael Madsen naar afkickkliniek

Michael Madsen moet naar een afkickkliniek om van zijn alcoholprobleem af te komen. Dat heeft een rechter donderdag bepaald, schrijft entertainmentsite TMZ. De acteur, bekend van Reservoir Dogs, moet zich binnen 72 uur melden bij een kliniek.

De 55-jarige Madsen werd vorig jaar van de weg geplukt vanwege zijn abnormale rijgedrag, waarna bleek dat hij veel te veel had gedronken. Hij gooide het op een akkoordje met justitie en beloofde bijeenkomsten van de AA bij te wonen, maar dat gebeurde niet.

Van de rechter moet hij nu minstens dertig dagen afkicken. Na die tijd wordt opnieuw naar zijn situatie gekeken op basis van een evaluatierapport van de kliniek waar hij zit.

[HWL] Nederland verslaat Nieuw-Zeeland en is door naar finale

De Oranjevrouwen hebben zich geplaatst voor de eindstrijd van de Rabobank Hockey World League. Onder broeierige omstandigheden werd Nieuw-Zeeland donderdagavond met 5-2 verslagen. Nederland neemt het in de finale op tegen Duitsland, dat donderdagmiddag met 3-2 van Zuid-Korea won.

Er was nog geen minuut gespeeld of Nederland had al de kans om via een strafcorner op voorsprong te komen. De korte hoekslag ging mis, maar lang hoefden de Oranjevrouwen niet te treuren. Drie minuten later scoorde, na een scrimmage voor het Nieuw-Zeelandse doel, Margot van Geffen de 1-0. Ruim tien minuten later was het opnieuw raak. Kim Lammers miste in eerste instantie de voorzet van Kitty van Male, maar kreeg een herkansing via de inzet van Valerie Magis. Lammers tipte de bal feilloos achter goalie Bianca Russell.

Oranje bleef vervolgens druk zetten en legde uitstekende combinaties op de mat. Een voorbeeld hiervan was het mooie een-tweetje tussen Kelly Jonker en Ellen Hoog, dat Jonker uiteindelijk omzette in een doelpunt: 3-0.

Vervolgens hadden de gasten dotten van kansen. Zo miste Pippa Hayward de voorzet van Samantha Charlton en ramde Gemma Flynn de bal even later langs het doel. Uiteindelijk konden de Black Sticks toch iets terugdoen via Petrea Webster: 3-1.

Na rust werd het duel voornamelijk op het middenveld afgespeeld, maar had Nederland de grootste doelpogingen. Het duurde alleen even voordat de stand op het scorebord in beweging kwam. Na verschillende gemiste kansen, maakte Lammers haar tweede van de wedstrijd. Even leek het erop dat het doelpunt werd afgekeurd vanwege een gevaarlijke bal, maar de video-referee keurde de treffer goed.

Een minuut gaf Kitty van Male een mooie uitspeel-actie van Magis en Mol een passend slot: 5-1. Van Male mocht haar doelpunt op het strafbankje vieren, want nog geen zestig tellen na haar treffer kreeg ze een gele kaart. Nieuw-Zeeland scoorde acht minuten voor het einde van de wedstrijd via Katie Glynn de 5-2, maar deze treffer was er eigenlijk alleen één voor de statistieken.

Poltergeist-remake nu echt onderweg

Filmstudio's MGM en Fox 2000, onderdeel van Twentieth Century Fox, slaan de handen ineen om een remake van de horrorklassieker uit 1982, Poltergeist, te financieren. Het hing al een tijdje in de lucht, maar bij deze is er dan de officiële bevestiging samen met wat meer informatie.

De regie zal worden verzorgd door Gil Kenan, die bekend is van de films Monster House en City of Ember. Eerdere geruchten die de ronde deden, spraken over Sam Raimi (Evil Dead) als regisseur. Hij is nog steeds betrokken bij het project, maar vervult nu de rol van filmproducent in samenwerking met Rob Tapert (The Possession) en Roy Lee (The Strangers).

Scenarioschrijver en winnaar van een Pulitzerprijs David Lindsay-Abaire is ook betrokken bij het project. Hij schreef onder meer het scenario van Oz: The Great and Powerful.

Het is de bedoeling dat de opnames van de nieuwe Poltergeist aankomende herfst van start gaan.

Munsterman eist Europees voetbal

Joop Munsterman heeft de boel in Enschede flink op scherp gezet. De voorzitter van FC Twente neemt met niets minder genoegen dan kwalificatie voor Europees voetbal.

Aan Voetbal International laat hij weten dat kwalificatie voor Europees voetbal een vereiste is komend seizoen. Daarmee doelt de leidsman op het voorbije seizoen, toen er geen kwalificatie werd afgedwongen. In de play-offs bleek FC Utrecht over twee duels te sterk.

Twente kende daardoor voor de tweede achtereenvolgende keer een matig seizoen. De laatste twee seizoenen eindigde het namelijk op een teleurstellende zesde plaats. Twee seizoenen geleden camoufleerde de plaatsing voor de Europa League via het Fair Play klassement het seizoen, maar daar kon de ploeg van trainer Alfred Schreuder vorig jaar niet op terugvallen.

"Wij moeten ons komend seizoen kwalificeren voor Europees voetbal. Dat hoort bij onze begroting en onze organisatie", betoogt Munsterman. "Van de topclubs PSV, Ajax en Vitesse hebben we echter wel de minste financiële mogelijkheden", sluit hij af. Met zijn uitspraken voert hij de druk op Schreuder op. Die staat aan de vooravond van zijn eerste complete seizoen als hoofdcoach.

Geen Nederlandse inbreng in dubbelfinale Rosmalen

Julien Rojer, Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung zijn er donderdag niet in geslaagd de finale van het dubbelspel in Rosmalen te bereiken.

De als eerste geplaatste Rojer ging met zijn Pakistaanse partner Aisam Ul-Haq Qureshi onderuit tegen de Duitsers Andre Begemann en Martin Emmrich, terwijl De Bakker en Huta Galung hun meerdere moesten erkennen in de Wit-Rus Max Mirnyi en Horia Tecau uit Roemenië, die als tweede ingeschaald waren.

Rojer en Qureshi wisten in de tiebreak van de tweede set een matchpoint niet te benutten en gingen onderuit in de supertiebreak: 7-6 (2), 6-7 (7) en 4-10. Ook De Bakker en Huta Galung waren niet succesvol in het spelen van tiebreaks: 6-7 (4) en 6-7 (3).

Wawrinka via Chardy naar laatste vier Rosmalen

Stanislas Wawrinka is donderdag doorgedrongen tot de halve finale van de Topshelf Open in Rosmalen. De Zwitserse nummer twee van de plaatsingslijst rekende in twee sets af met de Fransman Jérémy Chardy (5): 6-4 e  7-6 (2). Bij de laatste vier speelt Wawrinka tegen Guillermo Garcia-Lopez uit Spanje, die eerder donderdag met de Tsjech Jan Hernych afrekende.

Wawrinka won de eerste set met 6-4, maar leek de tweede te gaan verliezen. Bij 5-4 mocht Chardy voor de set serveren. De Fransman hield zijn zenuwen niet in bedwang en moest vervolgens kansloos het hoofd buigen in de tiebreak.

Jans gaat voor handhaving en ''lekker voetballen''

Rons Jans heeft na zijn eerste training bij PEC Zwolle meteen zijn ambities uitgesproken. De oefenmeester gaat voor handhaving in de Eredivisie.

Daarnaast hoopt de trainer "lekker te kunnen voetballen". Jans realiseert zich dat het groeiende PEC niet een garantie is voor lijfsbehoud. "PEC Zwolle zit in de lift, maar je hebt altijd het risico dat je eruit kan vliegen", laat hij weten aan RTV Oost.

Jans zet zichzelf daarbij in een kleine underdogpositie. "Het tweede jaar in de Eredivisie is altijd lastiger dan het eerste jaar. Dat komt mede omdat we de gunfactor nu bij Go Ahead Eagles en SC Cambuur zit", tempert hij de verwachtingen.

Ron Jans wacht de zware taak om het goede vorige seizoen te evenaren, of zelfs te overtreffen. Toen eindigde PEC knap als elfde. Art Langeler verliet vervolgens Zwolle om de jeugdafdeling van PSV te gaan leiden.

Leiwakabessy wil carrière bij N.E.C. nieuw leven inblazen

Jeffrey Leiwakabessy hoopt bij N.E.C. Nijmegen zijn carrière nieuw leven in te blazen. De linkervleugelverdediger zit momenteel zonder club.

"Ik heb nog de ambitie om een paar jaar door te gaan als voetballer. Daarom heb ik Technisch Manager Carlos Aalbers gebeld of ik mijn conditie bij N.E.C. op peil mag houden. Ik ben verheugd dat het mocht van de technische leiding", zegt de linksback tegen de Officiële website van N.E.C.

Leiwakabessy zit na zijn twee jaar durende avontuur bij VVV-Venlo zonder club. Met die ploeg degradeerde hij uit de eredivisie, waarna er geen toekomst voor hem meer was bij de Limburgers. Voordat Leiwakabessy neerstreek in Venlo kwam hij uit voor Anorthosis Famagusta, Alemannia Aachen en N.E.C. Bij zijn oude liefde keer hij nu dus op vrijwillige basis terug. De voorbereiding zal moeten uitwijzen of Leiwakabessy ook daadwerkelijk voor NEC gaat spelen.

Dave Schram: "Ik werk mij de tyfus"

Regisseur Dave Schram, bekend van Timboektoe en Radeloos, werkt zich de tyfus. Dit vertelde hij in een interview aan FOK! op de laatste opnamedag van zijn nieuwe film Spijt!. Na zijn eerder twee genoemde films is Spijt! wederom een boekverfilming van schrijfster Carry Slee. Hoewel het boek in 1996 uitkwam, is het onderwerp pesten nog steeds actueel.

Eind vorig jaar stond pesten ineens weer in de aandacht door de dood van Tim Ribberink. De rouwadvertentie van de 20-jarige werd veel gedeeld op social media en de discussies over pesten laaiden weer op. Ook tijdens de opnames kwam het hard binnen. "Natuurlijk schrik je ervan, omdat je zo bezig bent met het onderwerp. Maar sowieso is het een zwaar onderwerp en hebben we ook vrij heftige scènes. De Tasjesdief, waarvan ik de producent was ging ook over pesten, maar Spijt! gaat nog even een stap verder," aldus de regisseur, die met passie over zijn vak praat..

Dave Schram is de regisseur en producent van de film en koos ervoor om niet te gaan voor bekende acteurs. Begin 2012 werd er een auditie georganiseerd om jong talent te zoeken en de opkomst was een grote verrassing voor de crew. "Ik was enorm blij met de vele auditanten. We hadden veel om uit te kiezen, de wet van grote getallen. Het is blijkbaar ook een onderwerp die jongeren bereikt. Alleen daarvoor verdient Carry Slee al een standbeeld met 4 miljoen verkochte boeken."

Een van de gelukkigen was opkomend acteur Nils Verkooijen (Achtste-groepers Huilen Niet). Hij speelt de rol van pester Justin en heeft daarvoor heftige scènes. "Hij gaat redelijk ver, van het afpakken van kleren en in de boom hangen tot het dronken voeren van iemand. Het is erg leuk om dat te filmen en achteraf lachen we altijd, zelfs degene die gepest wordt. Uiteraard is het jammer dat het vandaag de laatste opnamedag is, het was een leuke periode. Je bent heel hecht samen en dat valt ineens uit elkaar."

Tegenspeler Brahim Fouradi heeft al een goede reden om de film te zien: "Nils Verkooijen zit erin." De Amsterdamse rapper zou eerst alleen maar een liedje zingen in de film. "Maar uiteindelijk kreeg ik een rol, mijn eerste echte acteerrol. Het is niet heel lastig om te spelen, want ik speel iemand met veel passie voor rap en muziek. Mijn personage Youssef pest niet, maar zegt er ook niets van."

Fabiënne Bergmans, winnares van The Voice Kids, is samen met Brahim verantwoordelijk voor de titelsong 'Hou Me Vast'. "Mijn personage zit samen met Youssef in een band en is de flirt van de school." Ook voor Fabiënne is het haar eerste acteerrol. "Het is hard werken en gezellig, al moeten we soms wel heel vroeg op."

De eerste recensies zijn al binnen en volgens vele critici zou de film zo in het onderwijspakket kunnen om jongeren te leren over pesten. "Het zou mooi zijn om de pestkoppen met de film te laten realiseren wat ze doen, want ze weten de impact van hun daden niet. De grote boodschap is eigenlijk dat er veel meer diepere lagen in de film (en ook in het pesten) zitten dan eerst lijkt. Het is niet altijd even zwart/wit," aldus de regisseur.

De film Spijt! draait vanaf nu in de Nederlandse bioscopen.

Flipkens verslaat runner-up Radwanska in Rosmalen

Kirsten Flipkens heeft zich donderdag als laatste geplaatst voor de halve finale van de Topshelf Open in Rosmalen. De als vierde geplaatste Belgische versloeg met tweemaal 6-4 de Poolse Urszala Radwanska (7), de verliezend finaliste van vorig jaar. In het mannentoernooi was er met Xavier Malisse ook Belgisch succes.

Eerder donderdag schaarden de Roemeense Simona Halep en de twee Spanjaarden Carla Suarez Navarro (3) en Garbine Muguruza zich bij de laatste vier. Laatstgenoemde is in de halve finale de tegenstander van Flipkens. Beide speelsters troffen elkaar nog niet eerder.

Bij de mannen is er ook nog Belgische inbreng in de halve eindstrijd. Malisse schopte het tot de laatste vier door Roberto Bautista-Agut uit Spanje eveneens met tweemaal 6-4 te verslaan. Malisse speelt vrijdag tegen de Fransman Nicolas Mahut voor een plek in de finale.

Christelijke homogenezers zeggen sorry

Een van de grootste christelijke organisaties die homoseksuelen helpt hun seksuele gevoelens te onderdrukken heeft zich donderdag bij de homogemeenschap verontschuldigd. De voorzitter van Exodus International maakte excuses voor 'jaren van nodeloos lijden en veroordeling in de handen van de organisatie en de gehele kerk'.

"We hebben mensen pijn gedaan", zei voorzitter Alan Chambers in zijn toespraak op de jaarvergadering van Exodus in het Amerikaanse Orlando. "We hebben ons in de cultuuroorlog gestort, en we hebben verloren. Het is tijd voor vrede."

Exodus werd 37 jaar geleden in de Verenigde Staten opgericht en heeft 260 filialen over de hele wereld. De organisatie beloofde homoseksuelen te 'genezen' van hun geaardheid door middel van gebed en begeleiding. Sinds meer en meer deskundigen hun geduld met die denkbeelden verloren is de invloed van Exodus getaand. In streng christelijke kring is de gedachte dat homoseksualiteit een te genezen stoornis is nog wel springlevend.

Voorzitter Chambers is getrouwd met een vrouw, maar maakt geen geheim van zijn seksuele gevoelens voor mannen. Hij zinspeelde al langer op een koerswijziging van zijn organisatie. Donderdag zei hij voortaan te willen werken aan een warmere ontvangst voor homoseksuelen in de kerken.

Nu ook filmpjes met hippe filters

Na foto's met een hip oud filtertje kunnen we binnenkort ook filmpjes met een hip oud filtertje maken. Facebook heeft tijdens een eigen media-evenement namelijk Video on Instagram aangekondigd.

Met de app kunnen filmpjes gemaakt worden van maximaal 15 seconden lang. Dat is bijna net zo lang als de stomme film begin 1900 duurde. Met Video on Instagram krijg je dus de mogelijkheid om ruim 100 jaar terug te tijd in te gaan. Super hip. Om het feest compleet te maken bied de app de welbekende filters van Instagram.

Voor wie het niet volhoud om 15 seconden lang naar koffiedrinkende hipsters te kijken hebben we goed nieuws. De app zal namelijk direct concurren met Vine. Vine, dat in handen is van Twitter, bied namelijk de mogelijkheid om filmpjes te maken van maximaal 4 seconden.

Video on Instagram is beschikbaar gemaakt voor de tijdmachines van het type iOS en Android. Gebruikers van de Windows-editie moeten nog even wachten.

Mars had mogelijk zuurstof

Vier miljard jaar geleden had de planeet Mars mogelijk een zuurstofrijke atmosfeer, zo beweren wetenschappers van de Universiteit van Oxford. Zij baseren deze mogelijkheid op zeer oud vulkanisch gesteente dat vijf keer zoveel nikkel bevat als meorieten afkomstig van de rode planeet.

De meeste meteorieten van Mars zijn, geologisch gezien, nog broekies: tussen de 180 miljoen en 1,4 miljard jaar oud. De steentjes waar de grotere hoeveelheid nikkel in gevonden is echter, zijn met een respectabele leeftijd van ongeveer 4 miljard jaar steenoud. Deze stenen zijn aagetroffen door de eveneens bejaarde marsverkenner, de Spirit, die sinds 2004 als een soort Wall-E eenzaam en alleen de Gusevkrater verkent.

Door een proces dat het kleinste kind kent, subductie, komen de oude stenen weer aan de oppervlakte in deze krater. Volgens meneer Wood, geen familie van Ron, wijst de hoeveelheid nikkel op een zuurstofrijke omgeving, iets dat ander, jonger gesteente niet heeft. Heer Wood denkt dat Mars vroeger als Patricia Paay was: nat, warm en roestig.

Meldingen van homodiscriminatie in azc's

Discriminatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders blijkt geregeld voor te komen in asielzoekerscentra. Vorig jaar zijn ongeveer negentig meldingen gedaan, die in alle gevallen via de gewone procedures zijn afgehandeld. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in antwoord op Kamervragen van PvdA en D66.

Teeven liet voor de cijfers een rondgang doen langs alle opvanglocaties. De staatssecretaris stelt dat voor kwetsbare groepen als lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) extra aandacht wordt besteed in asielzoekerscentra en andere opvanglocaties. Naar aanleiding van aanbevelingen uit een onderzoek van Deloitte naar kwetsbare groepen is daarbij met homobelangenorganisatie COC een plan van aanpak opgesteld.

Teeven stelt dat de veiligheid van LHBT's mede door het realiseren van de aanbevelingen uit het rapport in de vreemdelingenketen zo veel mogelijk wordt gegarandeerd. "Het is echter wel van belang een realistisch beeld te behouden. Een volledig en in alle situaties voorkómen van incidenten kan niet gegarandeerd worden, niet in de maatschappij in het algemeen en ook niet in opvangcentra."

Zoon trof James Gandolfini bewusteloos aan

James Gandolfini is woensdagavond bewusteloos gevonden door zijn 13-jarige zoon Michael. De jongen vond hem in de badkamer van hun hotelkamer in Rome en belde de ambulance. De acteur was ingestort na een hartaanval. Dat heeft de manager van hotel Boscolo gezegd tegen de Amerikaanse tv-zender NBC News. Gandolfini overleed later op 51-jarige leeftijd.

De Amerikaanse acteur was nog in leven toen de ambulance arriveerde. Artsen in het ziekenhuis deden pogingen om zijn leven te redden, maar dat mocht niet meer baten.

Gandolfini was in Italië voor het Taormina Film Festival op Sicilië. De acteur zou er een masterclass geven en een prijs voor zijn werk in de filmindustrie in ontvangst nemen. Festivaldirecteur Mario Sesti had de acteur een paar uur voor zijn dood nog aan de telefoon. "Hij vond het heel leuk om naar Italië te reizen om de prijs in ontvangst te nemen."

De acteur was vooral bekend door zijn rol als depressieve maffiabaas Tony Soprano in de Amerikaanse tv-serie The Sopranos. Edie Falco, die in de serie zijn vrouw speelde, zegt in een verklaring kapot te zijn van zijn onverwachte dood. "Hij was een man met veel diepgang en een rijk gevoelsleven."


Zoon trof James Gandolfini bewusteloos aan (Foto: Novum)

[HWL] Duitse hockeydames in slotfase langs Zuid-Korea

Duitsland heeft zich geplaatst voor de finale van de derde ronde van de Rabobank Hockey World League. In de halve finale tegen Zuid-Korea keek de ploeg tien minuten voor tijd nog tegen een 2-1 achterstand aan, maar boog die naar goed Duits gebruik om in de slotminuten: 2-3.

De afgelopen dagen bestond veel onduidelijkheid over wanneer een land zich nou geplaatst had voor het WK van volgend jaar. Zeker was dat de winnaar van Zuid-Korea - Duitsland sowieso tot de gelukkigen behoorde die alvast een hotel in Den Haag konden boeken. Dat ticket ging dus naar Duitsland.

De beste mogelijkheden waren in de openingsfase duidelijk voor de Zuid-Koreanen, maar zelfs een één-op-één met de Duitse keeper was niet aan de Aziaten besteed. Seul Ki Cheon leek de rust aanvankelijk goed te bewaren, maar haar inzet was te slap om Barbara Vogel in verlegenheid te brengen.

Op topniveau kan je dat soort kansen niet ongestraft blijven missen, dan valt hij onherroepelijk aan de andere kant. Een les die Zuid-Korea drie minuten voor rust op harde wijze leerde. Lydia Haase luisterde haar honderdste interland op met een rake corner: 0-1. De Duitsers hadden het intiatief toen al wat naar zich toe getrokken.

De tweede helft begon net als de eerste: met Zuid-Korea dat een reeks grote kansen miste. Vooral Cheon en Da Rae Kim mochten zich aanrekenen dat die hatelijke nul maar niet van het scorebord verdween. Een kwartier voor het einde was het dan toch zover. Cheon mocht het weer eens proberen van de zwak dekkende Duitse defensie en maakte dit keer geen fout: 1-1.

Vijf minuten later liet de spits weer van zich horen, maar een dankwoordje mocht daarbij uitgaan naar de schutterende Duitse defensie. Eerst werd amateuristisch balverlies geleden waarna ook de assist gemakkelijk onderschept had kunnen worden.

Hiermee leken de rollen omgedraaid, maar als Duitsers ergens om bekend staan dan is het het vermogen terug te komen uit ogenschijnlijk geslagen positie. Vijf minuten voor het eindsignaal zorgde Kampong-speelster Julia Müller voor de gelijkmaker, waarna Eileen Hoffmann de Zuid-Koreanen drie minuten later in rouw dompelde door fraai binnen te tippen: 2-3.

Ditmaal gaf Duitsland de voorsprong niet meer uit handen, waardoor de ploeg zich op kan maken voor de finale van zaterdag tegen de winnaar van Nederland - Nieuw-Zeeland. Ook verzekerde de ploeg van bondscoach Jamilon Mülders zich van het WK van volgend jaar.

Woede over opzijschuiven judocoach De Korte

Stichting Budokan, het Rotterdamse steunpunt voor topjudo, is woedend op directeur topsport Ben Sonnemans van Judo Bond Nederland. Volgens Budokan heeft Sonnemans met een kort telefoontje laten weten dat na het WK judo in augustus judotrainer Chris de Korte niet langer de centrale coach zal zijn. 

"Terwijl de judoka's van niets weten. Zo ga je niet met mensen om", zegt de verbolgen voorzitter Jacqueline Hoogland van Budokan. "Welke zakelijke beslissing je ook denkt te moeten nemen, de meest ervaren succescoach van het judo in Nederland zet je niet met één telefoontje aan de kant." De Korte zal dan ook geen trainer meer zijn van  Anicka van Emden en Marhinde Verkerk.

Budokan roemt in een persbericht de loopbaan van De Korte, die voorheen ook de trainer was  van Mark Huizinga en Edith Bosch. De 75-jarige coach heeft er mede voor gezorgd dat zijn pupillen zeven olympische medailles, drie wereldtitels en een veelvoud aan Europese titels hebben kunden winnen. "Chris coacht nog steeds, omdat de topjudoka's dat graag willen. Hij voelt feilloos aan hoe hij iemand op het juiste moment in topvorm moet krijgen. Die zet je niet zomaar aan de kant", aldus olympisch kampioen Huizinga.

Sonnemans wil volgens Hoogland een nieuw centraal trainingscentrum oprichten waar de Nederlandse judotop intern moet verblijven. De vier steunpunten verdwijnen in die visie en persoonlijke coaches zijn er niet welkom. "Terwijl de steunpunten juist nu hun vruchten gaan afwerpen. Het is zwaar paniekvoetbal."

Geen post meer op maandag

De Tweede Kamer steunt het plan van PostNL om geen post meer te bezorgen op maandag. Volgens het postbedrijf is de maatregel nodig om de verliezen te beperken. Een meerderheid van in elk geval VVD, PvdA en D66 staat achter het plan. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat.

Post ophalen op zondagavond hoeft binnenkort ook niet meer, omdat die op maandag toch niet wordt bezorgd. Wel moet er eerst een oplossing worden gevonden voor medische post en rouwbrieven. Die moeten nog wel zes dagen per week worden bezorgd. PostNL weet nog niet hoe dat in de praktijk wordt geregeld.

Kamp zei dat het schrappen van de postbezorging op maandag noodzakelijk is om de postbezorging in stand te houden. PostNL is nu wettelijk verplicht zes dagen per week de post te bezorgen, maar maakt daar verlies op. Voornamelijk door de opkomst van e-mail wordt steeds minder briefpost verstuurd.

Volgens Kamp leidt het afschaffen van de maandagbezorging niet tot gedwongen ontslagen bij PostNL. Er verdwijnen 750 arbeidsplaatsen, maar dat wordt opgevangen door middel van natuurlijk verloop, zei Kamp.

Om verder te besparen op de kosten wil PostNL ook het aantal brievenbussen meer dan halveren, werd begin deze maand bekend. Daarover spreekt de Tweede Kamer binnenkort.

PVV wil postzegels ruilen

Oude postzegels van 44 cent moeten gratis kunnen worden omgeruild tegen nieuwe zegels. Dat heeft PVV-Kamerlid Dion Graus donderdag bepleit in de Tweede Kamer. Hij vond onder andere het CDA aan zijn zijde.

Graus zei dat veel mensen nog postzegels van 44 cent in huis hebben. "Vooral ouden van dagen, die geen pc gebruiken maar brieven sturen, hebben nog heel wat velletjes liggen", stelde hij. Daarom moet de zegel van 44 cent gratis kunnen worden omgeruild tegen de nieuwe, duurdere zegel met het cijfer 1. Die kosten momenteel 54 cent.

CDA-Kamerlid Agnes Mulder noemde het voorstel van Graus een 'sympathiek idee'. De postzegels van 44 cent zijn nog geldig, maar er moet worden bijgeplakt.

Libië wil Afrikanen niet terug

Etnische Afrikanen die in de Libische burgeroorlog zijn verdreven uit Tawergha moeten voorlopig niet naar huis terugkeren. Ze moeten in de kampen die er voor hen bestaan in Tripoli en Benghazi blijven. Dat heeft de Libische premier Ali Zidan donderdag gezegd.

Het gaat om ongeveer 40 duizend vluchtelingen die in de nadagen van de burgeroorlog door anti-Gadhafi-troepen uit Tawergda werden weggejaagd. Velen werden ook opgepakt en gemarteld.

De Afrikanen hadden eerder laten weten komende week terug te zullen gaan naar hun vroegere woonplaats. Zidan heeft hun dat ontraden vanwege de negatieve sentimenten die er nog altijd jegens hen bestaan. De eerste minister beloofde dat zijn regering meer voor de vluchtelingen gaat doen. De kampen waarin ze zitten zijn provisorisch. Er is gebrek aan zo ongeveer alles.

Henkjan Smits heeft kanker

Henkjan Smits heeft prostaatkanker. Volgens de 51-jarige Smits is de ziekte op tijd ontdekt. "Het klinkt raar, maar het ziet er goed uit", zei hij in RTL Boulevard.

De talentscout en zijn familie zijn flink ontdaan door het nieuws. "Mijn vrienden, familie, ouders zitten er heel erg mee. Mijn vrouw en dochters waren wel even van slag." Smits, die positief is over zijn herstel, moet over anderhalve week onder het mes. "Die prostaat moet eruit."

FOK!filmtips van de dag: Pretty Woman

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De zestienjarige Darren is een gewone jongen uit een buitenwijk. Wanneer hij met zijn vriend een reizende freakshow, Cirque du Freak, bezoekt wordt hij door de vampier Larten Crepsley veranderd in een bloeddorstig wezen. Hij voegt zich bij de rondreizende show vol monsterlijke figuren: een slangenmens, een weerwolf, een vrouw met een baard en een gigantische propper. Terwijl Darren zijn nieuwe krachten ontdekt wordt hij een belangrijke schakel in de strijd tussen de vampieren en hun tegenstanders die nog gevaarlijker zijn. Vechtend voor zijn leven, moet hij zorgen dat deze strijd zijn laatste restje menselijkheid niet zal opeisen. Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant is te zien om 20.30 uur op Veronica.

Eloise, een rol van Jennifer Aniston, heeft weinig geluk in de liefde. Ze heeft haar vriendje net aan de kant gezet. Weduwnaar Burke, gestalte gegeven door Aaron Eckhart, ontpopt zich na het overlijden van zijn vrouw tot een zelfhulpgoeroe. Hij schrijft een bestseller en trekt door het land voor een promotietour. Tijdens één van zijn workshops loopt hij Eloise tegen het lijf. Na een stroeve eerste date, bedenkt Eloise een originele vervolgafspraak. Burke merkt dat hij toch nog niet helemaal over het verlies van zijn vrouw heen is.

Voor Aniston is het de tweede film waarin ze met producent Scott Stuber samenwerkt. De eerste keer was in de romantische komedie The Break-Up uit 2006, die qua opbrengst een behoorlijk succes was. Love Happens is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Pretty Woman maakte van Julia Roberts een wereldster. En terecht, want de actrice weet zoveel frisheid in haar rol van hoertje te leggen, dat je wel verliefd op haar moet worden. Daarbij komt nog een uitstekend scenario met sterke oneliners als: 'We naaien allebei mensen voor geld.' Jammer alleen dat de film originaliteit ontbeert. Dit geven de makers overigens zelf aan door middel van een knipoog: Edward en Vivian gaan naar de opera La Traviata, die gaat over een rijke man die verliefd wordt op een publieke vrouw. De film werd geregisseerd door Garry Marshall. Te zien om 20.30 uur op NET5.

Aliens was al eens FOK!filmtip van de dag op 19-03 jl.

The Curse of King Tut’s Tomb is vanavond ook te zien op de televisie.

VN: Israël martelt Palestijnse kinderen

Israël schendt de rechten van Palestijnse kinderen door hen in gevangenissen te martelen. Dit stelt het VN-Comité voor de Rechten van het Kind in een donderdag uitgebracht rapport.

Ook hebben Israëlische bezettingstroepen kinderen als menselijk schild gebruikt. In de bezette Palestijnse gebieden hebben kinderen onvoldoende toegang tot gezondheidszorg, goed onderwijs en schoon water. Het rapport beslaat de periode van 2002 tot 2012.

Volgens het comité worden de meeste Palestijnse kinderen opgepakt omdat zij met stenen hebben gegooid. Daarvoor kunnen zij tot 20 jaar celstraf krijgen.

VN: Israël martelt Palestijnse kinderen
VN: Israël martelt Palestijnse kinderen (Foto: ANP)

Muguruza elimineert Cibulkova in Rosmalen

Garbine Muguruza heeft donderdag voor een verrassing gezorgd op de Topshelf Open in Rosmalen. De Spaanse qualifier schakelde in de kwartfinale de als tweede geplaatste Slowaakse Dominika Cibulkova uit. Muguruza zegevierde in haar vijfde wedstrijd op het Brabantse gras, kwalificaties meegerekend, met tweemaal 6-4.

Muguruza stuit bij de laatste vier op de winnaar van het treffen tussen de Belgische Kirsten Flipkens (4) en Urszala Radwanska (7) uit Polen. De andere halve finale is al bekend, die gaat tussen Simona Halep uit Roemenië en de Spaanse Carla Suarez Navarro (3). 

'Paris Saint-Germain vangt bot bij Rijkaard'

Frank Rijkaard heeft Paris Saint-Germain een blauwtje laten lopen. De Nederlandse coach heeft bedankt voor de eer om de nieuwe trainer van de Franse landskampioen te worden, meldt L'Équipe donderdag. PSG is op zoek naar nieuwe coach nu Carlo Ancelotti vrijwel zeker naar Real Madrid vertrekt.

Rijkaard zou PSG hebben afgewezen omdat hij een sabbatical wil houden. De 50-jarige Amsterdammer werd in januari ontslagen als bondscoach van Saudi-Arabië. Daarvoor sneuvelde hij ook al voortijdig bij Galatasaray. Rijkaards dienstverband bij Barcelona was wel een groot succes.

PSG heeft vooralsnog weinig succes bij het vinden van een nieuwe coach. Eerder bedankte de Italiaan Fabio Capello al voor de eer.

Jean-Paul van Poppel trots op zoons

De naam Van Poppel klinkt dit jaar voor het eerst sinds negentien jaar weer in de Tour de France. Jean-Paul van Poppel is ploegleider van zijn zoons Boy en Danny die voor Vacansoleil aan de Franse ronde meenemen. "Ik ben natuurlijk trots", reageerder de oud-sprinter donderdag toen de tourselectie van zijn ploeg werd geselecteerd.

De oude Van Poppel heeft zich afzijdig gehouden bij de keuze voor zijn zoons. "Ze zijn door anderen gekozen", benadrukt hij.

Zowel Boy als Danny staat als sprinter te boek. Maar vooral voor zijn jongste zoon ziet hij een andere toekomst. "Danny kan veel meer dan alleen sprinten. Ik zie in hem een klassiekerman als hij door blijft groeien", voorspelt de oud-renner. "Hij kan een klimmetje goed verteren."

The War Z krijgt nieuwe naam

Het online zombiespel The War Z is per direct hernoemd tot Infestation: Survivor Stories. Dat heeft gamebedrijf Hammerpoint Interactive donderdag bekendgemaakt. De oude naam zou te veel gelijkenissen vertonen met andere producten, maar Hammerpoint noemt zelf geen voorbeelden. Het zombiespel DayZ of de actiefilm World War Z zijn mogelijke boosdoeners.

"We hebben maandenlang geprobeerd tot een overeenstemming te komen, maar we hebben nu eieren voor ons geld gekozen", gaf een woordvoerder aan in een verklaring. Volgens het gamebedrijf ondervinden spelers, behalve de introductie van een nieuw logo, geen hinder van de naamswijziging.

Gamevakblad MCV denkt dat er nog een andere reden is voor de naamsverandering. De lancering van The War Z ging in december gepaard met veel negatieve publiciteit. Misleidende reclame en valse beloften zorgden er voor dat het spel werd verwijderd van de online gamedienst Steam.


The WarZ krijgt nieuwe naam 

Verkoop slaapmiddel aan banden

Voedingssupplementen met een te hoge dosis melatonine mogen niet meer worden verkocht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan optreden tegen producenten die meer dan 0,3 milligram van de stof in hun pillen stoppen. Dat meldt het EO-programma De Vijfde Dag donderdag.

Melatonine is een slaapmiddel dat in de Verenigde Staten veel wordt verkocht als voedingssupplement. Daar bevat een tablet soms wel tien milligram melatonine. In Nederland worden pillen met tot vijf milligram melatonine verkocht in drogisterijen en via internetwinkels als Bol.com.

Als een pil meer dan 0,3 milligram melatonine bevat is sprake van een geneesmiddel, dat geregistreerd moet worden en alleen op recept verkrijgbaar zou mogen zijn. "Verkopers die andere middelen met doseringen boven de 0,3 milligram verkopen zijn in overtreding", zegt de inspectie.

De IGZ noemt de vrije verkrijgbaarheid van de pillen 'zorgelijk'. "Melatonine is een farmacologisch werkzame stof en dus is het niet uitgesloten dat hoge doseringen tot ongewenste effecten kunnen leiden", licht de inspectie toe in het programma.

Friezen tegen JSF, maar voor plaatsing in Leeuwarden

Mocht het kabinet besluiten de Joint Strike Fighter (JSF) aan te schaffen, dan is zeventig procent van de Friezen vanwege de werkgelegenheid voor de stationering van deze Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op vliegbasis Leeuwarden. Tegen de aanschaf van de F-35, zoals de JSF officieel heet, bestaat evenwel weerstand onder de inwoners van Friesland: 75 procent verzet zich daartegen.

Dat melden het televisieprogramma EenVandaag en de Friese omroep Omrop Fryslân donderdag op basis van een peiling. Vorige week lekte uit dat het kabinet nog voor de zomer wil besluiten om de JSF te kopen ter vervanging van de huidige F-16's. Die toestellen staan nu deels gestationeerd op de vliegbasis in Leeuwarden en deels op vliegbasis Volkel.

Halep tegen Suarez Navarro in halve finale

Simona Halep en Carla Suarez Navarro spelen vrijdag tegen elkaar voor een plek in de eindstrijd van het tennistoernooi van Rosmalen. Halep schakelde donderdag in de kwartfinale de Oekraïense Lesia Tsoerenko eenvoudig in twee sets uit: 6-3 6-1. De Spaanse Suarez Navarro had meer moeite met de Bulgaarse Tsvetana Pironkova: 2-6 6-4 6-4.

Met name Halep is bezig aan een sterke reeks. De Roemeense won afgelopen zaterdag het graveltoernooi van Nürnberg. Daarnaast versloeg ze in Rosmalen al de als eerste geplaatste Roberta Vinci.

Halep tegen Suarez Navarro in halve finale
Halep tegen Suarez Navarro in halve finale (Foto: ANP)

'Mubarak-clan bezat bijna 1 miljard euro'

Hosni Mubarak en zijn familie hadden een vermogen van zo'n 9 miljard Egyptische pond (975 miljoen euro) vergaard, toen hij in februari 2011 moest opstappen als president van Egypte.

Dit stelde het Openbaar Ministerie donderdag in een van de rechtszaken tegen Mubarak. Die ontkent dat hij zichzelf op een illegale manier heeft verrijkt. Hij heeft zaken tegen zich lopen wegens corruptie en illegale financiële transacties.

Tahitiaantjes

“Zambiaantjes! Goed man, ja-ha!” Toen Zambia een kleine anderhalf jaar geleden de Africa Cup won, kon René van der Gijp heerlijk los in het tv-programma Voetbal International. “Ja, die Zambiaantjes moet je kort houden hoor!”, dat klinkt natuurlijk denigrerend, maar bij Gijp roept dat alleen maar gelach op. Het is wat dat betreft zonde dat het programma in een zomerstop zit, want ik ben zeer benieuwd wat hij over de Tahitiaantjes op de Confederations Cup te zeggen heeft.

T. Janssen: "Training van Bosz beviel me wel"

Vitesse trainde donderdagochtend voor het eerst met Peter Bosz, de nieuwe hoofdtrainer. Theo Janssen kijkt positief terug op die eerste oefensessie met Bosz.

"Wij zijn tevreden met zijn komst en hebben er heel veel zin in. Ik moet zeggen dat de eerste training me wel beviel; veel met bal, positiespel. Dat is ook iets waar hij veel op traint. Daar ben ik wel blij mee", zei Janssen tegen Omroep Gelderland.

"We hadden heel wat jongens op het veld staan, heel veel jeugdspelers. Dat was wel een verandering. Ik denk dat de selectie nu wat minder kwaliteit heeft dan aan het einde van vorig seizoen. Dit zijn jonge, frisse talenten. Hopelijk kunnen ze aanhaken."

Janssen verwacht dat Vitesse zich nog wel gaat roeren op de transfermarkt. "Ik denk dat er veel gaat gebeuren, ik hoop het ook. Er zullen spelers vertrekken, denk ik. Hopelijk komen er ook een paar goede spelers voor terug."

[Tour] Poels voelt geen druk

Vorig jaar kwam Wout Poels in de eerste week van de Tour de France zwaar ten val. Na zeven maanden revalideren staat hij over ruim een week weer aan de start. De Limburger voelt desondanks geen druk. "Ik ga er met een open vizier naar toe. Andere koersen gingen ook goed, dus ik heb er geen schrik voor", zegt hij tegen Novum Nieuws.

Poels wil zich zelfs bewijzen in de Tour. "Ik wil nu wel een keer iets laten zien", verwijst hij naar zijn twee eerdere tourdeelnames waarin hij door ziekte en een val Parijs niet haalde. "Als het dit jaar niet lukt dan ben ik er wel even klaar mee."

Zijn verwachtingen wil hij nog niet uitspreken. "Bij de eerste rustdag bekijk ik wel hoe ik ervoor sta." Zijn ambities zijn echter duidelijk. "In de toekomst wil ik naar de top tien toe."

Toch voelt de 25-jarige Poels geen druk van de buitenwacht om te presteren. "Gaat het goed dan gaat het goed en als het niet goed gaat kan ik het op die operaties afschuiven", lacht hij ontspannen.

FC Utrecht bindt geblesseerde Sarota tot 2017

Adam Sarota blijft de komende vier jaar bij FC Utrecht. Het contract van de Australisch international zou medio 2015 aflopen, maar is met twee seizoenen verlengd. Dat meldt de club donderdag. Sarota verwacht rond de jaarwisseling hersteld te zijn van een knieblessure. Dat weerhield FC Utrecht er niet van het contract open te breken.

"Wij wilden Adam de rust geven om aan zijn herstel te kunnen werken", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik. "Door nu al het contract te verlengen, kan hij zich volledig richten op zijn revalidatie." Van Schaik vindt het vastleggen van 'een basisspeler als Sarota een sportieve investering van de club'.

De Australiër speelde door zijn blessures slechts 22 duels in de afgelopen drie jaar. Sarota kwam over van Brisbane Roar. Voordat hij opnieuw geblesseerd raakte aan zijn knie overtuigde hij de staf van zijn kwaliteiten.

Crisisteam bijeen in ondergelopen Enschede

De gemeente Enschede heeft een crisisteam bijeengeroepen vanwege de enorme hoeveelheid regen die donderdagmiddag is gevallen. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente. Straten zijn ondergelopen en huizen en winkels staan blank. De brandweer roept bewoners op hun huis niet te verlaten als daar geen noodzaak voor is.

In sommige straten staat het water tot kniehoogte. Op Twitter worden foto's geplaatst van mensen die in zwemkleding door winkelstraten banjeren en zich verplaatsen in opblaasbare bootjes

Het KNMI gaf donderdagmiddag een waarschuwing af voor extreem weer. Voor de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe werd code oranje afgekondigd, maar die werd rond 17.00 uur ingetrokken.

[Upd] Politie sluit misdrijf in Cuijk niet uit

De drie doden die bij een woningbrand in Cuijk werden gevonden zijn mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. De politie sluit dat niet uit. Het gaat bij de slachtoffers zo goed als zeker om de bewoners van de woning aan het Hermelijnkwartier, een jonge moeder en haar twee tienerdochters, liet burgemeester van Cuijk Wim Hillenaar (CDA) weten in een verklaring.

"Ook al is de identiteit van de slachtoffers nog niet vastgesteld, we hebben alle reden om aan te nemen dat het gaat om de bewoners van het huis. Een jonge vrouw met twee tienerdochters", aldus Hillenaar. De burgemeester laat verder weten mee te leven met iedereen die dicht bij de slachtoffers stond.

De doodsoorzaak van de drie is nog niet bekend. De oorzaak van de brand evenmin. De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet.

De woning werd door de brand compleet verwoest, aldus een politiewoordvoerder. Ook naastgelegen woningen raakten beschadigd. De bewoners van één huis kunnen in ieder geval donderdag hun huis niet meer in. Voor hen is vervangend onderdak gezocht, aldus de zegsvrouw.

Volgens buurtbewoners zou de moeder gescheiden zijn van de vader van de meisjes, meldt Omroep Brabant. Hij zou in het naastgelegen dorp Beers wonen. Het contact tussen de meisjes en de vader zou volgens buurtbewoners normaal zijn. Buurtbewoners melden verder dat de moeder het huis huurde, omdat de eigenaars de woning niet verkocht kregen.

Bij het blussen van de brand raakten drie brandweerlieden onwel. Zij zijn ter plaatse behandeld door hulpdiensten. Een school in de buurt van de woning werd uit voorzorg gesloten.

In een zendmast niet ver van de woning heeft zich donderdagochtend een man verschanst. De politie sluit een verband met de brand niet uit. Politiemensen zijn ter plaatse en proberen de man te ervan te overtuigen naar beneden te komen.

De man zou eerder deze week ook al in de zendmast hebben gezeten, melden verschillende media. De politiewoordvoerder kon daar geen uitsluitsel over geven. 

Update 17.27 uur
De man de zich in de zendmast bevond, is daar inmiddels uitgeplukt en door de politie gearresteerd, zo meldt de NOS 

Kim Kardashian uit het ziekenhuis

Kim Kardashian is ontslagen uit het ziekenhuis. De realityster, die zaterdag vijf weken te vroeg beviel van haar eerste baby, is met haar kind vertrokken naar een privéverblijf.

De 32-jarige Kim had eigenlijk een luxe suite gereserveerd in het Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles, weet entertainmentsite TMZ. Omdat de baby te vroeg kwam, moest ze die echter afstaan. Het kind van Kim en haar vriend Kanye West heet naar verluidt Kaidence, maar de kersverse ouders hebben die naam nog niet bevestigd.

Militaire goederen VS in Afghaanse afvalbak

Als de Amerikanen eind 2014 uit Afghanistan vertrekken, laten ze zo'n 20 procent van hun militaire goederen achter of ze vernietigen die. Dat schrijft de Washington Post donderdag. Inmiddels is al voor ongeveer 200 miljoen euro aan overbodige voertuigen en andere spullen gesloopt.

In totaal nemen de Amerikanen voor ruim 5 miljard euro aan spullen niet mee terug naar huis. De uitrusting is niet meer nodig, versleten of te duur om te verschepen. Ingewikkelde regels maken het ook lastig om de overtollige spullen aan de Afghanen cadeau te doen. Bovendien is het dan de vraag of de jonge strijdkrachten weten hoe ze alles moeten onderhouden en zouden de militaire goederen in verkeerde handen kunnen vallen.

Militaire goederen VS in Afghaanse afvalbak
Militaire goederen VS in Afghaanse afvalbak (Foto: ANP)

Taliban bereid gevangen soldaat VS vrij te laten

De Afghaanse Taliban zijn bereid een gevangengenomen Amerikaanse militair vrij te laten in ruil voor de vrijlating van vijf belangrijke leden van de Taliban die vastzitten in Guantanamo Bay. De Amerikaan is sinds 2009 in handen van de Taliban. De voorgestelde gevangenenruil is een gebaar van verzoening, zei Taliban-woordvoerder Shaheen Suhail donderdag.

Sergeant Bowe Bergdahl 'verkeert voor zover ik weet in goede conditie', zei Suhail in een telefonisch interview met Associated Press. Suhail sprak vanuit het pas geopende Taliban-kantoor in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Bergdahl verdween op 30 juni 2009 van zijn basis in het zuidoosten van Afghanistan. Waar hij wordt vastgehouden, liet Suhail onvermeld, maar tot dusverre werd aangenomen dat hij in Pakistan zit.

De Verenigde Staten moeten eerst de vijf gevangenen vrijlaten, zei Suhail. Daarna willen de Taliban 'bruggen van vertrouwen bouwen', aldus de woordvoerder. De Taliban dringen al jaren aan op de vrijlating van bepaalde gevangenen. Onder hen zijn Khairullah Khairkhwa, ten tijde van het Taliban-bewind gouverneur van Herat, en de vroegere militaire commandant Mullah Mohammed Fazi.

Tropische storm Barry nadert kust Mexico

De tropische storm Barry nadert de Mexicaanse Golfkust. De Mexicaanse dienst burgerbevolking bereidt zich voor op zware regenval en heeft noodopvang in gereedheid gebracht. Meteorologen waarschuwen voor plotselinge overstromingen en modderstromen als gevolg van het noodweer.

Barry is de tweede storm van dit seizoen. De storm zorgt voor windsnelheden van 75 kilometer per uur. Volgens het Amerikaanse orkaancentrum is het noodweer nog zo'n 45 kilometer uit de kust. De verwachting is dat de depressie donderdag in de loop van de middag Nederlandse tijd aan land komt. Meteorologen verwachten dat er vier tot twaalf centimeter regen valt en op sommige plekken zelfs 25 centimeter.

In het gebied van Punta El Lagarto tot Tuxpan, in de deelstaat Veracruz, is een stormwaarschuwing van kracht. Er zijn rond de tweeduizend opvangplekken in gereedheid gebracht. Met plekken in scholen en recreatiecentra meegerekend kunnen ruim driehonderdduizend mensen worden opgevangen.

Biermuseum in beurs Brussel

Brussel krijgt begin 2018 een biermuseum. Het wordt gevestigd in het beursgebouw van de Belgische hoofdstad. De stad Brussel heeft het project, waar dik een jaar aan gewerkt is, goedgekeurd.

De biertempel zal beheerd worden door de stad en de Federatie van Belgische Bierbrouwers. In het museum moet de Belgische biercultuur uitgedragen worden.

"We hebben een internationale reputatie als bierland hoog te houden", aldus Sven Gatz, topman van de federatie. Via het museum moet Belgisch bier ook gepromoot worden bij internationaal publiek.

De stad Brussel verwacht dat er veel meer toeristen komen door het biermuseum. Gerekend wordt op jaarlijks 400.000 bezoekers. Onderzoek heeft uitgewezen dat een vijfde van de toeristen speciaal voor het museum naar Brussel zou komen. Van de reeds in de stad aanwezige toeristen zou de helft het museum gaan bezoeken.

Treinen uitgevallen door bliksem

In het zuiden en het oosten van Nederland zorgen blikseminslagen voor problemen op het spoor. De NS maakt melding van de uitval van treinen tussen Landgraaf en Kerkrade, Heerlen en Landgraaf en Vorden en Winterswijk. Naar verwachting zijn de problemen op deze trajecten voor 17.00 uur verholpen.

De NS waarschuwt voor meer overlast. "Het spoor is kwetsbaar voor dit soort weersomstandigheden: blikseminslag kan voor storingen, vertraging en uitval van treinen zorgen", staat op de website van de NS.

Het KNMI heeft donderdagmiddag een waarschuwing afgegeven voor extreem weer. Voor de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe geldt code oranje. Daar moet de komende uren rekening worden gehouden met zware regen- en onweersbuien, die gepaard kunnen gaan met hagel en lokaal veel neerslag.

De regen trekt over het hele land, al blijft het hevige vooralsnog beperkt tot het oosten van het land.

In verschillende plaatsen is de bliksem ingeslagen. In woningen in Goor en Haaksbergen ontstond brand nadat de huizen waren getroffen door de bliksem, meldt de Twentse brandweer.

Rechtszaak kost Messi mogelijk CL-duel

Lionel Messi mist mogelijk een Champions League-wedstrijd door een rechtszaak. De speler van Barcelona moet zich namelijk op 19 september voor de rechter verantwoorden. De Spaanse club speelt op 18 of 19 september een duel in. Messi en zijn vader Jorge worden verdacht van belastingfraude. De rechtbank in Gava, nabij Barcelona, heeft donderdag bepaald dat de klacht wordt behandeld.

De Argentijn zou over de jaren 2007, 2008 en 2009 zo'n vier miljoen euro hebben achtergehouden. Ook Messi's vader moet verschijnen tijdens de zitting, die niet openbaar is voor toeschouwers.

De 25-jarige speler reageerde eerder via Facebook op de vermeende belastingfraude. "We hebben altijd aan al onze belastingverplichtingen voldaan naar het advies van onze belastingadviseur", schreef Messi.

Barcelona-voorzitter Sandro Rosell en zijn voorganger Joan Laporta geloven in de onschuld van Messi. Laporta leidde Barcelona tijdens de jaren waarin de fraude zou hebben plaatsgevonden. Messi behoort tot de best betaalde sporters ter wereld. Zijn inkomen over 2012 wordt geschat op dertig miljoen euro.

Vrouw levend gekookt

Martyna Szepaniak uit Warschau heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De 20-jarige Poolse is inwendig gekookt. Een omstreden afslankpil pakte nogal slecht uit voor het dikkerdje.

De jonge vrouw vond zichzelf te dik. Daarom besloot ze drastisch af te slanken. In plaats van gewoon te gaan sporten en minder vet te eten, besloot ze een uiterst effectieve afslankpil te slikken.

DNP leek Martyna wel een goede methode om snel af te vallen. Het verboden middel, dat doorgaans wordt gebruikt als insecticide,  zorgde er echter voor dat haar lichaamstemperatuur snel steeg. Dit ging zo vlug, dat haar organen uitvielen. In plaats van vet verbranden heeft ze zichzelf levend gekookt.

De Poolse anti-drugseenheid waarschuwt voor DNP: "Als het lichaam snel vet verbrandt, genereert het veel warmte. Als het lichaam deze warmte niet kwijt kan, begint het te koken."

Babel verlaat Ajax voor Kasimpasa

Ryan Babel speelt volgend seizoen in de Turkse competitie. De 42-voudig international zal een driejarig contract ondertekenen bij Kasimpasa. Babel komt transfervrij over van Ajax, waar hij een aflopend contract had.

Babel, die afgelopen seizoen kampioen werd met Ajax, krijgt bij Kasimpasa te maken met Shota Arveladze als trainer. Verder spelen ook onder meer oud-PSV'er Andreas Isaksson en voormalig Go Ahead-speler Halil Colak voor de ploeg. Babel is na Ryan Donk (Club Brugge) en Sanharib Malki (Roda JC) de derde aankoop van de Turkse formatie. Kasimpasa eindigde afgelopen seizoen als zesde in de Turkse competitie.

Babel begon zijn voetballoopbaan bij Ajax en brak in 2004 op achttienjarige leeftijd door in de A-selectie. In 2007 maakte hij de overstap naar Liverpool, waar hij uiteindelijk tot 2011 bleef. In totaal speelde Babel 91 duels voor The Reds en wist daarin twaalf keer te scoren. Vervolgens verkaste hij naar 1899 Hoffenheim, waar hij al snel op een zijspoor belandde.

Anderhalf jaar later kocht hij zijn contract af om weer aan de slag te gaan bij Ajax. Daar tekende hij in augustus 2012 een éénjarig contract.

Verdachten examendiefstal langer vast

De drie 18-jarigen die maandag werden aangehouden voor betrokkenheid bij de diefstal van examens op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun blijven in de cel. De rechter-commissaris heeft ze donderdag tien dagen in voorlopige hechtenis gesteld.

De drie, uit Rotterdam, Delft en Den Haag, zitten op het Ibn Ghaldoun. Justitie wil dat ze in de cel blijven omdat het onderzoek nog loopt. Twee van hen worden verdacht van de diefstal en een van heling.

In de zaak zaten al een 18-jarige Rotterdamse, een 19-jarige man uit Maassluis en een 18-jarige Rotterdammer vast. Ook zij zitten op de islamitische scholengemeenschap. Woensdagochtend werden nog eens twee aanhoudingen verricht. Het gaat om twee 17-jarige jongens uit Rotterdam. Een van hen is een leerling van Ibn Ghaldoun, de ander zit op een andere Rotterdamse school.

Een negende verdachte, die als eerste werd aangehouden, zit niet meer vast. Het onderzoek naar zijn rol loopt nog.

Twee jaar cel voor oprichter Pirate Bay

Een van de oprichters van de torrentwebsite Pirate Bay is door een rechtbank in Stockholm veroordeeld tot twee jaar cel. De 28-jarige Zweed Gottfrid Svartholm Warg werd donderdag schuldig bevonden aan fraude, het hacken van de Zweedse belastingdienst, een bank en een poging geld te verduisteren. Warg zat al een celstraf uit van een jaar voor het faciliteren van het uitwisselen van illegale bestanden.

Een andere Zweed, Mathias Gustafsson, werd door dezelfde rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij zou hebben geholpen bij het hacken. Het is niet bekend of Gustafsson en Warg in beroep gaan tegen de opgelegde straffen.

Warg en drie andere kopstukken van Pirate Bay werden in 2009 in Zweden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Warg ging in beroep en vertrok vervolgens naar Cambodja. Vorig jaar werd hij gearresteerd en teruggestuurd naar zijn Zweden. Ook in Denemarken is justitie op zoek naar Warg. Hij zou politiegegevens hebben gehackt.

'Higuaín verruilt Real Madrid voor Arsenal'

Gonzalo Higuaín staat op het punt om te tekenen bij Arsenal. De Argentijnse aanvaller komt voor een bedrag van 25 miljoen euro over van Real Madrid. Naar verluidt zal hij een kleine 150.000 euro per week verdienen bij The Gunners.

Higuaín kon ook op de belangstelling van Juventus rekenen, maar volgens The Daily Mail lijkt Arsenal aan het langste eind te trekken. De Londense ploeg hoopt met Higuaín dichter bij de top te komen.

De spits mocht vertrekken bij Real Madrid, aangezien Karim Benzema de voorkeur geniet. Daarnaast hoopt de Spaanse topclub een extra aanvaller in te lijven. Met name Málaga-speler Isco wordt in verband gebracht met De Koninklijke.

Nog geen nieuwe sponsor Vacansoleil-ploeg

De Vacansoleil-ploeg heeft nog altijd geen nieuwe sponsor gevonden. Dat zei manager Daan Luijkx van de Nederlandse formatie donderdag tijdens de presentatie van de tourploeg. "We spreken wel met een aantal geïnteresseerde partijen, maar er is nog geen handtekening."

Luijkx beseft dat de tijd begint te dringen wil hij zijn ploeg bij elkaar houden. "Dat komt deels doordat Vacansoleil de beslissing laat nam, maar toen dat nieuws kwam waren we al met andere partijen in gesprek." Dat er desondanks geen nieuwe sponsor werd gestrikt, wijt Luijkx aan de economische situatie. "En er zijn de afgelopen maanden weer de nodige dopingperikelen geweest."

Voor het einde van de Tour moet de nieuwe sponsor gestrikt zijn. De renners mogen ondertussen alvast uitkijken naar een nieuwe ploeg. "Als we geen nieuwe sponsor vinden, kunnen zij door met hun loopbaan."

In de Tour moeten de renners helpen een sponsor binnen te halen. "We willen proberen elke etappe mee te zitten", is Luijkx ambitieus. "We hebben een selectie die op alle vlakken mee kan doen en moeten dus zichtbaar zijn."

Een klassementsfavoriet wil hij niet aanwijzen. Lieuwe Westra, Wout Poels en Thomas de Gendt moeten zich in het klassement bewijzen. "We hebben geen renner die zich sowieso bij de beste vijftien plaatst, maar voor Thomas moet de top vijftien haalbaar zijn."

Van Dijk op weg van Groningen naar Celtic

Virgil van Dijk staat op het punt om FC Groningen te verruilen voor Celtic. De 21-jarige centrale verdediger arriveerde donderdag in Glasgow voor de laatste besprekingen en de medische keuring. De Nederlandse jeugdinternational gaf tegen de BBC toe dat de transfer 'bijna rond' is.

In het seizoen 2010-2011 maakte Van Dijk bij Groningen zijn debuut in het betaald voetbal. Hij speelde in totaal meer dan vijftig competitieduels voor de club waar hij nog onder contract stond tot medio 2015. Een woordvoerder van Groningen wilde het vertrek van Van Dijk donderdag bevestigen noch ontkennen.

Van Dijk ziet Celtic als een mooie nieuwe stap in zijn carrière. "Het is een grote club en het is fantastisch om hier te zijn", liet hij op het vliegveld van Glasgow weten. "Ze spelen in de Champions League en dat vind ik erg belangrijk. Ik ben een verdediger die echt mee wil voetballen en niet alleen maar de lange bal hanteert."

Duplan toch twee jaar langer bij Utrecht

FC Utrecht nam onlangs op de slotdag van de Eredivisie afscheid van Edouard Duplan, maar de Fransman heeft besloten om alsnog te blijven.

"Wij zijn erg blij dat Edouard alsnog voor FC Utrecht heeft gekozen", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik op de officiële website van FC Utrecht. "Zijn aangekondigde vertrek was een verlies voor onze selectie. Dat Edouard op basis van zijn gevoel besluit om nog twee jaar bij ons te blijven, zegt iets over het mens Edouard Duplan en zijn hart voor onze club."

Duplan (30) ondertekent een nieuwe verbintenis voor twee seizoenen. Van Schaik: "Menigeen zou een keuze voor het geld hebben gemaakt, hij doet dit op basis van zijn gevoel dat hij nog niet klaar is in Utrecht. Dat komt niet vaak voor in het voetbal en daar mogen de club en vooral ook de supporters trots op zijn."

"Mijn gevoel zei me dat het niet goed was om nu al bij FC Utrecht te vertrekken", vertelt Duplan vanaf zijn vakantieadres in Griekenland. "Ik wilde eigenlijk een nieuwe uitdaging aangaan, maar mijn gevoel zegt me om hier te blijven. Het gaat goed met de club en ik heb het hier naar mijn zin."

PSV geeft AZ indicatie over Maher

Delegaties van PSV en AZ hebben woensdag met elkaar om de tafel gezeten om een transfer van Adam Maher te bespreken. De Eindhovense club heeft geen officieel bod uitgebracht.

Wel heeft AZ van PSV een indicatie gekregen wat het kan ontvangen voor de talentvolle speler. Indien gewenst door de Alkmaarders wil PSV die indicatie ook op papier zetten, weet Voetbal International.

Onlangs herstartte technisch directeur Marcel Brands van PSV al de gesprekken met Sigi Lens, de zaakwaarnemer van Maher. De nummer twee van vorig seizoen wil graag weten of de jeugdinternational nog steeds open staat voor een transfer naar Eindhoven. In de winterstop was dat het geval, maar de deal ketste toen af.

Mogelijk is de vraagprijs een struikelblok voor PSV. Volgens het contract van Maher krijgt de speler een flink percentage van de transfersom en hij lijkt daar aan vast te willen houden. PSV krijgt binnenkort negen miljoen euro voor Jeremain Lens, die naar Dynamo Kiev verkast.

[Confed. Cup] Doelman Tahiti vreest dubbele cijfers

Tahiti verloor op de Confederations Cup al met 6-1 van Nigeria, en vanavond staat ook nog eens het duel met wereldkampioen Spanje op het programma.

Doelman Mikaël Roche benadrukt dat Tahiti donderdag in Rio de Janeiro met opgeheven hoofd het veld wil verlaten. "We schamen ons niet voor een ruime nederlaag. Ik twijfel er niet aan dat Spanje de dubbele cijfers kan halen, als ze dat echt willen", sprak Roche in de Spaanse krant Marca.

"Ons hoofddoel is om waardig te vechten. Het is normaal als Spanje wint, want zij zijn professionals en wij niet. Toch zullen we alles geven. We respecteren Spanje en we gaan ze niet proberen tegen te houden door te schoppen."

Spanje en Tahiti ontmoeten elkaar vanavond om 21:00 uur in het Maracana stadion. De Spanjaarden wonnen hun eerste poulewedstrijd met 2-1 van Uruguay.

'PSV wil Schaars terughalen naar Eredivisie'

Stijn Schaars speelt mogelijk komend seizoen bij PSV. De 29-jarige middenvelder heeft bij Sporting Lissabon nog een contract voor een seizoen, maar de Eindhovenaren zouden bereid zijn om een transfersom te betalen. Dat meldt de Portugese sportkrant A Bola donderdag.

De Nederlander kost volgens de krant zo'n drie tot vijf miljoen euro. Schaars, die negentien keer in Oranje speelde, belandde in 2011 in de Portugese hoofdstad. Hij verkoos destijds Sporting boven PSV, dat toen ook interesse toonde in de oud-speler van AZ.

Sporting moet door schulden spelers van de hand doen. Eerder verkocht de club Ricky van Wolfswinkel aan Norwich City. Ook oud-PSV'er Zakaria Labyad zou een vertrek uit Lissabon overwegen.

Haase favoriet op challenger in Scheveningen

Robin Haase maakt zijn opwachting in de challenger van Scheveningen. De Hagenaar, nummer 57 van de wereld, is op de Sport1 Open als eerste geplaatst. Dat blijkt uit de deelnemerslijst die de organisatie donderdag naar buiten bracht.

Jesse Huta Galung, 167e op de ranglijst, Boy Westerhof (ATP-233) en Nick van der Meer (ATP-632) zijn de andere Nederlanders. Van der Meer, die uitkomt voor De Metselaars, kreeg van de organisatie een wildcard door zijn goede optredens in de Eredivisie.

Haase is de favoriet op het grastoernooi, dat op 8 juli start. De 19-jarige Tsjech Jiri Vesely en de Belg Steve Darcis, winnaar in 2011, staan namelijk buiten de top honderd op de ranking. De Nederlander speelt bovendien een thuiswedstrijd, omdat de Hagenaar in zijn jeugd vaak te vinden was op het Scheveningse gravel.

Titelverdediger Jerzy Janowicz ontbreekt. Hij is momenteel de nummer 22 van de wereld en kiest waarschijnlijk voor een hoger ingeschaald toernooi.

[Tour] Lotto-Belisol mikt met Van den Broeck op tourpodium

André Greipel en Jurgen Van den Broeck zijn de speerpunten in de Tourselectie van Lotto-Belisol. De Belgische ploeg liet donderdag weten welke negen renners aan de honderdste editie van de Tour de France verschijnen. De sprinter Greipel kan rekenen op de steun van Greg Henderson, Jürgen Roelandts en Marcel Sieberg.

Lars Bak, Adam Hansen en Frederik Willems behoren ook tot het keurkorps. Klassementsrenner Van den Broeck wordt ook bijgestaan door de Belg Bart De Clercq, die zijn debuut maakt in de Ronde van Frankrijk.

Van den Broeck, die eerder deze maand door ziekte teleurstelde in de Dauphiné, gaat voor een plek bij de eerste drie in Parijs. "Een poging doen naar het Tourpodium blijft het ultieme doel", zegt manager Marc Sergeant. "Maar er zijn niet weinig kandidaten voor een plek in de top tien. Voor België is het een uniek feit dat we een renner hebben met zo veel ambitie."

[Tour] Team Sky zonder sprinter aan de start

Team Sky neemt geen sprinter mee naar de Tour de France. Dat maakte de Britse ploeg donderdag bekend. Chris Froome is de kopman en de Australiër Richie Porte zijn meesterknecht. Het duo eindigde begin juni in de Dauphiné als eerste en tweede. Het aantal Britten komt met Peter Kennaugh, Geraint Thomas en Ian Stannard op vier.

De Noor Edvald Boasson Hagen is ook van de partij in la Grande Boucle. De Spanjaard David López, en de Wit-Russen Vasiel Kiryienka en Kanstantsin Siutsou completeren het negental. Dat betekent dat sprinter Bernhard Eisel uit Oostenrijk thuisblijft. Vorig jaar had Team Sky met Mark Cavendish in de gelederen een favoriet voor de massasprints. Hij won drie etappes.

De ploeg stelt de complete selectie af op Froome, die gaat voor de gele trui in Parijs. De 28-jarige Brit werd vorig jaar tweede in de Tour achter ploeggenoot Bradley Wiggins, die wegens een knieblessure ontbreekt. "De meesten uit de selectie reden ook al de Dauphiné", zegt Froome. "Ik was onder de indruk van de manier waarop we mijn leiderstrui verdedigden. Dat gaf me enorm veel vertrouwen."

19% bevolking naar Nederlandse film

Negentien procent van de Nederlanders heeft vorig jaar een bioscoop bezocht voor een film van eigen bodem. In totaal werden bijna vijf miljoen bioscoopkaartjes verkocht voor Nederlandse films, zestien procent van de totale verkoop. Dat blijkt uit gegevens van Stichting Filmonderzoek op basis van tweeduizend ondervraagden.

De meeste Nederlanders kozen vorig jaar voor Amerikaanse bioscoopfilms. Hollywood had in Nederlandse bioscopen een marktaandeel van 63 procent. De populairste Nederlandse film was vorig jaar de komedie Alles Is Familie, die zevenhonderdduizend bioscoopbezoekers trok.

In het eerste kwartaal van 2013 ligt het marktaandeel van Nederlandse films op 22 procent. Dat is even hoog als het totale marktaandeel van 2011. "Dat jaar was een uitschieter, omdat Gooische Vrouwen toen ruim 1,7 miljoen bioscoopbezoekers trok", zegt onderzoeker Dimitri Lahaut tegen Novum Nieuws.

De bestbezochte Nederlandse film van dit jaar is tot nu toe Verliefd op Ibiza. De komedie van Johan Nijenhuis wist zevenhonderdduizend bioscoopbezoekers te trekken. Alles Is Familie wist dit jaar ook nog 190 duizend mensen naar de bioscopen te lokken.


Negentien procent bevolking naar Nederlandse film (Foto: Novum)

Ibn Ghaldoun boos op wethouder De Jonge

Ouders van leerlingen en medewerkers van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun hebben fel uitgehaald naar de gemeente Rotterdam. Volgens hen heeft wethouder Hugo de Jonge (CDA) het imago van de school onnodig schade toegebracht door vooruit te lopen op sluiting van de school.

De ouderraad en de medezeggenschapsraad van Ibn Ghaldoun laten in een brief aan de gemeenteraad weten verbolgen te zijn over de opstelling van De Jonge, die voor zijn beurt gesproken zou hebben. "Het zou de wethouder passen om de lopende onderzoeken af te wachten, zich daarover te beraden en eerst dan een standpunt in te nemen", schrijven zij.

De briefschrijvers hebben goede hoop dat de school open kan blijven. "Met de examendiefstal is de school ernstig benadeeld, maar wij zullen de school blijven steunen en vertrouwen in een goede afloop van de kwestie", schrijven zij. "Wij hebben het volste vertrouwen in de onderwijsinspectie en de politie en recherche. Ons vertrouwen in het stadsbestuur is enigszins aangetast door de boude uitspraken van wethouder De Jonge, maar wij geloven in de heilzame werking van de democratie."

Woensdag zei bestuursvoorzitter van Ibn Ghaldoun Ayhan Tonca in Nieuwsuur ook al dat De Jonge voor zijn beurt heeft gesproken toen hij zei vorige week zinspeelde op sluiting van de school. Woensdag werd bekend dat de gemeente Rotterdam zich voorbereidt op het herplaatsen van de 650 leerlingen op de school.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wilde zich dinsdag nog niet uitspreken over de toekomst van de scholengemeenschap. Hij wacht de uitkomst af van de onderzoeken van de politie en de Inspectie van het Onderwijs.

De school is in opspraak omdat er 27 examens zijn gestolen, maar er zijn ook tal van andere problemen. In het verleden heeft de onderwijsinspectie de kwaliteit van het onderwijs op de school daarnaast beoordeeld als zeer zwak. Ook staat de school een aantal miljoenen in het rood en werden er eerder al vele honderdduizenden euro's subsidiegeld besteed aan snoepreisjes naar Mekka in plaats van onderwijs. Ondanks al deze wantoestanden en het feit dat kennelijk niemand op heeft gemerkt dat de zegels van de examens verbroken waren is de school tot nog toe, verbazingwekkend genoeg,  niet gesloten.

Kelder Fritzl volgestort met beton

De kelder waar Josef Fritzl zijn dochter 24 jaar lang gevangen hield en seksueel misbruikte, wordt donderdag volgestort met beton. Dat heeft de curator van het onroerend goed van Fritzl gezegd tegen het Oostenrijkse persbureau APA. De eerste machines zijn bij het huis in Amstetten, in het noordoosten van Oostenrijk, gearriveerd.

Het volstorten van de beruchte kelder zal ongeveer twee weken in beslag nemen. Niemand mag de kelder betreden. Er wordt een gat in het plafond geboord waardoor speciaal beton wordt gestort.

Fritzl hield zijn dochter Elisabeth 24 jaar gevangen. Hij verwekte bij haar zeven kinderen, van wie er een overleed. De nu 78-jarige Fritzl werd tot levenslang veroordeeld. De kinderen hebben een nieuwe identiteit gekregen.

Franse vrouw doet examen van haar dochter

Een Franse vrouw (52) heeft zich verkleed als haar dochter (19) om het examen Engels op de middelbare school voor haar te doen. Dat meldde de Franse krant Le Parisien donderdag.

Aan het examen Engels deden ook volwassen leerlingen mee, waardoor de vrouw niet opviel. De surveillant merkte de wissel onmiddellijk op, maar wachtte tot het 3 uur durende examen afgelopen was om de andere leerlingen niet te storen. Na het examen werd de vrouw buiten het lokaal door de politie opgewacht. De klasgenoten van het meisje vertelden aan de krant dat ze de moeder niet hadden opgemerkt.

Het is nog niet duidelijk wat voor sancties de vrouw en haar dochter kunnen verwachten.

Franse vrouw doet examen van haar dochter
Franse vrouw doet examen van haar dochter (Foto: ANP)

Noorwegen staat olieboringen Noordelijke IJszee toe

Het Noorse parlement heeft donderdag toestemming gegeven voor olieboringen in een gebied dat grenst aan de Noordelijke IJszee. Milieuactivisten verzetten zich fel tegen het besluit. Zij vrezen voor olielekken in het afgelegen gebied.

In het grootste deel van de Barentszee is het al toegestaan om naar olie te boren. Dat nu ook in een gebied ter grootte van Zwitserland langs de zeegrens met Rusland mag worden geboord is volgens milieuactivisten en sommige oppositieleden onverstandig vanwege het zee-ijs in het gebied. Het parlement schaarde zich echter achter de regering en gaf toestemming om in het gebied te boren. De booractiviteiten mogen echter niet binnen vijftig kilometer van het zee-ijs plaatshebben.

"Dit is duidelijk een keerpunt in het Noorse beleid", zei Nils Harley Boisen van het Wereldnatuurfonds. "Het gaat bovendien lijnrecht in tegen adviezen van deskundigen over wat nog veilig is." Parlementariër Kjell Ingolf Ropstad, die tegen het besluit van de regering is, zei dat booroperaties in ijzige wateren gecompliceerd en riskant zijn en mogelijk ook gevaarlijk voor de kwetsbare ecosystemen in de Noordelijke IJszee. De regering heeft al gezegd dat de milieurisico's nauwlettend in de gaten zullen worden gehouden.

Noorwegen is dankzij de offshore olie- en gasindustrie per hoofd van de bevolking een van de rijkste landen ter wereld. De productie in de Noordzee daalt en Noorwegen probeert deze daling op te vangen door in het Poolgebied nieuwe bronnen aan te boren.

Den Haag gunt Arriva treindienst naar Brussel

De gemeente Den Haag gaat samen met vervoerder Arriva en Brussels Airport werken aan een internationale treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. De trein moet in december 2015 gaan rijden, of zoveel eerder als mogelijk. Dat meldde wethouder Peter Smit donderdag op een persconferentie.

Op de Lage Landen Lijn, zoals de verbinding van Arriva (dochter van Deutsche Bahn) moet gaan heten, moet elk uur een trein gaan rijden. Deze trein gaat stoppen in Delft, Rotterdam, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen, Mechelen, Brussel Centraal en Brussel-Zuid.

Voor het gebruik van de trein hoeft niet gereserveerd te worden. Het tarief van het treinkaartje zal ongeveer even hoog liggen als dat van een reguliere intercity.

Den Haag werkt sinds het verdwijnen van de zogeheten Beneluxtrein eind vorig jaar aan het tot stand brengen van een nieuwe lijn. De Beneluxtrein werd vervangen door de Fyra, die al snel weer uitviel. Bovendien deed de Fyra Den Haag niet aan. De vervangende intercity die nu rijdt, vertrekt wel uit Den Haag, maar rijdt volgens Smit lang niet vaak genoeg.

De gemeente heeft bij spoorbeheerder ProRail al ruimte aangevraagd om de trein te laten rijden. Of die ruimte ook wordt toegewezen, is voorlopig nog afwachten. De NS heeft ook aardig wat treinpaden gereserveerd bij ProRail om de vervangende intercity te laten rijden.

Den Haag gunt Arriva treindienst naar Brussel
Den Haag gunt Arriva treindienst naar Brussel (Foto: ANP)

Regen speelt tennissers Rosmalen parten

De Topshelf Open in Rosmalen wordt donderdag geplaagd door regen. Het programma begon om 11.00 uur, maar aan het begin van de middag moesten de tennissers noodgedwongen naar binnen. Ook voor de komende dagen wordt behoorlijk wat neerslag voorspeld.

Guillermo Garcia-Lopez was net voor de regen binnen. De Spanjaard won met 6-4 en 6-1 van Jan Hernych en plaatst zich daardoor als eerste voor de halve finale. Bij de vrouwen werd de partij tussen Carlo Suarez Navarro en Tsvetana Pironkova aan het begin van de derde set gestaakt.

Jordanië geïnteresseerd in F-16's

Nederland onderhandelt met Jordanië over de verkoop van F-16's. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag gezegd in de Tweede Kamer tijdens een debat over het buitenlandse beleid.

"Jordanië is inderdaad geïnteresseerd", zei Timmermans. De Telegraaf schreef donderdag dat Jordanië vijftien overtollige F-16's wil kopen. "De onderhandelingen zijn gaande." Mocht het tot een overeenkomst komen, dan moet die nog wel worden getoetst aan het EU-wapenexportbeleid.

Opnieuw fikse orders voor Airbus

Vliegtuigbouwer Airbus heeft opnieuw drie flinke orders voor de bouw van toestellen binnengesleept. Dat meldt de Europese constructeur donderdag tijdens de Parijse luchtvaartshow. Het gaat onder meer om orders voor het nieuwe langeafstandstoestel A350 en de A320neo, voor korte tot middellange afstanden. Hoeveel geld met de orders is gemoeid, heeft Airbus niet bekendgemaakt.

Vooral de bestelling van leasebedrijf Hong Kong Aviation Capital is omvangrijk. Dat bestelde veertig maal de A320neo en twintig keer de iets grotere A321neo. Ook Spirit Airlines sloot een overeenkomst voor de aanschaf van twintig A321neo's. Daarnaast zette de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij een eerdere order voor tien A320-toestellen om naar de grotere A321neo.

Het eveneens Amerikaanse United Airlines plaatste een bestelling voor 35 nieuwe A350-1000's. De luchtvaartmaatschappij had een deel daarvan eerder al besteld als A350-900, maar besloot deze bestelling om te zetten naar de grotere variant. De A350-1000, die moet gaan concurreren met de 787 Dreamliner van Boeing, wordt pas medio 2017 in gebruik genomen.

Onderzoek naar declaraties gemeentebestuur Helmond

Een accountant gaat alle bonnetjes die de afgelopen tien jaar door collegeleden in Helmond zijn ingeleverd controleren. Hij moet uitzoeken of bij de declaraties van de burgemeesters en wethouders de regels wel in acht zijn genomen, laat de gemeente donderdag weten.

Aanleiding is de kwestie rond de opgestapte wethouder Peter Tielemans. Die declareerde vorig jaar 186 taxiritten, waarvan 77 uit zijn stamkroeg. De ophef die hierover ontstond was reden voor Tielemans om op te stappen, al ontkende hij de regels te hebben overtreden.

De gemeenteraad wil nu inzichtelijk hebben hoe vaak en voor welk bedrag afgelopen tien jaar taxiritten, lunches, diners en hotelovernachtingen zijn gedeclareerd. Ook wordt bekeken of het toezicht hierop wel volstaat.

'Vlaamse kleuterjuf misbruikte leerlingen'

Ja mensen, het dagelijkse 'oudere vrouw doet oneerbare dingen met jonge jochies'-bericht is er weer. Maar hier niets over geile MILF's of paarsgepunte lansen. Het is deze keer ernst. Een kleuterjuf uit Antwerpen kreeg na een beschuldiging van kindermisbruik namelijk bijna een volksgericht over zich heen.

Ouders van kleutertjes op basischool De Blokkendoos in Antwerpen merkten op dat hun kinderen raar deden. De kleuters zouden iets te volwassen uitspraken doen en weinig onschuldige spelletjes spelen. De schuld legden de ouders al snel bij een van de kleuterjuffen.

Het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen, de overkoepelende organisatie waartoe De Blokkendoos behoort, nam de beschuldigingen uitermate serieus en begon een onderzoek. Daaruit bleek echter niet dat de juf onoorbaar gedrag zou hebben vertoond.

De ouders waren het daar absoluut niet mee eens. Ze verschenen op maandag in groten getale bij de school om het ontslag van de juf en van de directie van de school te eisen. Uiteindelijk moest zelfs de politie opgetrommeld worden om te voorkomen dat de zaak uit de hand zou lopen.

Omdat al het werk onmogelijk is gemaakt door de 'gespannen situatie' en de 'emotionele schade bij de kinderen, de ouders, de leerkrachten' is besloten om de school tot het einde van het schooljaar dicht te houden. Voor de overige tijd is opvang voor de kinderen geregeld.

Ondertussen is de school al infoavonden voor de ouders van de betrokken kleuterklas begonnen, en ze zullen binnenkort ook de andere ouders op de hoogte brengen. Het Antwerpse parket heeft twee klachten ontvangen, maar zij geven aan dat er uit preliminair onderzoek geen 'objectieve aanwijzingen' zijn dat de kleuterjuf haar boekje te buiten is gegaan.

[Upd] FOK! wat een weer... Koufront

Goeiedag! Ik had schatrijk kunnen worden als ik gisteren de juiste voorspelling had gedaan, maar helaas zat ik er net zo ver naast als ieder ander. De verwachtingen gingen gisteren volledig de mist in. De rug van hogedruk waar we al enkele dagen mee te maken hebben is toch wel een boosdoener geweest.

Ik wil hierbij ook mijn excuses aanbieden voor de compleet verkeerde verwachting van gisteren. Het was moeilijk en dat wist ik, maar het weerbericht dat ik gisteren plaatste was gewoon volledig verkeerd. We hebben ontzettend veel satellieten en apparatuur tot onze beschikking die allerlei berekeningen voor ons uitvoeren, maar toch is en blijft het de natuur zelf die ons weer bepaalt. Soms is het makkelijk, en soms is het moeilijk. Gisteren gingen we dus allemaal de boot in. Ik ga de situatie van gisteren nog even goed bestuderen en ik zal daar van de week zeker nog even op terugkomen. De zware buien vielen in de ochtend in het zuiden en oosten, en later op de dag net over de grens in Duitsland.

Even naar vandaag. Het koufront dat de 'warme' lucht moet gaan verdrijven lijkt in de loop van de middag toch echt door te gaan komen. Dit kan zwaar weer opleveren, maar ik denk dat ik er verstandig aan doe om vanmiddag met een update te komen. Alles wat ik nu ga roepen is speculatie. In het oosten lijkt het toch nog net 29 of 30 graden te kunnen gaan worden en het lijkt dus logisch dat daar de zwaarste buien gaan vallen. Een kleine verschuiving kan echter grote gevolgen hebben. Ik hou het in de gaten.

Update 14.15 uur
Zware onweersbuien hangen nu boven de oostelijke landshelft en trekken geleidelijk naar het noordwesten toe. Dit zijn heel zware buien die voor veel overlast zorgen. Met name Flevoland moet hier de komende uren rekening mee gaan houden. Boven Duitsland zitten nieuwe zware buien en die trekken geleidelijk naar Gelderland en Overijssel toe.

Ten zuiden daarvan zit meer een aaneengesloten gebied met ' gewone' regenval en slechts een paar klappen onweer. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Grijs
Dit was het uitzicht wat ik gisteren had en waarschijnlijk veel mensen met mij. Alleen in het zuiden en oosten vielen er in de ochtend enkele forse onweersbuien. Het was een moeilijke, maar leerzame dag.

 

 

 

'NL discrimineert buitenlandse student'

Nederland discrimineert buitenlandse Europese studenten omdat zij geen gebruik kunnen maken van de studentenkaart in het openbaar vervoer. Dat stelt de Europese Commissie. Donderdag besloot het dagelijks bestuur van de EU Nederland daarom voor het Europees Hof van Justitie te dagen.

Volgens Europese regels hebben studenten, ongeacht waar zij in de EU studeren, net zo veel recht op uitkeringen of voordelen als de eigen plaatselijke studenten. Hier kan alleen een uitzondering op worden gemaakt als hierop in de EU-wet uitdrukkelijk een uitzondering is gemaakt, zoals dat wel het geval is bij steun voor levensonderhoud.

Brussel meent dat Nederland het beginsel van gelijke behandeling niet heeft toegepast. De commissie heeft Nederland hier meerdere malen op gewezen maar tot nu toe is er geen actie ondernomen. Daarom gaat Brussel nu daar het EU-hof.

'NL discrimineert buitenlandse student'
'NL discrimineert buitenlandse student' (Foto: ANP)

Diplomaat bevestigt betaling Gadhafi aan Sarkozy

De Libische diplomaat Moftah Missouri heeft bevestigd dat het Libische regime twintig miljoen dollar (bijna vijftien miljoen euro) heeft bijgedragen aan de verkiezingscampagne van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy in 2007. Dat heeft de Franse nieuwswebsite Mediapart gemeld.

Mediapart onthulde op 28 april 2012 een document van de Libische regering waarin de betaling wordt genoemd. In het document, dat is gedateerd op 10 december 2006, staat dat Libië heeft besloten 'de verkiezingscampagne te steunen'. Missouri heeft de authenticiteit van het document bevestigd.

Al in mei vorig jaar bevestigde de voormalige Libische premier Baghdadi Ali al-Mahmoudi de storting in Sarkozy's campagnekas. "Ik bevestig dat er een document bestaat dat is ondertekend door Moussa Koussa (voormalig chef van de Libische inlichtingendiensten, red.) en dat meneer Sarkozy daadwerkelijk geld heeft ontvangen", zei Al-Mahmoudi destijds.

De beschuldiging werd het eerst door een van Gadhafi's zonen geuit toen Frankrijk zich in 2011 hard maakte voor militaire actie tegen het regime in Tripoli. Sarkozy ontkende de aantijgingen. Hij beschuldigde Mediapart vorig jaar van 'vervalsing' en het 'publiceren van onjuiste berichten' en spande een rechtszaak aan. Hoofdredacteur van Mediapart François Bonnet bleef echter vasthouden aan het bericht en klaagde op zijn beurt Sarkozy aan.

'Slachtoffers brand Cuijk moeder en tienerdochters'

De drie lichamen die donderdagochtend zijn gevonden na een woningbrand in Cuijk zijn van een moeder en haar twee tienerdochters. Dat meldt Omroep Brabant op basis van bronnen. Een woordvoerder van de politie wil dit niet bevestigen.

Volgens buurtbewoners woonden in het huis een alleenstaande vrouw met haar dochters. De moeder zou gescheiden zijn van de vader van de meisjes. Hij zou in het naastgelegen dorp Beers wonen. Het contact tussen de meisjes en de vader zou volgens buurtbewoners normaal zijn. Buurtbewoners melden verder dat de moeder het huis huurde, omdat de eigenaars de woning niet verkocht kregen.

Naar verluidt zou het onderzoek naar de woningbrand ook 'elders' plaatsvinden. De woordvoerder wilde dat niet bevestigen.

In een zendmast niet ver van de woning heeft zich donderdagochtend een man verschanst. De politie sluit een verband met de brand niet uit. De man zou eerder deze week ook al in de zendmast hebben gezeten, meldden verschillende media. De politiewoordvoerder kon daar geen uitsluitsel over geven.

Het huis aan het Hermelijnkwartier werd door de brand compleet verwoest, aldus een politiewoordvoerder. Ook naastgelegen woningen raakten beschadigd. De bewoners van één huis kunnen in ieder geval donderdag hun huis niet meer in. Voor hen is vervangend onderdak gezocht, aldus de zegsvrouw.

Extra onderzoek op vindplaats baby

De politie heeft donderdag in Roermond extra onderzoek verricht op de plek waar een voorbijganger dinsdag een baby vond. Bij het onderzoek is met speciale apparatuur een scan gemaakt van de vindplaats en directe omgeving, laat de politie donderdagmiddag weten.

De politie wil zo veel mogelijk informatie over de vindplaats verzamelen. Direct na de vondst is al forensisch onderzoek gedaan.

Wie de moeder van het kind is wordt nog onderzocht. De politie heeft zo'n vijftien tips binnengekregen over de vondeling en is blij met de aandacht van de media en het publiek voor de zaak.

Het jongetje verblijft nog in het ziekenhuis. Hij wordt later bij een pleeggezin ondergebracht.

Ecco the Dolphin binnenkort driedimensionaal

Het avonturenspel Ecco The Dolphin wordt opgepoetst en voorzien van driedimensionale beelden. De game is eind deze maand als downloadbaar spel voor Nintendo 3DS te vinden in de Japanse Nintendo eShop. Dat heeft uitgever SEGA bekendgemaakt. Of en wanneer het spel ook in Europa verschijnt, is nog niet bekend.

Ecco The Dolphin is het zesde spel dat SEGA van stal haalt voor Nintendo 3DS. Eerder werden onder meer Sonic The Hedgehog, Space Harrier en Altered Beast opgepoetst met 3D-beelden. De downloadbare spellen moeten omgerekend zo'n vijf euro kosten.

Het avonturenspel was in het begin van de jaren negentig een van de populairdere reeksen van SEGA. Het eerste spel verscheen in 1992 voor SEGA Megadrive, twee jaar later gevolgd door Ecco 2: The Tides of Time. Spellen binnen de Ecco-reeks zijn sinds die tijd onder meer opnieuw uitgegeven voor de Nintendo Wii en pc.


Ecco the Dolphin binnenkort driedimensionaal

Onderwijsinspectie vraagt cijferlijsten op

De onderwijsinspectie heeft bij een aantal scholen cijferlijsten van examenleerlingen opgevraagd voor nader onderzoek in verband met de examenfraude. Om hoeveel scholen het gaat, wil een woordvoerder van de inspectie niet kwijt. De cijferlijsten van zowel de schoolexamens als het centraal examen werden woensdag opgevraagd.

Of het gaat om scholen die ook door politie en justitie worden onderzocht wil de woordvoerder niet zeggen. Of de scholen zijn uitgezocht naar aanleiding van zogenoemde inkeerleerlingen die zich hebben gemeld, wil de woordvoerder evenmin kwijt.

"Scholen leveren ons altijd in het najaar de cijferlijsten ter controle, nu hebben we die van een aantal scholen in verband met de gestolen examens vervroegd opgevraagd", aldus de zegsman.

Hoeveel tijd het onderzoek naar de cijferlijsten in beslag neemt is niet bekend. Het politieonderzoek naar de examenfraude loopt ook nog.

In totaal zijn negen mensen aangehouden voor de 27 gestolen examens op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Een 22-jarige man uit Rotterdam, die als eerste werd aangehouden in verband met de diefstal, is inmiddels op vrije voeten. Hij geldt nog wel als verdachte in de zaak.

Italiaanse premier bespreekt Fyra met Rutte

De Italiaanse premier Enrico Letta zal de kwestie rond de Fyra volgende week op een Europese top in Brussel aankaarten bij premier Mark Rutte (VVD). Dat heeft Letta donderdag gezegd op een persconferentie in Rome, meldt de NOS.

Letta zei zich 'grote zorgen' te maken over de maker van de Fyra, het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda, en over de reputatie van de Italiaanse technieksector. Letta spreekt donderdagmiddag al met de Belgische premier Elio di Rupo, die op bezoek is in Italië, over de affaire rond de Fyra.

De NS en de Belgische spoormaatschappij NMBS willen af van de Fyra vanwege talrijke technische gebreken. Volgens AnsaldoBreda overdrijven de beide spoorbedrijven en is slechts sprake van kinderziekten.

Militairen Indonesië voor rechter om moorden

Twaalf militairen van een elite-eenheid van het Indonesische leger zijn donderdag voor een militaire rechtbank verschenen. Ze worden ervan verdacht een gevangenis te hebben aangevallen en vier gevangenen te hebben omgebracht. De mannen zijn aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade en kunnen de doodstraf krijgen als ze schuldig worden bevonden.

De elitemilitairen zouden op 23 maart een gevangenis hebben aangevallen. Bewakers van de gevangenis werden gemarteld en gedwongen de deuren van de cellen te openen. Vervolgens werden vier gedetineerden met mitrailleurs doodgeschoten. De gevangenen zaten vast voor de moord op een militair. Beelden van de moordpartij die waren vastgelegd door bewakingscamera's werden door de militairen vernietigd.

De zaak wordt gezien als een test in hoeverre het Indonesische leger de mensenrechten respecteert. De Verenigde Staten hebben in het verleden hun zorgen geuit over de manier waarop de elite-eenheid, Kopassus, omgaat met mensenrechten. De Indonesische regering gaf kort na het begin van de rechtszaak een verklaring uit waarin ze beloofde dat het recht zijn loop zal hebben.

De aanklager van het tribunaal zei dat de militairen hebben toegegeven dat ze aan de aanval hebben deelgenomen. "De aanval was ingegeven door een sterk gevoel van eenheid en waardigheid van het korps, nadat ze te horen hadden gekregen dat hun collega op gruwelijke wijze was vermoord door vier boeven", aldus de aanklager.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft vraagtekens gezet bij het feit dat de rechtszaak dient voor een militaire rechtbank. "Deze rechtbanken zouden nooit moeten worden gebruikt voor het berechten van mensen die verdacht worden van mensenrechtenschendingen. Ze zijn bevoordeeld en ze scheppen een intimiderende omgeving voor getuigen die een verklaring afleggen", zei Isabelle Arradon van Amnesty. "Deze verschrikkelijke zaak brengt in herinnering hoe hervormingen van het leger en het rechtssysteem in Indonesië al jaren stilliggen." Amnesty wil dat militairen die verdacht worden van mensenrechtenschendingen door een civiele rechtbank worden berecht.

Thieme: vergassing ganzen is absurd

Het vergassen van ganzen rond Schiphol is absurd. Dat stelde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren donderdag in een Kamerdebat over het ganzenbeleid. Het land rondom de start- en landingsbanen is ingericht als ganzenparadijs, aldus Thieme.

Volgens haar komen er geen ganzen naar het gebied rond Schiphol als daar minder eiwitrijke gewassen worden geteeld en als op z'n minst de resten daarvan worden omgeploegd. "Doe je dat niet, dan lok je de ganzen naar Schiphol. Als er bij Schiphol niets te halen valt, dan komen de ganzen simpelweg ook niet".

Van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil ze weten of het gebied rond Schiphol anders kan worden ingericht.

Thieme: vergassing ganzen is absurd
Thieme: vergassing ganzen is absurd (Foto: ANP)

Tweede Loenatik-film volgend jaar in bios

Loenatik, Te Gek! draait vanaf april in de bioscoop. De opnamen van de film over vijf psychiatrische patiënten beginnen volgende week. Dat maakte distributeur Benelux Film Distributors donderdag bekend. Het wordt de tweede film naar aanleiding van de VPRO-serie. In 2002 kwam Loenatik, De Moevie uit.

Vorig jaar werd al bekend dat het Filmfonds de plannen voor de Loenatik-film zou financieren. In Loenatik, Te Gek! hebben de vijf vrienden de inrichting verlaten en moeten ze terugkeren in de maatschappij. Als hun oud-verpleegster Ten Hoeven wordt ontvoerd, komen de patiënten in actie.

De komedie is geschreven door Karen van Holst Pellekaan en Martin van Waardenberg, die respectievelijk Bep Brul en de Majoor spelen. Ook Dick van den Toorn, John Buijsman, Jacqueline Blom en Walter Crommelin pakken hun rollen weer op. Johan Timmers voert de regie.


Tweede Loenatik-film volgend jaar in bios (Foto: Novum)

Olympisch kampioen Kenny naar Zesdaagse Rotterdam

Jason Kenny is een van de deelnemers aan de Zesdaagse van Rotterdam. De olympisch en wereldkampioen neemt het in januari op tegen de top van het internationale sprintpeloton. Dat meldt de organisatie donderdag.

De 25-jarige Brit is met zijn drie gouden medailles op de Olympische Spelen van vorige zomer de nieuwe 'golden boy' in het baanwielrennen. Hij werd dit jaar ook wereldkampioen keirin in Minsk.

De organisatie is verheugd met de toezegging van Kenny. "Hij is met zijn 25 jaar en drie gouden plakken iemand die de legendarische Chris Hoy nu al naar de kroon steekt", zegt organisator Frank Boelé. Hoy veroverde in totaal zes gouden medailles op de Olympische Spelen. De naam van Kenny is tot dusver de enige die de organisatie bekend heeft gemaakt.

Filmfestival Taormina eert Gandolfini

Het Italiaanse filmfestival Taormina organiseert een eerbetoon aan James Gandolfini. De Amerikaanse acteur overleed woensdag onverwacht op 51-jarige leeftijd in Rome. De acteur zou zaterdag een masterclass geven en een prijs in ontvangst nemen in het kader van het festival in de Siciliaanse stad Taormina.

"We zijn diep bedroefd", zegt festivaldirecteur Mario Sesti in een verklaring op de website van het filmfestival. "Heb James Gandolfini een paar uur voor zijn dood nog gesproken en hij was heel blij om naar Italië te reizen om de prijs in ontvangst te nemen." Hoe het festival de hommage vorm gaat geven, is nog niet bekend.

De Amerikaanse betaalzender HBO komt ook met een eerbetoon aan de overleden acteur met een in memoriam voorafgaand aan elk programma. Gandolfini brak internationaal door met zijn rol als labiele, maar keiharde maffiabaas Tony Soprano in de HBO-serie The Sopranos.

Filmfestival Taormina eert Gandolfini (Foto: Novum)

Dekker vraagt advies over toekomst publieke omroep

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) vraagt de Raad voor Cultuur hem te adviseren over de toekomst van het publieke mediabestel. Dat schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dekker vraagt om advies naar aanleiding van veranderingen in het medialandschap en de bezuinigingen op subsidies voor de publieke omroep.

Dekker vraagt op welke manier de publieke omroep 'zijn maatschappelijke functie in de toekomst het beste kan vervullen'. Het is belangrijk dat het onderscheidende karakter van de publieke omroep gewaarborgd blijft, vindt hij. Dekker wil specifiek weten hoe de omroep aandacht kan besteden aan levensbeschouwelijke onderwerpen en hoe de onafhankelijkheid van de publieke omroep ten opzichte van de overheid gewaarborgd kan blijven.

De rijksoverheid bezuinigt vanaf 2015 tweehonderd miljoen euro op de publieke omroep (NPO). Fusie van en samenwerking tussen omroepverenigingen moet 127 euro opleveren. Vanaf 2016 wordt de subsidie verlaagd met nog eens honderd miljoen euro. Door de bezuinigingen kan de publieke omroep in de toekomst minder programma's maken en worden programma's geschrapt.

Experts kijken naar geluid windmolens

Bij alle windmolenprojecten gaan onafhankelijke experts kijken naar het geluid dat de windmolens voortbrengen. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) steunt dit idee van PvdA en VVD, zei zij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"Er is veel zorg in de samenleving over het geluid", zei PvdA-Kamerlid Albert de Vries. Hij stelde mede namens coalitiegenoot VVD voor om bij elk project deskundigen te laten kijken naar het geluidsniveau, zodat er rekening mee kan worden gehouden bij de uitvoering. "Dan kan bijvoorbeeld de hoogte worden aangepast of kunnen er bomen worden geplant."

Schultz zei het idee te steunen, ook omdat het omwonenden het idee kan geven dat ze meer worden betrokken bij de bouw van windmolens. De experts zouden niet alleen moeten kijken naar het geluid, maar ook naar andere factoren die van belang zijn voor de omgeving.

Tegenstanders van windmolens zijn bezorgd over het laagfrequente geluid dat de turbines voortbrengen. Dat zou gezondheidsklachten veroorzaken bij omwonenden. Het kabinet wil de komende jaren duizenden windmolens op land laten bouwen.

Nintendo Wii breekt geen patenten

Nintendo heeft met Nintendo Wii en het Balance Board geen inbreuk gemaakt op patenten van techbedrijf IA Labs. Dat heeft het federale hof van beroep in Washington bepaald in het beroep dat IA Labs had aangetekend. Nintendo hoeft zijn producten, waaronder  Nintendo Wii, nu niet van de markt te halen.

De uitspraak van het federale hof is bindend. "We zijn zeer tevreden met de beslissing van het gerechtshof", laat een woordvoerder van Nintendo weten in een verklaring.

Hoewel de Nintendo Wii inmiddels zeven jaar op de markt is, had de rechtszaak ook gevolgen kunnen hebben voor de vorig jaar uitgebrachte Wii U. De Wii-afstandsbediening en het Wii Balance Board kunnen ook aangesloten worden op de nieuwe spelcomputer.

IA Labs vond dat Nintendo met Wii, het Wii Balance Board en de Wii-afstandsbediening inbreuk maakte op zijn patenten voor interactieve fitnessapparatuur. Met de rechtszaak die het bedrijf drie jaar geleden aanspande tegen Nintendo wilde het bedrijf de verkoop van verschillende Nintendo-producten blokkeren en een schadevergoeding eisen.


Nintendo Wii breekt geen patenten

Armin alleen met 'goede track' naar Songfestival

Armin van Buuren wil alleen met een 'echt goede track' naar het Eurovisie Songfestival. De dj zette de deur op een kiertje voor het liedjesfestijn. "Maar hij gaat alleen als er een echt goed plan is", weet het management van Armin.

"Het moet een track zijn waar hij voor duizend procent achter kan staan." Van Buuren liet onlangs doorschemeren dat hij het wel ziet zitten om naar het Songfestival te gaan. Er is echter nog niets besproken met de TROS. De omroep was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending van het Songfestival.

De omroep, die vanaf volgend jaar het Songfestival uitzendt met fusiepartner AVRO, is wel blij met Armins plannen. "We gaan binnenkort met de AVRO om de tafel om de plannen voor volgend jaar te bespreken", laat de omroep weten. "Wij zijn in ieder geval heel blij dat Anouk een pad heeft gebaand en dat andere bekende, grote namen interesse hebben in deelname."

Duitser schiet man dood en pleegt zelfmoord

Een man heeft op een industrieterrein in Idar-Oberstein, in het zuidwesten van Duitsland, een man doodgeschoten en vervolgens zelfmoord gepleegd. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt.

Volgens de poltie ligt het motief voor de schietpartij in de relatiesfeer. De 35-jarige schutter reed donderdag in de vroege morgen naar een bedrijf op het industrieterrein, waar het 46-jarige slachtoffer aan het werk was. De man schoot het slachtoffer dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf.

Dronken Weertenaren rijden huis binnen

In Weert is woensdagavond een auto een huis binnengereden. Dat gebeurde door een aanrijding met een andere auto. De bewoners kwamen met de schrik vrij, laat de politie donderdag weten.

Het huis raakte zwaar beschadigd door de botsing. Ook twee geparkeerde auto's werden geraakt en liepen schade op.

Beide bestuurders, mannen van 22 en 32 uit Weert, bleken te hebben gedronken en zijn aangehouden. Een van hen raakte gewond, maar kon ter plekke worden behandeld aan zijn verwondingen.

Schultz onderzoekt windmolens op Afsluitdijk

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat onderzoeken of het mogelijk is om windmolens op de Afsluitdijk te plaatsen als de dijk de komende jaren wordt opgeknapt. Dat heeft Schultz donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

"Ik zal zeker proberen dit een plek te geven bij de verdere ontwikkeling van de Afsluitdijk", zei Schultz. Volgens de minister is het ingewikkeld om windmolens op de dijk te zetten, omdat er rekening moet worden gehouden met onder andere de verkeersveiligheid en de veiligheid van de dijk zelf.

De technische mogelijkheden worden echter steeds groter. Ook wees Schultz erop dat de provincie Noord-Holland minder afhoudend is dan voorheen ten aanzien van windmolens op de Afsluitdijk.

'Mercedes wees schikkingsvoorstel FIA af'

Het Formule 1-team Mercedes is vandaag verschenen voor het tribunaal van autosportfederatie FIA. De zaak draait om een bandentest die in Barcelona op verzoek van Pirelli uit is gevoerd. Mercedes reed hierbij met de huidige bolide in plaats van een enkele jaren oude auto.

Volgens Mercedes had het team toestemming van de FIA gekregen om met de huidige bolide het rubber voor 2014 aan de tand te voelen. De toestemming zou verleend zijn door FIA-directeur Charlie Whiting, maar de FIA ontkent dit. De autosportfederatie stelt dat voor toestemming aan twee voorwaarden voldaan had moeten worden. Ten eerste zouden alle andere teams van de test op de hoogte gesteld moeten worden en daarnaast zouden alle renstallen een eerlijke kans gekregen moeten hebben om te rijden. Voor de betreffende test was er alleen informeel contact tussen de partijen geweest.

Sky Sports-journalist Ted Kravitz heeft ondertussen laten weten dat Mercedes-teampresident Niki Lauda in de Duitse pers gemeld heeft dat de FIA Mercedes een schikkingsvoorstel aangeboden heeft. Bij een schuldbekentenis zou de straf laag uitvallen. Teambaas Ross Brawn en Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff hebben dit voorstel naar de prullenbak verwezen omdat ze verwachten de zaak te kunnen winnen.

Mocht Mercedes de zaak verliezen dan kan de straf hoog uitvallen. Zo kan er een flinke boete opgelegd worden of het team kan veel punten in het constructeurskampioenschap kwijtraken. Daarnaast hebben de aandeelhouders van het moederbedrijf van Mercedes, Daimler, zich al geroerd, want enkelen van hen willen een mogelijke straf aangrijpen om het merk zich terug te laten trekken uit de Formule 1.

Mocht Mercedes vrijgesproken worden dan kan dit het einde betekenen voor FIA-directeur Charlie Whiting, omdat hij toestemming verleend zou hebben voor de test. De komende uren zal duidelijk worden welke kant de zaak op zal gaan.

Vroeger was alles beter

'Vroeger was alles beter', maar wat zou er gebeuren als je de hedendaagse gamefeatures, zoals systeemupdates, reclame, DRM en achievements zou toepassen op klassieke Nintendo-games?

Tegenwoordig draait het er allemaal maar om dat games voor iedereen zo toegankelijk mogelijk zijn. Veel games van vroeger waren lekker moeilijk. Je had geen bijzonderheden zoals checkpoints, save states en verplichte updates en een spel vereiste vaak gewoon veel oefening. Het was al een hele kunst om in een Mario-game meer dan 15 levens te verzamelen en als een game een bug had nam je dat gewoon voor lief.

Blogger en computerprogrammeur Hugues Johnson moet deze gedachte ook gehad hebben en creëerde daarom onderstaande afbeeldingen. De overige 15 afbeeldingen zijn via zijn site huguesjohnson.com te bewonderen.

NES System update

NES Checkpoint

NES Online Check

NES Game Tutorial

NES Achievements

Sopranos-sterren geschokt door dood Gandolfini

Acteurs uit The Sopranos en de bedenker van de succesvolle serie hebben geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van hoofdrolspeler James Gandolfini. De acteur stierf woensdag op 51-jarige leeftijd tijdens een vakantie in Rome.

"51 jaar en hij laat een kind achter. Hij was net getrouwd", reageerde Joe Gannascoli, die de rol van Vito Spatafore voor zijn rekening nam. "Zijn zoon heeft nu geen vader meer. Hij was veel te jong." Steven Van Zandt, die Silvo Dante speelde, liet via Twitter weten zijn broer en beste vriend te hebben verloren. "Één van 's werelds beste acteurs is heengegaan."

Die mening deelt Steven Schirripa, die in de huid van Bobby Baccalieri kroop. "Jimmy was een goede vriend en als een broer voor me. Hij was een geweldig acteur en een geweldige vader. Ik ben onwijs verdrietig en ga hem verschrikkelijk missen."

Gandolfini laat twee kinderen achter: zijn 13-jarige zoon Michael uit zijn eerste huwelijk en de acht maanden oude Liliana. De acteur trouwde in 2008 met Deborah Lin.

Niet alleen sterren uit The Sopranos reageerden geschokt op Gandolfinis dood. "Een buitengewoon acteur. RIP", twitterde Robin Williams. "De geweldige James Gandolfini is vandaag overleden. Hij was slechts 51, ik kan het niet geloven", schreef Bette Midler.

Ook Nederlandse sterren bewijzen Gandolfini de laatste eer via Twitter. Onder meer actrice Halina Reijn, zangeres Do en presentatrice Nicolette van Dam regeren. "James Gandolfini. Een held. Een inspirator", twitterde acteur Robert de Hoog. "James Gandolfini overleden. Schrik ik van, briljant acteur en veel te jong om te sterven, 51 jaar. Zo genoten van The Sopranos", schreef presentatrice Froukje de Both.


Sopranos-sterren geschokt door dood Gandolfini (Foto: Novum)

[Tour] Vacansoleil met broers Van Poppel

Boy en Danny van Poppel maken volgende week hun debuut in de Tour de France. De broers maken deel uit van de negenkoppige selectie van Vacansoleil, waar hun vader en oud-topsprinter Jean-Paul van Poppel ploegleider is. Johnny Hoogerland, Wout Poels en Lieuwe Westra zijn de andere Nederlanders in de Tourploeg.

De Belg Thomas De Gendt, vorig jaar derde in de Giro d'Italia, is de belangrijkste man voor het algemeen klassement. Ook zijn landgenoot Kris Boeckmans gaat mee. De Spanjaard Juan Antonio Flecha en de Oezbeek Sergey Lagutin maken de selectie compleet.

Poels, Hoogerland, Westra, De Gendt, Flecha en Lagutin kregen vorige maand al te horen zo goed als zeker te zijn van een plaats in de Tourploeg. De overige renners bleven tot het laatste moment in spanning.

Trailer voor Anchorman 2

Het prachtige lied Don't Stop Believin' van de rockband Journey schalt door de eerste trailer van de langverwachte komedie Anchorman 2: The Legend Continues. Bekijk de beelden van het nieuwe avontuur van Ron Burgundy en zijn nieuwsteam.

Ron, Brick, Champ en Brian zijn terug als het nieuwsteam van Channel 4. In de dit vervolg zijn de jaren zeventig voorbij en bevinden de heren zich in de jaren tachtig; een decennium waarin de competitie op de werkvloer nog moordender werd, seksisme op de werkvloer minder geaccepteerd werd en het haar naar torenhoge proporties groeide. In de nieuwe trailer zien we dat Kristen Wiig qua bizarre opmerkingen niet onder doet voor Steve Carell en Will Ferrell er moeizaam in slaagt om veilige onderwerpen aan de dinertafel aan te kaarten. 

Voor de fans van Anchorman: The Legend of Ron Burgundy belooft dit een hilarisch weerzien te worden. In Nederland staat de bioscooppremière van Anchorman 2: The Legend Continues gepland voor 13 februari 2014.

Trailer voor Smoorverliefd

Susan Visser en Anna Drijver zijn op zoek naar ware liefde in de Nederlandse film Smoorverliefd. Van deze nieuwe romantische komedie is een trailer verschenen, die je hieronder kunt bekijken.

De romkom gaat over de liefdeslevens van vier vrouwen in Den Haag: tienerdochter Eva (Beatrice Hillen), haar moeder Judith (Susan Visser), tante Barbara (Anna Drijver) en grote zus Anna (Anna Raadsveld). Natuurlijk gaat lang niet alles van een leien dakje. Pierre Bokma, Johnny de Mol en Rik Launspach leveren het testosteron in deze, rond vrouwen gecentreerde, film. 

Overigens is Smoorverliefd gebaseerd op de gelijknamige Vlaamse komedie uit 2010. Net als de oorspronkelijke film werd de remake geregisseerd door Hilde van Mieghem.
em.

De nieuwe Smoorverliefd draait vanaf 12 september in de Nederlandse bioscopen.

Ruzie tussen schaatsteams en KNSB

De Nederlandse commerciële schaatsteams zijn het niet eens met het beleid van de KNSB. Volgens de merkenteams heeft de bond niet aan alle voorwaarden voldaan en daarom weigeren ze 'uit principe' 10% van het licentiegeld over te maken, een bedrag van in totaal 50.000 euro.

De A-teams TVM, Activia, Brand Loyalty en Beslist.nl voelen zich niet serieus genomen door de KNSB, onder meer doordat de Nederlandse bond zonder overleg met de Vereniging Professionele Schaatsteams (VPS) de wereldbekerwedstrijd in november teruggaf. De commerciële teams worden hierdoor ongevraagd op kosten gejaagd. Ook het zomaar tot 2016 verlengen van het contract met hoofdsponsor steekt de merkenteams. Zij hadden hierbij betrokken willen worden.

Taylor-Johnson doet regie 50 Shades

E.L. James, schrijfster van de bestsellertrilogie Fifty Shades, hield haar lippen stijf op elkaar over de aankomende film – tot nu toe dan. Woensdag maakte James via Twitter openbaar dat de film een regisseur heeft gevonden.

“Ik ben opgetogen en blij om jullie te laten weten dat Sam Taylor-Johnson akkoord is gegaan om de film van Fifty Shades of Grey te regisseren,” twitterde de schrijfster.

De 46-jarige Taylor-Johnson, - die professioneel ook wel Sam Taylor-Wood genoemd wordt – maakte haar regiedebuut in 2008 met de film Nowhere Boy, over de jeugdjaren van John Lennon. 

Haar relatie met de 23-jarige hoofdrolspeler van die film, Aaron Johnson, haalde de bladen toen zij in 2012 trouwden. Ondanks een leeftijdsverschil van 23 jaar. Ze regisseerde ook een korte film Daydream waarin de ex-vrouw van regisseur Rupert Sanders, Liberty Ross te zien was.

Over wie de hoofdrollen in 50 Shades gaat spelen is nog weinig bekend. Al draait de geruchtenmachine volop. Zo zou Alex Pettyfer een proefscène hebben geschoten en heeft Emma Watson ontkent dat ze is gecast als de bloedmooie maar vatbare Anastasia Steele. 

'Microsoft wilde apparatentak Nokia kopen'

Microsoft heeft met Nokia vergevorderde gesprekken gevoerd over een overname van de apparatendivisie van de Finse producent van mobiele telefoons. Uiteindelijk liepen de onderhandelingen stuk op de prijs en de zorgen over de moeizame positie van Nokia op de smartphonemarkt.

Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Microsoft levert software voor mobieltjes van Nokia. De twee bedrijven zouden een heel eind zijn opgeschoten in de onderhandelingen over een verkoop van de apparatentak, maar uiteindelijk kon toch geen overeenstemming worden bereikt, aldus het bericht. Het is volgens de bronnen niet waarschijnlijk dat de gesprekken opnieuw opgestart zullen worden.

Eerder deze week werd in de media gemeld dat het Chinese telecomconcern Huawei Nokia zou willen overnemen. Dat werd ontkend door Huawei.

'Microsoft wilde apparatentak Nokia kopen'
'Microsoft wilde apparatentak Nokia kopen' (Foto: ANP)

[NHL] Blackhawks trekt stand met de Bruins gelijk

De ijshockeyers van Chicago Blackhawks zijn terug in de race om de Stanley Cup. De uitploeg trok de stand in de finale van de Noord-Amerikaanse competitie met Boston Bruins gelijk na een 6-5 overwinning. De tussenstand in de best-of-sevenserie is nu 2-2. Brent Seabrook maakte in de verlenging de winnende treffer voor de Blackhawks.

"Een van de dingen waar we over hebben gesproken, was om meer te scoren", zei Seabrook. "Ik probeerde mijn schot op het doel te krijgen, had een goed uitzicht en vond vervolgens een gaatje."

Het was de derde verlenging in de vierde wedstrijd in de finale van de Stanley Cup. De vijfde wedstrijd is zaterdag.

MERS-virus verspreidt zich gemakkelijk

MERS, de nieuwe variant van het SARS-virus, wordt gemakkelijk van mens op mens overgebracht en lijkt dodelijker te zijn dan SARS. Dat hebben artsen woensdag gezegd na een onderzoek naar de MERS-uitbraak in Saudi-Arabië.

Het afgelopen jaar zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan zestig mensen besmet met het MERS-virus, 38 van hen lieten het leven. De meeste besmettingen hadden plaats in Saudi-Arabië. Vooralsnog zijn nog niet zoveel mensen besmet als in 2003, toen een wereldwijde uitbraak van SARS aan achthonderd mensen het leven kostte.

Uit onderzoek naar de MERS-besmettingen in Saudi-Arabië is gebleken dat het nieuwe coronavirus erg veel lijkt op SARS. Net als SARS wordt MERS makkelijk overgebracht op anderen. Hoe de besmetting precies plaatsheeft is niet duidelijk. Soms wordt de ziekte overgebracht door niezen, maar ook via een andere weg kunnen mensen ziek worden. Ziekenhuispatiënten die geen contact hadden met MERS-patiënten raakten toch besmet. "In de juiste omstandigheden kan de verspreiding explosief zijn", aldus epidemioloog Trish Perl.

Ook wat betreft de symptomen vertoont MERS gelijkenissen met SARS. Patiënten kijgen eerst koorts en moeten hoesten. Enkele dagen later krijgen ze een longontsteking. Het lijkt er echter op dat MERS dodelijker is dan SARS. Van de mensen die met SARS besmet waren overleed acht procent. Bij MERS ligt dat percentage op 65 procent.

Van SARS is de bron van de besmetting duidelijk. SARS is van oorsprong een virus dat onder vleermuizen voorkwam en via civetkatten werd overgedragen op mensen. De bron van MERS is nog altijd een raadsel. Het lijkt erg op een vleermuisvirus, maar sommige experts denken dat mensen ziek worden van dieren als kamelen en geiten. Een andere hypothese is dat vleermuizen het virus overdragen via besmette dadels, die veel worden gegeten in Saudi-Arabië.

De behandeling van patiënten is een groot probleem. "We hebben meer informatie van andere landen nodig om uit te zoeken wat de beste behandelmethode is", zei Clemens Wendtner die in München een patiënt behandelde die later overleed. "Onze patiënt kreeg alles wat nodig was, maar het hielp niets."

WHO-directeur Margaret Chan heeft MERS eerder al de grootste dreiging voor de volksgezondheid genoemd en heeft toegegeven dat deskundigen met lege handen staan. "We begrijpen nog te weinig van dit virus", aldus Chan. Komend weekeinde overlegt de WHO met deskundigen over MERS. Mogelijk worden er dan ook richtlijnen vastgesteld voor de ramadan die volgende maand begint. Miljoenen pelgrims gaan dan naar Saudi-Arabië.

Veel klachten over nieuw uniform ME

Tientallen ME'ers hebben bij politievakbond ANPV geklaagd over het nieuwe uniform van de mobiele eenheid. De pakken zijn te warm, de stof aan de binnenkant is te hard en ME'ers kunnen er minder goed in bewegen. Korpschef Gerard Bouman heeft toegezegd een onderzoek in te stellen naar de pakken, meldt de vakbond.

Bij een examen raakten in april elf ME'ers onwel. De vakbond denkt dat dat kwam doordat de pakken te heet zijn. Ook hebben acht agenten brand- en schroeiplekken opgelopen aan de binnenkant van hun benen doordat de stof schuurt of de naden te hard zijn. Het nieuwe tenue is een soort overall en is voorzien van gele accentkleuren op de borst, schouders en rug.

Op een oproep van de ANPV om ervaringen te delen reageerden tientallen ME'ers. De meesten vinden het pak modern, eigentijds en flitsend, maar zijn niet tevreden over het draagcomfort. Politievakbond ACP opende eerder ook al een meldpunt over het nieuwe tenue.

De bond trok bij de korpsleiding en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de bel over de klachten en eiste een onderzoek. Bouman heeft inmiddels toegezegd dat dat er komt.

'Tekort aan stageplaatsen in mbo door crisis'

Door de economische crisis is er een tekort aan stageplaatsen in het mbo. Dit jaar konden 14.500 leerlingen op het mbo geen leer-werkplek vinden, blijkt uit cijfers van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB), meldt het AD donderdag. Dat gaat om tien procent van de leerlingen. Vorig jaar was dat nog 4,5 procent.

Met name jongeren die vier dagen werken en een dag in de week naar school gaan, hebben moeite een leerplek te vinden. Om die reden stapten vierduizend leerlingen dit schooljaar over naar onderwijs waarbij ze de hele week naar school gaan, aangevuld met stages. Die opleidingen zijn daardoor extra druk geworden.

Het tekort aan stageplaatsen zit vooral in sectoren die door de crisis zijn getroffen. Daarbij gaat het om bouw, transport, logistiek en kinderopvang.

De SBB overhandigt het onderzoek donderdag aan ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk (PvdA). Donderdag komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met nieuwe werkloosheidscijfers.

Kim Dotcom huilde om gewiste data

Oprichter van filesharing-site MegaUpload, Kim Dotcom, was 'in tranen' toen hij erachter kwam dat de Nederlandse hostingprovider LeaseWeb alle bestanden van de servers van MegaUpload had verwijderd. Dat heeft Dotcom donderdag gezegd. In totaal had MegaUpload 630 servers van LeaseWeb in gebruik.

LeaseWeb zei in een verklaring dat het op eigen kosten een jaar lang de bestanden van MegaUpload heeft opgeslagen. De hostingprovider heeft naar eigen zeggen nooit een verzoek gehad voor toegang tot de data of het bewaren ervan. LeaseWeb meent dat het tijd werd om de servers voor andere doeleinden in te zetten.

Dotcom zei in een reeks berichten op Twitter echter dat zijn advocaten LeaseWeb herhaaldelijk hebben gevraagd de bestanden te bewaren in afwachting van een uitspraak van een Amerikaanse rechter in de zaak tegen Dotcom. Volgens de MegaUpload-baas zijn miljoenen persoonlijke bestanden verloren gegaan. Het was 'de grootste dataslachtpartij in de geschiedenis van het internet'.

Dotcom is door de Amerikaanse autoriteiten aangeklaagd voor het faciliteren van het downloaden van illegaal materiaal. Hij houdt zelf vol onschuldig te zijn. Hij is op borgtocht vrij.

Ajax belt Maher definitief af

Adam Maher speelt na de zomer niet bij Ajax. De Amsterdammers hebben de middenvelder medegedeeld dat ze zich op andere spelers richten. "Ik heb Adam en zijn zaakwaarnemer Sigi Lens gebeld, dat wij andere keuzes maken. Daarnaast heb ik AZ gezegd dat we geen interesse meer hebben”, zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars in De Telegraaf.

Ajax houdt rekening met een langer verblijf van Siem de Jong en richt zijn pijlen bovendien op Lerin Duarte van Heracles Almelo. De club was één van de twee kanshebbers op de handtekening van Maher. Door het afhaken van de kampioen van Nederland heeft PSV de beste papieren voor de middenvelder. PSV kan Maher bekostigen vanwege de transfers van Jeremain Lens en Dries Mertens. Maher wordt ook door tientallen buitenlandse clubs gevolgd, maar wil voorlopig in de Eredivisie actief blijven.

'Hulporganisaties doen het verkeerd'

Hulporganisaties werken te weinig samen, zijn te veel met zichzelf bezig en concentreren zich vooral op 'zichtbare hulp die makkelijk te fotograferen is'. Dat betoogt oud-politica Femke Halsema, nu voorzitter van Stichting Vluchteling, donderdag in de Van Heuven Goedhart-lezing in Den Haag. De Volkskrant publiceerde donderdag delen van de lezing.

Door te eenzijdige aandacht voor zichtbare slachtoffers blijft de hulp aan grote groepen achterwege, aldus Halsema, die onlangs een reis maakte langs vluchtelingenkampen in onder meer Syrië, Irak en Turkije. Hulporganisaties zijn het 'eigenbelang' onbedoeld belangrijker gaan vinden dan 'hulp aan mensen die opgejaagd' zijn, aldus Halsema.

Ook is de oud-leider van GroenLinks kritisch over de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). "Bij een grote crisis wordt het geld weliswaar gezamenlijk ingezameld, maar nadat het naar rato van de grootte van de aangesloten organisaties is verdeeld, gaat ieder zijns weegs", zegt Halsema daarover. Overleg over de manier waarop het ingezamelde geld het best kan worden gebruikt, vindt nauwelijks plaats en overleg daarover 'wordt evenmin op prijs gesteld'.

Halsema zegt met haar kritiek te proberen een 'open, kritische discussie' in de hulpsector te voeren 'over de effectiviteit van de hulp'. De SHO en het Rode Kruis zeggen zich in de krant niet te herkennen in de kritiek.

Tiger Woods moet rust nemen

Tiger Woods zal de koemde weken niet in actie komen. Hij heeft een verrekking opgelopen in zijn elleboog. Tijdens het US Open had Woods al zichtbaar last had van zijn elleboog.  Vooral in de eerste ronde schudde hij meermaals opzichtig met zijn linkerarm, waarbij duidelijk was dat hij last had van zijn elleboog of pols.

"Nadat ik thuiskwam van het US Open heb ik me laten onderzoeken en stelden de doktoren vast dat ik een verrekking heb in mijn elleboog", schreef Woods op zijn website. "Ze adviseerden me een paar weken vrij te nemen, te rusten en mijn arm te laten behandelen. Ik zal op tijd klaar zijn voor het Brits Open en kijk er naar uit om op Muirfield te spelen." 

Door deze verplichte rustpauze kan hij zijn eigen AT&T Nationaltitel niet verdedigen. Het toernooi wordt georganiseerd door zijn eigen foundation. "Het AT&T National betekent veel voor mij en mijn foundation en dat ik daar mijn titel niet kan verdedigen vind ik dan ook heel moeilijk."

Slechte dagen voor pollenpatiënten

Niezen, rode ogen, jeuk en een loopneus. Nog niet eerder kreeg de website allergieradar zo'n hoge klachtenscore als afgelopen week, zo meldt natuurbericht.nl.

De website waar mensen aan kunnen geven hoeveel last zij hebben van hun pollenallergie boekte een nieuw record in haar 4-jarig bestaan op dinsdag. De graspollen blijken de boosdoener: door het koude weer bloeiden de planten in mei nog nauwelijks, maar inmiddels zijn ze massaal de klachtenverwekkende pollen aan het verspreiden. Ook de zuring en de weegbree bloeien nu volop.

Brand in aanmaakblokjesfabriek Oisterwijk

In een aanmaakblokjesfabriek in het Brabantse Oisterwijk is donderdag op de vroege ochtend een grote brand uitgebroken. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Niemand raakte gewond, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De brand bij het bedrijf Fire-up aan de Laarakkerweg ontstond rond 04.45 uur. Op het moment dat de brand uitbrak was niemand in het pand aanwezig.

Bij de brand komt veel rook vrij. De brandweer adviseert omwonenden hun ramen en deuren gesloten te houden.

Even voor 06.30 uur was het vuur nog niet onder controle. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar naastgelegen panden.

Als gevolg van de brand rijden er tussen Oisterwijk en Boxtel donderdagochtend geen treinen. Reizigers moeten rekening houden met een uur extra reistijd en kunnen omrijden via Utrecht of Den Bosch, meldt de NS.

'Hulp aan jongeren dreigt te mislukken'

De hulp aan ruim 160.000 jongeren in de jeugdzorg dreigt vanaf 2015 mis te lopen omdat het onderbrengen van deze taak bij de gemeenten niet goed verloopt. De overgang van jeugdzorg van het rijk en de provincies naar de gemeenten zou veel te traag gaan. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport naar de decentralisatie, meldt De Telegraaf donderdag. De krant kreeg het rapport in handen.

In het rapport van de commissie, die onder leiding staat van de Rotterdamse wethouder Leonard Geluk (CDA), staat dat de politieke druk op dit dossier 'nog niet heeft geleid tot het tot stand komen van belangrijke maatregelen'. Gemeenten zouden te weinig informatie beschikbaar hebben over de jongeren en hun problemen.

Ook gaat de besluitvorming op het ministerie van Volksgezondheid en in het parlement 'veel te langzaam'. Het is daarom nog onduidelijk of en hoe zo'n zeshonderd miljoen euro van het totaalbudget naar de gemeentes komt.

Drie lichamen aangetroffen na woningbrand in Cuijk

De brandweer heeft in de nacht van woensdag op donderdag in het Brabantse Cuijk drie lichamen aangetroffen bij het blussen van een woning. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend, meldt een politiewoordvoerder. Ook de doodsoorzaak is nog onduidelijk.

De melding van de brand in de woning aan het Hermelijnkwartier kwam rond 02.30 uur binnen. De oorzaak van de brand is niet bekend. Het is ook niet bekend of het om de bewoners gaat.

De politie doet onderzoek.

[Confed. Cup] Italië verder na gelukkige zege op Japan

Italië en Brazilië hebben zich woensdag geplaatst voor de halve finale van de Confederations Cup. De Italianen zegevierden in een spectaculair duel met 4-3 over Japan en brachten daarmee in navolging van Brazilië hun puntentotaal op zes. Het nog puntloze Japan en Mexico, dat eerder woensdag verloor van de Brazilianen, zijn na twee wedstrijden al uitgeschakeld.

Japan speelde de eerste helft in het Braziliaanse Recife superieur en kwam via Keisuke Honda en Shinji Kagawa op een 2-0 voorsprong. Daniele De Rossi deed vlak voor rust iets terug, waarna Italië kort in de tweede helft een 3-2 voorsprong nam. Een Japans eigen doelpunt en een benutte strafschop van Mario Balotelli zorgden daarvoor.

Japan liet het er niet bij zitten en kwam via Shinji Okazaki op gelijke hoogte. De Japanners maakten vervolgens vol jacht op de winnende goal, maar de treffer viel tegen de verhouding in aan de andere kant. Sebastian Giovinco kroonde zich vier minuten voor tijd tot matchwinner. Vitesse-spits Mike Havenaar was even daarvoor bij Japan als invaller in het veld gekomen.

Sopranos-acteur James Gandolfini (51) overleden

De Amerikaanse acteur James Gandolfini is tijdens een vakantie in Italië overleden aan een hartinfarct. Gandolfini, bij de meesten vooral bekend van zijn rol als maffiabaas Tony Soprano in de hitserie The Sopranos, is 51 jaar geworden. Het treurige nieuws werd door een woordvoerder van HBO bevestigd.

Gandolfini won in de Verenigde Staten talloze prijzen met zijn rol in The Sopranos. De succesvolle serie was ook in Nederland en België op televisie te zien. De acteur maakte zijn filmdebuut in 1992 in de film A Stranger Among Us en was daarna regelmatig op het witte doek te aanschouwen in onder meer True Romance (1993), Get Shorty (1995), 8MM (1999) en meer recentelijk Zero Dark Thirty en Killing Me Softly.


R.I.P.

Enorme foto van Mars vrijgegeven

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft woensdag een enorme foto van het oppervlak van de planeet Mars naar buiten gebracht. De afbeelding is 1,3 miljard pixels groot en bestaat uit 850 bijzonder gedetailleerde foto's die aan elkaar zijn geplakt.

Op de foto is een panorama van de Gale-krater te zien, waar de verkenner Curiosity rondrijdt en onderzoek doet. Bezoekers van de NASA-website kunnen inzoomen op afzonderlijke stenen ver weg. Op de achtergrond is de Mount Sharp te zien, een 5,5 kilometer hoge berg in het midden van de krater.

Meeuwis kondigt derde stadionconcert 2014 aan

Guus Meeuwis geeft 'vanwege de enorme run op kaarten' ook een derde stadionconcert in 2014. De zanger staat niet alleen op 13 en 14 juni, maar ook een dag later in het Philips Stadion met Groots Met een Zachte G. Hij geeft dan een middagconcert.

"De zondagmiddagconcerten zijn echt super", reageert Meeuwis, die eerder deze maand ook drie shows gaf in Eindhoven, in een verklaring. "De sfeer op een zomerse zondagmiddag in het stadion is uniek, anders dan bij de andere concerten. Ik kijk er alweer naar uit."

De kaartverkoop voor het extra concert is al begonnen.

Karzai: alleen zonder VS vredesoverleg met Taliban

De Afghaanse president Hamid Karzai wil alleen met de Taliban over vrede onderhandelen als de Verenigde Staten buiten dat overleg blijven. Bovendien moeten de Taliban eerst stoppen met hun aanvallen. Het vredesproces voor Afghanistan dient in handen te zijn van Afghanen, niet van buitenlanders, zo luidde de boodschap van een woedende Karzai.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, deed in een tweetal telefoongesprekken met Karzai binnen 24 uur een tevergeefse poging hem tot bedaren te brengen.

Karzai wil zelf rechtstreeks met de Taliban over vrede praten. Dinsdag werd duidelijk dat de VS en de Taliban eerst bilateraal gaan onderhandelen en dat de Afghaanse regering pas in een later stadium mag aanschuiven. Dat is Karzai in het verkeerde keelgat geschoten.

Eerder woensdag zei de president al dat hij zijn veiligheidsoverleg met de VS staakt uit protest tegen de Amerikaanse beslissing om alleen met de Taliban om de tafel te gaan zitten. Karzai was met Washington in overleg over de vraag hoeveel Amerikaanse troepen na de officiële terugtrekking in 2014 in Afghanistan moeten blijven. Dat overleg heeft hij nu opgeschort.

Op zijn beurt heeft de Amerikaanse speciaal gezant voor Afghanistan, James Dobbins, een reis naar Afghanistan die voor deze week gepland was, uitgesteld.

Lichamen vermiste duikers waarschijnlijk gevonden

De lichamen van twee Nederlanders die eind vorige maand niet terugkeerden van een duik in een Schotse baai zijn vermoedelijk gevonden. De politie van Schotland bevestigt woensdagmiddag dat de kustwacht twee lichamen heeft gevonden op veertig meter van de SMS Brummer, het gezonken schip waarnaar de Nederlanders doken.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet officieel bekend. De kans is echter groot dat het gaat om de vermiste Nederlandse duikers.

Scapa Flow, een beschutte baai bij de Schotse Orkney-eilanden, is populair bij duikers vanwege de gezonken Duitse oorlogsschepen op de bodem. De SMS Brummer ligt op 36 meter diepte. De twee mannen waren lid van een duikteam uit Amstelveen.

'Kate bevalt in zelfde ziekenhuis als Diana'

Het is de bedoeling dat het eerste kind van Kate en William in de Lindo Wing van St Mary's Hospital in Londen ter wereld komt. In die privévleugel beviel prinses Diana, die in 1997 overleed, van de prinsen William en Harry.

Of Kate een jongen of meisje krijgt, is volgens woordvoerders van Clarence House onbekend omdat Kate en William dat zelf niet zouden weten. Eerder gingen geruchten dat de twee een dochter verwachten, vooral omdat Kate zich leek te verspreken. De Britse prins is van plan bij de geboorte, die halverwege juli moet plaatsvinden, aanwezig te zijn.

De buitenwereld wordt van de aankomende bevalling op de hoogte gebracht zodra Kate in het ziekenhuis ligt. Zodra de baby is geboren, wordt een mededeling met het geslacht, gewicht en geboortetijd op een schraag geplaatst bij Buckingham Palace. Op hetzelfde moment komt het nieuws op Twitter.

De naam van het kind komt mogelijk pas later naar buiten. Toen William was geboren, duurde het een week voor zijn naam bekend werd gemaakt.

Nieuwe veiligheidseisen kerncentrales Japan

Eigenaren van Japanse kerncentrales moeten er voor zorgen dat er bij zware ongelukken geen radioactiviteit meer vrijkomt. Er moeten speciale controlekamers komen voor noodgevallen en er moeten maatregelen tegen terroristische aanvallen genomen worden. De centrales moeten ook beveiligd worden tegen aardbevingen en tsunami's.

Dat staat in een set nieuwe veiligheidseisen die de Japanse atoomautoriteit woensdag bekend heeft gemaakt. De maatregelen zijn een reactie op de kernramp in Fukushima, maart 2011. Sindsdien liggen 48 van de 50 kerncentrales in Japan stil. Een plan om helemaal met kernenergie te stoppen is echter door de regering van premier Shinzo Abe teruggedraaid.

De nieuwe maatregelen gaan vanaf 8 juli gelden. Eigenaren van centrales kunnen dan een inspectie van hun installaties aanvragen. Valt die positief uit dan kan de centrale na enkele maanden weer opgestart worden.

Critici wijzen erop dat eigenaren van centrales vijf jaar de tijd krijgen om nieuwe apparatuur en voorzieningen te installeren. Bovendien kunnen de centrales weer gaan draaien zonder dat er deugdelijke noodplannen zijn of procedures voor evacuatie van personeel en omwonenden.

De eigenaren van de centrales dringen er al langer op aan weer te mogen starten omdat het opwekken van stroom met olie, gas of kolen veel duurder is. Veiligheid was in het verleden een zaak van de eigenaren van de centrales. Na de ramp in Fukushima bleek ook dat de eigenaren zeer nauwe banden hadden met politici, topambtenaren en inspecteurs. Zo konden ze feitelijk met alles weg komen.

Universiteit Maastricht in top jonge universiteiten

De Universiteit Maastricht staat op de zesde plek van een lijst van de honderd beste jonge universiteiten. De Limburgse academie is ook meteen de enige Nederlandse universiteit die de lijst, de Times Higher Education 100 Under 50 Ranking, heeft weten te halen. Wel komen in de top tien vooral Europese universiteiten voor.

De universiteiten in de lijst zijn jonger dan vijftig jaar. De lijst moet een beeld geven van universiteiten die het in slechts enkele decennia voor elkaar hebben gekregen bij de beste universiteiten van de wereld te gaan horen en die het in zich hebben in de toekomst tot absolute top te gaan horen.

Op de eerste plek staat de Zuid-Koreaanse Pohang University of Science and Technology. De École Polytechnique Fédérale in het Zwitserse Lausanne staat tweede. Het Verenigd Koninkrijk heeft in de lijst voorts met achttien de meeste noteringen.

Behalve een lijst met de honderd beste jonge universiteiten, die dit jaar de tweede editie beleefde, publiceert Times Higher Education jaarlijks ook een ranglijst van alle universiteiten. Deze THE World University Rankings vormt samen met concurrenten QS World University Rankings en Academic Ranking of World Universities de top drie van invloedrijkste universitaire ranglijsten.

Het is het tweede jaar op rij dat de lijst is uitgebracht. Vorig jaar stond de Universiteit Maastricht er echter nog niet in.

'Selena Gomez aan het daten met Ed Sheeran'

Selena Gomez en Ed Sheeran zijn aan het daten. Dat vertellen ingewijden aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Naar verluidt heeft Taylor Swift, die een goede vriendin is van Gomez en toert met Sheeran, de twee aan elkaar voorgesteld.

De 20-jarige Gomez, die eerder een knipperlichtrelatie had met Justin Bieber, zou vooral zijn gevallen voor de volwassenheid van de 22-jarige zanger. "Ze had er genoeg van voor Justin te moeten zorgen alsof hij haar kind was", aldus een bron. "Dit is een fijne ontsnapping."

Volgens een andere ingewijde heeft Sheeran ook meer inhoud dan Bieber. "Hij is gevoelig en lief."

Kremlin: pers moet e-mails niet geloven

De persdienst van de Russische president Vladimir Poetin heeft journalisten gewaarschuwd geen e-mailberichten meer te geloven. Ze moeten de informatie die erin staat telefonisch natrekken.

De persdienst beroept zich op een toename van cybercrime. Media moeten 'uiterste voorzichtigheid' betrachten bij het gebruik van informatie die zij via het internet in de vorm van e-mails krijgen, aldus de dienst.

Aanleiding voor de oproep vormt hoogstwaarschijnlijk het bericht dat premier Dmitry Medvedev de topman van de nationale spoorwegen Vladimir Yakunin had ontslagen en vervangen door Alexander Misharin.

Het bericht was vals ook al was het een via e-mail verzonden brief van de persdienst van de regering.

De FSB, opvolger van de KGB, is gelast het geval te onderzoeken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.