Taliban bereid gevangen soldaat VS vrij te laten

De Afghaanse Taliban zijn bereid een gevangengenomen Amerikaanse militair vrij te laten in ruil voor de vrijlating van vijf belangrijke leden van de Taliban die vastzitten in Guantanamo Bay. De Amerikaan is sinds 2009 in handen van de Taliban. De voorgestelde gevangenenruil is een gebaar van verzoening, zei Taliban-woordvoerder Shaheen Suhail donderdag.

Sergeant Bowe Bergdahl 'verkeert voor zover ik weet in goede conditie', zei Suhail in een telefonisch interview met Associated Press. Suhail sprak vanuit het pas geopende Taliban-kantoor in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Bergdahl verdween op 30 juni 2009 van zijn basis in het zuidoosten van Afghanistan. Waar hij wordt vastgehouden, liet Suhail onvermeld, maar tot dusverre werd aangenomen dat hij in Pakistan zit.

De Verenigde Staten moeten eerst de vijf gevangenen vrijlaten, zei Suhail. Daarna willen de Taliban 'bruggen van vertrouwen bouwen', aldus de woordvoerder. De Taliban dringen al jaren aan op de vrijlating van bepaalde gevangenen. Onder hen zijn Khairullah Khairkhwa, ten tijde van het Taliban-bewind gouverneur van Herat, en de vroegere militaire commandant Mullah Mohammed Fazi.