Dekker vraagt advies over toekomst publieke omroep

Redactie

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) vraagt de Raad voor Cultuur hem te adviseren over de toekomst van het publieke mediabestel. Dat schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dekker vraagt om advies naar aanleiding van veranderingen in het medialandschap en de bezuinigingen op subsidies voor de publieke omroep.

Dekker vraagt op welke manier de publieke omroep 'zijn maatschappelijke functie in de toekomst het beste kan vervullen'. Het is belangrijk dat het onderscheidende karakter van de publieke omroep gewaarborgd blijft, vindt hij. Dekker wil specifiek weten hoe de omroep aandacht kan besteden aan levensbeschouwelijke onderwerpen en hoe de onafhankelijkheid van de publieke omroep ten opzichte van de overheid gewaarborgd kan blijven.

De rijksoverheid bezuinigt vanaf 2015 tweehonderd miljoen euro op de publieke omroep (NPO). Fusie van en samenwerking tussen omroepverenigingen moet 127 euro opleveren. Vanaf 2016 wordt de subsidie verlaagd met nog eens honderd miljoen euro. Door de bezuinigingen kan de publieke omroep in de toekomst minder programma's maken en worden programma's geschrapt.