'Mercedes wees schikkingsvoorstel FIA af'

Het Formule 1-team Mercedes is vandaag verschenen voor het tribunaal van autosportfederatie FIA. De zaak draait om een bandentest die in Barcelona op verzoek van Pirelli uit is gevoerd. Mercedes reed hierbij met de huidige bolide in plaats van een enkele jaren oude auto.

Volgens Mercedes had het team toestemming van de FIA gekregen om met de huidige bolide het rubber voor 2014 aan de tand te voelen. De toestemming zou verleend zijn door FIA-directeur Charlie Whiting, maar de FIA ontkent dit. De autosportfederatie stelt dat voor toestemming aan twee voorwaarden voldaan had moeten worden. Ten eerste zouden alle andere teams van de test op de hoogte gesteld moeten worden en daarnaast zouden alle renstallen een eerlijke kans gekregen moeten hebben om te rijden. Voor de betreffende test was er alleen informeel contact tussen de partijen geweest.

Sky Sports-journalist Ted Kravitz heeft ondertussen laten weten dat Mercedes-teampresident Niki Lauda in de Duitse pers gemeld heeft dat de FIA Mercedes een schikkingsvoorstel aangeboden heeft. Bij een schuldbekentenis zou de straf laag uitvallen. Teambaas Ross Brawn en Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff hebben dit voorstel naar de prullenbak verwezen omdat ze verwachten de zaak te kunnen winnen.

Mocht Mercedes de zaak verliezen dan kan de straf hoog uitvallen. Zo kan er een flinke boete opgelegd worden of het team kan veel punten in het constructeurskampioenschap kwijtraken. Daarnaast hebben de aandeelhouders van het moederbedrijf van Mercedes, Daimler, zich al geroerd, want enkelen van hen willen een mogelijke straf aangrijpen om het merk zich terug te laten trekken uit de Formule 1.

Mocht Mercedes vrijgesproken worden dan kan dit het einde betekenen voor FIA-directeur Charlie Whiting, omdat hij toestemming verleend zou hebben voor de test. De komende uren zal duidelijk worden welke kant de zaak op zal gaan.