Kim Dotcom huilde om gewiste data

Oprichter van filesharing-site MegaUpload, Kim Dotcom, was 'in tranen' toen hij erachter kwam dat de Nederlandse hostingprovider LeaseWeb alle bestanden van de servers van MegaUpload had verwijderd. Dat heeft Dotcom donderdag gezegd. In totaal had MegaUpload 630 servers van LeaseWeb in gebruik.

LeaseWeb zei in een verklaring dat het op eigen kosten een jaar lang de bestanden van MegaUpload heeft opgeslagen. De hostingprovider heeft naar eigen zeggen nooit een verzoek gehad voor toegang tot de data of het bewaren ervan. LeaseWeb meent dat het tijd werd om de servers voor andere doeleinden in te zetten.

Dotcom zei in een reeks berichten op Twitter echter dat zijn advocaten LeaseWeb herhaaldelijk hebben gevraagd de bestanden te bewaren in afwachting van een uitspraak van een Amerikaanse rechter in de zaak tegen Dotcom. Volgens de MegaUpload-baas zijn miljoenen persoonlijke bestanden verloren gegaan. Het was 'de grootste dataslachtpartij in de geschiedenis van het internet'.

Dotcom is door de Amerikaanse autoriteiten aangeklaagd voor het faciliteren van het downloaden van illegaal materiaal. Hij houdt zelf vol onschuldig te zijn. Hij is op borgtocht vrij.