Nieuwe veiligheidseisen kerncentrales Japan

Redactie

Eigenaren van Japanse kerncentrales moeten er voor zorgen dat er bij zware ongelukken geen radioactiviteit meer vrijkomt. Er moeten speciale controlekamers komen voor noodgevallen en er moeten maatregelen tegen terroristische aanvallen genomen worden. De centrales moeten ook beveiligd worden tegen aardbevingen en tsunami's.

Dat staat in een set nieuwe veiligheidseisen die de Japanse atoomautoriteit woensdag bekend heeft gemaakt. De maatregelen zijn een reactie op de kernramp in Fukushima, maart 2011. Sindsdien liggen 48 van de 50 kerncentrales in Japan stil. Een plan om helemaal met kernenergie te stoppen is echter door de regering van premier Shinzo Abe teruggedraaid.

De nieuwe maatregelen gaan vanaf 8 juli gelden. Eigenaren van centrales kunnen dan een inspectie van hun installaties aanvragen. Valt die positief uit dan kan de centrale na enkele maanden weer opgestart worden.

Critici wijzen erop dat eigenaren van centrales vijf jaar de tijd krijgen om nieuwe apparatuur en voorzieningen te installeren. Bovendien kunnen de centrales weer gaan draaien zonder dat er deugdelijke noodplannen zijn of procedures voor evacuatie van personeel en omwonenden.

De eigenaren van de centrales dringen er al langer op aan weer te mogen starten omdat het opwekken van stroom met olie, gas of kolen veel duurder is. Veiligheid was in het verleden een zaak van de eigenaren van de centrales. Na de ramp in Fukushima bleek ook dat de eigenaren zeer nauwe banden hadden met politici, topambtenaren en inspecteurs. Zo konden ze feitelijk met alles weg komen.