Mars had mogelijk zuurstof

Vier miljard jaar geleden had de planeet Mars mogelijk een zuurstofrijke atmosfeer, zo beweren wetenschappers van de Universiteit van Oxford. Zij baseren deze mogelijkheid op zeer oud vulkanisch gesteente dat vijf keer zoveel nikkel bevat als meorieten afkomstig van de rode planeet.

De meeste meteorieten van Mars zijn, geologisch gezien, nog broekies: tussen de 180 miljoen en 1,4 miljard jaar oud. De steentjes waar de grotere hoeveelheid nikkel in gevonden is echter, zijn met een respectabele leeftijd van ongeveer 4 miljard jaar steenoud. Deze stenen zijn aagetroffen door de eveneens bejaarde marsverkenner, de Spirit, die sinds 2004 als een soort Wall-E eenzaam en alleen de Gusevkrater verkent.

Door een proces dat het kleinste kind kent, subductie, komen de oude stenen weer aan de oppervlakte in deze krater. Volgens meneer Wood, geen familie van Ron, wijst de hoeveelheid nikkel op een zuurstofrijke omgeving, iets dat ander, jonger gesteente niet heeft. Heer Wood denkt dat Mars vroeger als Patricia Paay was: nat, warm en roestig.