Asscher bezorgd over ronseling voor jihad

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maakt zich zorgen over ronselpraktijken in Nederland voor de jihad in Syrië. Dat schrijft Asscher in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van ophef over 'shariapraktijken' in de Haagse Schilderswijk.

Asscher vindt niet dat de Schilderswijk een moslimenclave is geworden, zoals het dagblad Trouw onlangs stelde, maar maakt zich wel zorgen dat de wijk een voedingsbodem is voor radicalisme en ronselpraktijken. Asscher wijst erop dat de politie onderzoek doet naar ronselpraktijken in de regio Den Haag.

"Ik beschouw islamistische radicalisering als een ernstige vorm van individuele religieuze ontsporing", schrijft Asscher. "Ik deel de zorgen van de ouders die aangifte hebben gedaan van de verdwijning van hun kinderen richting Syrië. Het is in ons gezamenlijke belang deze zorgelijke ontwikkeling aan te pakken en te zorgen dat ronselaars vervolgd worden."

Asscher bracht vorige maand een bezoek aan de Schilderswijk, nadat Trouw had gemeld dat radicale moslims hun wetten opleggen in een deel van de wijk. Roken en het dragen van korte rokjes zouden niet worden getolereerd.