Dave Schram: "Ik werk mij de tyfus"

Regisseur Dave Schram, bekend van Timboektoe en Radeloos, werkt zich de tyfus. Dit vertelde hij in een interview aan FOK! op de laatste opnamedag van zijn nieuwe film Spijt!. Na zijn eerder twee genoemde films is Spijt! wederom een boekverfilming van schrijfster Carry Slee. Hoewel het boek in 1996 uitkwam, is het onderwerp pesten nog steeds actueel.

Eind vorig jaar stond pesten ineens weer in de aandacht door de dood van Tim Ribberink. De rouwadvertentie van de 20-jarige werd veel gedeeld op social media en de discussies over pesten laaiden weer op. Ook tijdens de opnames kwam het hard binnen. "Natuurlijk schrik je ervan, omdat je zo bezig bent met het onderwerp. Maar sowieso is het een zwaar onderwerp en hebben we ook vrij heftige scènes. De Tasjesdief, waarvan ik de producent was ging ook over pesten, maar Spijt! gaat nog even een stap verder," aldus de regisseur, die met passie over zijn vak praat..

Dave Schram is de regisseur en producent van de film en koos ervoor om niet te gaan voor bekende acteurs. Begin 2012 werd er een auditie georganiseerd om jong talent te zoeken en de opkomst was een grote verrassing voor de crew. "Ik was enorm blij met de vele auditanten. We hadden veel om uit te kiezen, de wet van grote getallen. Het is blijkbaar ook een onderwerp die jongeren bereikt. Alleen daarvoor verdient Carry Slee al een standbeeld met 4 miljoen verkochte boeken."

Een van de gelukkigen was opkomend acteur Nils Verkooijen (Achtste-groepers Huilen Niet). Hij speelt de rol van pester Justin en heeft daarvoor heftige scènes. "Hij gaat redelijk ver, van het afpakken van kleren en in de boom hangen tot het dronken voeren van iemand. Het is erg leuk om dat te filmen en achteraf lachen we altijd, zelfs degene die gepest wordt. Uiteraard is het jammer dat het vandaag de laatste opnamedag is, het was een leuke periode. Je bent heel hecht samen en dat valt ineens uit elkaar."

Tegenspeler Brahim Fouradi heeft al een goede reden om de film te zien: "Nils Verkooijen zit erin." De Amsterdamse rapper zou eerst alleen maar een liedje zingen in de film. "Maar uiteindelijk kreeg ik een rol, mijn eerste echte acteerrol. Het is niet heel lastig om te spelen, want ik speel iemand met veel passie voor rap en muziek. Mijn personage Youssef pest niet, maar zegt er ook niets van."

Fabiënne Bergmans, winnares van The Voice Kids, is samen met Brahim verantwoordelijk voor de titelsong 'Hou Me Vast'. "Mijn personage zit samen met Youssef in een band en is de flirt van de school." Ook voor Fabiënne is het haar eerste acteerrol. "Het is hard werken en gezellig, al moeten we soms wel heel vroeg op."

De eerste recensies zijn al binnen en volgens vele critici zou de film zo in het onderwijspakket kunnen om jongeren te leren over pesten. "Het zou mooi zijn om de pestkoppen met de film te laten realiseren wat ze doen, want ze weten de impact van hun daden niet. De grote boodschap is eigenlijk dat er veel meer diepere lagen in de film (en ook in het pesten) zitten dan eerst lijkt. Het is niet altijd even zwart/wit," aldus de regisseur.

De film Spijt! draait vanaf nu in de Nederlandse bioscopen.