[Confed. Cup] Spanje verpulvert Tahiti

Niels (DerMeister)

Spanje heeft ook het tweede duel tijdens de Confederations Cup in winst weten om te zetten. In het Maracana won de ploeg van Vicente del Bosque met maar liefst 10-0 van Tahiti. Daardoor staat de regerend Wereld- en Europees kampioen zo goed als zeker in de halve finales van het toernooi.

Dat Tahiti ging verliezen stond voor de wedstrijd al vast. Het was alleen de vraag hoe hoog de score zou uitvallen. Vooraf gaven de internationals van Spanje aan Tahiti niet te zullen sparen. Maar de regerend wereldkampioen speelde met de rem erop. Bondscoach Vicente Del Bosque stuurde de reserves het veld in en die hadden veel moeite om zich op te laden voor een wedstrijd tegen de nummer 138 van de wereld.

Maanden hadden de amateurs van Tahiti uitgekeken naar dit toernooi en met name deze wedstrijd. Alle spelers van Spanje, inclusief de wissels kregen een hand, er werd vrolijk gezwaaid naar de camera en gelachen wanneer ze zelf op het grote scherm in het stadion verschenen. Het tekende het verschil tussen de wereldsterren van Spanje en de - in grote mate - werkloze voetballers van het eiland in de Stille Zuidzee.

Fernando Torres opende de score na vijf minuten. Op dat moment leek het de aanzet voor een walk-over, maar die bleef even uit. Spanje speelde zwak en vooral ongeconcentreerd. Er werd in een laag tempo gespeeld en er werden veel fouten en overtredingen gemaakt. Kortom: Spanje had er weinig zin in. Toch stond het bij rust 4-0. David Silva, David Villa en nogmaals Torres zorgden ervoor dat de stand bij rust voor beide ploegen dragelijk was.

Del Bosque zat zich in de eerste helft te verbijten op de bank. Hij kon het maar moeilijk aanzien dat zijn ploeg zo laconiek speelde. Hij haalde captain Sergio Ramos naar de kant en bracht met Jesus Navas een extra aanvaller. Niet zijn wissel, maar vooral de instelling van Spanje zorgde ervoor dat de score in de tweede helft snel op liep. Door goals van Torres, Villa, Juan Mata stond het na 66 minuuten al 8-0.

De dubbele cijfers konden niet uitblijven. In de 77ste minuut kreeg Torres vanaf elf meter de kans om de 9-0 te maken, maar hij schoot de (terechte) strafschop op de lat. Nog geen minuut later maakte hij zijn fout goed. Vanaf dat moment was het wachten op de tiende van de avond. Deze werd uiteindeljk 'pas' in de 89ste minuut gemaakt door David Silva. De zege van Spanje is ruim en verdiend, maar toch is het er een die vooral de bondscoach snel zal willen vergeten.