Diplomaat bevestigt betaling Gadhafi aan Sarkozy

De Libische diplomaat Moftah Missouri heeft bevestigd dat het Libische regime twintig miljoen dollar (bijna vijftien miljoen euro) heeft bijgedragen aan de verkiezingscampagne van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy in 2007. Dat heeft de Franse nieuwswebsite Mediapart gemeld.

Mediapart onthulde op 28 april 2012 een document van de Libische regering waarin de betaling wordt genoemd. In het document, dat is gedateerd op 10 december 2006, staat dat Libië heeft besloten 'de verkiezingscampagne te steunen'. Missouri heeft de authenticiteit van het document bevestigd.

Al in mei vorig jaar bevestigde de voormalige Libische premier Baghdadi Ali al-Mahmoudi de storting in Sarkozy's campagnekas. "Ik bevestig dat er een document bestaat dat is ondertekend door Moussa Koussa (voormalig chef van de Libische inlichtingendiensten, red.) en dat meneer Sarkozy daadwerkelijk geld heeft ontvangen", zei Al-Mahmoudi destijds.

De beschuldiging werd het eerst door een van Gadhafi's zonen geuit toen Frankrijk zich in 2011 hard maakte voor militaire actie tegen het regime in Tripoli. Sarkozy ontkende de aantijgingen. Hij beschuldigde Mediapart vorig jaar van 'vervalsing' en het 'publiceren van onjuiste berichten' en spande een rechtszaak aan. Hoofdredacteur van Mediapart François Bonnet bleef echter vasthouden aan het bericht en klaagde op zijn beurt Sarkozy aan.