Noorwegen staat olieboringen Noordelijke IJszee toe

Het Noorse parlement heeft donderdag toestemming gegeven voor olieboringen in een gebied dat grenst aan de Noordelijke IJszee. Milieuactivisten verzetten zich fel tegen het besluit. Zij vrezen voor olielekken in het afgelegen gebied.

In het grootste deel van de Barentszee is het al toegestaan om naar olie te boren. Dat nu ook in een gebied ter grootte van Zwitserland langs de zeegrens met Rusland mag worden geboord is volgens milieuactivisten en sommige oppositieleden onverstandig vanwege het zee-ijs in het gebied. Het parlement schaarde zich echter achter de regering en gaf toestemming om in het gebied te boren. De booractiviteiten mogen echter niet binnen vijftig kilometer van het zee-ijs plaatshebben.

"Dit is duidelijk een keerpunt in het Noorse beleid", zei Nils Harley Boisen van het Wereldnatuurfonds. "Het gaat bovendien lijnrecht in tegen adviezen van deskundigen over wat nog veilig is." Parlementariër Kjell Ingolf Ropstad, die tegen het besluit van de regering is, zei dat booroperaties in ijzige wateren gecompliceerd en riskant zijn en mogelijk ook gevaarlijk voor de kwetsbare ecosystemen in de Noordelijke IJszee. De regering heeft al gezegd dat de milieurisico's nauwlettend in de gaten zullen worden gehouden.

Noorwegen is dankzij de offshore olie- en gasindustrie per hoofd van de bevolking een van de rijkste landen ter wereld. De productie in de Noordzee daalt en Noorwegen probeert deze daling op te vangen door in het Poolgebied nieuwe bronnen aan te boren.