Woede over opzijschuiven judocoach De Korte

Stichting Budokan, het Rotterdamse steunpunt voor topjudo, is woedend op directeur topsport Ben Sonnemans van Judo Bond Nederland. Volgens Budokan heeft Sonnemans met een kort telefoontje laten weten dat na het WK judo in augustus judotrainer Chris de Korte niet langer de centrale coach zal zijn. 

"Terwijl de judoka's van niets weten. Zo ga je niet met mensen om", zegt de verbolgen voorzitter Jacqueline Hoogland van Budokan. "Welke zakelijke beslissing je ook denkt te moeten nemen, de meest ervaren succescoach van het judo in Nederland zet je niet met één telefoontje aan de kant." De Korte zal dan ook geen trainer meer zijn van  Anicka van Emden en Marhinde Verkerk.

Budokan roemt in een persbericht de loopbaan van De Korte, die voorheen ook de trainer was  van Mark Huizinga en Edith Bosch. De 75-jarige coach heeft er mede voor gezorgd dat zijn pupillen zeven olympische medailles, drie wereldtitels en een veelvoud aan Europese titels hebben kunden winnen. "Chris coacht nog steeds, omdat de topjudoka's dat graag willen. Hij voelt feilloos aan hoe hij iemand op het juiste moment in topvorm moet krijgen. Die zet je niet zomaar aan de kant", aldus olympisch kampioen Huizinga.

Sonnemans wil volgens Hoogland een nieuw centraal trainingscentrum oprichten waar de Nederlandse judotop intern moet verblijven. De vier steunpunten verdwijnen in die visie en persoonlijke coaches zijn er niet welkom. "Terwijl de steunpunten juist nu hun vruchten gaan afwerpen. Het is zwaar paniekvoetbal."