Geen post meer op maandag

anoniem_22072019025900

De Tweede Kamer steunt het plan van PostNL om geen post meer te bezorgen op maandag. Volgens het postbedrijf is de maatregel nodig om de verliezen te beperken. Een meerderheid van in elk geval VVD, PvdA en D66 staat achter het plan. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat.

Post ophalen op zondagavond hoeft binnenkort ook niet meer, omdat die op maandag toch niet wordt bezorgd. Wel moet er eerst een oplossing worden gevonden voor medische post en rouwbrieven. Die moeten nog wel zes dagen per week worden bezorgd. PostNL weet nog niet hoe dat in de praktijk wordt geregeld.

Kamp zei dat het schrappen van de postbezorging op maandag noodzakelijk is om de postbezorging in stand te houden. PostNL is nu wettelijk verplicht zes dagen per week de post te bezorgen, maar maakt daar verlies op. Voornamelijk door de opkomst van e-mail wordt steeds minder briefpost verstuurd.

Volgens Kamp leidt het afschaffen van de maandagbezorging niet tot gedwongen ontslagen bij PostNL. Er verdwijnen 750 arbeidsplaatsen, maar dat wordt opgevangen door middel van natuurlijk verloop, zei Kamp.

Om verder te besparen op de kosten wil PostNL ook het aantal brievenbussen meer dan halveren, werd begin deze maand bekend. Daarover spreekt de Tweede Kamer binnenkort.