CD: The Zombies - Live in the UK

dekatophetspek

The Zombies is een band die bij de meesten vooral bekend is van hits als 'She's Not There' en 'Time of the Season'. Waar veel artiesten uit de zestiger jaren klinken als een stel dementerende bejaarden, laten The Zombies zich op haar nieuwste album Live in the UK weer van hun beste kant horen. Goed, van de originele bezetting van de groep is weinig meer over. Gitarist Paul Atkinson is in april 2004 overleden aan kanker en ook bassist Chris White en drummer Hugh Grundy doen niet meer mee. Naast zanger Colin Blunstone en toetsenist Rod Argent bestaat The Zombies van tegenwoordig uit gitarist Tom Toomey, bassist Jim Rodford (een neef van Rod Argent) en zijn zoon Steve Rodford op drums.

The Zombies - Live in the UK

Live in the UK werd opgenomen bij de tournee die de groep in 2012 deed. Bij de concerten greep de band vooral terug naar de albums uit de zestiger jaren. Zo opent de cd meteen sterk met de grote hit 'Time of the Season'. Colin Blunstone beschikt nog steeds over zijn kenmerkende hese stemgeluid, waardoor de groep haar eigenzinnige geluid kreeg. Bij 'Can't Nobody Love You' doet de zang me wel wat denken aan Ray Davies, de charismatische voorman van The Kinks. Dan is het eventjes tijd voor een nieuwer liedje. 'Breathe Out Breathe In' is afkomstig van het gelijknamige album uit 2011, maar klinkt zeker niet slechter dan het oudere werk van de band. Na een indrukwekkende uitvoering van het mooie 'I Love You', waarbij Blunstone nog steeds met gemak de hoge tonen haalt, is het tijd voor een blokje Odessey and Oracle.

'A Rose For Emily', 'Care of Cell 44' en 'This Will Be Our Year' zijn stuk voor stuk liedjes, die de groep zelden tot nooit live uitvoerde destijds. Toch staan de nummers, 45 jaar nadat ze voor het eerst verschenen, nog steeds als een huis. Dat geldt ook zeker voor de uitvoering van 'Tell Her No'. Na 'Tell Her No' is het tijd voor eenliedje waarvan velen denken dat het een Argent-compositie is. 'Hold Your Head Up' werd echter geschreven door bassist Chris White en laat duidelijk horen hoe de band had kunnen klinken, als ze niet al voor het verschijnen van Odessey and Oracle uit elkaar waren gegaan. Net zoals de plaat begon met een klapper eindigt het album Live in the UK eveneens met een enorme hit van de band uit St. Albans. 'She’s Not There' is een liedje waarbij velen meteen aan Santana zullen gaan denken. Toch betreft het een regelrechte Blunstone-compositie van zeldzame klasse.

The Zombies - Live in the UK back

Al met al is Live in the UK van The Zombies een prima album, waarbij we echter wel één klein minpuntje moeten constateren. Met een lengte van nog geen 38 minuten is het album absoluut veel te kort. Maar in die 38 minuten krijgen we dan wel een band voorgeschoteld, die in al die jaren dat ze al bestaat nog steeds niks aan kracht heeft ingeboet. Liefhebbers van de betere popmuziek uit de zestiger jaren zullen hiermee geen kat in de zak kopen.