FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 juni 2013

Forse stijging aantal zelfdodingen

Het aantal zelfdodingen is vorig jaar fiks gestegen naar 1753. Het jaar daarvoor pleegden nog 1647 mensen zelfmoord. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2010 lag het aantal zelfdodingen nog op 1525. Alleen in 1984 noteerde het CBS tot nog toe meer zelfdodingen. Toen pleegden 1782 mensen zelfmoord. Het jaar daarvoor waren dat er 1720.

Van de mensen die vorig jaar zichzelf van het leven beroofden, waren er 1186 man. In 567 gevallen ging het om vrouwen.

Simon en Lopez in finale Eastbourne

Gilles Simon en Feliciano Lopez staan zaterdag tegenover elkaar in de finale van het grastoernooi in Eastbourne. De als tweede geplaatste Fransman won met 6-4 en 6-3 van de Italiaan Andreas Seppi (7), de kampioen van 2011. De Spanjaard Lopez klopte Ivan Dodig uit Kroatië met 7-6 (3) en 6-1.

Simon en Lopez speelden vijf jaar geleden in Rotterdam voor het laatst tegen elkaar. Toen ging de Fransman met de zege aan de haal. Saillant detail is dat de twee in de eerste ronde van Wimbledon opnieuw aan elkaar zijn gekoppeld. Die partij staat gepland voor volgende week dinsdag.

'Laurent Blanc trainer PSG'

Laurent Blanc wordt de nieuwe trainer van Paris Saint-Germain. Dat meldt de Franse sportzender Bein Sport, die eigendom is van dezelfde Qatarese investeerders als de Parijse voetbalclub, vrijdag. De 47-jarige Fransman had eerder Girondins Bordeaux en de Franse nationale ploeg onder zijn hoede, maar zat sinds vorig jaar zomer zonder werk.

Blanc wordt in het Parc des Princes de opvolger van Carlo Ancelotti, die naar Real Madrid vertrekt. Eerder werden ook Fabio Capello en Frank Rijkaard genoemd als mogelijke nieuwe trainers in Parijs.

Heerenveen legt Noor Eikrem vast

sc Heerenveen heeft zich vrijdag versterkt met de Noor Magnus Wolff Eikrem. De 22-jarige middenvelder komt over van Molde FK. Maandag wordt hij medisch gekeurd en tekent hij een contract voor vier seizoenen. Eikrem is negenvoudig Noors international.

Al op jonge leeftijd had Eikrem, die Molde begon te spelen, de grote clubs voor het uitkiezen. Toen hij vijftien was koos hij voor Manchester United, waar hij drie seizoenen voetbalde. In 2011 keerde hij met Ole Gunnar Solskjaer, die ook zijn coach was in Manchester, terug naar Molde. Met die club werd hij twee keer kampioen. Dit jaar was hij er aanvoerder.

[HWL] Oranjemannen lopen finale mis

Nederland heeft vrijdagavond in Rotterdam een finaleplaats in de derde ronde van de Hockey World League misgelopen. Oranje legde het af tegen Australië, dat Nederland met 4-3 de baas was. Onze landgenoten spelen zondag in de strijd om de derde plaats tegen Nieuw-Zeeland. Australië speelt in de eindstrijd tegen België.

De toeschouwers aan de Hazelaarweg waren amper gaan zitten, of de schrik sloeg hen al om het hart. Na welgeteld 23 seconden mocht Australië al aanleggen voor een strafcorner. En die leek vervolgens uit de monden in een strafbal. Inderdaad, leek. Want na het herbekijken van de beelden werd de beslissing teruggekeerd. Nederland haalde opgelucht adem, maar moest na een dik kwartier toch de openingstreffer slikken. Chris Ciriello pushte een strafcorner langs doelman Jaap Stockmann. De twee speelden afgelopen seizoen nog samen bij Bloemendaal.

Oranje kwam snel met een antwoord. Vijf minuten na de Australische treffer sleepte Jeroen Hertzberger een corner tegen de touwen. De Kookaburras zorgden er praktisch even snel weer voor dat zij aan de goede kant van de score kwamen, via een schitterende treffer van Matt Gohdes. Na dat doelpunt had Oranje het zwaar, de rust kwam dan ook als geroepen door de ploeg van Paul van Ass.

Kort na de pauze timmerde Billy Bakker de gastheren met een kiezelharde backhand op gelijke hoogte. Maar vervolgens drukte Australië weer op het gaspedaal. Via Russel Ford en Kieran Govers werden twee strafcorners omgezet in doelpunten. Een treffer van Rogier Hofman gaf Nederland weer hoop op een positief resultaat. Omdat echter een heus slotoffensief uitbleef, staat niet Oranje maar Australië zondag in de finale van deze HWL-ronde.

NAC lonkt voor clubloze De Ridder

NAC Breda is nadrukkelijk in de markt voor Daniël de Ridder. De clubloze aanvaller hoopt op deze manier zijn carrière in Nederland een vervolg te geven.

Zaakwaarnemer Joris Coppes reageert tegen Voetbal International opgetogen over het gevoerde gesprek tussen beide partijen. "Het was een goed en vruchtbaar gesprek en we nemen de aanbieding in beraad."

De Ridder past niet meer in de toekomstplannen van sc Heerenveen voor, waardoor hij nu zonder club zit. In Friesland kan De Ridder niet terugkijken op een goede periode. Mede door blessureleed was de tribune zijn voornaamste plaats in het Abe Lenstra Stadion.

NAC zoekt een nog een aanvallende middenvelder. Het deed eerder een poging om Edouard Duplan naar Brabant te halen, maar die verlengde zijn contract bij FC Utrecht.

[Confed. Cup] Del Bosque looft positief Tahiti

Spanje liet donderdagavond niets heel van Tahiti en won met 10-0. De bondscoach had echter veel lof voor de eilandbewoners.

Fernando Torres (vier goals), David Villa (drie), David Silva (twee) en Juan Mata zorgden voor dubbele cijfers voor Europees en wereldkampioen Spanje tegen de nummer 138 van de FIFA-ranglijst. Del Bosque genoot vooral van de positieve instelling van Tahiti, in tegenstelling tot het gefluit naar zijn team.

"Je moet naar de positieve punten kijken. We speelden op een goede toon, met veel intensiteit en we toonden respect", begon hij tegenover diverse media. "En de sportiviteit (spelers van Spanje en Tahiti omhelsden elkaar na de wedstrijd) is zeker goed voor het voetbal."

Tahiti was de publieksfavoriet in Rio de Janeiro, maar Del Bosque denkt dat dat eenmalig was. "Ik weet dat er tegen Spanje gefloten werd door het publiek. Maar het volk toonde affectie voor ons toen we tegen Uruguay speelden en ik weet zeker dat dat verder gaat groeien."

Oudere vrouwen blijven roken

Door heel Nederland daalt het aantal rokers, behalve onder vrouwen van 65 jaar en ouder. Een op de zeven oudere vrouwen steekt nog altijd regelmatig een sigaret op. Al tientallen jaren lang wil die groep maar niet krimpen, ondanks alle accijnsverhogingen en voorlichting over de gevaren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

"Het lijkt erop dat dit een soort ondergrens is, dat je het aantal rooksters niet verder naar beneden kunt brengen", zegt hoogleraar sociale psychologie Arie Dijkstra. "De meeste mensen die willen stoppen, zullen al voor hun 65e zijn gestopt. Deze vrouwen zijn hardcore rokers, ze denken dat ze op de een of andere manier baat hebben bij het roken."

The Clash krijgt ereprijs Silver Clef Awards

The Clash wordt volgende week in het zonnetje gezet tijdens de Britse Silver Clef Awards. De band krijgt een ereprijs, schrijft de BBC. Eerder werd al bekend dat Bee Gee Barry Gibb een oeuveprijs krijgt.

De punkpioniers, bekend van nummers als London Calling en Should I Stay or Should I Go, zijn blij met de prijs. "Het is echt een eer", reageerde gitarist Mick Jones. The Clash ging in 1985 uit elkaar. In 2001 doken geruchten over een reünie op, maar een jaar daarna stierf zanger/gitarist Joe Strummer aan een hartaanval.

The Clash en Gibb zijn niet de enigen die volgende week vrijdag in de prijzen vallen. Ray Davies van The Kinks wordt uitgeroepen tot ambassadeur van rock, de New Yorkse band Vampire Weekend krijgt een prijs voor beste internationale band. Ook Coldplay, Labrinth en Alison Moyet gaan niet met lege handen naar huis.

Britse overheid geeft Google ultimatum

De Britse overheid dreigt Google voor de rechter te slepen wanneer het bedrijf niet binnen 35 dagen persoonlijke gegevens verwijdert die via het Street View-project zijn opgepikt. Dat heeft de Britse equivalent van het College bescherming persoonsgegevens vrijdag duidelijk gemaakt aan Google. De informatie werd opgevangen toen het internetbedrijf foto's maakte van straten in grote steden.

De voertuigen die uitgerust waren met de camera's voor het Street View-project maakten miljoenen foto's. Om de foto's een plaats te kunnen geven, maakte het bedrijf gebruik van lokale wifinetwerken om de locatie nauwkeuriger te kunnen bepalen. Op die manier vergaarde het bedrijf ook persoonsinformatie.

Google had beloofd het materiaal te verwijderen, maar vond vorig jaar nog een back-up. Toen beloofde het bedrijf ook deze back-up weg te gooien, wat waarschijnlijk nog niet gebeurd is. In Duitsland kreeg het bedrijf in april nog een boete van 145 duizend euro omdat informatie was gebruikt van lokale wifinetwerken.

Het is niet de eerste keer dat Google in de problemen komt met Street View. Drie jaar geleden eiste de Europese Unie al dat het bedrijf inwoners van een stad zou waarschuwen via internet en lokale media voordat het bedrijf begint met foto's maken. Daarnaast eiste de EU dat foto's zonder censuur slechts zes maanden bewaard mogen worden.

De Jonge volgt Bosz op als trainer Heracles

Jan de Jonge is de nieuwe trainer van Heracles Almelo. De 50-jarige Emmenaar is de opvolger van de naar Vitesse vertrokken Peter Bosz. De Jonge tekent bij Heracles, dat afgelopen seizoen als twaalfde eindigde in de Eredivisie, een contract voor twee seizoenen.

De Jonge was eerder als hoofdtrainer werkzaam bij FC Emmen en De Graafschap. De laatste jaren fungeerde hij als hoofd opleidingen bij Heerenveen, waar hij eerder ook als speler, assistent-trainer en interim-hoofdtrainer werkte.

De officiële presentatie van De Jonge vindt maandag plaats. Daarbij zijn naast de trainer ook voorzitter Jan Smit en algemeen directeur Nico-Jan Hoogma aanwezig.

Vesnina en Hampton spelen finale in Eastbourne

Elena Vesnina en Jamie Hampton staan tegenover elkaar in de eindstrijd van het WTA-toernooi in Eastbourne. De Russische Vesnina rekende vrijdag binnen een uur af met Yanina Wickmayer uit België: 6-2, 6-0. De Amerikaanse Hampton had het in haar partij een stuk lastiger. Zij won met 6-7 (8), 7-5, 6-3 van Caroline Wozniacki (5) uit Denemarken.

De beide speelsters die zaterdag de finale spelen, ontlopen elkaar nauwelijks op de wereldranglijst. Vesnina is de nummer 36, Hampton staat vijf plaatsen lager. Laatstgenoemde verraste op het Britse gras in de eerste ronde Agnieszka Radwanska (1).

Tienkamper Sebrle stopt ermee

Tienkamper Roman Sebrle stopt met wedstrijdsport, meldt de IAAF vrijdag. De 38-jarige Tsjech kwam al sinds de Olympische Spelen in Londen niet meer in actie vanwege een hielblessure. Die kwetsuur levert hem te veel hinder op. Sebrle was de eerste man die de grens van 9000 punten doorbrak tijdens een tienkamp.

De Tsjech werd in 2004 in Athene olympisch kampioen. Vier jaar eerder was hij in Sydney op de tweede plaats blijven steken. In 2007 won hij het WK, de twee edities ervoor haalde hij ook daar zilver. In 2002 en 2006 werd hij bovendien de beste van Europa.

Op het WK indoor viel hij vijf keer in de prijzen. Twee keer won hij daar de zevenkamp, drie keer ging hij met brons naar huis. Ook bij het EK indoor was hij succesvol. Drie keer pakte hij daar de titel, een keer werd hij tweede en drie keer greep hij de derde plaats.

In mei 2001 pakte Sebrle het wereldrecord. Tijdens de meerkampwedstrijd in het Oostenrijkse Götzis kwam hij tot 9026 punten, 32 meer dan het oude wereldrecord van zijn landgenoot Tomas Dvorak. Sebrles score bleef tot de Amerikaanse trials van vorig jaar staan. Toen ging Ashton Eaton er met een score van 9039 overheen.

Door zijn voortijdige afscheid blijft Sebrle staan op 49 meerkampen waarin hij meer dan 8000 punten scoorde. "Tijd is meedogenloos", zei een aangeslagen Sebrle. "Ik kon het niet meer, het is onmogelijk om niet ouder te worden. Het hele seizoen wist ik dat ik dit moest gaan zeggen, maar ik verwachtte niet dat het zo moeilijk zou zijn."

Bayern opent Bundesliga tegen Gladbach

Bayern München speelt de eerste wedstrijd van de Bundesliga tegen Borussia Mönchengladbach. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Bij het openingsduel op vrijdag 9 augustus kunnen direct drie Nederlanders in actie komen. Arjen Robben speelt bij Bayern en Roel Brouwers en Luuk de Jong staan onder contract bij Gladbach.

Verderop in de eerste speelronde treffen Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart elkaar als Schalke 04 en Hamburger SV het tegen elkaar opnemen. Ook Bayer Leverkusen - SC Freiburg, 1899 Hoffenheim - FC Nürnberg, FSV Mainz - VfB Stuttgart en Hannover 96 - VfL Wolfsburg staan op het programma.

FC Augsburg, dat afgelopen seizoen ternauwernood degradatie ontliep, neemt het op tegen Borussia Dortmund. Promovendi Eintrach Braunschweig en Hertha BSC beginnen met een thuiswedstrijd. Braunschweig ontvangt Werder Bremen, Hertha krijgt bezoek van Eintracht Frankfurt.

Schalke 04 treft eind september Bayern München in Gelsenkirchen. Een maand later is de eerste Kohlenpottderby tussen Schalke en Borussia Dortmund. Ook dat duel speelt Schalke thuis. Eind november volgt de topper tussen Dortmund en Bayern in Dortmund.

Snowden: Britten tappen kabelverbindingen af

De Britse geheime dienst GCHQ breekt in op kabelverbindingen om zo telefoongesprekken te kunnen afluisteren, e-mails in te zien, gebruik van Facebook na te gaan en de bezoeken van internetgebruikers aan websites vast te leggen. De operatie heeft als codenaam Tempora en bestaat anderhalf jaar. Dit blijkt uit geheime documenten die de Britse krant The Guardian via klokkenluider Edward Snowden in handen heeft gekregen.

Volgens Snowden zijn de Britten 'nog erger' dan de Amerikaanse tegenhanger van GCHQ, de NSA. De Britten delen de door hen opgedane informatie met hun Amerikaanse bondgenoten. Zo'n 850 duizend Amerikanen, werknemers van de NSA en diens onderaannemers, zouden toestemming hebben de gegevens te zien. Onder Tempora worden niet alleen verdachte personen in het vizier genomen, ook de gedragingen van volslagen onschuldige mensen worden vastgelegd. De Britse technische mogelijkheden hebben GCHQ tot een supermacht gemaakt bij het vergaren van informatie. De Britten volgen dagelijks zeshonderd miljoen 'telefonische contacten'. Ze tappen tweehonderd glasvezelkabels af en kunnen de informatie uit 46 van deze tegelijkertijd verwerken. Het programma wordt elke dag groter. In Groot-Brittannië en daarbuiten legt GCHQ ook steeds meer 'bewaarfaciliteiten' aan. Het zijn vooral transatlantische kabels die GCHQ aftapt. Kabels die via Brits grondgebied Europa en de VS verbinden. Het aftappen gaat op basis van geheime overeenkomsten met de eigenaren van de kabels. Sommigen van hen krijgen zelfs een onkostenvergoeding van GCHQ.

Volgens The Guardian is het de vraag of de handelwijze van GCHQ juridisch gezien door de beugel kan. De dienst gebruikt een uit 2000 daterende wet en past die toe op nieuwe technologie die destijds nog helemaal niet bestond. Formeel moet de minister van binnenlandse zaken toestemming voor het aftappen geven. Op grond van een vage clausule kan de minister van buitenlandse zaken groen licht geven voor het onderscheppen van grote hoeveelheden materiaal zolang er een verbinding is met het buitenland.

Donderdag onthulde The Guardian al dat de NSA willekeurig de communicatie van Amerikanen binnen de VS kan gebruiken zonder rechterlijke toestemming. De NSA kan de informatie verzamelen, opslaan en gebruiken. Het opslaan kan gedurende vijf jaar. Nadat Snowden onthulde dat de NSA op grote schaal internetgegevens onderschepte en opsloeg, onder de codenaam Prism, liet president Barack Obama weten dat dit alleen ging om het buitenland. Bij Amerikanen in de VS zelf gebeurde dat volgens de president niet, tenzij er toestemming was van de rechter. The Guardian achterhaalde dat er een rechterlijk bevel uit 2010 ligt waarin staat dat de NSA zich aan de Amerikaanse wetgeving en de grondwet houdt bij de procedures die het agentschap hanteert. De NSA bepaalt volgens die procedure zelf of een Amerikaan zich binnen of buiten de VS bevindt. Als de NSA het niet weet, wordt aangenomen dat betrokkene buiten de VS is. Blijkt dat naderhand niet zo te zijn dan mag de NSA zelf aan de hand van de verzamelde gegevens nagaan of dat zo is of niet.

[HWL] Belgische mannen in finale

De eerste halve finale van de mannen op de Hockey World League is geëindigd in een overwinning voor de Belgische mannen. Op een natte vrijdagmiddag werd met 3-2 afgerekend met Nieuw-Zeeland. Door deze overwinning heeft het elftal van bondscoach Marc Lammers zich geplaatst voor de finale van zondag. Daar treft het de winnaar van de wedstrijd Nederland – Australië.

Beide ploegen kwamen aanvallend uit de startblokken, maar het waren de Kiwi’s die de eerste echte scoringskansen kregen. Na vier minuten verdienden ze twee strafcorners op rij, echter werd beide keren de sleeppush eruit gelopen. Uit de snelle tegenaanval kon Thomas Briels intippen voor België: 1-0.

Vervolgens waren er goede mogelijkheden voor onze zuiderburen om de score uit te breiden, maar die lieten ze onbenut. Na achttien minuten spelen knalde Nieuw-Zeeland de bal de cirkel in. Deze werd door zowel aanvallers als verdedigers gemist en belandde via de klomp van keeper Vincent Vanasch in het net. Na de 1-1 werd het spel van Nieuw-Zeeland beter en met name Marcus Child zorgde voor gevaar. Na tien minuten herpakten de Belgen zich. Uit een strafcorner pushte Tom Boon de bal hard in het dak van de goal.

Na de rust bleven de België goed hockeyen. Al in de 37ste minuut tekende Tom Boon voor zijn tweede van de middag. Twintig minuten duurde het totdat de Black Sticks de spanning terugbrachten in de wedstrijd. Uit een strafcorner schoot Andy Hayward raak. Met nog ruim vijf minuten op de klok probeerde Nieuw-Zeeland met een vliegende keeper de gelijkmaker te forceren. Het mocht niet baten.

Schoonspringster Jansen negende op EK

Schoonspringster Inge Jansen is negende geworden op het EK. In het Duitse Rostock kwam ze tot een totaalscore van 231,75 punten. Ze had ze zich ook als negende voor de eindstrijd geplaatst.

Tania Cagnotto uit Italië ging met de Europese titel aan de haal met een score van 301,20 punten. Daarmee bleef ze de Russinnen Nadezhda Bazhina (274,35) en Maria Polyakova (273,90) ruimschoots voor.

Mahut houdt Malisse uit finale Rosmalen

Nicolas Mahut heeft de finale van het grastoernooi van Rosmalen bereikt. De Franse tennisser was vrijdag in de halve eindstrijd met 6-3 en 6-3 te sterk voor de Belg Xavier Malisse. Zaterdag strijdt Mahut met Stanislas Wawrinka (2), die eerder op de dag Guillermo Garcia-Lopez uitschakelde, om de titel.

Mahut gaat zaterdag op jacht naar zijn eerste ATP-titel. In 2007 stond hij in de finales op het gras van Queen's en Newport, maar beide keren redde hij het niet. Voor Malisse zijn de druiven zuur. Het is al de vierde keer op rij dat de halve finale in Rosmalen het eindstation betekent voor de Belg.

Hesp van Groningen naar PSV

Ruud Hesp verruilt FC Groningen voor PSV. De 47-jarige oud-doelman wordt keeperstrainer van de Eindhovense club. Dat meldt PSV vrijdag. Eerder op de dag had Groningen al laten weten Hesp te laten vertrekken omdat hij graag naar de Eindhovenaren wilde overstappen.

Hesp trainde vanaf 2007 de keepers van Groningen. Een overgang naar PSV betekent een hereniging met hoofdtrainer Phillip Cocu. Met hem speelde de oud-doelman samen bij Barcelona. Hesp, die zelf voor Fortuna Sittard, Roda JC en FC Barcelona speelde, noemt zijn overgang een 'mooie kans bij een geweldige club'.

Tegelijkertijd meldt PSV dat de eveneens 47-jarige John Feskens analist wordt in Eindhoven. De voormalige middenvelder komt over van Willem II. Ook oud-speler Patrick Paauwe en Jürgen Dirkx zijn aangetrokken als jeugdtrainer. Paauwe krijgt de E1 onder zijn hoede, Dirkx de B1.

'Privévliegtuig naar IJsland voor Snowden gereed'

Er staat een privévliegtuig klaar om de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar zijn beoogde asielland IJsland te brengen. Dat heeft de IJslandse zakenman Olafur Vignir Sigurvinsson naar eigen zeggen aan een vertegenwoordiger van Snowden toegezegd.

Sigurvinsson, die verbonden is met klokkenluiderswebsite WikiLeaks, zegt dat hij kan beschikken over vliegtuigen in Hong Kong en op het Chinese vasteland. Om Snowdens overkomst te betalen hebben verschillende particulieren 'die doordrongen zijn van het belang van de vrijheid van meningsuiting en de wetenschap wie ons bespioneert' geld geschonken.

De IJslandse regering heeft geen bezwaar tegen Snowdens komst. De voortvluchtige Amerikaan zou in Reykjavik nog geen asiel hebben aangevraagd. Dat kan ook pas als hij op IJslandse bodem is.

IJsland heeft geen ambassade in Hong Kong, alleen een consulaat. Dat is volgens het internationaal recht echter geen IJslands grondgebied. Een ambassade is dat wel.

De Verenigde Staten willen Snowden, die zich sinds hij de afluister- en aftappraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan het licht bracht in Hong Kong schuilhoudt, vervolgen.

Sigurvinsson was ooit directeur van DataCell, een provider die giften voor WikiLeaks incasseerde en doorsluisde.

EU-ministers willen roken verder beperken

De EU-ministers van volksgezondheid willen het roken verder beperken. Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië waren tegen. De nieuwe beperkingen kunnen, als het Europees Parlement akkoord gaat, met ingang van 2014 gaan gelden.

De bewindslieden spraken af dat het toevoegen van smaken aan sigaretten die de normale tabakssmaak wegdrukken, wordt verboden. Dat geldt ook voor menthol. De voor- en achterkant van een pakje sigaretten moet voor minstens 65 procent bestaan uit afschrikkende foto's. Bijvoorbeeld de longen van een roker. Teksten die een positief effect van roken suggereren mogen niet meer op de pakjes staan.

E-sigaretten gaan, als ze minder dan een milligram nicotine bevatten, onder het regime voor normale sigaretten vallen. Zit er meer nicotine in, dan is de e-sigaret een medicijn waarvoor toelating nodig is. Internethandel in rookwaren blijft toegestaan, maar landen krijgen de bevoegdheid die handel te verbieden.

De in Zweden populaire zuigtabak Snus blijft buiten Zweden verboden. De maatregelen zijn erop gericht vooral jonge mensen van roken af te houden. Jaarlijks sterven er in de EU naar schatting 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Verdachte Cuijk verstandelijk beperkt

De 23-jarige man die is opgepakt voor de fatale woningbrand eerder deze week in het Brabantse Cuijk is verstandelijk beperkt. Dat heeft zijn advocaat Ton van Elk de Freese vrijdagavond gezegd. De raadsman kent de verdachte al langer. "Ik ken zijn achtergrond en dat is voldoende om dit nu te stellen."

De inverzekeringstelling van de man is vrijdag getoetst en goedgekeurd door een rechter-commissaris, vertelt de advocaat. Dat betekent dat hij maandag, dinsdag of woensdag nogmaals voor de rechter-commissaris moet verschijnen, als de officier van justitie althans wil dat de verdachte langer moet worden vastgehouden.

De advocaat wil verder weinig vertellen over de zaak, omdat zijn cliënt in zogenoemde beperkingen zit, waardoor hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Bij de brand kwamen een moeder en haar twee tienerdochters om. De moeder van de verdachte vertelde donderdag aan Omroep Brabant dat haar zoon de avond voor de brand ruzie had met een van de tienermeisjes. Ook zou ze haar zoon meerdere keren hebben gewaarschuwd dat hij niet met het meisje om moest gaan omdat ze veel te jong voor hem was.

Verder vertelde ze dat de verdachte al langere tijd psychische problemen zou hebben gehad. Hij heeft jarenlang hulp gehad van de GGZ. Deze hulp zou echter een aantal maanden geleden zijn stopgezet.

De vriend van het andere omgekomen tienermeisje vertelt vrijdag aan Omroep Brabant dat hij in de nacht van de brand nog door zijn vriendin was gebeld. Hij hoorde een hoop lawaai op de achtergrond en kon niets meer maken van wat het meisje zei. Uiteindelijk werd de verbinding verbroken. Hij ging direct naar de woning toe. Toen hij daar aankwam, stond het huis in lichterlaaie.

Pa bezwangert dochter (12) in bajes

In Bolivia heeft een vader zijn 12-jarige dochter zwanger gemaakt. 'De cel in met die kerel!', zal menigeen wel roepen. Dat is echter onmogelijk. De beste man zit namelijk al vele jaren in de cel.

Het meisje woont al jaren met haar vader in de gevangenis van La Paz. Omdat de rest van haar familie ook op water en brood is gezet, moest het meisje met haar vader mee naar de lik. Hier is zij zeker vier jaar achtereen verkracht door haar vader. Of dat nog niet genoeg was, deden ook haar ooms en andere gevangenen 'vrolijk' mee.

Het kind is inmiddels twee maanden in verwachting. Hoe het nu gaat met het meisje, dat naast moeder ook de zus wordt van haar kind, is helaas niet bekendgemaakt.

FOK!filmtips van de dag: Once Upon a Time in the West

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Wanneer de president van Rusland plotseling overlijdt wordt hij opgevolgd door een onbekende politicus. Dit zorgt ervoor dat oude gevoelens van wantrouwen weer beginnen te spelen tussen Rusland en de Verenigde Staten. De CIA huurt Jack Ryan in die een studie heeft gedaan naar de nieuwe president om inzicht te geven in de situatie. Dan gebeurt het ondenkbare: de Amerikaanse stad Baltimore wordt weggevaagd door een nucleaire bom. Zijn het daadwerkelijk de Russen die de aanslag hebben gepleegd? Ryan denkt dat er meer achter zit en begint een race tegen de klok om een Derde Wereldoorlog te voorkomen. The Sum of All Fears is te zien om 20.30 uur op RTL5.

Brett McBain is een welkomstdiner aan het voorbereiden voor de vrouw met wie hij pas getrouwd is, als hij en zijn drie kinderen door desperado's worden doodgeschoten. Frank, de sluwste schurk, werkt aan een spoorweg dat door het land van McBain moet lopen. Hij heeft echter geen rekening gehouden met weduwe Jill McBain, die het land heeft geërfd. Om haar kansen op overleven te vergroten besluit ze het land te veilen. De mysterieuze vreemdeling Harmonica doet het hoogste bod met het geld dat hij krijgt voor het inrekenen van de kleine crimineel Cheyenne. Harmonica wint het hart van Jill, maar lijkt meer geïnteresseerd in het vereffenen van een oude rekening met Frank. Once Upon a Time in the West is te zien om 20.30 uur op RTL7.

Max werpt zich tegen zijn zin op als beschermer van een groep die in een post-apocalyptische wereld een olieraffinaderij in stand proberen te houden.  Mad Max 2: The Road Warrior is te zien om 22.30 uur op Veronica.

Fire Down Below, Picture Perfect, Burn After Reading, National Treasure, Things to Do in Denver When You’re Dead, Four Brothers, Miss Pettigrew Lives for a Day, Il Y A Longtemps Que Je T'aime (I’ve Loved You So Long), Kiss of Death, The Shipping News, Soul Plane en Road Trip zijn vanavond ook op de televisie te zien.

Sony gooit de sluizen open

Sony heeft in een bericht aan de Amerikaanse winkelketen GameStop aangegeven dat ze voorlopig geen limiet meer hoeven te stellen aan de PlayStation 4-consoles die gepre-orderd kunnen worden.

Dit kan betekenen dat Sony het merendeel van haar consoles naar GameStop wil doorsluizen, of dat ze een manier hebben gevonden om te voldoen aan het hoge aantal pre-orders dat sinds de E3 is binnengekomen.

Het statement van Sony leest als volgt: 'Vanaf nu, tijdens dit weekend en tot verdere berichtgeving heeft Sony ons toegelaten om een ongelimiteerd aantal pre-orders aan te nemen buiten onze huidige toewijzingen. In andere woorden, de sluizen zijn open voor PS4-pre-orders. We laten jullie weer weten wanneer pre-orders niet meer aangenomen kunnen worden.'

Vandaag was overigens bij Media Markt te lezen dat de console op 13 november zal uitkomen. Bol.com had deze datum ook staan, maar heeft deze inmiddels aangepast naar 31 december. Of dit de werkelijke datum is, is nog onbekend. De verwachting is dat dit tijdens gamescom in Keulen bekend zal worden.

PS4

Verdachte examendiefstal op vrije voeten

Een van de negen jongeren die de afgelopen tijd werden opgepakt voor betrokkenheid bij de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun is op vrije voeten gesteld. Het gaat om een 17-jarige Rotterdammer die woensdagochtend werd aangehouden. Hij zou de mensen die de examens hebben gestolen onder druk hebben gezet de examens ook aan hem te geven.

Een andere 17-jarige Rotterdammer die woensdag werd aangehouden blijft nog wel vastzitten, bepaalde de rechter-commissaris vrijdag. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal zelf en is voor acht dagen in bewaring gesteld.

Voor de diefstal zitten nu nog zeven verdachten vast, allen leerlingen van de islamitische school. De voorlopige hechtenis van twee van hen, een meisje van 18 jaar uit Rotterdam en een jongen van 19 uit Maassluis, werd vrijdag met dertig dagen verlengd.

Een negende verdachte, een 22-jarige Rotterdammer, werd eerder al op vrije voeten gesteld. De man, geen medewerker of leerling van de school, werd eind vorige maand opgepakt voor het lekken van het eindexamen Frans voor het vwo.

'Mertens tekent voor vijf jaar bij Napoli'

De transfer van Dries Mertens naar Napoli lijkt door te gaan. De 26-jarige aanvaller van PSV vliegt zaterdag naar Italië voor een medische keuring om vervolgens voor vijf jaar te tekenen. Dat meldt Voetbal International vrijdag. De clubs moeten er nog wel uitkomen.

Zaakwaarnemer Søren Lerby verwacht dat Mertens snel een contract krijgt bij de Italiaanse club. "We gaan zaterdag kijken of we het geheel tot een goed einde kunnen brengen. Normaal gesproken zal dat geen probleem zijn", reageert Lerby tegenover het tijdschrift.

Naar verluidt ontvangt PSV 9,5 miljoen euro voor de Belgische vleugelaanvaller. De Eindhovenaren kaapten hem twee seizoenen geleden weg bij FC Utrecht. PSV betaalde toen zes miljoen euro.

Wawrinka finalist Rosmalen na zege op García-López

Stanislas Wawrinka heeft de eindstrijd van het ATP-toernooi in Rosmalen bereikt. De Zwitser (2) won vrijdag in de halve finale van de Spanjaard Guillermo García-López: 6-1 en 6-4. In de finale speelt Wawrinka tegen de winnaar van de partij tussen de Belg Xavier Malisse en de Franse qualifier Nicolas Mahut.

De 28-jarige Wawrinka, nummer tien op de wereldranglijst, had in de eerste set geen enkele moeite met zijn opponent, die tweemaal zijn opslagbeurt inleverde. In de tweede set had García-López, die 68 plekken lager staat op de ranking, wel volop kansen. Hij kreeg tien breakpoints, maar Wawrinka wist deze vakkundig weg te werken.

De finale op het Brabantse gras vindt zaterdag plaats. Bij de vrouwen gaat die eindstrijd tussen de Belgische Kirsten Flipkens en Simona Halep uit Roemenië.

Vier spelers Jong Oranje in EK-team UEFA

Vier spelers van Jong Oranje zijn door de UEFA gekozen in een team met de beste spelers van het afgelopen EK onder 21. Bruno Martins Indi, Adam Maher, Georginio Wijnaldum en Luuk de Jong werden gekozen in de selectie van 23 spelers. Daar zaten elf spelers van kampioen Spanje en vier van verliezend finalist Italië in.

Ook de Noren Ørjan Nyland en Stefan Strandberg werden gekozen net als Lewis Holtby (Duitsland) en Alan Dzagojev (Rusland). De Spaanse aanvoerder Thiago Alcantara werd verkozen tot speler van het toernooi. Samen met zijn doelman David de Gea zat hij bij het vorige EK in 2011 ook al bij de beste spelers.

De keuze voor het team werd gemaakt door de technische commissie van de UEFA.

De volledige selectie van het team van het toernooi:

Thiago Alcantara, David de Gea, Alvaro Morata, Rodrigo, Isco, Asier Illarramendi, Koke, Marc Bartra, Iñigo Martinez, Martin Montoya en Alberto Moreno (allen Spanje), Francesco Bardi, Luca Caldirola, Marco Verratti en Fabio Borini (allen Italië), Bruno Martins Indi, Adam Maher, Georginio Wijnaldum en Luuk de Jong (allen Jong Oranje), Ørjan Nyland en Stefan Strandberg (beiden Noorwegen), Lewis Holtby (Duitsland) en Alan Dzagojev (Rusland).

Clubs krijgen twee extra dagen voor transfers

Nederlandse clubs hebben twee extra dagen om zaken te doen op de transfermarkt. Dat maakte de KNVB vrijdag bekend. De transferperiode in het betaald voetbal sluit niet, zoals gebruikelijk in Nederland, op 31 augustus, maar loopt door tot en met 2 september.

De extra dagen hebben te maken met het weekeinde: 31 augustus valt op een zaterdag. De Nederlandse clubs hebben tot maandag de tijd om de transfers te voltooien.

Pathé deelt gratis geld uit

Het bezoeken van de voorpremière van de film Now You See Me in Pathé De Munt heeft de bezoekers geen windeieren gelegd. Tijdens een scene waarbij een bank werd overvallen, regende het namelijk doekoe, pingping, poen en flappen, kortom: geld.

Briefjes van vijf dwarrelden halverwege de film naar beneden, hetgeen in Pathé nogal pathetische taferelen opleverde: mensen bleven na afloop even achter in de zaal om een soort van speleologisch onderzoek te doen onder de stoelen van de zaal, terwijl eerder al film- en liefhebbers van het aardse slijk vijf eurobiljetten uit de handen van andere bioscoopgangers probeerden te graaien. In totaal regende het zo'n 3000 euries.

De bezetters van de voorste rij stoelen in de uitverkochte zaal met 222 stoelen, hadden pech want de ventilator die het papiergeld de zaal in moest blazen kwam niet ver genoeg om ook de mensen met een stijve nek van gratis geld te voorzien.

Meerdere bioscoopgangers verklaarden na afloop dat deze voorstelling een 'verrijking' van hun leven was.

The Last of Us behoudt eerste plek

The Last of Us heeft zijn eerste plek in de verkooptoptien weten te behouden. Het spel voor PlayStation 3 staat voor de tweede week aan top. Skylanders Giants voor Nintendo Wii staat tweede, gevolgd door Animal Crossing: New Leaf voor Nintendo 3DS. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

De top tien wordt gedomineerd door Nintendo. Zes van de tien meest verkochte spellen zijn voor de spelcomputers van de Japanse gamegigant. Voor Nintendo 3DS gaat het om Animal Crossing, Luigi's Mansion 2, Donkey Kong Country Returns, New Super Mario Bros 2 en Mario Kart 7. Skylanders Giants is de enige game voor Nintendo Wii.

De vier overige spellen in de top tien, waaronder The Last of Us, zijn voor PlayStation 3. Dat betekent dat Xbox 360 en Wii U compleet buiten de verkooptoptien vallen.

De volledige top tien van week 25 ziet er als volgt uit:
01. The Last of Us (PlayStation 3)
02. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
03. Animal Crossing: New Leaf (Nintendo 3DS)
04. FIFA 13 (PlayStation 3)
05. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
06. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
07. Donkey Kong Country Returns (Nintendo 3DS)
08. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)
09. Battlefield 3 (PlayStation 3)
10. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)


The Last of Us behoudt eerste plek

Provincietoer koningspaar afgerond

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun toer langs de twaalf provincies afgerond. Vrijdag brachten ze een bezoek aan Zeeland en Zuid-Holland, waarmee een einde kwam aan een reeks van zes bezoeken, waarbij steeds twee provincies werden aangedaan.

Het koningspaar werd vrijdagochtend ontvangen in Middelburg, waarna Goes en Zierikzee werd aangedaan. Met tussenstops op de Brouwersdam, in Hellevoetsluis en Zoetermeer kwamen de koning en koningin aan het einde van de middag aan in Den Haag. Daar werden ze in een open auto rondgereden. De dag werd afgesloten met een ontvangst in het provinciehuis.

De toer startte op 28 mei met een bezoek aan de provincies Groningen en Drenthe. Daarna werd achtereenvolgens Gelderland en Utrecht, Limburg en Noord-Brabant, Friesland en Noord-Holland, Flevoland en Overijssel en Zeeland en Zuid-Holland bezocht.

Kabinet richt zich op internationale veiligheid

Omdat veiligheid een grensoverschrijdende aangelegenheid is, heeft het kabinet voor het eerst een overkoepelende, internationale veiligheidsstrategie gemaakt. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de visie 'Veilige Wereld, Veilig Nederland' van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

"De dreigingen van vandaag trekken zich weinig aan van grenzen of dijken. Interne en externe veiligheid zijn niet meer van elkaar te scheiden", staat in het stuk. "Wat in de wereld om ons heen gebeurt, raakt direct aan onze eigen veiligheid en onze welvaart." Het kabinet heeft de visie geschreven met het oog op de snelle machtsverschuivingen in de wereld.

Timmermans onderscheidt drie strategische belangen in het internationale veiligheidsbeleid: de verdediging van het eigen grondgebied en dat van de NAVO-bondgenoten, een goed functionerende internationale rechtsorde en economische veiligheid.

Bij de uitvoering van het buitenlandse veiligheidsbeleid moet de nadruk liggen op onder meer de instabiele regio's in de buurt van Europa, wapenbeheersing, handel en ontwikkelingssamenwerking. Veiligheid vergt een 'continue investering en een actieve internationale inzet om een veilige wereld en daarmee een veilig Nederland zeker te stellen', aldus Timmermans.

Het kabinet besluit binnenkort over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei premier Mark Rutte (VVD) dat de JSF geen deel uitmaakt van de veiligheidsstrategie.

Heerenveen-voorzitter Veenstra stapt op

Robert Veenstra is per direct opgestapt als voorzitter van sc Heerenveen. Hij heeft dit besloten na een goed onderling overleg met het stichtingsbestuur en de Raad van Commissarissen van de Friese club.

Veenstra werd in 2010 bij Heerenveen aangesteld om schoon schip te maken en de financiën op orde te brengen. In deze missie slaagde de voorzitter, maar tegelijkertijd kwam hij vanwege zijn beleid ook onder vuur te liggen. Hierdoor nam zijn draagvlak binnen de club sterk af en besloot hij op te stappen om de mogelijke oplossingen voor de aanhoudende onrust binnen de club niet in de weg te staan.

De laatste maanden bleek steeds duidelijker dat Veenstra niet meer geliefd was in Heerenveen bij zowel de werknemers als de supporters en sponsoren van de Friese club. Dit resulteerde in de afgelopen weken in veel protesten. Onder meer clubicoon Foppe de Haan had zich aangesloten bij de supporters en sponsoren die het vertrek van Veenstra en de Raad van Commissarissen eisten. Vorige week nog werd er een onderzoek aangekondigd naar het functioneren van de club op bestuurlijk niveau.

Nieuwe Dragon Ball Z-game in de maak

De Dragon Ball Z-gamereeks maakt 'binnenkort' zijn debuut op PlayStation Vita. Het vechtspel Dragon Ball Z: Battle of Z is in de maak voor de draagbare spelcomputer, PlayStation 3 en Xbox 360. Dat heeft uitgever Namco Bandai vrijdag bekendgemaakt.

Wanneer het spel precies uitkomt, laat de uitgever nog in het midden. Het vechtspel kan met vier spelers gezamenlijk gespeeld worden. Daarnaast kunnen acht gamers het online tegen elkaar opnemen in een soort vechtarena. Het is de eerste keer dat zo veel spelers tegelijk aan een Dragon Ball Z-gevecht kunnen deelnemen. "Dit is iets wat de fans nog nooit hebben gezien", zei een woordvoerder van de uitgever vrijdag in een verklaring.

Eerdere spellen in de Dragon Ball Z-reeks draaiden vooral om gevechten tussen twee personages. In de afgelopen vijf jaar is er elk jaar een spel verschenen voor PlayStation 3 en Xbox 360.


Dragon Ball Z komt naar Vita

Anne Hathaway vecht voor leven in The Lifeboat

Anne Hathaway gaat spelen in de boekverfilming The Lifeboat. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het verhaal speelt zich af in 1914. De Oscarwinnares speelt een vrouw die met haar man een schipbreuk overleeft. De overlevenden moeten verder vechten voor hun leven op een krappe reddingsboot.

Het scenario van The Lifeboat wordt geschreven door William Broyles Jr., bekend van Apollo 13, Cast Away en Flags of Our Fathers. Hij baseert zijn scenario op het gelijknamige boek van Charlotte Rogan. Het filmproject heeft nog geen regisseur.

De 30-jarige Hathaway won dit jaar een Oscar voor haar rol als Fantine in de muziekfilm Les Misérables. Ze werkt momenteel aan Christopher Nolans nieuwe film Interstellar en het drama Song One met Mary Steenburgen.


Anne Hathaway vecht voor leven in The Lifeboat (Foto: Novum)

Bruce Springsteen eert overleden James Gandolfini

Bruce Springsteen heeft donderdagavond een groots eerbetoon gebracht aan James Gandolfini. De rocker bracht tijdens een concert in het Engelse Coventry zijn gehele Born to Run-album uit 1975 ten gehore ter ere van de woensdag overleden The Sopranos-acteur, die net als Springsteen geboren werd in New Jersey.

Springsteen en zijn E Street Band begonnen na elf nummers aan hun set voor 'goede vriend James Gandolfini', staat op de New Jersey-nieuwswebsite NJ.com. E Street Band-lid Steve Van Zandt speelde samen met de acteur in The Sopranos. De gitarist nam de rol van Silvio Dante op zich in de maffiaserie.

Gandolfini overleed woensdag plots tijdens een bezoek aan Rome. Hij was getroffen door een hartaanval. De acteur is 51 jaar geworden.


Bruce Springsteen eert overleden James Gandolfini (Foto: Novum)

Verdachte Cuijk eerder vast voor brandstichting

De 23-jarige man uit Cuijk die donderdag werd aangehouden voor betrokkenheid bij de brand in zijn woonplaats waarbij een moeder en haar twee dochters om het leven kwamen, is eerder opgepakt voor brandstichting. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie vrijdag. De man werd daarvoor niet veroordeeld.

Waar die brandstichting plaatsvond en wanneer dit was, wil de zegsvrouw niet vertellen. Een ex-werkgever meldt aan Omroep Brabant dat de man in 2008 werd aangehouden voor brandstichting in een schuur van zijn bedrijf in de Brabantse gemeente Mill, niet ver van Cuijk.

Vrijdag vindt verder onderzoek naar de oorzaak van de brand plaats in de woning aan het Hermelijnkwartier, meldt de zegsvrouw. Ook wordt nader onderzoek gedaan naar de identiteit van de vrouwen en hun doodsoorzaak. Vrijdag vindt sectie plaats op de lichamen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Over eerdere berichtgeving over de mogelijke relatie van de man met de 14-jarige dochter die is omgekomen bij de brand, wil de zegsvrouw niets kwijt. Omroep Brabant meldde donderdag ook dat de man al langere tijd psychische problemen had. Daarvoor zou hij jaren hulp hebben gehad van de GGZ.

De verdachte, die donderdag werd aangehouden na zich een dag te hebben verschanst op een zendmast in de buurt van de woning, zit vast. Wanneer hij wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris is nog niet bekend.

Geweld onder invloed zwaarder bestraft

Geweldplegers die onder invloed van alcohol of drugs verkeren krijgen een hogere straf dan mensen die er in nuchtere staat op los slaan. De ministerraad heeft vrijdag besloten dat 'middelengebruik' een 'strafverhogend element' wordt bij geweld. Opsporingsambtenaren kunnen verdachten verplichten om mee te werken aan een onderzoek.

Volgens premier Mark Rutte (VVD) moet de maatregel voornamelijk uitgaansgerelateerd geweld verminderen. "Ik denk dat iedereen die uitgaat kan vaststellen dat door overmatig drank- en drugsgebruik het plezier afneemt. We zijn een land waarin veel mag en het is leuk als mensen gekke dingen doen, maar wel binnen de wet."

Rutte vindt niet dat nuchter geweld plegen minder erg is dan onder invloed. Het verhogen van de strafmaat voor alle vormen van geweld vindt het kabinet echter niet nodig. Eerder werden de straffen al verhoogd voor geweld tegen gezagsdragers, hulpverleners en scheidsrechters.

Op de vraag of de vrijdag aangekondigde maatregel niet botst met wetsartikelen waarbij misdrijven die weloverwogen worden genomen zwaarder bestraft worden dan misdrijven die gepleegd zijn in staat van ontoerekeningsvatbaarheid antwoordde Rutte afwijzend.

[Confed. Cup] Pirlo mist duel met Brazilië

Italië kan in het laatste groepsduel op de Confederations Cup geen beroep doen op Andrea Pirlo. De 34-jarige middenvelder heeft last van een verrekte beenspier. Pirlo hoopt dat hij weer fit is in de halve finale. Italië heeft zich net als gastland Brazilië al geplaatst voor de laatste vier.

De grootmachten spelen zaterdag in Salvador om de eerste plaats in groep A. Voor de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli komt de blessure van routinier Pirlo op een slecht moment. Middenvelder Daniele De Rossi moet ook toekijken tijdens het duel met Brazilië. Hij is geschorst nadat hij twee gele kaarten kreeg.

Van Dijk tekent voor vier jaar bij Celtic

FC Groningen heeft Virgil van Dijk verkocht aan Celtic. De 21-jarige verdediger tekent bij de Schotse kampioen een contract voor vier jaar, zo melden beide clubs vrijdag. Van Dijk had nog een tweejarig contract in Groningen, maar Celtic is bereid een transfersom neer te leggen. Het bedrag kan door bonussen oplopen naar drie miljoen euro.

Van Dijk, afkomstig uit eigen jeugd, debuteerde in het seizoen 2010-2011 bij Groningen. Hij speelde in de afgelopen seizoenen meer dan vijftig eredivisieduels voor de club. De centrale verdediger kwam drie keer uit voor Jong Oranje. Door stevige concurrentie werd hij door bondscoach Cor Pot gepasseerd voor het jeugd-EK.

Groningen zag eerder een andere jeugdspeler vertrekken. Leandro Bacuna tekende voor drie seizoenen bij Premier Leagueclub Aston Villa.

Flipkens naar eindstrijd in Rosmalen

Kirsten Flipkens speelt zaterdag de finale van het Topshelf Open in Rosmalen. De als vierde geplaatste Belgische versloeg vrijdag de qualifier Garbine Muguruza in twee sets: 6-3, 6-1. Flipkens was binnen een uur klaar met de Spaanse.

De 27-jarige tennister dicteerde vanaf het begin de partij tegen de acht jaar jongere Muguruza. Flipkens, nummer twintig van de wereldranglijst, staat vijftig plaatsen hoger. Dat verschil was op het Nederlandse gras te merken. De Belgische gunde haar opponent slechts vier games.

Flipkens kan zich eindelijk opmaken voor een finale op het Topshelf Open. In 2010 en 2012 strandde ze in de halve finale. Simona Halep is zaterdag haar tegenstander in de eindstrijd. De Roemeense zette Carla Suarez Navarro opzij met 6-3, 6-2.

Alphense Boys legt zich neer bij straf

Voetbalclub Alphense Boys gaat niet opnieuw in beroep tegen de gedwongen degradatie. Dat meldt de amateurclub vrijdag. Alphense Boys werd eerder deze maand teruggezet naar de eerste klasse als straf voor een vechtpartij na een duel tegen Haaglandia. De club ging in beroep, maar kreeg nul op het rekest en legt zich nu bij de straf neer.

Volgens Alphense Boys-voorzitter Bob Valkenburg is het niet anders. "Hoe teleurstellend het ook voor ons is, er blijkt weinig kans op succes." Dat wil niet zeggen dat de Zuid-Hollanders niet met vragen blijven zitten. "Een van die vragen is waarom de KNVB ons geen kans heeft gegund om ons beroep mondeling toe te lichten. Onze vereniging is iets overkomen wat we onmogelijk hadden kunnen voorkomen."

Ook vraagt de club zich waarom de KNVB volhoudt dat de relschoppers 'supporters van Alphense Boys waren' terwijl de club het merendeel niet kent. Bovendien zijn er nu ook verdachten uit Rijswijk en Den Haag. "Als bestuur houden we het gevoel dat Alphense Boys door de KNVB als afschrikwekkend voorbeeld voor de rest van voetballend Nederland wordt gesteld."

Babel definitief naar Kasimpasa

Kasimpasa heeft Ryan Babel definitief binnen. De 26-jarige aanvaller tekent voor drie jaar, meldt de Turkse club vrijdag. Babel was transfervrij nadat zijn eenjarige contract bij Ajax afliep. Hij was al langere tijd in onderhandeling Kasimpasa, maar zijn komst kon nog niet bevestigd worden.

De club van trainer Shota Arveladze gebruikt zijn Nederlandse contacten om nieuwe spelers aan te trekken. Donderdag werd Sanharib Malki, die overkomt van Roda JC, gepresenteerd. Hij tekende eveneens voor drie seizoenen. Eerder zette Ryan Donk in Istanbul zijn handtekening onder een contract.

Babel debuteerde in 2005 bij Ajax en ging twee jaar later voor zo'n achttien miljoen euro naar Liverpool. Daar raakte hij uit beeld, waarna hij neerstreek bij 1899 Hoffenheim. Hij was ongelukkig in Duitsland en kocht zijn contract af om bij zijn jeugdliefde Ajax te spelen. Afgelopen seizoen maakte Babel voor de Amsterdammers vier doelpunten in zestien eredivisieduels.

Oranjevrouwen veertiende op wereldranglijst FIFA

De Nederlandse vrouwen blijven op de veertiende plaats staan op de FIFA-wereldranglijst. De ploeg van bondscoach Roger Reijners, die komende maand op het EK in Zweden speelt, is het achtste Europese land op de lijst. Oranje heeft op het EK een lastige opgave, afgaand op de ranglijst.

In de poulefase treffen de Oranjevrouwen twee tegenstanders die hoger staan genoteerd. Nederland begint 11 juli tegen Duitsland, de nummer twee op de wereldranglijst. Drie dagen later volgt een duel met Noorwegen, dat elfde staat. IJsland, de laatste opponent in de groep, is met een vijftiende plek als enige tegenstander lager ingeschaald dan Oranje.

De Verenigde Staten voert de ranglijst aan, waarop Japan derde staat.

'Second love stookt in huwelijken'

Reclame van de website Second Love roept getrouwde mensen op om vreemd te gaan en is daarom in strijd met de wet en het goed fatsoen. Dat stelt SGP-jongeren. De jongerenorganisatie van de christelijke partij heeft vrijdag een klacht bij de Reclame Code Commissie ingediend tegen een radiospotje van de site.

"De reclame is in strijd met basale normen die voor het functioneren van de samenleving van fundamenteel belang zijn", aldus de politiek voorzitter van SGP-jongeren, Martin de Jong in een brief aan de commissie. "Reclame voor bedrog en overspel kunnen we niet hebben. Second Love stookt doelbewust in goede huwelijken, met alle gevolgen van dien."

'Second love stookt in huwelijken'
'Second love stookt in huwelijken' (Foto: ANP)

James Gandolfini stierf inderdaad aan hartaanval

James Gandolfini overleed aan een hartaanval. Dat blijkt uit de autopsie, liet de lijkschouwer vrijdag weten aan het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter. Gandolfini, vooral bekend als hoofdrolspeler van The Sopranos, stierf woensdag in Rome.

Donderdag bestond het vermoeden al dat Gandolfini was ingestort na een hartaanval en de autopsie bevestigt die doodsoorzaak. Volgens ziekenhuisbronnen had Gandolfini geen drugs of alcohol in zijn lijf toen hij stierf.

De 51-jarige acteur werd in zijn hotelkamer bewusteloos gevonden door zijn 13-jarige zoon. Die belde de ambulance, waarna Gandolfini naar de eerste hulp van een ziekenhuis in Rome werd gebracht. Daar is de acteur veertig minuten tevergeefs gereanimeerd.

Thief 4 in de maak voor Xbox 360 en PS3

Het sluipspel Thief 4 is ook in de maak voor Xbox 360 en PlayStation 3. Gamestudio Eidos Montreal moet het spel echter wel flink aanpassen, omdat de game eigenlijk voor de nieuwe generatie spelcomputers gemaakt wordt. Dat heeft Square Enix bekendgemaakt.

De game was tot op heden alleen aangekondigd voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De versies voor de huidige en de nieuwe spelcomputers zijn in de basis hetzelfde. Het spel draait om de meesterdief Garrett. In een maatschappij die door de elite onder de duim wordt gehouden, steelt hij van de rijken. De game kan gespeeld worden zonder ooit een vijand te doden. De verschillen zullen in ieder geval op het grafische vlak zijn.

Eidos Montreal werkte eerder aan Deus Ex: Human Revolution. Die game werd zeer positief ontvangen door recensenten. Thief 4 moet volgend jaar op de markt verschijnen.


Thief 4 in de maak voor Xbox 360 en PS3

Rutte heeft geen bezwaar tegen Fyra-gesprek

Premier Mark Rutte (VVD) heeft er geen enkel bezwaar tegen dat de Italiaanse premier Enrico Letta de kwestie rond de Fyra volgende week bij hem zal aankaarten tijdens de Europese top in Brussel. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het is logisch dat hij voor zijn bedrijven opkomt."

Volgens hem is het heel gebruikelijk dat in vertrouwelijke gesprekken tussen regeringsleiders dergelijke zaken aan bod komen. Tijdens zijn gesprek met de Russische president Vladimir Poetin zijn donderdag ook 'bedrijfskwesties' aan de orde gekomen. "Dat is heel normaal."

Rutte zal zijn collega aanhoren en vervolgens uitleggen wat het Nederlandse standpunt is. De premier is het met zijn staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) eens dat het een zaak is tussen de NS en de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda is.

Letta zei donderdag dat hij zich 'grote zorgen' maakt over AnsaldoBreda, en over de reputatie van de Italiaanse technieksector. De NS en de Belgische spoormaatschappij NMBS willen af van de Fyra vanwege talrijke technische gebreken. Volgens AnsaldoBreda overdrijven de beide spoorbedrijven en is slechts sprake van kinderziekten.

Weer vier opgepakt voor vechtpartij Alphense Boys

De politie heeft deze week opnieuw vier mensen aangehouden voor betrokkenheid bij de vechtpartij bij de wedstrijd Alphense Boys tegen Haaglandiavan begin deze maand. Een van hen is minderjarig, bevestigt een woordvoerder van de politie vrijdag. In totaal zijn nu tien mensen aangehouden voor de vechtpartij. Een van hen zit nog vast.

Woensdag werd een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden, een dag later volgde een even oude plaatsgenoot en een 27-jarige Rotterdammer. Vrijdagochtend werd een 17-jarige jongen Alphenaar opgepakt. Alle vier mochten ze na verhoor weer naar huis, maar gelden nog wel als verdachte. Een 56-jarige Rijswijker zit als enige verdachte nog vast.

De knokpartij ontstond bijna drie weken geleden vlak na het laatste fluitsignaal bij de wedstrijd in Alphen aan den Rijn bij een opstootje op het veld. Tien tot vijftien supporters en voetballers raakten slaags met elkaar. Twee mensen raakten gewond, van wie er een met hoofdletsel naar een ziekenhuis werd gebracht.

Alphense Boys werd eerder deze maand teruggezet naar de eerste klasse als straf voor de vechtpartij. Vrijdag maakte de club bekend niet opnieuw in beroep te gaan tegen de gedwongen degradatie. De club ging eerder wel in beroep, maar kreeg nul op het rekest en legt zich nu bij de straf neer.

Voorbijgangers vangen peuter na val 5e etage

Voorbijgangers hebben een Chinees meisje (2,5) opgevangen nadat ze van de 5e verdieping van een gebouw was gevallen. Beveiligingscamera's registreerden de redding, de Chinese staatszender CCTV zond de beelden donderdag uit.

De slapende peuter was door haar ouders in het gebouw in Ninghai in het oosten van China achtergelaten. Toen ze wakker werd, kroop ze door het openstaande raam en viel naar buiten. Omdat ze huilde, merkten werknemers van een koeriersbedrijf in de buurt het meisje op en konden haar opvangen.

Twee mannen zijn door de redding lichtgewond geraakt. Het meisje hield er enkel een schaafwond aan over.

Voorbijgangers vangen peuter na val 5e etage
Voorbijgangers vangen peuter na val 5e etage (Foto: ANP)

Halep verrassend finalist in Rosmalen

Simona Halep heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Rosmalen. De Roemeense was op het Topshelf Open verrassend te sterk voor Carla Suarez Navarro. Halep won in twee sets van de als derde geplaatste Spaanse: 6-3 en 6-2.

De 21-jarige Halep, nummer 45 op de wereldranglijst, keek aan het begin van de partij tegen een 3-1 achterstand aan. Ze pakte daarna vijf games op rij en stelde de eerste set veilig. In het tweede bedrijf domineerde Halep het spel vanaf de baseline. Suarez Navarro, negentiende op de ranking, verloor voornamelijk punten op haar tweede service.

Halep, die aan haar eerste matchpoint genoeg had, treft in de finale de Belgische Kirsten Flipkens of Garbine Muguruza uit Spanje. Die partij staat later vrijdag op het programma in Rosmalen.

Ook Kai Reus ontbreekt op NK wielrennen

Kai Reus haakt geblesseerd af voor het NK wielrennen komende zondag. Hij moest afzeggen vanwege een onlangs opgelopen knieblessure, zo meldt zijn ploeg De Rijke-Shanks vrijdag.

Eerder zei Steven Kruijswijk al af voor het kampioenschap. De Blanco-renner heeft last van zijn ribben na een valpartij in de Ronde van Zwitserland enkele weken geleden. Het NK vindt zondag in Kerkrade plaats. Niki Terpstra verdedigt daar zijn nationale titel.

Drenthe definitief naar Reading

Reading heeft Royston Drenthe definitief binnen. De 26-jarige Nederlander heeft voor twee jaar getekend, met een optie voor nog een seizoen, meldt de Britse club vrijdag. Drenthe was clubloos nadat de oud-Feyenoorder met het Russische Alania Vladikavkaz degradeerde.

De geboren Rotterdammer debuteerde in 2006 bij Feyenoord en werd na een goed jeugd-EK weggekaapt door Real Madrid. In de Spaanse hoofdstad kon hij niet rekenen op een basisplaats. Verhuurperiodes aan Hercules Alicante en Everton bleek voor Drenthe ook geen goed huwelijk. Hij zat een halfjaar zonder club, totdat Alania Vladikavkaz hem in de winterstop oppikte.

Bij Reading wil hij zijn carrière nieuw leven inblazen. Zaakwaarnemer Fabian Veldwijk liet eerder weten dat de degradant uit de Premier League een prima keuze is. "Hij kon ook naar andere clubs, maar dicht bij huis spelen is goed voor hem. Reading is ook ambitieus en wil binnen twee jaar weer terug naar de Premier League."

Lesbo's scharen in McDonald's

In een McDonald's-vestiging in het Amerikaanse Upper Darby hadden twee vrouwen woensdag wel zin in een Happy Meal. De twee botergeile dames werden druk scharend betrapt in de plee van de snackbar.

Even na vijf uur deden gasten hun beklag bij de manager. Er waren twee lesbiennes bezig met seks in de toiletten. Zonder paarsgepunte lans, want ze waren alleen met elkaar bezig.

De baas snelde naar binnen en schopte de twee vrouwen met tuinbroek en al de straat op. De zeven tot acht mensen die zich hadden beklaagd over het geile optreden, renden naar buiten en begonnen op de dames in te slaan. Een van de belaagsters, een vrouw van in de veertig met twee kinderen, stak een van de lesbiennes in de schouder.

De Heilige Hermandad moest er uiteindelijk aan te pas komen om de twee groepen uit elkaar te trekken. Bromsnor heeft echter geen goed woord over voor het geile lesbische optreden. "Iedereen mag gewoon zijn ding doen, maar waarom in godsnaam om vijf uur 's middags in de McDonald's?", vraagt Michael Chitwood van de lokale politie zich af.

Schoonspringster Jansen naar finale

Schoonspringster Inge Jansen heeft zich vrijdag op het EK geplaatst voor de finale op de 1 meterplank. Met een score van 236,05 punten stond ze na vijf sprongen achtste in het Duitse Rostock. De eerste twaalf vrouwen bereikten de eindstrijd van de titelstrijd.

Celine van Duijn redde het net niet. Met een score van 220,20 punten werd ze net dertiende. Nummer twaalf Maxine Eouzan uit Frankrijk haalde 1,75 punten meer. Van Duijn stond na vier sprongen nog aan de goede kant van de scheidslijn, maar haar vijfde sprong ging de mist in en leverde slechts 33,75 punten op.

De finale wordt vrijdagmiddag afgewerkt.

50 kilo coke in ingevoerde oldtimer

In een oldtimer die vanuit Urugay was geïmporteerd is vijftig kilo cocaïne gevonden. In een actie waar onder meer de zeehavenpolitie van Rotterdam, de douane en de fiscale opsporingsdienst FIOD bij betrokken waren, werden dinsdag drie mannen aangehouden, meldt justitie vrijdag.

De oldtimer kwam in een container naar Rotterdam. Er waren signalen binnengekomen dat er cocaïne in zat, waarop werd besloten de auto te volgen. De container werd naar een expeditiebedrijf in Amsterdam gebracht, waar de auto dinsdag werd afgehaald door een 69-jarige Amsterdammer die de auto wilde invoeren. Hij werd vergezeld door twee Uruguayanen van 48 en 34 jaar.

Het drietal bracht de wagen naar een loods in Amsterdam. Toen ze daar een verborgen ruimte achter de achterbank begonnen te ontmantelen, zijn ze aangehouden. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd. Ze hadden een waarde van bijna twee miljoen euro. Op twee andere oldtimers in de loods is beslag gelegd. De verdachten worden vrijdag voorgeleid.

Jongen (7) rijdt auto met dronken pa ernaast

Een 7-jarige jongen is aangehouden, omdat hij 's ochtends in Australië achter het stuur zat met zijn dronken vader op de bijrijderstoel. De vader (41) is gearresteerd. Dat meldde de Australische zender ABC vrijdag.

De jongen reed op een openbare weg in Surfers Paradise aan de Australische oostkust, toen politiemannen hem opmerkten.

De man moet volgende maand voor de rechtbank komen. Hij is aangeklaagd omdat hij als verantwoordelijke volwassene onder invloed van alcohol een gevaarlijke situatie in het verkeer veroorzaakte.

Jongen (7) rijdt auto met dronken pa ernaast
Jongen (7) rijdt auto met dronken pa ernaast (Foto: ANP)

'Molotovman' dient klacht in bij justitie

Gijsbert Ruiter uit Haelen heeft vrijdag samen met zijn advocate Gitte Stevens bij het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht aangiftes en klachten ingediend wegens bedreigingen door een buurman, nalatigheid door de gemeente Leudal, en politieoptredens in 2002 en 2012. Een vertegenwoordiger van het OM heeft klachten en aangiftes in ontvangst genomen.

Ruiter gooide vrijdag precies een jaar geleden met molotovcocktails toen de gemeente een hek rond zijn huis in Haelen wilde weghalen. Dat stond daar ter bescherming tegen zijn buren van het woonwagenkamp. Na het uitzitten van een celstraf van 9 maanden is Ruiter weer thuis, maar daar wordt hij opnieuw bedreigd.

Volgens Stevens doet de gemeente niets of te weinig om de man te helpen. Zo zou zijn huis worden opgekocht zodat hij daar weg kan, maar de gemeente maakt daartoe nog steeds geen aanstalten.

'Molotovman' dient klacht in bij justitie
'Molotovman' dient klacht in bij justitie (Foto: ANP)

Plasterk ontkent gebruik van PRISM

Nederlandse inlichtingendiensten gebruiken het afluisterprogramma PRISM niet om informatie over personen te verkrijgen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vragen ook de Amerikaanse inlichtingendiensten niet om het aftapprogramma te gebruiken voor informatie. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag.

Volgens de minister hebben de AIVD en de MIVD geen onbelemmerde toegang tot het internet- en mobiele telefoonverkeer. Eerder zei minister van Veiligheid en justitie Ivo Opstelten (VVD) al in de Tweede Kamer dat de veiligheidsdiensten 'langs de kaders van de wet werken'.

Een anonieme AIVD-agent zei eerder deze maand in De Telegraaf dat de AIVD ook toegang tot PRISM heeft. Als de dienst een Amerikaans e-mailadres opgeeft als verdacht, is volgens de agent binnen vijf minuten 'alles bekend'.

Plasterk ontkent dit. "De AIVD en de MIVD zijn niet bevoegd verzoeken te doen aan buitenlandse collega-diensten die de Nederlandse Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet toestaat", zegt hij.

Wilders haalt banden aan met Vlaams Belang

Geert Wilders is vrijdag op bezoek geweest bij het Vlaams Belang. Hij had naar eigen zeggen een 'fantastische ontmoeting' met partijvoorman Filip Dewinter en fractievoorzitter Gerolf Annemans. "Kijk uit naar intensievere samenwerking", twittert de PVV-leider.

Dewinter kondigde begin deze week op de Vlaamse televisie aan dat Wilders hem zou bezoeken in Antwerpen. Het is voor het eerst dat beide nationalistische partijen een officiële ontmoeting hadden. Vermoedelijk was onder meer de oprichting van een Europese partij onderwerp van gesprek.

Wilders is erg terughoudend in zijn contacten met extreemrechtse partijen in Europa, hoewel hij pas ook een ontmoeting had met Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National. Ook met die Franse partij gaat de PVV wellicht samenwerken, bijvoorbeeld in de strijd tegen 'Brussel', de euro en de 'massa-immigratie'. Daarnaast is er contact geweest met de Zweedse Democraten, een partij die tegen immigranten ageert.

Nederlandse (22) komt om bij busongeluk Bolivia

Een 22-jarige Nederlandse vrouw is in Bolivia om het leven gekomen bij een busongeluk. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Het ongeluk vond dinsdag plaats niet ver van de plaats Vallegrande. In totaal kwamen drie van de 22 inzittenden om het leven, melden Boliviaanse media. Vier mensen raakten zwaargewond, de andere inzittenden liepen lichte verwondingen op. Een technisch probleem zou de oorzaak zijn.

De familie is inmiddels ingelicht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd woensdag op de hoogte gesteld.

De ambassade in Bolivia houdt contact met de autoriteiten in het land, die de toedracht van het ongeluk nader onderzoeken, aldus de zegsman. Vanuit privacy-overwegingen wil de woordvoerder niet kwijt wat de jonge vrouw in het Zuid-Amerikaanse land deed. Wanneer haar lichaam naar Nederland wordt gebracht is niet bekend.

Armin van Buuren doet niets live op Songfestival

Armin van Buuren dient bij deelname aan het Eurovisie Songfestival slechts als 'fysieke verschijning'. Dat zegt Sietse Bakker, 'event-supervisor' van het festival. Ook voor de dj, die de deur op een kiertje heeft gezet voor het liedjesfestijn, geldt namelijk dat buiten de vocalen niets live ten gehore mag worden gebracht.

"Alles moet op een band. Dus hij staat puur en alleen op het podium voor de fysieke verschijning", legt Bakker vrijdag uit in dagblad Spits. "Maar laten we eerlijk zijn: een dj doet zijn mixwerk eigenlijk altijd van tevoren."

Bij een 'ingewikkelde productie' als het Songfestival is livemuziek brengen 'heel gecompliceerd'. "Dat kost veel geld", vervolgt hij. Bovendien is er tijdens een podiumwisseling van enkele tientallen seconden geen tijd voor een soundcheck. "Maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe technieken."

Rel rond spermadonor

Door een genetisch defect van een Deense spermadonor zijn in België zeker twee kinderen geboren met de ziekte neurofibromatose. De spermabank had nagelaten de betrokken ziekenhuizen te waarschuwen, melden Belgische media.

Wereldwijd zijn met het zaad van de Deen minstens 43 kinderen verwekt van wie er vermoedelijk negen de ziekte hebben gekregen. Neurofibromatose is een zeldzame erfelijke ziekte. De kwaal uit zich door vlekken op de huid, het opzwellen van zenuwen, botafwijkingen en motorische, leer-, spraak- en gedragsproblemen.

Het zaad van de Deen is via het Universitair Ziekenhuis (UZ) Gent bij de Belgische vrouwen terecht gekomen. Het zaad zou ook geleverd zijn aan het Universitair Ziekenhuis in Jette en het Heilig Hartziekenhuis in Leuven. Nadat de Denen de Belgische ziekenhuizen op de hoogte hadden gesteld van het genetische defect, is het zaad geblokkeerd. Voor zover bekend zijn er via Jette of Leuven geen zieke kinderen geboren.

Steph Raeymaerkers van de Vereniging Donorkinderen vindt het 'hallucinant' dat geen van de Belgische ziekenhuizen aan de bel heeft getrokken toen het eerste kind ziek werd. Dat was al in 2009. De Vereniging wil een donorregistratiesyteem om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Volgens professor Petra De Sutter van het UZ Gent, kunnen zaaddonoren niet op tientallen erfelijke aandoeningen worden gescreend. "Dat is betaalbaar noch uitvoerbaar."

Volgens De Sutter is de kans op erfelijke aandoeningen 'bijzonder klein'. Bij het UZ Gent zijn geen fouten gemaakt, aldus De Sutter. Alle procedures zijn correct gevolgd. Het ziekenhuis krijgt maandelijks berichten van donoren wier zaad geblokkeerd moet worden. Vanwege de omvang van de zaaddonatie moeten dit soort problemen op Europees niveau worden aangepakt, aldus De Sutter. De hoogleraar pleit voor een Europese registratie van zaaddonoren waardoor spermabanken ook gegevens aan elkaar kunnen linken.

Onderzoekers bepleiten massaal ganzenafschot

Om landbouwschade te voorkomen moeten de komende vijf jaar 380.000 grauwe ganzen worden gedood. Dat concludeert het kennisinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit uit berekeningen.

Momenteel telt Nederland zo'n driehonderdduizend broedende ganzen. In een overleg tussen onder meer de Vogelbescherming, de Land- en Tuinbouworganisatie en Staatsbosbeheer is eerder afgesproken de landbouwschade die ganzen veroorzaken terug te brengen naar het niveau van 2005. Toen waren er zo'n honderdduizend ganzen en dus is afgesproken hun aantal naar dit niveau terug te brengen.

Dat het aantal te doden ganzen hoger ligt dan de huidige stand min het streefgetal, komt doordat er ieder jaar nieuwe ganzen worden geboren en door de vogeltrek. Alterra meldt een populatiemodel te hebben gemaakt waarmee de ontwikkeling van de ganzenbevolking kan worden voorspeld.

Als niet wordt ingegrepen, zou het aantal grauwe ganzen in Nederland toenemen tot bijna drie miljoen. Om binnen een jaar op honderdduizend uit te komen, zouden in de zomer 280.000 ganzen moeten worden afgeschoten. Daar zitten dan veel jonge ganzen die dat seizoen zijn geboren bij.

Zodra het aantal ganzen is teruggedrongen naar honderdduizend, zijn 'forse inspanningen' nodig om op dat niveau te blijven. Het onklaar maken van eieren alleen is volgens de onderzoekers niet genoeg om de populatie laag te houden. Dan zou namelijk een heel groot deel van de nesten gevonden moeten worden. "Jaarlijks zouden 124.000 eieren onklaar moeten worden gemaakt."

Het afschieten van de ganzen zou nodig blijven. Als het streefgetal eenmaal is bereikt, moeten jaarlijks 25.000 tot 37.000 ganzen worden afgeschoten.

Amanda Bynes laat borstimplantaten verwijderen

Amanda Bynes' borsten zijn weer een paar maatjes kleiner. "Ik heb mijn borstimplantaten laten verwijderen", laat de 27-jarige actrice weten aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. "Ze voelden oncomfortabel, ik voel me beter zonder."

Bynes heeft waarschijnlijk slechts zo'n maand rondgelopen met haar implantaten. De ontspoorde actrice showde in mei haar nieuwe voorgevel op een foto die ze via Twitter met de wereld deelde. Deze maand werd de ingreep teruggedraaid. "Ze zien er fantastisch uit zonder implantaten", zegt een bron.

De actrice komt de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws wegens haar bizarre gedrag. Vorige maand werd Bynes nog gearresteerd op verdenking van drugsbezit. Vervolgens beweerde ze te zijn aangerand door een agent. Komende zaterdag meldt ze zich weer bij de plastisch chirurg, om aan haar neus te laten sleutelen.

Twee verdachten examendiefstal langer in cel

Twee verdachten van diefstal van examens op de Ibn Ghaldounschool blijven langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft hun voorlopige hechtenis vrijdag met dertig dagen verlengd.

Het gaat om een meisje van 18 jaar uit Rotterdam en een jongen van 19 uit Maassluis, die in het weekend van 8 en 9 juni werden aangehouden. Beiden zijn leerlingen van de islamitische school. Ze worden ervan verdacht meerdere examens voor het vwo, de havo en het vmbo te hebben gestolen en aan medeleerlingen te hebben verkocht.

Voor betrokkenheid bij de diefstal of heling zitten in totaal acht mensen vast. Ze komen uit Rotterdam, Maassluis, Delft, Den Haag en zitten op een na allemaal op de Rotterdamse school.

Een negende verdachte, een 22-jarige Rotterdammer, werd eerder al op vrije voeten gesteld. De man, geen medewerker of leerling van de school, werd eind vorige maand opgepakt voor het lekken van het eindexamen Frans voor het vwo. Door het lek moest het examen een dag worden uitgesteld. Het was toen nog niet duidelijk dat bij de school veel meer examens waren gestolen. De teller staat nu op 27.

Noodweer maakt slachtoffers in Duitsland

Eén dode en minstens zes gewonden heeft het noodweer veroorzaakt dat Duitsland in de nacht van donderdag op vrijdag trof. Storm, regen, hagel en onweer trokken van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. Overal liepen kelders onder, stonden wegen blank en raakten bomen ontworteld. De spoorwegen hadden te kampen met kapotte bovenleidingen en bomen die over de rails vielen.

De gewonden vielen vooral door vallende boomtakken. Twee mensen raakten gewond door blikseminslag, iemand anders moest naar het ziekenhuis wegens rookvergiftiging. De dode was een 80-jarige man die probeerde water uit zijn volgelopen kelder te krijgen.

In de regio's waar het noodweer huishield waren duizenden politiemensen en brandweerlieden in de weer. In Bielefeld stonden bijvoorbeeld zeven auto's vast in een ondergelopen tunnel. Een vrouw moest met een rubberboot van het dak van haar auto gehaald worden. Op sommige plaatsen viel binnen een paar uur meer dan zeventig liter water per vierkante meter.

Ook in Tsjechië was het raak. Hier werden het zuiden, midden en noorden van het land getroffen. Donderdagavond werden door weerkundigen 156 bliksems per minuut geteld. Bij Praag veroorzaakte een blikseminslag brand in een woonhuis. Elders in het land moesten kelders leeggepompt worden. Straten en spoorbanen moesten worden ontdaan van omgevallen bomen. Overal steeg het water in beekjes en kleine riviertjes. In Cheb, aan de grens met Duitsland, moest een kamp met 21 kinderen geëvacueerd worden.

Limburg redt Maastricht Airport met miljoenensteun

Provinciale Staten van Limburg hebben ingestemd met het reddingsplan van 4,5 miljoen euro voor Maastricht Aachen Airport. Met de miljoeneninjectie kan de luchthaven de acute financiële problemen opvangen. Achthonderd mensen behouden vooralsnog hun baan.

Zonder de steun van de provincie zou in juli faillissement dreigen voor de luchthaven in Beek. De miljoenen worden besteed aan de kosten voor de ondersteunende diensten op Maastricht Aachen Airport, zoals de douane en brandweer.

Voor een definitief behoud van de luchthaven onderzoekt de provincie nog drie opties. Limburg kan de hele infrastructuur overnemen. Dat zou betekenen dat alleen de exploitatie aan een private partij wordt gegund tegen een 'marktconforme' vergoeding. Een ander scenario voorziet in een blijvende overname van de ondersteunende diensten. Het derde scenario is sluiting.

Maastricht Aachen Airport kampt met ernstige financiële problemen en betalingsachterstanden, zo werd vorige maand duidelijk. Door de economische crisis is het vrachtvervoer op de luchthaven met een kwart geslonken.

'VVD moet congres houden over regeringsdeelname'

VVD-leden moeten zich in de toekomst op een congres kunnen uitspreken over de vraag of hun partij wel of niet moet meedoen aan een kabinet. Daarvoor pleit het wetenschappelijk bureau van de VVD, de Teldersstichting, in een vrijdag verschenen rapport.

De Teldersstichting redeneert dat de VVD bij kabinetsdeelname in feite het verkiezingsprogramma inruilt voor het regeerakkoord. Omdat het verkiezingsprogramma door de leden is goedgekeurd, zou dat ook moeten gelden voor het regeerakkoord. "Het verdient de voorkeur als partijleden zich mogen uitspreken over de kabinetsdeelname", schrijven de auteurs van het rapport.

Vorig najaar eiste een deel van de VVD-leden een extra congres over het regeerakkoord, nadat in de partij een opstand was uitgebroken over de inkomensafhankelijke zorgpremie waarover de VVD het eens was geworden met de PvdA. De partijtop blokkeerde toen een congres over het regeerakkoord.

In het rapport, dat gaat over de toekomst van politieke partijen, pleit de Teldersstichting verder voor een lagere voorkeursdrempel. Dat houdt in dat kandidaten op een onverkiesbare plaats minder stemmen nodig hebben om toch in de Tweede Kamer te komen. Volgens de Teldersstichting wordt zo de band tussen kiezers en politici versterkt. VVD-leden moeten bovendien invloed krijgen op de plaats van kandidaten op de lijst.

Terugroepactie paardenvlees Selten afgerond

De terugroepactie van vleesverwerker Willy Selten uit Oss is afgerond. Dat schrijven staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In Nederland is in totaal drieduizend ton aan vlees en vleesproducten van de markt gehaald door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In totaal riep de NVWA vijftigduizend ton vlees terug, die Selten tussen januari 2011 en februari 2013 heeft geleverd aan afnemers in Europa. Het vlees is mogelijk vermengd met paardenvlees.

Daarvan is 21.800 ton vlees geleverd aan Nederlandse afnemers. Vijftienhonderd ton vlees stond nog op voorraad en is door de NVWA opgeslagen. De NVWA heeft 1871 Nederlandse afnemers geïdentificeerd, van wie er 132 een directe afnemer van Selten waren.

Selten is nog verdachte in een strafrechtelijk onderzoek. Het OM verdenkt hem van valsheid in geschrifte en misleiding.

Journalisten The Sun aangeklaagd om smeergeld

Twee journalisten van de Britse schandaalkrant The Sun worden aangeklaagd voor het omkopen van ambtenaren. Dat heeft de Crown Prosecution Service vrijdag bekendgemaakt. Ook een voormalig medewerker van Broadmoor, een instelling voor criminelen met een psychiatrische stoornis, is aangeklaagd.

De openbaar aanklagers beweren dat The Sun negen jaar lang meerdere medewerkers van Broadmoor heeft omgekocht voor informatie over de gezondheid en de activiteiten van de patiënten van Broadmoor en over het werk van een lid van de koninklijke familie bij de instelling. In totaal werd zo'n dertigduizend pond (35 duizend euro) aan smeergeld betaald.

De aanklachten tegen de journalisten Jamie Pyatt en John Edwards, en de medewerker van Broadmoor, Robert Neave, maken deel uit van Operatie Elveden. Er loopt ook nog een onderzoek naar het afluisteren van voicemails en het hacken van computers.

Mercedes komt goed weg bij FIA-tribunaal

Het Formule 1-team Mercedes is goed weggekomen bij het tribunaal van autosportfederatie FIA in Parijs. Dat oordeelde in de bandentestzaak dat Mercedes in juli niet welkom is tijdens de rookietest op Silverstone. Verder bleef het bij een waarschuwing, iets wat Pirelli ook kreeg.

De zaak draait om een bandentest die Mercedes na afloop van de Grand Prix van Spanje op Barcelona uitvoerde in opdracht van Pirelli. Het team uit Brackley reed hierbij met een bolide uit het jaar 2013, waar de regels stellen dat er met een oudere auto gereden moet worden. Lewis Hamilton en Nico Rosberg draaien op Catalunya hun rondjes met voor hen onbekend rubber.

Voor de test met een Formule 1-bolide was mondeling toestemming gegeven door FIA-directeur Charlie Whiting, onder de voorwaarde dat andere teams een gelijke kans zouden krijgen om ook te testen. Pirelli heeft nagelaten de andere renstallen van de test op de hoogte te stellen, waarvoor het Italiaanse bedrijf een waarschuwing heeft gekregen. Was dit wel het geval geweest dan had de test mogelijk niet plaatsgevonden.

Mercedes gebruikte de onduidelijke toestemming van de FIA om te rijden met de huidige bolide. De tribunaal van de FIA oordeelde dat dit tegen de reglementen is, maar vond een zware straf niet op haar plaats. Wel heeft het team uit Brackley door de test een oneigenlijk voordeel gekregen, maar was het nimmer de bedoeling om vals te spelen. Daarom kreeg Mercedes een waarschuwing en mag de renstal van 17 tot en met 19 juli niet deelnemen aan de rookietest op Silverstone, een straf die het team in de strafzaak zelf voorgesteld had.

De volledige uitspraak is hier terug te vinden.

'Van Rey bracht gedeputeerde Limburg ten val'

Door te lekken over onzuivere praktijken van de Limburgse provinciebestuurder Herman Vrehen (CDA) heeft de omstreden VVD'er Jos van Rey hem ten val gebracht. Hij deed dat in samenwerking met aannemer VolkerWessels. Mede-eigenaar Dik Wessels van dat bedrijf had er belang bij dat iemand anders aan de macht kwam, concludeert NRC Handelsblad vrijdag uit een eigen onderzoek.

Van Rey wilde volgens de krant dat de provincie geld stak in de aanleg van een glasvezelnet door Reggefiber. Dat is een bedrijf van KPN en miljardair Dik Wessels. Van Rey lobbyde als wethouder in Roermond en als Statenlid voor een investering van de provincie in het glasvezelnet. In Roermond zou namelijk een ict-centrale komen.

Vrehen was tegen de investering. "Ik vond dat de provincie niet zo veel geld in een privaat project moest steken", zegt hij vrijdag in de krant. VolkerWessels speelde informatie door naar Van Rey waarmee hij Vrehen ten val kon brengen. In 2004 had een Brabantse zakenman namelijk op verzoek van een VolkerWessels-directeur een moeilijk verkoopbare woning van Vrehen gekocht. De woning is daarna met tienduizenden euro's verlies doorverkocht. Het verschil zou zijn bijgepast door VolkerWessels.

Van Rey zou dit naar de regionale krant De Limburger hebben gelekt. Die bracht hier op 19 februari 2009 een verhaal over. Dat leidde een dag later tot het aftreden van Vrehen. Zijn opvolger, ex-Kamerlid Jos Hessels (CDA), omarmde Reggefiber. Hij wilde tachtig tot honderd miljoen euro in het glasvezelnet steken.

Vrehen zegt in de krant dat hij er na zijn aftreden achterkwam wie hem ten val hebben gebracht. Van Rey zou de journalisten op de transacties hebben gewezen en het in contact hebben gebracht met een directeur van een bedrijf van VolkerWessels die het verhaal bevestigde.

Van Rey wil volgens de krant niet reageren. VolkerWessels zou niet willen aangeven waarom informatie over de woningtransactie naar Van Rey is doorgespeeld. De Limburger wil in het kader van de journalistieke bronbescherming niet zeggen op welke bronnen het artikel was gebaseerd.

Van Rey trad in oktober af als senator en als wethouder van Roermond vanwege de verdenking van ambtelijke corruptie en lekken van informatie uit de procedure voor de aanstelling van een nieuwe burgemeester in Roermond. Naar aanleiding van de affaire is op het partijcongres besloten dat VVD-politici voortaan een integriteitsverklaring moeten ondertekenen.

Roermondse vondeling ondergebracht in pleeggezin

De baby die dinsdag in Roermond werd gevonden is vrijdag ondergebracht in een pleeggezin. Het jongetje verkeert in goede gezondheid, laat een woordvoerder van het Laurentius Ziekenhuis weten. Het kind was gewikkeld in een handdoek toen het werd gevonden in een plantsoen aan de Wilhelminalaan. Het werd opgevangen in het ziekenhuis.

Eerder was al aangekondigd dat het kind naar een pleeggezin zou gaan. Het was nog niet duidelijk wanneer dat zou gebeuren.

De gemeente Roermond meldde eerder dat het jongetje een tijdelijke naam krijgt. Als de moeder wordt gevonden en zij wil toch nog voor het kind zorgen, dan kan zij hem een andere naam geven.

De politie laat weten dat de moeder nog niet is gevonden. "Als er ontwikkelingen in de zaak zijn, zullen we dat zeker melden, maar helaas is dat nu nog niet het geval", zegt een woordvoerder.

Dekker bezoekt Ibn Ghaldoun

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) heeft vrijdagochtend een bezoek gebracht aan de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Hij sprak met directeur Bart Renders en bestuursvoorzitter Ayhan Tonca van de Rotterdamse school.

"De staatssecretaris vind het belangrijk om in een tijd dat er vooral over de school wordt gesproken, ook met de school te spreken", laat een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs weten. Over de inhoud van het gesprek worden geen mededelingen gedaan. Wel laat de zegsvrouw weten dat het een 'open gesprek' was.

De school is in opspraak omdat er 27 examens zijn gestolen, maar er zijn ook tal van andere problemen. In het verleden heeft de onderwijsinspectie de kwaliteit van het onderwijs op de school daarnaast beoordeeld als zeer zwak. Ook staat de school een aantal miljoenen in het rood.

Hogeschool verbiedt 'vuile was' via social media

Hogeschool Avans wil niet dat via social media negatieve berichten over de school naar buiten worden gebracht. Dit is opgenomen in de huisregels voor komend schooljaar. Studenten en medewerkers moeten zichzelf zien als 'ambassadeur van de school', zowel tijdens studie- en werktijd als in privétijd.

In het reglement is een bijlage opgenomen met spelregels voor gebruik van social media. Daarin valt te lezen dat 'interne discussies intern moeten blijven'. "Het is niet de bedoeling dat je negatieve berichtgeving of vertrouwelijke berichten over studenten, collega's, concurrenten, leveranciers en relaties van Avans Hogeschool waarmee wordt samengewerkt publiceert, dan wel berichten plaatst die schadelijk voor hen zouden kunnen zijn."

In een filmpje van de school wordt een voorbeeldbericht aangehaald. "Trein gemist en mag geen tentamen maken, dat ze kapotvallen bij avans!!!" Via sociale media kunnen dergelijke negatieve berichten uiteindelijk bij toekomstige werkgevers terechtkomen, suggereert het animatiefilmpje.

Verder staat in de regels dat wie over de hogeschool schrijft, dat op persoonlijke titel moet doen, onder vermelding van de echte naam en functie. Verder roept de school op geen ruzie te maken via social media en 'twee keer na te denken' over wat wordt geplaatst. "Wat er tijdens dat feestje gezegd wordt, is iedereen na een week weer grotendeels vergeten. Op internet is dit tot in de eeuwigheid terug te vinden."

Avans, met vestigingen in Den Bosch, Tilburg en Breda, lijkt met de regels juist de negatieve publiciteit over zichzelf te hebben afgeroepen nu de reacties op internet en social media binnenstromen. Volgens een woordvoerder van de school wordt de formulering van de huisregels 'kennelijk anders geïnterpreteerd dan was bedoeld'.

"Het gaat erom dat wij studenten bewust willen maken van het feit dat wat je op sociale media post, niet meer van internet af gaat en in hun nadeel kan werken", aldus de zegsvrouw. " Het is geen verbod om iets lelijks te zeggen over Avans, maar wees je er bewust van, is de boodschap."

De hogeschool overweegt de formulering van de huisregels aan te passen, aldus de woordvoerder.

Letland verbiedt Sovjet- en nazisymbolen

Sovjet- en nazisymbolen zijn in Letland voortaan verboden. Het Letse parlement heeft daartoe een wet aangenomen. De regeling wordt van kracht zodra president Andris Berzins zijn handtekening heeft gezet.

Het vertonen van Sovjet- en nazivlaggen mag niet meer. Datzelfde geldt voor wapenschilden, militaire uniformen, de traditionele communistische symbolen hamer en sikkel, de Sovjet-ster, het nazihakenkruis en symbolen van de SS. Propaganda voor het fascisme, de nazidenkbeelden en het communisme is uit den boze. De wet verbiedt ook het ondermijnen van de Letse onafhankelijkheid en territoriale integriteit, oproepen om de regering omver te werpen, het minachten van wetgeving en het aanzetten tot geweld en haat.

Het wetsvoorstel werd met 56 stemmen voor en geen tegenstemmen aangenomen. Er waren 44 onthoudingen. In Letland worden nog jaarlijks pro-Russische manifestaties gehouden. Er vinden ook optochten plaats van SS-veteranen. De Baltische staat werd tot twee keer toe bezet door troepen van de Sovjet Unie. Daar tussendoor werd het land 'ingenomen' door Hitlers troepen. Sinds 1991 is Letland onafhankelijk.

Kritiek op de nieuwe wet kwam vanuit Moskou. Parlementariërs verweten de Letten geen respect te hebben voor degenen die meevochten tegen de nazi's. Het op gelijke hoogte stellen van Sovjet-symbolen met die van de nazi's is 'pure blasfemie', aldus kamerlid Leonid Sloetski.

Star Trek-bedenker de ruimte ingeschoten

De as van Star Trek-bedenker Gene Roddenberry, zijn vrouw Majel Barrett en acteur James Doohan, bekend van zijn rol als Scotty, wordt de ruimte ingeschoten. De drie zijn respectievelijk overleden in 1991, 2008 en 2006 en krijgen in de ruimte alsnog hun laatste rustplaats.

Het project wordt mogelijk gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Celestis, dat al jaren de dienst levert om as in een baan rond de aarde te schieten. Het wordt de eerste keer dat de as tot in lengte van dagen in de ruimte zal blijven. De reis van de Star Trek-makers kan worden gevolgd door fans die bereid zijn ervoor te betalen.

Roddenberry ontwikkelde de sciencefictionserie Star Trek in 1964. De oorspronkelijke serie liep tot 1969 en daarna kwamen andere versies uit, zoals The Next Generation van 1987 tot 1994. Zijn vrouw had verschillende rollen in de series. Sinds een week draait in Nederland de speelfilm Star Trek Into Darkness, ook gebaseerd op Roddenberry's idee.

Nog geen besluit prik voor bijbelgordel

Op z'n vroegst maandag wordt besloten of ouders in de bijbelgordel hun baby een extra prik tegen de mazelen moeten kunnen laten geven. "Er is nog helemaal geen sprake van een epidemie dus er is ook geen haast bij dit besluit", legt een woordvoerder van het RIVM vrijdag uit. "We moeten pas bescherming bieden als dat noodzakelijk is."

Deskundigen van het RIVM bespraken afgelopen maandag al of een extra prik moet worden overwogen vanwege de uitbraak van de mazelen in de bijbelgordel. Uiteindelijk moet minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) besluiten of die prik beschikbaar wordt gesteld. De woordvoerder gaf eerder aan op z'n vroegst eind deze week een besluit te verwachten, maar dat is dus over het weekeinde getild.

Kinderen krijgen de reguliere prik pas als ze veertien maanden oud zijn, terwijl ze vanaf de zesde maand niet meer worden beschermd door antistoffen van de moeder. De extra prik moet dit overbruggen.

In de strenggelovige streek, die loopt van Zeeland tot de Veluwe, zijn relatief veel kinderen niet ingeënt. Sommige ouders willen hun kind nu alsnog laten inenten. Sinds 1 mei zijn enkele tientallen gevallen van mazelen geregistreerd. De laatste mazelenuitbraak in Nederland dateert van rond de eeuwwisseling, eveneens in de bible belt. Die kostte toen drie kinderen het leven. In totaal werden 150 kinderen ziek.

De mazelen worden veroorzaakt door een virus, dat wordt verspreid met hoesten en niezen. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. De ziekte kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen weinig voor.

Jood doodgeschoten bij Klaagmuur

Een bewaker heeft bij de Klaagmuur in Jeruzalem een joodse man doodgeschoten. De man gedroeg zich verdacht, zo oordeelde de particuliere veiligheidsman, waarop deze 'een aantal schoten' op hem afvuurde. Dit heeft woordvoerder Micky Rosenfeld van de Israëlische politie vrijdag meegedeeld.

Het slachtoffer, een man van in de 40, hield zijn handen in zijn zakken en schreeuwde in het Arabisch, zo heeft de bewaker verklaard. Daarop heeft hij een serie schoten op de man afgelost. De man bezweek ter plekke.

De politie heeft de Klaagmuur afgegrendeld voor publiek. Er is een onderzoek ingesteld, aldus Rosenfeld.

Twitter-politici vinden Twitter wel goed

Twitter is wel degelijk goed voor de democratie. Dat vinden politici die gebruikmaken van het medium. De conclusie van de de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, dat Twitter nauwelijks meerwaarde heeft voor politici en zijn mogelijk zelfs schadelijk is voor de democratie wordt massaal van de hand gewezen.

"Onzin", zegt VVD-Kamerlid Han Ten Broeke (11.473 tweets, 10279 volgers, volgt 2605). "Twitter is een uitstekend middel om kort en duidelijk je boodschap over te brengen en in discussie te gaan met mensen die ergens anders over denken", meent hij. De VVD'er is dan ook geenszins van plan te stoppen met twitteren. "Hoe oud zijn die mensen die dit rapport hebben geschreven?", schampert hij.

Volgens de Teldersstichting 'laat een politieke overtuiging zich niet zo makkelijk verpakken in snelle, gevatte en korte berichtjes'. "Dan zouden alle VVD-verkiezingsposters ook schadelijk zijn", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (10.696 tweets, 12.186 volgers, volgt 729). Hij vindt het een handige manier om rechtstreeks te communiceren met kiezers 'zonder de tussenkomst traditionele media'.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven (6142 tweets, 9041 volgers, volgt 306) is het eens met de Teldersstichting dat Twitter niet geschikt is voor het uiteenzetten van een langetermijnvisie. "Maar daar is het ook niet voor bedoeld. Het is een goede manier om in contact te komen met kiezers en te zien wat er speelt. Je moet natuurlijk geen politieke windvaan worden en je laten leiden door angst voor mogelijke verontwaardiging op Twitter. Maar het medium draagt zeker bij aan de democratie."

"Een enorme open deur." Dat vindt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt (650 tweets, 2521 volgers, volgt 140) van de conclusies van de VVD-denktank. "De liberale wetenschappers hebben kennelijk koudwatervrees. Misschien is Twitter ook wel niet geschikt voor de wetenschap, maar politiek is juist gebaat bij transparantie. Het draagt bij aan de bereikbaarheid van volksvertegenwoordigers."

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind (2882 tweets, 6200 volgers, volgt 353) erkent dat Twitter soms vluchtig kan zijn. "Maar het dwingt je ook om je boodschap en standpunt kernachtig te formuleren. Zolang je het maar inhoudelijk gebruikt past het prima bij het dichten van de kloof tussen burgers en politici."

Ricky van Haaren verkast naar ADO

Ricky van Haaren verruilt VVV-Venlo voor ADO Den Haag. De middenvelder heeft een contract voor twee jaar getekend met een optie voor nog een jaar. Dat melden beide clubs vrijdag. De 22-jarige speler stond eerder bij Feyenoord onder contract.

In Rotterdam doorliep hij de jeugdopleiding. Tussen 2009 en 2012 speelde Van Haaren 21 duels voor Feyenoord. Hij kon niet rekenen op een basisplaats waardoor hij zijn geluk beproefde bij VVV-Venlo. Bij die club, waarmee hij degradeerde uit de Eredivisie, kwam hij afgelopen seizoen tot 31 wedstrijden.

ADO Den Haag versterkte zich ook met Malcolm Esajas. De 26-jarige speler tekende voor twee jaar, met twee optiejaren. Hij speelde vanaf 2009 bij MVV waar hij 28 goals maakte in 118 duels. ADO verzekerde zich ook van de diensten van Martijn de Zwart. De 22-jarige reservedoelman verlengde zijn contract in Den Haag met een jaar.

'Napoli wil contract Insigne opwaarderen'

Napoli wil Lorenzo Insigne een nieuw contract aanbieden. De nummer twee van de Serie A is voornemens zijn tot 2017 lopende verbintenis met een jaar te verlengen en hem een salarisverhoging te geven. Insigne was een van de uitblinkers bij Jong Italië, dat de finale van het jeugd-EK in Israël bereikte. Daarin was Spanje dinsdag te sterk.

"We hebben hier vorig seizoen al met Napoli over gesproken", sprak zaakwaarnemer Antonio Ottaiano donderdag tegen Radio CRC. "De club is nu wel van plan aanpassingen in zijn contract te maken." De eenmalig A-international kwam afgelopen seizoen tot 37 wedstrijden en vijf goals voor Napoli, waar hij de jeugdopleiding doorliep.

[WBD] Krajicek treft Li, Rus loot Puchkova

Krajicek tennist tegen Na Li in de eerste ronde van Wimbledon. Dat is vrijdag bij de loting bepaald. De Chinese is de nummer zes van de wereld, terwijl Krajicek 829e staat. De Nederlandse maakt van haar beschermde ranking gebruik om op Wimbledon te kunnen spelen. In 2008 stond ze voor het laatst in het hoofdtoernooi op het Londense gras.

Arantxa Rus, die vorig jaar nog de derde ronde haalde, neemt het op tegen Olga Puchkova. Met haar 87e plaats staat de Russin 64 plaatsen hoger op de wereldranglijst dan nummer 151 Rus. Kiki Bertens, de nummer 59 van de wereld, werd aan Yaroslava Shvedova gekoppeld. De Kazachse staat drie plaatsen hoger.

Victoria Azarenka en Maria Sharapova kunnen elkaar net als op Roland Garros in de halve finale tegenkomen. Titelverdedigster Serena Williams wacht mogelijk Agnieszka Radwanska in de halve eindstrijd. De Amerikaanse begint met een wedstrijd tegen de Luxemburgse Mandy Minella. Azarenka neemt het op tegen Maria Joao Koehler uit Portugal en Sharapova treft de Française Kristina Mladenovic.

[WBD] Haase loot Youzhny, Sijsling treft Kusnetsov

Robin Haase heeft een pittige loting voor Wimbledon. De Hagenaar werd voor de eerste ronde aan Mikhail Youzhny gekoppeld. De Rus staat 28e op de wereldranglijst, 27 plaatsen hoger dan Haase. Voor Igor Sijsling en Thiemo de Bakker was de loting gunstiger.

Sijsling krijgt Alex Kusnetsov als tegenstander. Voor de Nederlandse nummer 59 van de wereld betekent dat dat zijn opponent achttien plaatsen lager staat op de wereldranglijst. De Bakker neemt het in de eerste ronde op tegen James Blake. De Amerikaan is de nummer 93 van de wereld en staat dus zeven plaatsen lager dan De Bakker.

Titelverdediger Roger Federer zit in dezelfde helft van het schema als Andy Murray, die vorig jaar de finale verloor. De twee kunnen elkaar dus in de halve eindstrijd tegenkomen. De Zwitser moet mogelijk eerder al afrekenen met Rafael Nadal. Hij kan de Spanjaard al in de kwartfinale ontmoeten.

In de eerste ronde wacht Federer een treffen met Victor Hanescu. Nummer een van de wereld Novak Djokovic begint met een duel tegen de Duitser Florian Mayer, terwijl Murray tegen Mayers landgenoot Benjamin Becker begint. David Ferrer neemt het op tegen de Argentijn Martin Alund. Nadal tenslotte krijgt de Belg Steve Darcis als tegenstander.

Het toernooi in Londen gaat maandag van start.

FEZ 2 niet naar Xbox One

Phil Fish, gamedesigner bij indiegame-ontwikkelaar Polytron, heeft aangegeven dat gezien eerdere negatieve ervaringen met Microsoft FEZ 2 niet zal verschijnen op Xbox 360 en Xbox One.

Hoewel de eerste FEZ exclusief uitkwam voor Xbox 360 en één van de populairste games was op Xbox Live, zal deel 2 dus niet naar Microsofts consoles komen. De hoofdreden hiervoor is dat Microsoft indie-ontwikkelaars niet de vrijheid geeft om zelf games te publiceren en dus op deze manier de ontwikkeling moedwillig blokkeert.

Toen er werd gevraagd voor welke systemen FEZ 2 wel zal uitkomen werd er nog eens nadrukkelijk gezegd: "Geen Xbox", om vervolgens vol lof te praten over het beleid van Sony en PlayStation 4 omtrent indiegames.

FEZ2

Grote viering zomerzonnewende bij Stonehenge

Ruim twintigduizend neo-druïden, feestvierders en nieuwsgierigen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag bij het Engelse Stonehenge de zomerzonnewende gevierd. De zonnewende valt op 20 en 21 juni en jaarlijks trekken vele duizenden mensen naar de prehistorische steencirkel in het zuiden van Engeland om er de zon te zien opkomen.

Zoals wel vaker werd de opkomst van de zon letterlijk overschaduwd door een dik wolkendek. Dat drukte de pret echter geenszins. Er heerste een uitgelaten stemming onder de aanwezigen en de politie meldde met 22 aanhoudingen voor aan drugs gerelateerde overtredingen minder arrestaties dan gebruikelijk.

De jaarlijkse vieringen bij Stonehenge, zo'n honderdertig kilometer ten zuidwesten van Londen, zijn een moderne variant van zonnewendevieringen die ooit het hoogtepunt vormden op de voorchristelijke kalender.

De oorsprong van Stonehenge is nog altijd in nevelen gehuld, maar theoretici denken dat de steencirkel ooit onderdeel was van een enorme astronomische kalender. Anderen zeggen dat prehistorische zonaanbidders het bouwwerk optrokken aan de hand van de zomer- en winterwende.

Tegenwoordig staat Stonehenge op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het bouwwerk is in drie perioden gebouwd tussen 3000 en 1600 voor Christus.

Minder comazuipers

Na een jarenlange stijging is het aantal minderjarigen dat met een alcoholvergiftiging werd opgenomen in een ziekenhuis afgenomen. Het aantal opnames daalde met bijna zeven procent van 762 in 2011 naar 710 vorig jaar, meldt het instituut voor alcoholbeleid Stap vrijdag. Een jaar eerder was er nog een stijging van twaalf procent.

De daling is goed nieuws, stelt Nico van der Lely, medegrondlegger van de eerste alcoholpoli in Nederland in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. "Het betekent minder kinderen met een kans op hersenschade, aan alcohol gekoppeld letsel, seksueel misbruik en intellectuele schade."

Toch is het aantal kinderen met een alcoholvergiftiging volgens Van der Lely nog altijd schrikbarend hoog. In 2007 werden nog 297 kinderen met alcoholvergiftiging opgenomen. Dat de minimumleeftijd om alcohol te kopen per 1 januari wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar is volgens Van der Lely een belangrijke stap.

De gemiddelde leeftijd van kinderen die met een alcoholvergiftiging worden opgenomen daalde de laatste jaren, maar is nu blijven steken op 15 jaar. De jongste met een alcoholvergiftiging was vorig jaar 12 jaar oud. In 2011 werd nog een 10-jarige opgenomen. Het gaat in 55 procent van de gevallen om jongens. Hoogopgeleiden worden naar verhouding net zo vaak opgenomen als laagopgeleide jongeren.

In 179 gevallen vertelden de jongeren die zijn opgenomen hoe ze aan de alcohol zijn gekomen. Van hen hadden 63 het zelf gekocht, terwijl ze daar in 36 gevallen niet oud genoeg voor waren.

Resistentie tegen antibiotica 'alarmerend hoog'

De resistentie tegen een aantal gangbare antibiotica is 'alarmerend hoog'. Met name het behandelen van urineweginfecties wordt daardoor bemoeilijkt. Dat meldt de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) vrijdag op basis van onderzoek naar antibioticagebruik bij mens en dier in samenwerking met het RIVM en Wageningen University.

Steeds vaker blijken bacteriën multiresistent. Vooral bij gecompliceerde urineweginfecties in verpleeghuizen is dit zichtbaar. Het wordt steeds lastiger om patiënten met deze infecties te behandelen, waarschuwt de stichting.

Zichtbaar is dat onder meer de resistentie van de E.coliebacterie toeneemt. Dat is zowel het geval in ziekenhuizen als bij huisartsenpraktijken. Een van de laatste middelen die nog helpt tegen deze bacterie is het middel ciprofloxacine. De resistentie daartegen is steeg echter van tien procent in 2008 naar veertien procent in 2012, blijkt uit het rapport. "Als de resistentie tegen dit middel verder stijgt, is dat een ernstige zaak. Zeker omdat er op korte termijn geen nieuwe antibiotica op de markt komen", licht een woordvoerder van SWAB toe.

De stichting pleitte vorig jaar al voor het instellen van speciale antibioticateams in ieder ziekenhuis. Deze moeten per ziekenhuis de resistentie in kaart brengen en een eigen antibioticabeleid bepalen. Deze teams moeten volgend jaar operationeel zijn.

De SWAB noemt het verder 'bemoedigend' dat de verkoop van antibiotica voor dieren met 56 procent is afgenomen ten opzichte van 2007. Daardoor is een daling te zien van het resistentieniveau bij dieren. Welke gevolgen dit exact heeft voor antibiotica voor menselijk gebruik, moet nog nader worden onderzocht, aldus de zegsvrouw.

Het gebruik van antibiotica bij mensen is de afgelopen tien jaar met vijftien procent toegenomen, blijkt uit de cijfers. Na een stijging in de jaren 2002-2009 is nu echter een stabilisering van het antibioticagebruik zichtbaar in Nederlandse ziekenhuizen. Het gebruik van antibiotica in Nederland is nog wel het laagste van Europa.

Dochter Kardashian heet North West

Kim Kardashian en Kanye West hebben hun dochter de naam North West gegeven. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ op basis van de geboorteakte van het meisje. Ze kwam afgelopen weekeinde, vijf weken te vroeg, ter wereld.

Eerder dit jaar doken er al berichten op dat de rapper North een leuke naam zou vinden. Kardashian liet echter weten de familietraditie voort te willen zetten en hun kindje een naam met een K te geven. De naam van Kims vier zussen beginnen namelijk ook met de letter. Eerder deze week werd gesproken over de naam Kaidence.

Kardashian zette het meisje zaterdag in het Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles op de wereld. Ze is het eerste kindje voor de 32-jarige realityster en haar 36-jarige vriend.

VUmc en Eyeworks kopen vervolging om tv-opnames af

Het VUmc en producent Eyeworks hebben justitie respectievelijk dertig- en twintigduizend euro betaald om niet te worden vervolgd voor schending van het medisch beroepsgeheim. Het Amsterdamse ziekenhuis raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat voor een realityprogramma beelden en gesprekken waren opgenomen zonder dat dit tegen de patiënten was verteld.

Zeven patiënten deden aangifte over het programma 24 uur tussen leven en dood. Voor het programma werden zorgverleners op de spoedeisende hulp gevolgd met camera's. Patiënten werden ook gefilmd, soms met verborgen camera's. Medewerkers van Eyeworks keken zo onder meer mee met een vertrouwelijk gesprek tussen een meisje en een kinderarts. Pas toen zij en haar vader weggingen, werd om toestemming gevraagd om het beeldmateriaal uit te zenden.

Justitie is van mening dat het VUmc zich schuldig heeft gemaakt aan opzettelijke schending van het medisch beroepsgeheim. Ook is sprake van het heimelijk meeluisteren of opnemen van gesprekken in publieke ruimten, oordeelt justitie. Uit het vooronderzoek blijkt volgens justitie niet dat individuele personen strafrechtelijk iets te verwijten valt.

Omdat het VUmc en Eyeworks goed hebben meegewerkt aan het onderzoek en veel media-aandacht 'te verduren' hebben gekregen, vindt justitie dat zij er met het betalen van een transactie vanaf moeten kunnen komen. Ook wijst het OM erop dat het VUmc een intern onderzoek heeft ingesteld en er alles aan doet om herhaling te voorkomen. Omdat geen individuele personen worden vervolgd, zou met een zitting niet meer worden bereikt dan nu met de transactie wordt bereikt.

Het VUmc heeft een hogere boete gekregen dan Eyeworks omdat het OM het ziekenhuis de schending van het medisch beroepsgeheim zwaarder aanrekent. De hoogte van de boete is beperkt gebleven omdat die anders ten koste zou kunnen gaan van de patiëntenzorg. Het programma werd overigens na één uitzending van de buis gehaald vanwege de commotie die ontstond over de schending van privacy van patiënten.

Doden en gewonden na instorten gebouw Mumbai

Een drie verdiepingen tellend gebouw in Mumbai is vrijdag ingestort. Daarbij zijn zeker tien mensen om het leven gekomen, onder wie vijf kinderen. Negen anderen raakten gewond, maar verkeren niet in levensgevaar. Dat heeft de Indiase politie gezegd.

Twintig mensen konden onder het puin van het gebouw vandaan worden gehaald, aldus politiechef K.P. Raghuvanshi. Het gebouw, dat twintig jaar oud was, stortte in elkaar terwijl de meeste bewoners van het pand lagen te slapen. De oorzaak van de instorting is niet bekend. Wel wordt Mumbai al dagenlang gegeseld door moessonregens.

Het komt in India geregeld voor dat gebouwen instorten, omdat aannemers vaak bouwmaterialen van slechte kwaliteit gebruiken. Bovendien wordt er nauwelijks toezicht gehouden en heeft de enorme vraag naar woonruimte ertoe geleid dat illegaal verdiepingen op bestaande gebouwen worden gezet. Tien dagen geleden stortte ook al een gebouw in Mumbai in. Toen kwamen ook tien mensen om het leven.

VVD-denktank twijfelt aan Twitter

Sociale media hebben nauwelijks meerwaarde voor politici, en zijn mogelijk zelfs schadelijk voor de democratie. Dat schrijft de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, in een vrijdag verschenen rapport.

Politici hebben sociale media massaal omarmd, constateren de auteurs van het rapport, dat gaat over de toekomst van politieke partijen. Ze twijfelen aan het nut daarvan, met name in het geval van Twitter. "Een politieke overtuiging laat zich niet zo makkelijk verpakken in snelle, gevatte en korte berichtjes."

De VVD-denkers hekelen 'vluchtigheid, beknoptheid en oppervlakkigheid die dominant zijn op de sociale media'. Het gebrek aan diepgang 'doet vrezen dat een fatsoenlijke gedachtewisseling zich niet via internetfora laat organiseren'. Al met al 'is het nog maar de vraag' of sociale media een positieve invloed op de politiek hebben.

Tegelijkertijd vindt de Teldersstichting wel dat politici meer gebruik moeten maken van andere mogelijkheden die internet biedt. Zo maakt internet het mogelijk dat politici 'in alle rust en ongehinderd door journalisten' hun verhaal kunnen vertellen. Dat gebeurt nog veel te weinig. "Van echte communicatie met de achterban is geen sprake. Zelfs voor verslaggeving van partijbijeenkomsten zijn partijleden nogal eens aangewezen op de traditionele media."

Gameplaybeelden CoD: Ghosts

Jimmy Fallon heeft momenteel een Game Week in zijn televisieprogramma. Een gast in de afgelopen uitzending was onder andere Mark Rubin, executive producer bij Infinity Ward, en liet de andere gasten spelen met Call of Duty: Ghosts.

In de onderstaande video zien we dat Mark Rubin, Jimmy, Elijah Wood en Grant Bowler hetzelfde level spelen als die op de afgelopen E3 werd getoond en natuurijk moet dan de hont ook nog even uitgelicht worden.

Maartje Remmers in drama over Lucia de Berk

Maartje Remmers heeft een rol in de speelfilm Lucia de B. De actrice speelt parketsecretaris Antoinette Boesschoten, maakte haar agent vrijdag bekend. De opnamen van de film van Paula van der Oest zijn al begonnen.

De 35-jarige Remmers is bekend van het drama Ik Omhels Je met Duizend Armen en de tv-serie Lijn 32. "Ik ben heel blij met mijn rol in dit intrigerende verhaal", zegt de actrice in een verklaring.

Ariane Schluter speelt de rol van Lucia de Berk. De Haagse verpleegkundige zat ten onrechte zes jaar in de gevangenis voor moord op bejaarde patiënten. Ook Sallie Harmsen en Barry Atsma hebben rollen in de film. Lucia de B. moet op 20 maart in de Nederlandse bioscopen draaien.


Maartje Remmers in drama over Lucia de Berk (Foto: Novum)

Belkin claimt sitenaam wielerteam

Het lijkt een kwestie van tijd voor Belkin als nieuwe sponsor van wielerploeg Blanco wordt gepresenteerd. Het Amerikaanse bedrijf legde de webdomeinen belkinprocycling.net, .org en .biz al vast. De webadressen werden op 10 juni geclaimd. Belkin maakt accessoires voor computers, tablets en smartphones.

Belkin wordt volgens de geruchten de nieuwe hoofdsponsor van Blanco Pro Cycling. De twee partijen maakten nog niets officieel bekend, maar dat gebeurt naar verwachting voor de Tour de France, zodat de Nederlandse formatie al in de Tour met de nieuwe sponsor op het shirt kan rijden.

Blanco zat sinds Rabobank eind vorig jaar uit het wielrennen stapte zonder hoofdsponsor. De bank betaalde de ploeg nog wel een jaar zodat er tijd was om een nieuwe sponsor te zoeken. Al enkele weken gaan de geruchten dat Belkin dat wordt en de geclaimde websites lijken dat beeld te ondersteunen.

Samsung breekt patent Apple

Samsung heeft volgens een rechtbank in Tokyo een patent van Apple geschonden. De manier waarop door documenten of e-mails wordt gebladerd op oudere telefoons en tablets van Samsung vertoont te veel overeenkomsten met diezelfde handelingen op de iPhone en iPad. Zo luidt vrijdag het oordeel van een rechtbank in Tokyo. Er is nog geen straf uitgesproken.

De zaak draait om de manier waarop het scherm lijkt te 'stuiteren' wanneer het eind van een document wordt bereikt. Samsung heeft dit niet langer in zijn nieuwe Galaxy-telefoons verwerkt. In april weigerde het Amerikaanse patentbureau een verzoek van Apple om 'het stuiterende scherm' te patenteren.

De twee bedrijven liggen in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, met elkaar in de clinch. De rechtszaken draaien onder meer om het uiterlijk van de apparaten, het gebruik van bepaalde internettechnologie en grafische toepassingen in de interface.

Hülkenberg baalt lichtelijk van overstap naar Sauber

Nico Hülkenberg dacht dat hij met het verruilen van Force India voor Sauber een goede keuze voor het seizoen 2013 had gemaakt, maar baalt hier nu wat van. Sauber staat er minder goed voor dan afgelopen seizoen, terwijl Force India een forse sprong voorwaarts heeft gemaakt.

Waar Force India in het constructeurskampioenschap met 51 punten zelfs McLaren achter zich houdt staat Sauber met vijf punten slechts achtste in de titelstrijd. Hülkenberg laat aan Speedweek weten dat dit niet een fijn gevoel is. "Eerlijk gezegd ben ik op de baan nog niet ingehaald door een Force India, wel door strategie of in de pits en natuurlijk doet het pijn dat zij ons de baas zijn. Ik wil een snellere auto."

"We staan niet in de buurt van waar we willen staan. Dit is niet zoals ik het me had voorgesteld en het team had ook wat anders voor ogen. Maar helaas, zo gaat dat soms in de Formule 1. Bij beslissingen heb je geen enkele garantie dat je de juiste keuze maakt. Het is aan ons om vooruit te kijken en het beste van het restant van het seizoen te maken."

[NBA] Miami Heat prolongeert titel

Miami Heat is ook dit jaar de NBA-kampioen. De basketballers uit Florida wonnen donderdag in eigen huis de zevende wedstrijd van de NBA-finale van San Antonio Spurs met 95-88. Daarmee brachten ze de eindstand in de best-of-sevenreeks op 4-3. LeBron James werd de meest waardevolle speler (MVP) van de finale.

Na de knappe comeback van Miami in het zesde duel waren de ploegen ook in de zevende wedstrijd aan elkaar gewaagd. Drie kwarten lang groeide het verschil zelden tot meer dan twee punten voor een van beide teams.

Pas in het vierde deel van de wedstrijd liep Miami uit naar een voorsprong van zes punten. De Spurs weigerden echter op te geven en krabbelden terug in de wedstrijd. Met minder dan een minuut te gaan mislukte een hookshot van Tim Duncan waardoor de bezoekers verzuimden de stand gelijk te trekken. In plaats daarvan scoorde James aan de andere kant en was de wedstrijd beslist.

James was de topscorer in het laatste duel met 37 punten en was ook goed voor twaalf rebounds. Dwyane Wade was met 23 punten en tien rebounds ook belangrijk voor de thuisploeg. Tim Duncan (24 punten en twaalf rebounds) en Kawhi Leonard (negentien punten en zestien rebounds) speelden een opvallende rol bij de Spurs.

Voor Miami Heat is het de derde NBA-titel na 2006 en 2012. De ploeg bekroonde zo het 25-jarig bestaan. Met de derde titel staat Miami op de gedeelde derde plaats op de NBA-ranglijst aller tijden. Alleen Boston Celtics (zeventien titels), Los Angeles Lakers (zestien titels) en de Spurs (vier titels) wonnen het kampioenschap vaker.

Golfer Luiten in kwalificatie Britse Open

Golfer Joost Luiten zal zich via het kwalificatietoernooi op Sunningdale proberen te plaatsen voor het Britse Open. Luiten die twee weken geleden zijn tweede zege boekte op de Europese Tour staat niet hoog genoeg op de wereldranglijst om zich direct te kwalificeren.

Het kwalificatietoernooi gaat over 36-holes en de Old en de New Course van Sunningdale zullen gebruikt worden. De twee banen liggen ten zuidwesten van Londen en zijn bijna buren van Wentworth. Maarten Lafeber heeft zich eveneens ingeschreven, maar staat nog als tweede reserve.

Aan het kwalificatietoernooi doen 96 golfers mee. Voor samenstelling van de deelnemers is de wereldranglijst gebruikt.  Lafeber is het laatste jaar weggezakt en staat nu 645ste. Luiten was in 2011 en 2012 wel automatisch geplaatst voor de enige major in Europa. Beide keren haalde hij de cut en in 2012 werd hij 45ste. 

De 96 deelnemers zullen strijden om twaalf startbewijzen voor het Britse Open, dat van 18 tot en met 21 juli op de baan van het Schotse Muirfield wordt gespeeld. Bekende namen die zich ook proberen te kwalificeren zijn: Thomas Björn, Brett Rumford, Pablo Larrazábal, Jeev Milkha Sing en Ross Fisher.

Randstedeling zakt vaker voor rijexamen

Randstedelingen halen hun rijbewijs duidelijk minder vaak in een keer dan andere Nederlanders. Het slagingspercentage bij rijscholen in de grote Randstadgemeenten lag vorig jaar op 41,8 procent, terwijl het landelijke slagingspercentage 50,5 procent is, meldt nu.nl na onderzoek naar de examencijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Het slagingspercentage bij rijscholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht blijft steken op 38,5 procent. De oorzaak van het lage slagingspercentage ligt volgens het CBR in de mentaliteit van de Randstedelingen. "Wij hebben de indruk dat het komt doordat inwoners van de Randstad brutaler zijn dan de kandidaten uit de provinciale regio's. Die zijn vaak serieuzer en langer bezig met hun rijopleiding", zegt een woordvoerder tegen nu.nl.

De drukte op de weg in de Randstad zou geen invloed hebben op het slagingspercentage. De examens zijn zo gemaakt dat ze voor ieder gebied in Nederland dezelfde resultaten moeten opleveren.

Het slagingspercentage was het laagst in de gemeente Langedijk in Noord-Holland. Daar slaagden slechts 45 van de 162 afrijders in één keer, wat neerkomt op 27,8 procent. In het Limburgse Simpelveld was het slagingspercentage met 75,5 procent het hoogst. In het onderzoek zijn alleen gemeenten met meer dan tienduizend inwoners en meer dan honderd afgelegde examens meegenomen.

100 miljard onnodig verspild aan infrastructuur

Kostenoverschrijdingen en uitstel van grote infrastructurele projecten hebben de Nederlandse overheid sinds 1980 ongeveer honderd miljard euro gekost. Dat blijkt vrijdag uit een inventarisatie van Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de Technische Universiteit Delft, in De Telegraaf. Vooral de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Antwerpen viel fors hoger uit dan begroot.

"Ik ben zelf ook met stomheid geslagen", stelt de hoogleraar. Hij noemt het bedrag een ruwe schatting en zegt bij het berekenen te zijn uitgegaan van een voorzichtige benadering. "Als je het zo bij elkaar optelt, kom je tot duizelingwekkende bedragen die gemoeid zijn met de investeringen die onnodig gedaan zijn de afgelopen decennia."

Grootste overschrijding is volgens Van Wee de hogesnelheidslijn, die 7,8 miljard euro kostte in plaats van de voorziene 3,5 miljard. Andere voorbeelden zijn de in 1995 opgeleverde Betuweroute - die werd opgeleverd voor 4,7 miljard terwijl 2,5 miljard was begroot - en de Noord/Zuidlijn, die met 2,4 miljard euro tot dusver ruim een miljard over budget ging.

Xbox One Family Sharing werkte een uur

Met de Family Sharing-optie op Xbox One zou een game maar een uur speelbaar zijn voor de rest van de familie, of kennissen die je als familie aanduidt.

Een van de features van Xbox One, family Sharing genaamd, werd onthuld als een manier om games te delen met familie. Dit lijkt ietsje minder rooskleurig te zijn dan werd voorgesteld, want de games zijn maar een half uur tot een uur speelbaar. Een medewerker heeft op pastebin zijn verhaal gedaan, waarin hij uitlegt dat het meer een demomodus is, om zo de mensen kennis te laten maken met de games. Als de demo bevalt kun je de game natuurlijk kopen. Of dit waar is valt nog te bezien, maar een user op NeoGAF geeft ook aan dat dit het geval is. De user in kwestie, CBOAT, heeft het tot nu toe vaak bij het rechte eind gehad als het om de Xbox One gaat.

De feature is komen te vervallen met de 24-uurs check via internet en used game-policy. Microsoft heeft nog geen commentaar gegeven op het demoverhaal.

Ruim miljoen Brazilianen de straat op

Meer dan een miljoen Brazilianen zijn donderdag de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering. De demonstranten eisen dat de overheid de dienstverlening verbetert en dat er een eind wordt gemaakt aan corruptie. In een aantal steden liepen de betogingen uit op geweld en de politie zette traangas, pepperspray en rubberkogels in om een eind te maken aan de protesten.

In de deelstaat Sao Paulo kwam een betoger om het leven toen een man met zijn auto inreed op een groep betogers. De bestuurder van de auto was naar verluidt woedend omdat hij door de protesten niet door een straat kon rijden.

In Rio de Janeiro, waar naar schatting rond de driehonderdduizend mensen op de been waren, gingen groepen overwegend jonge mannen met de oproerpolitie op de vuist. Ook vreedzame betogers kregen het te verduren toen de politie traangas en pepperspray inzette. Er vielen zeker veertig gewonden.

Een van de gewonden was de 26-jarige Michele Menezes, die door een traangasgranaat werd geraakt. Ze liep door de ontploffing van de traangasgranaat verwondingen op aan haar armen en benen. "Ik ging weg bij een vreedzaam protest en het waren geen gangsters die me aanvielen, maar de politie zelf", zei ze.

In Brasilia had de politie grote moeite te voorkomen betogers optrokken naar het ministerie van buitenlandse zaken. Er werd een klein brandje gesticht bij het gebouw. Ook andere gebouwen in de hoofdstad moesten het ontgelden. Ook daar greep de politie naar traangas en rubberkogels in een poging de betogers uiteen te drijven.

Ook in de steden Belem, Porto Alegre, Campinas en Salvador was het onrustig.

Jay-Z mag aan de slag als zaakwaarnemer

Jay-Z kan nu ook carrière gaan maken als zaakwaarnemer. Hij heeft zijn certificaat voor het behartigen van de belangen van basketballers binnen. Dat heeft de NBA, de Amerikaanse basketbalbond, bevestigd. De rapper richtte enige tijd geleden al sportmanagementbureau Roc Nation Sports op.

Om echt aan de slag te kunnen gaan als zaakwaarnemer moet Jay-Z eerst zijn aandeel in basketbalploeg Brooklyn Nets van de hand doen, schrijven NBA-regels voor. De rapper liet eerder al weten dat ook van plan te zijn, maar of dat al is gebeurd wil Roc Nation Sports niet loslaten.

'Docent joodse school misbruikte leerlingen'

Een inmiddels weggestuurde leraar van een orthodox-joodse school in Amsterdam heeft meerdere leerlingen misbruikt. De slachtoffers durfden hier pas na zijn vertrek over te praten, schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van een ingewijde. Nederland heeft justitie in Israël om hulp gevraagd in het onderzoek naar de zedenzaak.

De leraar, Ephraim S. werd door de scholengemeenschap Cheider in Amsterdam-Buitenveldert weggestuurd vanwege 'ongepast grensoverschrijdend gedrag'. Hij zou seksueel contact hebben gehad met een 16-jarige leerling. De twintiger vertrok naar Tel Aviv, waar hij volgens de krant nu bijles geeft aan kinderen.

Na het vertrek van de leraar zouden meer kinderen hun ouders hebben verteld dat ze door hem zijn misbruikt. De kinderen staan inmiddels onder behandeling.

Een bestuurslid van het Cheider, rabbijn Binyomin Jacobs, zegt in de krant dat onrust is ontstaan doordat de zedepolitie met ouders en leraren heeft gebeld. "Sommigen raken in paniek en die denken dan: 'mijn kind ook'." De leraar heeft advocaat Geert-Jan Knoops in de arm genomen. Die wil volgens de krant nog geen commentaar geven.

Alle gevangenen krijgen pc in hun cel

Alle gevangenen krijgen een computer in hun cel. Die kan worden gebruikt voor onder meer e-learning en het regelen van activiteiten op het gebied van re-integratie. Het is niet de bedoeling dat gevangenen zich vrij op internet kunnen bewegen, schrijft de Volkskrant op basis van een toekomstplan voor de gevangenissen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Justitie gaat bepalen wat de gevangenen kunnen zien. De maatregel moet niet worden gezien als een manier om het leven voor gevangenen luxer te maken, zegt een woordvoerder van de staatssecretaris in de krant. "Het is vooral een bezuiniging. Zo hoeft er straks in de gevangenis geen leraar meer voor de klas te staan en hoeft er geen bewaarder meer bij de les te zijn." De computer moet ook voorkomen dat gevangenen verleren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven.

'Twee derde eindexamens niet goed nagekeken'

Twee derde van de eindexamens havo en vwo wordt helemaal niet of niet volledig voor een tweede keer nagekeken. Dat blijkt uit onderzoek van toetsinstituut Cito, schrijft de Volkskrant vrijdag. Uit hetzelfde onderzoek zou blijken dat de wettelijk verplichte tweede controle van groot belang is omdat veel docenten bij de eerste correctie te soepel beoordelen.

Het Cito liet examens voor een derde keer nakijken. In alle gevallen kwamen de derde correctoren uit op een lager cijfer. Bij sommige vakken scheelde het gemiddeld meer dan een punt.

Gemaakte eindexamens worden eerst door de eigen docent beoordeeld aan de hand van een correctiemodel van het Cito. Daarna kijkt een tweede corrector ze na. Dat moet een docent van een school elders in het land zijn. Zo moet worden voorkomen dat scholen hun eigen leerlingen te hoge cijfers geven om zo het gemiddelde op te krikken. Als de tweede docent op een ander oordeel uitkomt, moeten de docenten overleggen. In de praktijk zou dat zelden gebeuren. Meestal heeft de tweede corrector geen op- of aanmerkingen.

Het onderzoek van het Cito werd eind maart naar staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) gestuurd. Hij stelde daarop voor om examens eerst door een docent van een andere school te laten nakijken en dan pas door de eigen docent. Een ander alternatief was de gemaakte examens scannen en ze gelijktijdig door de twee docenten laten nakijken. De Algemene Onderwijsbond en koepelorganisatie VO-raad vinden echter dat docenten te weinig tijd hebben en te weinig vergoeding krijgen om examens voor een tweede keer na te kijken.

"Zoals het nu gaat, is het een wonder dat docenten het werk überhaupt nakijken", zegt docent Nederlands en bestuurslid van de Vereniging Levende Talen Klaas Heemskerk in de krant. Dekker heeft de Tweede Kamer beloofd dat de Onderwijsinspectie vanaf volgend jaar strenger toeziet op de correctie van eindexamens.

FOK! wat een weer... Overgang naar koel en wisselvallig weer.

Goeiemorgen! Dat was me het dagje wel weer gisteren. Zeker in het oosten en noordoosten vielen er fikse onweersbuien en hier kom ik morgen nog even op terug, want lang niet alle neerslagcijfers heb ik al binnen. Vanaf vandaag schakelen we weer over op het te koele en wisselvallige weer wat we de laatste maanden al vaker mee hebben gemaakt.

Afgelopen nacht is de warme lucht dan echt verdreven en hoeven we ons voorlopig niet meer druk te maken over hitte en/of heftige buien. Vandaag is het wisselend bewolkt en vallen er nog steeds een aantal buien, maar die zullen uiteraard lang niet meer zo zwaar  zijn. Toch is de kans op onweer nog niet helemaal uitgesloten. In de loop van de middag lijkt het langzaamaan steeds droger te gaan worden en klaart het ook wat meer op. De temperaturen zullen zeker in het binnenland aanmerkelijk lager liggen dan de afgelopen dagen. De maxima liggen tussen de 16 en de 21 graden en er staat een forse zuidwestenwind die aan de kust later kan toenemen tot krachtig of hard.

Zomerweer zit er voorlopig echt niet in, want met 15 tot 18 graden is het weer als vanouds: te koud voor de tijd van het jaar. Ook vallen er enkele buien en is er maar een klein beetje ruimte voor de zon.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

aansluiten
KlapMongeaul sloot achter in de rij aan om even langs de boom te gaan...

 

 

 

[Confed. Cup] Uruguay door Forlan nipt langs Nigeria

Uruguay heeft donderdagavond op de Confederations Cup gewonnen van Nigeria. De Zuid-Amerikanen zegevierden in het Braziliaanse Salvador met 2-1.

Diego Forlan tekende in zijn honderdste interland vlak na rust voor de winnende goal. In de eerste helft had ploeggenoot Diego Lugano de score geopend, waarna de Nigeriaanse middenvelder John Obi Mikel voor evenwicht zorgde.

Björn Kuipers bracht de wedstrijd tot een goed einde. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse arbiter een duel op de Confederations Cup floot.

Door de overwinning deed Uruguay uitstekende zaken voor het bereiken van de laatste vier van het toernooi, dat geldt als testevent voor het WK volgende zomer. Uruguay heeft net als Nigeria drie punten, maar treft in de laatste groepswedstrijd het zwakke Tahiti. De Afrikanen moeten het opnemen tegen Spanje, dat na twee wedstrijden nog de volle buit heeft.

Nederlandsche Bank wil contant geld niet kwijt

Hoewel het aantal betalingen met pinpas almaar toeneemt, moet contant betalen bij de kassa wel mogelijk blijven. Dat meldt de De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag. Zo is contant geld het enige alternatief bij een pinstoring, kunnen slechtzienden gemakkelijker met cash dan met een pinpas betalen en is er nog steeds een kleine groep mensen zonder bankpas.

Daarnaast vergen contante betalingen zo'n twintig procent minder tijd en biedt betalen met cash bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het invoeren van winkels waar alleen nog met pinpas of creditcard kan worden betaald, vindt DNB dan ook geen goed idee. Onder meer de wijnwinkelzaken van Grapedistrict en duurzame supermarktketen Marqt aanvaarden alleen pintransacties.

De reden dat winkels en bedrijven de voorkeur geven aan pinbetalingen heeft te maken met de kosten: gemiddeld kost een contante transactie drie cent meer dan een betaling met bankpas. Voor een pintransactie betaalt de winkelier onder andere voor transactiekosten en de huur of aanschaf van een pinautomaat, terwijl hij bij een contante betaling kosten maakt voor geldtransport.

Gebruik Diane-35-pil gehalveerd

De verstrekking van de in opspraak geraakte Diane-35-pil is de afgelopen maanden gehalveerd. Dat staat de website van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. In januari werd de pil nog zo'n 46.000 keer verstrekt, in mei gebeurde dat nog zo'n 25.000 keer.

In Frankrijk ontstond begin dit jaar ophef over een verhoogd risico op trombose en embolie door anticonceptiemiddelen van de derde en vierde generatie. Een maand later raakte de Diane-35-pil om dezelfde reden in opspraak. Vanwege alle commotie werd een onderzoek ingesteld.

Vorige maand meldde het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb dat in Nederland mogelijk achttien vrouwen als gevolg van het slikken van Diane-35-pil zijn overleden. Hun dood wordt met de omstreden hormoonpil in verband gebracht. Deze pil mag in Nederland alleen worden gebruikt als middel tegen acne of overbeharing, maar Lareb kwam erachter dat de pil toch als anticonceptiemiddel in Nederland is voorgeschreven.

Patstelling Duitse politiek

Precies drie maanden voor de parlementsverkiezing in Duitsland is er een patstelling ontstaan. De huidige regeringscoalitie van CDU, CSU en FDP is even sterk als de gebundelde oppositie.

Dat is gebleken uit de zogenoemde 'Deutschlandtrend', uitgevoerd door de omroep ARD.

De christelijke CDU en CSU kunnen nu op 41 procent van de stemmen rekenen, de liberale FDP op vijf.

De sociaaldemocratische SPD haalt 25 procent van de stemmen, De Groenen veertien en Die Linke, die deels bestaat uit oud-communisten, zeven.

De Piratenpartij en de in april opgerichte Alternatieve für Deutschland (die de euro wil afzweren) halen de kiesdrempel van vijf procent niet.

SPD en Groenen willen vooralsnog niet met Die Linke regeren zodat de huidige coalitie onder leiding van kanselier Angela Merkel straks mogelijk toch kan doorregeren.

FOK!games houdt een RPG Zomer

Zomer doet denken aan chillen op het strand met in je ene hand een ijskoude Corona en in de andere een bloedhete babe. Waarom zou je echter je waardevolle zomerse vrije tijd aan die frivoliteiten verspillen als je ook binnen in een donkere kamer achter een ouderwetse Japanse RPG kunt zitten? 

Net als vorig jaar houdt FOK!games ook dit jaar weer een RPG Zomer. Dit betekent dat je (bijna) elke week een blog kunt lezen van een crewlid dat een RPG speelt. Over het algemeen zullen dit de wat oudere RPG's zijn, al is een enkeling van deze generatie.

Met de RPG Zomer willen we lezers warm maken voor het genre en veteranen uit het genre wijzen op titels die ze misschien nog niet gespeeld hebben. Roy trapt vandaag af met Final Fantasy IV: The After Years welke je hier kunt lezen. 

Laat ons ook even weten welke RPG jij deze zomer gaat spelen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.