[HWL] Nederland verslaat Nieuw-Zeeland en is door naar finale

De Oranjevrouwen hebben zich geplaatst voor de eindstrijd van de Rabobank Hockey World League. Onder broeierige omstandigheden werd Nieuw-Zeeland donderdagavond met 5-2 verslagen. Nederland neemt het in de finale op tegen Duitsland, dat donderdagmiddag met 3-2 van Zuid-Korea won.

Er was nog geen minuut gespeeld of Nederland had al de kans om via een strafcorner op voorsprong te komen. De korte hoekslag ging mis, maar lang hoefden de Oranjevrouwen niet te treuren. Drie minuten later scoorde, na een scrimmage voor het Nieuw-Zeelandse doel, Margot van Geffen de 1-0. Ruim tien minuten later was het opnieuw raak. Kim Lammers miste in eerste instantie de voorzet van Kitty van Male, maar kreeg een herkansing via de inzet van Valerie Magis. Lammers tipte de bal feilloos achter goalie Bianca Russell.

Oranje bleef vervolgens druk zetten en legde uitstekende combinaties op de mat. Een voorbeeld hiervan was het mooie een-tweetje tussen Kelly Jonker en Ellen Hoog, dat Jonker uiteindelijk omzette in een doelpunt: 3-0.

Vervolgens hadden de gasten dotten van kansen. Zo miste Pippa Hayward de voorzet van Samantha Charlton en ramde Gemma Flynn de bal even later langs het doel. Uiteindelijk konden de Black Sticks toch iets terugdoen via Petrea Webster: 3-1.

Na rust werd het duel voornamelijk op het middenveld afgespeeld, maar had Nederland de grootste doelpogingen. Het duurde alleen even voordat de stand op het scorebord in beweging kwam. Na verschillende gemiste kansen, maakte Lammers haar tweede van de wedstrijd. Even leek het erop dat het doelpunt werd afgekeurd vanwege een gevaarlijke bal, maar de video-referee keurde de treffer goed.

Een minuut gaf Kitty van Male een mooie uitspeel-actie van Magis en Mol een passend slot: 5-1. Van Male mocht haar doelpunt op het strafbankje vieren, want nog geen zestig tellen na haar treffer kreeg ze een gele kaart. Nieuw-Zeeland scoorde acht minuten voor het einde van de wedstrijd via Katie Glynn de 5-2, maar deze treffer was er eigenlijk alleen één voor de statistieken.